Форум за любителите на Стара електроника

Нови технологии => Микроелектроника, инструменти, Направи сам => Темата е започната от: azop_v в 05 Декември, 2017, 19:02:00

Титла: Винтоверт - захранване
Публикувано от: azop_v в 05 Декември, 2017, 19:02:00
Темата на колегата за "зарядно за винтоверт" ми напомни за една моя мисъл от доста време, а именно - може ли винтоверта да се захранва от изправител, с кабел...
Поради липса на време, не съм се захващал сериозно с проби, а и приказките на мои познати ме разубеждаваха донякъде... Общото мнение е, че батериите давали голям стартерен ток, реализирането на който, чрез изправител, било много трудно... Бе, нещо не ми се вързва...
Вече, в къщи,  има 4 неработещи винтоверта, които обаче са за различни волтажи и по битака вече си казваме "Здрасти", с циганите от които ги купувам. Щях да продължа да си завивам винтовете с дрелката, но винтоверта има динамометър, който уважавам...

Та въпросът ми е: трудно ли е наистина?  Някой правил ли е замервания за тока, наясно ли е, защото аз, теоретично, не съм. А и времето ми все е кът.

Благодаря предварително!
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 05 Декември, 2017, 19:18:51
Правил съм няколко броя.
Трансформатори от Комет електроникс, тороидални. Напрежението според конкретните винтовери. Пример - https://store.comet.bg/Catalogue/Product/8462/
Изправител Шотки диод на 40 волта май от компютърно захранване за нисък пад и малки загуби на напрежение.
Кондензатори - по 1000мкф на 1 ампер т.е. около 7000мкф. обикновено свързвам 2200мкф няколко в паралел
Питай ако има друго

ПП цената не е добра - трафа е скъп. Излиза колкото смяна на елементите на батерията.
Посочения траф е за 14 волта, но е използван за винтовер на 12 волта. Ако винтовера е за 14 .4 волта то е добре трафа да е за по-високо напрежение.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: azop_v в 05 Декември, 2017, 19:35:53
Правил съм няколко броя.
.................

ПП цената не е добра - трафа е скъп. Излиза колкото смяна на елементите на батерията.
Да, скъп е...
Но за мен е по-важно, че може да стане. Щеше да ми е по-лесно със схема, но мисля, че ще се справя /малко ме бърка ЕГН-то, по моето време нямаше "Шотки", "Мосфет" и подобни.../.
Ще се наложи да почета из нета, че съм доста назад с материала вече...  :reader:

Благодаря за бързият отговор!

.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: радиото в 05 Декември, 2017, 19:45:45
Колега , от година работя  с винтоверт  който е на токоизправител . 14в., ми е батерията . Паралел на батерията съм включил  18 волта ,  през лампа  12в , 50вата .  Когато работя , включвам и действам . Това е ако ти трябва за работа . А ако е за идеята , може да си правим , ТЕС за 500лв.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: azop_v в 05 Декември, 2017, 20:09:47
Колега , от година работя  с винтоверт  който е на токоизправител . 14в., ми е батерията
...................
 А ако е за идеята , може да си правим , ТЕС за 500лв.
Не, не е за идеята... Нужен ми е регулатора за силата на завиване.

Винтовертите са за 10, 14.4 , 18 и 30 волта. Най-стабилен е за 30 V.
Доколкото разбрах, лампата /от фар - дълги/е последователно във веригата, което ме кара да мисля, че тока не е толкова голям, около 4-5А.Ако е така, това опростява нещата! :drinks:

Благодаря!
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ONZI в 05 Декември, 2017, 20:10:06
Бях направил за моят винтоверт вградено в батерийната кутия платка със импулсно захранване.
Работеще доста добре беше със ir2153.но само една седмица.Явно тези импулсни не ги 'чувам' достатъчно.
Винтовера беше 18в, захранвах го с 21в.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 06 Декември, 2017, 08:41:15
Работеще доста добре беше със ir2153.но само една седмица.Явно тези импулсни не ги 'чувам' достатъчно.

Няма проблем и с импулсно да се направи. НО, с ИР2153 е трудно или по-скоро неефективно да се направи ограничение по ток. Това е и причината да се повреди според мен. Пусковия ток е доста голям и ...бумммм ;)
По-лесно ще бъде да се направи с TOP 250 например. Мощността е предостатъчна за винтоверт и без проблем се постига ограничаване на тока, което изключва повреда в захранването. Разбира се има и други възможности. Ако има интерес - може да нахвърлям една схема.
Освен това с такъв тип схема може да се предвиди работа на няколко напрежения, например 10в 12 в 14.4 в 18 в.
Така с един захранващ блок ще може да се използват различни машини
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: azop_v в 06 Декември, 2017, 09:03:42
...................

 Ако има интерес - може да нахвърлям една схема.
Освен това с такъв тип схема може да се предвиди работа на няколко напрежения, например 10в 12 в 14.4 в 18 в.
Така с един захранващ блок ще може да се използват различни машини
Лично аз имам интерес. Омръзна ми да купувам акумулатори!
Ако можеш да дадеш данни за пусков и работен ток, ще ти бъда много благодарен... Моите уреди мерят до 10А и ще ми е жал да ги повредя.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: xborox в 06 Декември, 2017, 11:03:04
А защо не си поиграеш с литий-йон или липо клетки :-) От 4-5 години цялата ми техника е Makita 18V литий-йон. Оригиналните батерии преди бяха безумно скъпи, но намерих начин да ги модифицирам. Купувах стари, използвах им клетките, още работят, а бая бой са видели. Просто ти трябва едно интелигентно зарядно (вече са доста евтини) и малко находчивост. Ще се изненадаш каква производителност може да постигнеш  :drinks:
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: origo в 06 Декември, 2017, 13:47:51
Производителността си е отлична и с нови никел-кадмиеви които освен токсичността и мемори ефекта все още са една от най-добрите химии, колкото и в момента да се рекламират други.
Аз често захранвам моята акумулаторна бормашина 14.4 волта на 12 волта от компютърно захранване когато ми е разредена батерията а имам бърза работа. Мога да споделя следното - тока не е голям при пробиване, голям е при завиване на някои винтове. С батерията не мога да удържа патронника с ръка, докато с комп. захранването достига тока на сработване на защитата (около 15 ампера) и започва захранването да цвърчи а пратронника да трепери в ръката ми. Но за целите на пробиването ми върши работа. Определено мисля че е неизгодно от материална гледна точка да се прави линейно захранване за винтоверт, има файда да е импулсно. Може да се модифицира комп. захранване така че да дава необходимото за винтоверта напрежение (това обаче може да е много бавен процес) или да се изгради изцяло ново захранване, още по-добре вкарано в кутията от акумулатора. Бих посъветвал тока преди сработване на ограничението да бъде поне 20 - 25 ампера (при 14.4 волтов), за да може винтоверта да не губи от параметрите си.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: Ангел Симеонов в 06 Декември, 2017, 14:45:21
Никел-кадмиеви акумулатори нямат ефект на паметта!!!
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: Vaklin в 06 Декември, 2017, 14:50:56
True memory effect

The term "memory" came from an aerospace nickel-cadmium application in which the cells were repeatedly discharged to 25% of available capacity (plus or minus 1%) by exacting computer control, then recharged to 100% capacity without overcharge. This long-term, repetitive cycle régime, with no provision for overcharge, resulted in a loss of capacity beyond the 25% discharge point. True memory cannot exist if any one of the following conditions holds:

   - batteries achieve full overcharge.
   - discharge is not exactly the same each cycle, within plus or minus 3%
   - discharge is to less than 1.0 volt per cell

True memory-effect is specific to sintered-plate nickel-cadmium cells, and is exceedingly difficult to reproduce, especially in lower ampere-hour cells. In one particular test program designed to induce the effect, none was found after more than 700 precisely-controlled charge/discharge cycles. In the program, spirally-wound one-ampere-hour cells were used. In a follow-up program, 20-ampere-hour aerospace-type cells were used on a similar test régime. Memory effects showed up after a few hundred cycles.

Ама за човек, който пише акумОлатор, всичко това едва ли има значение.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 06 Декември, 2017, 15:15:22
или да се изгради изцяло ново захранване, още по-добре вкарано в кутията от акумулатора. Бих посъветвал тока преди сработване на ограничението да бъде поне 20 - 25 ампера (при 14.4 волтов), за да може винтоверта да не губи от параметрите си.

Идеята е добра, обаче 350 Ватово захранване предназначено за продължителна работа, не го виждам да се събере в тази кутия...
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: origo в 06 Декември, 2017, 15:29:34
Вярно е, тока 25 ампера е силно завишен и 20 ампера ще стигнат. То също така тук трябва да се спомене че не е необходимо да е оразмерено за постоянен режим - това е само в определени кратки моменти от време когато се затягат винтове. Така че може да е недооразмерено охлаждането и да е комбинирано с термопрекъсвач.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: xborox в 06 Декември, 2017, 16:57:44
Абе да ви кажа, не съм мерил, но съм убеден, че моята Makita далеч минава 25 ампера, когато завивам например 6х150 винт в дърво. Принципно рядко я използвам за целта, за такива неща имам импакт драйвър, който работи на различен принцип. За мен обаче цялото упражнение със захранване е безсмислено, при положение че цените на батериите вече са достатъчно ниски. На първо място, когато винтовертът е без батерия, балансът му отива на кино и е много по-неудобен, въпреки че е е по лек. Така че вкарването на захранването в корпуса на батерията не е лош вариант, макар че пак ще е много по-леко. И на второ място - кабелът. Кой каквото ще да ми обяснява, пречи и е неудобство.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: радиото в 06 Декември, 2017, 17:08:00
True memory effect

The term "memory" came from an aerospace nickel-cadmium application in which the cells were repeatedly discharged to 25% of available capacity (plus or minus 1%) by exacting computer control, then recharged to 100% capacity without overcharge. This long-term, repetitive cycle régime, with no provision for overcharge, resulted in a loss of capacity beyond the 25% discharge point. True memory cannot exist if any one of the following conditions holds:

   - batteries achieve full overcharge.
   - discharge is not exactly the same each cycle, within plus or minus 3%
   - discharge is to less than 1.0 volt per cell
###############$################################################
Терминът "памет" идва от аерокосмическо приложение на никел-кадмий, при което клетките многократно се зареждат до 25% от наличния капацитет (плюс или минус 1%) чрез прецизен компютърен контрол, след което се презареждат до 100% без презареждане. Този дългосрочен, повтарящ се цикъл на режима, без да се предвижда претоварване, доведе до загуба на капацитет над точката на разреждане от 25%. Истинската памет не може да съществува, ако се запази някое от следните условия:

- батериите постигат пълно презареждане.
- изхвърлянето не е точно същото за всеки цикъл, в рамките на плюс или минус 3%
- разреждането е по-малко от 1,0 волта на клетка

Истинският ефект на паметта е специфичен за никел-кадмиевите клетки на синтерова пластина и е изключително трудно да се възпроизведе, особено при клетки с по-ниски амперчани. В една конкретна програма за изпитване, предназначена да индуцира ефекта, никой не е открит след повече от 700 точно контролирани цикъла зареждане / разреждане. В програмата се използват спирално навити клетки с един ампер час. В следващата програма бяха използвани 20 амперчаса аерокосмически клетки в подобен тестов режим. Ефективността на паметта се появи след няколко стотин цикъла
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ONZI в 06 Декември, 2017, 17:13:32
Моят винтоверт със правеното от мен захранване консумираше 10-11 ампера при 20-21в.
Беше доста добре с ръка много трудно можеше да се спре.Но  :master2:
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 06 Декември, 2017, 20:05:09
Абе да ви кажа, не съм мерил, но съм убеден, че моята Makita далеч минава 25 ампера, когато завивам например 6х150 винт в дърво. Принципно рядко я използвам за целта, за такива неща имам импакт драйвър, който работи на различен принцип. За мен обаче цялото упражнение със захранване е безсмислено, при положение че цените на батериите вече са достатъчно ниски. На първо място, когато винтовертът е без батерия, балансът му отива на кино и е много по-неудобен, въпреки че е е по лек. Така че вкарването на захранването в корпуса на батерията не е лош вариант, макар че пак ще е много по-леко. И на второ място - кабелът. Кой каквото ще да ми обяснява, пречи и е неудобство.

16вх25а=400 вата
Не съм убеден че въпросната Макита е с такава мощност. Имам винтоверт на 230 волта с мощност 100 вата и с ръка не може да се спре.
За другото написано то теб съм с две ръце "ЗА"
Няма особен смисъл в тази галимация...но за спорта може
Обещаната схема...данните за трафа утре.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 06 Декември, 2017, 23:00:25
Трансформатор Е42/21/15 има го в Комет.
1. 24 навивки 2 проводника 0.4мм заедно
2. 3 навивки 6 проводника 0.6мм заедно
3. 3 навивки 0.2мм
Трансформатора се навива по следния начин: Навиваме половината първична намотка /12 нав./
изолация, навиваме вторичната намотка, изолация, навиваме третата намотка, изолация, навиваме втората половина от първичната намотка.
Между двете половинки на ферита трябва да има немагнитна междина със стойност 0.6мм Много по-добре е обаче да измерим индуктивноста на първичната намотка и тя трябва да бъде 229 микроХенри. Постига се с промяна на немагнитната междина.
Начина на подреждане на намотките е абсолютно задължителен! Това е мощен флайбек и недобре навит трансформатор, ще доведе само до проблеми!!!

ПП с посочените елементи се очаква напрежението на изхода да бъде около 14 волта, а ограничението на тока - 12-14 А
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: xborox в 07 Декември, 2017, 00:05:58
Не се стърпях и направих една тестова постановка с винтоверта  :) Взех най-слабата батерия в момента, около 17,5 волта при максимално напрежение от 20,5 волта. Уредът ми отчита до 20 ампера. Симулирах товар, като стисках с лявата ръка, а редукторът нарочно беше на втора скорост, за да постигна възможно най-тежкия сценарий. Далеч преди да спра патронника (ако батерията е заредена, не ми е по силите да го направя, но в случая, ако бях напънал, щях да успея), токът надхвърли 20 ампера.
Някой път, като остане време, ще видя точните характеристики на електромотора, но въпреки малките размери явно не е за подценяване  :master2:
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ONZI в 07 Декември, 2017, 06:37:14
Без натоварване батерията  може да е 17в. но при 20а ток няма да е толкова а ще кляка .
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: Ангел Симеонов в 07 Декември, 2017, 08:08:50
Пише човека на който  Vaklin  му направи забележка как се пише акумулатор.Преди повече от 12 години ми попадна винтоверт на 12 волта неизвесна за мен марка не можах да я разчета за 5 лева от битпазар.Батерията я нямаше и беше особенна-можеше да се закачва отдолу и отзад.Направих захранване в кутия от флопи.Вложих трансформатор вит магнитопровод който пренавих с проводник Ф2.0.Намотките са 4 за по 6 волта кръстосано свързани,за изправяне използвам два автомобилни диоди на плочка закрепена на алуминиевата кутия.Като екстра съм добавил още 2 диода за да стане грец,стабилизиран изправител ограничен по ток за 1 и 2 ампера стъпално превключване за зареждане на външен акумулатор тип желе за мобилно използване на винтоверта.Добавих и система разграфена и калибрирана по ток за 25 ампера и напрежение.С галетен превключвател превключвам:напрежение на изправителя при захранване на винтоверта,тока му,напрежение на заряда и ток на заряда.За връзка използвам елементи от захранвания за компютър.Филтровия кондензатор е 10 000 мкф,кд монтирано на кутията за заряда.Та стигнахме за тока-празен ход 4.5 А пълно натоварване преди спиране-свредло 18 престъргано за опашка 10,напънато с ръце и шкембе в букова дъска стегната на менгемето 20-22-3  ампера.Винтоверта е изключително мощен-до сега не  беше спрян с ръце от никой коллега.Снощи го снимах,опитах се да отворя кутията но не успях да издърпам капака.Когато го монтирах беше голям зор защото трафа опираше в капака на косъм.Вярно,че тежи но ми върши голяма работа.Днес ще снимам и на работа винтоверта и "захранването" с което го ползвам вече почти 8 години.До сега с него зъм завил и отвил винтовете на 15271 машини като на една машина има най-малко 5 винта но има и машини-виброшлайфа например с 21 винта.Довечера ще кача снимки,днес ще снимам тук.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 07 Декември, 2017, 09:08:37
Не се стърпях и направих една тестова постановка с винтоверта  :) Взех най-слабата батерия в момента, около 17,5 волта при максимално напрежение от 20,5 волта. Уредът ми отчита до 20 ампера. Симулирах товар, като стисках с лявата ръка, а редукторът нарочно беше на втора скорост, за да постигна възможно най-тежкия сценарий. Далеч преди да спра патронника (ако батерията е заредена, не ми е по силите да го направя, но в случая, ако бях напънал, щях да успея), токът надхвърли 20 ампера.
Някой път, като остане време, ще видя точните характеристики на електромотора, но въпреки малките размери явно не е за подценяване  :master2:

Че Макита не е за подценяване е ясно. Но трябваше да измериш и напрежението в момента на 20А консумация. Просто ми е интересно...
А иначе - по схемата която съм дал може да се променят стойностите на двата 5 ватови резистора и тока на ограничение да достигне 18А. Това е близо до максимума на TOP 250 /290 Вата/ и не е желателно да се увличаме с токове над 18А
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: xborox в 07 Декември, 2017, 09:43:37
По-нататък ще продължа с експериментите. За съжаление нямам два уреда, така че засега няма как да измеря и напрежението. А защо го казах това с тока над 25 ампера, макар и наизуст. Преди, като си играех доста с винтовертите и различни литий-йон и липо батерии, за най-голямата ми макита (продадох я, защото беше много тежка) бях взел едно липо с 30 ампера ток. Помня, че и тя клякаше при определени обстоятелства.
Иначе пробиването далеч не е най-тежкият режим за работа на един винтоверт, пък било то и с 18 мм. Вчера дупчих с 25 мм и моят си пееше. Бройката също не е драма. По 1000 винта на ден 4х50 съм слагал и то с една батерия. Най-тегаво е завиването на сериозните винтове, особено когато си на втора скорост. Аз въобще не се свеня да бия 6х100 на втора, но при 6х150 задължително на първа. Не съм прощавал и на 8х100 в чам, когато се е налагало.
Много такива машини са ми минавали през ръцете, въпреки че ми е хоби. И за пореден път бих казал, че външното захранване е добра идея, но само ако човек иска да се занимава с нещо. Ако обаче търси функционалност, има много по-удачни решения. Може и аз да съм сбъркан, но се стремя около мен да няма кабели по време на работа. Винтовертите ми (а те са 4) са на батерии, зегето, сабленият трион, импактът - също. Сега дебна и за флекс на батерии, ама цените хвърчат в небесата, а и искам да е безчетков :-)
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: Vaklin в 07 Декември, 2017, 10:39:42
Токът на късо съединение на литиевите батерии е огромен, като резултат от ниското им вътрешно съпротивление. Такива токове, с класически изправител, е трудно и икономически неоправдано да се търсят. В такъв случай е удачно да се купи винтоверт със захранване от мрежата, който ще даде задоволителни резултати, но далечни от качествения батериен такъв.

Отделно, ако някой реши да прави истинско мрежово захранване за такива нужди, то ще трябва да е с процесорно управление, със следене на намагнитващия ток на двигателя и т.н. Изобщо, ще трябва да имитира съответния вид батерия, даже и като термични характеристики, защото това е саморегулираща се система. При постоянния спад на цените на елементите за батерии, едва ли има смисъл едно такова начинание.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: goldib в 07 Декември, 2017, 11:06:54
1. 24 навивки 2 проводника 0.4мм заедно
2. 3 навивки 6 проводника 0.6мм заедно

Проводниците трябва ли да са усукани?
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: origo в 07 Декември, 2017, 11:23:30
Мисля че не трябва, заради по-голямото място което заемат в прозореца когато са усукани.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ditronix в 07 Декември, 2017, 13:03:39
Пише човека на който  Vaklin  му направи забележка как се пише акумулатор.Преди повече от 12 години ми попадна винтоверт на 12 волта неизвесна за мен марка не можах да я разчета за 5 лева от битпазар.Батерията я нямаше и беше особенна-можеше да се закачва отдолу и отзад.Направих захранване в кутия от флопи.Вложих трансформатор вит магнитопровод който пренавих с проводник Ф2.0.Намотките са 4 за по 6 волта кръстосано свързани,за изправяне използвам два автомобилни диоди на плочка закрепена на алуминиевата кутия.Като екстра съм добавил още 2 диода за да стане грец,стабилизиран изправител ограничен по ток за 1 и 2 ампера стъпално превключване за зареждане на външен акумулатор тип желе за мобилно използване на винтоверта.Добавих и система разграфена и калибрирана по ток за 25 ампера и напрежение.С галетен превключвател превключвам:напрежение на изправителя при захранване на винтоверта,тока му,напрежение на заряда и ток на заряда.За връзка използвам елементи от захранвания за компютър.Филтровия кондензатор е 10 000 мкф,кд монтирано на кутията за заряда.Та стигнахме за тока-празен ход 4.5 А пълно натоварване преди спиране-свредло 18 престъргано за опашка 10,напънато с ръце и шкембе в букова дъска стегната на менгемето 20-22-3  ампера.Винтоверта е изключително мощен-до сега не  беше спрян с ръце от никой коллега.Снощи го снимах,опитах се да отворя кутията но не успях да издърпам капака.Когато го монтирах беше голям зор защото трафа опираше в капака на косъм.Вярно,че тежи но ми върши голяма работа.Днес ще снимам и на работа винтоверта и "захранването" с което го ползвам вече почти 8 години.До сега с него зъм завил и отвил винтовете на 15271 машини като на една машина има най-малко 5 винта но има и машини-виброшлайфа например с 21 винта.Довечера ще кача снимки,днес ще снимам тук.
Обясни за паметта, по-скоро липсата на такава според теб при никеловите акумулатори. Човекът Ваклин писа за това и само подчерта грешката в думата. Не бягай по тъча!  :empathy2:
Всеки път съм се чудил каква е идеята акумулаторна машина да се прави с кабел, който на всичкото отгоре евързан не директно в контакта, а в някакъв кютюк с две шепи чаркове в него? Има достатъчно добри машини, които са на 220V и вършат перфектна работа. За мен спасението е в рециклиране на батерията. Има достатъчно евтини контролери за литиеви батерии в сайтовете, има и свестни батерии на добри цени. Насочете се в тази посока.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 07 Декември, 2017, 15:24:07
Отделно, ако някой реши да прави истинско мрежово захранване за такива нужди, то ще трябва да е с процесорно управление, със следене на намагнитващия ток на двигателя и т.н. Изобщо, ще трябва да имитира съответния вид батерия, даже и като термични характеристики, защото това е саморегулираща се система. При постоянния спад на цените на елементите за батерии, едва ли има смисъл едно такова начинание.

То смисъл няма и това всички заедно го одобрихме, ама я кажи за намагнитващия ток на двигателя... :rofl: :lol:

goldib - Не са усукани. Поставят се един до друг и се навива все едно навиваш лента. Имайте едно наум, че схемата е неизпробвана. Само на хартия е смятана, макар че не виждам проблем. Имам подобни направени доста...за други цели и с други мощности.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: origo в 07 Декември, 2017, 16:34:41
Не е задължително батериите да се рециклират поставяйки по-скъпата Li-Ion химия с нуждата от нов заряден контролер. Все още се намират достатъчно евтино Ni-Cd клетки с които може всеки да си направи на ново батерията на винтоверта:
http://batterycenter.bg/akumulatorni-baterii-nicd.html (http://batterycenter.bg/akumulatorni-baterii-nicd.html)
и в Елимекс имат някакви и на доста други места!
Не забравяйте че никел-кадмиевите батерии все още са химията която предоставя най-ниска цена за цикъл.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: Vaklin в 07 Декември, 2017, 16:37:28
Като на трансформатора. Дали токът ще е променлив или ще е накъсан от котвата, резултатът е един и същ. Винаги има някакво остатъчно намагнитване. Филтриращите кондензатори трябва да са напаснати с индуктивността на мотора и т.н. Батерията не е склонна към резонансни явления.

Все едно. Направете сами оценка какъв е размерът на един акумулатор със 700 ампера стартерен ток (това е малък автомобилен акумулатор) и на станция, която да осигури същия ток за запалването на автомобила. Понеже законите на физиката са неизменни, то и за винтоверттите съотношението трябва да е същото, ако целта е запазване на въртящия момент.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 07 Декември, 2017, 16:57:29
Дали ще повярваш, че размерите на стартерно-зарядно устройсто с ток 700А при 11 волта е с приблизителни размери както и един 72А/ч акумулатор, само дето тежи три пъти по-малко. Сега не ми казвай че при 700Ампера акумулатора може да "държи" повече от 11 волта.

ПП Това за резонансите и филтърните кондензатори, ще се направя че не съм го прочел :drinks:

Отпеснахме се от темата.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: Vaklin в 07 Декември, 2017, 17:18:18
Всеки чете каквото прецени. И да, ще кажа, че акумулаторът държи толкова като ток, колкото е площта на плочата му и толкова като напрежение, каквато е химията му и разреждането му. Акумулаторите са с много ниско вътрешно съпротивление когато са заредени. Мога да дам пример с оловни клетки с плътни електроди, на които производителят им гарантира трисекунден разряд с отдаване на целия капацитет, без повреждане на клетката.  За R/L в постояннотоковите двигатели съм съгласен. Отплесване от темата е. Аз се оттеглям, за мен тя загуби привлекателност. Би била интересна, ако се разискваше имитатор на литиева батерия с възможност за осигуряване на ток в много широки граници при почти неизменно изходно напрежение и т.н.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 07 Декември, 2017, 17:25:33
Дай пример, аз съм любознателен.
Не съм виждал / прочел/ за такива акумулатори. И всъщност къде намират приложение или са лаболаторни проби все още.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: Vaklin в 07 Декември, 2017, 18:11:20
При мен на работа са такива. Осигуряват за много часове захранване с 220 волта постоянен ток РЗА, аварийно осветление и ред други консуматори на една разпределителна уредба на АЕЦ. Мога в понеделник да им издиря заводската инструкция. Под никакъв предлог не са нови или експериментални. Вече са на 20 години и са за подмяна. Производителят ги води акумулатори с елемент на Плант, но това е рекламен трик, защото това е много стара технология.
Нещо такова: (http://jgdarden.com/batteryfaq/stationary.jpg)
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 07 Декември, 2017, 18:33:25
И тези дават за три секунди целия си капацитет?
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: Vaklin в 07 Декември, 2017, 18:54:35
При приемането производителя предложи дори да го демонстрира. Не сме го искали, защото за нас това е безсмислен режим на работа. Редовно се правят проверки за доказване на капацитета, като май да се правеха на десет часов разряд, защото това ни е нужно. Работи се до достигане на някакво минимално напрежение на най-слабата клетка, което предполага неприемливото и вътрешно съпротивление. Това ще влоши използваемостта на цялата батерия, защото е свързана последователно за получаване на 220 волта. Правена е и реалистична проба, като докладът се мотаеше свободно в Интернет.

Да, при такава площ на плочата няма причини да се безпокои човек за тока, който ще протече през нея, и механичната и издръжливост. Говорим за примерно 1500 кв.см. на плоча, ако не и повече. Няма такъв изправител, който да може да осигури такъв пиков ток, а лавинно изключване с необходимост от сериозен ток с минимален пад на напрежение за много кратко време е напълно възможен сценарий. Това означава, че примерно 5000 релета са решили да се включат в рамките на половин секунда, като всяко от тях си има намагнитване, обратен ток и т.н. Трябва сериозен акумулатор, който да укроти всичко това. С кондензатори е абсурд.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: origo в 07 Декември, 2017, 19:41:02
Те могат и да успеят да си отдадат капацитета за 3 сек. без да се повредят, но със сигурност този капацитет ще е вероятно около 1/10 от този при 10 часов разряд. За справка - закона на Peukert:
https://en.wikipedia.org/wiki/Peukert%27s_law (https://en.wikipedia.org/wiki/Peukert%27s_law)
То точно това е основното преимущество на оловния акумулатор за момента - може да отдава голяма мощност за единица обем и тегло. Говори се само за параметъра мощност, не енергия, ясно е че е почти в края на списъка по енергийна плътност. И тази неприятна зависимост на използваемия капацитет в зависимост от скоростта на разряд... но се отплеснахме. Истина е че в момента с импулсните захранвания е възможно постигането на еквивалентни параметри като ток и мощност като на батерия. Проблема е по-скоро друг - при големи товари батерията кляка но не гори, докато импулсното си има лимит, достигне ли се сработва защитата и рязко спада товароносимостта, за това трябва да се проектира така че да не се достига лимита му и съответно не е необходимо топлинно оразмеряване за работа на такава мощност повече от няколко десетки секунди, аналогично с акумулатора който ще се разреди след толкова време.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: Ангел Симеонов в 07 Декември, 2017, 20:05:05
Чета,чета и си мисля:дали заглавието на темата беше захранване на мотора на подводница или на совалка....Какво сложно има в сериозен траф и грец и кондензатор.Не бяха подмагнитвания,резонанси импулсни,акумулатори за аварийни захранвания в ядрени централи...Необходимо е един винтоверт с клекнала батерия да се захрани от мрежата.Разбира се това да стане с най-малко средства.Снимах моето но като чета май ще се откажа да сложа снимките.За мене си е добре защото за него не съм дал нито една стотинка и години наред работя с него.Нека се насочим в практични прости неща.Лека вечер на всички и нека се придържаме към темата!
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: didov в 07 Декември, 2017, 21:02:26
Във връзка с импулсната схема с TOP250. Интегралната схема е много удобна за изработка на импулсни захранвания. Правил съм с нея, 3-4 вида захранвания. Pansim, погледни единия извод да не си го объркал, даваш го свързан към маса, за извод /L/ става дума?
В схемите съм изрязал входните филтри, целта им е малко друга. Следи се изходното напрежение.

Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 07 Декември, 2017, 21:22:34
Нищо не съм объркал!
Въпросния извод на ТОР 250 е за следене на захранващото напрежение и евентуално спиране на генерациите. Не е наложително да се употреби, при условие че ще захранваме нашия винтоверт от стабилна мрежа.
А в твоята втора схема няма защита от превишаване на консумирания ток или окъсяване на изхода. За винтоверт не е добре да се остави така. В първата схема ограничението е за сметка на резистора в извод X, ама на тока през мощния МОСФЕТ вграден в ТОР250.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: Vaklin в 07 Декември, 2017, 21:24:52
Те могат и да успеят да си отдадат капацитета за 3 сек. без да се повредят, но със сигурност този капацитет ще е вероятно около 1/10 от този при 10 часов разряд. За справка - закона на Peukert:
https://en.wikipedia.org/wiki/Peukert%27s_law (https://en.wikipedia.org/wiki/Peukert%27s_law)
То точно това е основното преимущество на оловния акумулатор за момента - може да отдава голяма мощност за единица обем и тегло. Говори се само за параметъра мощност, не енергия, ясно е че е почти в края на списъка по енергийна плътност. И тази неприятна зависимост на използваемия капацитет в зависимост от скоростта на разряд... но се отплеснахме. Истина е че в момента с импулсните захранвания е възможно постигането на еквивалентни параметри като ток и мощност като на батерия. Проблема е по-скоро друг - при големи товари батерията кляка но не гори, докато импулсното си има лимит, достигне ли се сработва защитата и рязко спада товароносимостта, за това трябва да се проектира така че да не се достига лимита му и съответно не е необходимо топлинно оразмеряване за работа на такава мощност повече от няколко десетки секунди, аналогично с акумулатора който ще се разреди след толкова време.

Абсолютно вярно. Капацитетът при различните режими на разряд е различен. Няма кой да разбърква електролита и се създават застойни зони.

При нас, за да се гарантира капацитет, батериите се поддържат на постоянен подзаряд с напрежение, което е малко по-високо за всяка клетка от номиналното и без товар. Зарядният ток в такъв случай е нищожен. При снемане на зарядното напрежение настъпва преразпределяне на йоните в електролита и напрежението се понижав до определена стойност. Капацитетът на батерията при различните скорости на разряд определено е различен, като при разряд за доказване на капацитета се мери и температурата на няколко предварително избрани клетки. Допустими са пикове в рамките на проверката, които, ако са с достатъчен период на релаксация, практически не оказват сериозно влияние върху капацитета. За разредена клетка се счита достигането на някакво напрежение под съответния товар. Както писах, саморегулираща се система. Прост изправител, по мое скромно мнение, едва ли ще покрие товаровите изисквания на един качествен винтоверт без загуба в параметрите.

Сега, кой му е било без пари, кой го ползвал емнайсе години е друга бира. За мен е интересен теоретическият аспект на нещата, а батерии продават на магазина. Колкото и да струват те.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: lz2xl в 07 Декември, 2017, 21:55:14
Отидохте в зоната на мрака :) Пишеш в дядя Гугъл скаралните "ir2153 блок питания шуруповёрта"
Така ,това беше шегичка.Сега споделям мой опит,понеже не ми се откриваше Америка на ново погледнах в руските форуми понеже и аз тази пролет имах аналогичен проблем.Намерих нещо което ми реши проблема.Това дава 12 волта,на мен ми трябваше 18 волта и навих малко повече.Не ми се разглобява да го показвам.Получи се.Влиза в корпуса на батерията.В статията има подробности как се вкарва пътя и работи.
http://ra4nal.qrz.ru/shurup.shtml
Разбира се схеми бол.Прочетох написаното по горе в темата.Полезно :drinks:
Успех!
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 07 Декември, 2017, 22:00:59
Схемите с ИР2153 са добре работещи, ако не се налага да се ограничи тока на изхода, а за винтоверт е задължително.
Въпросната схема при даване на "късо" прави Бум...преди да мигнеш. Не е подходяща в този си вид за винтоверт.
Опита на колегата ONZI  доказва моето скромно мнение по въпроса.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ONZI в 07 Декември, 2017, 22:06:24
Схемите с ИР2153 са добре работещи, ако не се налага да се ограничи тока на изхода, а за винтоверт е задължително.
Въпросната схема при даване на "късо" прави Бум...преди да мигнеш. Не е подходяща в този си вид за винтоверт.
Опита на колегата ONZI  доказва моето скромно мнение по въпроса.

А точно тази схема правих но не изкара много не знам каква е причината.От Николай -руснак.
Някъде още се мотае платката в работилницата не съм я изхвърлил още.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: lz2xl в 07 Декември, 2017, 22:23:36
Не съм правил такива експерименти да я давам на късо.Иначе за стартовия ток не ми създава проблеми.Мотора не е свързан директно.Там вътре има някакъв регулатор на оборотите и старта е достатъчно мек.Моят винтоверт е Fairline FAS1805 най обикновен на 18 волта.Преди години ги продаваха в Метро в куфарче с две батерии и бързо зарядно.Едната батерия я ремонтирах с останали живи клетки от двете батерии,а другата стана захранване :) Не тежи,иначе ако му правиш външна кутия и да я мъкнеш постоянно след себе си е неудобно.Там има една тънкост с трансформатора,моят е на две феритни колела 2000МН и няма въздушна междина.Имаше в един руски аудиофорум захранване мисля 800 вата със същата схема.Там даваше две по 35 волта за някакъв стерео усилвател.Аз в последствие минах на този вариант като коригирах броя на вторичната.Оплетка от тънък коаксиален кабел.За съжаление не намерих линка за това захранване.Може някой от аудиофилите да го знае.Тоя трансформатор е голяма бяка,голям зор се оказа навиването.За това минах преди време на колелета.С него се получава.
Добавих модела на винтоверта,ходих да го видя какъв е.

Сега и аз да питам,когато на стария FAS1805 му се скапаха батерийте взех ML-CD01-180 които на външен вид е същия и батериите им са взаимозаменяеми.Обаче има един проблем при зареждането,ML-CD01-180 има зарядно с адаптер и се зарежда за около 8 часа.Батерията на външен вид е същата като на FAS1805,но на бързото зарядно не се зарежда.Каква може да е разликата,вътре нямат електроника.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 08 Декември, 2017, 09:17:41
lz2xl - при този преобразувател няма нужда от немагнитна междина защото е двутакт, в конкретния случай полумост. Иначе ограничения в получента мощност няма - само трябва да се добавят доп. драйвери след ИР2153 за да се "клатят" по-мощни МОСФЕТ-и.
А това с незареждането на батерията е интересно...може би изисква измерване и установяване на причината.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: lz2xl в 08 Декември, 2017, 09:46:25
Да няма ограничения в мощноста.Ферита да е подходящ и транзисторите да устискат.Там в кутията на старата батерия място има.Купих това https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=10619.msg74873#msg74873 преди време,същото е като зарядното на FAS1805.Може и да е точно от такава.Батерията на FAS1805 се зарежда без проблем,тази на ML-CD01-180 обаче "не захапва" външно изглеждат абсолютно еднакви.Мисля си че от трите контакта на втората батерия само двата са включени.Ще ги отворя да видя.Не ми се искаше,но ще е добре и двете да имат бързо зарядно.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: VR46 в 27 Юни, 2019, 18:16:54
Здравейте, искам да си направя захранване за винтоверт /18 волта/, но понеже имам съвсем, съвсем скромни познания по електроника, се нуждая от съвет. Дали това, което имам, ще ми свърши работа - имам трансформатор 320 VA, 48 волта изходящо напрежение, стабилизиращ модул XL4016 и транзистор MJ11015. Тези неща ми ги даде един познат, като каза, че с тях ще стане работата, но загубих връзка с него и няма кой да ми обясни. Ясно ми е, че токът от трансформатора трябва да се изправи и напрежението на входа на XL4016 не е желателно да е по-високо от около 24V /как да го намаля?/. И как да включа този транзистор? Предполагам, че ще трябват и още части.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ahedproductions в 28 Юни, 2019, 12:37:57
http://www.meanwell-bg.com/files/Models/RS-150-12/rs-150-spec.pdf
Евтино, лесно и работи 100%. Ако вземете 15 волтовото, напрежението може да го вдигнете до 16.5 - моя си бачка точно така. Ако искате повечко оборти и сила - 24 волтовото се сваля до 22.8 - ще лети. Ако не разбирате от техниката да правите изправител и стабилизатор за толкова големи токове не е тривиална задача.
 :hi:
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: VR46 в 29 Юни, 2019, 12:34:43
Благодаря за отговора! Ако правилно съм се ориентирал, 24 волтовото дава до 6,5 ампера ток на изхода. Това не е ли малко, защото по-напред в тази тема се споменават токове доста над 10А? Или аз нещо не съм разбрал?
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ahedproductions в 29 Юни, 2019, 12:47:19
Ако става дума за "нормален" винтоверт, а моя не е малък, Raider RD-CD12-2WL /18V, има един пиков ток, който се отдава за кратко, а средната консумация не е толкова висока.
Е, опитах с едно захранване IRM-60-15ST, което дава 4А при 15 волта и може за кратко да се претоварва 160%, т.е. до 6.4А, но с него не стана - понякога гаснеше при тръгване. Но това е компактно 60 ватово блокче, което щях да монтирам в корпуса на батерията.
Това, което Ви предлагам е 150 ватово захранване, което при 16.5 волта може да се претовари до 15А (150%) за кратко, а при 22.8 волта - до 9.75А, напълно достатъчно за нормалната работа.
В момента го ползвам с две захранвания - 12V компютърно до 12А макс, и едно на V-Tac, 12V/10Amax. И на двете не им трепва изходното напрежение дори при старт под товар на винтоверта. Аз бих взел RS-150-15.
 :hi:
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: origo в 01 Юли, 2019, 17:01:31
Както вече коментирахме, почти с всяко захранване ще има намаляване на максималния въртящ момент на винтоверта т.е. ако се завинтват винтове е възможно леко да му отслабне силата. Но за пробиване проблеми няма да има според мен. Аз като съм на зор храня моя 14.4 волтов от изхода на компютърно захранване 12 волта 12 ампера и си върти. Естествено като хвана с ръка патронника и натисна до край спусъка се чува как сработва защитата на захранването и не ми осигурява голям въртящ момент, нещо което с батерията не е така. Та зависи за какво ще се използва винтоверта.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ahedproductions в 01 Юли, 2019, 21:37:46
Брях! 12А не му стигат? Това са 144 вата все пак, като не броим предавката. Моя и на 12 волта не мога да го спра. Т.е. ми превърта като е на усилие сложен или като е на макс - блокирам го. Но захранването ми не пропада никога. Явно на твоя е по-як по принцип мотора.  :)
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: rolling_heads в 01 Юли, 2019, 21:50:13
  Да се изкажа и аз.
Моя винтоверт е с 15 елемента тип С.
Всеки елемент, ако е нов отдава над 10А
Колко ампера може да отдаде пакета не знам.150?
Моторите във винтоверти те са около 500вата
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: styrshel в 01 Юли, 2019, 22:21:08
  Да се изкажа и аз.
Моя винтоверт е с 15 елемента тип С.
Всеки елемент, ако е нов отдава над 10А
Колко ампера може да отдаде пакета не знам.150?
Моторите във винтоверти те са около 500вата
Елементите не са ли свързани последователно? Ако е така, общия ток на батерията е колкото тока на един елемент, т.е. 10А!
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ONZI в 01 Юли, 2019, 23:46:44
Елементите не са ли свързани последователно? Ако е така, общия ток на батерията е колкото тока на един елемент, т.е. 10А!

Точно.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: триод в 02 Юли, 2019, 00:34:26
Аз преработих моя винтоверт като минах от никел-кадмиева батерия 14,4V на литиевойонна 12,6V 6бр.18650.С голям зор го задържам така че да спре да се върти и в този момент тока е 32А.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ahedproductions в 02 Юли, 2019, 06:34:46
 :D Ултрагигатурболатоверт! 400 вата! Кат натиснеш и цялата къща се развърта около винта!!!
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: rolling_heads в 02 Юли, 2019, 07:58:14
Цитат
Елементите не са ли свързани последователно? Ако е така, общия ток на батерията е колкото тока на един елемент, т.е. 10А!
На теория е така, но нека някой се опита да го измери. и да внимава да не се изгори. :master2:
Тока го меря с мултицет, който има пределено вътрешно съпротивление. При 1,2V показва 10А при 18V и същото вътрешно съпротивление тока ще друг.
Моля за извинение за оф топика
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 02 Юли, 2019, 09:07:59
Колеги, винтовертите са всякакви модели!
Истинските маркови уреди например Макита на мой приятел си консумират над 20А като го запънеш здраво.
Та...според зависи...може и да е турбоултрасупер :D и да не му стигне захранването.
Въобще...за мен е странна идеята, батериен уред да се преправя на мрежов такъв.
Има достатъчно уреди с кабел...идеята на батерията е друга - мобилност!!!
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ditronix в 02 Юли, 2019, 10:38:54
E да, ама като свърши батерията какво правим? Новите са скъпи.... Това е линията по която се разсъждава. А в КОНРАД честичко се появяват резервни батерии 18V по двадесетина лева, които вършат добра работа.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 02 Юли, 2019, 12:37:23
Новите са скъпи.... Това е линията по която се разсъждава

Знам как се разсъждава, ама последно време ми се струва че повече се плаче без особена необходимост. Не отричам че доходите са ниски на по-голямата част от населението.
Но също така виждам и скъпи и прескъпи телефони на майки, дъщери и невръстни синчета...както и автомобили за десетки хиляди левове...
Спирам до тук...мисля че разбрахте какво искам да кажа.
Съжалявам за отклонението от темата - не се сдържах...приказваме все пак за 50лева, не за 5000лв. :(
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ahedproductions в 02 Юли, 2019, 13:09:37
Удивление гарнирано с лек ступор може и да ти докара ниската кредитна култура и общата задлъжнялост на населението. Голяма част от това, което ти се мярка не е лична собственост, а на банката. Лизинги, кредити всякакви, всичко сякаш без пари, но всъщност скъпо и прескъпо. И това го има...
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: PDM в 02 Юли, 2019, 13:24:21
За мен лично преработката на батериен винтоверт за външно захранване е безпредметна, освен ако не е продиктувана от крайна нужда или желание да се научи нещо, но и в двата случая е нещо временно. Разходът на пари и време превишава много стойността на нова батерия. Вчера бях в Практикер, цената на винтоверти със захранване 220В започва от 49лв. и естествено си имат гаранция. Що се отнася до мощността,  ако винтоверта може да бъде спрян с ръка, значи е доста слабосилен - около 20N/m. Мощен винтоверт или бормашина, ако заклинят свредло на пълни обороти и не се държат здраво с допълнителна ръкохватка, могат да счупят китката на човек - усилие над 120N/m. Поради това при нужда от голям въртящ момент за завиване на дебели видии се използват гайковерти. Аз съм голям фен на Макита, но това вече е друга тема.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 02 Юли, 2019, 16:25:37
Лизинги, кредити всякакви, всичко сякаш без пари, но всъщност скъпо и прескъпо. И това го има...

Биляне, знам приятелю! :drinks:
И ме боли много като гледам...ама не е по темата.

А по темата - който иска на ток - купува си на ток.  :D :D :D
С батерията си има други предимства...и нито едно от тях не е в цената.

От няколко години ползвам ето това в работилницата ми - https://www.skil.bg/skil-6222-aa-vintovert-energy-f0156222aa.html

Без да има претенции за нещо велико, се справя добре със задачите. Има две механични скорости и на по-ниската е достатъчно силен за всякакви винтове поне до колкото аз съм го тествал.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ditronix в 03 Юли, 2019, 07:47:00
Това е истината. Събрал съм ги вече май 4-5-6 винтоверта, от които само един е с читава батерия. Новият, който купих от ЛИДЛ преди година и половина. Наскоро купих от споменатите батерии на КОНРАД за един от другите, ползвам и него. Останалите са с батерии- самоделки. Сбирщайн от Li-Ion батерии от телефони и лаптопи. Имах и случка- една от батериите се запали в една подстанция, стана голям панаир. Та ние сме си клошари. Знаем какво е нямане и никой не хвърля нищо. Хората махат всичко, което е сдало багажа. На момента! А ние си ги кътаме боклуците и се чудим как да се направим на маймуни, ама да не бракуваме нищо...
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: xborox в 03 Юли, 2019, 11:38:07
От 6-7 години ползвам Makita. 90% от инструментите ми са такива, въпреки че цените не съответстват на финансовото ми положение. Но дори за миг не съм съжалил за инвестициите, които съм направил в тях, защото работата с добър инструмент ми доставя удоволствие, докато тази с калпав може да ме изкара извън нерви.
Преди една литиево-йонна батерия струваше близо 300 лева. Затова и започнах да ги модифицирам. Целият процес обаче трябва да се прави с ясното съзнание, че това е малко или много бомба. Неведнъж съм обяснявал на хората, че всеки път балансирам клетките при заряд, че им слагам защита от претоварване и прочее, но повечето хора видят ли как върти машината, забравят за това. Особено опасно става с липото, ама това си е дълга тема.
Вече подобни модификации не са нужни, защото цените паднаха драстично. Конверсията на батериен уред към мрежата въобще не я обсъждам. Струва си единствено за експеримент и занимавка :-)
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: origo в 03 Юли, 2019, 12:14:08
Абе да се слагат литиеви батерии, при положение че съществуват никел-кадмиеви си е направо безумие. Колкото и да падат цените, цената за цикъл на никел-кадмиевите е недостижима. Пусто, че взеха да ги забраняват вече. Но във всички случаи си струва инвестицията да се купи качествен инструмент, после се отплаща. Аз иначе разбирам модификацията - вярно губи се мобилността, но не при всяко приложение на винтоверта такава е необходима.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: slavi в 03 Юли, 2019, 14:07:58
И аз да кажа. От 1980 година имам бормашина БУ101Е, напълно изправна, но откакто преди 10-на години си взех акумулаторен винтоверт, вече не се сещам за машината със "шнур"! А преди 2 години като батериите започнаха да се задъхват, купих си NiCd елементи, смених ги и толкоз (впрочем май имаше подобна тема и там същото писах). Вярно, не съм работилница, сервиз, по-рядко работя с него, но си е удобство. Не разбирам, купил си акумулаторен винтоверт, пък после ти било скъпо да му смениш батериите? То всяко удоволствие  (удобство в случая) струва пари! Ако е за спорта е друг въпрос.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: lz2lx в 03 Юли, 2019, 16:05:01
При мен оргиналната батерия на отверка Bosch изкара безпроблемно около 20 години после смених елементите с такива които са на пазара и на втората фалираха. Може би едно време качеството беше на ниво или батериите са вече китайски. Те и затова в по новите модели отверки са вградени батериите и не подлежат на подмяна щото няма ефект.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: pansim в 03 Юли, 2019, 19:15:02
Може би едно време качеството беше на ниво или батериите са вече китайски. Те и затова в по новите модели отверки са вградени батериите и не подлежат на подмяна щото няма ефект.

Мммм...не съм съгласен.
Вградени са защото е по-лесно и технологично за производство - разбирай - евтино :)
А в темата дадох линк, където се вижда че не всички батерии в един и същи форм-фактор са еднакво добри за всякакви приложения.
Не са ни виновни Китайците, че имаме желание да "оправим" дявола докато лети :drinks:
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: ahedproductions в 03 Юли, 2019, 19:57:39
Не са ни виновни Китайците, че имаме желание да "оправим" дявола докато лети :drinks:
Съ-гла-сен! Съ-гла-сен!  :D :drinks:
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: триод в 03 Юли, 2019, 21:04:04
Както казва колегата едно време може да е имало читави Ni-Cd батерии,аз сега на такива не съм попадал.Освен това при тези батерии е много досадно това че трябва да ги разредиш до край преди заряд.За мен Li-Ion батериите са правилният избор,въпреки че са по-опасни.Преработката на батериен винтоверт в кабелен е въпрос на личен избор,всеки си има своите съображения.Аз предпочитам батериен и смятам че преработката му е уместна само когато си остане такъв.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: lz2lx в 03 Юли, 2019, 21:42:13
Както казва колегата едно време може да е имало читави Ni-Cd батерии,аз сега на такива не съм попадал.Освен това при тези батерии е много досадно това че трябва да ги разредиш до край преди заряд.За мен Li-Ion батериите са правилният избор,въпреки че са по-опасни.Преработката на батериен винтоверт в кабелен е въпрос на личен избор,всеки си има своите съображения.Аз предпочитам батериен и смятам че преработката му е уместна само когато си остане такъв.
С оргиналната не ми се е налагало да разреждам докрай напротив винаги са били на мах ''винаги готови'' и шнура закачен в мрежата редовно. В зарядното си има ограничител. Друг е въпроса ако елементите са некачествени (ако са от ширпотреба) -тогава не смогваш да зареждаш и е мъка.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: триод в 04 Юли, 2019, 01:04:24
Ni-Cd батерия има така наречения мемори ефект,колкото от капацитета си използвал след разряд толкова капацитет ще има батерията след заряд.Ако я държиш на подзаряд винаги ще е в готовност за работа,но не съм сигурен че и това и се отразява добре.По добри са NiMH батерии при тях мемори ефекта е по-слабо изразен.
Титла: Re: Винтоверт - захранване
Публикувано от: lz2lx в 04 Юли, 2019, 10:34:50
,но не съм сигурен че и това и се отразява добре.
И аз не бях сигурен но изглежда зависи от качеството на продукта защото на практика опита го показа. https://www.sandacite.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=13913.0;attach=119210;image Обаче вече производителите не ги е грижа даже колкото по скоро фалира изделието толова е по добре за бизнеса.