| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Рекапване на усилвател Rotel от '73-та  (Прочетена 1835 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kaizzersozze

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 3
  • Населено място: Пазарджик
Рекапване на усилвател Rotel от '73-та
« -: 12 Януари, 2017, 20:56:41 »
Здравейте, скоро се сдобих с усилвател Rotel ra-611 от 1973 година. Доста е запазен, има и драскотини по предния панел, но все пак е на годинки, дървения корпус пък е в идеално състояние. Сега на важните въпроси - има ли нужда от смяна на електролитните кондензатори в машината? Ако "ДА" - само в захранването или всички наред? Има ли смисъл в купуването на скъпи маркови кондери? Само електролитите ли се сменят или и другите видове? Имам пълна схема и списък с елементите което ще ме улесни, въпреки,че няма да се мине без разглобяване и разпояване, но това е част от удоволствието от реставрацията. Нов съм тук и ще се радвам на съвети от всички знаещи и можещи  :help:!

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Рекапване на усилвател Rotel от '73-та
« Отговор #1 -: 12 Януари, 2017, 20:59:48 »
Без измерване на ESR капацитети не бих сменял! Също така ако работи както трябна не препоръчвам да се пипа! Ако ще се сменя просто така защото има подозрения че вече не са читави съветвам да се сменят всички по-малки. Големите бъчви в захранването е много малко вероятно да са с влошени параметри. Освен електролити друго не е нужно да се пипа. Новите кондензатори трябва да са по-висококачествени от старите които са вътре или поне толкова. Да не стане да ги смениш с фуджи и това да доведе до по-ранното му дефектиране в бъдеще.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3518
  • Населено място: Варна
Re: Рекапване на усилвател Rotel от '73-та
« Отговор #2 -: 12 Януари, 2017, 21:06:14 »
Ако работи всичко както трябва не го пипай.Не се сърди ама като чета написаното........след "профилактиката" може и да не тръгне.От друга страна ако го продавате по добре да е с оригиналните части,колекционер който знае кое как е и как трябва да бъде няма да даде повече за такова рециклиране.

Неактивен kaizzersozze

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 3
  • Населено място: Пазарджик
Re: Рекапване на усилвател Rotel от '73-та
« Отговор #3 -: 12 Януари, 2017, 21:51:54 »
Първо, gruyo - не знам какво от моята регистрация те наведе на мисълта, че съм търговец, или съм изхвърлен от някъде и защо с тая злоба и заядливост от първия пост!? На вниманието на всички! НЕ СЪМ ТЪРГОВЕЦ!  НЕ СЪМ ИЗХВЪРЛЕН ОТ НИКЪДЕ! Да! Имам регистрация в ДАЙ форума. И какво? Проблем ли е? Обичам да събирам много мнения по един въпрос! Обичам старата техника. От скоро търся да си купя тунер, усилвател и тонколони за работилницата ми. Обикалям битаците и си намерих Bower&Wilkins V 201. После от ОЛХ си купих тунер Rotel RT 1220 от '73-та. Разглобих го, почистих всички потенциометри, ключове и въобще всичко вътре и вън. Буквално преди дни ми попадна и усилвател от същата марка и година и го купих, като го чух не звучеше лошо, но може би малко "замазано". Затова питам за рекапването. Поръчал съм си уред за измерване на ESR-а , който още не е пристигнал, като дойде ще премеря електролитите да видя тръгнали ли са или не. Ще кача и снимки. На тези които се отнесоха с разбиране и онези, които по стара българска традиция започват с рогата напред, пожелавам лека вечер!

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3307
  • Населено място: София
Re: Рекапване на усилвател Rotel от '73-та
« Отговор #4 -: 13 Януари, 2017, 08:49:06 »
@ kaizzersozze

Добре Дошъл във форума. Темата е почистена от препирните.

Както каза gruyo , Снимки, снимки пусни, най-малко, пък защо не и някое видео на усилвателя? Да го чуем как работи, да изплакнем око с  каквото има вътре...

Повече хора ще ти помогнат ако предоставиш повечко информация... Така де, да е интересна за разглеждане темата.

Рекапването, ако не си го правил, ти препоръчвам на техника дето няма стойност да се научиш как се прави.

И казвам да се научиш , не случайно, много хора с опит с поялника просто не им стигат нервите или времето за нещо такова. 

Представи си, че имаш едно 60-80 електролита да смениш- това са  120-160 спойки.  И всичките трябва да са перфектни и изпълнени бързо, което налага:

-Използване на хубав припой, Полския на синя макара е най-ниския възможен клас за такава дейност.  Ако решиш да ползваш китайски припой от евтинджоса  две неща ще се случат
-- всички спойки ще са по-лоши от оригиналните и след 1-2 месеца работа устройството ще почне да дава -"студени"спойки.
-- Китайски припой + отделно колофон, Ще ти отнеме 2-3 седмици работа само едно устройство + почистване с ацетон на платката после, което трие надписи итн...

-Използване на що го де читав поялник. Тия от магазин за левче, стават за ремонти и тн, ама температурата им не е постоянна + че човките се износват хипер бързо, и след 1-2 устройства с тая дейност оставаш на практика без поялник, ако не е изгорял  още на първото от работа без прекъсване. ( едно е да го пуснеш за 10-20 минути за някой ремонт) Друго е да работиш 6-8 часа  постоянно.

-Купи си поялник с терморегулация от елимекса  примерно +отделно скъпа Човка за поялника, която да струва колкото целия поялник и си я монтирай още в магазина.  Оригиналната човка я свали и я забрави. Така  няма да мислиш що не ми вдига припоя, що се е стопила и тн...неудобства дето при тая дейсност ядат много време и само създават нерви.

-Препоръчвам поялниците с Гайка, а не тези с винтче, понеже има хубави човки за тях.

-Аксесоари за поялника: - Хубава стойка с държач тип пружина, препоръчително заболтена към работната маса на удобно място. За 2 минути поялника ми влиза и излиза от стойката  2-4 пъти като изобщо не я гледам къде е, просто го хвърлям като дартс в нея.  Особено необходимо е , когато рекапваш , НЕ разкачени платки от устройството и често ти се налага да са ти свободни и  2 те ръце.

-Телче за миене на чинии в стойката за поялника, върши същата работа като помеднените такива само дето струва стотинки, почиства  човката иделано и е вечно.


Мерене на ЕСР и капацитети: Да  доста е полезно. В момента е много модерно да се мери ЕСР. Но при рекапването  Процедурата е друга :  свяляш 10 тина кондера- мериш капацитет и ЕСР. Ако капацитета е избягал много и на еднакви по тип се различава много или има прекъснали, просто вадиш всичките и подменяш с нови. ЕСР в тоя случай не те интересува.

Рекапването се прави , един след друг, махаш-слагаш.  Понякога има объркани солдер маски , но в завода се инструктират работниците къде има грешки по маската, та  поляритета на кондензаторите се следи постоянно и се съобразяваш с монтажа а не с маската.

След рекапване обикновенно лъсват проблемите на устройството... Проблеми по активните елементи и схемата... които после трябва да решаваш.

За това е важно рекапването да се извърши качествено и бързо, за да имаш време после да оправиш каквото не работи или е проблемно по платката.

Рекапване с Елктролити- Fujicon  за сега са ОК като качество минимум. За по-високо качество, гледай да не попаднеш на ментета, че ги има мноооооого.

Рекапване с Тантали ( капсулован електролит) вместо обикновенни електролити.  Аз лично съм много доволен от резултата след едно такова.  Проблема тук е, че оригиналността просто заминава.

Ако си решил да го правиш за търговия- не си заслужава. Цената времето и работата просто  са прекалено много за устройство което ще продаваш после. Не излиза сметката.

Помпа за припой си купи,  та даже и ръчна за 5лв. На 20тата бройка се научаваш как се ползва и разбираш що е толкова полезно да са чисти монтажните отвори( щото не повдигаш писти при монтажа на новите)...
« Последна редакция: 13 Януари, 2017, 09:09:11 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен kaizzersozze

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 3
  • Населено място: Пазарджик
Re: Рекапване на усилвател Rotel от '73-та
« Отговор #5 -: 15 Януари, 2017, 21:54:19 »
@ Pichaga933 - Благодаря за написаното и добрите съвети. Ще пусна и снимки, имам и видео, но е правено с телефон и едва ли звука му е достоверен. Колкото до другите неща - доста съм работил с поялник, имам стар руски 25 ватов с качествена човка, забравял съм го за по два дни включен и продължава да си работи, имам и стойка с държач тип пружина, припоя който ползвам ми е наследство от дядо ми който беше радио любител (LZ1HP) не знам точно какъв е, но досега не съм имал студена спойка. Търпение и нерви също не ми липсват, така че мисля, че ще мога да се справя ако се наложи.

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |