Форум за любителите на Стара електроника

НЧ усилватели, грамофони, магнетофони, касетофони и др. възпроизвеждащи устройства => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: cwetalin в 07 Декември, 2018, 22:47:30

Титла: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: cwetalin в 07 Декември, 2018, 22:47:30
Здравейте колеги.
Имам един грамофон на Bang & Olufsen, модела е 1200. Работеше си доста прилично, смених му и дозата, която ми излезе доста парички. Ремъкът беше напукан много и инвестирах и в ремък, оригинален, от Германия. С радост изхвърлих стария, обаче новия явно е маалко по-къс, много е стегнат и притиска моторчето което води до загуба на обороти. Видял съм се в чудо, ровя в мрежата за начин за отпускане на ремък, но не намирам нищо. Ако някой има идея какво да направя с новия ремък за да стане "по-стар" и по-отпуснат, нека даде идея. А, да, ремъкът е кръгъл и трудно се намира, скъп е и т.н., т.е., не ми се купува пак нов, с риск отново да не стане.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: Pichaga933 в 07 Декември, 2018, 22:53:09
В случая не е обикновен Плосък ремък ами кръгъл, един вид доста дълъг О пръстен. Ако беше плосък да го наденеш на нещо и да чакаш ама с това няма начин да го разтегнеш- ако е силиконов.

За проба може да го наденеш на 2 колела с отонително голям диаметър и да ги фиксираш на една дъска с 2 пирона на малко по-голям от искания диаметър, ако се разтегне ще си решиш проблема, ама колко ще чакаш и дали ще стане...

Поръчай си О пръстен по размер - не са скъпи

https://www.google.com/search?q=%D0%9E+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b

Ако решиш да си поръчваш, гледай да е силиконов за да е мек, че гумените са обикновенно доста твърди.


Дозите на тия наистина са ненормално скъпи, може да си купиш само нова игла, щото самата доза трудно се износва. Или да присадиш друга игла ама изисква микроскоп, подходяща игла и инструменти.

Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: cwetalin в 07 Декември, 2018, 23:03:19
Разпъвах ремъка на облегалката на стола за няколко дни но почти няма ефект. Чудех се нещо от сорта на гореща вода и т.н., но не ми се рискува още.
А за дозата - купих си SP12, не нова но в прилично състояние. На моята иглата просто се счупи, предполагам беше оригинаната от 1970 година :)

Благодаря за идеята за О пръстен, това може и да свърши работа. Ремъка, и стария и новия е черен гумен.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: Pichaga933 в 07 Декември, 2018, 23:12:56
Силиконовите о пръстени са червени(Термоустоичив мек силикон).

Купувал съм, черни за такива грамофонни цели ама с тая дебелина са доста твърди и не стават за въртене с такова малко моторче.

Не я хвърляй старата, може да се намери подходяща игла и да се запои за стария иглодържач, предпалагам работа която може да бъде свършена с оборудването на добър GSM сервиз-  поялник с микро глава, микроскоп, пинсети за ситни елемнти...
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: slavi в 08 Декември, 2018, 00:08:49
Колега, Пичагата е прав! Като си помисля колко ядове съм имал да съживя стари ролкови магнетофони с кръгли ремъци и колко пари съм дал?! То сега фирми предлагат стотици размери О-пръстени, от различни материали (поради различното им предназначение) и все ще се намери нещо подходящо. Дори погрешка да купиш няколко, пак ще ти е по-евтино.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: origo в 08 Декември, 2018, 12:38:18
Аз мисля че разумно разтягане на ремък е невъзможно! Пробвал съм и не става!
По-скоро регулирай оборотите, трябва някъде да има тримерче за настройка. Това е нормална операция след смяна на ремък. Успех!
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: lager в 08 Декември, 2018, 12:46:16
Кой от включилите се в темата е купувал О-пръстени , какви, от кого от поместените линкове и на какви  примерни цени? Аз също имам нужда от разни ремъци -кръгли или квадратни-затова питам. Преди време имаше също препоръки , доколкото си спомням за Хубата, но там нямаше никой.През изминалата година съм ходил два пъти  до София,ако отида трети път не искам да е за да гоня Михаля.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: Pichaga933 в 08 Декември, 2018, 13:22:07
@lager

Линка е просто едно търсене в гуглето.  Избираш си фирма звъниш, питаш за цени даваш си спецификациите, и си го получваш по еконт с наложен платеж... Няма за какво да ходиш до София лично.

Последно взимах от една фирма в Горубляне http://snabteh.com/contacts.html
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: slavi в 08 Декември, 2018, 19:45:38
Сега пък lager, пак Pichaga-та е прав (не, че правя наколенки), кръгли ремъци може да си избереш от гугъла, само че търсиш О-пръстени, така винаги поне аз съм ги намирал. Защото хората ги предлагат основно като уплътнителни пръстени, за различни цели, т.е. различни материали, но винаги можеш да се разбереш с тях какво  ти трябва. И пак, дори да сбъркаш, пак ще излезе по-евтино отколкото от разни търговци у нас или ибей. Виж, с квадратните е по-сложно. Не че си "рекламирам стоката", но мога да помогна безплатно с някой ремък, стига да е квадрат 1,3 мм и да имам съответната дължина.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: cwetalin в 13 Декември, 2018, 21:41:23
Здравейте,
Да докладвам. Купих си О пръстен, но не стана, много е твърд. Както и да е, след наместване на мотора успях да настроя нещата, за сега мотора върти и не се товари. Имам друг проблем обаче. Оборотите на най-бързата настройка са малко по-бавни, на границата на чуването е, но се чува че "влачи". На оста на мотора има конусно-степенчата втулка, по която се движи гумена ролка. Когато ролката се движи по по-голям диаметър на втулката, оборотите са по-високи. Има 2 степени, за 33 и 45 оборота, съответно. Дайте идея какво да надяна на втулката, която при мен е пластмасова, за да вдигна малко диаметъра. Мислех си за термосвиваем шлаух, но този който имам ми се струва дебел. Най-дебелата част на първото стъпало е около 4.4мм, за ориентир. Изработка на нова втулка на струг за сега не ми се обмисля, мися че ще е трудна задача, най-вече заради дупката, в която влиза оста на мотора, която трябва да се прави със свредло, което неминуемо ще доведе до голям луфт и т.н
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: slavi в 13 Декември, 2018, 21:57:53
Извинявай Цветалине, но нещо не е ясно? Отнало говориш за ремък, сега излиза и ролка? Можеш ли да снимаш, да видим що за конструкция е това, пък тогава да разсъждаваме?
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: styrshel в 13 Декември, 2018, 22:00:33
Втулките са конусни, дали не е направено за да се корегират оборотите чрез преместване на втулката надлъжно по оста?
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: cwetalin в 13 Декември, 2018, 22:05:51

Аз че не мога да се справя със снимането, не мога, но добре че има добри хора, които са го направили вместо мен  :)

За корекция на оборотите се придвижва гумената ролка по втулката. Когато моята е на границата на 2-те височини, оборотите са ниски.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: Pichaga933 в 13 Декември, 2018, 22:36:43
Има и ремък и гумена фрикционна ролка тоя грамофон някаква комбинация е... Това с намалените обороти  мяза на друг проблем който е по сложен за решаване и се намира в ел.мотора, но не искам да те плаша. Принципно първите серии на модела Београм 1000 боледуват от тоя проблем и решението е нов мотор.

 Ще го решиш по другия начин.

Направи си един точен на размери чертеш на месинговия детайл и го поръчай на някоя фирма която има CPU струг, ще ти я направят точна до микрон, пък може и няколко различни размера да си поръчаш.

Това О-пръстена ми е интересно защо не е станало, от черните гумените ли поръча, щото те са твърдите?
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: slavi в 13 Декември, 2018, 23:00:18
Както обикновено, Банг-Олуфсен има нестандартни решения, в случая хем фикционна, хем ремъчна предавка. Както казва стършел, тези конуси са за "финно регулиране" на оборотите чрез надлъжно изместване на ролката и се контрорират чрез стробоскопа. Но относно "влаченето" Цветалине, сигурен ли си че триещите се повърхности са добре почистени (обезмаслени, за гумата има специални препарати). Не ми е ясно какво значи "между двете степени"? Ролката трябва да се търкаля само по едната или само по другата. По какво съдиш, че ремъка е твърд?
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: slavi в 13 Декември, 2018, 23:03:57
P.S. Какво означава в твоя случай  пластмасова ролка, трябва, според мен, да е бронзова както е на снимката?
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: NHB в 14 Декември, 2018, 00:08:57
Има една проста истина, която много от ремонтиращите звукотехника не я знаят: оборотите накрая зависят не само от оборотите на мотора, но и от дебелината на ремъка. Ако новият ремък е по-тънък, това ще доведе до по-ниски обороти. Има още нещо - обикновено се прави разлика между 'влачи' и 'свири по-бавно' - при 'влачене' оборотите не са постоянни по най-различни причини, освен по-бавното възпроизвеждане.
Моторът какъв е? С центробежен регулатор ли е? Предполагам, че е точно такъв. Те се ремонтират, но трябва малко познания по въпроса. Едно време на японските касетофони бяха такива, много съм възстановил. Вътре има 2 центробежни контакта. Всеки от тях има 2 сребърни пъпки, на едната от които се образува кратер, а на другата - 'израстък'. Трябва да се шлайфат внимателно, за да се загладят, но да не се отнема излишно от среброто. Накрая трябва да се регулират оборотите, като и двата контакта се регулират поотделно. За целта единият се изключва, примерно се поставя хартийка между пъпките. Двигателят така ще работи частично, на 1/3 от мощността си и може да не се завърти, трябва да му се помогне. Оборотите се измерват и настройват, после се прекъсва първият контакт и се настройва втория на същите обороти...
Не е проблем да се направи нова втулка, но не съм сигурен, че това е нужно. Не ти трябва струг с ЦПУ, а стругар, които има глава на раменете. По-скоро, ако не се справиш с настройката на мотора, може да го замениш с друг с електронен регулатор на оборотите.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: origo в 14 Декември, 2018, 11:37:54
Аз по-скоро си мисля, че мотора трябва да е синхронен или асинхронен променливотоков. Но е най-добре авторът да уточни. Разбира се, какви биха могли да са причините синхронен мотор да се върти по-бавно е сложен въпрос, и трябва да си сигурен, че проблема е в мотора. Защото като едното нищо може да става въпрос за приплъзване на гумената ролка и от там да идват проблемите. Тогава почистване ще се надяваме да реши проблема.
Вече ако мотора е постояннотоков с центробежен регулатор - там работата е по-ясна.
Ако е променливотоков, трябва да се види дали няма работен кондензатор, че от там ако е деградирал може да следват проблеми.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: NHB в 14 Декември, 2018, 17:26:15
Ами, сега видях видеото...
Ако става въпрос за същото шаси, двигателят най-вероятно е асинхронен с екранирани полюси. Тук не може да става дума за грешни обороти на двигателя, защото той се върти с подсинхронна скорост. Това много опростява нещата - фрикционната предавка между въпросната втулка на вала на двигателя и колелото с гумената периферия очевидно боксува. Още повече, че авторът се съмнява, че ремъкът товари двигателя... Нищо не товари ремъкът. Трябва му нова гума на това колело, при условие, че е от 70те години  (доколкото разбрах). Едва ли ще помогне миене с какъвто и да е препарат. Може пък някой да е шлайфал гумата - за да премахне втвърдения горен слой - тогава колелото си е намалило диаметъра и оттам оборотите са намалели...
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: cwetalin в 14 Декември, 2018, 18:30:19
Благодарности на всички които се включиха.
Карам подред. О пръстенът не стана, защото го взех много голям. Черен, гумен, твърд. Многократно по-твърд от ремъка, който купих.
Ролката е пластмасова, като на видеото. На снимката ролките са от друг модел, идеята беше да придобиете представа за какво говоря.
Моторър е асинхронен, променливотоков, без никаква регулация. Освен това не е цял, а се разглобява на ротор и статор, и при сглобяването им заедно може да се изкриви и съвсем да не се върти. Гумата че е стара, стара е, има няма 50 години. Нова никой няма да ми направи... Само малко корекция към NHB - ако гумата е по-малка, оборотите ще са по-високи, предавката е намаляваща. Както и да е....
Днес сложих едно парче термошлаух, намерих по-тънък, на горната част на конусната втулка. Духнах с поялника и се сви, но започна да излиза, конус е все пак. Капка цианакрилатно лепило реши въпросът. Термосвиваемият шлаух е по-грапав от пластмасата, така че може би помага за по-добра фрикция между него и гуменото колело. Оборотите си дойдоха на мястото, гуменото колело се в момента е над средата на малката част на конусното колело. Направих си един диод да мига с 50 Hz, за 2 ms, ама забравих да го взема. В момента регулирах "по слух", но съм музикален инвалид и вероятно не е съвсем точно.
Ако сега някой каже как да си изчистя плочите, някои от които и те на по 50 години, ще съм благодарен. Чувал съм че ги мият със сапун, но смея за сега.
Поздрав на всички
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: cwetalin в 14 Декември, 2018, 19:32:02
Да покажа резултата. Харесва ми стила, затова се борих да го възстановя. Усилвателят го възстанових преди известно време, все не оставаше време и пари за грамофона.
Сега чакам един DAC, който мисля да вградя в грамофона. Да видим. Ще пиша, като започна да го правя!
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: azop_v в 14 Декември, 2018, 19:48:55
Абе човек, кажи го тоя ремък какъв размер има, че не го видях никъде.

Или обиколката, или двойно сгънат.

Плочите ги миеш със сапун и гъба, като после ги подсушаваш между вестници, с притискане с ръце. Поне аз така го правех и проблеми не съм имал.

.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: cwetalin в 14 Декември, 2018, 19:53:06
210x3, по спомен това пишеше на пакета
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: azop_v в 14 Декември, 2018, 19:59:10
210x3, по спомен това пишеше на пакета
200 няма ли да стане? Магазина зарежда до 200 мм., но не си спомням плоски ли бяха, квадратни ли, или обли. Не знам дали ϕ3mm няма да му е тежък, ама щом така пише... Ще проверя.

Да допълня... Това 200 обиколка ли е, двойносгънат ли, или диаметър?

.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: NHB в 15 Декември, 2018, 23:17:51
Благодарности на всички които се включиха.
Карам подред. О пръстенът не стана, защото го взех много голям. Черен, гумен, твърд. Многократно по-твърд от ремъка, който купих.
Ролката е пластмасова, като на видеото. На снимката ролките са от друг модел, идеята беше да придобиете представа за какво говоря.
Моторър е асинхронен, променливотоков, без никаква регулация. Освен това не е цял, а се разглобява на ротор и статор, и при сглобяването им заедно може да се изкриви и съвсем да не се върти. Гумата че е стара, стара е, има няма 50 години. Нова никой няма да ми направи... Само малко корекция към NHB - ако гумата е по-малка, оборотите ще са по-високи, предавката е намаляваща. Както и да е....
Днес сложих едно парче термошлаух, намерих по-тънък, на горната част на конусната втулка. Духнах с поялника и се сви, но започна да излиза, конус е все пак. Капка цианакрилатно лепило реши въпросът. Термосвиваемият шлаух е по-грапав от пластмасата, така че може би помага за по-добра фрикция между него и гуменото колело. Оборотите си дойдоха на мястото, гуменото колело се в момента е над средата на малката част на конусното колело. Направих си един диод да мига с 50 Hz, за 2 ms, ама забравих да го взема. В момента регулирах "по слух", но съм музикален инвалид и вероятно не е съвсем точно.
Ако сега някой каже как да си изчистя плочите, някои от които и те на по 50 години, ще съм благодарен. Чувал съм че ги мият със сапун, но смея за сега.
Поздрав на всички

Правилно, съгласен съм за корекцията. Добре де, ама от една страна уж всичко ти е ясно, а от друга - май не си отговаряш на въпроса по каква причина се получава по-бавното въртене на тавата, та е нужно да коригираш така дивно системата с термошлаух и каноконлит... Това, дето никой няма да ти направи гумата, май го казваш точно на един от хората, които могат да ти я направят... и втулката също.
А сега не се ли получава модулация на скоростта на тавата с честотата на въртене на мотора?
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: ditronix в 16 Декември, 2018, 10:14:21
Измиването на плочите трябва да се прави с дестилирана вода. Аз бих ползвал примерно трапезна вода, от ЛИДЛ, в кръглите туби. Тя е пречистена, с много ниска минерализация. Малко мек сапун, бебешки примерно и добро изплакване после. За ремъците- недоумявам как могат да се ползват уплътнителни пръстени за тази цел!  :nea:  Цял живот почти съм работил с такива пръстени от различни видове и размери, същевременно дълги години се занимавах и с ремонти.По времео, когато все още в магазините имаше ремъци само за ФИНЕЗИЯ и ЮПИТЕР, колега стругар ми режеше такива от гумени втулки, които се ползваха в сондажните лостове. Пускаше от минималния възможен до максималния такъв размер. Нямаше липса на размер никога! После като спрях да се занимавам с това изхвърлих две торби с останали ремъци. Правеше ми дори и плоски ремъци. Онзи ден излезе един , останал  в една кутия. Та о-пръстените са много твърди за тази цел.Особено за малки размери.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: origo в 16 Декември, 2018, 17:39:05
Ами в момента са ненамираеми ремъци с кръгло сечение (или поне не нужните размери) и единствената опция е О пръстен. Става работата, има различни пръстени от различни материали, и се подбира диаметъра така, че да стане работата. И истината е, че става. Има и по-меки материали, малко по-малко разтегателни са от ремъците, което се компенсира с малко по-голям размер, спрямо предвидения ремък. Понякога слагам с малко по-малък диаметър от съответния ремък и не съм имал проблеми. не казвам, че е идеалното решение, но е значително по-добре от слагането на ластик вместо ремък например.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: ditronix в 17 Декември, 2018, 08:47:25
За ластик и дума да не става! В повечето случаи които съм имал обаче кръглите ремъци успешно са били заменяни с квадратни с адекватно сечение. И като се замисля, много редки бяха случаите, когато са били оригинално ползвани кръгли ремъци. Сцеплението на квадратните и плоските с механиката е много по-добро и те предизвикват по- малко проблеми.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: origo в 17 Декември, 2018, 11:03:21
Съгласен съм, но в много от старата апаратура се използват именно кръгли.
Като оставим на страна соц. машините, имам и магнетофони National от 60-те които са също изцяло с кръгли ремъци. И за съжаление там не сполучих със замяната им с квадратни. Може би защото не намерих по-дебели квадратни, но някак си не стоят добре в ремъчните шайби за кръгъл ремък. Върти се и се усуква постоянно квадратния, защото не „знае“ на коя страна да застане. Отделно и сцеплението им с шайбите не беше никак завидно, отново поради малката дебелина разбира се. Та все в някои случаи си се налагат кръгли ремъци според мен.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: slavi в 17 Декември, 2018, 13:34:31
Темата набъбна и няма лошо. Но, все пак отново се намесвам, не като последна инстанция, разбира се. Поне за мен, в последните години не съм имал проблеми с кръглите ремъци откакто се появиха обявите за О-пръстени. Важното е да си търпелив  да разгледаш хилядите предложения на толкова много търговци и производители. Предлагат се не само като размери, но и от различни материали. Не знам, може и да е късмет, но съм намирал това, което ми трябва и работят без проблем. Е, не знам след години (да сме живи и здрави де)какво ще им е поведението, като са поставени в "необичайна" обстановка? Да, колегата е прав относно диаметъра на сечението, при отклонения върти, да но променя оборотите, респ. скоростта при магнетофоните.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: origo в 17 Декември, 2018, 14:23:11
Така е, защото част от сечението на ремъка се прибавя ефективно към диаметъра на задвижващото колело. Също както е много малко известен факт, че скоростта на лентата на един магнетофон, зависи и от дебелината на лентата. Та поставянето на лента с друга дебелина, внася известна грешка в скоростта на движение.
Титла: Re: Проблем с ремък за грамофон B&O
Публикувано от: ditronix в 18 Декември, 2018, 08:57:05
Taka e, но още навремето имаше колеги, дето не го вдяваха това. Отива в магазина, дай ми ремък- с каква дебелина- а бе давай каквото има, какво толкова... Колкото до устойчивостта на О-пръстените, тя би трябвало да е в пъти по- добра от тази на ремъците! Все пак те се правят от специални материали, устойчиви на всички възможни въздействия! Геофизичните прибори, с които работех слизаха на 2000 метра, че и повече под земята и уплътненията между отделните секции бяха два о-пръстена, леко обмазани със силиконова грес. Налягането там е от порядъка на 250 атмосфери! Разбира се, секциите се сглобяваха със специални скоби една за друга. Та в това отношение притеснения не трябва да има. Аз не помня да съм виждал напукан О-пръстен през живота си!