Нови технологии > Информационни технологии

Спасяване на един калкулатор от корозия...

(1/2) > >>

Борис Борисов:
Четейки една тема за корозията по компютърните дъна се подсетих, че и аз имам подобен проблем. Става дума за една Електроника МК-33, който наскро бях взел битака. Естестено батериите се бяха разтекли до неузнаваемост. Като по чудо все още всичко по калкулатора работи. Почистих със спирт платката, но като се загледах видях, че има киселина и  под дисплея. Проблемът идва тук - пластмасовия предпазител е пресован от другата страна на платката. Ако го махна слагането ще е почти невъзможно, също по този начин обричам фините нишки на светодиодите. Единствения ми достъп е фугата между платката и платсмасата, в която евентуално мога да налея нещо, което да неутрализира киселината. Та въпросът ми е оцет ще свърши ли работа или трябва нещо друго?

Nprod:
Пластмасата пресована ли е или просто е втъкната с колчета през платката, които после са разтопени от другата страна? Ако е така, можеш да размекнеш колчетата отзад с поялна станция като я сложиш на ниска температура (~150-180C) за да се извади, почистваш, калайдисваш пътечките и после монитораш в обратна последователност.

Грет:
Киселината се гаси с основа. Оцетът е киселина, така че няма да помогне. По-скоро използвайте разтвор на сода за хляб или нещо подобно. Но имайки предвид, че нишките са много фини, а резултатът от химическото неутрализиране на киселината е непредвидим, бих постъпил по следния начин:
1. Леко повдигане на пластмасовия екран без пълно премахване.
2. Накисване в дестилирана вода за няколко дни. Колкото повече, толкова повече (по-добре)! :о)
3. Промивка с дестилирана вода под налягане. Няколко впръсквания със спринцовка (виж т.2).
4. Подсушаване с топъл въздух. За да "работи" електролитът има нужда от влага, така че тази стъпка ще лиши остатъците от "гориво" :о)
5. Затваряне на екрана.
6. Съхранение в суха среда. Може да добавите и някой изостанал силикагел.
Т.2 и т.3 може да се повторят няколко пъти.

Поздрави.

Nprod:

--- Цитат ---Киселината се гаси с основа.
--- Край на цитат ---

Обикновено когато става дума за потекли батерии в потребителска електроника електролитът е алкален (калиева основа) и затова корозията се "гаси" с оцет. Ако беше нещо с оловно-киселинна батерия като юпиес, тогава да.

Борис Борисов:
Оригиналните батерии са били никел-кадмиеви. С моите скромни познания по химия бих предположил, че електролитът е с основен характер (никела е метал), което ще рече че ако леко повдигна екрана и може би пръсна разреден оцет, после дестилирана вода (или спирт?) и след това изсуша би трябвало да наутрализирам корозионното действие.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
Премини на пълна версия