Форум за любителите на Стара електроника

Радиоприемници => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: dakata.radio в 30 Май, 2017, 20:54:24

Титла: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 30 Май, 2017, 20:54:24
Здравейте, колеги! Днес ми дойде една интересна идея - да си направя средновълнов или късовълнов радиоприемник с високоговорител, монтиран в самоделна дървена кутия. Този радиоприемник, разбира се, няма да е някакъв сложен, ще бъде съобразен с моите скромни способности. Ще бъде елементарен, но с вид на истинско радио, не като останалите ми.
Идеи отдавна не са ми идвали, бях изоставил хобито до минимум през последните месеци, за което изключително се срамувам. Това е жива излагация.
Сега по същество - какъв ми препоръчвате да бъде приемникът - средновълнов или късовълнов? Двуумя се и затова се консултирам с вас. След това ще дойде ред за схема, но предполагам, че ще намерим подходящата.
Както винаги подробно ще описвам процеса на изработка, ще се допитам, ако нещо не ми е ясно, ще качвам снимки и така. С вашите съвети и идеи и с моето старание предполагам, че ще се справим с този проект. :hi:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 30 Май, 2017, 21:21:30
Действай на СВ за начало, без значение на какъв тип приемник се спреш. Този обхват е далеч по-прощаващ за грешки в монтаж и схема от КВ. Честотите са достатъчно ниски, за да ти позволят да натрупаш опит, но и горния край на обхвата (1.6М) е достатъчно високо, че да се сблъскаш и с недостатъците на лошия монтаж и необмислените действия. Ако работеше Вакарел, щях да ти предложа на ДВ да започнеш, ама...
Съветвам те да направиш хубава кутия с НЧ усилвател 1-2 вата и захранване подходящо, към които с помощта на някакъв подходящ конектор да сменяш ВЧ модули - от прост еднокръгов без обратна връзка, през еднокръгов с ОВ, през такъв с лентов филтър и накрая към суперхетеродинен. Има една страхотна книжка - Радио и телевизия за самостоятелни занимания - от един германец. Там има точно такава поредица с много картинки. Имам книжката, ако искаш ще ти я пратя, но трябва да ми я пазиш много.
Така постепенно ще се научиш на всичко нужно и ще добиеш опит и в монтажа, и в настройката, че да се гордееш с направеното, а не просто да бачка някак.
И чак тогава ходи на КВ. И пак през простите към сложните схеми. Защото на КВ нещата стават по чуствителни на монтаж и изпълнение, на настройка и на външни влияние. Достатъчно пипкави, че да те обезнадеждят, ако подходиш към тях лекомислено. Драсни на ЛС ако искаш книгата.
 :drinks:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 30 Май, 2017, 21:21:48
Най-добре ще бъде да се ориентираш към някой приемник с директно преобразуване на КВ. Така ще се запалиш и по радиолюбителството, а и мисля че е най-доброто което можеш да направиш на този етап на познания. Класически суперхетеродинен радиоприемник е твърде сложен за теб на този етап мисля, освен разбира се ако не използваш готови интегрални схеми и филтри.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 30 Май, 2017, 21:41:21
Мисля приемникът да бъде напълно самоделен, ако е възможно. Нямам претенции дали ще е с транзистори, или с интегрални схеми. Най-добре ще е с лампи, ама ще стане много сложно за мен да го направя. Кутията трябва да е като на лампов приемник - дървена, с плат на високоговорителя, с картонен заден капак, с надписи. Трябва да стане произведение на изкуството - да е ефективно, красиво, интересно и да привлича погледа! :writer:
Ще го измислим как ще е, какво ще е, имаме много време на разположение, няма за никъде да бързаме. И на къси, и на средни вълни вечерно време има станции, които се приемат повече от идеално. На дълги също има няколко станции, но те са слаби. Румънската станция "Antena Satelor" на 153 kHz се лови горе-долу добре, но не достатъчно (поне тук при мен, де).
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: Gabo в 30 Май, 2017, 23:59:56
Кутията трябва да е като на лампов приемник - дървена, с плат на високоговорителя, с картонен заден капак, с надписи. Трябва да стане произведение на изкуството - да е ефективно, красиво, интересно и да привлича погледа!
Е, в такъв случай всичко зависи от теб - дали ще вземеш готова кутия и ще я реставрираш (за препоръчване), дали ще правиш сам (ако имаш време/умения/желание)
Щом електрониката няма значение за теб, то братският китайски народ е насреща, бълва платки в изобилие за копейки. В такъв случай вземи такава, дето освен радио, да поддържа BT, SD-карта, флашка и дистанционно, така или иначе са в рамките на $5-10USD.
Е, ако ти се запоява и искаш само чисто радио, има китове за по $2-3 USD
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ONZI в 31 Май, 2017, 00:13:38
Ето ги въпросните китове .
Виж какво предлагат китайците;
https://ru.aliexpress.com/item/Hot-Sale-Seven-Tube-AM-Radio-Electronic-DIY-Kit-Electronic-Learning-Kit-Set/32789955190.html?spm=2114.13010308.0.0.PaBXfZ

https://ru.aliexpress.com/item/New-DIY-8-Tube-Radio-Kit-Electronic-Spare-Part-Radio-Accessorries-145-x-75-x-35mm/32793326727.html?spm=2114.13010308.0.0.PaBXfZ

https://ru.aliexpress.com/store/product/Hot-Sale-DIY-ZX2051-Type-IC-FM-AM-Radio-Kit-Electroinc-Learning-Kit-8-Ohm/1709397_32792749270.html?spm=2114.12010612.0.0.hrgVqU
Вероятно ще ти е интересно приемника е суперхетеродинен,но удоволствието е невероятно изпитал съм го преди години със Руски приемници 'Юность'и Малчиш.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: mjet в 31 Май, 2017, 09:50:54
Колеги. До колкото разбирам Dakata иска сам да реализира приемника, а не да го сглобява от разни китове, както ние сглобявахме навремето Яцек за време по състезанията. Според мен най - удачният вариант е подсказан от колегата ahedproductions.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 31 Май, 2017, 15:15:30
До колкото разбирам Dakata иска сам да реализира приемника, а не да го сглобява от разни китове.

Да, искам да направя сам радиопримемника. За кутията обаче ще ми помогне един дърводелец от Рударци. Не знам само от какъв картон мога да направя заден капак като на ламповите приемници и как мога да направя надписи на него. Явно и тук ще трябва помощ от приятел. След това ще трябва да търся плат... Абе, много неща трябват. Ако трябва и с месеци ще го правя, но ще стане бижу. Не трябва да може да се разпознава фабричен ли е, самоделен ли е. 8)
Реших го - ще е на средни вълни. Мога ли да го слепя така, да не е на платка? Искам да има максимално старовременен вид. Ще му измислим някакво мрежово захранване, скална крушка, скала (макар че ще е много трудно да се направи скала). Е, мога да ползвам радиоконструктор (или съвременен кит), ама само чарковете. То така ще е по-удобно, вместо да търся всеки чарк поотделно. Задължително ще трябва да удължа с кабелчета потенциометъра и променливия кондензатор, за да мога да им изкарам врътки.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 31 Май, 2017, 16:09:20
Следваща стъпка - запознай се с колкото се може повече конструкции на транзисторни приемници в дървена кутия. Виж как са подредени, как са реализирани шаситата и т.н. Без платка ще е мърлявина, платката е важна. Не е сложно не се шашкай. Първо направи проучване на конструктивните реализации, там ще има повече въпросителни. Схемотехниките са шепа и са ясни, като там можем да ти съдействаме от разстояние много по-лесно - снимаш и мислим. Докато конструктивно е добре преди да започнеш каквото и да е, да си саздъдеш реална представа за конструкцията. Все пак си решил да правиш нещо адекватно, подходи професионално. Не само, че ще си спестиш проблеми после, но и повярвай, удоволствието ще е неимоверно.
Нека кажат колегите какви приемници да погледнеш от БГ и РУ производство, а ти порови из нета - има много реализации от междинния период.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 31 Май, 2017, 17:01:46
Докато конструктивно е добре преди да започнеш каквото и да е, да си саздъдеш реална представа за конструкцията.

Обмислям всеки един детайл и за по-лесно трябва да направя планове, чертежи. С дърводелеца също след това ще умуваме кое, как, какво, що. Мисля да я направим кутията малко по-голяма, да не е с джобен размер. Горе-долу трябва да е голяма колкото "Philips"-а от профилната ми снимка. На външен вид ще наподобява на "Хр. Ботев M462". Много ми се иска да има скала въртяща се на 360о, но е много сложно за мен да направя такова нещо.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: styrshel в 31 Май, 2017, 18:50:45
Дака, бих  те посъветвал да повториш схемата на DKE-то, еднолампов регенератор.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 31 Май, 2017, 19:04:05
Пионерско шаси ще ти върши работа като начало.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: styrshel в 31 Май, 2017, 19:24:47
Пионерско шаси ще ти върши работа като начало.
Това е друг добър вариант! Вземаш готово шаси, Акорд, Мелодия, Орфей... В аукциона има приемници по 15лв. Ремонтираш го настройваш го и си прави кутия каквато си искаш!
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 31 Май, 2017, 19:44:08
Благодаря за предложението, но пак казвам, че искам напълно самоделно да го направя това радио. Лампово няма да мога да го направя, макар че ще бъде по-стилно. Ще го направя с транзистори или с интегрални схеми. :hi:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 31 Май, 2017, 19:55:23
Е то пък много сложно,какво като е лампово :) има една книга Христоматия на радиолюбителя.Там се почва от най простите неща.Някой ако я има в електронен вариант нека му я качи.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 31 Май, 2017, 20:51:53
Някоя от тези схеми ще свърши ли работа? На мястото на слушалките може ли да има НЧУ и високоговорител?
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 31 Май, 2017, 21:10:10
Не искам да ти поливам ентусиазма със студена вода, сигурен съм че всеки е започнал с елементарни схемки естествено. Но при положение че искаш така добре изпипана кутия не върви вътре да е схема на която трябва да и баеш за да хване нещо. Истината е че тези схемки които си постнал са прекрасни като за начинаещ на твоето ниво, но няма да ти харесат като представяне та да се мъдрят в така замислената от теб прекрасна кутия. Смятам че ако искаш да е така добре направена кутията следва вътре да се намърда хубав FM/AM приемник с прилични параметри. Естествено все още не си дорасъл нивото за изцяло самоделен такъв, та не знам какъв съвет да ти дам. Най-добрия който ми идва на ума е - зарежи засега кутията като цяло. Поиграй си с различни схемки и виж как работят, като ти хареса някоя как работи (ако) ще мислиш да я поместваш в кутия. От постнатите схеми не очаквай по-добро представяне от еднотранзисторния ти УКВ приемник.
Иначе на въпроса ти - да, теоретично може на мястото на слушалката да се постави НЧУ.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: styrshel в 31 Май, 2017, 22:01:46
Ако това ти се струва сложно:
[attach=1]
[attach=2]
не знам как ще се справиш е тези транзисторни схеми!!!
Във форума има хора реставрирали ДКЕ-та и ще може да разчиташ на помощ.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 01 Юни, 2017, 06:56:09
Даката пак пита и не слуша... но с това сме свиканали  :D
Дака, казвам пак и е за последно - ако не искаш да се откажеш по средата и да направиш нещата като хората -
1) Проучи съществуващите конструкции
2) Избери най-лесна за изпълнение в домашни условия или комбинация от решения, добра за теб
3) Избери схема на НЧУ и регулируемо стабилизирано захранване, което да вградиш за постояно в утията
4) Направи кутията и НЧУ/захранване, вгради ги, като си оставиш конектор за ВЧ блок
5) ЧАК ТОГАВА ЩЕ МИСЛИШ КАКВИ ВЧ СХЕМИ ДА ПРАВИШ и ще може да ги сменяш лесно, бързо и без да омазваш утията постоянно
Схемите, които си показал са слабички като приемници, но може да устанеш удивен дори от тях, там където живееш. Може някоя от тях да ти е първи ВЧ модул съвсем спокойно. Но нека да КАРАМЕ ПОДРЕД. Нищо хубаво не е станало с бързане, цепене на завои и бягане през глава. Никога. Нека си уважаваме времето и усилията и да не ти повтаряме елементарни истини по 100 пъти.
Моля Ви хора, не му предлагайте лампови схеми. Как иждате един човек с малко опит да лепи схема с 300 волта анодно и пряка връзка с мрежата?!
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: Radio208 в 01 Юни, 2017, 09:02:31
ahedproductions е казал всичко.
Кутия с добра акустика,
качествен високоговорител и НЧУ,
регулируемо захранване за включване на различни ВЧ и МЧ блокове с FM и АМ с интегрални схеми (модули).
Радиото освен красива ретрокутия е добре да има и качествен звук, което обаче е и въпрос на избор !
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 04 Юни, 2017, 10:43:53
Реших го, ще действам както вие ме съветвате. Като за начало си харесах една схема на НЧУ. Според вас става ли?

[attach=1]
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: Кръстан в 04 Юни, 2017, 11:23:02
Само за вдъхновение виж тук за какво иде реч: http://www.kn34pc.com/construct/petko_petkov_retro_radio.html
Този е истински талант!  8)
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: regreed в 04 Юни, 2017, 14:45:16
Кръстане, не всеки има подръка нужните инструменти и условия да направи това за което мечтае!
Човекът е вложил, цялото си сърце и талант за да направи това което е на снимките, за което би трябвало да буди само адмирации, а не насмешка.
Колкото до проекта на Даката... Ако вече има готова идея, с удоволствие, бих му помогнал с реализацията и с инструменти, и материали и опит. Хубаво е, когато човек имам мечти , и желание да та твори, и е хубаво когато има и хора които му помагат да ги сбъдне!  :hi:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 04 Юни, 2017, 14:51:12
Дака, не искаш ли да ползваш ИС в крайното стъпало по НЧ? Има една много хубава, аз я ползвам много - https://store.comet.bg/CatalogueFarnell/Product/1263637/ - 2.8 вата е, има резерв за мощност, клас Д е, върви студен и харчи малко ток. Така ще можеш да се концентрира върху предусилвателя, захранването и ВЧ частта. Мога да ти го поръчам и да ти го пратя ако искаш. Иначе предусилвател с TL071, захранване с LM317 и външен трансформаторен адаптер, че да няма полета в кутията и ще запее на 20 езика!
А тая схема е малко глупава по принцип и не е добро решение, според мен. Дадох ти книгата да гледаш конструкция и ВЧ части, НЧУ и захранването там не са на ниво, поне не и днес.
Не бих нарекъл това от линка вдъхновение.
 :drinks:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 04 Юни, 2017, 15:38:25
Е, ти пък усилвател клас Д за радио на средни вълни? Едно че звучи еретично, пък много по-важното е че работи в ключов режим на високи честоти и съм сигурен че ще причинява малко или много нечиста работа на радиоприемника. Какъв ще му е кефа да започне с интегрален НЧУ (макар че и моят първи беше интегрален) но все си мисля че е добре да започне с елементарна но глупакоустойчива схемка с дискретни елементи. Има много схеми изпълними с по 5 транзистора:
http://www.ecircuitcenter.com/Circuits_Audio_Amp/Basic_Amplifier/Basic_Audio_Amplifier.htm (http://www.ecircuitcenter.com/Circuits_Audio_Amp/Basic_Amplifier/Basic_Audio_Amplifier.htm)
Аз на тази схема бих вкарал bootstrap вместо RC3 за да се увеличи максималната амплитуда на изходното напрежение за положителната полувълна.
Ако пък все пак ще е интегрален, нека е нещо в клас АБ. Не мисля че клас Д и самоделен приемник в ретро стил се връзват в едно изречение.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: chav_chav в 04 Юни, 2017, 15:55:49
Вие  съвсем го ошашавихте с вашите добронамерени съвети.Той,човека си е намерил схеми  ,с които смята че може да се справи.По-добре му дайте съвет за изработка на бобините.Спомням си ,че навремето най-много се плашех от тях.Другото е да спазва емитер ,база,колектор.Първото ми нещо не тръгна заради лоши спойки.Дойде вълшебник,бутна тук-там с поялника и чудо.Чу се глас!Не знам при него дали работи нещо на СВ.При нас съседите все искат да им погледна ВЕФ или Селена защото се била счупила и нищо не хващала.Нивото масово е такова,че не можеш да им обясниш,че има различни обхвати и СВ го пиши умрял.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 04 Юни, 2017, 16:57:18
Неговата схема на НЧУ може и да е по силите му, но не е за препоръчване тъй като резултатите ще са лоши, но ако това е единствения му шанс да извърви пътя към успеха, нека започне с нея. Нека първо пусне успешно едно НЧУ пък после ще говорим за приемната част, бобини и други работи. Но е вярно, от сега трябва да се подготви за неуспехи, защото не всяка схема в началото тръгва и това не бива да го отказва.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 04 Юни, 2017, 18:04:31
Абе, не знам, вече тотално се обърках. Всеки дава различни идеи и не знам кого да слушам. :D :) :crazy: Тази схема, дето предложих, е от книгата "Радио и телевизия за самостоятелни занимания" на Лотар Кьониг. По принцип от една страна е хубаво да е изцяло ретро, но пък от друга явно с ретро компоненти ще е трудно за реализиране от мен. :unknown:
Аз съм на село и мога да се похваля с чисти СВ, KВ и ДВ диапазони.

Колкото до проекта на Даката... Ако вече има готова идея, с удоволствие, бих му помогнал с реализацията и с инструменти, и материали и опит.

Е, благодаря, колега, ама си далече. :blush:

и е хубаво когато има и хора които му помагат да ги сбъдне!

Да, голям късметлия съм! Попаднах в добър форум със съпричастни членове, които винаги ми помагат въпреки моите незнания и неспособности като начинаещ. :hi:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 05 Юни, 2017, 11:35:02
Дака, мисля да решим въпроса по този начин: изреждаш ми всички транзистори които имаш в момента при теб, и аз ти съставям схема на прост НЧУ който да направиш с наличните транзистори. Ако се налага ще променим елементната база и ще закупим нови, но ако може да стане с твоите, защо не.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 05 Юни, 2017, 13:18:36
Нека си реши Даката как да процедира и по кой начин. Който избере ще помагаме.
Аз мисля, че ако имаш високата цел да направиш нещо добро, не ползваш каквото ти се търкаля, а каквото е правилно да ползваш. Ти хубаво ще му измислиш схема, ама дали ще може да я подкара? Няма техника, няма скоп, няма източник да го пробва. Няма с какво да види какво излиза. Точно за това му предлагам готово и лесно решение за захранване и НЧ, че да се концентрира върху ВЧ-то.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 05 Юни, 2017, 14:31:41
Ами аз няма да му дам схема която да изисква подбутване и нагаждане, стига да я изпълни коректно (без грешки по стойности и монтаж) то тя ще заработи безпроблемно. Друг е въпроса че това ще е трудно. На неговата възраст когато изпълнявах схемите механично без разбиране, срещах големи затруднения в подкарването защото ВИНАГИ имаше грешки в монтажа, които отново чисто механично и страшно трудно и бавно биваха откривани една по една и схемата накрая тръгваше. Както си казал нека той си реши, но нека ако ще е интегрален НЧУ да не е клас Д просто тоя клас определено няма да му донесе никакви предимства. От моята гледна точка е редно целия приемник да е с транзистори без ИС обаче той си решава.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: BatKoce в 05 Юни, 2017, 15:56:01
Предлагам следното:


Нека Ориго даде изпитана схема на НЧУ . Аз ще разработя платка за тази схема. Ще изработя няколко платки за мен и няколко, които ще подаря на Даката. На него остава да ги насити и да ги пусне в действие. Надявам се схемата да е от елементи, които ги има масово и са евтини.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Юни, 2017, 16:33:12
изреждаш ми всички транзистори които имаш в момента при теб

Порових се в шкафовете и изнамерих следните:
1. 78BO (това пише на корпусите им), PNP транзистори
2. 12Г0
3. КТ316А 8705
4. КТ399А
5. BC547 B K7D
6. КУ101А 8509 - 3 бр.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 05 Юни, 2017, 18:49:25
Ето изпитана, елементарна и надеждно работеща схема на НЧУ с максимална изходна мощност 1Ват:

[attach=1]

Работата е там BatKoce че няма смисъл да разработващ платка за това НЧУ, то си е за Даката прекрасно усилвателче, но съобразено с нивото му на начинаещ с цел да не си усложнява твърде много живота. Тази схема той мисля ще сглоби успешно с повечко внимание върху платка с дупчици, не че няма да го улесни печатна платка, но си мисля че част от чара на това занимание в началото е работата върху „прототипни“ платки.
Иначе за схемата няма да стане с транзисторите от чекмеджето на Даката но всички чаркове за нея общо заедно с прототипната платка се намират лесно и вероятно струват под 5лв. Може да се захранва както с 12 волта така и с 9 волта (при 9 волта ще изкарва малко по-ниска изходна мощност).
Работи и с 4 и с 8 ома високоговорител.
Върху схемата са написани с червено ориентировъчни напрежения за диагностика на схемата по време на оживяване. С удоволствие ще окажа съдействие при подкарването на тази схема, и същевременно гарантирам за отличните резултати които ще даде като сила и качество на звука. Успех!
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Юни, 2017, 19:09:08
Добре, ще ходя тези дни да потърся необходимите части, които нямам (а те са доста). Предполагам, че тук в Перник ще ги намеря. Трябва да си купя и експериментална платка. Имах една преди, беше ми я подарил колегата цек, но някъде я затрих.
Да попитам - може ли да работи с по-голям (по-мощен) високоговорител? 1-ватови има малки говорителчета, но на тях не съм им фен. Искам да сложа по-голям.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 05 Юни, 2017, 19:38:49
Може да работи с всякакъв високоговорител. За усилвателя има значение само съпротивлението на високоговорителя - в случая 4 или 8 ома от там нататък и тонколона за озвучаване в дискотеки 1000 вата може да му закачиш, на него няма да му пука. Така че няма проблем да работи с всякакъв високоговорител от стар радиоприемник, телевизор, радиоточка или каквото си харесаш. Гарантирам ти че с тази мощност ще озвучава прекрасно цяло голямо помещение. Ако искаш да не се разкарваш да търсиш елементите в Парник (нямам представа какви магазини за електронни елементи имате там) може да ти ги купя от Комет и да ти ги пратя по Еконт заедно с платката с дупчици. Само кажи ако имаш желание.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Юни, 2017, 20:29:00
Поразрових се в шкафовете отново и намерих доста от нещата. Намерих кондензатор 91 pF и резистор 12 Ω. Близки са до стойностите на C2 и R9. Могат ли да се ползват въпреки че не са с точно същите стойности, или не?
В Перник има един сервиз за поправка на телевизори, компютри, касетофони и други видове техника. Този сервиз е и магазин - продават се тонколони, високоговорители, кабели, авто радиа и всякакви части. Не знам необходимите транзистори дали са в масова продажба. Ако не са, едва ли ще ги има там. Също ме съмнява дали имат експериментални платки.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: радиото в 05 Юни, 2017, 21:03:19
Поразрових се в шкафовете отново и намерих доста от нещата. Намерих кондензатор 91 pF и резистор 12 Ω. Близки са до стойностите на C2 и R9. Могат ли да се ползват въпреки че не са с точно същите стойности, или не?
В Перник има един сервиз за поправка на телевизори, компютри, касетофони и други видове техника. Този сервиз е и магазин - продават се тонколони, високоговорители, кабели, авто радиа и всякакви части. Не знам необходимите транзистори дали са в масова продажба. Ако не са, едва ли ще ги има там. Също ме съмнява дали имат експериментални платки.
Хубава е схемата . Стъпало с комплементарна двойка , и доста специфичен начин за определяне на режима на транзисторите  , дано го подкара колегата .  Дословно да изпълни всичко , има опция да не тръгне .   :hi:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 05 Юни, 2017, 21:23:19
Няма проблем вместо 10 ома да сложиш 12 ома, особено на това място! 91 пико фарада също е перфектно вместо 100 пико.
Дали ще намериш тези транзистори - попринцип са много популярни от десетилетия насам, но не е сигурно че ще ги имат в сервиза. За схемата най-критични са двата транзистора от крайното стъпало, тъй като имат хем голямо усилване по ток (400 пъти), хем голям колекторен ток и прилична колекторна разсейвана мощност. Така че вероятно със заместители няма да стане, иначе останалите два могат да бъдат и други.
Към радиото:
Не е толкова критична към режими схемата - обхваната е от 100% ООВ по постоянен ток с R4. Единственото нещо което може да окаже леко влияние на напрежението в емитерите на крайните транзистори е усилването по ток на T1. И тъй като тук имаме изходен разделителен кондензатор стойността на това напрежение не е критична, трябва да бъде около половината на захранващото за максимален размах на изходното напрежение, но не е фатално ако мръдне с няколко десетки или дори стотици миливолта. Така че не го плаши, при изпълнение 1:1 схемата ще тръгне на 100%.
Трябва да се уточни обаче че без свързан високоговорител не може да се осъществи постояннотоковия режим, така че всички измервания трябва да стават със закачен високоговорител, или резистор със съпротивление 4 - 47 ома на негово място.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: yooo в 05 Юни, 2017, 22:14:41
Привет и от мен  :hi: Не съм чел всички мнения и напътствия,но това не е от голямо значение.Възхищавам ти се на упоритостта.Един от колегите в самото начало ти дава добър съвет.Направи го на СВ и на стъпала.Средните вълни дават възможност за компромиси,а стъпалата за усъвършенстване .За такъв като твоя проект ,имам излишни  части.Избери си схема ,частите ще са от мен.Публикуваш схема и ще ти пратя всички елементи.Продължавай така .От мен успех.Чакам да се обадиш какви електронни компоненти  ти трябват .Пиши на лични или на пощата :[email protected].
 
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Юни, 2017, 22:44:15
Привет, колега! Благодаря за съпричастността и включването в темата! Ако не намеря в шкафовете или в сервиза някой друг чарк, ще ползвам жокера "помощ от приятел" несъмнено. :D Тази схема е лесна, а и повечето части вече са намерени. Дотук добре, тази част не ме плаши. Плашат ме трептящите кръгове или по-конкретно бобините. Иначе запояването не ме притеснява, то даже е приятна дейност. Абе, като цяло тръпката е по време на реализацията на даден проект, а не като вече накрая всичко е готово. И тогава я има тръпката, не може да се каже на черното бяло все пак, но не е толкова голяма и бързо утихва.
Забравих да попитам - целия приемник мога да конструирам на една цяла голяма платка, нали?
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: yooo в 05 Юни, 2017, 23:38:06
Разбира се ,че може и на една платка,какъв е проблема.От НЧУ то ,тези от 1ом трябва да са така.Двата крайни транзистора трябва да подбереш по /бета/-усилването за да можеш лесно да направиш настройката на средната точка.Останалите елементи и с 20% толеранс да са не са от голямо значение.Схемата не е сложна за реализация.Не зная дали някой ти е споменал,че е по сложна за настройка.Ако се наложи.Транзисторите са галванично вързани.До колкото разбирам си от Перник,значи идваш и до София.Което ти е нужно ще ти го дам или ще го пратя.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 05 Юни, 2017, 23:47:56
Няма какво да подбира крайните по бета, тук средната точка не е толкова критична за някой друг миливолт, да налепи правилно схемата, и всичко ще излезе както трябва, няма какво да му се плаши на усилвателя. Истинския проблем с настройката ще дойде при високочестотната част.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: chav_chav в 06 Юни, 2017, 07:59:32
Пак ,да се обадя.Един съвет от мен.Извади си схемата по която ще работиш няколко пъти на хартия.Когато започнеш със запояването,след всяка спойка отбелязвай на хартията каква връзка си направил с химикал/молив/.Иначе човек се обърква и без да е падал от черешата.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 06 Юни, 2017, 09:17:00
Митко, защо не му напишеш на Даката едно описание на работата на схемата, кое за какво е, как стават нещата? Бета какво е. Нали идеята е да има разбиране, то няма да дойде с повторение на "готова" схема, а с осъзнаването ѝ.
Ако той повтори схемата и всичко тръгне, за него тя ще си остане просто една черна кутия, която някак усилва, а това би било тъжно. Зная, че можеш да обясниш много добре и на разбираем език как работи, чел съм ти обяснения. И тъй като ти предложи схемата, честта е твоя!  ;)
Така с разбирането ще дойде и истинското удовлетворение, което идва не само от постигнатото, но и от усещането за контрол и владеене на ситуацията, което то носи.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 06 Юни, 2017, 13:00:55
Добре, ще се постарая да му обясня макар че знам че трябва да започна от много подробни обяснения на транзистора още и сигурно няма да го разбере на този етап. Просто съдя по себе си че на неговата възраст трудно стоплях работата на транзисторни схеми и особено режима на работа на транзистора като усилвател на напрежение ми беше труден за разбиране. Виж представях си го добре как работи като ключ. Обяснението ще се постарая да е достатъчно просто за да може на Даката наистина да му стане ясно, а не на место това да се получи още по-голяма неяснота и объркване макр че май точно това ще стане.
Започваме с диод - полупроводниковия диод е елемент с два извода (електрода) анод и катод който има способността да пропуска ток в едната посока, и да спира тока в другата. Ток тече през диода когато върху електродите му е приложено напрежение с + към анода и - към катода. След достигане на напрежението на отпушване на диода (около 0.7 волта напрежение приложено с + към анод и - към катод) тока през диода започва да нараства много бързо (експоненциален закон). Може да се приеме че след отпушване при най-малкото увеличение на приложеното върху диода напрежение, тока през него се увеличава много силно. В обратна посока на приложеното напрежение може да приемем диода за отворен ключ - независимо от приложеното напрежение никакъв ток не тече.
Биполярния транзистор е полупроводников елемент с три извода (електроди) чиято основна функция е да усилва тока. Имаме Емитер, База и Колектор. Имаме два основни тока в биполярния транзистор - ток база - емитер и ток колектор - емитер. Разглеждам NPN транзистор (стрелката на емитера сочи навън) за простота при обяснението. Емитера свързваме към маса. Ако не сме подали никакъв базов ток то независимо от напрежението което подаваме на колектора, ток през транзистора не протича. Той е запушен. Ако подадем някакъв ток на базата, вече започва да протича и колекторен ток, като докато сме в линейната област на работа на транистора колекторния ток като големина не зависи от напрежението колектор-емитер което сме подали. Той зависи само от подадения базов ток. С увеличаване на тока който подаваме на базата се увеличава тока който тече от колектора към емитера. Отношението на двата тока в линейната област на работа на транзистора е винаги едно и също (приемаме го така за опростяване) и е равно на Колекторния ток разделен на Базовия ток, наричано коефициент на усилване по ток още означаван с гръцката буква Бета, hfe или h21. Този коефициент дава усилването по ток на транзистора в пъти, или колко пъти колекторния ток е по-голям е от базовия ток. Обикновено за мощните високоволтови транзистори коефициента на усилване по ток е много нисък от 4-5 пъти до 20 пъти макс. Докато при маломощни нисковолтови транзистори коефициента на усилване по ток може да достига стойности от 50 - 100 до 400 - 600 пъти. Тоест ако искаме да отпушим транзистора и през колектора да протече ток 1 ампер, то на базата трябва да подадем ток 0.0025 ампера или 2.5 милиампера при усилване по ток на транзистора 400 пъти. Това ни дава възможността да управляваме големи токове с помощта на малки управляващи токове (сигнали). Нека сега обаче помислим как транзистора освен че усилва по ток, има усилване и по напрежение. Ами прехода база-емитер с който управляваме транзистора представлява на практика един полупроводников диод. И както казахме след достигане на напрежението на отпушване 0.7 волта тока през този диод започва да нараства много бързо. В случая си представи че променяме напрежението приложено върху базата с 40 миливолта в единия случай имаме 700 миливолта, в другия 740 миливолта. Това ще доведе до промяна в базовия ток която ще бъде голяма, да кажем например че базовия ток ще се промени от 1 на 2 милиампера. Имаме двойно увеличение на базовия ток за едно съвсем малко изменение на базовото напрежение. Това двойно увеличение на базовия ток естествено ще доведе до двойно увеличение и на колекторния ток. Но той е да кажем 100 пъти по-голям от базовия ток, т.е. ще имаме увеличение на колекторния ток от 100 на 200 милиампера. Ако сме подали напрежението от захранването към колектора на транзистора през резистор да кажем 50 ома то напрежението което пада върху този резистор ще се промени от 5 на 10 волта. Т.е. имаме 5 волта промяна на напрежението върху колектора на транзистора предизвикано само с 40 миливолта промяна на напрежението на базата. Или при сигнал 40 миливолта, получаваме усилен сигнал 5 волта, транзистора ни в тази конфигурация усилва по напрежение 125 пъти. Ако обаче свържем резистор не 50 ома а 100 ома например то със същото изменение на колекторния ток, напрежението върху резистора ще се промени два пъти повече от 10 на 20 волта или вече имаме 10 волта изменение или усилване 250 пъти. Както виждаш прекия параметър е усилването на транзистора по ток, докато усилването по напрежение е косвен параметър който зависи както от параметрите на самия транзистор (стръмност на промяна на базовия ток в зависимост от базовото напрежение) така и от схемата в която е свързан транзистора.
Нека сега разгледаме двата основни типа свързване на транзистора които ще ни трябват за тази схема - общ емитер - когато емитера е свързан към масата, входния сигнал се подава на базата, а изходния усилен сигнал се взима от колектора. Казва се общ емитер защото входния сигнал се подава между база и емитер, а изходния се взима между колектор и емитер. Т.е. емитера е общия възел за входния и изходния сигнал. Транзистора в схема общ емитер както обясних по-горе усилва сигнала по напрежение. Освен че усилва сигнала той го инвертира, т.е. увеличението на входния сигнал като стойност води до понижение на изходния сигнал като стойност (увеличението на входния сигнал увеличава базовия ток, с което се увеличава колекторния ток и по този начин пада на напрежение върху колекторния резистор се увеличава, или напрежението в колектора става по-ниско). Това го запомняш, винаги ОЕ усилва и инвертира сигнала.
Другата съществена схема на свързване която ще разгледаме е общ колектор. Тук нещата са по-интересни. Свързваме колектора на транзистора към захранването. Входния сигнал както и преди подаваме на базата на транзистора, а изходния сигнал взимаме от емитера. Представи си в началото че на базата имаме подадени 0 волта, на емитера също имаме 0 волта и транзистора е запушен. През него ток не протича. Започваме да подаваме на базата напрежение, да кажем подаваме 3 волта. Протича базов ток който отпушва транзистора и започва да протича ток от захранването (колектора) към емитера. Напрежението на емитера започва да се увеличава. До кога обаче ще се увеличава? Ако напрежението на емитера достигне базовото, базовия преход ще се запуши и транзистора ще престане да провежда ток с което напрежението на емитера ще започне да спада отново. Т.е. в тази конфигурация ще се постигне баланс в който напрежението на емитера винаги ще бъде с 0.7 волта по-ниско от напрежението на базата, и точно ще следва напрежението на базата. Т.е. в схема общ колектор транзистора не усилва напрежението а само го „повтаря“ затова тази схема се нарича още емитерен повторител. Липсата на усилване по напрежение в тази схема се дължи на 100%-товата локална обратна връзка - това че емитерното напрежение се „саморегулира“ така че винаги да бъде с 0.7 волта по-ниско от базовото поради това че ако се понижи, базовия ток се увеличава с което се компенсира това понижение, или ако се повиши базовия ток намалява с което отново се компенсира това повишение.

Сега въпреки че ще ти трябва поне седмица да осмислиш и истински разбереш работата на самия транзистор, ще опиша и работата на схемата НЧУ. Съветвам те да не започваш да мислиш върху схемата и нейното описание преди окончателно и напълно да си разбрал предната част от поста. И тъй като ми е невъзможно от сегашната си позиция да се поставя изцяло на твоето място и да опиша нещата така че да са ти ясни, разчитам на много въпроси от твоя страна за всички неясноти които имаш с цел да се изясни всичко с допълнителни обяснения в посоката в която трябва.
Та по схемата. Имаме схема на нискочестотен усилвател с двутактно крайно стъпало с комплементарни транзистори (PNP и NPN) и усилвател на напрежение с два транзистора.
Започваме от двутактното крайно стъпало - и двата транзистора Т3, Т4 са свързани в схема общ колектор, т.е. емитерен повторител. Т.е. крайното стъпало в тази схема не усилва по напрежение, каквото е подадено на базите на двата крайни транзистора като напрежение излиза усилено по ток на емитерите. Стъпалото е двутактно т.е. и през положителната и отрицателната полувълна някой от двата транзистора се грижи за повторението на базовото напрежение. През положителната полувълна работи горния транзистор както вече описах преди това. През отрицателната полувълна същото се случва, но работи долния транзистор. Т.е. тока може да тече и от транзисторите към товара, така и от товара към транзисторите. Това стъпало ни осигурява „буферирането“ на усилвателя на напрежение реализиран с другите два транзистора към нискоомния товар (високоговорителя).
За да работи този буфер както трябва обаче трябва някой да даде първоначалното напрежение за отпушване на транзисторите. Т.е. и двата транзистора трябва да са „подготвени“ за появата на най-малкия сигнал който да се прехвърли към изхода. Това „подготвяне“ се нарича преднапрежение и в тази схема се осъществява от диодите D1 и D2. Точно по 0.7 волта на всеки транзистор. Така вече имаме работещ буфер който приема на базите си сигнал с малък ток, и го превръща в същия сигнал но с голям ток достатъчен да управлява високоговорителя.
Сигнала идващ от детектора на радиото обаче не само че е с малък ток, но е и с малка амплитуда по напрежение. Т.е. трябва да усилим сигнала още и по напрежение. Усилването по напрежение в тази схема става с два транзистора, и двата свързани по отношение на входния сигнал в схема общ емитер. Представяме си че входния сигнал постъпва на базата на T1 и той го усилва по напрежение и обръща като полярност. Входния сигнал вече усилен и обърнат постъпва на базата на T2 който на свой ред усилва сигнала още повече и отново обръща полярността. Така усиления входен сигнал, със същата полярност с която е влязъл в схемата се подава на базите на изходния буфер където се усилва по ток и отива към товара. До тук добре, но усилването на тези два усилвателя по схема общ емитер свързани един след друг е ненужно голямо за нуждите на нашия усилвател. Освен това сигнала усилен от такива стъпала без наличие на никакви обратни връзки търпи доста големи нелинейни изкривявания. Т.е. сигнала ще бъде доста изкривен. Трябва ни някакъв начин по който да намалим усилването и изкривяванията на сигнала. най-добрия начин да направим и двете е да въведем обща отрицателна обратна връзка. Тук нея я реализираме с резистора R4. Как работи тя - увеличаваме нивото на базата на T1 с което се понижава нивото на неговияколектор, което води до понижаване на нивото на базата на T2 (но тук имаме PNP транзистор обратното на NPN и с понижаване на базовото напрежение се увеличава базовия ток). Та нивото на базата на T2 се понижава което пък води до повишаване на нивото на колекторното му напрежение, от където и увеличаване на нивото на напрежението на изхода на буфера. Значи дотук имаме повишаване на входното ниво, и повишаване на изходното ниво, но много пъти повече от повишението на входното ниво. Напрежението от изхода на буфера се подава с резистора R4 към емитера на T1. Получава се така че напрежението на емитера на T1 започва да се повишава заедно с базовото повишение. Ако повишението на изходния сигнал превиши повишението на базовия (входния) сигнал то T1 ще започне да се запушва, напрежението в колектора му ще престане да се понижава, напрежението в колектора на T2 ще престане да се повишава и системата достига до равновесие в което изходния сигнал винаги следва входния. Също както в схема общ колектор, намо че тук обратната връзка не е локална а обхваща всички стъпала от усилвателя. И въпреки че всички стъпала усилват по напрежение, общото усилване по напрежение на схемата ще бъде равна на 1. Имаме 100% обща отрицателна обратна връзка. Тя освен че намалява усилването на стъпалото до 1, служи и да компенсира всички нелинейности на стъпалата, както на двете усилвателни стъпала по напрежение, така и на крайното стъпало буфер. Т.е. обратната връзка има линеаризиращо действие.
Обаче какво стана искахме да усилим сигнала по напрежение, а се оказва че отново имаме усилване равно на 1. Значи трябва общата отрицателна обратна връзка да не е 100% а по-малко. Значи освен R4 трябва да прибавим още някакъв резистор в обратната връзка  който да намалява напрежението върнато от изхода към емитера на T1. Това в нашия случай е R5 свързан към маса който с R4 образува резисторен делител. И така вече имаме само една част от изходното напрежение върната към входа. Напрежението в изхода ще бъде винаги приблизително равно на входното напрежение + коефициента на деление на делителя в обратната връзка. В случая Ku = 1+R4/R5. Така вече имаме както усилване по напрежение колкото ни трябва, така и обратна връзка която да линеаризира работата на схемата.
Сега ще питаш - добре, но защо последователно на резистора R5 има кондензатор C3? При разглеждането на електронни схеми може да се приеме че когато един кондензатор е с достатъчно голям капацитет той представлява все едно късо съединение (затворена верига) за променливотоковите сигнали (звуковия сигнал), и отворена верига (много високо съпротивление) за постояннотоковите сигнали. В случая постояннотоковите сигнали са постояннотоковите режими на схемата, защото за да работи като усилвател всеки транзистор трябва да има някакъв постояннотоков режим обикновено в средата на линейната му област. Тези постояннотокови режими за конкретната схема са най-вече напрежението на изхода на буфера което трябва да бъде равно или близко до половината от захранващото напрежение. Но как да се осигури това, ами отново с обратната връзка, но в случая поставяйки кондензатора C3 на практика за постояннотоковия режим R5 не съществува и обратната връзка е 100% т.е. най-точно изходното напрежение се опитва да повтори напрежението на базата на T1. Така тази отрицателна обратна връзка по постоянен ток стабилизира постояннотоковите режими на цялата схема и ги прави до голяма степен независими от параметрите на отделните транзистори и другите елементи. Останалото в схемата са резисторите осигуряващи постояннотоковите режими на транзисторите. Делителя R1, R2 осигурява базово напрежение за T1. Това напрежение трябва да бъде равно приблизително на половината от захранващото напрежение + 0.7 волта, затова както виждаш R2 е с по-високо съпротивление. R3 служи като колекторен товар за T1. R6 служи за колекторен товар на T2. Стандартно можеш да го приемеш че е свързан към маса. Това нестандартно свързване към товара цели да увеличи максималния размах на изходното напрежение в отрицателната полувълна, защото когато започне да намалява напрежението на базите на изходния буфер, започва да намалява и напрежението на товара с което започва да се понижава и напрежението на долния край на R6 и става по-ниско от масата. По този начин се запазва почти постоянен пада на напрежение върху R6 с което той започва да действа по-скоро като токов източник а не като резистор. Това хем увеличава отрицателния размах на напрежението на буфера преди достигане на ограничение, хем подобрява параметрите на T2 като усилвател на напрежение. Тази методика при която сигнал от изхода на буфера се връща към входа се нарича bootstrap и има за цел или да повиши входното съпротивление на буфера, или да осигури източник на постоянен ток за базовата верига на транзисторите (както в случая). Ако в тази схема се откажем от bootstrap техниката, трябва да добавим още един транзистор отдолу, комплементарен на T2 който да служи като източник на постоянен ток за базовата верига на буфера. Ето как с едно хитро схемно решение спестяваме цял транзистор без практически да влошаваме параметрите на схемата.
C2 и веригата R9,C4 са елементи които осигуряват стабилността на усилвателя. Всеки усилвател при някакви условия се самовъзбужда (превръща се в генератор). Нашата цел е чрез външни елементи да направим невъзможно изпълнението на условията за самовъзбуждане. Тук тези елементи служат именно за това, да предотвратят евентуално самовъзбуждане на схемата. Как точно го правят ще коментираме по-нататък. Засега мисля че и тази информация ти е ужасно много и объркваща, но няма как да се обясни по-просто действието на тази схема. Това е предимството на обяснението на 4 очи. Ако сега в един разговор ти я бях обяснил щеше да ти стане по-ясно за какво става въпрос, сега съм сигурен че след като прочетеш всичко това ще ти прозвучи все едно е на китайски. Надявам се обаче да не се отчаяш. Очаквам от теб да отделиш необходимото време на всяка част от това обяснение, и всичко което не ти е станало ясно да бъде доуточнено с въпроси от теб към мен. Не се чувствай неудобно да питаш. Няма срамни въпроси, наясно съм че в настоящия момент тези неща няма как да са ти ясни и няма как да ги разбираш. Ако изобщо ги разбереш, ще ти трябва време поне седмица две, през което да мислиш само върху тези неща - транзистор, начин на работа в различните му схеми на свързване и т.н. даже това време е малко. Както и да е, обикновено обучението в тази област става паралелно с практиката. Ще направиш схемата, ще измеприш напреженията, ще видиш как работи, може да промениш веригата за обратна връзка малко с цел да промениш усилването и така ще видиш как се случват нещата. И дори на този етап нищо от работата на схемата да не ти стане ясно, то по-нататък ако продължаваш да се занимаваш с тези неща постепенно нещата ще се избистрят. Искам да ти кажа че започнах пълно да разбирам схемите на нискочестотните усилватели едва когато станах студент в ТУ втори курс. Така че не се чувствай неудобно ако нищо не си разбрал.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: Валери в 06 Юни, 2017, 13:14:34
Ориго  :drinks:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 06 Юни, 2017, 13:24:39
Великоооо!  :drinks:  :good:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 06 Юни, 2017, 14:03:12
:hi:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: PDM в 06 Юни, 2017, 14:52:19
Обяснението на Ориго е много подробно, но няма картинки. На този сайт има много интересни неща, в случая са показани устройството и  статичните характеристики на биполярния транзистор.  http://vladilovech.narod.ru/electronic/4/4.htm http://vladilovech.narod.ru/electronic/5/5.htm
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: Gabo в 06 Юни, 2017, 15:20:31
И обяснения и картинки има не само в Интернет, но в и КНИГИТЕ, но ..... даката обича да пише, не да чете  :reader:
та напразен е труда на Origo  :rofl:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: goldib в 06 Юни, 2017, 15:24:08
Ориго   :) :hi:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: chav_chav в 06 Юни, 2017, 18:30:04
Ориго,какъвто е проф.Иво христов в социологията,такъв си ти в радиотехниката.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 09 Юни, 2017, 08:18:54
Какво става Дака, как върви?
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 09 Юни, 2017, 09:39:12
Тези дни нямах много свободно време, дори не съм ходил до сервиза. То и времето беше лошо. Иначе не съм се отказал, разбира се, ако това имаш предвид. :D
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 09 Юни, 2017, 11:55:44
Не съм казал такова нещо, просто питам как се развиват нещата. Прочетох личното, дерзай с школото и после.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: PDM в 09 Юни, 2017, 12:41:46
Зенькова Раиса Дмитриевна (1919-?) «Юные радиостроители» 1950-е :) :)
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 10 Юни, 2017, 12:40:05
Ходих до сервиза и намерих всичко без експериментална платка и транзисторите BC337 и BC327.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 10 Юни, 2017, 15:52:48
Стига ти това което не си намерил за да не стане. Казвай и ти пращам платката и транзисторите.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: Кръстан в 19 Юни, 2017, 18:36:51
Днес докато си губех времето със стари списания попаднах на това:
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 21 Юни, 2017, 14:16:12
Частите, изпратени от Митко, вече са при мен.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 22 Юни, 2017, 18:34:15
Межувременно малко схеми за размисъл във високочестотната част. Ето тази схема съм я правил преди време:
http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/rf/amrec.htm (http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/rf/amrec.htm)
Представлява рефлексен приемник, едни и същи елементи се използват и за усилване по висока и по ниска честота. Това което мога да спомена като недостатък е че е силно чувствителна към брум проникващ от към целия трептящ кръг. Да пипнеш корпуса на променливия кондензатор и се забрумява страшно, защото на практика е свързан към входа на схемата която усилма и по НЧ. Иначе на времето си ловеше добре Христо Ботев в София.
Тази също може да прегледаш:
http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/rf/ZN414.htm (http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/rf/ZN414.htm)
До потенциометъра за Volume тъй като вече ти разработваш НЧУ по друга схема.
Проблема е намирането на ZN414, MK484 или TA7642. Иначе имам добри впечатления от това чипе - става радио само с един трептящ кръг, относително добра селективност (като за еднокръгов линеен приемник) и съвсем прилична чувствителност. С 1.5см феритна пръчица нощно време си ловеше румънски станции предоволно. Вероятно със стандартна феритна пръчка дълга 15см например ще се представя доста добре! Може да се отбележи че е с добра стабилност и се подкарва лесно заслужава внимание.
/>
/>
С един от аналозите на този чип и Билян е правил приемник:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5196.0 (https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5196.0)
мисля че на първо време стандартната схема без модификации ще ти свърши добра работа, както виждаш е предвиден потенциометър за чувствителността в схемата която ти пращам по-горе.

Това се сещам засега във ВЧ отношение. Другите варианти които си заслужават повече предполагам че ще се окажат с прекалено висока сложност. Успех!
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 22 Юни, 2017, 21:44:15
Постепенно ще я мислим високочестотната част. Има време за всичко, за никъде не бързаме. Сега нека се концентрираме върху НЧУ-то.
Когато имаш свободно време, драсни два реда обяснение как се работи с експерименталната платка. Преди това нищо няма да пипам да правя. Всичко си седи непокътнато в шкафа и си чака реда. Аз вече съм по-свободен и мога да отделям повече време. :)
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: mjet в 24 Юни, 2017, 09:58:21
Преди да започнеш с ВЧ часта не е лошо да прочетеш нещо по въпроса  (въпреки че не обичаш да четеш, :) ).
Предлагам ти да започнеш с книжката от снимката. Мисля че я имаше в библиотеката на форума. Ако я няма аз я имам в електронен вид.
Успех
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: chav_chav в 24 Юни, 2017, 10:39:06
Дака,да не те обидя ама да попитам,можеш ли да запояваш.Правиш ли хубави спойки?.С какъв поялник си?
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ikarlo в 29 Юни, 2017, 20:35:53
Здравейте всички и dakata! Не съм сигурен, но ми се струва че съм един от най-възрастните (не много активен) в този форум, пък съм се запалил по радиотехниката още като пионерче. Това ми дава основание да считам моите съвети за "най- най", ха, ха...
И все пак:
1. Потърси книгата на Виктор Борисов (можеж да я дръпнеш ог интернет) "Млад радиолюбител". Издавана е десетки пъти, препоръчвам по-старите издания.
2. Започни от антената! Днес с малка антена можеш да слушаш само FM (УКВ). За средни и къси вълни трябва добра антена или ... полупрофесионално радио Sony, Grundig (който сега е TECSUN), Сангин или Деген (последните две са китайски и не знам как се пишат с йероглифи), или съвсем професионални като ICOM. Всъшност книгата, която посочих, с антената започва.
3. Ако не си "печен" електроник, и нямаш намерение да навлизаш в дълбокото, в нета има предостатъчно най-подробни описания за прости лампови и транзисторни приемници, за което вече колегите са писали. Само ти трябва малко английски, или поне руски, щото на родния ни език не съм ги срещал.
4.Пожалавам ти успех!
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: lz1tka в 29 Юни, 2017, 21:04:03
Ето изпитана, елементарна и надеждно работеща схема на НЧУ с максимална изходна мощност 1Ват:

(Връзка към прикаченият файл)

Работата е там BatKoce че няма смисъл да разработващ платка за това НЧУ, то си е за Даката прекрасно усилвателче, но съобразено с нивото му на начинаещ с цел да не си усложнява твърде много живота. Тази схема той мисля ще сглоби успешно с повечко внимание върху платка с дупчици, не че няма да го улесни печатна платка, но си мисля че част от чара на това занимание в началото е работата върху „прототипни“ платки.
Иначе за схемата няма да стане с транзисторите от чекмеджето на Даката но всички чаркове за нея общо заедно с прототипната платка се намират лесно и вероятно струват под 5лв. Може да се захранва както с 12 волта така и с 9 волта (при 9 волта ще изкарва малко по-ниска изходна мощност).
Работи и с 4 и с 8 ома високоговорител.
Върху схемата са написани с червено ориентировъчни напрежения за диагностика на схемата по време на оживяване. С удоволствие ще окажа съдействие при подкарването на тази схема, и същевременно гарантирам за отличните резултати които ще даде като сила и качество на звука. Успех!
За по-голяма мощност бих предложил също проста схема с 471 в нестандартно свързване.Едно такова стъпало ми изкара доста години.
По просто от това няма накъде,освен ако е без части. :D
http://archive.li/XUbP6
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 29 Юни, 2017, 21:14:02
Здравей, колега ikarlo! Книгата "Млад радиолюбител" я имам в електронен вариант. Чета я от време на време. Добра книга е, много съм доволен от богатата информация и начина, по който е представена.
Не мога да си позволя читава антена, защото къщата ми не е защитена и има риск да вкарам мълния. Опънал съм една жица, но къса и не нависоко. Имам на разположение поне добър заземител - метален кол забит на 1,2 м. в земята.
Когато колегата origo се върне, ще ми даде указания за конструиране схемата на НЧУ-то, която избрахме (стр. 3, отг. 33). Нататъка постепенно ще мислим другото.
Към chav_chav: Разполагам с 30-ватов поялник. Не е нещо кой знае какво, но е удобен и върши работа. Дребничък е, от съвременните.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: lz1tka в 29 Юни, 2017, 21:19:44
Ходих до сервиза и намерих всичко без експериментална платка и транзисторите BC337 и BC327.
Ако ти трябват имам чисто нови :)
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 29 Юни, 2017, 21:22:20
Благодаря за предложението, колега, но origo вече ми прати и то доста. ;)
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Юли, 2017, 22:49:56
Така, измислих размери на кутията - 30 см. дълж. / 20 см. шир. /  20 см. вис. Очаквам и вие да си дадете мненията, да го помислим, да го обсъдим и тези дни някога да дам размерите на човека. Дебелината на дъсчиците според вас колко горе-долу колко сантиметра трябва да е? А как да ги хващам - с лепило за дърво ли? :)
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 03 Юли, 2017, 12:43:35
Ти радио работещо с уточнено шаси и скална конструкция, говорител, имаш ли че си измислил кутията? Или караш наопаки през конструирането? :)
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Юли, 2017, 15:00:26
Не, просто дърводелецът каза, че сега може да ми обърне внимание, после не. А и тази кутия няма да я правя идеално точна че да не може вътре и муха да влезе като се монтира платката, говорителя и останалите неща.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 03 Юли, 2017, 15:21:46
Абе в последствие като не ти достигне 1 см за да направиш нещата както ти се иска ще разбереш за какво става въпрос :).
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: Radio208 в 03 Юли, 2017, 17:10:58
В кутия 30х20х20см ще се събере всичко, даже ще остане място. Ще има готова кутия, за която ще направи шаси и скала.
Според мен щом приемникът няма да е с лампи, е най-добре да бъде с интеграли,защото е по-лесен за изпълнение отколкото с транзистори.
Приемникът трябва да има FМ за да бъде пълноценен за реално слушане.В Интернет има много схеми на радиоприемници с ИС за любители без много опит.

Пожелавам, по-малко съвети от рода на "с това няма да се справиш, защото е сложно за теб" и други подобни!
Радиото ще стане и трябва да се прави с мерак и настроение !
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Юли, 2017, 19:50:24
Ами, да, аз няма да вкарвам телевизор "Опера" в тази кутия че да не стане. Естествено, че ще остане свободно пространство. На мен това не ми пречи, даже ще е по-добре - ще изглежда по-прегледно.
Шаси не знам дали е нужно да се прави при условие, че радиото е транзисторно и е реализирано върху платка. Виж - да е лампово - да, става, но иначе в моя случай не е оферта. За скала съм съгласен, че трябва да има, но тук обезателно ще трябва помощ от приятел, защото това е сложно да се намери, да се направи, поне за мен.
Не съм голям почитател на FM, харесвам повече АМ. Вече е решено, че приемникът ще е на СВ.
Преди доста време някъде във форума бях гледал как един колега беше направил собственоръчно картонен заден капак за радио от колекцията му. Не помня кой е този колега, но моля, ако чете това, да сподели малко информация. :)

П.П.: Сега се сетих, че за захранването май почти нищо не сме писали, мислили. Мисля да е мрежово. Може да ползвам токоизправител от "ВЕФ", не знам. Адаптер ще е най-удобно, но няма да е автентично.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: origo в 03 Юли, 2017, 21:22:53
Ще „оправим“ и захранването. Мисля че ще е най-добре да се изпълни върте в кутията на радиото класическо трансформаторно стабилизирано захранване. Ще поговорим за него по-нататък.
Титла: Re: Самоделен радиоприемник
Публикувано от: Radio208 в 04 Юли, 2017, 07:54:36
За скала съм съгласен, че трябва да има, но тук обезателно ще трябва помощ от приятел, защото това е сложно да се намери, да се направи, поне за мен.
Ако чакаш и за скала "помощ от приятел", "самоделният приемник" няма да е вече "самоделен" !
Всеки фабричен приемник има скала - гледаш, харесваш, комбинираш и правиш.
Без малко лично творчество самоделката няма смисъл !
Успех и приятно слушане на СВ! :drinks: