| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: История на марката VEF  (Прочетена 12839 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Mitaka_retro

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 47
Re: История на марката VEF
« Отговор #15 -: 18 Май, 2020, 12:02:04 »
Тези дни докато търсех информация за историята на моделите попаднах на нещо интересно.
ВЕФ 17 - 1967 година със заводско УКВ на OIRT.
Източник: http://www.rw6ase.narod.ru/00/rp_p2/wef17.html

Неактивен bxd

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
Re: История на марката VEF
« Отговор #16 -: 18 Май, 2020, 19:58:07 »
Е, тук се е заформил хубав спор, с елементи на заяждане. Как човек да не даде и своя принос! Не е зле да се прави разлика между Латвия и Литва - това са две отделни държави. А ако напишем на кирилица ВЕФ, вместо ВЭФ, руснаците биха го прочели като ВЙЕФ и се получава чисто българската аграрна класика "Пусни Вйефа да чуйм Кидика". Така че, правилното е или ВЭФ или VEF. даже може би само второто, тъй като е абревиетура на официалното наименование на производителя «Valsts Elektrotehniskā Fabrika» (VEF).  Тъй като думата электро на руски се пише с "Э" именно за да се прочете като чист звук "Е", а не "ЙЕ", то ако ползваме кирилица е редно да спазваме този начин на изписване. Разбира се, ако тръгнем много да се вживяваме в излишни спорове. Иначе, за мене лично е все едно кой как го пише - с какво "е", с малки или главни букви. По би ми било интересно да видя някои не много известни у нас екзмпляри на Латвийската радиофабрика, тъй като освен до болка известното до неотдавна малко пластмасово кутийче с номерация от 12 до 206, са произвеждани и различни други доста по-интересни екземпляри, които обаче не ставаха достояние на масовия потребител. Колкото до съпоставката с Крауна, чиито снимки видяхме - и аз мисля че са "пооткраднали" поне от дизайна за следващите модели - нищо че по онова време са правили VEF-12, а преди него моделите Transistor и Spidola. Колкото до това колко е сериозен Крауна - не ме разбирайте погрешно, приемникът ми харесва и аз с удоволствие бих си купил такъв, ако някой ми го предложи, но не виждам нищо несериозно и във VEF-овете. Просто дълги години ги правиха с една и съща морално остаряла схемотехника, в условията на наложеното им тоталитарно управление от хора, които не разбират от електроника. Как да убедиш товарищ еди кой си, който за най-малкото би те пратил в Сибир, че схемотехниката в световен мащаб се развива и че това е прогрес, а не капиталистическо морално разложение! Както и че ако ползваш западни интегрални схеми, а не руски германиеви транзистори /крадени 1:1 преди време от американските капиталисти, но с променени наименования/ не си и ти морално разложен и не трябва да бъдеш наказан!
Но и VEF-четата си имаха своята роля, основно с прочутата си селективност на КВ. На тях се приемаше Радио Свободна Европа и това беше лекото открехване на пердето, т.е. на информационното затъмнение. Можехме да чуем и други мнения, да ни запознаят и с други начини на мислене. Друг е въпросът, че от тяхна страна това също беше пропаганда. Другата полза от VEF-овете беше за българите, които работеха в страните от Близкия Изток. С тях те приемаха BG радиостанции, каквито не можеха да "хванат" с масово разпространените тогава лъскави радиокасетофони, по които на нас в България ни изтичаха очите. Чувал съм, че запазен VEF между Българите в Либия е вървял за 50-60 долара, особено през 89-90 година, когато, поради "демократичните" промени в България, те не знаеха какво ще се случи с тях - ще продължат ли да работят, а либийците ще продължават ли да плащат.
Но...стига с тези VEF-ове. Има и по-сериозна техника... :D
Много интересно, благодаря за хубавия пост. Иначе аз имам едно лампово "VEF Radio", което си ми харесва, но едва ли е нещо особено от схемотехническа и историческа гледна точка. Този VEF17 от поста по-горе също е много як и интересен, дали не е 1ви клас или дори висш клас?
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен chronometer

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 54
  • Населено място: Пловдив
Re: История на марката VEF
« Отговор #17 -: 05 Юни, 2021, 13:04:58 »
VEF Transistor 17 действително е интересен. Аз лично, за първи път го виждам и съм много изненадан, че при наличието на толкова по-прогресивен и качествен модел, въобще са пуснали в серийно производство VEF-12 и следващите. Но очевидно диктуващите условията са имали други планове. Оставили са на Рижкия радиозавод да прави морално остарелия като  схемотехника VEF-12, а плановете на VEF Transistor 17 са предадени на Минския радиозавод, където, след леки изменения започва серийното му производство под марката Океан. Сещате се кой е този радиоприемник - беше експортиран и известен в другите страни, включително и у нас под марката Селена. Значи, ето ти справедливост по болшевишки - латвийците разработват проекта и експерименталния образец, а "товарищи"-те го дават на беларусите наготово, тъй като те "слушкат" повече от латвийците и затова и "папкат" повече. И досега е така - Беларус безрезервно подкрепя Русия във всичко и Русия и се отплаща подобаващо. Този маниер е характерен за съветските управници - ярък пример за това е фактът, че автомобилния завод ЗиЛ разработва прототип на прогресивен за времето си товарен камион, прави експериментални образци и когато е пред старта на серийното производство, умниците от Кремъл им го вземат и го дават на новопостроения Камски автомобилен завод. Те ти булка КамАЗ. Гордостта на съветския автопром. И така започва залезът на ЗиЛ, който е принуден да прави рестайлинги на морално остарелия модел 130.
Но...аз малко се поотплеснах, за което моля да бъда извинен. Ето цялата информация за VEF Transistor 17, при все че колегата, който пусна първи съобщението за този приемник, е дал линк към източника. Но все пак, за пригледност и улеснение, аз го копирам и пействам тука. Темата действително е интересна и си заслужава труда.Приятно четене!

"Портативный радиоприёмник "ВЭФ Транзистор-17" разработан и опытно выпущен в 1967 году Рижским Государственным электротехническим заводом ВЭФ. Всесоюзная торговая палата в мае 1968 года утвердила образцы моделей переносных транзисторных приёмников 2-го класса ''ВЭФ-12'' и ''ВЭФ Транзистор-17''. Оба приёмника начали выпускать с октября 1967 года, но это был опытный выпуск. В результате удачных испытаний, радиоприёмник ''ВЭФ-12'' с ноября 1967 года был поставлен на конвейер и выпускался небольшими партиями, а с 1968 года он был запущен в массовый выпуск. Документация по приёмнику ''ВЭФ Транзистор-17'' была передана на Минский радиозавод где он после незначительной модернизации начал выпускаться с 1969 года, но уже под маркой ''Океан''. Приёмник ''ВЭФ Транзистор-17'' как и ''ВЭФ-12'' созданы в СКБ при радиозаводе им. Попова в Риге. Оба они братья широко известных приёмников ''ВЭФ-Спидола'' и ''ВЭФ Спидола-10''. Эти радиоприёмники в свои годы были очень популярны не только в СССР, но и далеко за его пределами."

Неактивен navi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 366
Re: История на марката VEF
« Отговор #18 -: 05 Юни, 2021, 22:47:18 »
 Съветските ВЕФ-ове вярно или невярно изписани имат високо уважение и цена тук в Германия. Не искам да влизам в дискусия но е факт. Един японски Краун може да предизвика само спорадичен интерес.
Да коментираме сега кои били лоши кои добри след 30+ години намирам несериозно. Достатъчно е да кажа, че след Девети за добро или лошо от това от което имаме претенцията всички тик да разбираме малко - някаква и то не малка приемственост е имало. Какво стана след десети - какво развихме де? Същото в братска Рига - и те имаха и ВЕФ и ТТТ, сега имат само Автобанди. Какво развиха те. Така че моля да пускаме топката по земята и да не се обясняваме много. Факт е колко тежи българския инженер днес.
ВЕФа си е супер радио, слушах си и аз тогава с кеф на къси Радио Доминикал на свободна европа, ама като ги питам европейците дали тогава са слушали Тангра не са а пък аз си ги слушам и днес със кеф. Та лека нощ, щото за наздраве стана късно. 😁
Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен GRIDLIC

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 786
  • Населено място: София
Re: История на марката VEF
« Отговор #19 -: 06 Юни, 2021, 15:05:54 »
Тази тема не я бях виждал, нищо че е много стара. Благодарение на нея си изясних някой неща от 90те. 1990г. Млад емигрант около 30годишен заминаваше за Щатите. Бързаше да му направя Веф-206 защото се качваше с него на Самолета. Сега разбирам че това е единствената връзка по това време на къси вълни с България. Другото на което  не съм обърнал внимание че  Веф-206 има ограничение в късовълновите обхвати от по старите модели Веф-204, Веф-12, Веф Спидола. Поради причина в някой от Социалистическите Страни да не може да се приема Свободна Европа.  Някой може ли да качи обхватите на приемане за да видим разликата.   
« Последна редакция: 06 Юни, 2021, 15:39:26 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3520
  • Населено място: Варна
Re: История на марката VEF
« Отговор #20 -: 06 Юни, 2021, 21:41:29 »
Късовълновите диапазони са различни,тези за СССР са стигали до 25 метровия диапазон.Тези за експорт са имали и 11, 13, 16 и 19 метров.В България не са продавани официално "скопените" освен някой да е донесъл от там купен.Нашите продавани в България бяха експортен вариант и имаха всички диапазони.

Неактивен navi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 366
Re: История на марката VEF
« Отговор #21 -: 07 Юни, 2021, 07:34:54 »
Точно!
Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен Radio208

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
Re: История на марката VEF
« Отговор #22 -: 08 Юни, 2021, 11:05:55 »
Обхвати на къси вълни:
VEF-204: 13, 16, 19, 25-31, 41-49 и 60м (60м от 2 до 5 MHz)
VEF-206: 13, 16, 19, 25-31, 41-60 и 60-150м

По магазините се продаваха VEF-202, които нямаха 13, 16 и 19м.
Интересът към 13м беше голям и обхватите над 50м се пренастройваха на 13м.
Радио Свободна Европа излъчваше на две честоти на 13м - на едната честота се чуваха много слабо "бръмчилките", а на другата честота нямаше смущения.

Пренастройки се правеха от 25-31м и 41-60м на отделни 16, 19, 22, 25, 31, 41 и 49м
за по-удобно приемане на BBC, VOA, DW, Радио Свобода, музикалните програми на Свободна Европа на румънски, Радио Кувейт и много други радиостанции.
На 11м се чуваше отлично Радио Свобода на руски език, но VEF с 11 метров сектор не съм виждал.


« Последна редакция: 08 Юни, 2021, 11:11:07 от Radio208 »

Неактивен GRIDLIC

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 786
  • Населено място: София
Re: История на марката VEF
« Отговор #23 -: 08 Юни, 2021, 12:07:51 »
Зависи за кой район пишете. За София генераторите за смущение бяха поставени в центъра на града и смущение имаше на всички честоти на които предаваше Свободна Европа. В Северна България градовете Михайловград, Лом и Видин смущения не съм забелязал. Изглежда че по границите са спазвали международната конвенция с цел да не се смущават съседни Държави. Не мога да си обясня защо увиваха Вефовете с фолио (фарадеев екран) с цел да намалят смущенията. Нали Вефа си приема с телескопичната антена.
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен Radio208

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
Re: История на марката VEF
« Отговор #24 -: 08 Юни, 2021, 15:11:03 »
Зависи за кой район пишете.
Районът е квартал Мараша в Пловдив.

Неактивен navi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 366
Re: История на марката VEF
« Отговор #25 -: 08 Юни, 2021, 21:08:25 »
Metronom Dominical - Музикалното предаване на  Evropa Libera на румънски с водещ Cornel Chiriac се хващаше абсолютно безпроблемно от стадион Васил Левски на КВ с VEF12 на телескопична антена.
Друго интересно предаване беше MINIMAX на Радио Београд с Милован Илич на средни вълни. Това заедно с Radio Luxemburg всяка вечер бяха предаванията които слушах до седемдесетте години. После дойдоха Тома Спространов и Данчо Стълбицата които си бяха супер. Най-обичах нощното Пулсиращи Ноти. Ама най-хубавото беше че бяхме млади.
Приятелски Поздрав!
Иван

Неактивен slavi

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
Re: История на марката VEF
« Отговор #26 -: 08 Юни, 2021, 21:59:09 »
 Даа Иване, така беше! И най-важното, бяхме млади...
0888981645, 072365106

Неактивен GRIDLIC

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 786
  • Населено място: София
Re: История на марката VEF
« Отговор #27 -: 08 Юни, 2021, 23:35:37 »
Румънски и Сръбски предавания се хващаха безпроблемно, ама да хванеш радио "Свободна Европа" на Български език беше невъзможно в София. Генераторите на площад Славейков работеха денонощно. Пиша за периода 1983-89г.
« Последна редакция: 08 Юни, 2021, 23:51:06 от GRIDLIC »
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен Radio208

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
Re: История на марката VEF
« Отговор #28 -: 09 Юни, 2021, 11:25:40 »
Ама най-хубавото беше че бяхме млади.
Всички са били млади, но не всички слушаха музика от чужди радиостанции, особено на къси вълни.

Милиционерски хайки по главната улица на Пловдив периодично ловяха хора с вефове, защото слушали Свободна Европа, а дали са слушали Свободна Европа е друг въпрос. Тогава беше "модерно" да се слуша радио и по време на разходка, както сега с GSM и слушалки.

"Цъкни VEF-а, да чуем Кидика !" Това изречение беше известно в цяла България, не само в Пловдив.
За кой друг радиоприемник сте чували нещо подобно ?

Легендарният транзисторен VEF беше най-добрият масово разпространен преносим радиоприемник в България. На средни вълни слушахме Радио Белград 2 в Пловдив през деня с външна антена - Радио Скопие, Солун (VOA), Истанбул и Белград 1 и на ФА. 
Истанбул се чуваше много добре в Пловдив. През 1975 и 1976 година точно в 20 часа на същата честота се включваше Радио Монте Карло с много мощен сигнал и италиански DJ със световни хитове, нещо като "конкуренция" на Радио Люксембург без заглъхвания. С леко завъртане на VEF-а по посока към Монте Карло сигналът от Истанбул изчезваше.

Във вестник Юманите имаше реклами на VEF. Така се получава, когато марката е световна !       

Приятелски поздрави на всички вефаджии и антивефаджии !

Неактивен navi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 366
Re: История на марката VEF
« Отговор #29 -: 09 Юни, 2021, 12:41:59 »
.
« Последна редакция: 09 Юни, 2021, 13:10:18 от navi »
Приятелски Поздрав!
Иван

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |