Форум за любителите на Стара електроника

НЧ усилватели, грамофони, магнетофони, касетофони и др. възпроизвеждащи устройства => Колекции => Темата е започната от: xborox в 06 Декември, 2017, 17:49:29

Титла: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 06 Декември, 2017, 17:49:29
Преди близо две години започнах този проект. Очаквах да го свърша за максимум месец - два, но за съжаление твърде неприятна семейна ситуация наложи отлагането на старта. Всичко стоеше в гардероба и чакаше удобния момент. И той най-накрая дойде!
Схемата е дело на origo, за което съм страшно благодарен. Изпълнението ще бъде мое , като това ще бъде първият ми стерео лампов амп. Правил съм вече 5-6 моно за най-различни проекти, но специално този ще бъде предназначен за озвучаването на хола ни (който за съжаление все още е в ремонт).
Захранването е с RC филтърна група и диодно изправяне, тъй като нито имам място за дросел, нито мога да намеря подходящ. Трафът го бях купил преди доста време, предполагам е от някакъв стар бълагрски применик. Изходните трафове са от телевизор Пирин.
Усилвателят ще бъде изграден върху парче орехова дървесина. Нарочно е оставено максимално грубо и неоформено. На обратната страна съм направил съответните канали за окабеляването и елементите. Всичко ще се гради върху фолирания текстолит, който е закрепен на дъното. Елементите от горна страна ще са открити. Целта ми е да изглежда максимално грубо.
Вече пробих отворите за цоклите. Малко ме измъчиха, тъй като на финала завършват с 26 мм ринг, а най-голямото ми свредло беше 25, но всичко стана добре. На челната страна ще бъдат монтирани двете EL84 и индикаторната ЕМ84. А на задната част са двете 6Н14П. На този етап не съм мислил какво ще бъде управлението на EM84, но нямам против да бъде полупроводниково.
Днес приключвам работата с нанасянето на специално масло за дърво върху ореховата дъска. В края на седмицата евентуално ще монтирам цоклите и ще започна окабеляването. Местоположението на изходящите трафове ще бъде на срещуположния край на дъската спрямо захранващия, като те ще бъдат монтирани, след като експериментално установя къде и при каква позиция няма брум. Все още се чудя дали да изкарам електролитите от горната страна или да стоят отдолу.
Отворен съм за всякакви предложения и критики :-)
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: styrshel в 06 Декември, 2017, 18:18:10
Може да има проблем с 6Н14П, заради ниското допустимо напрежение катод-отопление, само 90В, а в схемата гледам към единия катод  има 130В.
Друго което забелязвам, че крайната лампа е в триоден режим, а заедно с входната, която е с ниско усилване, може да не достига чувствителност (усилване)???
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: NHB в 06 Декември, 2017, 20:09:51
Усилване ще има предостатъчно заради токовият генератор , който се явява товар на предусилвателя. От това има и друга полза - елиминира се (почти напълно) брума, който би влязъл през захранването на предусилвателя. Но... какво гарантира, че напрежението между двата триода ще бъде 130 В? Съмнявам се, че двете половини на лампата ще са достатъчно еднакви. Съпротивлението 300 Ом в катода на токовия генератор бих го заменил с 270, и последователно на него - тример 50 Ом, за да може да се настройва напрежението. Това трябва да се прави и при подмяна на лампата...
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Eltehno в 06 Декември, 2017, 20:14:06
При тея стойности на катодните съпротивления на крайните лампи, няма да е добре за изходните. В момента крайните лампи са набримчени на 48,48484848... мА. Изходните от Пирин, както и повечето от БГ радиа и ТВ, са до 40 мА. Ще се насищат. А и с тоя ток лампите ще се изхабяват по-бързо. Отделно, така му пада и захранващото напрежение, щото тоя захранващ ще види зор с два канала в тая схема. Не виждам и смисъл при тая ситуация да се ползват по цяла лампа за драйвер на крайната. По-добре според мен да се ползва само една драйверна лампа за двата канала, по 1 триод на канал.
Крайните да се пуснат на 35-37 мА.
И още по-добре е да ползва ECC/PCC 88 или 6н23п.
Ако го направи с кенотрон EZ81, още по-добре за звука. Ама тогава задължително с дросел.

Иначе проекта е интересен.
Трафовете ще ги обличаш ли в нещо ? Кутии, канчета, моливници, дърво ?  ;)
Като цяло проекта ми напомни на моя с EL3 Tungsram, който все още стои недовършен.  :)
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 06 Декември, 2017, 20:36:34
За съжаление нямам нужния опит, за да коментирам ел часта  :-[ По спомен това беше първата версия на origo. Тази, която съм прикачил сега, е втората, по която ще започна работа.
Иначе трафовете мисля да ги оставя открити, кабелите - също. Харесва ми така. Само трябва да се погрижа за изолацията добре, че няма само аз да оперирам с него  :D
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Декември, 2017, 20:39:58
Малко, препоръки.

Захранващия траф е за Кенотрон, ама с 6 лампи бая ще се озори. Казвам го от опит. Тия трафове клякат яко, ако докара 250в с навързана цялата схема ще е чудо. Ориго добре, че ти е дал и диодна изправителна схема. НЕ си въобразявай, че тия напрежения на схемата ще ги докара с Кенотрон. Даже може и на грец изправител да минеш за още по ефективно с 4 бързи диода.

В общи линии от тоя захранващ трансформатор,  да докараш схемните напрежения ще е постижение за треоретичната физика, да захрани 2 броя ЕЛ84 и 2 броя ЕЦЦ84 мисля му е над максимума . Изобщо не си мисли за индикаторни лампи с него. Даже се замисли само за по 1 триод  предусилвателен а не пуш-пулска схема на преампа както е сега, че поне да разтовариш с една лампа захранването.

За Изходните трансформатори: Пиринските изходни трансформатори, силата им е в пентодно връзване . Ако ги връзваш триодно нищо от възможностите им няма да чуеш.


За крайните лампи ЕЛ84: Катоден резистор 330 ома е НЕ мислимо. Тука катоден резистор между 86 и 150 ома(най добре е да сложиш мощен потенциометър 200 ома  и да настройваш анодния ток докато го въртиш). Тия лампи свирят добре  с аноден ток 58-60ма . Тия дадените 48ма по спецификация ги забрави, едно грачене и кривене страшно само ще чуеш с тях без капчица бас. Тука идва момента, че не всички бройки и производства от ел84 могат да работят на такъв ток без да зачервят анодите, за това ти препоръчвам военната руска 6п14п-ЕВ(руски военен аналог на ел84), тя си носи на претоварвания доволно, тембъра и обаче е малко по друг от на ел84.

За предусилвателната Схема с ецц84. Препоръчвам да сложиш само една ЕЦЦ88, лампа и да ползваш само по един триод от нея на канал, + че е и доста  линейна.

Тая клема отдолу за кабелите на трафа я забрави- всичко на спойки, освен ако не искаш да се подпалиш.

Препоръчвам ти да потърсиш друг захранващ трансформатор - от тия дето са за Акорд Ш образна ламела,  направени да ряботят с грец изправител. Те са с по твърда характеристика- не клякат толкоз много и носят на претоварване без опасност да го подпалиш. С такива съм подкарвал схеми като горната + 2 индикатора + още една предусилвателна лампа двоен триод за  предусилване на индикаторите.

Успех, пожелавам.





Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: NHB в 06 Декември, 2017, 20:41:18
При тея стойности на катодните съпротивления на крайните лампи, няма да е добре за изходните. В момента крайните лампи са набримчени на 48,48484848... мА....


Стойността на катодния резистор в радио Христо Ботев с ЕL84 е 150 Ом. В тази схема е 165. По-скоро напрежението на катода не е правилно означено, а токът ще си бъде нормален
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Декември, 2017, 20:48:56
За съжаление нямам нужния опит, за да коментирам ел часта  :-[ По спомен това беше първата версия на origo. Тази, която съм прикачил сега, е втората, по която ще започна работа.
Иначе трафовете мисля да ги оставя открити, кабелите - също. Харесва ми така. Само трябва да се погрижа за изолацията добре, че няма само аз да оперирам с него  :D


Стига бе , ти сериозно ли -трафовете открити ще оставяш- Ще утрепеш някой човек така. Не се бъзикам. 250в DC подпряно от няколко стотин микрофарада филтър спокойно може някой да се ликвидира човек, като го пипне това.Капаци задължително!!!
Ако имаш домашни животни  с тая дървена кутия  и открити трафове  пожарче доста лесно може да си спретнеш смиризма на печена котка.

Ако пък имаш Деца или Женско същество вкъщи, малко отговорност, поеми, не ми се мисли какво може да  стане с открито анодно напрежение по изходните трафове.


@Eltehno 37ма друг път. Направи си експеримент да чуеш на тока, на който съм написал, може и на скоп да погледнеш. Имат междина тия трафове не им бери грижа.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: NHB в 06 Декември, 2017, 20:53:07
Мда... Нямам опит с правене на лампови усилватели и не знам как ще работи EL84 при 30 мА. Но има някакво неразбиране на схемата.
Предусилвателят с двете лампи ще консумира точно толкова ток, колкото би косумирал със само една. Не е push-pull, а има токов генератор  за товар. Товарът е активен, но има разлика.
Катодният резистор не е 330 Ом, а два паралелни такива, или 165 Ом
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 06 Декември, 2017, 21:01:25
Оги, трафовете ще са открити, но не и кабелите. Те ще минават отдолу и няма да има никакъв достъп до тях. Не че не мога да измисля и някакви прозрачни капаци де, но не искам.
А за клемата, какви са доводите ти, че не е ОК от гледна точка безопасност? Избрах подобно решение заради наличното място и с идеята за по-лесен монтаж/демонтаж. Не ми е никакъв проблем да ги запоя, просто така ми изглежда по-подредено и удобно за сервизиране.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Декември, 2017, 21:04:44
Мда... Нямам опит с правене на лампови усилватели и не знам как ще работи EL84 при 30 мА. Но има някакво неразбиране на схемата.
Предусилвателят с двете лампи ще консумира точно толкова ток, колкото би косумирал със само една. Не е push-pull, а има токов генератор  за товар. Товарът е активен, но има разлика.
Катодният резистор не е 330 Ом, а два паралелни такива, или 165 Ом

активния ти товар в случая свири горната половина на кривата за това си е пп.

При 30ма,  вади звуци тая лампа, но със сигурност тия звуци не могат да се определят като свирене...

Защо само 1 предусилвателна лампа , като тока е еднакъв ли? Ами щото пестиш 330ма отопление и разтоварваш захранващото желязо, че и без това тр да  изработи 100ма за анодно а тоя траф не е сметнат за повече от 60ма. и ще грее.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Декември, 2017, 21:11:13
Оги, трафовете ще са открити, но не и кабелите. Те ще минават отдолу и няма да има никакъв достъп до тях. Не че не мога да измисля и някакви прозрачни капаци де, но не искам.
А за клемата, какви са доводите ти, че не е ОК от гледна точка безопасност? Избрах подобно решение заради наличното място и с идеята за по-лесен монтаж/демонтаж. Не ми е никакъв проблем да ги запоя, просто така ми изглежда по-подредено и удобно за сервизиране.

Кабелчетата, на изходните трафове ако ги откачиш от клемата дето е отгоре , много лесно се чупят.И като почнеш да ги извиваш надолу да ги запояваш, ще заминат. Пък да ти кажа на 1-2 слоя термошлаух не бих заложил човешки живот... Ама ти си знаеш.

Клемата от тоя тип, ще ти прави искри, не се бъзикам. Тука си иска хубава изолация и спойка.

Ето ти капаци за трафове, май най-малкия размер ще пасне под скобата, и няма да се разваля индуустриалния вид който търсиш
http://pepina.org/elementi.php?grup=0&c=200&p=0&t=%EA%E0%EF%E0%EA

Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: NHB в 06 Декември, 2017, 21:41:19
активния ти товар в случая свири горната половина на кривата за това си е пп...


Защо само 1 предусилвателна лампа , като тока е еднакъв ли? Ами щото пестиш 330ма отопление и разтоварваш захранващото желязо, че и без това тр да  изработи 100ма за анодно а тоя траф не е сметнат за повече от 60ма. и ще грее.

Като казвам, че не съм строил лампови усилватели, не заначи че не съм строил никакви усилватели. На всичко отгоре много разбирам от теория, а практика имам достатъчна за няколко души.
Токов генератор за товар не е пуш-пул. 330 мА за отопление на лампата не се събират със 100те през крайното стъпало. Събират се като мощност, или 0.33Х6,3 + 0.1Х250. Махането на едната лампа ще разтовари трансформатора само с 2 W, и при това от отоплителната намотка. Мощтността, която може да се изкара през анодната намотка, се ограничава не само от желязото като цяло, а по-скоро от дебелината на проводника на анодната намотка... Изобщо не съм против идеята за направа на нов, по-голям трансформатор, но не съм сигурен, че този, който е наличен, няма да свърши работа. То всичко е относително... Нищо не пречи да се направят проби... Все пак ORIGO го е мислил!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Eltehno в 06 Декември, 2017, 21:50:15
Оги , на 58-60 мА , тея лампи ги пържиж като Никулденски шарани.  :D Да не говорим, че трафовете се опичат и те.
И кво, след 2 месеца да сменяме комплект лампи и трафове, ако не се е запалил през това време.
Защо трябва всичко да е набримчено на краен предел, като може и по-лекинко и пак да си има мек , кадифен лампов звук ?
 От опит съм стигнал до заключението, че с такива трафове, изходни и мрежов, няма нужда да се изнасилват нещата.
Отделно, че точно с тоя захранващ траф, е абсурд да постигне тия тоци и напрежения. В пентоден режим, пък още по-малко. Отделно, че в триоден е по-добре свиреща.

Правил съм подобен амп, с Акордски захранващ, от големите. 2 бр. EL84 и 1 PCC88. Изходни от Пирин. Крайните в триоден режим. Еми на границата е . Пак е ОК, но не му достига мощност на тоя траф. Знаеш Оги, оня с дървените капаци, още от
аудио форума.

ПП: Тъй като вече е направил дупките и за драйверните лампи, просто да ползва само по един триод от тях.

ПП2: Мое мнение, не задължавам никой с него. Тея трафове и подобните им НАЙ-ДОБРЕ си пасват с лампи ECL/PCL86.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: радиото в 06 Декември, 2017, 22:08:12
Нещо изпробвано да споделя . Направи си отделно преднапрежение за първите решетки на крайните. Няма да отежни проекта . Ще си го регулираш плавно с тримерче  , оттук и тока през тех. И няма да грее нищо .
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: lz2lx в 06 Декември, 2017, 22:09:10
Скромен въпрос.  Да се практикува с дървесина и топлина не е ли пожароoпасно?
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Eltehno в 06 Декември, 2017, 22:14:34
По принцип, ДА,
Но не си мисли, че пък тея лампи излъчват такава жега, та чак да се запали дървото. Като казах да се запали, имах предвид трафа, най-вече захранващият, от претоварване.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: ONZI в 06 Декември, 2017, 22:17:41
Нека опита колегата,всички така сме правили едно или друго нещо и сме се учили от грешките си.
Като го пусне ще види добре ли е не е ли ще промени някой неща ще пита за някой неща.
Аз също не бих го направил така но това е друга работа.
Мога да му пожелая успех и радост за ушите и очите.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: emanuilis в 06 Декември, 2017, 22:18:01
Преди близо две години започнах този проект...

Не виждам реално да има Вариант 1 и 2. Дупките в корпуса са 5, т.е. нещо като Министър Ананиев, има мнение преди да е извършена проверката.  :boredom:

Да не помислиш, че не съм за този вариант, напротив - „като ще е гарга, да е рошава".
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Eltehno в 06 Декември, 2017, 22:33:27
То и аз не видях да има разлики между показаните схеми.

Иначе ето схема с такива трафове, която съм правил. Нека Емо да каже как е на звук. Неговият е правен по нея.

[attach=1]

Емо, абстрахирай се от проблема с лекия брум.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 06 Декември, 2017, 22:46:45
Благодаря за съветите и за мненията, ценя много вашия опит, защото моят е минимален. Поне в тази посока де :-)
На първо място ще почна с дървенията. Нарочно избрах този вариант, защото класическата схема с метално шаси и дървени капаци не ми допада. И тъй като и аз се притеснявах за греенето на лампите, реших, че цоклите ще са монтирани отгоре на дъската, за да може лампите да се охлаждат максимално добре. Мрежовият траф също е отвън без капаци, така че охлаждането не мисля, че ще бъде проблем при нормални режими. Едно лампово радио в дървена кутия според мен е много по-рисково при евентуални повреди отколкото тази конфигурация. Особено като си спомня какво се случи веднъж с кенотрона на една моя Олимпия  :bomb:
Иначе за трафа. Мерих го при товар и въз основа на резултатите origo направи схемата. Мисля да му се доверя на този етап (не че имам много избор при наличните познания) и да изпробвам. Именно това е идеята - да изпробвам. Това е и причината дупките за лампите да са пет. Това ми дава възможност за вариации. Ако имаше само две, тогава нямаше да има място за експерименти. А и има и друго. Просто ми хареса как се подреждат на две линии с три отпред и две отзад.
В крайна сметка толкова време чаках да започна всичко и ще действам спрямо предварително начертания план. Пък ако трябва, ще сресваме гаргата в процеса на работа  :)
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Декември, 2017, 23:27:42
Пожелавам успех. Митко си разбира от работата, та по схемата няма съмнения, ще тръгне, и после почва забавлението. Ецц84 е малко странен избор, интересно е защо се е спрял точно на нея. Относно трафа, мисля че ще му търсиш замесник като я подкараш, най-добре си поръчай да ти навият един нов.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 07 Декември, 2017, 11:20:45
Ами избрах я поради липса на PCC88 (по-добре ECC), липса на ECC81 а тази я намерихме в мрежата на достъпна цена. Не е добър вариант както PCC88, но последната стана голям хит в аудиото, и в момента се намира трудно а цената е в небесата. Вярно е че усилването ще е по-ниско с тази лампа.
Относно напрежението катод-отопление - поне за ECC84 която е аналог на 6Н14П то данните са че при + на катода допустимото напрежение е 250 волта. При - на катода а + на отоплението тогава напрежението е 90 волта.
За еднаквостта на половинките няма притеснения - 1. не е 100% задължително изходното напрежение да е на половината от захранването 2. винаги в един балон са достатъчно еднакви - до сега не съм имал никакви проблеми от този характер и излизат приблизително 1/2 от захранването на изхода.
Относно това дали горния триод е генератор на ток или друго . Ясно е че от гледна точка на долния триод това отгоре е генератор на ток. От гледна точка на товара пък горната половинка е катоден повторител. Схемата се нарича SRPP (Shunt Regulated Push Pull) предоставя ниско изходно съпротивление и ниски изкривявания.
Относно тока на крайната - подбрал съм 48 милиампера, но в момента наистина при преоценка на нещата смятам че на трафовете от Пирин това ще им е много. Не че ще се опекат, просто максималната изходна неизкривена мощност ще е по-ниска. Наистина оптималния ток на тия трафове е по-малък при крайна в триоден режим. Тези дни ще преоразмеря катодния резистор на крайното стъпало, или ще видя дали съм заложил наистина тоя ток, или просто катодното напрежение е означено грешно. Действително симетричен клип ще се получи при по-нисък ток в триоден режим на крайната. А това че с по-нисък ток не свирел тоя траф, че нямал бас и т.н. това няма как да се съглася - не е така и Огнян го е слушал при мен на 25 милиампера и го хареса.
Мрежовия траф е важно да се каже че е от приемник с двутактно крайно стъпало - т.е. не е толкова маломощен и клякащ като от еднотактните. Вътрешното съпротивление на трансформатора е изчислено по dU/dI метода и после изправителите са симулирани. Така че стойностите на напреженията от захранването гарантирам че ще излязат точно такива при товар двата канала и във двата варианта - и с кенотрон, и с диоден изправител с RC филтър.
В заключение - ще пипнем режима на крайната лампа, може ако не стигне усилването да се наложи да сменим предусилвателната с 6Н23П, но да стискаме палци да стане с 14П че колегата няма да се радва сега да търси други лампи. Поздрави!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 07 Декември, 2017, 20:39:10
PCC88 чак пък хит, даже и в момента я има в търговския раздел по актуалните теми и не е скъпа( PCC88 tesla 1 x 8 лв.- това ако е скъпо за нова лампа май трябва да минете на транзисторен проект). Да се има предвид, че е със  7в отопление и иска изправяне на същото ако се ползва стандаретн траф с 6.3в.

Виж E88CC е вече скъпа лампа, ама Тесла ECC88 се намират на по 20лв.
 6н23п е добър аналог на горните, даже си пазя още един чифт от ЕВ версията подбрани с 4 еднакви триода, че ми е подарък от скъп приятел.

Тука Целта бюджетен амп лие или нещо друго, щото парчето орехова дървесина струва колкото всички елемнти вложени в него? Нещо не ми става ясно как е точно насочен проекта.

ЩЕ подкрепя Елтехно, тука. Тия изходни трафове са супер за P/ECL86, ама тая лампа стана като  голямата стъпка и еднорозите- неоткриваема.

Може би за тоя  захранващ траф, Един чифт PCL82  + 2 Индикатора ЕМ84 e по-уместно.

Все пак не забравяйте, че Изходните звукови трансформатори от Пирин са   Проектирани точно за работа с PCL82.






Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Eltehno в 07 Декември, 2017, 23:12:20
Цитат
Все пак не забравяйте, че Изходните звукови трансформатори от Пирин са   Проектирани точно за работа с PCL82.

Само да уточним, Пирин е с PCL86, а не с 82.  ;)
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 08 Декември, 2017, 10:54:01
Оги, този усилвател има две цели - забавление и обучение  :D   Всичко останало са допълнителни ползи. Истината е, че за такива неща съм склонен да давам пари, но само ако виждам реална полза от това. Орехът например го намерих сред едни купища дървени боклуци. Обработката я правих в цеха на един приятел и не ми струва абсолютно нищо. Мрежовият траф стои отдавна в шкафа, а изходните от Пирин намерих съвсем случайно, пак за без пари. Купихме само 6Н14П, но за прекрасна цена, както и останалите елементи. Така че за момента не е инвестирано почти нищо. Ако се наложи, ще вкарам пари, не е проблем, но засега ще следваме този план и ще се забавляваме  :D
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 08 Декември, 2017, 11:21:13
Абе 8 лева за парче е доста, поне моите схващания по отношение на лампите са както бяха преди 10 - 15 години когато лампа над 3 лв. беше рядкост и се водеше скъпа.
За сега ще оставим проекта както е, само ще намалим тока на крайните лампи че да не тормозим трафчето и да не насищаме изходните, пък после ако не стига усилване ще сменим предусилвателната лампа. Но пак казвам - този траф е от двутактен приемник - редно е да не са му чужди такива товари. Освен това когато стои напълно открит спокойно държи и на леко претоварване. Виж като започнеш да го криеш под капаци става страшно - личен опит с Орфейски траф който открит е само топъл на пипане, а под капак (макар и с вентилационни отвори) се нагрява до парене.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 12 Декември, 2017, 20:52:55
Монтирах и изходните трафове. Проверих позицията за евентуален брум и първоначалните ми предположения се оправдаха - разположени са достатъчно далеч от мрежовия траф и позицията им е без особено значение. Обърнати са "с главата надолу", за да няма директен достъп до кабелите. Не срещнах никакъв проблем с удължаването им и всичко стана супер. Поиграх си малко и с дървенията :D Утре може да се хвана с филтрацията на анодното.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 12 Декември, 2017, 21:24:58
Супер си го направил. Много готин вид придобива, ако боядисаш трансформаторите ще им направиш добро.

Цоклите за лампите са много хубави от Христо Ботев  или Ворошилов. Мият се с Меглио да падне патината да нямаш проблеми с контактуването на лампите в тях. Само винтовете за цоклите с конусните глави- внимавай с тях, че така се чупят ушите им.
 
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: stoi в 13 Декември, 2017, 09:47:05
Ако може да преглътнеш промяната в дизайна, би било хубаво да "дефазираш" геометрично двата изходни трансформатора един спрямо друг . т .е да не са успоредно един на друг. Или пък просто да ги екранираш с метални кутии.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Ангел Симеонов в 13 Декември, 2017, 11:13:35
Прехвърлянето на сигнал от един канал към друг посредством магнитното поле от трансфолрматорите-изходните е нищожно.Даже има схеми с които се  смесват леко двата канала регулируемо.Важното е да не прониква мрежов брум от мрежовия.За целта-захранваш мрежовия траф,запояваш говорител към изходните трафове и напрягаш слух за да чуеш има ли бръмчене.Разбира се при пълна тишина и добър слух...
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 13 Декември, 2017, 15:59:59
Точно това и направих. Сетих се за една тема, в която origo обясняваше за тази схема и установих, че брумът изчезва далеч преди средата на расзстоянието между актуалната им позиция и мрежовия траф. stoi, благодаря за съвета, но май позиционирането вече е окончателно и почвам да градя филтрирането и отоплението. Според вас как е най-удачният вариант за отоплението? За усуканата двойка е ясно, но да пускам ли от всеки цокъл по една и накрая да ги свържа с мрежовия траф или да върви една единствена двойка, която минава през всеки цокъл и накрая стига до мрежовия?
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 14 Декември, 2017, 10:17:57
Аз лично смятам че не е проблем да обикаля цоклите една усукана двойка. Имайки предвид обаче тока който консумират лампите за отопление, трябва да се съобрази сечението. Не се поддавай на внушения от някои хора във форума които ще ти обясняват как при такова опроводяване ще имаш проблеми и брум - ако не могат да се аргументират научно защо ще има проблеми, не следва да им се доверяваш. До сега не съм чул някой с адекватна аргументация на причината за потенциални проблеми при такова опроводяване. Не забравяй обаче че единия край на отоплението трябва да е свързан към масата на усилвателя в една точка. Ако пък решим да правим повдигане на отоплението ще ти кажа друга схема, но за сега смятам да се ръководя от дейташийта на европейския аналог на лампата според който следва да няма проблеми.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Ангел Симеонов в 14 Декември, 2017, 12:29:50
Препоръчително е да облицоваш всичко отдолу със станиол по-дебел за да служи за екран.Свържи на маса като забиеш габърче.Кройката може да те затрудни но и да се намачка някъде не е проблем.Прикрепи станиола с лепило за да не се свлича..На капака отдолу също сложи станиол и с габърче и проводник заземи.Внимавай обаче да не се опират елементите в станиола.Лек ден.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: ditronix в 14 Декември, 2017, 14:00:44
Ама защо станиол? И габърчета. Какво ще екранира станиола? Ако става дума за магнитно екраниране- бяло тенеке (калайдисана ламарина), ако става дума за ВЧ- защо не медно фолио? То поне се запоява! Какви габърчета, какви станиоли, какви 5 лева? Според мен ще бъде много по-добре и полезно да го занесеш в църквата да го освети тоя усилвател един свещеник!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Eltehno в 14 Декември, 2017, 20:53:37
Не мисля, че има нужда от каквото и било екраниране отдолу.
Ако ползва текстолита за ето такъв монтаж, е достатъчно само да го замаси в една точка.

[attach=1]
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: радиото в 14 Декември, 2017, 21:49:07
Колеги , от какво по - точно  трябва екраниране . В случая имаме за шаси - парче дъска . В повечето случаи ги правим ,  на  по - голяма дъска .
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 14 Декември, 2017, 23:29:55
Завъртане на трафовете не е лоша идея, ама са толкоз близко , че няма значение, пък и не хвърлят кой знае какви полета, за разлика от захранващия който си е на доволно разстояние.

За отоплението, при читави лампи няма проблем и само една двойка да обхожда всичките, обаче ако някой от предусилвателите е склонен да микрофони да се самовъзбужда итн. Дефекти на ползваните лампи, като ги наредиш една след друга , крайните лампи почват да да брумят. Това го казвам от опит, като се вържат на отделни проводници към ендбрумера , отопленията, тоя проблем отпада. Не е задължително да стане, обикновенно се получава при износени лампи, какво е научното обясненние, оствям на Митко да го намери, все пак е научен кадър.Аз првтенции нямам за вярност. Митко е чудесен конструктор, мисля че схемата му ще свирне и ще работи както я е сметнал. От неговите неща, лош звук не съм чул.

Относно станиолите- много лесен начин да си направиш късо. Тая схема няма от какво да се ектанира, 5 елемнта са отдолу а активните отгоре са - лампите са Голи, ако искате да екранирате, почнете с цокли с екраниращи капци, другото е безмислено, бубини отдолу няма.

Препоръчвам дървото да се импрегнира срещу горене, има такъв импрегнант бг производатво, който не позволява запалване на детайла, и отгоре ест лак, за да не дишаш импрегнанта...

За магнитно екраниране - "черна" обикноврнна магнитна ламарина, колкото по-дебела толкоз по-добре. Тенекето е стандарт който  означава ,че е толкоз тънко, че даже не може да се нарече ламарина , и се използва за опаковки като например сирене, в електрониката се използва ламарина - 0,3 най тънката която съм мяркал в изделия. Ако си мислите че с не магнитна  ламарина ще мине номера, не се и опитвайте, алпака-та не екранира нищо , просто няма магнитни свойства. Един приятел пробва, и беше неприятно изненадан- хубаво на вид ама безмислено.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 19 Декември, 2017, 19:14:10
Днес откраднах малко време и налепих половината НЧУ. Осъзнавам, че първо трябваше да направя експериментален монтаж, за да може по-лесно да се правят корекции, но вече бях напреднал доста и реших да завърша единия канал. Мястото се оказа кът противно на очакванията ми, но и съм се стремил да използвам максимално къси крачета на елементите, което допълнително затруднява монтажа. При крайната лампа катодните съпротивления са поставени само за проба, затова и краищата им не са отрязани.
Реших да махна лустер клемите, като оставих единствено тази за мрежовия кабел. Съпротивленията на RC филтрацията са отдалечени от електролитите, за не греят близо до тях. В общи линии е това. Следващия път, като намеря време, започвам с тестовете и едва когато имаме готова и стабилно работеща версия, ще налепя втория канал и ще скъся и подредя кабелите  :)
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: радиото в 19 Декември, 2017, 19:53:51
Съвсем добре се е получило . Спретнато стой .   :bravo:
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 19 Декември, 2017, 20:06:30
Ами тая работа с опроводяването на отоплението има файда единствено срещу ВЧ самовъзбуждане и именно в случаите на такова може да доведе до описаните ефекти. И причината за това самовъзбуждане изобщо не е опроводяването на отоплението, а най-често друг проблем с опроводяването на схемата, но наистина погледнато така, няма лошо да се пуснат отделни двойки за пред и крайни лампи, макар че аз бих борил потенциалните проблеми по други начини.
Относно сигналните кабели - струва ми се че не виждам да са екранирани - добре е да се опроводява от входните букси до потенциометъра и от потенциометъра до входа на схемата само с екраниран кабел. Това може да се окаже критично срещу самовъзбуждане и брумове. Така че купи си RG-174 и опроводявай с него, читав коаксиал - тънък, гъвкав и удобен за работа - ако намериш с медно жило и оплетка. Успех!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 19 Декември, 2017, 20:43:22
Този потенциометър за звука, който го гледам на снимките може направо да го забравиш...  Ще почнат едни брумове и чудесии. Поне за подкарването на схемата  не го слагай-ще ти е много по лесно така да си настроиш ампа и да решиш всички възникнали ядове. Пък като нагодиш всичко, последната работа е да сложиш потенциометъра. То не е случайно, че е последна щото в БГ потенциометри читави почти не може да намериш. В Комет имаше едни сини пластмасови, бяха ок, ама ги свършиха, ако са заредили пак, купи от тях.  В Елимекс на ТУ на входа имаше NOS, ама и там май свършиха.

Поздравления за монтажа, за първи Амп, е много-Добър монтажа.

Тоя електролит дето е кацнал на платката, може да го изместиш, че ще ти пречи, другите са  ок.

За кабелите от чинчовете- слагй екранирани, както те е посъветвал Митко, като ги замасяваш само на ЕДНО място- НА потенциометъра и от потенциометъра към обшата точка маса на платката...

Евтини такива кабели, за донор съм свалял от стари PC-кутии- кабела между дъното и жака за слушалки на предния панел.- Намират се и са качествени.


Оня проводник дето си го пуснал от платката към чинчовете-за маса, го махни, че иначе ще направиш кръг и ще си генерираш брум от там.

Надявам се коментара ми да ти е полезен. Успех!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 19 Декември, 2017, 21:42:35
Благодаря за обратната връзка  :)  Сигналните кабели са екранирани. Не помня кой ми беше казал във форума, но преди доста време ми даде много полезен съвет - старите VGA кабели на CRT мониторите имат страхотни екранирани кабели вътре. Използвал съм такъв, като е замасен точно така - от общата точка към потенциометъра и после към чинчовете.
Потенциометъра съм го купувал от Комет с ясното съзнание, че е само временно решение. Да видим обаче откъде ще намеря читав. Аз живея точно до ТУ, така че не пречи тези дни да проверя какво има в Елимекс  :)
Когато Митко сметне съпротивленията на крайната лампа, следва и първия тест, така че очаквайте включване  :D
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Eltehno в 19 Декември, 2017, 23:35:52
Оня проводник дето си го пуснал от платката към чинчовете-за маса, го махни, че иначе ще направиш кръг и ще си генерираш брум от там

Точно така. Ама като гледам , май има и други елементи , които си "вземат" масата от там. Разкарай я изобщо тая жица, да я няма там. Ползвай платката за тая цел.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 23 Декември, 2017, 20:10:41
Не съм преправял нищо по усилвателя. Единствено променихме катодното съпротивление на крайната лампа на 220 ома и емулирах единия канал с 10кОм 10В съпротивление! И усилвателят тръгна от раз  :master2:
Използвам OT2 ГИ7552 за озвучително тяло, че още не съм сменил кондензаторите на колоните, които правя за ламповия усилвател. Така че за звука трудно мога да правя коментари. Лампите сега са 6Н14П и 6П14П - и двете са използвани, но бяха за първоначалния тест. Благодарение на styrshel имам две нови ECC84, имам и шест нови 6П14П, купени преди две години. С крайните лампи не съм толкова добре зареден - 5-6 EL84, но само една е нова.
Напрежението в момента е доста по-високо. Някъде около 320 волта, но точните измервания ще ги почваме с втория канал за товар  :)
Много се радвам, че най-накрая след две години планиране тръгна от раз, за което заслугата е на Митко. Няма и абсолютно никакъв брум. По време на празниците продължавам!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 24 Декември, 2017, 16:23:31
Много се радвам! Ако след сглабянето на втория канал и настройките напрежението отново е високо ще се наложи да увеличиш резисторите в CRCRC филтъра. Но нека уточним режимите. При завишените анодни напрежения е хубаво да го загледаш на тъмно дали анода на крайната не започва да се черви леко, че може да ѝ дойде в повече мощността.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 25 Декември, 2017, 22:38:26
Весела Коледа на всички  :drinks:
Днес, докато си седях във вкъщи, реших, че е време да направя и втория канал. Този път не тръгна от раз, заради една лоша спойка, но след бърза инспекция всичко си дойде на мястото. Отново никакъв брум  :)
Понеже другата аналогична колона беше в мазето, а не ми се ходеше дотам, не направих тест и с двата канала. Утре обаче мисля да го пробвам. Да видя как са напреженията, след което ще наглася и тока на крайните лампи. Чудя се дали да действам с наличните руски 6П14П или с EL84. Оказа се, че от EL84 имам две напълно нови, така че може би с тях ще започна.
Като видя как са напреженията и как се държи трафа, ще преценя как да процедирам с индикаторната лампа. Имам EM84 и мисля да използвам нея. Приемам всякакви предложения за нейната реализация, като за мен няма никакъв проблем да се използват и полупроводникови елементи.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 25 Декември, 2017, 23:37:00
EL84 ги остави за най-накрая след като настроиш всичко. Само леко ще им пипнеш катоднитe съпротивления ако е нужно и готово, че не са толкоз издръжливи на грешки колкото Рускините :D :D :D

Това е най-читавата Схема за ЕМ84 индикатор, която познавам. Не влияе на звука и индикира бързо и точно. Предусилвателя е едно доста масово транзисторче. Може да слушаш директно от входа, преди или след  потенциометъра. Аз обикновенно ги слагм преди потенциометъра, та да тазнцуват индикаторите даже когато съм намалил ампа до нула.

http://www.loetstelle.net/projekte/emuniversal/emuniversal.php


Иначе може да ги вържеш и към пред-усилвателните лампи през кондензаторче ама се отразява на звука, по някоя от тези схеми и индикацията не е толкова приятна за гледане, колкото по горната схема:

http://pics.data.bg/storage/pics/2490325/34506/e7ea48747a643782f4d094e47d34a6ae_610x0.jpg

http://pics.data.bg/storage/pics/2490325/34506/64ed4f61f0b71e68d8ec7d8f1900c8e1_610x458.jpg



Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 26 Декември, 2017, 10:37:42
Ако ще е без транзистор нека не е в предусилвателната а в анода на крайната. Все пак там е по-голяма амплитудата на сигнала, а и импеданса е може би малко по-нисък. Разбира се се очаква в повечето случаи да има някакво влияние върху звука, макар че е възможно и да няма. Може да взаимстваш за експеримента схемата от магнетофон Астра 4 примерно:
http://www.rw6ase.narod.ru/00/mg_l/astra4instr1.djvu (http://www.rw6ase.narod.ru/00/mg_l/astra4instr1.djvu)
Реагира много плавно и мазно на сигнала (лично аз предпочитам пред подскоци в такт с музиката без никаква „инертност“) макар че това си е до вкусови предпочитания.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 31 Декември, 2017, 00:34:24
Празниците бяха много благодатни за проекта и вече съм на финалната фаза  :drinks:  Всичко е монтирано, включително и индикаторната лампа. Свързана е към анода на крайната на единия канал. Пробвах няколко схеми, но отново origo извади тази, която не се отразява по никакъв начин на звука (поне на ухо) и има най-приятна реакция.
Напреженията ми са с около 10% по-високи, затова чакам празниците да приключат и да взема нови керамични 5-ватови съпротивления и да вкараме усилвателя в режим. Тогава ще сложа новите лампи, ще махна тестовите и ще настроя режимите на крайните EL84.
Както повечето от вас предположиха, потенциометърът започна да прави магарии преди реално да е започнала същинската му служба. Имах обаче едини стари руски, почти нови, които не вървят толкова мазно, но за сметка на това се държат в пъти по добре! Засега слагам пауза на проекта докато не се сдобия с нови резистори през 2018-а  :D
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 09 Януари, 2018, 18:20:43
Представям ви завършения проект  :master2:
Точно две години минаха, откакто тръгна идеята за този усилвател. По една или друга причина изработването му се забави много, но резултатът е точно такъв, какъвто си го представях. В него не са инвестирани почти никакви средства. Максимум 20-30 лева за елементите. Всичко останало съм го събирал откъде ли не.
Лампите в момента са 6Н14П, EL84 и EM84. Усилването е повече от достатъчно за средна по размери стая. В момента крайните лампи са с 220 катодно съпротивление и анодният ток е около 35 милиампера. Напреженията излязоха точно като по схемата, която origo проектира. Единствено трябваше да се сложат резистори с по-голямо съпротивление в RC-групата.
Няма и помен от брум, въпреки че монтажът ми е далеч от перфектен. Захранващият траф при работа около половин час е леко топъл. На този етап смятам проекта за приключен. Когато завърша колоните и довърша ремонта на хола, вече ще мога да говоря и за звука  :drinks:
Благодаря много на всички за съветите и помощта. Нямаше да се справя без вас!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 09 Януари, 2018, 19:34:56
Браво! Прекрасен проект отлично завършен! Използвай го със здраве и да ти носи много радости!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: styrshel в 09 Януари, 2018, 19:47:30
 :good: :bravo:... :drinks:
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: ian в 09 Януари, 2018, 20:35:54
Браво, колега! Чудесно е станал и най-важното е, че са оправдани очакванията ти!
Чакаме следващия  :drinks:
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 09 Януари, 2018, 21:16:28
Честито колега, монтажа ти е супер а и на вид е много готин. Гледам и читав потенциометър си му намерил. Пожелавам ти много да му се кефиш и едни хубави колонки да му направиш.

Ако му теглиш един спрей на трафовете няма да се отрази топлинно.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 09 Януари, 2018, 22:46:30
Честито колега ! С здраве да му се кефиш и да "подчаршафиш" някоя мацка на "ламбово" осветление :)  Може ли да повторя и аз проекта ти....че съм заделил едни Акордски трафчета...и мацки съм набелязал......   :)))
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 10 Януари, 2018, 10:20:24
Повтаряй го, но си намери 6Н23П за предусилвателна, или PCC88 (но трябва да донавиеш няколко навивки за отоплението на PCC). Иначе схемата е трепач! Няма да съжаляваш.

Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: NHB в 10 Януари, 2018, 18:54:32
Браво, добре изглежда и монтажа, и завършения вид!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 10 Януари, 2018, 19:14:57
Правата на схемата са на origo, така че щом Митака дава, действай, barlog  :master2:
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 10 Януари, 2018, 19:27:54
БЛАГОДАРЯ ! Ще пиша в темата като го захвана :)
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 11 Януари, 2018, 10:46:56
Няма права в тия работи. Тази схема нито аз съм я измислил, нито съм я патентовал за да може някой да ми иска разрешение :) Най-голямата радост за мен е да се реализира и да радва конструктора. Ще помагам при реализацията.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: venci в 19 Януари, 2018, 13:25:19
Колко мили ампера протичат през изходния трансфотматор?
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 19 Януари, 2018, 14:13:15
Това е въпрос на избор, в първата версия на схемата беше оразмерена за 48 милиампера. В последствие обаче решихме че за триоден режим на крайната лампа без обратна връзка е по-рационално да го намалим на 30 - 35 милиампера.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 19 Януари, 2018, 17:41:02
Колега Origo  като идеолог на схемата как я виждаш ако вместо 6Н23П (РСС88) използвам ЕСС81....такива имам....затова?  :) 
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 19 Януари, 2018, 20:45:37
venci, в момента е на 35 милиампера. Иначе май аз имам две PCC88 и се чудя дали да не пробвам по-нататък  :P
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 20 Януари, 2018, 12:47:31
ECC81 не е много подходяща поради относително ниската стръмност, както и 6Н14П. За това именно препоръчах и на колегата да смени лампите с други та да се разгърне цялата мощност на усилвателя. Разбира се не пречи да бъде направена схемата с ECC81 но ще трябва и значително да се понижи работния ток за да не се работи при много ниски преднапрежения.
PCC88 е добре, но трябва да се донавие малко навивки за отоплението ѝ.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 20 Януари, 2018, 17:15:25
ОК благодаря за отговора...ще се поразровя за подходящите лампи :)
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: emanuilis в 20 Януари, 2018, 21:40:56
Браво! Прекрасен проект отлично завършен!

Поздравления на колегата!

„Завършен"... не мисля.

Вероятно предстои оформяне на детайлите по външния му вид...
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 21 Януари, 2018, 02:38:41
Ни най-малко 😀 Цялостната идея е за такъв стил. Всеки детайл е направен точно така, както исках. Нарочно трафовете не са боядисани, не са покрити, не е свалена дори ръждата на места. Но пък всичко е максимално прецизно сглобено и подготвено. Единствено по монтажа на елементите отдолу имам забележки доста, но там нямам достъпно опит. Но по визията отвън няма да бутна нищо повече  :crazy:
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: emanuilis в 21 Януари, 2018, 08:34:14
Въпрос на вкус.  :D
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 15 Февруари, 2018, 10:40:00
Здравейте колеги, най сетне си намерих лампи РСС88, от колега от форума, сега ще започна с донавиване на намотки за отоплението и. Но след малко размисли и предвид че никога не съм правил нещо "лампово"  възникна въпроса къде се връзва пин9 на отоплението /средната му точка/ Поразрових за схемки...някъде е към средната точка на захранването, другаде се прави изкуствена ср. тоюка с резистори......
Захр. ми траф е от Акорд.... без средни точки на намотките. Как да подходя...какво е правилното свързване на отоплението?
  Благодаря Предварително !!!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 15 Февруари, 2018, 12:50:34
PCC88 няма средна точка на отоплението. На двата триода жичките са свързани паралелно най-често. Средна точка има на ECC83 например, там може отоплението да се храни от 6.3 или 12.6 волта в зависимост от свързването. При PCC88 пин 9 по спомен е електростатичен екран между двата триода, и аз го заземявам. Успех! Не забравяй обаче че единия край на отоплителната намотка трябва да бъде свързан към масата на схемата. После вече ако има подозрения за отоплителен брум може да се прави симетриране на отоплението. Възможно е да се наложи и повдигане на отоплителната намотка на трансформатора на напрежение около 60 волта с резисторен делител от анодното, но за това по-нататък. За тестовете може да работи и така.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 15 Февруари, 2018, 18:31:30
Уфффф няма разбира се.......  друга картинка съм гледал   ??? :nea:  Благодаря !!!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 15 Февруари, 2018, 20:29:10
Отоплението на PCC88 e 7в, което е доста близко до 6,3в, стандартно. Гледайте ги тия пдф-и. P серията не означава 12в заз отопление САМО. Та някой колеги го ползват директно... или като изправят 6,3в., може и със стабилизаторче lm317 настроено на 7в след изправител и филтър...

https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pcc88.html
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: lz2xl в 15 Февруари, 2018, 20:51:10
Там тока е важен.Пускаш 300 ма през отоплението и си готов.Там лампите в P серията може да са на всякакви напрежения,връзват ги последователно през гасящ резистор като U серията.Според каталога на Philips трябва да е 7.6 в за да тече ток 300ма.Хубавото на PCC88 е че там изолацията между катод и отопление е по сериозна от тази на E серията понеже потенциала между тях може да стигне над 200 волта.Зависи в коя част на отоплителната верига е вързана лампата.В нашия случай,по добра изолация по малко брум.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 15 Февруари, 2018, 21:16:09
7.6 е горната граница, 7 е долната.  Някои от по-добрите марки дават данни от-до за напрежението и тока на отоплението, както и средна стойност.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: ditronix в 15 Февруари, 2018, 22:46:35
Разбира се, има допуски в регламентирания ток за Р-серията, откъдето има и допуски в напрежението за отопление. 0,3А е стойността на тока за РСС88 по справочни данни. При липсата на РСС88 преди време в каналните превключватели се ползваха без никакви проблеми ЕСС88,които пък бяха бол в сервизите и нямам спомен да се ползваха в някои от радиата и телевизорите. Pichaga933 препоръчва изправяне и евентуално стабилизиране, което е отлична идея особено за предусилвателната лампа. НО ако разполагаме само с едни 6,3V на трансформатора, това е неосъществимо. Дори за изправяне само. Опитвал съм го и съм се добирал до едни 5, максимум 5,5V с кондензатори от порядъка на 2 000 дo 5 000uF. За стабилизация пък са необходими още поне 2,5-3V над желаното напрежение. Точно заради това понякога готовите трафове от радиа се оказват леко неподходящи. Защото са изчислявани и правени за конкретна схема.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Eltehno в 15 Февруари, 2018, 23:41:02
Е как бе Драго, от 6,3 ще получиш 5 волта след грец и кондери. То по груби сметки 6,3 х 1,4= 8,82   :D
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: lz2lx в 16 Февруари, 2018, 00:06:05
Колеги само да попитам ''Е''серия вързват ли се последователно отопленията. Имам три лампи 2x ECL82, 1x EM84 ако свържа последователно отопленията (18,9v) дали ще се получи равен пад на напреженията. Благодаря предварително.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: lz2lx в 16 Февруари, 2018, 00:13:24
Е как бе Драго, от 6,3 ще получиш 5 волта след грец и кондери. То по груби сметки 6,3 х 1,4= 8,82   :D
Eltehno под товар напрежението пада и не остава лимит за стабилизатора. Получава се критична стойност която при вариации на мрежовото напрежение излиза извън стабилизация.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: радиото в 16 Февруари, 2018, 07:58:54
Колеги само да попитам ''Е''серия вързват ли се последователно отопленията. Имам три лампи 2x ECL82, 1x EM84 ако свържа последователно отопленията (18,9v) дали ще се получи равен пад на напреженията. Благодаря предварително.
Не се и опитвай . Отоплителния ток е различен , и лампата с най - малък ще светне като крушка ...  :crazy:
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: ditronix в 16 Февруари, 2018, 08:27:40
Ами опитай да видиш. Зависи и от дебелината на проводника, ако си на ръба, още променливото ще падне леко. Върху греца, ако е с обикновени диоди ще се "загубят" още 1-1,2V. Тук разковничето могат да бъдат Шотки диоди за голям ток, но така или иначе от намотка за директно отопление посмъртно не можеш да изкараш напрежение, годно за стабилизация. Е, има и Low-drop  стабилизатори, които искат малка разлика между вход и изход, но са скъпички. А е все тая. Може да се ползва друг похват, но аз не съм опитвал това. Братчетата от Китай предлагат почти без парички Step-uo и Step-doun DC-DC преобразователчета. С едно такова (Step-up) тоя проблем може да се реши. Само че аз винаги съм бил крайно скептичен към използването на импулсни захранвания за аудио. Искат се много крути мерки за да се избегне проникването на ВЧ смущения в захранваните стъпала. Но може пък да се опита. Та пак казвам с готов траф е леко трудно да се постигнат идеалните захранващи напрежения. Аз поне досега винаги съм се сблъсквал с този проблем. Налагало се е да се ползват гасящи резистори, които пък греят и хабят енергия. От друга страна конструирането и произвеждането на необходимият за даден проект траф си е един не малък разход. Та заигравките никак не са малки.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 16 Февруари, 2018, 20:10:27
Eltehno под товар напрежението пада и не остава лимит за стабилизатора. Получава се критична стойност която при вариации на мрежовото напрежение излиза извън стабилизация.

Хвани си признай, че си сбъркал, няма срамно нищо тука, колеги сме. Правил съм го номера многократно с HER диоди грец и кляка до 7.2в даже филтри не слагам.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 16 Февруари, 2018, 21:20:46
Във всички случаи е МНОГО по-желателно да се донавие отоплителната намотка. Говорим си за 5 - 7 навивки. Няма ядове според мен. Многократно съм споменавал че не обичам да вкарвам нелинейни вериги (грец с филтров капацитет) в лампови схеми. И пиковия ток на дозаряд на кондензатора става висок... абе по-добре донавиване. Но всеки го прави както иска.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: lz2xl в 16 Февруари, 2018, 22:25:25
Във всички случаи е МНОГО по-желателно да се донавие отоплителната намотка. Говорим си за 5 - 7 навивки. ...............

Точно!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: lz2lx в 17 Февруари, 2018, 00:10:54
Хвани си признай, че си сбъркал, няма срамно нищо тука, колеги сме. Правил съм го номера многократно с HER диоди грец и кляка до 7.2в даже филтри не слагам.
        Вярно не беше грец а двуполупериоден изправител. Т.е. трансформатора беше със среден извод (ориентировъчно 2x7v) натоварен с грец за 7812  а извода за стабилизатора на 5 волта беше вързан за средния извод. При падане на мрежовото до 210 в 7805 стабилизатора излизаше от режим. Проводник 0.5мм при обща консумация под 1А общо.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 28 Февруари, 2018, 15:19:08
Привет господа !
 И така, приготвил съм лампите  Pcc88, EL84  че даже и индикаторни имам, цокли-стари но се надявам че за тестовете няма да създават ядове. Трансформатора Акордски с донавити 5 навивки на отоплението за РСС.
 И тук е въпроса към колегата Origo, коя схема да следвам тази с 6Н14П или тази по долу също твое предложение намерена тук в форума с ЕСС88. Разликите са малки в режима на лампата....но това ги прави и важни :))
  Благодаря предварително
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Eltehno в 28 Февруари, 2018, 19:44:26
Ползвай тази която си дал. Но ме съмнява да стане както трябва с тоя катоден 110 ома на крайната лампа. С Акордския траф ще ти падне анодното. Подбери опитно катодното съпротивление, така че да крайната лампа да ти е на 35-37 мА. И без това ако изходните са ти от БГ радио са до 40 мА.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 28 Февруари, 2018, 19:53:21
Да изходните са от Акорд,  ще пиша за резултати :) Благодаря !
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Eltehno в 28 Февруари, 2018, 20:01:26
И още нещо.
Ако ще го правиш стерео, прави двата канала едновременно. Иначе ако правиш само единия за проби, после като включиш и другия, анодното неминуемо ще падне и всички настройки отидоха на кино.  ;)
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 28 Февруари, 2018, 20:08:05
Да, имам го в предвид това :) Благодаря !
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 02 Март, 2018, 10:38:31
Да, работи по схемата която си постнал. Но наистина послушай колегата и увеличи катодното съпротивление на крайната лампа. Над 37 милиампера са излишен ток и напъване на крайната лампа и трафа, а още повече водят и до по-ниска неизкривена мощност в товара.
Ако работиш с CRCRCRC филтър на анодното напрежение, винаги може с малки корекции на стойността на резисторите да докараш търсената стойност на напрежението, което неминуемо ще зависи от товара.
Поздрави!
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 05 Март, 2018, 16:11:06
Здравейте господа !
 Ето сега и да "докладвам" до къде докарах усилвателя...тестова версия върху парче лам. паркет :) :)))
Зработи веднага, тока на крайната лампа го свалих до 36мА и повече не съм ръчкал режимите. Ще ги донагласям като направя и втория канал....най вероятно в постоянната кутия която е още в "размисли"  Експериментирах и с индикаторна лампа ЕМ80, получи се добре.  Пак напомням че това е само тестова версия. Всички ползвани лампи са употребявани...както и повечето елементи... само по захранването всичко е ново.  Няма никакви шумове , брумове или самовъзбуждане. Тествах на стар говорител от Акорд  сигнала от радиото на стар телефон....така че за качеството е твърде рано да се говори.
 Планирам кутията да е от черешов материал ..имам доста ..... но тепърва ще я обмислям.
Намерих си и готина голяма "глимка" за индикатор на захранването :)
  Качвам снимки....... БЛАГОДАРЯ на всички помогнали с мнения и съвети....приемам и идеи за кутия /корпус/ .
 Ще пиша за следващите етапи  :)
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 05 Март, 2018, 20:59:59
Е като имаш такъв хубав дървен материал подходи предвидливо, направи един проект в някоя програма за 3д моделиране, сега вее са прости за ползване и има много безплатни и после в Cad  и директно на ЦПУ Фреза.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 06 Март, 2018, 14:11:45
Нееее друго си е.....чара и удоволствието от ръчния труд......е,  няма да мине без техника разбира се, само с теслата не става :)))))
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 20 Юли, 2018, 12:13:56
Да раздвижа малко темата :-) Усилвателят вече е в хола и свири въпреки проблемите, които имам с колоните. По време на тестовете зимата използвах едни стари малки респроми и с тях не можах да го усетя, но сега, като минах на големите ОТ и ги отдалечих достатъчно, установих, че има разлика между двата канала. И тази разлика е провокирана от изходните, тъй като режимите навсякъде се еднакви, а като смених само изходните на двата канала, се видя, че единият вади много по-приятни високи.
И двата трафа са от телевизор Пирин. Първичната и при двата е две 1650х0,15, вторичната - 90х0,62 при единия, а при другия 90х0,62 и 14х0,62, като използвам само 90х0,62. Категорично мога да кажа, че звукът при този с двете вторични е много по-приятен. Сега остава да търся още един такъв с две вторични, ама дали ще вади същия звук, ахахаха
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: origo в 20 Юли, 2018, 14:06:05
Пак провери режимите на всички лампи, после виж и да няма някоя дефектна. То не че не може да е от трафа де, но именно и моя лампов си е така с различни трафчета и не съм забелязал да има каквито и да било разлики. Виж също дали си сфазирал правилно намотките на двете трафчета. Виж и от анода на коя крайна взимаш сигнал за индикаторната лампа. Ако го взимаш само от единия анод, вероятно и това е канала в който в момента срещаш проблем с високите. Та така, ще го преборим, няма как иначе! Провери добре и всички Grid leak резистори (тези последователно на първи решетки). Ако там си объркал стойността на някой друг порядък, това на режима няма да се отрази, но на високите да.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: xborox в 20 Юли, 2018, 16:56:38
И на мен първата асоциация ми беше индикаторната лампа, но изненадващото е, че тя е свързана към канала, който уж ми звучи по-добре. Ама вече почвам да си мисля, че проблемът е в главата ми :-) Или в разположението на ОТ и на предметите в стаята. В крайна сметка без осцилоскоп толкова!
Днес поразпитах колко ще ми вземат за ремонт на говорителите в Надежда. Само за гънките на басите - 60 лева. Май ще се захвана аз, нямам много какво да губя :-)
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: Pichaga933 в 20 Юли, 2018, 20:37:10
Тестовете за еднакво звучене се правят по следния начин<> 1во Премахваш ПОТЕНЦИОМЕТЪРА за усилване- щото обикновено са много различни логаритмиччните стойности на 2 та канала, после РАзменяш колоните, щото е най лесно, след това разменяш пред-усилвателните лампи,  след това разменяш крайните лампи и накрая разменяш изходните трафове. В случая мисля че имаш разлика в триодите на пред-усилвателната лампа.  Тоест трябва за тест да разкачиш  Прехвърлящите кондензатори от пред-усилватела лампа към крайна лампа и да ги пусне ш с кабелчета към другия канал, за да си провериш това стъпало.
Ако след всички тия тестове стигнеш до изходни трансформатори което е доста невероятно, ето ти нови фабрични секцонирани
за 8 ома колони
https://www.tme.eu/bg/details/tgl5_001/transformatori-sas-zakrepvane/indel/tgl-5001/

за 4 ома колони
https://www.tme.eu/bg/details/tgl5_002/transformatori-sas-zakrepvane/indel/tgl-5002/
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 29 Февруари, 2024, 18:31:28
Здравейте колеги ! Изкарвам темата от праха защото след няколко години най-сетне дойде време да пусна усилвател коментиран в тази тема. Прикачвам схемата, моето изделие и схема на изх. тр-ри... Акордски.
 Питането ми е как/кои изводи на първичната да вържа към лампата ЕЛ84. Тествах към двата най-крайни, ток 36мА. Не свири добре, ниските са добре, високите са по тихи и кривят при усилване. Тонколоните Кеймбридж Аудио 4 ома. Захранването с диодите, отоплението  донавито за РСС88, единия край към маса.
 Помощ !! Благодаря предварително
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: styrshel в 29 Февруари, 2024, 18:46:25
Ами тези трафове са за пентодно свързване. Освен това каква е тази изчанчена схема? Серийно пуш-пул стъпало се прави за голям размах и ниско изходно съпротивление, тук няма нужда от нито едното. Защо не изкопира акордската схема с акордските трафове?
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 29 Февруари, 2024, 18:53:39
Нямам опит с ламповите усилватели. Гледах акордската схема. Не ми стана мн. ясно коя част от крайното стъпало да отделя. Конкретна рисунка / схема / би ми помогнала.
Тази схема ми бе препоръчана в тази тема по назад.
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: styrshel в 29 Февруари, 2024, 19:05:45
Това:

Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 29 Февруари, 2024, 19:18:42
Ще го разгледам...благодаря
Титла: Re: Проект лампов усилвател с 6Н14П и EL84
Публикувано от: barlog в 17 Март, 2024, 19:27:25
И финала на моя проект. Корпус масивно парче череша. Детаели също череша. РСС88, ЕЛ84 и ЕМ80. диодно изправяне, изходни- Акордски. Без претенции за аудиофилия но си свири супер. Финиш на дървото масло Белинка.