Форум за любителите на Стара електроника

Общ раздел => Анкети и разузнаване => Темата е започната от: lager в 21 Февруари, 2018, 12:50:04

Титла: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: lager в 21 Февруари, 2018, 12:50:04
И снимките и описанието ме впечатлиха ,да не пропусна и цената ,но може би си струва?
https://bazar.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B0-14216493/hi-end-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%B2-%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB-agate
Титла: Re: Споделете мнение
Публикувано от: origo в 21 Февруари, 2018, 14:13:01
Ами какво да ти кажа, цената е относително нормална за такъв усилвател, като се има предвид цената на вложената елементна база и труда.
Това което обаче не ми прави добро впечатление е цитирания филтров капацитет в анодното напрежение - 140 000 микрофарада на канал. Това е една безумна стойност дори за транзисторен усилвател с консумация няколко ампера, камо ли за анодно от което се дърпат преко сили 200 милиампера. Какво е основанието за такава голяма стойност (в случай че не е грешка) не мога да гадая, може би да се слуша след като спре тока  :D.
Като цяло аз не бих си купил въпросния усилвател - поради простата причина че сам конструирам такива неща, а кефа от конструирането на нещо твое е неизмерим. Да си проектираш трафовете, да си ги навиеш, после като свирне кефа е доста по-голям.
Така че този от обявата може и да си струва за човек който не се занимава с електроника и има пари които иска да даде за нещо такова.
Относно други особености на схемното решение няма да коментирам, поради липса на конкретната схема.
Титла: Re: Споделете мнение
Публикувано от: lager в 21 Февруари, 2018, 14:36:05
Съгласен съм със забележките ти,даже смятам за превземка използване на специални и скъпоструващи монтажни проводници ,добре е че ползва руски лампи с много скъпи изходящи трансформатори (?).А имаш ли представа за "изходни трафове made of момчил"-става въпрос за друг подобен проект на който съм попадал?
Титла: Re: Споделете мнение
Публикувано от: origo в 21 Февруари, 2018, 15:50:42
Ами нямам конкретни впечатления от въпросните изходни трансформатори. Нито от самия Момчил, явно си е спечелил слава на можещ в областта, но нищо не мога да кажа от собствен опит.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 21 Февруари, 2018, 17:40:46
Тия 140 000uF са филтрация на отоплението. Което не е зле. Иначе 140 000uF за анодното просто няма как да се натъпчат в подобна конструкция. Ще е необходимо нещо от рода "раклата на баба ми". И аз прочетох описанието ей тъй, отгоре-отгоре и в началото си помислих за аноден капацитет, ама се върнах да проверя и се оказа друго. Не знам. Аз не бих дал такива пари. Не че усилвателят не си струва. Просто е грешно. Ако ме сърбят ръцете и се захвана аз с такъв проект- това е друго. Но..... малко хора са готови да се разделят с такава сума. И не е само усилвателят. Колоните ще струват поне толкова. Това нещо първо трябва да се чуе. Да се слуша поне няколко часа, още по-добре- няколко дни по няколко часа. Трябва впечатленията да втасат, да се преосмислят, да се вземе решение. Какво мислим ние не е важно. Мисли ти. В никакъв случай не искам да е разубеждавам, просто искам да разбереш че такива решения всеки сам ги взема.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: Pichaga933 в 21 Февруари, 2018, 20:26:45
На нормална европейска цена ги продава усилвателите и са интересни- смесица от западни, руски и БГ компоненти. Това ,че с БГ заплата не може да си позволиш такъв е друга тема...

Същия прави и по-евтини модели.

Мисля, че имаше регистрация тука Автора на усилвателя, та може и да отговори.

Като му гледам продукцията е насочен към тъй наречените "аудиофили", ама явно не към най грамотните от тях щото- транзисторно стабилизиране ползва иначе останалите компоненти са си баш "аудиофилски",  избрано от руските елементи с платина и ценни метали, оппосочени жици  и тн... Но пък не се свени руски лампи да слага, което за него като цена си е ок а за амповете е преимущество.

Лично като впечатление, Силициево стабилизиране в Амп за 5к няма място. Очаквах че поне тука ще сложи желязо  ама явно така си е свикнал, без дросели а ги прави.

Като цяло продукцията му ми харесва, изпипани са на вид, разнообразие има... Не съм чувал лично  от този майстор ампове, та такова впечатление не мога да споделя как звучат.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: origo в 21 Февруари, 2018, 20:38:38
Нямам нищо против силициевата стабилизация на анодното, макар че действително леко противоречи на концепцията „без обратна връзка“. Виж изправянето на отоплението за мен в усилвател с входно ниво 1 волт е грешка. Още повече че именно там има файда да се направи един линеен стабилизатор, на место да бухнеш 140 000 микро които са реално филтров капацитет за товар поне 50 - 100 ампера.
Предполага се, че щом е опрял до такива мерки с изправяне и филтрация на отоплението, усилвателя му има някакви проблеми които водят до брум който привидно влиза през отоплението. Лошото е че той го бори по неправилния начин.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: styrshel в 21 Февруари, 2018, 20:42:31
Тази лампа е особена. Няма много схеми на усилватели с нея. Въпреки че е триод, волт-амперната и характеристика е като на пентод, при това работи само с решетъчен ток. Затова и за да бъде разколебана, предното стъпало трябва да е или катоден повторител или с трансформаторен изход. Това обяснява галваничната връзка между крайната и драйверната лампа, което е изтъкнато като предимство. Заедно с големите отоплителни токове, високото анодно и допълнителното драйверно стъпало,  оценявам усилвателя като екзотичен.  :good: :bravo: :)
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: lager в 21 Февруари, 2018, 21:40:25
Пуснах питането защото тук има много колеги запалени на тази тема.Според мен изделието което се предлага-не използвам вече определението "проект" -защото става въпрос за нещо което се предлага в търговски сайт заслужава внимание и обсъждане . Такова вече се получи и аз благодаря на колегите , които се включиха до момента и вярвам че и други ще си кажат мнението.Не съм имал намерение да го купувам-цената се равнява на годишните ми разходи ,тази зима макар че не е много тежка ми изразходва почти цялото количество дърва за огрев.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: lz2lx в 22 Февруари, 2018, 02:04:37
За тези пари има и по...
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 22 Февруари, 2018, 08:43:57
В продължение на разсъжденията по самата конструкция. Аз не съм особен фен на железните филтри, но тази конструкция, с тези лампи, тази изходна мощност заслужава един аноден дросел. Колкото до изправеното отопление и високия филтров капацитет- и аз ги ползвам тия похвати вместо да се мъча с други. Колкото до силиция, опосочените жици и разни други химери- там изобщо не коментирам. Както и руските чаркалаци като са пълни с ценни метали. Какво толкова? Останал съм с впечатления че май западните лампи са по- скъпи и търсени. Сравнение- ЕСС83 срещу 6Н2П. Но това е вече съвсем друга тема.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: muneson в 22 Февруари, 2018, 09:22:37
140 000 микрофарада са твърде много, направо излишни. И макар лампите да са способни да издържат 20 пъти анодно-токови импулсни претоварвания, звуковото подобрение е никакво, щото и без това лампите за разлика от силиконовите транзистори дават ненадмината динамика и експлозивност. Един по-голям захранващ траф и нещата са вече подобрени. А цената от 5000 лв, да кажем е добра, стига усилвателят да намери своя купувач. Все пак виждам, че се предлага и лампов усилвател за 420 лв, което си е съвсем прилично.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: origo в 22 Февруари, 2018, 13:52:10
силиконовите транзистори

Тези от имплантите на Памела Андерсен ли ги правят?  :D Не се изненадвам че лампите дават по-добра динамика от тях.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 22 Февруари, 2018, 15:54:48
И от де се взема тая динамика и експлозивност при мижавата им стръмност в сравнение със "силиконовите" пуканки? ЕСС83- баш аудиолампа има стръмност под 2mA/V. Точно заради ниската си стръмност 2-3-4W ламБени усилватели не могат да свирят рок и денс. Според мен. Докато за спокойна музика са си таман.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: muneson в 22 Февруари, 2018, 16:11:06
Не знам някой да слуша маломощна предусилвателна лампа като крайна. Моментната мощност, или моментната енергия, с която може да бъде разлюлян говорителят при лампите е десетки и стотици пъти по-голяма от тази при транзисторите. Затова при лампите има "презънс", "бекстейдж", или по-просто казано "присъствие". Е, и други фактори има пак за това, ама да не се отклоняваме толкова - вече съм писал във форума за тях.

А защо е така, кой, кой ще ми каже? .....:-).
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 22 Февруари, 2018, 18:44:26
Колега, дадох пример с ЕСС83, защото стръмността при маломощните лампи доколкото помня по презумпция е по-висока в сравнение с мощните. От там нататък нещата стават още по-...А и като се твърди че 2-3 лампови вата се равнявали на 50-100 транзисторни, противоречията съвсем се задълбочават. Всичко е "въпрос на вкус", както по нечии твърдения заключило кучето  :drinks:
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: origo в 22 Февруари, 2018, 19:33:57
Естествено, веднага казвам факторите поради които някои индивиди си мислят че ламБени 5 вата клатят говорителя като транзисторни 50 - 100.
1. Ламповите усилватели се проектират така че имат изходно съпротивление равно на товарното, или в най-добрия случай 3-4 пъти по-ниско. Това означава демпинг фактор DF от 1 до около 3-4. Т.е. усилвателят има слаб „контрол“ върху високоговорителя от озвучителното тяло и неговата мембрана се ветрее като „прани гащи“ поддавайки се на собствените си резонанси. Това е както вредно за звука, така и за говорителя, добре че ламповите не отдават голяма мощност като цяло. Именно заради това тези усилватели се препоръчва да се слушат на специални озвучителни тела (оупън бафъл и др.) с широколентови и чувствителни високоговорители без изразени собствени резонанси.
От чувствителните говорители стъпваме в точка 2 - високоговорител с чувствителност 92 db/W.m дава същото звуково налягане като друг с 82 db/W.m захранен с 10 пъти по-голяма мощност. Ето от къде идва съвсем правилното схващане че 5 вата звучат като 50, вярно е, но не заради ламБите а заради по-чувствителните ОТ.
И последна точка - повечето лампови еднотактни крайни стъпала не ограничават амплитудата рязко, а по-плавно. Това води до значителни нива на компресия на музиката преди да започне субективното възприятие за изкривявания, което също спомага за схващането че звучи като 10 пъти по-мощен пясъчен.
Така стоят нещата. Не отричам магията на ламповите усилватели, но в 90% от случаите пясъчните са на порядък по-добре от към параметри, а и на звук не отстъпват.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: muneson в 22 Февруари, 2018, 21:21:19
Отговорът е съвсем различен, и понеже жокер има много голям в гатанката, ще оставя нещата засега без отговор. А иначе всеки може да сравни как звучи някой стар лампов сандък и някое марково силиконово "стерео".
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ian в 22 Февруари, 2018, 22:33:00
Аз от кога търся силиконови....стерео.... ама все ми се падат силициеви  :D :D :D
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: origo в 23 Февруари, 2018, 10:22:31
Абе кой ти говори за марково, говорим или култови за екземпляри от миналото (70 - 80те години) от качествени марки висш клас, или за изграден в момента читав транзисторен усилвател с отлични характеристики. Ако изводите си вадиш от псевдо Hi-Fi от края на 90-те и началото на новото хилядолетие не се учудвам.
И аз мислех като теб, докато не чух няколко МНОГО добри транзисторни усилвателя.
И хайде накрая да чуем твоят жокер. Сега ще ми кажеш - вредното влияние на обратната връзка, пагубното въздействие върху фазово-честотната характеристика и т.н..... аа сетих се, и вакуума, че електроните никак не обичат да се блъскат в решетки :) И ако наистина е така, дали мога да те попитам през какви стъпала мислиш е минала музиката която сега слушаш през ламповия усилвател? Да не би да е имало по-малко обратни връзки и по-малко чисто транзисторни схеми по пътя? А за цифровата обработка да не повдигам въпрос... Така че това че на теб ти допада как се отразява на звука ламповия усилвател, не означава задължително че това е общовалидно правило важащо за всеки. Въпрос на личен вкус.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: pansim в 23 Февруари, 2018, 13:57:16
И ако наистина е така, дали мога да те попитам през какви стъпала мислиш е минала музиката която сега слушаш през ламповия усилвател? Да не би да е имало по-малко обратни връзки и по-малко чисто транзисторни схеми по пътя? А за цифровата обработка да не повдигам въпрос...

С тези изречения мисля че се изчерпва темата за "великите" лампови усилватели.  :drinks:
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: shri в 23 Февруари, 2018, 16:49:53
Мисля че спора е безполезен. Защо, защото веднага ще те пратя на ушен лекар да ти направи една спектрограма. И като видиш наистина колко малко чуваш от това даденото като параметри на великия усилвател. Сам ще разбереш защо не си бих купил такава изгъзица само за да се почеша по егото си колко велик глупак съм. Но както каза колегата по-горе. Всеки сам решава как да похарчи парите си, и за колко скъпи заблуди с фрапантни имена на фирми и ценни метали в тях. А що се отнася до усилвателя, ценя когато сам съм си го направил, па макар и не толкова красив и лъскав. Удовлетворението от резултата на нещо родено от собствените ти ръце, за мен е по-важно и ми носи повече кеф и от най-скъпия усилвател който бих могъл да си позволя да си купя.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 23 Февруари, 2018, 18:14:50
С тези изречения мисля че се изчерпва темата за "великите" лампови усилватели.  :drinks:

Тя темата е отдавна изчерпана, но за хора, които могат да мислят с онова, дето Господ го е сипал в главите им.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: Кръстан в 23 Февруари, 2018, 22:49:46
Искам да споделя моето скромно мнение за ламповите аудио усилватели. Според мен като цяло са по-зле от транзисторните. Музикантите уж предпочитат лампови усилватели, но и това е до време. Просто да добиете представа ще ви кажа и от къде изхождам. Запалих се по ламповите усилватели от любопитство и експериментирах да речем 6 години. ПП, еднотактни, по 2 мощтни лампи в рамо, SRPP и т.н. И ги слушах и ги мерих. И така и иначе не ми харесаха резултатите. Дори и удоволствието от самото занимание го нямаше. С високите напрежения винаги си е на тръни работата. Преди това съм правил маса транзисторни и интегрални усилватели. И си ги слушам с кеф транзисторите! Имат и ниски и мощтност и са непретенциозни и лесно се настройват...Лампата хрипти, шипти, пука при нагряването, микрофония има, ОСШ е кофти, иска отопление, понякога се чупят лампите, хвърчат мълний :Д от високото напрежение...
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: lz2xl в 23 Февруари, 2018, 23:03:47
Да си сложа и аз моите 5 стотинки в темата :) Абе хора,няма кофти лампови или транзисторни....има лошо проектирани,лошо направени и лошо поддържани усилватели,има и такива с високо качество.Има EL34  на Siemens има и китайски копия....с транзисторите е същото.Има 2N3055 на RCA има и на Банеаса Румъния :D и резултатите са съответстващи.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: styrshel в 23 Февруари, 2018, 23:29:51
Без да  искам да обиждам никого, но не беше ли думата за конкретно изделие?
А  то какво се оказа - глупавите слушат лампови усилватели, умните -транзисторни, ами ние с гайдите? Какво да правим?
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: GRIDLIC в 24 Февруари, 2018, 01:03:22
Ето това е с 2N3055. А също и "YAMAHA"-RXV659.  www.cnet.com/products/yamaha-rx-v659/review/ Според вас тези усилватели по лошо ли звучат от ламповия?
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: muneson в 24 Февруари, 2018, 07:20:46
Ако този АКАИ е представителен за най-добрата "реколта" от силиконови усилватели, то би било добре да му видим схемата, та да поразмишляме, кое, как и защо. А иначе външният му вид, тип обичайната "щайга" не може да ме развълнува или впечатли с нищо. И да не забравяме, маркетингът на неща, които звучат лошо, ама са евтини за производство, т.е. могат да носят по-добра принадена стойност, налага това да бъде компенсирано с нищо незначещи показатели и имагинерни и кухи цифри. На тоя похват некои му викат "подмяна на фокуса".
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 24 Февруари, 2018, 07:47:42
Кръстане, при музикантските усилватели нещата стоят по-иначе. Там хармониците и изкривяванията се ползават за :оцветяване" на звука. Особено в рок музиката. Особено при струнните инструменти. Това, което може там да се докара с лампи с транзистори просто не се получава същото. Но веднъж изкаран и записан тоя звук, не е никакъв проблем да се възпроизведе от друг усилвател. Там е разликата. Другото, за което и Димитър писа- свирят лампите, но си искат специфични колони и говорители, което е лесно постижимо примерно при един китарен усилвател заради сравнително тясната честотна лента. Но наистина отклонихме темата.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ian в 24 Февруари, 2018, 12:18:29
Да, отклони се темата...
Я някой ако иска да сметне елементната база, да видим дали ще съвпадне горе долу с моите сметки и пак да си поговорим.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 24 Февруари, 2018, 21:28:52
Дайте да не смятаме елементната база. Всеки боклукчия може да има събрани купища елементи, безценни за мен, но да не знае какво да ги прави и да ги изсипе на отпадъци на цената на желязото, че и надолу. Не става така. Тук е хвърлен и интелектуален, и робски труд. Както и да го погледнем, вложени са старание, идеи и не малко любов. Всичко си има цена. Само че не всеки е готов да я плати. Някой си мисли, че отива в бакалията да си купи хляб. Да, ама не. Хлебозаводът бълва хиляди хлябове, които се правят на конвейер. Наскоро един приятел на сина ми видял "Уиски усилвателя", който бях показал в Аудио форума- в метална кутия от "Джони". Много бил впечатлен и бил готов да даде 40 кинта. Казах на сина ми да му каже да.....И  сега като отворя кутията и като погледна вътре се чудя как съм се хванал да си играя, как съм имал търпението по няколко пъти да слагам и вадя всеки възел от кутията докато докарам нещата. Да, ако някой организира серийно производство, вероятно след първите 100-200 екземпляра ще го докара до 40-50 кинта. Само че за момента моят Джони е единствен! Е това е. Не всичко е една камара части. Както дори и един елементарен хляб не е половин кило жито.
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: Pichaga933 в 24 Февруари, 2018, 21:39:26
Качи го и тука тоя Виски Амп да го видиме...

ditronix
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ian в 24 Февруари, 2018, 22:43:37
ditronix, ти май нещо не ме разбра!
Никой не казва, че интелектуалният и физическия труд е безплатен, даже напротив!!!
Не говорим и за елементи на боклукчия!
Човека си е описал много точно елементната база!
Изходни: "Изходни трансформатори - огромните HAMMOND 1630SEA"
Лампи: .....
Кондензатора между първата и втората ....
и т.н....
Всичко си има цена! Да!
Въпроса е колко е?! Приблизително.
И като я извадим от общата ще разберем колко за него е бил интелектуалния и физическия труд. Това е.

пп. ditronix, не се засягай, много те уважавам!
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 25 Февруари, 2018, 08:45:01
IAN,  не се засягам. Просто темата се отплесна и започнахме да разсъждаваме. Като говоря за "боклуци", имм пред вид чаркове, събирани с години, от времето, когато ментета нямаше. Може да ви е смешно, но имам кутии с транзистори, кондензатори и какво ли не, сваляни от стари телевизори и видеомагнетофони.За мен те нямат стойност по придобиването им, освен стойността на загубеното време. Онзи ден търся в ЕЛИМЕКС 470nF/630V. Обявяват ми цена 2 кинта. Че и нямаха налични 6 броя! Теглих им една майна, слязох в мазата и се зарових в архивите. Изрових две шепи кондензатори, от хубави по-хубави. За това говоря.
Pichaga933, ти не си ли го виждал Джоните в Аудиофорума??? Ще го пусна и тук, няма проблеми, но снимките ги нямам в този компютър. Ще трябва да ги извадя от стария, който беше на ремонт. Е, наистина е интересен и според мен си заслужава да се види. След като го пуснах в Аудиофорума, месец ли, два ли по-късно един колега от там пък направи лампов усилвател в една тенджера от алпака  :D Ей такива майтапи...
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: Pichaga933 в 25 Февруари, 2018, 14:15:15
@ ditronix Прерових ти темите там ама не го намерих...  Пущи поне един линк ако не друго  :D

Относно електолитните капацитатори и елимекс- няма по-грешно място да купиш такива. Ако имаш LCR meter  даже от ония най-евтините от 10лв и закачиш някои от техните електролити ще видиш какво чудо е.


@IAN Чудно ми е защо му смятате труда и вложените материали. Отдавна цените не се определят по производствения метод а вместо това по-пазарния, Което означава, че  даже тия хамонди да са с проводник от чисто злато ако няма кой да извади пари за него няма да се продаде. Също означава, че пък и от скрап да е направен, ако друг такъв на пазара няма  и е интересен на купувачите, ще се продаде на цена много по висока от вложените материали и труд...
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: BatKoce в 25 Февруари, 2018, 14:41:54
...След като го пуснах в Аудиофорума, месец ли, два ли по-късно един колега от там пък направи лампов усилвател в една тенджера от алпака  :D Ей такива майтапи...

Имам едно казанче за тоалетна от старите, чугунени. Ако някой иска да направи в него лампов усилвател да се обади.
Друго такова чудо няма да има никъде по света! :bye2:
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: shri в 25 Февруари, 2018, 15:08:05
Имам едно казанче за тоалетна от старите, чугунени. Ако някой иска да направи в него лампов усилвател да се обади.
Друго такова чудо няма да има никъде по света! :bye2:
Браво на тебе колега, така хубаво ме размя. Тоалетно казанче.......😂😂😂👍. Да си жив и здрав. Развесели ми деня докато съм на работа. Само си го представих и паднах от коня да се хиля. :drinks:
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 25 Февруари, 2018, 18:31:35
@ ditronix Прерових ти темите там ама не го намерих...  Пущи поне един линк ако не друго  :D
Не помня линковете, беше преди десетина години май, помня ли? Ще намеря снимките и ще ги пусна тук, обещавам! Но след утре. Току-що се прибирам и съм уморен и обезракиен  ???
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 26 Февруари, 2018, 08:44:50
Такааа. Оказа се че темата не била моя, но както и да е. Снимките се намериха, 6 броя са, има на самата платка и после на готовото изделие. За съжаление май не съм правил снимки в процеса на изработка, но копирах текстовия файл от темата, в който горе-долу е обяснено как стават нещата. Намерих снимката и на ламповата тенджера, ще я публикувам и нея, дано колегата не се разсърди.

Цитатът:Сега се връщам от морето и имам организационни работи   Утре ще видя с какво мога да помогна-ако имам файла с платката тук-ще го пусна.Охлаждането е една ламарина-алуминиева от разкован стар монитор.На нея е и платката с регулирането и корекциите,и стабилизатор 12 V.През ламарината на кутията,която е много тънка съм хванал входните и изходни конектори именно към тази ламарина-тя е дебела 1,5-2 мм.Така едновременно осигурявам здрава основа за конекторите и закрепвам и планката към кутията.Трафът е пуснат на дъното.По диагонал,че иначе не се събираше.На ушите му пробих отвори 2 мм.,направих шаблон от картон и с негова помощ пренесох местата на отворите на дъното.Пробих там отвори 3 мм и със самонарязващи винтове след малко усилия и много псувни трафa беше заловен и закован за дъното.На задната страна пробих отворите за мрежовият съединител и ключа.Те са достатъчно големи,през тях изкарах проводниците,свързах ги както му е редът и ги набутах обратно вътре.Пак с видийки закрепих конектора и ключа.Предварително запоих на платката с изправителя кабел,извеждащ захранването.А,платката с изправителя залепих със силикон на трафа,като електролитите пуснах надолу покрай него,за да пестя място.Е тук забравих да правя снимки.   Следва продължение 
Та нататък   На гърба на кутията определих местата на конекторите.Направих шаблони от картон за необходимите отвори.Добре е на парче непотребна ламарина да се пробват шаблоните дали са точни.Ако всичко е ОК,с тяхна помощ се правят центриращи отвори 1,5-2 мм.Закрепването на конекторите аз го направих с винтчета М3,като нарязах резба в алуминиевата планка,която служи за шаси и охладител.Проби отвори,мисля 9 мм. през които минават клемите на конекторите.Важно е клемите да не опират в кутията или планката.Монтирах всички платки на планката и проверих как работи чудото.Важно е всичко да се доуточни преди сглобяване,защото после си е мъка-вън-вътре   Подбира се усилането на чипа,наложи се да направя и един делител на входа,защото сигналът от YAMAHA-та идваше силен.И така с налепени проводници за входове и изходи охладителя-шаси се вкарва в кутията.С пинсета проводниците се вадят навън и се запояват по местата им,след това конекторите и планката се наместват така,че да съвпаднат отворите и се навиват винтчетата.За потенциометри ползвах тримери PIHER-легнали,с ос.Тримерите са монтирани на платка и през две дитанционни втулки платката е хваната по познатия начин (с помощта на шаблон) към лицевата страна.Светодиодния индикатор се набутва най-лесно,че е най-горе.Свързва се захранването,сипва се в чаша около 100-150 грама Джони и се пуска нещо любимо.Наздраве и приятно слушане 
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: muneson в 26 Февруари, 2018, 10:13:31
Тенжерният лампов усилвател е супер! Пък и няма опасност жена му да го бие по главата с тия две тенджери, щото нищо не им е развалил. Пожелавам на дръзкия конструктор да събере по-бързо парите за тенжерата и за втория моноблок! Че докато се мота, може тоя модел тенджери да свършат. А, и да направи нещо SE, че PP не е за слушане в домашми условия, а за зала или на открито.  :drinks:
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: Pichaga933 в 26 Февруари, 2018, 22:36:19
Красавец е червения етикет. Как ша го даваш за 50лв, всичко му тича на външен вид  конекторите са супер а реда копчета отпреде се връзва чудесно с кутията.

Като седнеш да правиш пак вземи си  "Черен Еетикет" и сложи клас D  модул от тия- понеже не греят и звука е от приятните + блутут + дистанция + ФМ радио, а захранването може да ти е произволно лаптопско зарядно, гледай да има 3А:
https://www.aliexpress.com/item/TPA3116-50W-50W-Bluetooth-Wireless-Digital-Audio-Receiver-Amplifier-Board-TF-card-U-disk-FLAC-WAV/32804370396.html?ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10320_10152_10321_10065_10151_10344_10068_10342_10547_10343_10340_10341_10194_10084_10083_10618_10630_10304_10307_10302_5711211_10180_10313_10059_10184_5722311_10534_100031_10103_10627_10626_10624_10623_10622_10186_10621_10620_5711311_10142,searchweb201603_25,ppcSwitch_5&algo_expid=e47a7eef-36f9-4030-91e0-a16f739336e1-1&algo_pvid=e47a7eef-36f9-4030-91e0-a16f739336e1&transAbTest=ae803_5&priceBeautifyAB=0

Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: origo в 27 Февруари, 2018, 09:07:57
Не дей с лошо с това порно клас Д! За 10 вата не си заслужава!
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: ditronix в 27 Февруари, 2018, 09:09:19
Благодаря! Само с времето е мога да се оправя, въпреки че вече трета година не съм на работа  ???  Няма край, това да се направи, онова, лятото- на морето... Иначе имам приготвени няколко кутии. Голямото предизвикателство ще е кутията от GRANT'S- тя е триъгълна и една кръгла имам. Имам приготвени и две ламаринени кутийки от пурети. Те са заплюти за слушалкови усилвателчета, ама вероятно ще останат празни. Не знам дали ще се справя с SMD-тата  :nea:   Иначе с ази кутия наистина се получи, самият и дизайн даде възможност всичко да се подреди адекватно. ИС е ТА8205, имам и 8221, щях такава да ползвам, но се отказах, защото не можах да намеря траф за нея. По-точно нямаше траф, който да влезе в кутията. Все пак 8221 е 2х20W....
Титла: Re: Споделете мнение за усилвател в Базар.бг
Публикувано от: Кръстан в 16 Март, 2018, 14:56:14
Ламповата техника си има ред странични приложения. Става за отопление, за готвене. За тъщи също става  :rofl: