| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Спират средните вълни  (Прочетена 225331 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Спират средните вълни
« Отговор #615 -: 18 Април, 2015, 18:19:59 »
Абсолютно! И да се прави на въпрос за 75 киловата, това за държавното радио е смешна консумация, проверете колко са загубите за 100 километра на един 110 киловолтов далекопровод и туковиж се окажат по-големи от цялата онсумация на Вакарел. Ами загубите на топлинна енергия по топлопреносната мрежа на София, колко ли мегавата са? 75 киловата за национален мащаб е все едно крушка за фенерче.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Nikola Yamaliev

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 16
  • Електротехниката има пипала навсякъде.
Re: Спират средните вълни
« Отговор #616 -: 18 Април, 2015, 19:25:28 »
Колеги, или не искате да примете аргументи от противната страна, или спорите за спора. Дори някои от вас се опитват да се заяждат. В предния си коментар ясно написах защо съм против Вакарел. По професия съм електротехник, но имам и сериозни познания в радиотехниката. Прочел съм доста книги и това, което ви написах, се базира на тях. Да, колега ahedproductions, младите хора слушат радио от интернет и на УКВ, колкото и да не искате. Все по-малко хора слушат радиостанции на КВ, СВ и ДВ. Вие сами написахте, че в световен мащаб се закриват излъчванията в тези обхвати. Какво искате тогава? А питате ли се дали държава с отрицателен прираст, висока безработица, замираща икономика и с токова голяма неграмотност има финсите, за да разполага с лукса да поддържа мощности на предаватели от по половин мегават, и то цяла такава мрежа? Колко милиона прави това годишно? Защо тези пари не се дадат за здравеопазването и пенсионерите? Румъния не си спира предавателите, защото има по-голям брутен вътрешен продукт и все още може да се глези. Къде е тяхната икономика, къде е нашата. Но и те до 10 г. ще си спрат предавателите. Колега origo, не само е проблем 75-киловатовата мощност, проблрм е и това, че има много ниска слушаемост на ДВ, както и на СВ. При дългите вълни смущенията са най-много, тъй като честотата е много ниска. Ако трябва да излъчва някакво радио на СВ, то това е Радио "България", и то докато не се закрият окончателно КВ, СВ и ДВ. Колега rolling_heads, съжалявам, че имате липса на телекомуникации. Направете си УКВ антена и я поставете на висико. Съвременните тунери имат висока чувствителност и биха уловили добре и най-слабите станции. БНР има пълно УКВ-покритие (вижте картата на покритие на УКВ на сайта www.predavatel.com). Аз не съм за ликвидирането на предавателите на СВ и ДВ. Наистина може да се наложи пускането им в експлоатация, ако - дано никога не се случва - сме във война или АЕЦ-ът гръмне. Това, че голямата слънчева активност би навредила на УКВ връзките и интернет комуникациите, е несериозно. Те са достатъчно стабилни. Не съм се натъквал на такъв случай. И ако ви прекъснат интернета по жичен път или нямате възможност за такъв, има безжичен интернет в национално покритие. Повече няма да дискутирам по тази тема, тъй като това е стържене по клавиатурите, губене на време и няма нищо градивно. Живи и здрави!

Неактивен Nikola Yamaliev

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 16
  • Електротехниката има пипала навсякъде.
Re: Спират средните вълни
« Отговор #617 -: 18 Април, 2015, 19:38:41 »
И само да допълня, че не прочетох поне един достатъчно убедителен аргумент за пуска е в експлоатация на нашите предаватели на СВ и ДВ. Освен това са и морално остаряли тези комуникации.

Неактивен bxd

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
Re: Спират средните вълни
« Отговор #618 -: 18 Април, 2015, 21:07:19 »
Никола, аз ти казвам веднага една прагматична употреба на ДВ: при извънградско пътуване най-приятно се слушаше именно Вакарелския предавател. Особено в планински и пресечени местности. Никоя УКВ радиостанция не се приема толкова добре и без сривове и спадове, закъснения и т.н. Друг е въпросът че повечето хора не се сещат, че има нещо друго освен FM.
Относно качеството - пак като пътуваш с кола - 5-6 Кхц е предостатъчна лента, защото прекаленият реализъм ти снижава чувството за ориентация на пътя. Да не говорим, че това важи и за домашното ползване - на мен лично ми е писнало да ме атакуват реклами с буустнати бас и требъл от всеки ъгъл. Всеки тъп апп да има някаква безумна мелодия или нотификейшън и да ме стряска на всеки 5 мин.
Но ок, да речем това са недостатъчни аргументи. Вакарелският предавател има и историческа стойност и както казаха колегите, ако не друго, поне трябва да се остави като музеен експонат, а не да се разрушава.
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен kolev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 307
Re: Спират средните вълни
« Отговор #619 -: 18 Април, 2015, 21:48:49 »
Кеф ми беше и на мен да слушам от средновълнов предавател БНР ама на, няма вече. Да се повторя - искате ли или не това ще стане на всякъде в най-скоро време. Технологията е морално остаряла и това е самата истина. Надали има някой във форума който да пише постове от някой "Правец" - всички са със що годе съвременни компютри. Другата истина е, че България продължава да бъде икономически слаба страна и поддържането на такива луксове като собствена армия и средновълнова мрежа от предаватели е меко казано хвърляне пари на вятъра. Друг е въпросът колко от хората във форума са постоянни слушатели на БНР, та чак и на средни вълни. Населението ни е застаряващо, но вече отминава и времето на дядовците с вефовете. Моят го помня още 2004 се ядосваше че не хваща вече 'Хоризонт" на средни вълни защото закриха местния предавател. Румънците откакто посетих Румъния през 2008, винаги съм ги мислел за по напред от нас.
И за да не изглеждам черноглед ще кажа, че навсякъде има ентусиасти които поддържат определени стари работи в ред и във вид удобен за ползване било то стари дизелови двигатели, предаватели, Вец-ове и т.н.т. Но за това нещо трябва общество и икономика. Хубаво е, че ние във форума сме едно такова общество.

Неактивен rolling_heads

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1896
  • Населено място: Пловдив
Re: Спират средните вълни
« Отговор #620 -: 18 Април, 2015, 22:39:49 »
Да си кажа четно, май освен нас друг не забелязва че нещо е спряно

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Спират средните вълни
« Отговор #621 -: 18 Април, 2015, 23:38:17 »
Колега Никола, това по какви причини държавата е докарана до тоя хал няма да го коментирам и е плод на друга тема в други форуми. Тук само ще кажа че след като сме толкова зле че да се откажем от „лукса“ да поддържаме радио мрежата си на средни и дълги вълни защо не се откажем и от лукса да имаме железници, здравеопазване, образование, пътна инфроструктура и всичко останало? Вие сте една дребна душица без грам мащабно мислене, щом продължавате да твърдите че 75 киловата е голяма мощност дори за нашата нещастна държава. За вас явно и крушката от 75 вата е голям консуматор. Вие знаете ли че само една от трите циркулационни помпи на реактора ВВЕР-1000 в АЕЦ козлодуй е с мощност 5 мегавата? А реактора работи с 3 такива помпи. Знаете ли че само ТЕЦ София Изток с нещастната си изходяща електрическа мощност от 100 мегавата може да захрани над 600 предавателя като Вакарелския. Знаете ли че този предавател не е просто само за да се покрие част от територията на българия която така или иначе НЕ СЕ ПОКРИВА от така добре развитата УКВ мрежа. Знаете ли че не е само до това какво слушат обгазените зомбита движещи се по улиците и превозните средства със смартфони в ръка наричани от вас „млади хора“. Тук говорим за покритие отвъд границите на България. Нещата които сте изтъкнали като енергийни особености на амплитудната модулация са напълно вярни, но не знаете че в предавателите с амплитудна модулация у нас отдавна работи система която намялава амплитудата на носещата когато няма модулация, това пести енергия в моментите когато има говор и тиха музика. Похвално е че имате добри познания в областта на радиото но не се ограничавайте само до амплитудната модулация, защо не попрочетете нещичко и за честотна модулация с която работи УКВ. Защо не се запознаете с нейната енергийна ефективност, защото уверявам ви тя не е по-добра. Заеманата честотна лента също - САМО ЕДНА УКВ радиостанция заема честотна лента колкото над 30 средновълнови или дълговълнови предавателя, ако това е ефективно използване на честотния ресурс здраве му кажете. В енергийно отношение нещата са същите, носещата също не носи информация, пак има странични ленти но за съжаление те вече не са равни на 2*най-високата честота на аудио сигнала а имат БЕЗКРАЕН спектър, който естествено преди излъчване се филтрира, но това не променя факта че модулацията е енергийно неефективна. Може предавателя на БГ радио да речем да е 500 вата, но какво покрива - само София и то със зор. На Хоризонт предавателя за София е 10 киловата 7.5 пъти по-малко от Вакарел но какво покрива - София. Вакарел е 7.5 пъти по-мощен но покрива цяла Европа, за съжаление ако бяхте отделили малко време да разгледате видеоматериала който сме приложили в теата щяхте да видите как се приема сигнала от Вакарел в различни точки на континента. Ако си бяхте пуснали SDR приемника от Туенте преди 1 Януари тази година щяхте да чуете колко кристално ясно се приема сигнала от Вакарелския предавател. Тази мощност не е загубена тя покрива територия, на УКВ мощността е загубена защото се приема само до линията на пряка видимост. Осведомете се колко страни имат СВ и ДВ предаватели и престанете да пишете глупости във форума, и че държавата щяла да се оправи като спрем предаветелите, добре от 2010 се спряха повечето предаватели у нас, де да се беше оправила държавата но струва ми се че тя не се оправя ни най-малко. Защо тогава трябваше да деградираме да останем без радио на СВ и ДВ и КВ което всяка БЯЛА страна има? Нямам намерение да се съглася с доводите Ви, нито очаквам Вие да се съгласите с моите но само искам да ви напомня че се намирате в Българският форум за СТАРА електроника и тук е естествено да се поддържат тези технологии и виждания по въпроса, въпреки че те са далеч отвъд интересите само на колекционерите. Затова ще Ви помоля да не водите анти СВ ДВ и въобще АМ пропаганда във форума.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен goldib

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 243
  • Населено място: Пловдив
Re: Спират средните вълни
« Отговор #622 -: 18 Април, 2015, 23:56:21 »
 :hi:  :good:

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1976
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Спират средните вълни
« Отговор #623 -: 19 Април, 2015, 10:49:51 »
Г-н Ямалиев,
Моля не ми слагайте думи в устата! Къде съм казал, че държавите си закриват СВ и ДВ предавателите?! НАПРОТИВ, точно обратното казвам и ПОКАЗВАМ на фейсбук страницата за РПС "Вакарел", че европа не само не спира СВ и ДВ, те включват периодично нови мощности и обновяват съществуващите. Никой не се заяжда с Вас, напротив - обсъждаме нещата. Това, че не сме съгласни с Вашето мнение ни направи изведнъж лоши... това поведение ми напомня на платените тролове по форумите с политически теми. Не толерираме такива индивиди тук, тролщината се наказва от администраторите много бързо и ефективно - с достъп до услуга. Румъния да се лигавела? Помислете пак защо са толкова активни румънците!!! Огледайте света около тях и може би ще си навържете случващото се наоколо със случващото се вътре при тях.СВ и ДВ не са забава за младите хора. Те са сериозно дело за възрастните. За тези, които сме нащрек, за тези които следим какво се случва у нас и навън, за тези, които искаме да бъдем във връзка с изпосталялата ни държава винаги.  Какви милиони ви бъркат, пенсионерите и здравеопазването ни поглъщат МИЛИАРДИ, не милиони. И то защото се краде зловещо на всички нива. Какво УКВ покритие има БНР?! Мислите, че rolling_heads не знае как да направи УКВ антена?! За човек с познания доста лесно се доверявате на смешната карта на сайта на БНР!!! Не сте информиран според мен достатъчно, г-н електротехник. И сте тук не за да се информирате. Нито за да обмените мнение с нас. Тук сте да ни обясните мнението на Г-н Янкулов. Ние си го знаем. Огледайте страницата "Да спасим РПС "ВАКАРЕЛ"", вижте коментарите, постовете, вижте скриншотовете от препълнените СВ и ДВ канали в европа. Това искаме да Ви кажем. И не си позволявайте повече да слагате думи в устата на хората! Особенно като коментарът ми е два реда нагоре и казва точно обратното.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен lz1qu

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 39
  • Населено място: София
Re: Спират средните вълни
« Отговор #624 -: 19 Април, 2015, 13:03:56 »
Здравейте !
Относно Румъния...
В периода 2004-2005 г ,HARRIS/USA е монтирал 2 СВ предавателя DX-100(100KW)
Това са съвременни предаватели с кпд около 90%(DIGITAL READY).Напълно транзисторизирани,с компютърно управление по интернет.
Така, че здравомислещите държави намират средства и обновяват MW/LW мрежа ,вместо да я унищожават.
Оправдание винаги може да намерят. После обаче е малко късно.



Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3519
  • Населено място: Варна
Re: Спират средните вълни
« Отговор #625 -: 19 Април, 2015, 13:52:59 »
Това че на УКВ има пълнопокритие е басня.Няма такова нещо,който не вярва да се качи на колата си и пообиколи Родопите и Делиормана.В Стара Европа,имам предвид западна и средна са изключили някой прадаватели.Далече са от това което става тук.Който не вярва да иде на линка който даде Origo преди време.Приемника е в Холандия и да преброй колко предавтели работят.Пак по християни от папата или по правоверни от ходжата ще се правим.Винаги изпадаме в крайности.Във Варна не се чува дневно нито един български предавател на СВ или ДВ.Румънски има няколко,има турски,сръбски и руски.Наш Йовчев няма.В селата и по малките градчета УКВ практически няма.Там също живеят българи.

П.п

Относно троленето и дразгите......
Администрацията на форума не гледа добре на тези неща.
Някой са си патили.Така че по кротно и цивилизовано
« Последна редакция: 19 Април, 2015, 13:58:22 от lz2xl »

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |