Форум за любителите на Стара електроника

Общ раздел => Технологии и джаджи => Темата е започната от: ahedproductions в 08 Ноември, 2017, 11:32:39

Титла: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 08 Ноември, 2017, 11:32:39
Привет сандъкчии!

След известно затишие предлагам на вашето внимание резултатите от един експеримент.
Всички знаем, че в града е претъпкано с източници на смущения. В повечето случаи това са или неадекватни на стандартите импулсни захранвания, или такива, отговарящи на неадекватни стандарти. Смущенията идват по мрежата и през капацитивната наводка сграда-антена. И докато с подходяща мрежова филтрация можем до значителна степен да потиснем мрежовите шумотевици, то смущенията, които се индуктират във антенните въводи са огромен проблем. В и около всяка сграда има т.нар. шумов облак. Когато опънем приемна антена, дори краят ѝ да се намира на разумните 1.5-2 метра от сградата, въводът винаги минава през облака, покрай стени, през прозорци и т.н. И тъй като дългата жица е високоимпедансна система, каквито са и 95% от входните вериги на сандъците, в него се индуктира цялата тази плява, от която искаме да избягаме.
За щастие има техническо решение - коаксиален кабел. Неговата закрито-вълноводна структура ни позволява да го прекараме от където ни е удобно, разчитайки (ако е качествен!) че безценните сигнали ще си останат в него, а плявата - отвън. Проблемът, обаче, е че този вълновод има нисък разпределен импеданс - 50 или 75 ома, в зависимост от типа кабел. Ако го свържем директно към антената и го заземим в двата края, този импеданс ще шунтира и нея, и применика. В резултат няма да получим нищо на изхода. Ако заземим само вътрешния край, с цел да ползваме кабела като фарадеев кафез, поне предпазвайки от електрическата съставна на шумовите полета, разпределения капацитет на кабела, който може да бъде значителен, пак ще шунтира сигнала до неприемливи нива.
Решението е употребата на съгласуващи трансформатори в двата края - при първия изолатор на антената и максимално близо до антенната букса на приемника.
В повечето случаи трансформация по импеданс 1:9 (отношение на навивките 1:3) е достатъчна, но в някои случай трянсформация 1:16 (отношение на навивките 1:4) дава много по-добри резултати.
Реших да опитам да навия няколко трянсформатора на феритни ядра от различни типове и материали. Пробвах на пръстенче и на 3 вида бинокълчета, като добри резултати получих само с един, бинокъл материла 73 на Fair-Rite. За съжаление анализатора ми слиза до 300кХц, но това не е проблем. Ето и измерванията!

[attach=1]

Изходът е натоварен с постоянен резистор 510 ома / 1%, който при 3 към 6 навивки (1:9) би трябвало да ни даде 56.66 ома на ниската страна в идеалния случай.

[attach=2]

Както виждате по реалната част (в зелено), резисторът е по-скоро 490,9 ома :) . Имагинерната част (в жълто) е над нулата, както се очавка, и показва индуктивния характер на звеното - все пак имаме бобинки на ферит. Но стойностите са съвсем скромни, което издава колко много е подходящ материала за честотите, на които го меря! КСВ също е много разумно.
Хубаво, това измерване показа, че материала е подходящ. Но как ще се представи системата от два трансформатора (по един за всеки край на кабела) и с какви загуби? За целта на тази проверка навих още един и ги свързах един с друг от високата страна, за да мога да ги свържа заедно между двата порта на анализатора и да измеря параметъра S21.

[attach=3]

Според мен резултатите са много добри!

[attach=4]

Загубите (в синьо) са от 0.4дБ до 0.8дБ, съвсем приемливо представяне! Сега съм пуснал характеристиката до 50МХц. Въпреки нарастването на импеданса там, трафчето е повече от използваемо.
Бинокълчета може да се поръчат от Комет - https://store.comet.bg/CatalogueFarnell/Product/2120469/ на скромната цена от 1.55лв/брой.
Ето и дейташита на бинокълчето ( FAIR-RITE - 2873000202) - [attach=5]
Така и би трябвало да изглежда конструкцията при антената!

[attach=6]

В следващия пост ще дам и схема на кутийката при антената.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 08 Ноември, 2017, 12:15:54
[attach=1]

Това е схемата на кутийката!
В нея, освен трансформатора, има и още компоненти. Последователно свързаните резистори по 1Мом осигуряват изтичане на статичните заряди, които се натрупват в антенния проводник при вятър. Газоразрядната лампа (https://store.comet.bg/Catalogue/Product/44637/#e30%3D, свържете дете крайни крачета в паралел) защитава от пренапрежения, индуктирани по електромагнитен път в антената от близки атмосферни разряди (светкавици). Нищо не пази от директни попадения, ако някои ще пита, но поне има по-добър път в случая. Оплетката на коаксиалния кабел НЕ Е СВЪРЗАНА със земния проводник. Поглирежете се за възможно най-доброто земно, което конкретната ситуация позволява. Имам пред вид НАЙ-ДОБРОТО ВЪЗМОЖНО, а не просто възможно...  :master2:
Може да използвате и други газоразрядници, има и руски в стъклени корпуси. Каквото намерите, но да не е на повече от 1-1.5кВ пробивно. И да не е под 300В, че ще пука постоянно радиото при вятър.
В другия край при приемника има още едно трафче. Дали там ще заземите кабела или не - пробвайте, който вариант шуми по-малко е вашия, въпреки че аз бих предпочел да "виси" целия кабел.

Поздрави на всички и успехи с антените!!!
Ваш Билян
 :hi:

П.П. Ако някой се интересува защо не ползвам оплетката на коаксиала за заземителен проводник - не си мислете, че токовете от разрядите ще текат по повърхността ѝ и че няма да прехвърлят капацитивно в жилото пуканица...
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 08 Ноември, 2017, 14:12:11
Ето и проба с двойка трафчета 1:16 (3:12 навивки)! Супер са!

[attach=2]

[attach=1]

Както се очаква индуктивността, т.е. положителното j в жълто, е по-висока, все пак има повече навивки вторичната. И по-рязко се влошава надолу и нагоре. Но това не е никакъв проблем при прием. Виж, ако се предава, нещата са съвсем различни. Ако има интерес може и да изследваме някой траф за длъжка жица, да кажем вариант до 100Вт.
  :hi:
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: origo в 08 Ноември, 2017, 14:46:06
Много интересна разработка, при първа възможност ще я изпитам как се представя в реални условия.
Относно схемата във втори пост обаче - мисля си че резисторите са излишни - все пак натрупването на статични заряди следва да е невъзможно поради галваничната постояннотокова връзка на антената със земята посредством вторичната намотка на съгласуващото трафче. Айде да кажем че разрядника е добре да остане, все пак при по-яки заряди може вторичната намотка на трафчето да се прекъсне (май това ще стане само при пряко попадение), но все пак присъствието на разрядника си е още едно ниво на защита.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 08 Ноември, 2017, 14:53:13
Оф да, навици!
Добавям тия групи на дългите жици...
 :D
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 09 Ноември, 2017, 20:27:33
Днес отскочих до Комет. Взех кутийки GAINTA G1068B, прекрасни, за около 2.50лв броя! Докато правех външното трафче реших да променя схемата и стана ето това:

[attach=1]

Тъй като кутийките имат водачи за вертикални платки, реших да се възползвам и нахвърлях това за час-два:

[attach=2][attach=3]
[attach=4][attach=5]
[attach=6][attach=7]
[attach=8][attach=9]

Реших да изолирам антената. и без това имам утечка и защита, така поне няма да ми литне трафчето. А неговата изолация също е значителна. Проводникът е ПЕЛ с дебел лак и дебел двоен слой коприна.
На последната снимка се вижда антената, която изровихме от купчината радиоскрап в село Злокучене.
Да видим какво ще излезе!
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/16855/
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 11 Ноември, 2017, 14:35:58
Привет сандъкчии!

Днес подмених антената и резултатите, поне проверени с едно ужасно смотано радио с TA7642/LM386 са много обещаващи - посред бял ден хванах 6 станции на СВ. Довечера ще тествам с Комсомолеца и радиостанцията, която вече може да влезе в играта, тъй като имам антенен сигнал на 50 ома. Ето няколко снимки:

[attach=1][attach=2]
[attach=3][attach=4]

И за къде сме без помощ в тоя живот! Аз правя ново 30W стъпалце на КВ с IRF510, а Елиа... само тя знае какво майстори!  :D

[attach=5]

Хубав уикенд, приятели!
 :drinks:
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 13 Ноември, 2017, 08:25:44
Здравейте!

Направих пробите с няколко радиоприемника и най-важно - с радиостанцията! Нямам осезаема разлика в нивото на приеманите сигнали на всички обхвати с новата антенка и с антената на станцията, настроена с тунера на приемната честота, както и с тунера в байпас на СВ и ДВ!
Приемам делото за завършено успешно.
 :drinks: :hi:
Хубава седмица!
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz1tka в 13 Ноември, 2017, 09:49:18
Аз правя ново 30W стъпалце на КВ с IRF510
Здрасти,ще ми дадеш ли схемата с транзисторите?Виждам платката на масата и ми се струва нещо което правих преди години но така и незахапа.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 13 Ноември, 2017, 10:36:08
Потърпи, че още смятам, не работя по готова схема. Ще направя тема!  :drinks:
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: Laic в 13 Ноември, 2017, 11:50:28
Хубава тема,
ahedproductions СПАЗИ даденото на сбирката обещание.
Аз лично му БЛАГОДАРЯ!
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 13 Ноември, 2017, 12:18:34
 :hi:
Пак заповядай! Важното е да вървим напред и нагоре заедно.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz2ec в 13 Ноември, 2017, 20:10:03
От мен успехи.Сметни едно стъпало 4+4 в рамо със тези транзистори.
Лека вечер.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 01 Декември, 2017, 12:38:49
 :hi: Привет сандъкчии!

Въпреки, че ме домързя да снимам видео, снощи с щерката тествахме антената с един комсомолец с уникални резултати!
Първо, искам да отбележа, че всичко работи по-добре БЕЗ ЗЕМНО от страната на радиото. Т.е. като включа земното от бюрото ми и далечния край на коаксиала е заземен в кутийката навън, се получава една нова "антена" - радиатора, земния проводник до отвън, оплетката на коаксиала та през земното на бюрото ми. Един класически земен контур, който прецаква нещата и вкарва шума обратно в радиото. Но като махна земното от към радиото... все едно е 1995 отново!!! Десетки станции на СВ от цял свят, на КВ направо стотици сигнали, без шумотевици, прекрасен ефир! Бих казал че горещо препоръчвам всеки да си направи този малък проект - без значение дали сте в града или селото. Защото зарядното на Самсунг-а на жената, едно нещо 3/3см., включено в другия край на апартамента, бълва достатъчно гняз, че да има смисъл само дори зарад него.
Довечера ще гледам да тествам с радиостанцията, тъкмо и нови микрофон да пробвам, и пак ще пиша, може и някое видео да снимам...  :drinks:
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: origo в 01 Декември, 2017, 15:45:59
Супер! Много се радвам за добрите резултати! Наистина ще се радвам на видеоматериал, или поне звуков запис на приема.
Поздрави!  :good:
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: dinev66 в 20 Декември, 2017, 18:19:11
Здравей Биляне, изпитвам огромна нужда от подобна антена и фидер, писна ми да настройвам само по уреди АМ обхватите и да не мога да чуя нищо в реални условия. Но имам няколко въпроса:

1. Не зная дали някъде съм пропуснал нещо, но в началото пишеш:
 "Оплетката на коаксиалния кабел НЕ Е СВЪРЗАНА със земния проводник.",
а в последния пост:
"Първо, искам да отбележа, че всичко работи по-добре БЕЗ ЗЕМНО от страната на радиото. Т.е. като включа земното от бюрото ми и далечния край на коаксиала е заземен в кутийката навън, се получава една нова "антена"

Последно да разбирам ли, че коаксиалът е заземен в кутията при антената?


2. "Погрирежете се за възможно най-доброто земно, което конкретната ситуация позволява. Имам пред вид НАЙ-ДОБРОТО ВЪЗМОЖНО, а не просто възможно..." - Дай ми идея за добро земно, живея на 11 етаж в 16 етажен блок + таван, обиколен от всички страни с тротоар. Копаенето и забиването на кол за автономно земно няма да е мого лесно, но още повече ме тревожи прекарването на заземителния проводник до покрива. Външното му полагане ще създаде проблем, защото от вятъра ще пляска по стената, а почти е сигурно, че "доброжелателният" ми съсед отгоре ще го резне. Решението е оковаване с алпинистт, но освен, че става финансово дебело, и това ще има проблеми, защото има етажи с поставена изолация (където не бива и не може да се кове) и други етажи без. Струва ми се, че заземлението на гръмоотводната инсталация не е много добра идея.  :D Ти имаш ли други?

3. Антената мога да я разпъна от единия до другия край на покрива - около 20 м. или малко повече, (нямам друг възможен блок наблизо) - на каква височина от покрива е добре да бъде, като имаш впредвид, че на тавана няма друга техника освен асанцьорите и осветление? Таваните са малки клетки, необитаеми и се ползват само за багаж.

4. Минава ми през акъла и нещо друго, но не зная дали е възможно. Феритна ненастройваема антена със широколентов усилвател поне за средни вълни - лентата е малко повече от 1 МHz. Разположена в стаята до прозореца или даже отвън на него. Мислиш ли, че е възможно?
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 20 Декември, 2017, 20:03:21
 :rofl: много ми беше ясно като го писах, но сега с тия два цитата ми се изясни двоичната природа на изявлението...
1) Не, не е заземен навън. Там е зад трафчето. Не трябва и да е заземен по принцип, защото през него тече само диференциално сигнала, т.е. иде по жилото и се връща само по вътрешната повърхност на оплетката. Няма никакваи синфазни балансирани токове, че да тече по външната повърхност. И като не тече там няма да се наслагват токове от смут отвън с тези на сигнала и воала - коаксиала бачка както е замислен. Обаче реших, че не всеки приемник ще се радва на това. Например моята станция на всичко под една честота някъде из ниските къси се кефи на земното и не шуми, напротив, вдига ѝ се чуствителността малко. Това второто трябва да помисля защо е...
2) Някакви тръби? Ако не, имаш винаги един вариант, но не е широколентов, а се настройва на работната честота на каквото си свързал. Противовес местен с настройка в резонанс. Имаш арматура в стените, нали? Я провери дали е заварена като хората и заземена, моля. Измери има ли потенциал между нея и нулата в блока и ми кажи. Ще помисля още, има как да се спаси, ма май ще трябва да пробвам може би при мен първо... да не се излагам хаха! Дървета на хоризонта? Или си в бетонна пустиня?
3) Може да не се наложи. Имам тука един Mini Whip и още една активна. Мога да ти измисля велик вариант и да не мислиш и за земно въобще... Трябва да ги видя дали са живи. ;) С активна и земното, поне на приемане, не е нужно. Е, ще я монтираш на покрива, върху мрежа екранираща някаква, ще я измислим каква.
4) Не само възможно, ама ако си навит ще ти предложа един проект. Средно сериозен.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 21 Декември, 2017, 07:33:49
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5157.msg35433#msg35433
2) Активна приемна антена MiniWhip
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 21 Декември, 2017, 10:51:36
Може и това, ако си навитак да го изпълниш! https://pa0fri.home.xs4all.nl/Ant/Active%20antenna/Active%20receiving%20%20loop%20antenna%20eng.htm
Просто би било перфектно. Само добавяш едно трафче 1:16 към нея, като моите горе, и си готов.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: dinev66 в 12 Февруари, 2018, 20:28:18
Ето приемането на дълги, средни и КВ с Mini-whip-a в центъра на Пловдив. Благодаря ти, Биляне за подаръка и че ми отвори очите!

https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5157.msg35433#msg35433

Предавателя Видин на 1мин и 20 сек.


/>
И с Braun 4742:

Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 12 Февруари, 2018, 20:58:32
 :hi: :drinks:
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: dinev66 в 12 Февруари, 2018, 21:16:35
 :hi:
 :drinks:
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: origo в 13 Февруари, 2018, 10:37:16
Като гледам, май ще си направя един mini-whip и ще го кача на покрива  :good:
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 13 Февруари, 2018, 20:48:14
Действай! Няма да съжаляваш.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: rolling_heads в 13 Февруари, 2018, 21:50:23
Честито,
И аз искам.
Само дето не разбрах какво е сътворил колегата Динев.
Може ли да разкажете , да дадете схеми, платки и съвети ми
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: styrshel в 13 Февруари, 2018, 22:10:32
Честито,
И аз искам.
Само дето не разбрах какво е сътворил колегата Динев.
Може ли да разкажете , да дадете схеми, платки и съвети ми
И аз искам повече практически насоки, с по-малко теория.
Моля!
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: slavi в 14 Февруари, 2018, 09:35:03
И аз! Понеже не към добре с теорията, но с практиката ще се справя...
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 14 Февруари, 2018, 15:10:48
Ех, практика, теория...  :D

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

Това е "слим" вариант за тесни тръби. Може и класическия, като моята и на Владо:

[attach=5]

[attach=6]

Транзисторът 80181 е 2N5109.

Далеч от железа, на високо, 2-3 метра над покрива. Не свързвайте земно, антената е изолирана. Ако искате си заземете оплетката в долния край, ако има положителен ефект и за безопасност, но зависи от конкретната инсталация. Задължително трансформатор на изхода 1:16 по позната конструкция от предните постове.
 :drinks:

П.П. ДА, 5109 е задължителен. НЕ 3866 не става. Е, поне моя опит така показва, ама знае ли се, може да съм омазал нещо...
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: styrshel в 14 Февруари, 2018, 15:27:00
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕееее, сега Биляне, пак тънкаж искаш да минеш! Нарисувай всичко и това 1:16, и не казваш тези маси по схемата влизат ли в приемника към клема земя?
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 14 Февруари, 2018, 16:14:47
Трафчето го има описано още в началото на темата. Обяснил съм всичко нагоре, кое се заземява, кое не. Четете. Трафчето изолира антената и земно не е нужно към нея. Антената горе, захранващия инжектор долу. А за рисуването не виждам какво по ясно от схема и снимки. Какво друго ви трябва?
А, и тия 2.2К на изхода при мен ги няма, не мога да разбера защо са ги сложили в този вариант.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: goldib в 14 Февруари, 2018, 21:39:14
 :batt: 2N5109  туй чудо от де се купува, щото тези дето пишат, че го имат го нямат 8)
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz2xl в 14 Февруари, 2018, 23:12:12
2N5109 или 2N3866.Средномощен вч транзистор с претенции да е малошумящ.KT610 е по добър от към усилване и шум,но корпуса е друг.КТ606А също става.За тоя антенен предусилвател е нужен такъв или подобен за да има достатъчна динамика.Въобще аз съм доволен от КТ640А-2 за такава работа..........обаче е голяма рядкост.Не знам Билян пробвал ли е с такова чудо.На честоти до към 500 мхц е много линеен от към усилване.
Редактиране на публикация
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 14 Февруари, 2018, 23:29:21
Тук има разумни доводи! http://vpayaem.ru/miniwhip2.html
 КТ640А-2 тоз не беше ли някаква легенда безкорпусна?
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz2xl в 14 Февруари, 2018, 23:44:24
КТ640А-2 е съвсем реален,тук на снимката съм изсипал 20-тина броя :) Съвсем корпусен си е :) вярно че правят някой свч хисове с него,едно време правеха.Граничната му честота е около 7 гхц по спомени.Мога да ти пратя десетина за проби и да видиш че е реална тази легенда :) При мен стоят от години.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 14 Февруари, 2018, 23:50:01
Под думата "легенда" имах пред вид легендарен, а не че няма такъв! Ми помня нещо от паспорт, явно греша. Мисля да пробвам тоя вариант на руснака, изглежда много добре, ще го понапудря само и без филтри.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz2xl в 14 Февруари, 2018, 23:53:05
Ясно за легендата :) правеха разни екзотики с него.Ако имаш мерак да пробваш,мога да ти ги подаря всичките,те при мен и без това си стоят без употреба.Зрението вече не е като на млади години.Гледам на линка който си дал на изхода са сложили двутактно стъпало с КТ368 и КТ363.Там като че ли ще паснат по добре КТ907 и КТ917.Динамиката ще литне до небето.Имам някъде двойки от тях.Сложих ти снимка,обаче не се получи както винаги :)

Двойката се оказа КТ904 и КТ914 което е същата манджа,комплементарна двойка за ВЧ.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: dinev66 в 16 Февруари, 2018, 18:39:41
Някой ще експериментира ли схемата на руснака?

[attach=1]

Споделяйте!

Аз имам въпрос към Билян и всички останали във връзка с цитираната по-горе Луп-антена, която съм на път да реализирам:

https://pa0fri.home.xs4all.nl/Ant/Active%20antenna/Active%20receiving%20%20loop%20antenna%20eng.htm

[attach=2]

Какво мислите вие за предпазните диоди при усилвателите на активни антени? Прочетох следния  материал:
How DOES the PA0RDT Mini-Whip work:

http://owenduffy.net/antenna/PA0RDT-MiniWhip/

Последния абзац - "Diodes connected to antennas" и заключението на автора: "Connecting diodes to antennas is plainly irresponsible!"

Моля, коментирайте!
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: shri в 16 Февруари, 2018, 21:42:03
Ясно за легендата :) правеха разни екзотики с него.Ако имаш мерак да пробваш,мога да ти ги подаря всичките,те при мен и без това си стоят без употреба.Зрението вече не е като на млади години.Гледам на линка който си дал на изхода са сложили двутактно стъпало с КТ368 и КТ363.Там като че ли ще паснат по добре КТ907 и КТ917.Динамиката ще литне до небето.Имам някъде двойки от тях.Сложих ти снимка,обаче не се получи както винаги :)

Двойката се оказа КТ904 и КТ914 което е същата манджа,комплементарна двойка за ВЧ.
Еми Асен ти го е писал, мощни ВЧ транзистори е решението от високи входни нива. В професионалните приемници обикновено на входа се слага газоразрядник, който се отпушва при високо напрежение индуцирано в антената. КТ610 също е добър вариант за входен усилвател. Да маломощните ВЧ полеваци са капризни към високи входни нива и пикове, горят.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz2xl в 16 Февруари, 2018, 22:12:24
КТ610A е добър вариант.Малко над 1 ват на 1 гхц.Шума е нисък.Недостатъка е че ако му пуснеш повече от 16-18 волта може да пробие.За първата схема на Билян мисля че ще потегли.J310 е добър транзистор и шума е малък.J310-625 мВт,60 мА.Трудно се намира и не знам да има аналози.SMD варианта MMBFJ310 може да се поръча.
dinev66 Диоди на входа са добро предпазно средство само ако наблизо няма някакъв мощен разпръсквателен предавател,в смисъл да ти вкара някой друг волт в антената.Те тогава пазят входа,обаче отпушат ли се от антенния ток стават генератор на шум.Иначе са си защита от статик.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 16 Февруари, 2018, 22:57:26
Не съм съгласен за диодите, просто трябва човек да сложи подходящи. Аз използвам 1SS427 на Toshiba, капацитета му е 0.3пФ и все едно го няма във веригата, поне до 250МХц. От там нагоре има специални защитни компоненти, но там цените са едни други а и реално нямаме нужда от такива ние.
В схемата с лупа диодите са задължителни, има достатъчно метал в небето, че да е възможен проблем, особенно със силни ветрове. Колкото и да изглежда грубо, 4007 има около 8-9пФ капацитет и в случая, особенно с индуктивния характер на антената, 18пФ към маса не са проблем, а и самия диод може да понесе страшни кратковременни токови импулси. Аз бих сложил някое друго диодче, някое от бързите шотки с 2-3пФ капацитет, избор бол.
 :hi:
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: styrshel в 16 Февруари, 2018, 23:02:07
Като първи транзистор, ще стане ли 2П350Б, че имам такива?
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: dinev66 в 16 Февруари, 2018, 23:39:21
Колега от форума ме помоли да поясня някой неща за Mini-Whip и ще го направя "с думи прости":
Платката със самата антена и усилвателя се слага в някаква пластмасова "бутилка" за да се пази суха. Често се използва ПВЦ тръба с диаметър 35 мм или 40. Коаксиалът може да е на BNC, може да е запоен, а моят е на 2-калустър клема, че оплетката не се калайдисваше.
Това нещо на мачта 2-3 м на покрива. Да се внимава, ако мачтата е метална антенката да е над нея, според мен на 10-на см. Най добре на полипропиленова дебелостенна водопроводн тръба или нещо от този сорт:

[attach=1]

На бюрото е кутийката със захранването, което се пуска през в.ч. дросел по коаксиала за усилвателя на покрива. А сигналът от антената излиза през 1 кондензатор към радиото, пак през коаксиал, накрая на който е трафчето с пр. отн. 1:16 - в случая отношение на навивките 1:4, а именно 3 навивки към коаксиала и вторична 12 навивки към антенния вход на радиото (и букса земя естествено). Трансформатора е обяснен в началото на темата от Билян подробно. Такъв траф се слага и напокрива при антената, ако тя е пасивна дълга жица. Това е описано също подробно от Билян.
Следващите снимки са на  кутийката със захранването (евентуално 12V от адаптер, по добре неимпулсен, филтрирането му евентуално регулируем стабилизатор, какъвто е добре да има при Loop антенат, която  също беше спомената и аз в момента правя.

https://pa0fri.home.xs4all.nl/Ant/Active%20antenna/Active%20receiving%20%20loop%20antenna%20eng.htm

[attach=7]

Металната кутия е за Whip-a, а черната съм подготвил за Loop-a. Добавил съм предпазител, та като окъси коаксиала и те няма във вас адаптера да не ти запали къщата, както и светодиод. Естествено по-добре е ако кутийката е метална.

[attach=2][attach=3][attach=4][attach=5][attach=6]

Трафчето го хващам с тиксо, както и кабелите с бананчетата за антенния вход на радиото, запоявам и бандажирам стегнато отгоре.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: dinev66 в 16 Февруари, 2018, 23:58:39
Между другото, който го мързи да прави в Ebay има Mini Whip разни варианти и цени, само платки, със и без захранване, с готови модули - напр:

[attach=1]

https://www.ebay.com/itm/MiniWhip-Active-Antenna-HF-LF-VLF-mini-whip-shortwave-sdr-RX-portable-receiving/222327564468?hash=item33c3c168b4:g:iB4AAOSwurZZLoqW

[attach=3]

https://www.ebay.com/itm/Mini-Whip-HF-VLF-active-RX-antenna-10kHz-to-30MHz-with-RF-isol-tr/201832720063?hash=item2efe2ae6bf:g:Ll8AAOSwhQhY07Io
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz2xl в 17 Февруари, 2018, 00:06:33
По въпроса за диодите,там им е мястото.1SS427 е добър вариант.Ползват също и 1N4002.Тоя луп когато падне температурата под нулата и въздуха около него е практически сух духне ли вятър,така малко по силничък да го поотърка и статика ти е готов.
На въпроса на styrshel за КП350.Не е добър вариант.Там е задължително по сериозен транзистор с изолиран гейт.J310 няма руски аналог.MMBFJ310 на FAIRCHILD го има на пазара и струва стотинки.Обаче в SMD корпус.https://www.tme.eu/bg/details/mmbfj310/tranzystory-z-kanalem-n-smd/on-semiconductor-fairchild/?brutto=1&gclid=CjwKCAiAn5rUBRA3EiwAUCWb22qrijq-ePO4XZG6kStuZ6MOd1nE7-4BB4aaEAXOwNVwwE2edmBCPxoCa60QAvD_BwE
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: dinev66 в 17 Февруари, 2018, 00:17:38
По въпроса за диодите,там им е мястото.1SS427 е добър вариант.Ползват също и 1N4002.Тоя луп когато падне температурата под нулата и въздуха около него е практически сух духне ли вятър,така малко по силничък да го поотърка и статика ти е готов.


Виж схемата по-горе! Дали наистина има опасност от статично напрежение. Тук тръбата е само екран за електрическата съставна на полето. Същинската антена е изолирана жица вътре в тръбата, като единия и край е на маса на усилвателя, тръбата е замасена в същата точка, както и оплетката на коаксиала.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: dinev66 в 17 Февруари, 2018, 01:25:27
Не съм съгласен за диодите, просто трябва човек да сложи подходящи. Аз използвам 1SS427 на Toshiba, капацитета му е 0.3пФ и все едно го няма във веригата, поне до 250МХц. От там нагоре има специални защитни компоненти, но там цените са едни други а и реално нямаме нужда от такива ние.
В схемата с лупа диодите са задължителни, има достатъчно метал в небето, че да е възможен проблем, особенно със силни ветрове. Колкото и да изглежда грубо, 4007 има около 8-9пФ капацитет и в случая, особенно с индуктивния характер на антената, 18пФ към маса не са проблем, а и самия диод може да понесе страшни кратковременни токови импулси. Аз бих сложил някое друго диодче, някое от бързите шотки с 2-3пФ капацитет, избор бол.
 :hi:

О, Биляне, чак сега видях твоя пост. Ти прочете ли какво пише автора? Доколкото разбрах, няма впредвид капацитета на прехода а нелинейните микротокове преди точката на отпушване на диода, които "могат да предизвикат интермодулационни продукти". Не разбирам, питам. Освен това при Луп-а входа на усилвателя не е отворен, високоомен както при мини-уйп-а. Проводниковият контур на антената е стотни от Ома и е вклчен на входа на усилвателя, а и екранът - медната тръба е замасена. Може ли да се натрупа статично напрежение?
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 17 Февруари, 2018, 09:53:34
Статиката винаги може да се появи, няма да повярваш как и на какви места.
По въпроса с IMD проблемите от клапиране на входа с диоди. Ако имаш фонво ниво, което постоянно да ти докарва диодите до начално провеждане - ок, проблем е. Но ако няма - няма проблем. Ако обаче ти хлопне една светкавица на съседния блок и една мощна ЕМ вълна ти пресече МиниУип-а, полевака на входа може ти излети по гейт. Зная, че не става дума за капацитета, прсто се загледах, че лупа го раздават до стотиците мегахерци, та там 18-тте пикофарада н 2 броя 4007 ще са проблем.
С проби ще разберем. :) Успех! Тая интегралка от MC е велика честотно, но се претоварват МНОГО лесно по вход. Огледай и динамичния обхват и помисли дали да не комбинираш някак руската схема с лупа.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ONZI в 17 Февруари, 2018, 11:21:27
Понеже темата стана доста интересна,имам едно питане което може да се окаже малко глупаво но ...
Понеже има проблем на входа с полеваците заради електростатиката,не е ли възможно според вас да се сложи лампа на входа от серията 1ж29б или нещо подобно.На 12в.би трябвало да работи,но е възможно захранването да се повиши.

Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: dinev66 в 17 Февруари, 2018, 11:36:34
[attach=2]
Статиката винаги може да се появи, няма да повярваш как и на какви места.
По въпроса с IMD проблемите от клапиране на входа с диоди. Ако имаш фонво ниво, което постоянно да ти докарва диодите до начално провеждане - ок, проблем е. Но ако няма - няма проблем. Ако обаче ти хлопне една светкавица на съседния блок и една мощна ЕМ вълна ти пресече МиниУип-а, полевака на входа може ти излети по гейт. Зная, че не става дума за капацитета, прсто се загледах, че лупа го раздават до стотиците мегахерци, та там 18-тте пикофарада н 2 броя 4007 ще са проблем.
С проби ще разберем. :) Успех! Тая интегралка от MC е велика честотно, но се претоварват МНОГО лесно по вход. Огледай и динамичния обхват и помисли дали да не комбинираш някак руската схема с лупа.

Мисля засега да възпроизведа конструкцията на дизайнера 1:1, възможно най-точно, на 100%. Опитвам се да чета по темата, почти нищо не разбирам, теориите и локумите са толкова много и толкова противоречиви, че се отказвам да ги разбера. В случая ще се доверя на дизайнера, който твърди, че има голям опит в конструирането на антени, а аз нямам никакъв.

Един приятел обясняваше как се проектира и създава добра антена: "Връзваш за кабела една велосипедна капла или някаква тенекия, завърташ кабела с ръка и пускаш. Като падне някъде, слушаш какво е приемането... Така много пъти докато не ти хареса. Това е научния подход!!!"  :D


Между другото руснакът не е открил Америка, ето статия на усилвател с висока динамика с комплементарна двойка на изхода и др. подобни:

Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: dinev66 в 19 Февруари, 2018, 21:06:41
Вече имам всичко нужно и за Loop антената. В първия хубав ден ще я монтирам на покрива. Конструкцията е супер. С тия фитинги се работи прекрасно. Антената може за минутка да бъде разглобена и транспортирана или преместена.

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

[attach=4]

[attach=5]

[attach=6]

/>
/>
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz2hn в 20 Февруари, 2018, 09:32:30
Темата е интересна, проблема е навсякъде. Може би ще бъде интересна дискусията по проблема от тук:
http://www.radioscanner.ru/forum/topic27416.html
Теоретичните основи на MINI-WHIP антената се обосновават тук:
http://www.ra0sms.ru/p/mini-whip.html
Поръчал съм и скоро очаквам доставка на
https://www.ebay.com/itm/Mini-Whip-HF-VLF-active-RX-antenna-10kHz-to-30MHz-with-RF-isol-tr/201576908470?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649
Във връзка с обясненията за антената обърнете внимание на начина на отделяне на сигнала от захранването на последната снимка.
Интересна разработка има и LZ1AQ - Чавдар Лечков, отзивчив е не се притеснявайте да го потърсите по имейла дори и по телефона. Гугъл ще Ви заведе на неговите страници.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz3sf в 04 Ноември, 2018, 18:09:33
Здравейте,
Интересна тема. Малко инфо и от мен, надявам се свързано достатъчно с темата.

За рускоговорящите:
https://www.ruqrz.com/vybiraem-antennyj-balun-balun/

За английско говорящите е доста по-лесно, има много англоезична литература на тази тематика за токови балуни или така наречените чок балуни.

Тези неща са задължителни, ако искаме каквито и да е приемни антени да работят добре. И е добре да се слагат поне по два на всеки захранващ кабел - от страната на антената и от страната на радиото. И е добре да го има на всичките кабели, които влизат при радиото, независимо за какъв обхват са, дори и за управление на ротатороте на антените, където ги има.

Аз лично слагам и на захранващите кабели, лан кабелите, захранванията на лаптопите и други по-фълги жици, кратни поне 1/4 ламбда на някакъв диапазон.

Дано да съм бил полозен на някой.

Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz3sf в 14 Март, 2019, 12:13:01
Здравейте,

Назад в темата се споменава за усилвателя с 2N5109. Не знам дали сте попадали на статията от автора - http://www.mtmscientific.com/preamp.pdf
Препоръчвам да я прочетете - описва защо усилването е лесно, спрямо други неща и защо се е спрял на точно този транзистор.

Тук има допълнение от автора: http://lists.contesting.com/_topband/2007-02/msg00185.html


П.П. Аз лично с антенно "усилване" -30-35 dBi не намирам голяма разлика с и без предусилвател и то доста по-малошумящ от този.
Това от 160м нагоре.



Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: bobi mw в 15 Март, 2019, 15:03:54
Аз се мъча да премахна шума идващ по захранването.Чудя се с трансформатор 1:1 дали няма свърши работа.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz3sf в 16 Март, 2019, 05:42:03
Здравей,
Не разбрах по кое захранване върви този шум. Ако е през 220В и от там разни изправители - бих заложил на минимум двузвенен филтър на 220В, нещо подобно https://www.te.com/usa-en/products/brands/corcom.html?tab=pgp-story (има доста производители, а и не е толкова сложно да се направи) и дросели при ниското напрежение в последствие. Ако става въпрос за специфична антена от рода на мини уипа, там по-скоро пак същото за всеки случай + на самия кабел горе при антената и долу при радиото бих навил чок балуни на подходящ ферит. За КВ е матерял 31 на Fair-rite, за Средни вълни е Матерял 75. Ако не съм разбрал правилно въпроса, моля за доуточнение.
Броя навивки + матеряла на ферита е критичен за добър чок.



Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lampamp в 16 Март, 2019, 11:29:32
А размера на феритите? И броя навивки за СВ? Кабела на моята е RG174 ако има значение има изпълнения и въздушно и на ферит. Ще сме благодарни на разяснение за по незнаещите в тая област.
А феритчето до радиото имахте предвид преди инжектора. След него към самото радио имам балун 1:16.

Поздрави Димитър.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz3sf в 16 Март, 2019, 17:17:29
Здравейте,
За приемане чоковете определено не са големи, ако се ползват тънки захранващи линии. Тук един документ е за предавателни антени, но като цяло, същото нещо като идея, с изключение на размерите, важи и за приемните антени, просто там може да се мине с малки ферити: http://audiosystemsgroup.com/630MTXChokes.pdf
Между другото, RG400 и RG142 на практика са едни и същи коаксиали - държат големи мощности, с размерите на RG58 - за предавателни чокове нямат равни, но за приемни антени и доста по-тънки коаксиали може да се ползват, като RG174 да кажем, макар и загубите да са му по-големи, но това се оправя с предусилвател, ако е за твърде големи дължини. Размерите на феритите обаче са много по-малки и от там много по-евтини. Идеята е да може захранващата линия, била тя и усукана двойка, да може да направи нужния брой навики, на дадениете честоти на правилния матерял ферит.
Аз лично предпочитам усукана двойка от LAN кабел, която е 100омa. В много зашумена среда се държи по-добре от коаксиал.
С един кабел лесно се правят управления + пренос на сигнал, ако човек иска да покрива 4 посоки с превключване. Мини уипа не е точно подходяща за целта - все пак диаграмата е като на вертикал - 360 градуса. Евнтуално би станала само с минимум два броя, разнесени на разстоянире и сфазиране - тогава би могло да стане нещо.

Тук давам и линк за чокове от 160м до 10м: http://audiosystemsgroup.com/2018Cookbook.pdf. За знаещите английски е доста образователно четиво и като цяло на неговия сайт има доста неща по въпроса: http://audiosystemsgroup.com/publish.htm

Пак да го напиша, аз лично слагам чокове на всичко де що е по-дълго от 1/4 ламбда дължина на вълната в къщата, включително и на коаксиала на ТВ, ЛАН кабел (това пък особено задължително), телефонен кабел и прочие, като правилото е минимум два чока на кабел от двете страни. Примерно имаш 2 антени на покрива, които влизат в превключваща кутия горе и надолу към шака върви един кабел. При тази постановка трябват по два чока от антените до кутията на коаксиал + още два от кутията до радиото = 6.  Препоръчително е ако кабелите са много дълги, да се слагат чокове и по кабела поне през 1/4 ламбда. На всички кабели които влизат в шака, защото ако само един кабел е без чок, шумовете ще влязат при радиото точно през него, т.е. дори и при антени за УКВ, слагаш чокове на КВ или СВ, който от какво се интересува. В тази връзка, да направиш един чок и да мислиш че може да покриеш целия спектър с него е немислимо, та всеки да смята, ако ще покрива всичко от 630м до 10м, колко чока трябва да нареди и от двете страни на всяка захранваща линия по трасето. :)
За последно давам още един полезен линк в много отношения:
/>
Разглежда се в чстност една антена, но не точно това е най-важното, а цялостния концепт. И детайла, който трябва да се спазва, за да станат нещата по-добре. Междудругото съм привърженик точно на насочените широколентовите затворени терминирани рамки, които имат диаграма минимум като кардиойда - просто приемането с антена, която минимизира шумовете дори от една посока е в пъти по-добре от антена, която приема от 360 градуса.


Дано да съм бил полезен.

Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lampamp в 01 Април, 2019, 20:41:51
Ще трябва да сложа 2 антени mini whip на една пръчка. На какво разстояние трябва да са? Ще си пречат ли ако са  на разстояние 10 тина см една от друга изправени нагоре или едната нагоре другата надолу една под друга?
Ще се ползват от два отделни приемника.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz3sf в 02 Април, 2019, 10:13:55
Ще трябва да сложа 2 антени mini whip на една пръчка. На какво разстояние трябва да са? Ще си пречат ли ако са  на разстояние 10 тина см една от друга изправени нагоре или едната нагоре другата надолу една под друга?
Ще се ползват от два отделни приемника.


Здравей,
Не се сещам точно за какво са ти две отделни антени, за два отделни приемника. Ако искаш да сфазираш двете антени, разстояния от порядъка на сантиметри са добри само за сантиметрови обхвати. За два отделни приемника ти трябва по скоро сплитер  https://www.w8ji.com/combiner_and_splitters.htm , http://f6aoj.ao-journal.com/crbst_136.html , от колкото две отделни еднакви антени.



Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 02 Април, 2019, 10:39:28
Привет!

Не е желателна такава подредба. По принцип идеалния вариант за тази антенка е да се сложи на покрив със земна подложка (ламарина, мрежа) на около 3 метра над нея на изолиран прът. Антената е силно капацитивна и не обича проводящи обекти на близо, завурзва връзка с тях и ѝ влияят както на направлеността, така и на чуствителността.
Може и без земен plane, но при всички случай далеч от други обекти. Балконната конструкция е проста - изнасяне максимално навън на летва от твърдо дърво, укрепена с въженца-обтяжки да държи на ветрове, и вертикален монтаж.
Сплитерите, дадени от колегата биха свършили работа, само ако приемниците са с терминиран 50-омов вход. Ако са лампови са с неизвестно съпротивление на входа, плитера на Уилкинсън няма да функционира нормално. Ако се ползва една антена и искате да се раздели сигнала на два приемника трябва да се направи такава структура -
MiniWhip - 50 ома коаксиал - Wilkinson сплиттер - буфер без усилване и с 50 ома входно съпротивление за всеки от двата приемника.. За ДВ/СВ и КВ има много решения за такава схема с евтини транзистори. Така сплитера ще е натоварен с 50 ома и ще дели по равно баницата!
Винаги може и две антенки да се направят, така е по-лесно, но трябва да се монтират на разстояние една от друга (3 метра е здравословния минимум) и на изхода на коаксиала да се сложи по едно трафче 1:16, като описаните в началото на темата. То ще съгласува ниското изходно съпротивление на системата антена/усилвател - кабел с високото входно съпротивление на ламповите радиа и няма да натоварва входните кръгове, смачквайки качествения им фактор и довеждайки до заветното "Баце не бачка тва! Нищо не чувам!"  :D
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lampamp в 02 Април, 2019, 10:52:10
Антенката съм я изнесъл 2.5 м извън терасата на сопа от стъклопластова въдица,не карбонова. Трафче си има на изхода към приемника.
Усложнява се с тея буфери и други добавки за моите никакви познания. За човек знаещ материята не ще са му проблем. По лесно 2 антенки ама нямам място да са на 3 метра отстояние. Вариант е с превключвател между двата защото е малко вероятно да работят едновременно и двата
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 02 Април, 2019, 11:00:43
Антенката съм я изнесъл 2.5 м извън терасата на сопа от стъклопластова въдица,не карбонова. Трафче си има на изхода към приемника.
Усложнява се с тея буфери и други добавки за моите никакви познания. За човек знаещ материята не ще са му проблем. По лесно 2 антенки ама нямам място да са на 3 метра отстояние. Вариант е с превключвател между двата защото е малко вероятно да работят едновременно и двата
И толкоз става!
Да, с превключвател ще е супер.  :drinks:
Не мисля, че си с никакви познания. ;)
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lampamp в 02 Април, 2019, 11:03:29
Ами специално в тая област на вч техниката.. има много неясни неща.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 02 Април, 2019, 11:05:12
Ако мога да изясня нещо - пиши на лични да не разводняваме темата.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz3sf в 02 Април, 2019, 14:41:38
Здравейте,
Като цяло, това с допълнителния предусилвател е излишно за мини уипа. Според мен по-лесния вариант със сплитера е:
След антената - сплитер - два повишаващи трафа към входното съпротивление на радиата, които ще се хранят.

Всъщност сплитера не е казано че трябва да е 50ома. С подходящо съпротивление би трябвало да получиш и сплитер с каквото е нужно съпротивление на изхода, но да не се забравя че входа е същия - т.е. ще има разсъгласуване с антената. Едно трафче на подходящ ферит за повишаване от 50ом до съпротивлението на сплитера, обаче решава проблема.

Крайната схема трябва да е:
Мини уип - повишаващ траф до съпротивлението на сплитера - сплитер - 2 радия (задължително постоянно включени към двете радиа или единия изход на сплитера трябва да е терминиран с подходящото съпротивление).


Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 02 Април, 2019, 15:18:24
Входното съпротивление на радиата е килоомно. Сплитер, имащ такова собствено съпротивление, има меко казано своите особенности, докато на 50 ома нещата са бая по-ясни. Освен това след сплитера каква точно линия ще се подведе до радиото?
Според мен схемата би била следната:

                                                       кабел 50ом - трафче 1:16  - радио 1
                                                     /
Мини Уип - кабел 50ом - сплитер
                                                     \
                                                       кабел 50ом - трафче 1:16 - радио 2

@lampamp: сбъркал съм схемата в личното съобщение, тази е вярната!
Сплитерчето не е толкова тривиална задача само по себе си, защото го искаме да работи от ДВ нагоре. Там трябва да се подбере материал за феритите внимателно, за да се получат необходимите индуктивности с малко навивки, че иначе ако трябват много навивки собствените капацитети ще удавят сигналите на КВ.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lampamp в 02 Април, 2019, 19:07:01
Феритите като описаните от вас"бинокълчета" . От фарнел/комет.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 02 Април, 2019, 20:39:26
Същите, материала е перфектен. Стават и за сплитера.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: styrshel в 02 Април, 2019, 21:58:06
Антенката съм я изнесъл 2.5 м извън терасата на сопа от стъклопластова въдица,не карбонова. Трафче си има на изхода към приемника.
Усложнява се с тея буфери и други добавки за моите никакви познания. За човек знаещ материята не ще са му проблем. По лесно 2 антенки ама нямам място да са на 3 метра отстояние. Вариант е с превключвател между двата защото е малко вероятно да работят едновременно и двата
Според мен става излишно филмиране! Ако антената няма да се ползва за някакви специални цели, към нея могат да се закачат няколко приемника без да се влоши качеството на приемане и  без да си пречат. Това го доказа експеримент от преди малко,  като закачих 2 радиоприемника към Mini Whip с усукана двойка проводници и нямаше никаква разлика, дали ще е включен само единия или и двата.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz3sf в 03 Април, 2019, 09:35:36
Най-вероятно е така, защото има сериозен предусилвател. Ако беше пасивна, нерезонансна антена, нещата изглеждат по друг начин. Там загубите са си загуби и особено от малките антени, чийто сигнал и без това е почти никакъв,  се усещат сериозно.


Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: bobi mw в 29 Април, 2019, 15:37:00
В абонатният шнур за колективно телевизионно приемане има подобен филтър.Освен разделителните кондензаторчета има и един феритен филтър който разделя приемника от антената.Като цяло много добре се справя,защото моят антеноотвод е 50 ома и свързан директно си има смущения и затихване на полезният сигнал когато свържеш шасито на приемника с ширмовката.С използването на това старо устройство много добре се изчистват смущенията.Тъй като нямам това свободно време бих купил готово направено от някой колега.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz3sf в 30 Април, 2019, 16:52:41
В абонатният шнур за колективно телевизионно приемане има подобен филтър.Освен разделителните кондензаторчета има и един феритен филтър който разделя приемника от антената.Като цяло много добре се справя,защото моят антеноотвод е 50 ома и свързан директно си има смущения и затихване на полезният сигнал когато свържеш шасито на приемника с ширмовката.С използването на това старо устройство много добре се изчистват смущенията.Тъй като нямам това свободно време бих купил готово направено от някой колега.


Това освен като филтър, явно съгласува и импедансите - най-вероятно 300ом към 75ом а не 50 ома, както го ползваш, но пак е по-добре от колкото директно към коаксиала. Ако свалиш схемата от платката (като гледам има един трансформатор и 2-3 кондензатора), едва ли ще да е толкова трудно да направиш подобен филтър. Най-важното е да намериш високочестотен ферит за съгласуване на импедансите с малък брой навивки и другото по схемата на свързване, както е на платката. Ако отнеме повече от 30-40мин заедно със свалянето на схемата, пиши ги че е било време за кафе.  :D


Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: rolling_heads в 14 Май, 2019, 17:59:07
Здравейте.

Дойде време за смяна на коаксиалния кабел на антената ми.

Намира ми се втора употреба кабел за кабелна със стоманено жило за обтягане.
Антената ми преставлява опънато стоманено въже за простор между асансиорните кули на два съседни входа на панелка.Поставни са изолатори тип яйце на 1,5м от панелите.Извода е в единия край. от там връзвам коаксиания и го пускам до втирия етаж
Става ли за целите ми този кабел?
Може ли да ползвам стоманеното жило за заземяване?
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz3sf в 14 Май, 2019, 19:36:51
Здравейте,
То стоманеното жило е точно за тези цел на този тип коаксиален кабел, но въпроса е къде в панелка ще го заземявате. Ако въпросното заземяване ще вкарва повече шум, от колкото стоманения кабел приема само ефирно, а си приемна доста сериозно всичко, няма голям смисъл, но ако можете да направите добро RF заземяване, тогава би трябвало да е много по-добре от към приемане. Поне това ми е мнението, може и да греша. Аз лично съм фен на чоковете - без тях не става. Всеки кабел, който не се заземи или не му се сложат чокове от двете страни, си е антена. Коаксиала, който върви вертикално надолу (и наклонен да е, пак е с вертикална поляризация) си приемна предимно вертикално поляризираните локални смущения доста сериозно. Без чокове и без заземяване, въпросното стоманено жило, което влиза до радиото си е пасивен излъчвател долу при радиото на същите тези смущения. По тази логика, ако не можете да го заземите правилно, по-добре ще е без такъв кабел със стоманено жило. Защото докато по-гъвкав кабел може да намалите в пъти проблемите с навиването на чокове, то единственото решение да не вкарва излишни бози на подобен кабел е много качествено високочестотно заземяване, което е доста сложно постижино в панелки. Успех в конструирането.


Поздрави,
lz3sf
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ONZI в 11 Май, 2021, 12:12:46
КТ610A е добър вариант.Малко над 1 ват на 1 гхц.Шума е нисък.Недостатъка е че ако му пуснеш повече от 16-18 волта може да пробие.За първата схема на Билян мисля че ще потегли.J310 е добър транзистор и шума е малък.J310-625 мВт,60 мА.Трудно се намира и не знам да има аналози.SMD варианта MMBFJ310 може да се поръча.
dinev66 Диоди на входа са добро предпазно средство само ако наблизо няма някакъв мощен разпръсквателен предавател,в смисъл да ти вкара някой друг волт в антената.Те тогава пазят входа,обаче отпушат ли се от антенния ток стават генератор на шум.Иначе са си защита от статик.



Китайците го продават,не знам колко са читави.
https://aliexpress.ru/item/4000706661158.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.36222b05ATRfXf&algo_pvid=9179aa5f-1011-4d59-b050-93ff142135d5&algo_expid=9179aa5f-1011-4d59-b050-93ff142135d5-4&btsid=0b8b036a16207241537744151ee6a0&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_&sku_id=10000006211483315
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 11 Май, 2021, 12:53:48
Незнам колко е истински, но... https://elimex.bg/product/39322-j310-to-92 (https://elimex.bg/product/39322-j310-to-92)
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lz2lx в 11 Май, 2021, 13:20:12
   Скъпо ги продават ми се струва. Същата стока. Тук са за под лев.                       
            https://aliexpress.ru/item/32963932530.html?spm=a2g0s.12269583.0.0.4500466f90eVgw 
                                   
                     (https://ae02.alicdn.com/kf/Uba922cbac9414617b46a210055c5a935A.png)
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: analogovashemotehnika в 11 Май, 2021, 17:37:19
Според мен едва ли ще се намери читав J310 и то в THT корпус в родните магазини. За сметка на това във Фарнел са налични MMBFJ310/309 и то на прилична цена.  :)
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: lampamp в 24 Май, 2021, 23:21:42
Цитат
За сметка на това във Фарнел са налични MMBFJ310/309 и то на прилична цена.  :)
Ползвал съм такива за моя мини уип тях намерих.
Титла: Re: Приемна антена в града - противошумов въвод
Публикувано от: ahedproductions в 25 Май, 2021, 11:42:30
Ползвал съм такива за моя мини уип тях намерих.
:good: