Форум за любителите на Стара електроника

Персонални компютри, игрови приставки и друга стара електроника за забавление => Колекции => Старите/нови 'играчки' на/от TheHungry => Темата е започната от: TheHungry в 21 Февруари, 2016, 22:13:59

Титла: Аз съм само цвят лилав ....
Публикувано от: TheHungry в 21 Февруари, 2016, 22:13:59
Колко от вас са виждали любимата си игра за Правец 8X цветна... ?

За съжаление когато са крали Правец-а  от  Аpple  големите батковци са решили че трябва да е съвместим с тогавашните видео стандарти ( да го бяха направили Секам тогава )  и поради промяна на честотата на кварца и някои други дребни промени , интересната идея на WOZ  за генериране на цвят ( NTSC ) пропада и не може да се ползва с съществуващите монитори и телевизори . С леки изменения в схемата примерно на 8М може да се възстанови генерирането ма NTSC цветен сигнал но това е друга тема ( коментирана е в форума ) . В последствие се появиха платки които конвертираха изображението до RGB но съответствието на цветовете с оригиналните NTSC не е 100% .
Поради тази причина спретнах ръкави ( макар и 30 години по късно )  и си спретнах едно конверторче което решава тези проблеми . Конвертора преобразува цифровия видео сигнал от Правеца  ( Apple II ) и генерира сигнала към VGA съвместим монитор , и максимално пресъздава цветовете на оригиналния NTSC Apple II. Съвместим е както със 50Hz Правец 82 / 8Ц / 8А така и с 60Hz Apple II / II /  IIe .

Поддържа също и емулация на различните видове монитори ( Монохромен , цветен , Черно зелен , TV , Amber  ) .

Титла: Re: Аз съм само цвят лилав ....
Публикувано от: TheHungry в 21 Февруари, 2016, 22:15:28
Малко снимчици в цвят ;)
Титла: Re: Аз съм само цвят лилав ....
Публикувано от: Pichaga933 в 21 Февруари, 2016, 22:28:34
Направи го конвертора накрая, поздравления.  :bravo: Както винаги перфектен.
Титла: Re: Аз съм само цвят лилав ....
Публикувано от: shri в 22 Февруари, 2016, 08:16:42
Браво! И каратеката на цветно доживях да видя, супер :D поздравления :good: