Форум за любителите на Стара електроника

НЧ усилватели, грамофони, магнетофони, касетофони и др. възпроизвеждащи устройства => Колекции => Темата е започната от: slavi в 07 Декември, 2021, 20:30:21

Титла: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: slavi в 07 Декември, 2021, 20:30:21
Здравейте колеги!
В тази снежна вечер намерих време за поредната ми хвалба. Знаете, че колекционирам Ухери, доколкото ми е възможно разбира се. Моделите и модификациите сигурно са към 200! Но поне се опитвам да направя комплект от "базовите" модели, както ги наричам, на ролковите репорт, които са около 21-25? Няма единно мнение кои са базови, кои клонинги, но горе долу е това. Но някои, дори базови модели, просто ги няма! И ако се появи предложение, то е на главозамайваща цена. Та, такава рядкост е UHER report 4004 stereo! За незнаещите-различните модели ролкови репорт за 30 години са произведени около 1,2 млн. броя. Докато 4004, заедно с братчето му 4002 (двупистов) между 1962 и 63г. се предполага, че са направени не повече от 1200 бр.! Т.е. това си е, може да се каже "пробна серия" на стерео вариант на първият им моно двупистов репорт 4000. И след като го намерих и отворих си обясних, поне за мен, защо са се отказали бързо от производството му. Тоа е било кошмар, който и аз донякъде преживях!
Както и да е, дойде от Англия с цялото оскъпяване, но нали бях "на улука". Колекционерството иска и жертви, така мисля! Беше в общо лошо състояние, но комплектен. Най-много въртели ми направиха мотора, превключвателя на пистите и боята. На ротора (тези първите са с центробежен регулатор) едното лагерче беше почти изпаднало. Наложи се разпробиване, но най-големия проблем после беше намирането на на 4 бр. кухи нитове 2 мм. Наложи се да купя 100 бр. (някъде по-рано споменавах)! На превключвателя, който буквално беше счупен, добре че чаркоете му бяха разпилени вътре. Трябваше провиране през джунгла от кабелчета и разпояване за да го демонтирам и слепя. Третият проблем ми създаде не по-малко ядове-боята. Корпусът беше доста очукан (капаците бяха приемливи и все пак оригинал). Но цветът и структурата на боята се оказаха непознати за местните ми консултанти? По форумите прочетох за този проблем, никой не го е решил на 100% и реших да го боядиам с хамершлак, каквато боя се ползва при някои следващи модели. И тук аз си направих "въртел". Оказа се, че през хартиената лепенка с която уж да запазя заводската табелка разредителя е проникнал и разтворил надписа. Получих огледален отпечатък върху лепенката! Ами ега? Търсене на ателие, което да ми кандиса да изработи една табелка 50Х15 мм. Добре, че има и разбрани и милостиви хора и след повече от 20 дни имах перфектно копие на табелката. Както се казва, за пари не говорим...
Та в общи линии- това е. Вече имам в колекцията тази, наистина рядкост в почти перфектно състояние ! Е, има още 3-4 модела, дето ми се губят, но да е живот и здраве и яка гърбината..
В няколко снимки накратко ще покажа етапите, пък ако някй иска подробности, да заповяда.
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: slavi в 07 Декември, 2021, 20:39:46
И още някоя снимка:
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: Любо Божков в 09 Декември, 2021, 11:50:59
Браво Слави, резултата заслужава всяка една минута от вложения мерак и труд. :bravo:
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: Валери в 09 Декември, 2021, 12:21:09
Браво! Лепенката също е станала перфектна, алуминиева ли е?
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: slavi в 09 Декември, 2021, 13:07:22
Благодаря! Лепенката е тънко самозалепващо сребристо фолио. Човека ми предложи и вариант алуминиева 0,5 мм. на същата цена, но фолиото ми беше по-близо до оригинала.
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: argonavt в 09 Декември, 2021, 21:19:04
Поздравления Слави . С  много труд , желание и финес си подходил към поредният марков апарат . Поздравления . Нищо не казваш , как работи електрониката запис - възпроизвеждане и др. Като гледам всичко в магнетофона е автентично . Чудя се работи ли добре с тези електролитни кондензатори , които са доста , на повечето от тях пише 61 год. В крайна сметка , какво да се очудвам , Германска работа .
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: lz2xl в 09 Декември, 2021, 22:37:49
Да ти е честито,много хубава маркова машинка.Уважение и респект към свършената до сега работа!
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: slavi в 11 Декември, 2021, 11:03:13
Пак благодаря!
Наистина пропуснах да пиша как заработи. След като го нямаше хич се наложиха ремонтите на моторчето и превключвателя. И той взе, че тръгна! Не се наложи да се пипа нищо по електрониката (е, по механиката имаше задължителните рутинни операции). Argonaft правилно е забелязал, че електролитите са от есента на 1961 г. и това само потвърждава моите проучвания и разбирания, че е произведен 1962 г.?! Само единият канал е малко "по-глух", но аз съм до тук. Но не е от главите, сигурен съм, а и не знам кой би се заел да го прави "като нов", без да обидя някой от колегите?..Основно ме притеснява факта, че намерих само една схема, а тя доста се различава от реалността, основно имайки предвид връзките на превключвателя. Явно навремето в Ухер са търсили различни решения, докато накрая се откажат от производството му, това пак според моите разбирания?
По въпроса е това. Пък и моят приятел и градски "Васил неверни", а може би и други са си помислили, че съм направил само макет на модела? Та затова снощи си направих труда да направя кратко клипче, колкото и да не ми се занимава с тази процедура и да видят и чуят, че и работи:
 
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: slavi в 11 Декември, 2021, 11:06:44
Пак:
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: mjet в 11 Декември, 2021, 11:47:51
Браво Слави перфектен е . Поздрави от моя 4400 на твоят 4004. Доколкото си спомням освен профилактика на механиката нищо друго не съм пипал по него. Когато го получих не беше работил над 40 години. :)
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: slavi в 11 Декември, 2021, 17:55:30
 Моят благодари на твоя за поздравите! :D Все пак, по-младите трябва да уважават по-старите, поне нас навремето така ни учеха...И колега mjet, дай да сме по-точни. Значи, твоят е 4400IC, които са правени 1973-78 г, защото наистина има и 4400, но той е 1967-72г.,което значи, че и той е батко на твоя. Това всичко-в кръга на шегата.
 Иначе, не е лошо всички, които донякъде сме магнетофонджии по-често да показваме това-онова, че гледам, не сме много? Освен bojitchko и радиото други не се обаждат, доколкото си спомням? А пък такива като мен, дето съм "забраздил" из дебрите на Uher, съвсем..То, освен споменатите двама с по няколко Ухера имам и един приятел от София с няколко и дотам..
 Та, ако има и други ухерджии нека се обадят, вкл. на ЛС, все ще можем с нещо да сме си полезни? Въпреки, че както е забелязал и mjet тези машини са железни по принцип и буквално и не искат кой знае какво. Е, стига да са що-годе ползвани и съхранявани грамотно.
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: bojitchko в 11 Декември, 2021, 20:46:29
Прави впечатление, че никой не спомена  ремъци. През ръцете ми минаха шест броя от серията 4000 и на всички трябваше да сменя и трите ремъка.  Явно съм попаднал на най - съсипаните.  :)
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: slavi в 12 Декември, 2021, 15:06:45
Bojitchko, такъв ти е бил късмета?  :D Но по принцип си прав. Почти нямам случай да не се сменят, но за този 4004 не се наложи, бяха в много добро работоспособно състояние. Даже дългия беше с триъгълното сечение както е оригинал, а късия с квадратно. Вероятно на някакъв етап са сменяни, но знам ли, само предполагам? Тя темата с поведението на гумата през годините е дълга, пък и някъде я коментирах.
Иначе казваш и трите? Явно са по-късните модели, където третият ремък е за брояча?
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: mjet в 19 Декември, 2021, 11:32:41

Относно ремъците: И на мен не ми се наложи да ги сменям, още е с тях и бачка и върти като нов. :)
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: chav_chav в 19 Декември, 2021, 13:42:53
Браво,Слави!Ти си от старите нахъсани любители и събирачи,на които сърце не им дава да изхвърлят някаква антика.Защото знаеш,че всичко тогава се  е правило не само с труд но и с много любов.Затова много често влизаме в противоречие с половинките заради място,което е кът в апартаментите.Тази събота на битака в Шумен имаше много Grundig Boy радиоприемници.Кажи ми ако ти липсва някой модел да го потърся.Ще ти направя един подарък заради хъса а и заради Коледа.Знаеш,че по Коледа стават чудеса.
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: slavi в 19 Декември, 2021, 21:21:05
Колега chav_chav благодаря за предложението! Но, има проблем, просто се зандръстих, не само като площ, но и финансово ми стана тясно.. Пък дори и подаръци не мога да приема, че или техниката или аз заминаваме на тавана.. :D.
Но сериозно! Това, че съм посъбрал нещо от великата марка Грундиг, не значи,че трябва и мога да имам всичко, както сто пъти го писах. Затова се ограничих само в преносимите им приемници и за последно, само от сериите им satellit и concert boy. Сателитите (истинските, пак според мен) вече ги имам. Може би, с известни условности, ми харесва 750 но...
А другата ми сбирка са от серията concert boy която мисля, че и нея съм я "окомплектовал"? Защото, както и по-рано споделях, само моделите им boy са "безкрайни" и реших да се огранича само до концертите.. Доколкото си спомням в момента, те са music, elite, ocean, prima, mini, city,yacht, melody и до към 30 момчета...Единствено си позволих от най-първите им преносими, баш първия от 49-та и настина първият boy от 50-та и първите им "клавишни". Та те нямат край?..
Но, ако може снимай какво се предлага на пазара, пък де да знам, може нещо да съм пропуснал?
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: chav_chav в 20 Декември, 2021, 15:47:57
На битака ще снимам следващата събота ако не вали.Не се знае дали ще дойде пак човека и дали не ги е продал.Така ,че нищо може да не стане ама ти се надявай.Ако не купя,поне снимки да направя.
Титла: Re: След години търсене, най-после 4004
Публикувано от: slavi в 20 Декември, 2021, 21:33:11
Може, пък каквото стане. Да сме живи и здрави!