Форум за любителите на Стара електроника

Общ раздел => Друга електрическа техника => Темата е започната от: bobi mw в 16 Август, 2020, 20:30:13

Титла: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 16 Август, 2020, 20:30:13
Създавам тази тема,защото колекционерите на стари радиоприемници които сме тук в форума даваме едно голямо уважение към последният работещ радиопредавател на средни вълни в България.Може той да не покрива цялата територия на нашата страна и да критикуваме защо,как и от сорта просто да се наслаждаваме и на това което е останало и,че колекцията ни от радиоприемници все още можем да ги използваме пълноценно.Става дума за радиопредавателна станция Видин и ще споделя няколко редове за нея след като я посетих 2019г

РПС "Видин" се намира между селата Водна и Срацимирово.Радиоцентъра се строи с помощта на руски специалисти и изцяло всичката апаратура и антените са руско производство.През средата на 1973г са инсталирани два руски предавателя с мощност 500kW.Единият работи на честота 576 kHz която използва единична антена мачта с височина 260 метра с регулируемо разпределение на тока (АРРТ) подобрява кръговата диаграма на излъчване (редуцира излъчването във вертикална посока и увеличава по хоризонтала), повишава усилването и има антифадингов ефект.Тази честота върху скалите на българските и чуждите радиоприемници е е отбелязана с "Рига".Този предавател излъчва програма "Христо Ботев" на БНР до 2010г.Вторият предавател работи на старата честота на радио Стара Загора 1224kHz.Антената система е квадрат с която може да се променя посоката на излъчване и е с височина 135 метра.Тъй като този предавател излъчва емисиите на радио България посоката на излъчване е към Албания или 205градуса и приемането в централната част на страната е сравнително лошо.След 2010г мощността е намалена на 300киловата и окончателното му спиране е през 2012г.През средата на 70години е построен и един български предавател с мощност 40kW и работи на честота 1017 kHz който излъчва програма "Хоризонт" на БНР но поради множество проблеми той е изключен около 2000г.След 2014г е демонтирана и антенната мачта.През 2013г старият лампов предавател на честота 576 kHz е демонтиран и на негово място монтиран нов съвременен 400kW предавател "Томсън" който ще излъчва 24 часа програма "Хоризонт".Другият стар предавател на радио България ще остане като резервен вариант и честотата също му е променена на 576 kHz.Първоначално новият предавател ползва високата 260 метрова антена,но тъй като тя има кръгова диаграма после се преминава на антената "квадрат" с която посока е към "Резовска река" или Турция за да не се губи мощност към чужбина.Въпреки,че антената "квадрат" е доста ниска за тази честота тя все пак дава доста добри резултати..На днешна дата и двете антенни системи се поддържат така и двата предавателя.Мощността с която се излъчва е 200kW.Техническа профилактика се извършва във вторият вторник от месеца от 10 до 14 часа

Ще представя един архивен запис от радио България https://www.vbox7.com/play:b0025ec7d1
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 16 Август, 2020, 23:08:21
Благодаря Боби за написаното!
Бих искал да добавя нещичко. Антената във Видин е член на семейството sleeve antennas (защо ли не зная как е на български?!), разновидност на вертикалния дипол, колкото и да изглежда странно с тази масивна мачта. Антената се захранва на височина около 1/3 от общата, където се срещат долната цилиндрична пола (с диаметър около 10м) и горния обърнат конус. Ако се вгледате във фидерната линия, ще видите, че тя не е единична, а има 3 секции. Централната с най-голям диаметър носи сигнала от предавателя към антената. Едната от малките секции представлява шлейф, закъсен в края отрязък от линия, който позволяват настройка на антената и формират един импедансен преобразувател, който да напасне антената към предавателя не само с малки загуби, но и в целия обхват от 200 до 2000 метра, т.е. от 150кХц до 1500кХц. За дължини на вълната от 600 до 2000 метра шлейфът се прекъсва. Антифадинговите качества на антената се запазват в обхвата от около 240 до 570 метра (СВ обхват). Другия малък шлейф, чрез който се регулира разпределението на тока в антената, е включен между земята и долния край на долната цилиндрична проводна секция.
Когато се използва в обхвата от 600 до 2000 метра антената работи с повишен входен импеданс и изисква подходящо допълнително звено за съгласуване, защото шлейфът за регулиране на разпределението е закъсен напълно (нула метра, т.е. долния край на полата е на земя).
На този принцип по-късно се доразработва квадрата, който също е във Видин и многомачтовия насочен комплекс, който трябваше да оживее на нос Калиакра, но не би...
Интересна добавка е, че Аизенберг заедно с руския изобретател В. Урядко, създава версия на АРРТ антените, представляваща надуваем пресечен конус с височина 60м, като за излъчвател се използват или обтяжките, които го държат прав, или допълнителни проводници, разположени по повърхността. Основни качества - портативност и висока скорост на разгръщане.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 17 Август, 2020, 15:00:15
Ако се вгледате във фидерната линия, ще видите, че тя не е единична, а има 3 секции.
Точно така наистина фидера е на три секции и даже ще споделя и моя снимка да се види наистина как е направено.Обаче не се вижда хубаво мачтата към върха с обратния конус и той представлява точно като обърнат чадър от вятър.Антената квадрат също не се използва самата мачта за предавателна а вертикални проводници обхванати странично по дължината на мачтата.

Когато бяха отворените врати на РПС "Вакарел" направих един радиоприем точно в близост до антената и предавателя от Видин на 576kHz се приема отлично
Видео https://www.vbox7.com/play:9badd1dae0
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Петър Томов в 19 Август, 2020, 20:58:42
Има известно затихване, не е като УКВ-то! А и ако си в апартамент, ще има множество паразитни смущения! Особено ако пуснеш телевизор, няма да се разбира абсолютно нищо!
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: GRIDLIC в 20 Август, 2020, 00:35:26
Интересни неща има тук: https://neonkaraoke.ru/bg/uslugi/shemy-usilitelei-antenny-kv-diapazona-prostoi-antennyi/
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: GRIDLIC в 20 Август, 2020, 02:02:36
Я виж какво е написал този човек, с вътрешна антена и усилвател:   Средните вълни се поемат от местни и отдалечени радиостанции. И тук беше изминат обхват от повече от 2000 км.
 
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz3sf в 20 Август, 2020, 12:27:40
Здравейте,
То и аз пиша, че освен с активни антени, може да се приема и с пасивни, но никой не обръща внимание :)

Само за сведение, с приемните рамки през зимата се чуват двете Америки и Караибския басейн, без големи проблеми на средни вълни.
Виж за лятото си трябват по-сериозни пасивни антени, които искат сериозно място. Съмняваме, че и с активните антени ще се чуе кой знае какво де.

П.П. Всъщност, не е точно така - с прости рамки се чува на средни вълни прилично добре всички сезони, без лятото. Лятото пак е прилично добре, но като цяло в рамките на Европата. Трябва доста по-сериозни неща да се направят, че да работят добре и за лятото за далече. Шума лятото си е много по-висок и минимизирането на шума само от една посока е недостатъчно.


Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 21 Август, 2020, 10:00:05
Ето как се приема "Хоризонт" на 576kHz в бившата "РПС-Пъдарско" https://www.vbox7.com/play:2d24caab53
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 22 Август, 2020, 10:00:11
Не очаквах така добре да се приема този предавател чак в Пловдивско.Гледката обаче не е много добра с този разрушен радиоцентър който беше най-големият и най-мощният в България.Обаче някой забелязал ли,че качеството на звука на Видиският предавател е доста лошо.Този месец освен за профилактика го спираха още два пъти.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lampamp в 22 Август, 2020, 12:33:41
Не особенно приятна гледка....
Ето как се приема и във Велико Търновско:
https://youtu.be/iHEaCH6sJm8 (https://youtu.be/iHEaCH6sJm8)
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: GRIDLIC в 22 Август, 2020, 14:32:25
 Видинския предавател е съвременен дигитален предавател само изхода му е аналогов. Който знае в какъв клас работят крайните стъпала да пише. Аз имам схеми на обратния процес още от тунера се отделя I2C шина с честота на дискредитизация и влиза в цифровия контролер.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 24 Август, 2020, 12:30:41
Наистина от две седмици звуковото качество на предавателя е доста лошо и нямам представа на кое се дължи.Като цяло и нашият може да звучи както "румънските" предаватели и то всичко може да се постигне от професионален процесор на звука Behringer DEQ2496.Вече е отделен въпроса как са го настроили.Лоши настройки лош звук-добри настройки добър звук.Модулацията на предавателя е 97%.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Петър Томов в 25 Август, 2020, 22:21:48
А в Пъдарско все едно бомба е паднала, особено сградата-сигурно всичко де що е метал, е взето! А в интернет като напишеш "abandoned radiocenter" ще ти падне шапката-всичко си стои! Да видим нещо интересно: https://steemit.com/abandoned/@chanych85/3soezw-abandoned-radio-center
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lampamp в 26 Август, 2020, 19:23:45
Тая сутрин към 5 часа пуснах радиото и видинския звучеше доста зле.. Като качество, сигнал силен и стабилен иначе. Има ли звук с повече детайли става една омазвация вървеше нещо народно  е не се разбираше какво пеят.. Звучал е доста по добре преди.
Македонския на 810 звучи по добре, а най ми харесва  един на 1413кхз с руска реч ясно разбираемо и чисто звучене.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 26 Август, 2020, 20:00:06
Тая сутрин към 5 часа пуснах радиото и видинския звучеше доста зле.. Като качество, сигнал силен и стабилен иначе. Има ли звук с повече детайли става една омазвация вървеше нещо народно  е не се разбираше какво пеят.. Звучал е доста по добре преди.
Македонския на 810 звучи по добре, а най ми харесва  един на 1413кхз с руска реч ясно разбираемо и чисто звучене.
Имам чувството,че в радиопредавателя нямат контролен приемник с който да прослушват ефира.И като цяло не съм забелязал само аз,че качеството му е под всякаква критика.Би трябвало почти всеки колекционер в форума на радиоприемници да е забелязал някаква разлика.
1413kHz е радио Вести ФМ и излъчва от радиоцентър "Маяк" с 500kw
810kHz със сигурност не излъчва с 100kw мощност както е обявен в един наш сайт.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Mitaka_retro в 26 Август, 2020, 20:56:58
Аз също съм забелязал лошото качество на звука на родния предавател, на фона на румънските си личи най-много!
Освен това има и някакво фоново шумене което дразни дори, и не е виновно радиото, на всичките ми така прави.
Май само за новини са го мислили, иначе качество на звученето на радиопрограмата няма. :)
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lampamp в 26 Август, 2020, 22:05:44
При мен няма фонов шум,  аа знам го тоя рпц "маяк" има и ротационна антена каквато беше в пъдарско за КВ.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 08 Ноември, 2020, 08:00:57
Лошото качество на предавателя се оказа дефектирал модул и сега работи резервният руски лампов предавател докато дойде новият модул.Вече 1-2 месеца бачка руския звяр.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: radio-hobi в 10 Ноември, 2020, 16:24:28
В момента (16:15 часа ) го слушам в центърана София с антена 2 х 5/8 за 430mhz качеството е нормално и задоволително . +20db
По-късно може да кача и клипа да го чуете .
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: radio-hobi в 10 Ноември, 2020, 21:13:30
Ето клипа :


п.п видях ,че съм 1khz надолу защото бях със стандартна стъпка 25 ,но не ми се правеше нов клип .
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 11 Ноември, 2020, 14:05:30
Централна София където е пълно със смущения приемаш по добре "Хоризонт" от колкото аз в Монтана,че съм по близко.Явно професионалната техника си казва думата
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radio208 в 11 Ноември, 2020, 17:37:57
БНР на 576 kHz се приема много добре по Нидерладския SDR - без смесване с RNE.
Часът е 17:35.
   
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 12 Февруари, 2021, 20:30:43
Ето как се справя детекторен радиоприемник приемащ Хоризонт на оградата на РПС-Видин https://www.vbox7.com/play:83c0d33c51
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: styrshel в 12 Февруари, 2021, 20:50:22
Ето как се справя детекторен радиоприемник приемащ Хоризонт на оградата на РПС-Видин https://www.vbox7.com/play:83c0d33c51

Детектора да не  би да е с 10А диод?  :D
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: slavi в 12 Февруари, 2021, 21:23:49
Не знам, но като бях ученик и баща ми искаше да уча радиотехника, ме накара да направя детекторен приемник (впрочем, от него пазя само германските слушалки) и с антена жица хвълена на ореха в двора слушах БНР, май  от вр. Ботев, някъде 1964-65-та? Може би знаещите ще кажат по-точно?
Та, мисълта ми беше,че под антените дали боби можеше да слуша директно от слушалката и без приемника? :D ???
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: radio-hobi в 12 Февруари, 2021, 21:38:51
Няма как да е било от вр. Ботев там просто няма условия за СВ или ДВ предавател  :D
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: slavi в 12 Февруари, 2021, 22:33:56
Нямам спомен,това беше в Бяла Слатина "у врачанско"? Може да е бил и Видин? Само съм сигурен, че слабо, но все пак през 63-та гледахме БНТ от връх Ком, където сигнала беше за Михайловград (тогава така се казваше).
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: радиото в 12 Февруари, 2021, 22:35:45
Нямам спомен,това беше в Бяла Слатина "у врачанско"? Може да е бил и Видин? Само съм сигурен, че слабо, но все пак през 63-та гледахме БНТ от връх Ком, където сигнала беше за Михайловград (тогава така се казваше).
Това са ретлансатори .
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: goldib в 13 Февруари, 2021, 03:16:38
Цитат
Та, мисълта ми беше,че под антените дали боби можеше да слуша директно от слушалката и без приемника? :D ???

Когато в древните времена бях войник в Стара Загора   до летището  слушахме радио Стара Загора  със слушалките на полевите телефони.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bradi в 13 Февруари, 2021, 03:34:05

Когато в древните времена бях войник в Стара Загора   до летището  слушахме радио Стара Загора  със слушалките на полевите телефони.
И аз съм служил там началото на осемдесетте и беше точно така.А по принцип притежаването и слушането на джобен транзистор бе забранено...
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 13 Февруари, 2021, 06:03:39
Нямам спомен,това беше в Бяла Слатина "у врачанско"? Може да е бил и Видин?
Предавателя който сте приемали е от Плевен на 594kHz.ТАП-овете свиреха заради дългите проводници и сравнително големия импеданс на слушалките.С това силно електромагнитно поле как би се справил обикновен радиоприемник щом детекторният толкова силно свири без антена.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: slavi в 13 Февруари, 2021, 11:21:53
Да Radist, май така е било? Сега си спомням, че се говореше за плевенски предавател, ама това е било преди 55 години...
И друго си припомних, като изрових слушалките. На тях пише 2000 Ohm.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lampamp в 14 Февруари, 2021, 14:11:36
Как звучи Видинския във Велико Търновкса област на феритна антена:
/>
Руския предавател свири по хубаво, дали от настройки или е друго незнам
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Петър Томов в 14 Февруари, 2021, 19:53:33
А за всеки, който има носталгия по СВ, нещо интересно:
https://www.vbox7.com/play:21e797eb
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 15 Февруари, 2021, 04:33:50
Това видео беше отдавна представено в форума в една друга тема.

По въпроса за качеството на ламповия предавател моята гледна точка е че няма дигитални компресори и разни цифрови филтри и ограничители какъвто е обурудван цифровия транзисторен предавател.Дали някой тук от форума е посетил радиоцентъра да сподели малко повече подробности.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: origo в 15 Февруари, 2021, 11:05:30
А, видеото е мое, това бяха едни експерименти с не много добри резултати реално. Сега имам по-успешен предавател с малка мощност на средни вълни, който също е коментиран в други теми по спомен, и то отдавна:

https://youtu.be/xIbIfTpZVmc (https://youtu.be/xIbIfTpZVmc)

Ето и схемата:

http://techlib.com/electronics/amxmit.htm (http://techlib.com/electronics/amxmit.htm)

Втората схема, наречена "Improved circuit".
Аз при реализацията използвам феритна антена, но не препоръчвам особено сега. Много по-добре да е на някакъв по-малък магнитопровод.
Но все пак да не разводняваме темата, която не е за конструиране на радиопредавател.
Относно това кой предавател във Видин свири по-хубаво - със сигурност отговора не е толкова прост, защото реално звука и за руския предавател минава през цифровите обработки които се използват и за новия предавател. То от тях реално има само полза - компресията на динамиката особено ако е многолентова носи само позитиви за излъчване на средни вълни.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lampamp в 16 Февруари, 2021, 18:06:55
Да може, и като са го пускали да са понастроили по добре.
Преди да се развали транзисторния ми свиреше едно по глуховато и замазано.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 03 Март, 2021, 21:45:04
Днес направих едни тест как се приема предавателя на 576kHz точно на оградата на РПС-Костинброд.Както очаквах приемането и в тази точка е отлично https://www.vbox7.com/play:518263467e
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 07 Април, 2021, 20:00:14
Тест на радиоприемането на 576kHz и в РПС"Драгоман" https://www.vbox7.com/play:acdcbe7299
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: After_Dark в 18 Април, 2021, 19:16:39
Добре се чува вечер с радиобудилник Sony ICF- C273L, на феритна антена. Денем, събота-неделя, слушам с Р-311 с нормална антена - 50 метра наклонен лъч, също добре се приема. От Бургас съм.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 11 Май, 2021, 15:00:03
Днес 11.05.2021г се извърши плановата техническа профилактика на предавателя.Тя се извършва всеки втори вторник от месеца от 10 до 14 часа.Ако през това време някой се е чудил,защо е отсъствал сигнала или пък са пускали калибриращ тон генератор за настройки и проби вече знае защо.Естествено,че има и видеоматериал

Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: origo в 11 Май, 2021, 17:34:54
Даа, интересни тестове са правили! Сега от звука на клипа на Боби успях да снема някаква АЧХ на цялостната система:

[attach=1]

Това не може да бъде реално значещ експеримент, тъй като АЧХ се модифицира от АМ филтрите в Концерт-а, от настройката на АЧХ на Концерта, от акустиката на кутията и качествата на високоговорителите му, от акустиката на стаята и накрая от микрофона на снимащата техника. Щеше да бъде интересно с SDR приемник да се направи вътрешен запис, ама на, не съм знаел, че ще има профилактика. Иначе сега преслушах ефира, добре свири, доста достойно се чува в момента с правилните приемници.
Вижда се, че лентата е ограничена от около 80 херца до 6.5к. До тук добре, вероятно тези тестове са без еквалайзера  през който минава сигнала преди излъчване. Забелязва се доста неприятен спад около 3 килохерца, и при двете редици тестови тонове, това ще го отдам евентуално на акустични проблеми или настройка на тонкоректора на Концерт-а. Защото ако това е в предавателя - не е добре.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bxd в 13 Май, 2021, 17:18:14
Брей, почти 10kHz на СВ? Никак не е зле... ЕДИТ ... е добре де, на -40ДБ не се брои :) 
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: origo в 13 Май, 2021, 18:36:30
Ако все още се използва стария руски предавател то е възможно, знам, че там лентата е била ограничена на 10к т.е. 20к лента в ефира, което за мен е твърде широко, но очевидно са си го позволявали за национални радиостанции. Работата е там, че това което наблюдаваме като честотна лента е на практика най-вече ограничено и деформирано от характеристиката на МЧУ на приемника както и на тонкоректора на радиото, ако последния е с настройка различна от равна лента. Отделно отива НЧУ, високоговорители и акустика и микрофон. Но все пак е интересно, че има и компоненти над 5к. Но това да не забравяме, че е тест, може при реална работа да е по-ограничен.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 10 Август, 2021, 10:40:44
Днес правят техническа профилактика на предавателя.Ако някой успее до 14 часа да направи някой качествен запис SDR приемник ще е отлично.Така най-добре може се свали честотната характеристика тъй като отново пускат калибриращ тон генератори с различни честоти.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 11 Август, 2021, 11:30:08
Ако някой успее до 14 часа да направи някой качествен запис SDR приемник ще е отлично.
По принцип тук в форума редовните слушатели на този предавател се броят на пръсти.На 6 август за около 4 часа вечерта нямаше сигнал и никой не разбрал че го няма.Едва ли някой е успял да направи записи при положение че е през деня и всички са на работа.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 04 Септември, 2021, 11:10:30
Радиолюбител от Краснодар е направил специално видео как се приема нашият предавател на средни вълни 576kHz
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: navi в 04 Септември, 2021, 12:20:57
Жалко Юрата е забравил да каже по кое време на деня е приема, но качеството е добро. Аз също често търся радио Видин, но със скромен успех - например в Сърбия след Ниш е край. При добър късмет съм го хващал от Хановер през нощта, даже и през лятото. Преди известно време извадих късмет и от Берлин, но с по-слабо качество. Разбира се типа на приемника има значение.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 04 Септември, 2021, 15:47:07
Вижда се на клипчето часовника на радиото му да показва че е 10:24 през нощта. Освен това той казва че е на почивка някъде на Краснодарския бряг, което се пада точно от другата страна на морето.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 10 Септември, 2021, 06:43:07
В Приморско денем се приема много добре предавател "Видин" а вечер почти незабележимо се появява фадинг.Не очаквах такъв добър прием точно в тази точка на нашата страна.До сега не е получен рапорт как се приема в югоизточна България.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lampamp в 10 Септември, 2021, 22:25:10
Прием с радиото на колата от летище Варна, малко е лошо клипчето ама леко бързах.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 10 Септември, 2021, 23:20:50
В момента е 23:18 часа и се хваща добре на следните WebSDR сървъри:

Breaza (Prahova), Румъния
http://websdr.yo3ggx.ro:8765/

Александрия, Гърция
http://sv2yj.ddns.me:8901/

Атина, Гърция
http://sv1rvl.ddns.net:8901/

Россошь, Воронежская обл., Русия
http://84.201.157.25:26057/

Heppen - Limburg - Белгия
http://heppen.be:8091/

ENSCHEDE, Нидерландия
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: navi в 11 Септември, 2021, 09:22:33
Интересна работа, два дни вече го пробвам денем и вечер в Сливница ( 30 км западно от София ). Приема е чист но ужасно слаб. Вечерно време го заглушават други станции. Но е много тихо.
Ще опитам днес със различни приемници.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 14 Септември, 2021, 15:42:38
Цял ден отсъства сигнала на 576kHz
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: slavi в 14 Септември, 2021, 17:25:41
Да, сутринта по УКВ Хоризонт съобщиха, че днес ще се прави профилактика на видинския СВ.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 15 Септември, 2021, 17:15:53
Е нали бях писал че всеки втори вторник от месеца се спира за профилактика
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 18 Септември, 2021, 19:50:29
Е нали бях писал че всеки втори вторник от месеца се спира за профилактика
Аз съм запомнил втората седмица на месеца и се зачудих защо отсъства сигнала.Извинявайте грешката е моя.Сега предавателя много добре звучи и на говор и на музика.Доволен съм от качеството.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: navi в 30 Септември, 2021, 23:15:44
Добър вечер, приятели на футбола от Берлин, който иска, да си пусне Радио Видин :)

/>Но по-интересно е че и със самоделната линейка става:
/>
Всъщност за разстояние от 1500 км не е зле?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 02 Октомври, 2021, 20:00:32
Една поправка не е радио "Видин" а е "Хоризонт"
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: navi в 02 Октомври, 2021, 22:29:21
ftp://
Което си вярно,...
Но всичко е въпрос на шанс. Вчера беше слабо, сега не мога да го хвана въобще със самоделния, после ще пробвам с някой от купешките.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 03 Октомври, 2021, 08:45:05
Диаграмата на излъчване е към "Резовска река".Вие се падате от обратната страна на антените.Както знаете антенната система е тип "квадрат" две активни и две пасивни.Едно време когато радио "България" излъчваше на 1224kHz приемането в  централната северната част на нашата страна беше сравнително слабо,а в Пловдвиско беше почти недоловимо,защото антената беше насочена към Албалния тоест ние се падахме също от обратната страна на антената.

Сага ще ви дам един рапорт как се приема предавателя в Шумен  и по точно Шуменското плато https://www.vbox7.com/play:95f122b397
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: navi в 04 Октомври, 2021, 00:08:06
Да, извън направлението е игра на котка и мишка. Също суперите не хващат от петък станцията.
За съжаление V-Box не се допуска от моя браузер.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz3sf в 05 Октомври, 2021, 10:20:18
Диаграмата на излъчване е към "Резовска река".Вие се падате от обратната страна на антените.Както знаете антенната система е тип "квадрат" две активни и две пасивни.Едно време когато радио "България" излъчваше на 1224kHz приемането в  централната северната част на нашата страна беше сравнително слабо,а в Пловдвиско беше почти недоловимо,защото антената беше насочена към Албалния тоест ние се падахме също от обратната страна на антената.

Сага ще ви дам един рапорт как се приема предавателя в Шумен  и по точно Шуменското плато https://www.vbox7.com/play:95f122b397


Няма такова нещо като антена тип квадрат на средни вълни. Затворената рамка "квадрат" е съвсем друга антена. Това са два по два сфазирани вертикала с диаграма кардиойда.

Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 05 Октомври, 2021, 10:59:11

Няма такова нещо като антена тип квадрат на средни вълни. Затворената рамка "квадрат" е съвсем друга антена. Това са два по два сфазирани вертикала с диаграма кардиойда.

Поздрави,
lz3sf

Правилно за диаграмата! Но има нещо такова, че ги наричат квадрат в радиоразпръскването тези, така че и това е истина, просто се визира друго.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz3sf в 05 Октомври, 2021, 12:35:30
Правилно за диаграмата! Но има нещо такова, че ги наричат квадрат в радиоразпръскването тези, така че и това е истина, просто се визира друго.

Това ще са "професионални" изказвания явно. Ние като радиолюбители, не може да им се бъркаме в квадратите и провоъгълниците.

 :flag_of_truce:

Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 05 Октомври, 2021, 17:52:33
Колегата се опитал да обясни,че антени с четири мачти които правят формата на квадрат и така е наричат руснаците в предавателната техника тип "квадрат"и може от там да е дошъл термина.И точно с нея може да се променя посоката и да се избира с кои от двете мачти да се работи тоест две по две.Руснаците имат и други типове антени "заря" "артт" поне това съм срещал из литературите
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 05 Октомври, 2021, 18:03:30
Точно така. И не са само по двойки, има свазиращо звено за всяка по отделно, така може да се правят редица диаграми на насочване, както и почти кръгова.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz3sf в 06 Октомври, 2021, 13:23:43
Колегата се опитал да обясни,че антени с четири мачти които правят формата на квадрат и така е наричат руснаците в предавателната техника тип "квадрат"и може от там да е дошъл термина.И точно с нея може да се променя посоката и да се избира с кои от двете мачти да се работи тоест две по две.Руснаците имат и други типове антени "заря" "артт" поне това съм срещал из литературите

Здравейте,
Ясно какво се е опитал да обясни колегата, но е ясно, че такава антена, няма как да е тип квадрат, защото тогава как да наречем затворената рамка, във формата на квадрат? - 4 square?  :D


Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 06 Октомври, 2021, 21:00:12
Да не прозвучи като заяждане,но как тогава трябва да наричаме този тип антена която руснаците я наричат.Смятам,че този термин щом е навлязъл независимо дали ни харесва или не трябва да го приемем.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 07 Октомври, 2021, 06:49:28
Ехее, къде се отнесохте, все едно сме в кварталното кафене неделя сутрин!
Любителската квадратна рамка е луп - square loop, ако някой отрязва втората дума - негова си работа, антената си остава рамкова и формата не е основното, поне ако човек не брои точки за анкераж.
Другото е разположението на кулите по страните на квадрат.
За момент ми напомнихте на 6-годишната ми щерка!  :D :empathy2:
Ако напишете в гугъл square loop ще излезе рамката, а ако напишете square antenna излизат точно групи от 4 вертикала.
Съсипахме темата...
За майтапа:
...тогава как да наречем затворената рамка, във формата на квадрат? - 4 square?  :D
Скивай! http://www.4-square.co.uk/na/n7zv/index.html
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 16 Ноември, 2021, 18:30:50
Едно писмо от председател на ОС на БНР към вече бившият генерален директор на БНР Андон Балтаков.Няма да цитирам цялото писмо,а точно една точка която ме ядоса много и отчая супер много за напред като колекционер

Предавател Видин на средни вълни струва милион и половина лв. на година разход за ползване и поддръжка. Предлагам да се махне - никой не слуша некачествен саунд в наше време. На този предавател върви 'Хоризонт'. Преди години там са се излъчвали и новините на турските новини: спрени са, но реакция не е последвала - няма протест, няма похвала, защото никой не ги слуша; Вместо това - добре е да има радио плеъри

Цялата статия тук https://www.facebook.com/abaltakov/posts/10159884957425139
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: navi в 16 Ноември, 2021, 22:00:25
Ей, хора аз нямам фейсбук, но тези които имат, моля всички, напишете колко са важни аналоговите медии по време на бедствие и че има слушатели и в родината и в чужбина. Разбира се това няма да промени мнението на някой който иска да се профилира, но да сме свършили нашата работа, пък те да правят каквото искат.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lampamp в 19 Ноември, 2021, 18:33:02
Написах ама кой ги чете коментарите.... Само да посмеят да го спрат  всичко трябеа да съсипем......
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 03 Декември, 2021, 10:42:35
"Некачествен саунд" каква е тая изцепка която са е написали.В последно време нашият предавател много хубаво звучи в пъти по добре от предавателите от Чехия,Полша,Унгария а за тези от Молдова да не говорим колко зле работят.Шапка свалям на персонала който се грижи за поддръжката на последният ни средновълнов предавател.Сигурно няма човек от форума който предпочита да слуша БНР на средни вълни от колкото на УКВ.Отделно колко още слушатели има за които никой не знае.Лично аз много се надъхах да слушам само него след като той остана единствения в България и трябва да го оценим докато работи още.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 04 Март, 2022, 19:05:32
От днес забелязвам много по добро звуково качество на предавателя.По добри ниски и високите същото са доста завишени.Евала на хората който се грижат за добрата на предавателя.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: slavi в 04 Март, 2022, 20:25:53
Ех колеги, като ви чета та се питам: кой толкова слуша радио от нашия зомбиран народ? Ами аз лично не познавам повече от 5% българи, които слушат радио. Ако въобще имат такова нещо у дома си? Обикновено чувам сутринта или снощи, например "казаха по телевизията"...А ние коментираме СВ,пък и УКВ?..
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: радиото в 04 Март, 2022, 20:42:40
Ех колеги, като ви чета та се питам: кой толкова слуша радио от нашия зомбиран народ? Ами аз лично не познавам повече от 5% българи, които слушат радио. Ако въобще имат такова нещо у дома си? Обикновено чувам сутринта или снощи, например "казаха по телевизията"...А ние коментираме СВ,пък и УКВ?..
Аз например постоянно слушам хоризонт , и когато работя , и когато дремя .  Вероятно щото не гледам ТВ .
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: regreed в 04 Март, 2022, 21:06:31
Яаааа! Моля,моля! Аз също предимно слушам радио!
И не само защото със Краси Каменов сме приятели,а защото радио Видин си е хубаво  радио! :bravo:
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: slavi в 04 Март, 2022, 22:10:56
Еее колеги, това исках да кажа. Аз телевизора го включвам чак вечер, ей така, да видя и картинки. Пък сега постоянно превключвам между нашите (не само "официозите"), а и руските. Защото за мен, истината винаги е някъде по средата? А по цял ден радиото ми е включено на Хоризонт. Е, понякога, когато нещо ми писне минавам на България ЕР, щото тук са една до друга (само 0,4 мгхц) и излъчват музика, която ми пасва. Иначе се обзалагам, да се направи анкета, колко българи слушат радио?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz2xl в 04 Март, 2022, 23:24:49
Имате анкета валидна за 30 дни :)
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 05 Март, 2022, 07:00:00
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Колегите които слушат редовно радио и по точно този малък пороцент които слушат предавателя на средни вълни 576kHz не само да си пробват реставрирания радиоприемник как се справя,а тези които са редовни слушатели.

От 1.04.2022г предавателя ще работи в режим 6-24 часа.Причините са скъпият промишлен ток и очакване на завишаване на цената от април месец.

По въпроса за звуковото качество радвам се,че сте доволни от тази "корекция" която беше направена.За сега само двама колеги от форума реагираха положително.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 08 Март, 2022, 12:40:14
Тази анкета за самия предавател на средни вълни ли е или като цяло има запитване дали се слуша радио?Питам,защото темата е за единственият ни средновълнов предавател и някак анкетата за общо питане не се връзва.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: slavi в 08 Март, 2022, 13:52:56
Да поясня. Питането ми е въобще колко българите слушат радио? Или зяпат в телевизора (и май повече го слушат, особено сутрин) или ровят в Интернет?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 08 Март, 2022, 15:34:56
Огромен брой хора слушат радио в колите си. Според мен точно по тази причина радиото ще продължи да съществува още много години.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 08 Март, 2022, 17:30:23
Но някак много далече отидохте.Кой гледа телевизия и кой слуша радио.Не сте избрали подходяща тема.Моля ви се колеги извинете ме,че ви критикувам ама.Все пак темата е за нашият средновълнов предавател който дава живот на нашите радиоприемници пълноценно да слушаме българска реч.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz2xl в 08 Март, 2022, 18:01:19
Е щом е неподходяща темата бърша анкетата.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 30 Март, 2022, 22:00:05
Щеше да бъде интересно с SDR приемник да се направи вътрешен запис, ама на, не съм знаел, че ще има профилактика.
Специално направих един запис от последната профилактика
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 31 Март, 2022, 18:20:16
Е не човече ти сигурно правиш 24 часов мониторинг на този предавател.Вероятно ти си единствения който знаеш какво се случва с него.Как си успял да направиш това чудесно видео.Имаш ли представа дали УКВ предавателите ги подлагат на тестове с такъв анализатор.Извинявай че задавам този въпрос в тази тема
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: navi в 03 Април, 2022, 20:07:30
Здравейте,
Изкарах една седмица в Ново Село, Видинско. Имаме тук един National Panasonic със счупена Антена.
Колко жалко, на УКВ никаква българска станция - макар че Радио Видин на УКВ се чува в другата посока до Берковица.
В Ново село обаче Радио Видин на 570 кХц се чува с HiFi качество. Наслушах се с удоволствие и си припомних - при добро покритие и на СВ да се слуша е приятно за ушите.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 04 Април, 2022, 09:40:05
Радио Видин на 570 кХц се чува с HiFi качество. Наслушах се с удоволствие и си припомних - при добро покритие и на СВ да се слуша е приятно за ушите.
Една лека поправка не е радио Видин,а радио Хоризонт и точната честота е 576kHz
По въпроса с качеството ти си точно в ядрото на качествения сигнал.Аз ще споделя как се чува на разстояние 150 км по права линия предавател-приемник през деня.
https://vbox7.com/play:0f6bfce024
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 07 Април, 2022, 15:15:22
Невероятно се чува този предавател при теб.Ще споделиш ли с какъв радиоприемник сваляш звуковата картина?И със същия ли си записал профилактиката?И последна молба как се приема в нощните часове като се има в предвид че на 150 километра от предавателя имаме земна и пространствена вълна и качеството би трябвало да по лошо от през деня.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: navi в 08 Април, 2022, 18:03:13
Приемам поправката.Разбира се имах предвид радио Хоризонт на 576 кХц, предавател Видин.
И аз трябва да се поправя сам - радио Видин на УКВ, успях да хвана от колата устойчиво и без фадинг до Гинци.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 08 Април, 2022, 23:51:55
На УКВ понятието фадинг е неприложимо по ред причини.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 10 Април, 2022, 11:14:34
Малко уточнение - не е съвсем. Докато при по-дългите вълни приемника е стационарен и фадинга основно се формира от движението на заредени маси в слоевете на атмосферата, при УКВ фадинга идва от статични или подвижни локални отражения и/или движение на приемника. При дължина на вълната от 3 метра се появяват множествени отражения, които се наслагват в точката на приемната антена както във фаза, така и в противофаза. Ако приемника е мобилен (или автомобилен), затихванията са резултат както от неговото придвижване из това относително статично поле от местни отражения от сгради, предмети и др., така и от подвижни отражения от останалите движещи се обекти, предимно МПС от различни видове. За съжаление при УКВ по-често се преминава (или отражението навлиза в) дълбоки, пълни нули, и това най-често се забелязва при периодичните преминавания в режим моно при загуба на пилотен тон, че и до пълна загуба на сигнала на едно място и неговото стабилно, добро ниво, само 30-50 сантиметра в страни.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 11 Април, 2022, 02:27:37
Не ми се иска да влизам в спор, но пък е добре ако и други колеги по знаещи се включат за да стигнем до истината.
Биляне, това което казваш е мисля вярно но само на теория, защо>
Както знаеш фадинга е резултат от наслагването на фазите на двете вълни идващи до приемника по различен път от далечен предавател и това с далечния е възможно за другите вълни но не и за УКВ, което се разпространява само до видимия хоризонт. Дори и да има отразен сигнал то тогава амплитудата на директната вълна бидейки много по голяма от евентуалната отразена почти не може да се повлияе за да се получи някаква промяна в амплитудата и,а и отразената вълна на една концертна станция ще бъде отразена от съвсем близък отражател понеже распространението и е само до видимия хоризонт особено като се има в предвид скороста на разпространение независимо че става дума за дължина на вълната около 3 метра.Това разбира се не се отнася за случай на работа с отразени сигнали от луната или други спътници.
Това че особено когато пътуваме с кола губим сигнала на УКВ по скоро мисля се дължи че нямаме пряка видимост с излъчвателя, или пък отразения сигнал който сме приемали до преди минута вече е паднал под нивото на скуелча и чуваме само типичния ФМ шум.
Когато говорим за Аврора там вече нещата стават други, но и тогава едва ли можем да говорим за фадинг, защото имаме само отразената вълна, а земната е на хиляди километри от нас.
Дано се чуят и други мнения по въпроса.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 11 Април, 2022, 09:16:36
Не се случва много често до УКВ приемник да идва директна вълна, особено в градовете. Работи се предимно на редуващи се отражения.  :hi:
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 11 Април, 2022, 21:37:19
Въртим сучем пак УКВ.Как се приемало радио Видин на УКВ.Тамън стане малко интересна темата и хоп появи се нещо да е загрози.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 14 Април, 2022, 07:45:05
На 12.04 след близо двегодишно прекъсване поради повреда отново е пуснат в експлоатация транзисторният предавател "Томсън".За сега продължава да излъчва в 24 часовият режим.

Radist
Приемането през деня и нощта като качество на звука почти няма,но като си любопитен аз разполагам и със звукова картина правена в края на март
https://www.vbox7.com/play:24c8b5dd32
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: rolling_heads в 14 Април, 2022, 08:14:36
Снощи и тази сутрин го слушах в Пловдив, струва ми се по силен и по чист.
Мислих си че съм спретнал много добър Комсомолец, а то какво били  :D :D :D
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 14 Април, 2022, 14:20:14
Благодаря,че споделихте записа.Да наистина не намирам разлика през деня и ноща
Може ли да кажете с каква мощност излъчва предавателя в момента?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 02 Май, 2022, 21:50:13
Ами слушало се е защото там съвсем близо в село Могила беше предаватела на 1245 кхц.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 03 Май, 2022, 07:20:10
в село Могила беше предаватела на 1245 кхц.
Къде се намира село Могила?Какво са излъчвали на 1245kHz?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 03 Май, 2022, 11:37:01
РПС "Стара Загора", село Могила, вече е прах... Там беше втория диамант у нас.
https://www.predavatel.com/bg/4/stara-zagora
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 03 Май, 2022, 13:00:59
Явно аз не хванах смисъла на питането.До село Могила от там излъчваха програма Хоризонт и радио Стара Загора съответно на 1161kHz и 873kHz.За честота 1245kHz за пръв път чувам че е имало някакво излъчване.Преди РПС Видин да бъде построен и честотата 1224kHz да му е дадена на него предавателя до село Могила е ползвала честотата за радио Стара Загора но това е към средата на 70 те
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 03 Май, 2022, 21:10:29
Колегата вероятно е прав за честотите на радио Стара Загора, особено за промените им във времето.
Баща ми навремето работеше там по подръжката на предавателя в село Могила.
Споменах го по повод по рано писаното тук от колеги че като войници са слушали хоризонт само със слушалки.
Мога да допълня нещо повече, че в близост до предавателя полето можеше да засветне дори крушка 220 волта само с няколко метра антена.
Относно предаватела на 576 кхц, слушам го късно вечер като се стъмни близо до Виена.През зимата е много по добре щото започва да се чува още към 1600 часа, но това си е нормално за прохождението на тези честоти.
Като съм пътувал към Бг. още след Сегед започва да се чува много добре и в цяла Сърбия е почти без проблем приемането.
В момента при мен е светло въпреки че 2000 часа но не се приема, лятно прохождение.
Слушам с добър трансивер TS 570 Д и Tecsun S 2000.
Приятна вечер
73
OE/LZ2DG
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz1tka в 03 Май, 2022, 21:30:35
В момента сериозно излъчва до 10 програми на различни честоти. Трансивера ми е забит до дупка,филтрите не помагат  :D. Почти всеки ден е така. Чюете ли да си дерат гърлото Английски секти,румънска музика и др на КВ,всичко е от тука. Обаче на сайта не пише за излъчваните програми от тука.


[attach=1]



РПЦ Костинброд
https://www.predavatel.com/bg/1/kostinbrod



Радиопредавателен център за излъчване на къси вълни край град Костинброд. На 18 декември 1948 г., в чест на V конгрес на БКП, министрите Стоян Тончев и Добри Терпешев официално откриват новият предавател София-III. РПЦ Костинброд излъчва предавания за чужбина на Радио София на 10 езика за цял свят, както и на български език на къси вълни 39.11 м/7660 kHz с мощност 3 kW. От 1958 г. в центъра са работят шест мощни предавателя по 100 kW. През 70-те години центърът е преоборудван с помощта на съветски специалисти. През 1979 г. са доставени предавател ПКВ-250 с мощност 250 kW и предавател КВ-100 с мощност 100 kW, през 1980 г. - предавател Молния-2М с мощност 15 kW, през 1982 г. - 4 бр. предаватели ПКМ-50 с мощност 50 kW и 2 бр. КВ-100 с мощност 100 kW. Към март 2000 г. в центъра работят 5 предавателя по 50 kW и един с мощност 70 kW. На 26 май 2008 г. оттук започнаха първите в България редовни излъчвания в цифров формат DRM (Digital Radio Mondiale) чрез предавател с мощност 20 kW, осъществени от компанията Spaceline . През 2012 г. предаванията на къси вълни на Радио България са прекратени, а предавателите в РПЦ Костинброд се отдават под наем за излъчване на различни радиостанции за Азия и Африка.
   

Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 03 Май, 2022, 22:10:27
Е ти колега си за съжаление :help:
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz1tka в 03 Май, 2022, 22:38:16
Е ти колега си за съжаление :help:
Свиква се, в зависимост къде излъчват те по поръчка, бягам по останалите диапазони.
Сега редовно на 27 се чуват доста станции, с КВ то е мъка. Основно може да се познае кога работи костинбродския предавател, ако се чува около 7,220 Мхц.(извън обхвата) много яко пищене или бучене (хармоник). Този хармоник се чува и покрай Стара Загора, проверено е :).
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: styrshel в 06 Май, 2022, 14:49:45
Ето как се приема Хоризонт във Варна днес малко след обяд(13:10ч).

Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 08 Май, 2022, 00:33:19
Иване това с каква антена го приемаш и има ли там някакъв усилвател.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: styrshel в 08 Май, 2022, 09:03:20
Иване това с каква антена го приемаш и има ли там някакъв усилвател.
С Mini Whip,  на 2,5 метра извън балкона, хоризонтално.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bxd в 09 Май, 2022, 18:26:39
Колегата вероятно е прав за честотите на радио Стара Загора, особено за промените им във времето.
Баща ми навремето работеше там по подръжката на предавателя в село Могила.
Споменах го по повод по рано писаното тук от колеги че като войници са слушали хоризонт само със слушалки.
Мога да допълня нещо повече, че в близост до предавателя полето можеше да засветне дори крушка 220 волта само с няколко метра антена.
Относно предаватела на 576 кхц, слушам го късно вечер като се стъмни близо до Виена.През зимата е много по добре щото започва да се чува още към 1600 часа, но това си е нормално за прохождението на тези честоти.
Като съм пътувал към Бг. още след Сегед започва да се чува много добре и в цяла Сърбия е почти без проблем приемането.
В момента при мен е светло въпреки че 2000 часа но не се приема, лятно прохождение.
Слушам с добър трансивер TS 570 Д и Tecsun S 2000.
Приятна вечер
73
OE/LZ2DG
Баси, това с крушката ме разби. Не е ли доста опасно такова мощно поле, макар и с невисока честота?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 10 Май, 2022, 22:55:15
Че си е опасно така е но през 50 и 60 те години кой да мисли за това.
Поради тези облъчвания по късно беше въведено 6 часа работен ден за хората изложени на ВЧ облъчване включително и корабните радисти,
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 11 Май, 2022, 17:54:44
На корабите радиорубката, както и всичко друго, е стоманена, полето вътре е никакво при адекватна инсталация. Антените са навън, както и АСУ към тях. Освен това морския флот рядко ползва драстични мощности, не са им нужни. Обикновено са до киловат.
Скъсените дежурства има при работа предимно в СВЧ обхватите, например радарни и тропосферни станции, на места където има импулсни източници с голяма пикова мощност. Има силна зависимост между честотата и коефициента на поглъщане от тъканите и ефекта върху нервната система и жлезите с вътрешна секреция, така че не всеки мощен предавател е проблем за човека, стига да се спазват основни правила за безопасност, отстояния и др. Освен това интензитета на полето спада стръмно с всеки метър от антената, като съществуват таблици, които позволяват за дадена честота да се пресметнат минимално безопасни отстояния. На КВ никой не излъчва приземна вълна, само на СВ и ДВ. На КВ чрез сфазиране на елементи в антената се излъчва под определен ъгъл над хоризонта (и разбира се азимут), по начин че да се покрие чрез отражения йоносферни определен регион в света, като в повечето случаи тези градуси над хоризонта са немалки и дори в относителна близост приземния интензитет не е от значение за човешкото здраве.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 11 Май, 2022, 23:04:16
Съгласен съм с колегата доколкото казаното от него е теорията по въпроса, но практиката е съвсем различна.
Корабите имат по една елементарна щирка за КВ предавателите си, които днес са не по малко от два на КВ.Въпроса ми е как може на една вертикална корабна антена да и спреш излъчването на земната вълна. Никак не можеш, друг е въпроса че когато си далеч от кореспондента си земната вълна е почти винаги безполезна но непредовратима.
До въвеждането на GMDSS  съгласуващото устройство си беше над крайното стъпало вътре в радио рубката а за антената естествено не може да е вътре. Предавателите много често надхвърляха 1500 вата .
Днес нещата са по различни защото съгласуващото устройство е в основата на антената която е монтирана обикновено на палубата над радио рубката и при 15 или 20 мм стоманена палуба облъчването е незначително. По силата на действащите стари положения мисля все още е в сила 6 часовия работен ден за радио операторите. Друг е въпроса че такива днес почти няма с изключение на пасажерските кораби.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 12 Май, 2022, 08:09:56
Може би не поделих написаното от мен по подходящ начин. Заговорих за приземни вълни и ефекти върху човека визирайки РПС "Костинброд", не корабните станции. Иначе мерси за информацията, човек се учи докато е жив!  :hi:
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz3sf в 12 Май, 2022, 11:44:03
Съгласен съм с колегата доколкото казаното от него е теорията по въпроса, но практиката е съвсем различна.
Корабите имат по една елементарна щирка за КВ предавателите си, които днес са не по малко от два на КВ.Въпроса ми е как може на една вертикална корабна антена да и спреш излъчването на земната вълна. Никак не можеш, друг е въпроса че когато си далеч от кореспондента си земната вълна е почти винаги безполезна но непредовратима.

Здравейте,
Това за приземната вълна е така и не е баш така - на близки разстояния - няколко десетки километра, ако трябва да се свързва с бреговата или с друг съд - няма проблеми. Най-големия плюс на вертикалните антени над солената вода е много ниските ъгли на излъчване (на практика вертикален ъгъл между 0 и 35-40 градуса ), по тази причина покриват големи разстояния без проблеми, без да е необходимо кой знае какви големи мощности и от там идеални специално за подвижни станции в океаните.

Поздрави,

lz3sf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 12 Май, 2022, 23:46:50
Абсолютно съм съгласен с характеристиката на вертикалната антена в морска среда и отлично заземление, железен кораб и солена вода, какво повече може да се желае. :D
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 21 Юни, 2022, 08:30:04
Ето да покажа и как звучи и "Томсъна" https://www.vbox7.com/play:50886bf20d
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: DVS в 21 Юни, 2022, 14:29:50
Преди години ръководих една структура в БТК и нея имаше отдел, който се занимаваше с измерване на електромагнитни полета.
В този отдел бяха назначени висококвалифицирани специалисти, с които започнахме процедура по акредитиране на Орган за контрол, закупихме модерна апаратура и още много други неща.
На снимките виждате първите две страници от един протокол, направен в далечната 2007 г., с който възлагам измерването на ЕМП на предавателя във Видин.
Заключението е „…измерените стойности на ЕМП са границите на хигиенните норми…“
Следват страници с много технически данни от измерванията, време за престой и т.н., и т.н.

Де гиди, луди млади години 8)
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bxd в 16 Август, 2022, 19:53:33
Ех ... 2007ма
Иначе се замислих - кои честоти са най-опасни (от радиовълните разбира се) при еднаква мощност? Все си мисля, че това трябва да е честота, при която водната молекула изпада в резонанс, т.е. 2,45 GHz. Дали е така на практика? Преди години имаше един учен Мишел Израел, който обясняваше за електромагнитния смог колко безопасен бил понеже мощностите от клетките и GSM-ите били относително ниски на фона на радиопредавателите. Спомена и че основната опасност идва от загряването на тъканите, причинено от "смога", но пропусна  да отблежеи за този известен резонанс, използван от микровълновите фурни и... тогавашнтите рутери и т.н....
просто се замислих...
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: DVS в 17 Август, 2022, 13:49:15
Ех ... 2007ма
Иначе се замислих - кои честоти са най-опасни...

Понякога използвахме услугите и на г-н Мишел Израел, нещо като искане на второ мнение от докторите.
Измерванията на ЕМП и тълкуването на резултатите е сложна работа. Имах удоволствието да работя със сериозни професионалисти.
Разглеждал съм и отговарял на различни жалби, оплаквания, страхове, дори виждане на аура около антените на мобилните клетки :D
Относно опасните честоти - темата е табу, нещо като разговорите за COVID, защото веднага ще доведе до бой във форума.

За повече информация - SAR (Specific Absorption Rate), сайтовете на регионалните здравни инспекции и т.н.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 27 Септември, 2022, 12:00:21
На 26.09.2022г беше съборена и унищожена 260 метровата антенна мачта на предавателен център Видин.На нейно място ще бъде построен Фотоволтаичен комплекс.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 27 Септември, 2022, 12:30:25
До сега са излъчвали фотони, от сега нататък ще ги приемат.  :D
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: navi в 27 Септември, 2022, 13:31:25
...и какво сега, няма ли вече радио Видин на АМ?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 27 Септември, 2022, 15:10:47
Ако погледнем назад в страниците ще разберем,че 260 метровата антена е резервна а излъчването се осъществява с четирите антени по 135 метра описващи квадрат.Така че излъчването на БНР ХОРИЗОНТ не е спирало
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bxd в 27 Септември, 2022, 18:27:29
На 26.09.2022г беше съборена и унищожена 260 метровата антенна мачта на предавателен център Видин.На нейно място ще бъде построен Фотоволтаичен комплекс.
??? :mad: ??? :diablo:
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: sacho5 в 28 Септември, 2022, 09:23:31
Пълна идиотщина. Такава антена вече няма кой да ни построи в България.Всичко живо е тръгнало да строи фотоволтаици .Както ми каза снощи един бивш колега то предприятието НУРТС вече не съществува.Бившите колеги по тв кулите дето останаха се водят към някакво звено във VIVACOM и явно хората които ги командват са на възраста на децата им и хич не им дреме за старите технологии.Не знам дали съм прав но това е според мен недалновидност  :-X
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: shri в 28 Септември, 2022, 09:48:11
Ами като гледам на къде вървят нещата, май ще се върнем на средни вълни. Тая война може да поднесе големи изненади за съвременните технологи. Не само недълновидност, чиста простотия си е това. Нали знаете поговорката "г*з глава затрива." Тая ширеща се повсеместно алчност няма да доведе до нищо хубаво.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 28 Септември, 2022, 15:06:34
Пълна простотия, отново. Да не коментираме "зелените" фотоволтаици, това е друга тема.
А за построяването - няма проблем да се построи отново, само изолатори трябва да се поръчват в чужбина. Дизайните на СВ антени ги има прилежно документирани, имамодерни предаватели, всичко има. Но първо да минем от режим крадене и рушене, в режим съграждане и развитие...
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 09 Октомври, 2022, 09:00:48
За тези които обичат българската музика и тези които уважават нашият предавател един поздрав от мен.

https://www.vbox7.com/play:4489592d28
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 09 Октомври, 2022, 09:13:11
 :good: :hi:
Благодаря! Страхотен звук!
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 12 Ноември, 2022, 14:25:20
Разрових се назад в страниците да си отговоря на въпроса,но не е споменавано нищо та въпроса ми е следният

Как се доставя радиопрограмата на БНР която се излъчва на средни вълни?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: shri в 12 Ноември, 2022, 14:53:37
Така и аз не разбирам въпроса, какво визираш? Какво значи доставя в случая; от студиото до предавателя, или от радиото до клиента по жицата след като си е платил, или как радиовълните я доставят до хората.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 13 Ноември, 2022, 01:09:26
Как се доставя радиопрограмата на БНР която се излъчва на средни вълни?
STL (Studio Transmitter Link) система по няколко възможни медии, вкл. сателит, релейка, директни връзки на УКВ и нагоре, интернет през тунел, УКВ и телефонна линия дори.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 13 Ноември, 2022, 17:30:11
Така и аз не разбирам въпроса, какво визираш?
Разбрах питането на колегата.Преди сигнала се е доставял по кабел.В днешно време се използва сателит или чрез УКВ на 102,3 MHz от кулата в Белоградчик.За радиоприемници почти във всички РПС използваха тунера Technics ST-GT550 но като основно използват сателит.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ribar в 06 Февруари, 2023, 14:17:50
Радио Видин на 576KHz.вече няма резервна антена.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 06 Февруари, 2023, 17:08:22
Да на 26.09,2022г е събориха.Благодаря за видеото.Много тъжна гледка
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lampamp в 06 Февруари, 2023, 17:29:03
Какво им пречеше толкова  то повреди ли се и основния и него ли ще зарежат...
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 07 Февруари, 2023, 07:00:03
В техническата сграда има една стая където се намира "антенен комотатор" и чрез него може да се получат различни комбинации.Към един предавател можеш да включиш която антена искаш както за основният така и за резервният предавател.Чрез опити и измервания се оказа че антената тип "квадрат" която е с четирите мачти дава по хубав резултат и покритие защото цялата мощност е насочена към страна ни.И учените от "Виваком" са решили да я съборят да вземат някой лев и този голям терен на нейното място да изградят слънчеви панели.Площа хич не е малка,но кога ще се изгражда не се знае нищо.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: sacho5 в 07 Февруари, 2023, 14:10:46
Интересно е как е махнат изолатора като знам че го дават със сериозна маса  :D Колега от къде изрови видеото ? Ако имаш и други заснети неща след събарянето може да ги пуснеш  :)
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: shri в 08 Февруари, 2023, 09:36:54
Колега опазването на "критична инфраструктура" според мен е въпрос на съзнание, а не на политическо и обществено положение в региона. Който иска той пази независимо от състоянието на околните обекти. Лошото е че няма съзнание на държавата. И не намесвай моля политически теми във темата, форума ни е технически не политически. За пример ще дам, че тук на запад във раницата за лично оцеляване при бедствени положения, приемник който приема на УКВ И СРЕДНИ ВЪЛНИ е задължителен аксесуар. Средните вълни поради спецификата им на разпространение са най удачния метод за разпространяване на информация при критични ситуации и бедствия до много хора. Дори и факта, че може да се слуша с прост детекторен приемник който не се нуждае от ток. Което е особено важно при бедствия и катастрофи на световен план.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 08 Февруари, 2023, 10:34:41
Според мен предавателят ще работи и ще им излезе по евтина работата му заради фотоволтаичния парк който ще изградят.Нали сега работи транзисторният предавател?Той би трябвало в пъти по малка консумация на електроенергия да прави.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ribar в 08 Февруари, 2023, 17:44:59
Френският предавател по време на монтажа.
256 блокчета всяко 1,7KW.
Сините неща са електролитните кондензатори на всяко блокче.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ribar в 08 Февруари, 2023, 18:37:45
Карта на проводимостта на почвата.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ribar в 09 Февруари, 2023, 12:41:51
Радио Видин може да се хване в Гинци дори и без антена.
Излъчва се от четири предавателя-Видин(Новоселци), Враца(Костелево), Белоградчик и Петрохан.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz3sf в 09 Февруари, 2023, 15:11:25
Според мен предавателят ще работи и ще им излезе по евтина работата му заради фотоволтаичния парк който ще изградят.Нали сега работи транзисторният предавател?Той би трябвало в пъти по малка консумация на електроенергия да прави.


Не виждам как при една и съща изходна мощност, транзисторния черпи в "пъти" по-малко електроенергия.

Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 09 Февруари, 2023, 16:23:41
Само слагаме отделната консумация за отопляване на радиолампите като допълнителен разход на ел. енергия
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz3sf в 09 Февруари, 2023, 16:42:34
Само слагаме отделната консумация за отопляване на радиолампите като допълнителен разход на ел. енергия

Моля модератора да изтрие излишните постове, включително и моя - Но това в ПЪТИ няма как да го бъде. Имате ли идея изощбо какво означва в пъти?

Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 09 Февруари, 2023, 20:08:01
Недей да се косиш Влади, все пак не е редно да очакваме от всички тук да са прецизни в изказа си, а и някой са по емоционални до степен да не зачитат законите на ел.техниката.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ribar в 10 Февруари, 2023, 14:19:49
Руският предавател:
4 бр.ГУ 68П отопление 20V 240A
2 бр.ГК 9П отопление 8V 140A
2 бр.ГМ 1П отопление 8V 130А
Това сакрайните и драйверни лампи ГУ81М и по- малки не ги броя.
смятайте!
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz3sf в 10 Февруари, 2023, 14:35:45
Руският предавател:
4 бр.ГУ 68П отопление 20V 240A
2 бр.ГК 9П отопление 8V 140A
2 бр.ГМ 1П отопление 8V 130А
Това сакрайните и драйверни лампи ГУ81М и по- малки не ги броя.
смятайте!

Взе да става голям офф-топик май. Аз лично няма какво да смятам, смятайте Вие:
В "пъти" означава минимум 2 пъти, защото за 1.1 път, ще бъде един път и нещо, нали така?
Сега да видим какво точно означава един път - смятам, смятам, излиза точно 100% по-ефективен, а в пъти би означавало, че е минимум 200% по-ефективен. Искам това да го видя с транзисторите.   :spam:

Моля модератора да изтрие излишните неща в темата.

П.П. Това все пак е технически форум, дори и за стари техники, които пак попадат под същите физически и електрически закони, както и новите, транзисторни. Не мисля, че форума е литеретурен кръжок на тема, как можем да разстягаме локуми.

Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 10 Февруари, 2023, 14:46:25
ribar имате много интересна онформация, явно от първо лице!
Може ли да кажете какъв е модела на руския предавател, и ако е възможно повече информация за неговата схмотехника и комплектация?

lz3sf, за мен данните за консумациите на лаповия състав са интересни и не са излишни. Полемиката около КПД-то и колко "пъти" е по-добро наистина е излишна, но чак да се трие. Ефективността на предавателите освен това трябва да се сравнява не само по консумация. Реално тряба да се направи пълноценна проба с една и съща антенна система, като се генерира една и съща напрегнатост на полето на 1км разстояние, т.е. Near Field Intensity. Тогава може да се сравни консумацията на електроенергия и да се разтягат локуми!  :D
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ribar в 10 Февруари, 2023, 15:00:53
РВ-500С
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lz3sf в 10 Февруари, 2023, 15:01:45
Здравей Биляне,
Не казвам, че не са интересни информацийте на ламповия състав, че дори и колко отива само за отоплението.
Но дори да вземем само отоплението като нещо, което е в повече като консумация, спрямо транзистора - пак е процент от 100. И едва ли е повече от 20-30% на практика.
А това, да се прави подобна постановка, не виждам защо? Един киловат или 100 киловата или 500 киловата в една и съща антена, биха имали абсолютно една и съща напрегнатост на полоето, независимо как са получени. Такова нещо би било интересно, само ако антенните системи са различни.

Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 10 Февруари, 2023, 15:45:55
Г-н Карълсон има доста интересно клипче на своя 250-ватов лампов AM предавател в който спокойно влиза и се побира прав и който е работил от 1948 до 2003 г. Консумацията му е 1,6 kW: цък! (https://worldradiohistory.com/Archive-Catalogs/Gates-Harris/Gates-250-GY-Transmitter-1963.pdf)

Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 10 Февруари, 2023, 18:57:12
Здравей Биляне,
...
Поздрави,
lz3sf
Здравей! Теоритично да, за носещата само. Обаче за модулирания сигнал - не съвсем, в зависимост от съгласуването за двата предавателя. Ако е едно и също звено и за двата - прав си, защото тилт-компенсацията ще накара антената да изглежда по еднакъв начин за лампите и за транзисторите. Ако обаче двата предавателя имат различни съгласуващи звена, тогава енергията в цялата лента, под и над носещата, ще зависи от наклона на характеристиката на антената като товар, завъртян около средната точка на импеданса, за носещата честота. ribar може да каже как е изградено съгласуването след превключвателя.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ribar в 11 Февруари, 2023, 15:25:17
За койот двата предавателя питаш?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 11 Февруари, 2023, 15:28:42
По принцип за руския питах, но в крайна сметка - и за двата, ако има разлика.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ribar в 11 Февруари, 2023, 17:00:22
Изходният импеданс на руския предавател е 60 ома, а на френския 120 ома.
Руският директно се подава към комутатора,а между френския и комутатора има съгласуващ трансформатор 120/60 ома.
Комутатора и фидера са 60 ома. Съгласуването с антената става чрез отрязаци от 60 омови линии.
Комутатор, фидер и антена са едни и същи и за двата предавателя.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 12 Февруари, 2023, 13:24:00
Хай какви са тези заяжданки тук сега.Няма да се хващаме за всяка запетая и "пъти".Ясно е ,че транзисторният предавател консумира много по малко електроенергия от ламповият предавател.Вероятно хипотетично е казано пъти пък вече колко мегавата електроенергия консумира единият и другият това са вече подробности.Важното е,че предавателят работи и ни носи радост да си слушаме с кеф нашите радиоприемници.

Ето един поздрав със една хубава стара градска песен излъчена чрез предавателя https://www.vbox7.com/play:58c84b3c0b
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: morski в 12 Февруари, 2023, 19:35:32
Колега Боби, тук не е ФБ и не става дума за заяждане а за технически детайли които много хора следим за да си обогатим познанията и информацията, защото става дума за много специфичен въпрос с който са запознати само хора с преки наблюдения.В този смисъл да се разбере къде точно е истината и каква е тя е стриктно техническа дилема която не търпи неточности и емоции.
Аз благодаря на колегите,че съумяха джентълменски да изгладят остриетата и преминаха към техническите детайли.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 20 Февруари, 2023, 21:53:16
колко мегавата електроенергия консумира единият и другият това са вече подробности.
Можеш ли да дадеш цифри като консумация на единия и другия,че с моето "пъти" което го написах е станала голяма дискусия,че чак срам ме хвана като видях какъв спор съм образувал.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 28 Февруари, 2023, 08:00:02
Слагаме разхода за отопление,осветление като константа,а разликата е разхода е между двата предавателя.Ламповият предавател консумира за 24 часа 10,5MW електроенергия,а транзисторният 6MW.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 28 Февруари, 2023, 08:13:09
Това предполагам е 10.5МВч и 6МВч? Т.е. 437кВат за ламповия и 250кВат мощност за транзисторния? Това дава отношение 1.75, което еоколо 43% разлика в КПД. Звучи логично.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 28 Февруари, 2023, 08:33:13
Това предполагам е 10.5МВч и 6МВч? Т.е. 437кВат за ламповия и 250кВат мощност за транзисторния? Това дава отношение 1.75, което еоколо 43% разлика в КПД. Звучи логично.

Няма как 250 kW предавател (според https://www.predavatel.com/bg/9/vidin) да харчи 250 kW електроенергия, защото излиза че КПД-то му е 100%. Ако съдим по 250-ватовия нощен предавател от клипчето по-горе, КПД-то на ламповия предавател би трябвало да е в рамките на 15% (250 W ÷ 1,6 kW). Ако тези цифри се екстраполират за 250 kW, излиза че ламповия би трябвало да харчи 1,6 MW x 24 h = 38,4 MWh.

Не знам обаче дали през нощта предавателите на средни вълни не са задължени да минават на по-ниска мощност поради разликата в разпространението на вълните.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 28 Февруари, 2023, 09:22:06
Той е на 200кВат.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 28 Февруари, 2023, 09:56:59
Той е на 200кВат.

Кой той? Каква е марката и модела на този предавател с 80% КПД? Не казвам че е невъзможно, но трябва да е нещо съвсем ново. Преди 9 години например Гейтс са се хвалили със 72% КПД на FM предавателите си: https://www.gatesair.com/documents/news/Transmitter-Systems-Efficiency-and-TCO-BBR4-GA.pdf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 28 Февруари, 2023, 10:32:50
До колкото зная, а и според Shortwaveschedule, в момента се работи с 200 киловата изходна мощност. Може и да греша.
Предавателя е на Томсън и подобно КПД не е изключено.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bxd в 28 Февруари, 2023, 12:51:34
Колеги, моля ви пишете коректно енергии и мощности, както Билян прави. Много по-лесно се чете ако използваме кВтч за енергия/работа и кВт за мощност, както е правилно. Иначе трябва да гадаем какво точно има предвид авторът. Извинявам се офф-а и без лоши чувства  :drinks:
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 28 Февруари, 2023, 12:56:36
Мож и да не е първа младост предавателя, но не е антика. КПД може да е бая високо. Новото NEO на Томсън е до 93% КПД заедно с охладителната система - https://thomsonbroadcast.tv/wp-content/uploads/2021/10/S7HP-NEOEN_RVB-compresse.pdf
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 28 Февруари, 2023, 13:37:33
Нали знаеш какво означава "до" в маркетинга?

Интересно че никъде не пише реалната консумация на различните модели. Писали са напрежението, честотата, колко фази трябват даже и фактора на мощността, но не и консумацията.  ;)
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 28 Февруари, 2023, 14:00:15
Консумацията може да се даде само за носещата и зависи при модулация от програмния материал, от настройките на аудио веригата и самия модулационен блок, няма как да се определи иначе. Да, зная какво е "до", но все пак с охладителната система заедно си е показателно.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 28 Февруари, 2023, 14:07:25
Консумацията може да се даде само за носещата и зависи при модулация от програмния материал, от настройките на аудио веригата и самия модулационен блок, няма как да се определи иначе. Да, зная какво е "до", но все пак с охладителната система заедно си е показателно.

Да, затова не я дават!  :D

Нищо не им пречи да я дадат за 95% модулация, както са го направили за ламповия предавател от клипчето миналия век: цък! (https://worldradiohistory.com/Archive-Catalogs/Gates-Harris/Gates-250-GY-Transmitter-1963.pdf)
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ahedproductions в 28 Февруари, 2023, 14:16:40
Е да, но това са 1.6кВат при 95% модулация с какво? Тон 1кХц най-вероятно, а не с някакъв програмен материал. Или чрез вдигане нивото на носещата, не казват как е измерено.
По принцип, за да бъдем честни и изчерпателни, бих взел бял шум за вход, бих вдигнал нивото до 100% модулация и тогава бих гледал електромера какво казва. Това е равномерна спектрална модулационна плътност и би дала едно справедливо ниво на консумация, усреднено по съдържание. Иначе говора, техното, класиката и народната музка ще ти дадат съвем различни резултати.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 28 Февруари, 2023, 16:06:42
Да, 1kHz тон би било идеално. Иначе не знаем дали тези 93% не ги достига само при тишина.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 11 Март, 2023, 17:32:17
Колега любител много добре приема в Кишинев нашият предавател.Интересно няма пропадане на сигнал.Това си е един добър рапорт как се приема извън граница.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ribar в 17 Март, 2023, 12:04:34
Изходната мощност на АМ предавател се посочвва в режим на носеща без модулация.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 17 Март, 2023, 13:15:32
Изходната мощност на АМ предавател се посочвва в режим на носеща без модулация.

В случая обаче говорим за консумацията на електроенергия, а не за изходната мощност.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: ribar в 22 Март, 2023, 22:30:47
Консумацията зависи от вида на Нч сигнала излъчван от предавателя.
Точно за това изходната мощност и съответто консумация се дават в режим на носеща.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 22 Март, 2023, 23:00:01
Изходната мощност на АМ предавател се посочвва в режим на носеща без модулация.
...
Консумацията зависи от вида на Нч сигнала излъчван от предавателя.
Точно за това изходната мощност и съответто консумация се дават в режим на носеща.

Ясно се вижда че консумацията на предавателя от клипчето по-горе е дадена при 95% модулация:
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 24 Март, 2023, 13:52:31
Ще споделиш ли с какъв радиоприемник сваляш звуковата картина?
Не е кой знае какво просто един аналогов суперхетеродинен радиоприемник с необичайна конструкция.Наистина до сега не бях показвал с какво свалям звуковата картина,но ще го покажа
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: lampamp в 24 Март, 2023, 16:42:32
Модули от ЕМС1000?  Имаш 2 радио модула , интересно как се ориентираш къде си по обхвата  при  настройка  или първо включване без да знаеш къде е било последно?  Освен по слух и памет коя станция къде е?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 25 Март, 2023, 08:57:12
Аз съм от тези които освен да реставрирам даден приемник и да съм до там то аз познавам цялата средновълнова скала защото съм много редовен слушател.Затова скалата не ми е необходима особенно вечер защото познавам всички радиостанции къде се намират.Даже и знам последователността и т.н

Извинявам се че се отклоних от темата.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 25 Март, 2023, 13:05:51
Даже бях забравил,че съм задавал такъв въпрос.Благодаря Ви за отговора.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 31 Март, 2023, 18:00:10
Днес посетих предавателната станция София2-Столник.Ами да ви кажа нито техническа сграда има нито остатъци от антени абсолютно нищо.Всичко е заравнено с багер и обрасло с трева се едно никога не е имало там предавателен център.В съседство има нещо като халетa което се строи и там има останали два дървени стълба от вероятно късовълновите антени.
Та направих един тест как се хваща БНР-Хоризонт на 576kHz
https://www.vbox7.com/play:5e693f8395
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: slavi в 31 Март, 2023, 20:56:07
Здрасти Боби,по принцип това е за лични, но и така може!?
Доколкото разбирам, не се предаваш и така трябва!
И другото, явно и пътуваш, защо не се отбиеш в Ботевград, да се видим и побъбрим. Все с нещо ще сме си полезни? И небой се, няма да те шамаря.. :D
Все пак, ако приемеш, предварително ми се обади на 0888981645?
Лека вечер!
Слави
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 01 Април, 2023, 10:10:24
До колкото знам човека има проблеми със здравето.По принцип никой не предава Богу дух и да чака най-лошото.Всеки се наслаждава на последните си мигове да изживее нещо приятно.

Ако не беше споменато по нищо не личи че някога на тая поляна е имало антени,сгради и какво ли още не.За унищожението сме първи.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 01 Април, 2023, 15:55:33
Не съм отишъл специално да видя какво е останало от РПС-Столник,а ходих до магазин "Джъмбо" да накупя великденски украси и други подаръци,защото вярвам в Христос и в чудесата му и просто предавателя беше по пътя и го открих чрез навигация къде е точно.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Baxandal в 02 Май, 2023, 20:35:30
 Добър вечер , колеги любители на АМ обхвата! В темата поствам рапорт за прием на 576 Кхц , БНР Видин (Водна) . Като цяло си е прослушване на АМ обхвата. Прави ми  впечатление на Румънските предаватели . Слушат се чисто на доста места. Както и разбира се със съжаление , че еденствено БНР е на 1 честота , предвид богатата история. Приема е осъществен в село Слащен, община Сатовча,   Югозападна БГ на 01.05.2023 . Час 22.00.

/>
 :hi: :reader: :master:
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: slavi в 03 Май, 2023, 16:01:31
Браво на младежите! Радвам им се искрено!
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 03 Май, 2023, 17:17:30
Благодаря за рапорта който до сега не беше даван от толкова далечен край на България.Както се вижда със обикновен радиоприемник и феритна антена качеството е добро.Радвам се че има любители-слушатели тук в този форум
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 07 Май, 2023, 10:00:26
И в деня на радиото не можем да не уважим и единственият ни радиопредавател на средни вълни и който чрез него прозвуча песента на рок група "Сигнал-Радио" https://www.vbox7.com/play:9e27a1a741
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 07 Май, 2023, 15:57:31
Винаги съм обичал този ден първо за това че съм роден на този ден и второ че празник на радиото нещото което от детството се занимавах с радио.

Благодаря и за песента която сте успяли да запишете.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Baxandal в 07 Май, 2023, 22:49:51
И в деня на радиото не можем да не уважим и единственият ни радиопредавател на средни вълни и който чрез него прозвуча песента на рок група "Сигнал-Радио" https://www.vbox7.com/play:9e27a1a741

Честит ден на радиото ! Цитирам , понеже видях излъчването на БНР на СВ Видин (Водна)  , само от преди дни е 270KW . Дали за деня на радиото е повишена ? По спомен наскоро беше 200Kw. Веднага отивам да проверя приема.  :hi:
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 08 Май, 2023, 15:53:43
Как виждане с каква мощност излъчва предавателя?
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: origo в 08 Май, 2023, 18:56:29
До колкото знам, когато излъчва ламповия предавател изходната мощност е 300 киловата, а транзисторния се превключва между 200 и 400 като напоследък работи само на 200. За друга информация не знам.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Baxandal в 08 Май, 2023, 19:29:29
Как виждане с каква мощност излъчва предавателя?

Здравей !  Ами от тук : http://www.predavatel.com/bg/9/vidin   всеки ден се обновява.поне , така пише . Най - отдолу се вижда на диапазон СВ Видин Водна 576Кхц   и съответно мощността.  :reader:
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 11 Май, 2023, 07:52:31
Всеки ден да се обновява?Не ми се вярва постоянно да променят мощностите.И този сайт от къде черпи информация не е ясно също и дали е достоверна.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radio208 в 11 Май, 2023, 10:34:54
"И този сайт от къде черпи информация " - от КРС.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 11 Юни, 2023, 16:05:19
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: CVT в 11 Юни, 2023, 16:36:54
Хваща се доста добре от този WebSDR в Александруполис, което е през още една планина: http://makrisv2amk.ddns.me:58901/
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 18 Юни, 2023, 15:00:02
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: Radist в 04 Юли, 2023, 14:09:05
Стигам до извода,че се прави 24 часов мониторинг на предавателя чрез запис на програмите му.
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: bobi mw в 05 Юли, 2023, 09:00:23
Ето как се приема предавателя до бившият радиопредавател на радио Пловдив в град Стамболийски
Титла: Re: Радиопредавателна станция "Видин"
Публикувано от: малкия в 01 Декември, 2023, 23:11:15
Ето какво е останало от предаватела на къси вълни: