| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем с видео Philips (картината прескача)  (Прочетена 1270 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 891
  • Населено място: Варна
Re: Проблем с видео Philips (картината прескача)
« Отговор #15 -: 02 Ноември, 2022, 09:02:55 »


Ето и клип: https://youtube.com/shorts/Suz-NILvb2w



Ами сега го видях този клип...
За съжаление, от него става ясно, че авторът няма идея кое всъщност е видеоглавата, какво е тракинг глава, каква е структурата на записа върху лентата, какви сигнали са записани върху нея и на кое място...

Багере, тази клечка за уши на клипа я слагаш след видеоглавата, а не преди нея. Пипаш с клечката преди управляващата глава, от която излизат импулсите за контрол на тракинга и звуковият сигнал. Видеосигналът се чете от два скенера, разположени диаметрално на долната част на въртящия се барабан. Може би не си се замислял, но когато поставиш видеото на пауза, лентата спира да се движи, а видеосигналът не спира... Това е защото видеоглавата се върти и скенерите се движат по лентата. Всеки скенер прочита един полукадър от 312,5 реда, единият четния, а другият - нечетния и те така... Тракинг импулсите са записани на тясна пътечка в долната част на лентата, а звукът - на същата такава пътечка в горната част на лентата. Ако разгладаш управляващата глава, ще ти стане ясно къде е и колко е тясна всяка от тези пътечки. Останалата средна част на лентата е за видеосигнала, той е записан на наклонени тесни пътечки, като всяка от тях е полукадър. Движението на скенерите трябва да става така, че всеки да си уцелва пътечката, за това я има и системата за тракинг.
Сега, идеята ти, че лентата не се обтяга, с която ме сугестира като ти четох поста, може и да не е вярна. Тоест, провери дали работи механизмът за обтягане, но с идеята, че вероятно нищо му няма, и не го пипай, ако не откриеш доказателство, че не работи правилно.
Това на клипа навежда на мисълта, че лентата при движението си постепенно и полека се измества (нагоре или надолу) спрямо управляващата глава и тракинг импулсите не постъпват в системата. Забележи в началото долният ръб на лентата как застава спрямо тракинг главата и дали с течение на времето не се измества. Ако е така, то обикновено причината е в промяна на геометрията на тонролката или износване на лагера на двигателя (на тоноста), поради което оста се наклонява. Може да се коригира по различни начини, но логиката на корекцията е сложна за обяснение по принцип и затова първо кажи какво конкретно  се случва, и тогава ще решим какво точно е добре да направиш...

Неактивен CVT

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1300
  • Населено място: София
Re: Проблем с видео Philips (картината прескача)
« Отговор #16 -: 02 Ноември, 2022, 10:08:55 »
...
Багере, тази клечка за уши на клипа я слагаш след видеоглавата, а не преди нея. Пипаш с клечката преди управляващата глава, от която излизат импулсите за контрол на тракинга и звуковият сигнал. Видеосигналът се чете от два скенера, разположени диаметрално на долната част на въртящия се барабан. Може би не си се замислял, но когато поставиш видеото на пауза, лентата спира да се движи, а видеосигналът не спира... Това е защото видеоглавата се върти и скенерите се движат по лентата. Всеки скенер прочита един полукадър от 312,5 реда, единият четния, а другият - нечетния и те така...
...

Относно терминологията: често самите скенери в барабана се наричат глави, особено в английската терминология. Затова този модел на Филипс се води с 4 глави.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 891
  • Населено място: Варна
Re: Проблем с видео Philips (картината прескача)
« Отговор #17 -: 02 Ноември, 2022, 18:13:39 »
Да, вярно това видео май е четириглаво (на барабана има 4 скенера, а не два). Това по принцип нищо не променя, основното предимство на четириглавите е по-добро възпроизвеждане на пауза. При двуглавите, на пауза пътечките на полукадрите не се следват точно, защото лентата не се движи и така ефективният им наклон се различава от този на линиите, които описват скенерите. При четириглавите, допълнителните скенери се включват в нужния момент, когато сигналът в тях е силен, а в основните скенери е слаб, защото не си улучват пътечките.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
22 Отговора
12519 Прегледи
Последна публикация 30 Април, 2015, 20:29:27
от Pichaga933
1 Отговора
1121 Прегледи
Последна публикация 30 Август, 2023, 19:59:34
от Любо Божков
6 Отговора
1085 Прегледи
Последна публикация 04 Ноември, 2023, 15:15:07
от slavi
6 Отговора
312 Прегледи
Последна публикация 30 Декември, 2023, 15:01:59
от rolling_heads
0 Отговора
170 Прегледи
Последна публикация 05 Март, 2024, 20:44:28
от radostin.kolev

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |