| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: РЗ-210 система за обучение на р/телеграфисти на базата на Правец 8Д  (Прочетена 22151 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Gabo

  • Злодей
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • *****
  • Публикации: 635
  • Населено място: Пазарджик
Цензурирано какви описания си цензурирано да правиш, цензурирано как не те е мързяло ;) (самоцензурирах се, че и малки деца четат форума )
Благодарско за сканирането, то е ясно, че надали някой ще седне да го въведе пак на ръка и да се опита да го компилира, ама нека гледат младите, нека се учат  :master2:

А по спомени, имаш ли някаква идея, защо клавиатурите на колегите (вкл и на емулатора на iss) не работят по стандартния начин?

Неактивен ДедоБоре

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 8
  • Населено място: София
малки деца - надали. малките, ако не се слайдва 'нещото', не проявяват интерес. трябва да е яко, с много мега-пиксели и поне 8 ядра.  :empathy2:

изначално още беше решено телеграфната машина да ползва единствено хардуера на 8Д. неговия си стандартен EPROM се маха и на негово място се слага нашия. с течение на времето се видя, че няма да се съберем в един 2764 и ми разрешиха да творя в два. после и те утесняха и с много мрънкане вдигнаха ръце от мен - сложи ако искаш и два 27128. ама се оказа, че не може да са 2, та в крайна сметка лимита беше един 2764 и един 27128. май и някаква жичка за адрес се добавяше на единия чип.

схема нямаше. в завода я пазеха като жълъда на катерицата от ледена епоха. все пак по едно време се намери оригиналната орик схема, но имаше "кирилизация" (демек разлика) със серийната платка. бобо захариев още се бореше с неговия контролер за флопита за 8Д. неговия екземпляр го беше натамънил, но почти беше невъзможно да се повтори творението му от жици, лепило и тиксо в нормална серийна платка. та трябваше да се "девелопва" на 82 (разбирай Apple ЩШ).

ама той няма същия хардуер. батковците ми навързаха на репинг едно 6522, саунд процесор и кравиатура на една платка за 82. направихме нещо като полу-8Д, набучено на слот в 82  :o затова има и условнo асемблиране на места (IF ORIC alabala ELSE blah-blah). целта беше максимално да се разработва на удобна система (82) с всички екстри и да не се трият/дупчат/свалят/слагат промове по 20 пъти на ден. то и не можеше повече.

системата е нещо като риъл-тайм. някой генерира интеръпт на 1ms (вероятно е таймера в 6522). почти всичко важно, свързано с време, става в интеръпта. актуализира се списъците на текстовете/курсори, следи се времето за точки и тирета, печата се, дори май и четенео/записа от касетофон беше там. в същия тюрлю-гювеч е и сканинарено на клавиатурата. тогава за първи път мерих дължина на програма с осцилоскоп  ???

клавиатурата беше някакво хипер-дупер инженерно решение на французите. редовете са от 6522, а колоните от саунд-процесора (или обратно). за по-голям кеф бяха пльокнали и мулиплексор, при това аналогов (прави връзка и в двете посоки) и когато нещо се скапе, и бобо захариев да хвърля боб не помага.

саунд-процесора беше като черна кутия. имаше някакво мижаво описание на краката и по 2 думи на регистър. не си спомням дали моята програма издава някакви звуци, но най-вероятно - не. като че ли единственото разбираемо нещо беше оня паралелен регистър за клавиатурата. по метода проба-грешка го уцелихме как работи. при това имаше особеност, че чипа страда от нечуваемост за неприлично много време след ресет (да кажем 350ms). ти си пишеш в регистрите, той нехае. по-късно, когато GI се прекръстиха на Microchip, ми светна какво е имало вътре и защо пиковете са се получили с такава изчанчена арихектура.

---

нямам идея защо се държи така клавиатурата. още по-малко на емулатора.
явно навремето съм го докарал до етапа "при мен си работи, при теб не може да има грешка". почти за нищо нямаше свястна документация - нито за 6522, нито за саунд-процесора, нито схема, камо ли за къстъм чипа. всичко изглеждаше сякаш Щирлиц със сетни сили го е снимал, надрусан, сред гъст дим с тревен произход, докато Мюлер и Шеленберг са се търкаляли в несвяст. сигурен съм, че не съм разбрал как точно работят чиповете и може би емулатора и чиповете имат някаква разлика. или пък има разлика в маските/програмата на някой от двата чипа. дано сорса да помогне.

все пак ми се струва, че реалното желязо има някакъв хардуерен проблем.
ще трябва някоя стара ламба да го преслуша със скопа, днешната младеж няма да се оправи с TTL схеми.

Неактивен mkkostov

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 2
  • Населено място: Бургас
Здравейте.
Имам няколко въпроса за работата с емулатора oricutron. Не разбирам как да заредя дос 8д в емуатора oricutron. Въпросите ми са:
1. Не трябва ли да има дискета с дос, тоест файл с разширение dsk, който да е зареден в дискетното устройство. Защото така заредих дос на този емулатор в режим oric, тогава ми поиска системна дискета емулатора. Как се пуска дос 8д в режим правец 8д, трябва ли да се изпълни call 800 или не. Ако трябва имидж на дискета с дос 8д откъдеможе да го сваля.
2. В конфигурационния файл на  oricutron, трябва ли да са заредени и двата рома, pravetzt.rom и 8dos.rom, за да зареди дос 8д. Според мен и двата трябва да са  заредени. Ако трябва да се работи само с вградения Basic, според мен трябва да е зареден рома Pravetzt.rom . Доколкото разбрах правец 8д стандартно е с един ром, вторият се добавя за да работи с дос или с
някакъв друг софтуер, записан във втория ром. Така ли е? При емулатора emul8d ромовете са 8d.rom и 8dos.rom, и двата ли трябват за зареждане на дос 8д, не видях да се указват в конфигурацинния файл и или греша?
3. Какви файлове трябва да има в папка  pravdisks за емулатора  oricutron, и за какво е тази папка като има папка disks. Тези файлове как се монтират, като файловете с разширение dsk ли? И откъде може да се свалят?
Ако може да ми обясните как да заредя дос 8д в емулаторите  oricutron и emul8d ще съм много бlaгодарен. Успях да заредя Oric dos в  oricutron еулатора, но ми трябваше имидж на дискета oricdos.dsk. За да заредя дос 8д в  oricutron емулатора или emul8d емулатора ще ми трябва ли имидж на дискета.
Благодаря.

Неактивен iss

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 203
  • Населено място: SF
За emul8d:
1. Сваляш и декомпресираш в произволна директория емулатора от ТУК
2. Сваляш и декомпресираш в същата директория атчнатия файл 8D-Dos-images.zip, той съдържа празни бутващи дискови имиджи, името е съответната версия на Дос-а на Боби Захариев.
3. Пускаш emul8d.exe, натискаш еднократно F8, F4, F1 и пишеш mnt1 231.dsk, Enter, F1 - което те връща в Правец със поставена "дискета".
4. Пишеш CALL800 (или CALL#320 да е по-хакерски ;)) и трябва да имаш зареден ДОС след малко.

За Oricutron:
1. Сваляш емулатора от ТУК- за Windows файла е: Oricutron_win32_v12.zip и го декомпресираш в призволна директория.
2. Сваляш и декомпресираш в поддиректория pravdisks атчнатия файл 8D-Dos-images.zip
3. Стартираш oricutron.exe, натискаш F1, от менюто избираш "Hardware options" и "Pravetz 8D" - емулатора е в Правец режим.
4. Натискаш F1, от менюто избираш "Insert disk 0 ...", намираш поддиректорията
pravdisks и избираш имидж (например 231.dsk). Емулатора прави "виртуален" ресет и изписва сам CALL#320 и зарежда Дос-8Д.
Смятам, че след това описание и останалите ти въпроси ще намерят отговор.

Неактивен mkkostov

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 2
  • Населено място: Бургас
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Един последен въпрос леко извън темата - емулаторът за другите модели правец 82, 8А, 8М какво стана с него, на една от предните страници от темата мисля че прочетох за емулатор emul8x. Може ли да посочиш сайт в интернет, където има информация за emul8d, който правиш, защото беше казал сайт от който може само да се свали emul8d, но няма нищо друго и сайт с информация за емулатора Oricutron. Ако имам тези сайтове, там ще търся отговори на моите въпроси. И още един път благодаря за отговора.

Неактивен iss

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 203
  • Населено място: SF
За съжаление няма никакви новости - всичко е свързано със свободното време, а такова нещо напоследък няма :(
Не съм се отказал от emul8d и emul8x, но кога ще има раздвижване не знам.
Нещата при Oricutron са малко по-динамични - често има ъпдейти, но трябва да си компилираш сам новостите. Официалните сорсовете са тук: https://github.com/pete-gordon/oricutron. Иначе ако намеря малко време тези дни мога да компилирам за Linux и Windows 32 и 64 битови версии и да ги кача при emul8d.
Може да разгледаш и тук: http://oric.club/

Неактивен Велин Панчев

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
  • Населено място: Асеновград
Ako някой случайно е намерил такъв Ппулт и се интересува как се работи с него, макар че то е много лесно за работа -трябва монитор за правец с BNC вход и трябва да има включени слушалки и тлг ключ от дясно на пулта, ето малко инфо:
ОЩЕ инфо по РЗ-210-на снимката на РЗ-210 -всички ЦК-ключета на направленията трябва да бъдат надолу -иначе ако има задействани по-вече от едно направление те ще се смесват техните аудио сигнали.
1- включва се РЗ-210
2-светва мониторът-трябва да има такъв за ПРАВЕЦ с ВЧ вход BNC букса
3 натиска интервал или друг клавиш и се избира между -окръжно или работа в направления
-окръжно е когато всички приемат или предават заедно; направление от 1 до 4 -избират се когато е необходимо всяко едно направление трябва да се конфигурира отделно- например -скорост ;тип на текста--цифри;букви,смесен; брой на групите в един текст -10.20.50.100 и т.н за всички работни места има контролни светодиоди чрез които се следи работатата им в комутираните направления
-направленията са удобни когато имаш да обучаваш 20 радиста - винаги някой от тях тръгват по бързо да научават азбуката и да не чакат останалите -за тях конфигурирах друго направление с по-висока скорост или следващите знаци за изучаване;
4- след това се избира -тренировъчен, обикновен,профилактичен текст
-обикновентекст е цялата азбука с избрана скорост и групи;тренировъчен- е изучаване първоначално на азбуката като тя е разделена на 7 групи по 4 -ри знака-ФОЙП; ДЖЛК;ВАРМ;БУСШ и др. -всяко изучаване започва петкратно прредаване на дадените знаци в всяка група например текста не ФОППь ОПФьО , а е ФФФФФ ППППП ФФФФФ и т.н има и други упражнения за изучаването на знаците от дадена група -просто сега не си спомням; профилактичен текст - това са текстове , които софтуерът избира така че да има знаци които са близки по звучене- така ги поставя в текста че радиста който бърка така наречените сходни знаци да почне да ги различава. Например аз бърках буквите С и Х -С ... три точки; Х .... четири точки - при висока скорост на 70 зн/мин не ги различавах - с тези профилактични текстове започнах добре да ги отличавам.
5- след това се задава конфигурация на избраното направление-тип на текста-букви,цифри,смесен силно смесен,кирилица,латиница ; брой групи от 10 до 200 -ако не се бъркам; скорост -тук може да се промени -скороста на знака или скороста на целият знак- просто се предават с по-голяма пауза между знаците-например избрана 60зн/мин това е 5*12=60 и ако се избере 11,10 -то скороста на знака 60 зн/мин но текста е с 50 зн/мин -ако е избран например 10зн/мин за текста -така се постига по голяма пауза между знаците
за всяко раборно място има контролен светодиод който показва кога се работи има предаване или приемане в направлението където е избран даденият "абонат"- по същият начин ги следях всеки поотделно как предават
Това е което си спомням - има и други опции -печат на текст с М80 или М88 принтер, отделно да се променя скорост,ново конфигуриране на направлението; избор на стар текст и т.н.
Ако някой нещо друго го интересува и една голяма молба -ако знаете от къде мога да се сдобия с такъв пулт че все още обуавам радисти - много спестява времето за обучение-знам че шансовете са минимални но все пак съм длъжен да опитам
Софтерът е разработен на базата на хардуера на правец 8Д но няма никкакви функционалности от него ,просто е един вид програма която е направена по функции съгласно една книжка"Сборник с тренировъчни текстове за обучение на радиотелеграфисти"

Неактивен Deltichko

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 261
  • Населено място: София, Царовището
  • Антон Оруш - колекционер на БГ техника
Благодаря; да, аз намерих по-миналата седмица.
Търся и р-вото му, дори в електронен вид.
Антон Оруш - колекционер на БГ техника - за връзка: e-mail: [email protected] | GSM: 0896 625 803 | lat. 42° 70'; lon. 23° 33' | МС/ТС, 1950s | 1000 Sofia, Bulgaria

Неактивен Велин Панчев

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
  • Населено място: Асеновград
Още малко инфо -това е платка за всяко едно работно място -общо 20 на брой.
На маса са по две. Мисля че използвана някаква хибридна интегрална схема с маркировка -329, а от ляво е месеца и годината на производство.
има два потенциометъра са сила на звука и тон на тлг сигнал. тлг ключ се запоява директно за платката.
При включен пулт РЗ210 без задействано направление, всеки обучаем може сам да слуша манипулацията си и ако бъде включен към дадено направление със съответното ЦК ключе, то манипулацията му се чува на пулта и също се индикира със съответният диод. Мисля че интегралната схема е нещо като УНЧ и генератор на тонален сигнал
« Последна редакция: 28 Декември, 2020, 11:34:22 от Gabo »

Неактивен RETROTRONICS.info

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 333
  • Населено място: София
Имаше и един софтуер за телеграфисти за Правец 82 - в казармата ни тестваха за клас с него.
Доколкото си спомням се задаваше какви групи да пуска - букви, цифри или смесени, колко групи и с каква скорост да ги пуска. На някой да му се намира?

Неактивен mitazi

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 1
  • Населено място: Амстердам
Здравей
Понеже не намерих подобен генератор на текстове, за моя собствена употреба, се наложи да си напиша сам  :help:
Предполагам ще ти свърши работа, ако не държиш да е точно софтуера за Правец.
Можеш да го погледнеш и да го ползваш на адрес https://cw.lz3ny.info. Ако кешираш страницата в браузера, не ти трябва и Интернет, за да го ползваш. Писано е на JavaScript. Аз съм системен администратор, а не програмист, така че не ме съдете за кода. Javascript не знам  :rtfm:

Митко

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |