Форум за любителите на Стара електроника

Радиоприемници => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: bobi mw в 08 Ноември, 2017, 17:42:44

Титла: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 08 Ноември, 2017, 17:42:44
Колеги докараха ми този радиоприемник с уговорката да му направя скалният механизъм и да направя профилактика на потенциометрите и да проверя защо шуми на УКВ и хваща слабо станции.Като ми докараха радиоприемника и се оказа че е от първите серии Кантати само с старият УКВ обват.Настройката на УКВ обхвата се извършва с променлив кондензатор и отделен УКВ-блок.Някой пренастройвал ли е такъв УКВ-блок и дали е възможно?
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: origo в 10 Ноември, 2017, 12:34:28
Точно кантата не съм пренастройвал, но щом е с променлив кондензатор то пренастройката няма да е трудна. Сложно става с вариометрите. Качи актуална схема на радиото да погледна как е организиран блока.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: vilsa в 10 Ноември, 2017, 14:58:59
 :)
По хубаво не може.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: origo в 11 Ноември, 2017, 10:59:23
Трябва да стане пренастройката Боби, я снимай да видя УКВ блока какво представлява с отворен и затворен капак. Може да го свалиш и да ми го пратиш за пренастройка.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 17 Ноември, 2017, 11:46:22
Трябва да стане пренастройката Боби, я снимай да видя УКВ блока какво представлява с отворен и затворен капак. Може да го свалиш и да ми го пратиш за пренастройка.
Аз смятам че никой не се захващал с такава пренастройка точно на такъв УКВ-блок и съдя по това че няма никакви съвети.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: Валери в 17 Ноември, 2017, 13:25:17
Хм, имам "Кантата 1" с два обхвата на УКВ, но е без отделен УКВ-блок:
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=7353.msg51729#msg51729
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 17 Ноември, 2017, 15:26:00
Това е новият модел "Кантата".Първият модел "Кантата"1,2,3 са с отделен блок и е със старият УКВ.После се появява "Канрата"4 с двете УКВ и новият модел "Кантата"1
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: origo в 17 Ноември, 2017, 15:35:08
Боби, схемното решение на този тунер е много сходно с това на Селена, от които съм пренастроил много, чети това описание (предпоследното мнение от темата), и си прехвърляй ако можеш по аналогия към схемата на Кантата-та, идеята е идентична:
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6081.msg59041#msg59041 (http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6081.msg59041#msg59041)
Описал съм всички принципи и начините за настройка и диагностика на резултатите. Естествено при Кантата няма табличка с ориентировъчни стойности на кондензаторите за новия обхват, но така или иначе по отношенията на стойностите за Селена можеш лесно да се ориентираш какво къде да сложиш пък така или иначе после в процеса на настройка се налагат корекции на някои стойности. Ако намеря време тези дни ще ти напиша едно подробно описание специално за тунера на Кантата, като наблегна на това кой елемент как се отразява на работата на тунера и в каква посока трябва да се променя за да се постигне търсения ефект.
В твоя случай за Кантата няма да вадиш тунера и да го свързваш към друг МЧУ, затова ще трябва да ти дам идеи къде в МЧУ на Кантатата да намериш напрежение пропорционално на силата на сигнала. Това е най-важния критерий при пренастройката, защото както знаем системите с честотна модулация след като влязат в ограничение, вече няма корелация между сила и качество на сигнала.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: vilsa в 17 Ноември, 2017, 16:11:38
Според мен, в този случай най-добре е да се постави конверторна приставка от русенската фирма. Ако все пак решите да пренастройвате, добре е да прегледате как това става в радиоприемниците "Респром РС 201.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: rosen_36a в 17 Ноември, 2017, 16:54:06
Преди много години пренастроих този блок, но не помня дали покриваше целия обхват.Тогава ми трябваше да слушам радио Експрес, което беше преди 100mhz.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 17 Ноември, 2017, 18:53:43
Благодаря ви много за помоща .Собственика се отказа от радиоприемника и той ще остане в моята колекция.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: Валери в 17 Ноември, 2017, 20:30:58
Дай снимки да го видим целия как изглежда  :) .
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 17 Ноември, 2017, 21:02:12
Разликата е в отсъствието на бутона УКВ1 и УКВ2.Като купя нов високоговорител и пренастроя УКВ и сглобя ще му направя подробни снимки.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: Radio208 в 20 Ноември, 2017, 09:23:20
Аз смятам че никой не се захващал с такава пренастройка точно на такъв УКВ-блок и съдя по това че няма никакви съвети.
Преди години колега от форума беше правил пренастройка на Кантата с този УКВ блок.
Пренастройката на подобни УКВ блокове става по един и същ начин:
1. Пренастройка на осцилатора:
Кодензаторът С10(10pF) се маха, "разтягащия" кондензатор към променливия 27pF се сменя с от 47 до 100pF.
Осцилаторът се настройва с бобината и тримера от 96 до 119 MHz.
2.Пренастройката на ВЧУ и входните кръгове става по подобен начин.
На схемите не се виждат обозначенията на всички елементи.
При интерес - следва продължение !  :drinks:

Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 22 Ноември, 2017, 10:53:18
Благодаря.Ще изчакам още съвети и тогава ще предприема пренастройка.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: origo в 22 Ноември, 2017, 11:10:29
Съвети не ти трябват, трябва да си добре запознат с принципа на работа на суперхетеродинния радиоприемник, кое как работи и как се отразява. Какви са методите за настройка и критериите за определяне на постигнатите резултати. За тези неща се искат както познания, така и опит. Считай че като първа пренастройка ще бъде в зависимост от късмета някъде между незадоволително и провал, ама така се учи. Някой път може да си поговорим и да ти обясня някои неща относно пренастройката, като ти преди това си се позапознал с работата на суперхетеродинния приемник. Мога и да ти го напиша, но мисля че в разговор на 4 уши ще е по-бързо и лесно и за двамата.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 22 Ноември, 2017, 18:21:26
Хващал съм се един път да пренастроя УКВ-блок на Селена 207 като смених кондензатори съгласно таблица по схема.Резултата е чудесен целия обхват покрит с добра чувствителност и всичко тръгна от първия път.Затова  очаквам мнения и тънкости щот очаквам и тук с Кантата-та да тръгне отрас.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: origo в 23 Ноември, 2017, 10:37:23
Не, торбата с късмета си я изпразнил вече. Много рядко става от раз и особено без развиване от бобините. Не разчитай и тук да стане така, още повече че нямаш таблица със стойности и няма кой да ти я даде. Може да получиш само насоки как да разбереш дали трябва да увеличиш или намалиш първоначално сложената „на око“ стойност.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: NHB в 23 Ноември, 2017, 12:36:55
Напълно съм съгласен за късмета.  Ще ти трябва принципно разбиране на материята, и много ще ти бъдат полезни честотомер и осцилоскоп. Освен това - да знаеш как да ги използваш. Основна информация - при закачането на сондата на осцилоскопа където и да е по осцилатора, той спира да работи или най-малкото - честотата се променя много. Затова сигналът му се търси примерно в колекторната верига на смесителя.
Основната трудност в пренастройката е пренастройването на осцилатора, а осцилаторът е резонансен усилвател с дозирана положителна обратна връзка. Въпросът не е само в промяна на C и L на трепрящия му кръг. Положителната обратна връзка е честотно зависима и при промяната на честотата на осцилатора степента й може да се измени дотолкова, че да се случи едно от следните явления:
1. Осцилациите да спрат изобщо или да ги има в едната половина на обхвата, а в другата да чезнат - при недостатъчна обратна връзка.
2. При едно и също положение на променливия кондензатор да са възможни 2 различни устойчиви честоти на осцилатора, като случайно електрическо смущение може да го накара да превключи от едната на другата - при прекалено дълбока обратна връзка.
Разбира се, пренастройката може да стане и само "на слух", но за тази работа се иска голям опит и интуиция, или пък мноого късмет...
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: vilsa в 23 Ноември, 2017, 13:03:00
Някои от тук пишещите пишат, пишат, но не четат. За съжаление и търсещия помощ - също. Схемата на тунера на Кантатата е същия като тунера на Респром РС201, който е с двата стандарта. Превключването се изразява  САМО В ДОБАВЯНЕТО И ПРЕМАХВАНЕТО НА КОНДЕНЗАТОРИ  И ВЪВ ВЧУ И В ОСЦИЛАТОРА. НЕ СЕ НАМАЛЯВАТ НАВИВКИТЕ НА НИКАКВИ БОБИНИ. И в преработката на Селените е същото. Просто човек трябва повече да учи Явно Боби се бъзика с темата . . .  А употребата на осцилоскоп във ВЧУ -то на радиоприемник считам определено за радионевежество. Едно много важно условие при тези преработки е КАЧЕСТВОТО НА КОНДЕНЗАТОРИТЕ. КАКВИ ДА Е НЕ СТАВАТ. ТЕ ТРЯБВА ДА СА С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧЕН КАПАЦИТЕТ. ТАКИВА РЯДКО СЕ НАМИРАТ НА ПАЗАРА.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: NHB в 23 Ноември, 2017, 18:48:33
. .  А употребата на осцилоскоп във ВЧУ -то на радиоприемник считам определено за радионевежество.

Ами да, във ВЧУ, ако го разбираме като стъпалото, което се намира преди смесителя, наистина нямакакво да се види. Обаче, ако мислите същото за изхода на смесителя и натаък - бих казал, че човек се учи докато е жив, и това се отнася до всички, без изключение...
Не искам да се заяждам,но точността на кондензаторите не е чак-толкова съществена, особено като се има пред вид, че всичко се настройва.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: origo в 24 Ноември, 2017, 10:32:53
Аз предложих на Боби отдавна да си намери честотомер с LC7265 и LB3500 който служи отлично за безконтактен мониторинг на честотата на хетеродина. Входа на ИС LB3500 е достатъчно чувствителен, така че само приближавам парче проводник от входа на честотомера към осцилаторната бобина (на около 3-4мм) и веднага измерва хетеродинната честота, че като бонус прибавя или вади 10.7 мегахерца, та на дисплея изкарва направо стойността на приеманата честота. Имам чиповете, кварца, индикаторите, остават само две платки да се направят и ако боби каже че иска да го включа в сметките следващия път като правя платки мога да го включа в производството с две платки за този честотомер и да се сдобие с един „кит“ за сглобяване. Ще уточним цената, той само да изяви желание.
Към Vilsa пренастройката на Селена НЕ става само със стойностите на кондензаторите, поне не без да се смени и типа на сърцевината от феритна на месингова. Но имайки предвид че осцилатора и колекторния кръг на ВЧУ са си с месингови най-често, то няма какво да се сменя, ами трябва да се свали по една навивка. На хетеродина често на се налага развиване а само отдалечаване на една навивка, на УВЧ се налага и развиване на една, а в последствие и на отдалечаване на още една. След пренастроени над 10 двутранзисторни и тритранзисторни тунери от Селена мога да твърдя че имам поглед върху една прилична представителна извадка и в нито един от тях не се размина без сваляне на навивка от колекторния кръг на ВЧУ.
При Кантата може и да е друго, факт е че има Респром с превключваем обхват, полезно ще бъде за Боби да прегледа схемата и да види кои елементи присъстват в схемата при превключване на CCIR което ще му даде насока какви стойности на капацитетите да слага. Без допълнителна настройка обаче няма да се мине със сигурност! Варианта слагам кондензатори и става не съществува освен в 1% от късмета на начинаещия. При превключваемите диапазони, се вижда че има почти на всякъде по два тримера, за всеки диапазон по един, така че настройката е извършена фабрично и за двата обхвата, тук в случая след замяна на стойностите ще трябва настройка.
Най-важното което Боби трябва да разбере за настройката на ЧМ приемници е че настройката при тях НЕ СТАВА НА СЛУХ! Спрягането на кръга на ВЧУ не става по звучене - Валери вече доказа погрешността на този подход - не може да хване спрягането кога става. При ЧМ след една амплитуда на сигнала вече разлика в звука не се усеща, така че трябва да се използва някое от напреженията в МЧУ което е пропорционално на силата на сигнала. Върти се елемента с който се прави спрягането и се търси максимум - ако такъв не бъде намерен се прави оценка в каква посока трябва да се коригират елементите от кръга за достигане на максимум, променят се и пак така ...
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 24 Ноември, 2017, 15:17:10
Благодаря че ме насочихте към схемата на на радиоприемниците с двата стандарта на УКВ.Ще използвам тази схема и ще сравня разликите
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: vilsa в 24 Ноември, 2017, 15:48:06
Преработката е елементарна. Но за да разбереш точно какво трябва да направиш е необходимо и желателно да си намериш такова радио и най добре работещо - Респром РС-201. Схемата е неясна какво точно превключва бутона за стандартите. Можеш да пропуснеш нещо.Всяко превключване е фатално - важно ! Да видиш конкретно и точно всички превключвания на ключа за стандартите, а също и как е направена далаверата на практика. Транзисторните тунери имат различна от ламповите "физика" на процесите. А когато си намериш такъв приемник съм сигурен, че ще зарежеш глупавата "Кантата" или пък ще се упражняваш на нея на практическа радиотехника. Още веднъж напомням, че във високочестотната радиотехника се употребяват САМО ВИСОКОЧЕСТОТНИ КОНДЕНЗАТОРИ, БИЛО ТО ДИСКОВИ ИЛИ ДРУГИ, но обезателно "високочестотни". Производителите дават данни, напрежение, но не дават данни за макс. ток, и за честотата на работа. За съжаление отдавна в България няма никаква информация за продаваните радио-елементи, а "доставчиците" и "продавачите" разбират от тази работа колкото разбира свиня от кладенчова вода (ударението е на "О"). Най добре е да ползваш елементи от демонтаж на подобна техника. Сега в наши дни се изхвърлят масово телевизори CRT, в тунерчетата на които има такива кондензаторчета. За променливи кондензатори с малък капацитет препоръчвам да ползваш старите български въздушни квечове.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: Yassen в 24 Ноември, 2017, 21:51:12
Прикачам схемата на укв блока  за който пита Боби. Той няма нищо общо с този на РС201. Преди 3-4 години и аз търсех подобен опит за пренастройка на този блок, не намерих информация. Правих му спрягане към новия обхват, но не съм запазил точна информация. Ще му дам насоки по спомен, които ще му помогнат - правих нови бобини, с по 2 броя по малко навивики, както и смяна на кондензатори. Покрива целият нов обхват без проблем, с много добра чувствителност. Този блок е много по-добър от този на РС210/301, по-добре е проектирана платката, осцилатора е отделен в екран, както и целият укв блок е екраниран много добре. Няма паразитни капацитети и има много добра слективност и чувствителност ако се спрегне добре. Също входният транзистор е в схема обща база и усилването е много по-линейно.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: NHB в 24 Ноември, 2017, 22:36:35
Айде аз ще опитам по- практически.
1.За осцилатора:
Падинговият кондензатор С81 трябва да се окъси.
С10 трябва да се извади.

2. За кръга на ВЧУ:
Падинговият С80 трябва да се окъси.
В паралел на тримера С11 трябва да се добави 5.6 Пф

Това е според разликите в схемите. Но схемите на двата приемника са доста различни, може и бобините да са различни. В такъв случай може да се наложи и промяна на бобините...
И аз ще кажа, че след тази преработка вероятно ще се получи приемник, който е изправен, но все едно никога не е бил настройван.
За настройването - с честотомер или на слух - има си ред.
 Първо - настройката на осцилаторния кръг:
Настройва се с въртене на керната на бобината и тример-кондензатора. Идеята е честотата на осцилатора да покрие обхвата, или на слух - станциите да си дойдат на местата. За покриването на обхвата - в ляво 87.5-10.7, в дясно - 108.5-10.7. Не че не може да е +10.7, но не ми се вярва да се получи така с тези елементи. Честотата може да се измери с честотомер или примерно с осцилоскоп, който показва честотата на дисплея си. Сигналът на осцилатора се наблюдава или мери се на колектора на смесителя!!!
Ако се прави на слух, трябва станциите да си дойдат на местата. То места няма, но ако си представим една въображаема скала разграфена от 88 д0 108, станциите в краищата на обхвата трябва да си дойдат на въображаемите места.
Без значение с уред или на слух, въртенето на бобината води до местене на целия обхват наляво/надясно, а въртенето на кондензатора - предимно на десния (високочестотния) край на обхвата. Кондензаторът разтяга или свива обхвата, а бобината го мести почти без да го разтяга или свива. Затова левият край се намества с бобината, а десният - с кондензатора. После пак левия с бобината, пак десният с кондензатора и пак и пак, докато нещата си дойдат на местата.
 За кръга на ВЧУ:
Този кръг трябва да се спрегне спрямо осцилаторния. Спрягането става, като се търси максимум на сигнала на входа на интегралната схема. Понеже тази интегрална схема няма изход, на който напрежението да мери силата на сигнала, може с осцилоскоп да се гледа сигнала на входа на схемата и да се търси максимална амплитуда при настройката. И на слух може, но трябва станциите са се хващат слабо, с много шум. За целта може да се махне антената или да се използва недостатъчна антена... За самото спрягане - Хваща се станция близо до 88 и с въртене на бобината на кръга на ВЧУ се търси  максинум на сигнала. После се хваща друга станция, близо до 108 и се търси максимум с въртене на тримера. Пак в ляво с бобината, пак в дясно с кондензатора. Тази процедура се повтаря пак и пак, като всеки път нужното донастройване до стигане на максимума става все по-малко и накрая кръгът е напълно спрегнат. 
Освен това, на входа на ВЧУ има един кръг с нисък Q-фактор, с който трябва да се потърси максимум в средата на обхвата. Там вероятно ще трябва малко да се намали капацитета...
В общи линии е това. Но... няколко думи за особеностите. Тример - кондензаторът се върти безкрайно, като капацитетът му се променя от минимум до максимум почти по синусоидален закон Ако търсим максимум при настройката, може да сме постигнали фалшив максимум, при който стоността на тримера е минимална или максимална, а истинският максимум да изисва по-малък или пък по-голям капацитет, които нашият тример не може да постигне. Истинският максимум се познава по това, че се постига на 2 различни места при въртене на тримера. При бобините пък имаме максимум на индуктивността, когато керната е в средата на намотката и минимум, когато керната е извадена. (ако керната увеличава индуктивността...) Та ако максимумът на сигнала се получава когато керната е в средата на намотката, няма никаква гаранция, че този максимум е реален... Когато керната може да продължи да се навива и след средата на намотката и да излезе от другата й страна, максимумът на сигнала, ако е реален, трябва да се получава при 2 различни положения на керната...
Освен това, не ми се вярва да има кондензатори със стойност пикофаради, които да не са високочестотни. Няма смисъл от съществуването на такива... Българските дискови кондензатори вършат прекрасна работа. С други нямам опит, защото си имам много от нашенските, а и такава дейност не ми се е налагало да върша повече от 20 годинки...
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: vilsa в 25 Ноември, 2017, 11:17:17
Цитат от един стар виц:
"Чукча не читатель, чукча -писатель !"
"Съветите" продължават. . .
На писателя, който написа, че всички дискови кондензатори са високочестотни ще препоръчам да си иска парите от този, който го е учил на "радиотехника" (ако изобщо е учил).
Темата се превърна в изяви на някои наши съфорумници, с които те искат да покажат колко много знаят по въпроса за високочестотната радиотехника.
Искам да добавя, че радиото Кантата (и неговото УКВ) е от много нисък клас.  и величаенето на неговата приставка е повече от глупаво. А който твърди, че двата УКВ блока - на Кантатата и Респром У201 е различна означава, че схемотехниката на радиотехниката е раздел, непонятен нему.
И както вече писах, темата се превърна в поредната спамаджийска тема.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: origo в 25 Ноември, 2017, 19:09:14
vilsa Много те уважавам, но в последните 5 мнения от темата спама идва единствено от теб! Съветите на NHB са отлични, доста кратко и ясно е успял да опише всички особености и тънкости при настройката, както и „капани“  които могат да заблудят човек в процеса. Само ще добавя за кондензатора в обратната връзка на хетеродина, C4 - 12 пико свързан между колектор и емитер на осцилаторния транзистор. Този кондензатор осигурява положителната обратна връзка за работа на осцилатора. Коефициента на тази обратна връзка се променя с настройката по обхвата, като намалява с понижаване на честотата. Идеята е стойността му да се намали до толкова, че хетеродина надеждно да осцилира в най-долната точка от обхвата, но да не бъде прекалено голяма стойността му защото това ще осигури надеждни осцилации, но с твърде голяма амплитуда. Това води до претоварване на смесителя и в обхвата се появяват на произволни места свистове и други „боклуци“. Така че е добре да се намалява докато хетеродина започне да гасне в най-долната част на обхвата, и после да се увеличи с около 30% за постигане на стабилна работа.
Относно работата на +10.7 или -10.7 - възможно е да се направи по който и да е от двата начина. Стандартно повечето приемници работят на +10.7, при пренастройка на тунерите на Селена винаги настройвам на +10.7 и няма проблем дори за двутранзисторния с германиеви транзистори. Тук също не вярвам да е проблем, освен ако платката на тунера е изпълнена на гетинакс а не на стъклотекстолит. В този случай може и да е добра идея наистина да се работи на -10.7. То проблема при -10.7 е това че може да не успее да се получи покритие на целия диапазон, ако стойността на променливия кондензатор стане по-малка част от цялата стойност на капацитета в кръга.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: Radio208 в 25 Ноември, 2017, 19:19:52
Моля, Валентин Савов да не прекалява със своите квалификации към колегите,
които желаят да помогнат за пренастройката на радиоприемник Кантата !
 :drinks:
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: NHB в 25 Ноември, 2017, 19:48:06
ORIGO - благодаря!

Валентине, 'що тъй с лошо бре? Гледам, не си малък, не си писал глупости - в смисъл, че се вижда, че имаш опит
Не съм казвал никога, че всички дискови кондензатори са високочестотни. Казах го за тези, чиито капацитет е няколко Пф.
И не съм имал пред вид, че ако се сложат в някой мощен генератор, който вдига киловолти, няма да се подпалят, а само това, че прекрасно ще си вършат работата в УКВ тунер на радио. Примерно, тези, които се виждат на снимката на тунера в първа страница неподходящи ли са за мястото, на което се намират?
Понеже често споменаваш схемотехниката, и твърдиш, че схемите на тунерите на Кантатата и Респром са еднакви...
Ами не са съвсем еднакви, освен това на схемите няма данни за бобините. А ако се помисли върху стойностите на кондензаторите, излиза, че бобините са доста различни. И ще ти издам една тайна - схемите на много тунери доста си приличат... Обаче за работата на един тунер не е толкова важна електрическата му схема, колкото механичното му изпълнение - големина, форма, взаимно разположение на детайлите, екраниране на бобините - изобщо цялото механично изпълнение! Та затова - забрави, че тунерите са еднакви. По скоро нямат нищо общо, освен общата идея.
А мен тудно ще ме обидиш, имам мноого опит, а от там и самочувствие...
Моля за извинение автора на темата за офтопа, мисля, че ми се полага право на реплика...
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 26 Ноември, 2017, 09:05:57
Няма проблем стига да се спази приличен тон,защото да не заключат темата.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 01 Декември, 2017, 09:25:21
Със смяна на три кондензатора получих пренастройка на целия обхват.Има малко да си поиграя с чувствителноста,защото след 105MHz е ниска.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: Валери в 01 Декември, 2017, 09:51:49
Браво Боби  :bravo: , а дали УКВ-блока е същият като на "Рапсодия-стерео"?
http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/rx_rapsodiq_stereo.html
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: origo в 01 Декември, 2017, 10:29:32
Не, при Рапсодия е с вариометри, а при Кантата е с променлив кондензатор. Абсолютно се изключва вероятността на Рапсодията да покрие целия съвременен обхват без механични промени по вариометрите.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: vilsa в 01 Декември, 2017, 10:33:59
Валери, Кантатата е със силициеви транзистори (N-P-N), а Рапсодията с германиеви (P-N-P). Но по принцип, ясно е кое те интересува - дали може по същия начин да се промени стандарта - да, може по същия начин, така както е направено в двустандартния Респром, така както е направил и Боби.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 01 Декември, 2017, 10:52:29
Само като виждам че има отделно копче за настройка на УКВ гаранция е с вариометри.А и схемата показва същото.За съжаление нестава.Оказа се че стерефоничният тунер "Студио 2" и "Кантата" са най-лесни за пренастройка.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: vilsa в 01 Декември, 2017, 10:58:43
Някои още не са си изпили кафето тази сутрин и пишат ли пишат.
Боби, къде видя в схемата на Рапсодията "вариометри" ? Би ли ми ги показал . Прилагам тази схемичка.
Освен това, приборите за които става дума не се наричат вариометри, а ВАРИКАПИ.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: vilsa в 01 Декември, 2017, 12:02:21
Поднасям извинения. Да, в тунера промяната на честотите става с промяна на индуктивността на бобините, но това не означава, че промяната на стандарта не става. Напротив, става още по лесно !
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: origo в 01 Декември, 2017, 15:58:32
Не е така г-н Савов. Не става толкова лесно без механична промяна в конструкцията на вариометъра. Тъй като той определя коефициента на изменение, и е сметнат за ширина на обхвата 10 мегахерца. Новия стандарт предполага ширина на обхвата 22 мигахерца (да кажем че и на 20 мегахерца сме доволни). Тогава не става, въпреки мерките които могат да се вземат като напр. намаляване на капацитета за сметка на индуктивността и настройка на хетеродина на +10.7 или -10.7. Поне до сега не съм успял да покрия повече от 12 мегахерца лента без да променям конструкцията на вариометрите, не съм видял и колега от форума да го е постигнал. Естествено вече с промяна на диаметъра на подвижните ядра, или с промяна на дължината на хода им, може да се постигне търсения ефект, и е доказан неколкократно във форума.
Иначе за пренастройване - може, но ще покрива от 88 до 100 мегахерца да кажем в най-добрия случай (или друга 10 - 12 мегахерцова лента в горната част от обхвата).
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: NHB в 01 Декември, 2017, 20:58:06
Това за вариометрите и варикапите ... може да се погледне и като добра идея! Може да се фиксират вариометрите, и да се поставят варикапи, един потенциометър на мястото на оста на вариометрите, един стабилен източник на напрежение и няколко резистора...
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: Yassen в 02 Декември, 2017, 01:56:31
Браво на Боби, добре се е справил. Само да упомена, че варианта който пренстройвах е с въздушни бобини със значително по-голям диаметър (около сантиметър). Загледах се в неговите снимки, те са със сърцевина. Явно са правени няколко варианта на този блок. Да се има на предвид когато се пренастройва. Рапсодия е с вариометри. Няма лесен начин за покриване на целия съвременен диапазон.
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: Radio208 в 02 Декември, 2017, 15:10:24
Цитат на: bobi mw в Вчера в 09:25:21

    Със смяна на три кондензатора получих пренастройка на целия обхват.Има малко да си поиграя с чувствителноста,защото след 105MHz е ниска.

Боби, може ли да напишеш какви са стойностите на сменените кондензатори.
Чувствителността след 105 MHz ще се подобри след настройката на входните нръгове.
Браво за успешната пренастройка !  :drinks:
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 03 Декември, 2017, 08:47:45
Последователно на променливия кондезатор бяха монтирани на двете секции два по 27 пико,като ги замених с 51 пико и 68 пико.Във входната бобинка също смених един от 27 на 18.По принцип изобщо незнам каква чувствителност имат тези радиоапарати,защо не работих с парче кабел а с външна УКВ антена
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: Radio208 в 04 Декември, 2017, 11:11:47
При добра настройка чувствителността трябва да е както на други приемници с подобна схема.
Местните радиостанции трябва да се чуват без външна антена.
Пробвай да донастроиш тр.кръгове на L2 и L16 в средата на FM-обхвата без кондензатора към L1.
Начинът за настройка е описан подробно от NHB.

 
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: bobi mw в 13 Декември, 2017, 18:16:52
Дори и преди пренастройката си нямаше чувствителност в целия обхват.С парче кабел около 2 метра освен шум нищо не приема.С други приемници на "Респром" като АР18,Студио 2 и Соната 2 е перфектно.Възможно ли е някой транзистор да е изгорял?
Титла: Re: Радиоприемник "Кантата"
Публикувано от: NHB в 13 Декември, 2017, 19:22:27
Ако може някой да е изгорял, това е само Т1 - високочестотният предусилвател. Другите със сигурност са здрави ало чуваш нещо. Виж постояннотоковия режим на Т1 - на емитера му трябва да има 1.4 В по схемата.
По принцип също може да е разстроен МЧУ и затова да нямаш чувствителност. Ако те е страх да пипаш МЧУ, вземи някой съвременен приемник, който работи нормално и подай към неговото МЧУ сигнал от твоя тунер за да пробваш тунера, също може и обратното, за да изпробваш МЧУ на твоя...