| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: За радиоточките...  (Прочетена 116277 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен dilyan

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
  • Населено място: Велико Търново
Re: За радиоточките...
« Отговор #360 -: 27 Декември, 2018, 15:38:29 »
Ниското ниво на линиите не го коментирам,

Коментирай него, защото е очеизвадно/ушеизвадно, че крайните абонати получават 1 волт по радиоточките. Недай си боже да има 30 точки на един траф.
Преди доста време назад в темата се написа, че звука е такъв, за да не товари уредбите. Кое точно ще товари, как точно ще го товари при положение, че реално изходната мощност на една уредба в този вид е не повече от 50, 60 W.
Цялата работа с Плевен е такава, че едни хора омазват функционалноста на възела с разбиранията си за техника и звук от 1960. 
Кабелните техници са за това да си оправят фидерните линии. Техниците във възела са за това, да осигуряват нормалната работа на съоръженията вътре. От пръв поглед никой нищо не осигурява и за това е виновен този, който ги държи на работа.  ;)
Имал съм заземена фидерна линия през стълб за улично осветление на 150, 200 м. от уредбите. Нито са ми тракали релета, нито нещо да е гърмяло и трещяло (като изключим телефоните на половината град, които пееха), щото видите ли нещо се товарело.   
Това в Плевен си е тотална катастрофа. Излишно е тези гардероби на работят, по-добре две двуканални стъпала 1000 W директно свързави към линиите. И те осигуряват 70 V изход.
« Последна редакция: 27 Декември, 2018, 15:45:12 от dilyan »

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: За радиоточките...
« Отговор #361 -: 27 Декември, 2018, 18:10:04 »
Аз като човек нямащ нищо общо с градските радиовъзли и линии, имам право да коментирам само ТЕОРЕТИЧНАТА страна на въпроса. Никаква представа нямам какво е състоянието на мрежата в Плевен, нито на какво се дължат реално тези настройки. Просто споделям опит, че при такива настройки може номиналната мощност на наличните стъпала, да се концентрира в по-тясна честотна лента, за постигане на по-силен и разбираем звук при потребителите, просто давам една възможна обосновка за тази настройка, която мисля, че за пълнота е желателно да я има. Не го приемайте като някаква лична обида или оспорване на възможностите на кабелната радиомрежа да работи в широка честотна лента. Просто не винаги е схващане за звучене от 60-те, а понякога може да бъде търсен ефект.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен todorkk

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 33
  • Населено място: Велико Търново
Re: За радиоточките...
« Отговор #362 -: 27 Декември, 2018, 18:34:00 »

Имал съм заземена фидерна линия през стълб за улично осветление на 150, 200 м. от уредбите. Нито са ми тракали релета, нито нещо да е гърмяло и трещяло (като изключим телефоните на половината град, които пееха), щото видите ли нещо се товарело.   


Да, ама ти своевременно отреагираш и оправяш нещата. Плевен е на сумарна  мощност. 8 киловата се разпределята на 20-30 линии. Какво става ако жило А от фидер Х е заземено заедно с жило Б от фидер У. Цялата мощност се отдава по кабелите- на 30-40 ома импеданс всеки сам може да сметне колко мощност отива за късото. Принципите от онова време, е че този дето отговаря  за апаратурата измерва импеданса и изолационното и ако прецени, че има необходимост подава към колегите си  кабелджии да търсят повредите. Ще ви припомня следният факт, при ламповата апаратура всякак сутрин задължително е било измерването на тези два параметъра и чак тогава подаваш изгодния сигнал. Боби, питай кога за последно са мерили линиите си. Но отговорът ще е когато и за последно са пегелували апаратурата....преди ХХ години.

Неактивен bobi mw

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 577
  • Населено място: Плевен
Re: За радиоточките...
« Отговор #363 -: 28 Декември, 2018, 09:30:15 »
Мите пропуснал съм да споделя че освен орязани ниски честоти някъде в областта 150Hz така и високите са силно изрязани до към 7-8kHz и то какво се получава в крайна сметка.Айде да предположим че уж ниските са намалени заради разбираемостта ами високите заради какво възбуждане на стъпала ли.И в крайна сметка какво се получава като качество?Се едно съм свързал към мрежата точно такова https://www.kn34pc.com/sch/sch_ampl/vrs_3231.html

Дидо аз си мисля че "Държавна агенция за метеорология и технически надзор" изобщо не е стъпвала там.Като дете през 1993-94 години ми е правило впечатление как в града сигнала е слаб без никакво качество а на село перфектно.Тогава бяхме с радиоточка "Панорама" а на село имахме от тези дървените 3 ватовите.Баща ми ме успокояваше че от тази малка точка няма как да получиш сила и качество.Тогава я донесохме в града въпросната 3 ватова точка и останах потресен едва едва как пее,а качеството почти без разлика от малката точка.Пресметни разликата от 2018г до 1994г.24 години сигнала е се така омазан.Ако са минавали на преглед то само са им лепили стикери и до там.

Тоше със сигурност има 20 години че и повече да са пускали сигнал-генератор на цялата уредба.Защото никога не съм засичал спиране на уредбата или подаване на тестови сигнали макар и със слабо ниво както се прави.Защо да пускат нали всичко работи.Иначе проектанта на линейното табло е предвидил да се свързват такива измервателни уреди,но тогава може би са правени от хора които отдавна са пенсионери.Може би В Търново и Горна Оряховица са радиовъзли еталон за цяла България.

Неактивен dilyan

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
  • Населено място: Велико Търново
Re: За радиоточките...
« Отговор #364 -: 28 Декември, 2018, 15:31:12 »
Ако източника на Хоризонт е РС 201/301 не се чуди дълго. Изхода за запис е прекаран през емитерите на 2T3168 със 100 килоома резистори и честотната му характеристика от 4 Khz стремглаво пада. Даже скоро захапах един конструктор на РМС321 и дека D 202, та той каза, че още на времето ги е хапал за това но са гонили срокове и никой не е гледал, какво вади от 1 Khz нагоре. Излиза ли 1 Khz с някакво ниво, това е.

А що се отнася до това табло, то не е измервателно или по-скоро мери обща консумация, която реално не може да подскаже проблеми. Трябва да се измерва импеданса и земно съпротивление на отделните линии.
 

Неактивен Radist

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 151
  • Населено място: Монтана
Re: За радиоточките...
« Отговор #365 -: 28 Декември, 2018, 16:00:10 »
Мислех след празниците като се поосвободя да влезна в форума,но сега намерих време малко и виждам момчета че голяма дискусия е имало.Момчета и по специално към todorkk,dilyan хайде да се организираме тримата и да отидем до Плевен да открием прословутия радиотехник.Виждам че вашите радиоуредби са перфектни,защото Вие показвате знания и умения и опит и усещам че и Вие се дразните както мен,защото аз съм поддържал радиоуредба и не само нея в предприятие макар системата да е от едно звено /30V/ там уредбата беше https://www.kn34pc.com/sch/sch_ampl/ruu_100_bc.html като общия брой радиоточки не надхвърляше 50-60.Боби ти не се пропуснал да споделиш че и ниските и високите куцат в честотната лента нали затова приви запис на звуковата картина и там ясно се чува всичко.Просто тоя запис на 99,9% показа звуковото качество.Иииии какво видях пулта има изходно ниво 0dB по време на снимката значи от него излиза ниво,но е вероятно като са закачени всичките уредби 8 ги прочетох може там да пада входният сигнал.Лесно може да се компенсира като се превключи пулта на изход 1,55V и като имаме нормално входно ниво и изходното ще си дойде.Направо ме хваща яд като гледам колко са некомпетентни  тия хора.Няма да се учудя и самата чувствителност на входа на всяка уредба да не е настроен правилно но пък всичките нивоиндикатори трепкат с с една сила значи не е там причината.Ако отидем ния тримата радиотехникът ще бъде се едно на разпит.
Последният пост на todorkk много истина има защото ако имаш две заземявания на различни жила и лини се получава товар и слаб сигнал в абонатите.
Ще споделя един архив от мен да видите през 70-те години какъв документ присъстваше към радиоуредбата.

Неактивен Radist

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 151
  • Населено място: Монтана
Re: За радиоточките...
« Отговор #366 -: 29 Декември, 2018, 15:30:05 »
В интерес на истината не успявам да намеря нито една техническа книга за радиоточките
За съжаление открих само една книга която е точно за тая област.По спомени имах още литература още когато карах задочните курсове по радиоелектротехника,но голяма част майка ги ползваше за подпалка.Още вчера обещах за един картон в който се вписваха измерванията по преносната мрежа и това беше задължителна документация към всяка радиоуредба.

Неактивен kolev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 307
Re: За радиоточките...
« Отговор #367 -: 29 Декември, 2018, 22:56:08 »
Много интересна и рядка книга. До сега не съм я виждал. Ще е хубаво ако се сканира, ама така като гледам е доста дебела. И все се канех да покажа новата ми радиоточка в темата. Изградена е на основата на абонатен високоговорител "Тонмайстор'. Приемният модул е снабден с FM радио, блутуут и MP3 плеър. Усилвателната част е изградена на основата на готов модул с чип PAM8403. Всичко това се захранва от 5 волта и за целта захранващият кабел с дължина около 3 метра на края е снабден с мъжка USB букса която се включва в 500 милиамперово зарядно за телефон, което е предостатъчно, тъй като консумацията на радиоточката е около 80 милиампера при нормално ниво на слушане на звука. Самата кутия на радиоточката е доста жълта и вече е била използвана като донор за други проекти и за това не се поколебах да я разрежа за настоящия проект - апропо вече е доста изстрадала и не представлява музейна ценност. Модулчето си има и дистанционно управление, а инфрачервеният приемник го скрих зад предната решетка. Писал съм в темата, но пак ще напиша колко добра акустика имат тези пластмасови радиоточки и как добре е изчислено всичко. На съвсем слабо усилен звук радиопрограмата се чува из цялата къща, а в същото време ако слушаш в стаята в която е точката също е приятно за слушане. Кабелът който се вижда вкаран в басрефлекторната тръбичка на гърба на точката е антена, която не е разпъната в случая. Ето и няколко снимки.

Неактивен todorkk

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 33
  • Населено място: Велико Търново
Re: За радиоточките...
« Отговор #368 -: 30 Декември, 2018, 13:55:07 »
Иииии какво видях пулта има изходно ниво 0dB по време на снимката значи от него излиза ниво,но е вероятно като са закачени всичките уредби 8 ги прочетох може там да пада входният сигнал.Лесно може да се компенсира като се превключи пулта на изход 1,55V и като имаме нормално входно ниво и изходното ще си дойде.Направо ме хваща яд като гледам колко са некомпетентни  тия хора.Няма да се учудя и самата чувствителност на входа на всяка уредба да не е настроен правилно но пък всичките нивоиндикатори трепкат с с една сила значи не е там причината.
Номиналния изходен импеданс на пултовете е 200 ома, но и при 50-60 ома товар АЧХ-то се променя съвсем малко. Отделно уредбите имат входни резистори на стъпалните превключватели, като по спомен пиша сега, че входното съпротивление на една уредба при включване на втора степен е 4,7 килоома. Като го разделим на 8 се получава много над пределно допустимото минимално на ПС-82. Възможно е обаче определен аплитуден ограничител на уредбите да има проблем и от там всичко да е така. Боби, ще каже, червените копчета на всички уредби натиснати ли са -т.е включени амплитудни ограничители. Ако извадя  по нещо от всички проблеми дето са се случвали в практиката ми ще кажа, че пробелмите в Плевен идат от линиите, което кара като цяло уредбата да работи в намален режим. От видето и от снимките никъде не видях табло или уред за измерване на изолационното съпротивлене и товара на лините, а не не ми се вярва да го мерят с потенциометър и пад на напрежение.......
« Последна редакция: 30 Декември, 2018, 14:01:44 от todorkk »

Неактивен bobi mw

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 577
  • Населено място: Плевен
Re: За радиоточките...
« Отговор #369 -: 03 Януари, 2019, 14:10:13 »
Ето една радиоточка тип "Тонакс" монтирана в жилищен блок на етажната площадка.Беше пусната съвсем леко явно да не пречи на хората.

Тоше на всичките уредби е включен "амплитудния ограничител 1".Днес ходих да издирвам радиотехникът,но уви явно е последовател на "Васил Левски" много трудно откриваем,а кабелджийте седят и чакат обаждане за повреди по преносната уредба.За измервател на линиите ползват един измервателен блок от лампова уредба "ТУУ100" от 1957г.Прикачвам и на него една снимка

Неактивен Radist

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 151
  • Населено място: Монтана
Re: За радиоточките...
« Отговор #370 -: 05 Януари, 2019, 10:00:06 »
Честита нова година на всички.

Боби сетих се,че ти писа,че навремето си правил експеримент с дървената радиоточка "ВА3-2Д".Днес открих нейното техническо описание и ти прикачвам като файл да го разгледаш.Сега виждам и последният твой пост и направо се зачудих защо използват тоя стар измервателен блок при положение че масово през 80-те години се подменяше цялата апаратура?А тази руската трипрограмна радиоточка където е сложена от горе ме върна в младини когато едно време ходих в съюза http://www.rw6ase.narod.ru/00/pt/awrora_pt.html .Да не би да е имало три програмно радиоизлъчване при вас?Като не можеш да откриеш радиотехника питай неговите колеги за телефон да се свържем и да си уредим една среща.

Неактивен Петър Томов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 174
  • Населено място: Варна
Re: За радиоточките...
« Отговор #371 -: 06 Януари, 2019, 22:14:09 »
За много години на всички! Бъдете живи и здрави, колеги и благодаря че ви има! Виждам, че темата се развива с времето! Относно поддръжката на Плевенската радиоуредба-наистина има пропуски тук! Дори на Нова година свързах четирите радиоточки  на един комин на покрива към двете уредби-от голямата подавам сигнал към по-малката, която е включена на AUX-това е канал за предаване на сигнал от друг плеър или уредба! Малката уредба има два канала, като само единия ползвам за целта, където съм обърнал трафчето, което изкарва 50 V! И двете уредби имат усилване до 50! Малко преди 23.00 се качих на покрива и свързах радиоточките-това ми е традиция, да пускам Програма "Хоризонт" с речта на Президента и познатите на всички Новогодишни песни! Ето и запис на видеото, което снимах от терасата! Смущенията са единствено и само от ракетите, при положение, че мощността на една радиоточка е 2 W, а съм включил 4, това прави точно 8 W! И пак едва-едва се чуваше говора и музиката! И най-важното-не съм орязвал абсолютно никакви ниски и високи честоти-радиоточките свиреха, все едно си в кола, но като започнаха да гърмят, почти нищо не се чуваше!

Неактивен Петър Томов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 174
  • Населено място: Варна
Re: За радиоточките...
« Отговор #372 -: 06 Януари, 2019, 23:54:03 »

Неактивен Петър Томов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 174
  • Населено място: Варна
Re: За радиоточките...
« Отговор #373 -: 07 Януари, 2019, 16:41:52 »
Здравейте отново! Потрудих се малко и ето какво открих за кабела П 296, който се използва за пренос на сигнала! Оказа се, че това е магистрален полеви кабел, подобен на магистралните кабели за кабелна телевизия, повече за него пише тук, а добрата новина е, че описанието е на руски! http://www.yug-cable.ru/?page_id=4684 и тук http://www.rusarmy.com/svyaz/kabel/p-296.html .
« Последна редакция: 07 Януари, 2019, 16:54:48 от Петър Томов »

Неактивен bobi mw

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 577
  • Населено място: Плевен
Re: За радиоточките...
« Отговор #374 -: 09 Януари, 2019, 16:40:05 »
Дори на Нова година свързах четирите радиоточки  на един комин на покрива към двете уредби-от голямата подавам сигнал към по-малката, която е включена на AUX-това е канал за предаване на сигнал от друг плеър или уредба! Малката уредба има два канала, като само единия ползвам за целта, където съм обърнал трафчето, което изкарва 50 V! Смущенията са единствено и само от ракетите, при положение, че мощността на една радиоточка е 2 W, а съм включил 4, това прави точно 8 W!.
Можеш ли да ми споделиш какви са твоите уредби че съм любопитен?Интересува ме и какъв е този обърнат трансформатор?И какви радиоточки ползваш че изкарваш сумарна мощност 8 вата?

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |