| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Английска техническа литература от миналия век ."Set&Speakers" No21  (Прочетена 669 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Понеже посъбрах доста голяма колекция и почти всичко издавано на български от техническата литература, от скоро се запалих да събирам и стара чуждоезична техническа литература. Засега само от Англия, защото езика що-годе за мен е разбираем. Събирам литература предимно от периода преди 40-те. Вече имам десетки много интересни книги, Като от тези от 18xx до 1920-та има наистина много добри и интересни попадения.  Предполагам и на вас би било интересно да се запознаете, какво се е издавало и писало на запад в този период. Аз наистина се изненадах, какво са писали и правили по-специално англичаните тогава. Качеството и стила на писане на техническата литература е уникално добър ! В тази тема мисля да започна да ви запознавам с нещо, което пристигна при мен днес. Една малко книжле с 32 страници издадено 1930 година с интересни схеми на приемници, говорители и усилватели от типа: "да си направим вкъщи"
Мисля че се е издавало и разпространявало безплатно, като броя който аз имам е под номер 21. Няма да пускам всичко наведнъж , а в седмицата по няколко пъти, от по няколко страници. Ще превеждам където мога и колкото мога по-интересните неща от текста. Някой ако желае може да се включи. Всякакви коментари и обсъждания ще са добре дошли. Предлагам и на модераторите и собствениците на форума , ако се съгласят да направя специален раздел някъде, където да публикувам и откъси от другите книги, като ги разделя по заглавия. В някой от тези стари и изключителни книгите наистина, лично за мен има изумителни и интересни неща и снимки, които ще се харесат на всички любители на старата радио-техника.   
Днес започваме с 6 сканирани страници, които прилагам.

Страница 1
Това е корицата на книжлето. Както ще видите и при другите книги, за печатано през 1930 година , качеството на разпечатката е много добро !
конкретната книжка е напечатана в Лондон през 1930 , и както е видно от текста написан най-горе се разпространява безплатно за радио любители.

Страница 2 и 3

На втора страница е някаква реклама на магазин явно за радио части.
Интересно е отдолу формата за контакти и заявка. Телефон с 4 цифри за Лондон :D И другия начин за връзка е като им изпратите телеграма.

На трета страница е дадена снимка и обяснение за говорител LINEN DIAPHRAGM. Linen , това е плат направен от естествен лен. Т.е говорител направен от ленен плат. А сега де :) Обясняват, че мембраната се държи изпъната с помощта на жица, до колкото разбирам превода, от автомобилно жило. Т.е някаква стоманена жица. Казват, че речта от този говорител се възпроизвеждала добре , а музиката брилянтно, като за 1930-та явно  ! :) Това което обясняват за рамката обаче не мога да го преведа коректно. Нататък стъпка по стъпка се обяснява как се конструира говорителя. За сега няма да се спирам да превеждам подробно, че Английския не ми е точно като майчиния, но ако има интерес от Вас ще се помъча.

Страница 4 и 5
Тук е разгледано конструирането на приемник "Oversease Five" с три екранирани лампи. Описана е схемата и елементите нужни за направата и.  Превеждам накрая думите написани от конструктора. "Oversease Five" е Американски приемник, но преработен за Британски компоненти. Само с един поглед върху електрическата схема ще забележим уникалните възможности на приемника. Високочестотният трансформатор има две първични и вторични намотки превключващи се за двата банда. Четири бобини се използват в специални екраниращи кутии. Използва се 50 000 омов потенциометър за контрол на усилването, като се регулира волтажа приложен на екраниращата решетка на screen-grid лампата. .... Power detection is used, Което ще рече ? Помагайте.

Страница 6 и 7

HERTLEY Single-Balver
Това е една от любимите схеми на домашните техници. Тя се събира с достъпни елементи. Може да се използва със слушалки или високоговорител.
На края на статията е записано "Blueprint W.M.198 (price 1s., post foe) gives full working details. "
Това Blueprint е май някакъв департамент , организация на радиолюбителите от където може да си поръчаш с безплатна доставка скиците и подробните схемите на определеното радио.

CRUSADER
Много евтино за построяване. Хваща станции от целия свят. Работи еднакво добре на ултра-къси, следни и дълги вълни.


За днес е това. Скоро пак  :drinks:

P.s, когато разпънете снимката от бутона долу с двете стрелкички, текста става много по-ясен.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
6897 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
1 Отговора
4398 Прегледи
Последна публикация 03 Ноември, 2013, 11:49:45
от Gabo
0 Отговора
2269 Прегледи
Последна публикация 25 Февруари, 2014, 21:10:54
от lz2nk
29 Отговора
18180 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
0 Отговора
3197 Прегледи
Последна публикация 02 Февруари, 2016, 21:32:53
от Ricarq

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |