Форум за любителите на Стара електроника

НЧ усилватели, грамофони, магнетофони, касетофони и др. възпроизвеждащи устройства => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: lz1tka в 28 Януари, 2018, 10:36:37

Титла: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 28 Януари, 2018, 10:36:37
Почти завършен проект,остана да се настроят токовете,подтисна брума и странични(за красота) капаци.
Схемата е стандартна цитирана на форума за ECL86.Идеята за кутия е от руски сайт с подобен проект.
Трафове Акорд 104,дросел ДР-2ЛМ с вързани последователно намотки(над 3 хенри).Заради грешка с обратната връзка,последва самовъзбуждане и "подпалих" едната лампа.Допълнителен 12в засега "малък" траф за захранване на лампите.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz2xl в 28 Януари, 2018, 11:11:18
Външно изглежда много спретнато.Дай схемата да я видим.Имам и аз нещо подобно на ум.Посъбраха се PCL86 при мен.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 28 Януари, 2018, 12:15:27
Външно изглежда много спретнато.Дай схемата да я видим.Имам и аз нещо подобно на ум.Посъбраха се PCL86 при мен.

Схема.
https://www.sandacite.com/tubeampecl86/

Подобен външен дизайн.
https://datagor.ru/amplifiers/tubes/446-dvukhlampovyjj-usilitel-6n1p-gu29.html
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 28 Януари, 2018, 14:26:50
След включване се получи гадно пукане и пръщене.Оказа се заради 12в захранваш траф.След неговото замасяване усилвателя заработи нормално.Реших да оставя малкия траф 12в/0,5а.Грееше и затова отдолу има термопаста за охлаждане към кутията.Трафчето се оказа качествено,при 0,6 A на двете лампи вади 12,4в.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Pichaga933 в 28 Януари, 2018, 15:24:58
Много ми харесва на външен вид,  :bravo: :bravo: :bravo:


Оригиналната схема на Пиколото е тук:

http://www.iol.ie/~waltonaudio/pcl86images/pcl86schematicbig.jpg

http://www.iol.ie/~waltonaudio/pcl86.html

може да минеш и без 12волтовия трансформатор, като си изправиш и филтрираш отоплителното напрежение...може да изкараш към 12в DC от акордския траф и стова напрежение да топлиш лмапите, пп - брума е по-малко ако топлиш с DC.

Потенциометъра за звука изглежда много китайски, прбвал ли си без него- може да вкарва яко брум и той...
 тука решението е 10к  RFT от Елимекс.

Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: stoi в 29 Януари, 2018, 08:54:33
От моя опит и след измервания 33 nF за входен и 10nF за разделителен са много малко като стойност, ако си карал по схемата от линка де ! С тях му запушваш гърлото на този усилвател :)  Сложи нещо около 100 nF.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: origo в 29 Януари, 2018, 10:45:54
От 6.3 няма как да докараш 12 волта отопление без удвояване на напрежението ако ще да се разпориш от към ... знаеш къде. Така че не му давай такива идеи. Не е хубаво да се вкарват вериги с големи токове съдържащи относително широк хармоничен спектър (изправител или удвоител на ток от порядъка на ампер) защото тези токове именно могат да предизвикат проблеми и брум. Когато се налага - да, но в случай, че не е на 100% необходимо (както е в случая) съм против.
Отоплението с постоянен ток може и да води до по-малък брум, но в случай че е изпълнено както трябва променливотоковото отопление в тази схема дава никакъв брум, защо ти е по-малко от нещо което вече е под нивото на шума на схемата?
Относно брума - ясно е че бива два вида - такъв породен от пулсации в анодното напрежение, и такъв който се поражда от неправилно опроводяване на отоплението или това съчетано с проблеми във схемата от гледна точка на стабилността (тук сега няма да засягаме механизмите по които една схема която се самовъзбужда е по-възприемчива към отоплителен брум). Има и още един тип брум който се получава от неправилно разположение на мрежовите трансформатори спрямо изходните такива. Той се познава че се появява още с включването на усилвателя преди лампите да са загрели. Понякога след влизането в режим на лампите може и да намалява силата си. Та по отношение на анодните пулсации си наясно, с дросел около 3 хенри за добра филтрация ти трябват някъде по около 220 - 470 микрофарада преди и след дросела. Проблеми с тези капацитети няма при използване на полупроводников изправител, какъвто разбирам че използваш.
По отношение на опроводяването на отоплението - честа грешка е вторичната намотка на отоплителния трансформатор да бъде оставена да „виси“ без никаква връзка към масата на схемата. Това е неправилно, тъй като инжектира капацитивно около 110 волта пулсации на цялата отоплителна намотка спрямо маса. Това вече са достатъчно големи пулсации за да се прехвърли чуваем брум през капацитета катод-отопление на лампата. Винаги единия край на отоплителната намотка трябва да е съединен с масата на схемата. Това в случая с PCL86 е края свързан с четвърто краче на лампата (това е края който първо влиза в триодната част). Та ако не си направил това, направи го и ще се оправят нещата по всяка вероятност.
За подобряване на стабилността на схемата също може резистора последователно на първа решетка на крайната лампа да увеличиш от 1к на 10к. По същия начин може да сложиш последователно на първа решетка на триодната част един резистор от 1к би могъл да реши проблем с брум появяващ се при минимално и максимално положение на потенциометъра за сила на звука.
Отделно е добре схемата да е изпълнена изцяло върху метален екран (ако е дървена кутия то да има отдолу фолиран стъклотекстолит) и потенциометъра също да бъде със заземен корпус.
Успех!
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Ангел Симеонов в 29 Януари, 2018, 11:25:03
Освен схемите с ненужно усложнение има прости схеми за удвояване на напрежението изпълнени с два диода и два електролитни кондензатора.При тях не се говори за хармоници.50 херца.Две лампи по 03 ампера правят 0.6 ампера.Няма ампер...Аз бих пренавил отоплението на мрежовия траф което за мен е фасулска работа вместо да добавям трансформатори или да удвоявам...Пренавиването на такъв траф при положение,че отоплителната намотка е най-отгоре се прави максимум за 1 час...Който го може го може...Защо се плашите от пренавиване?
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: origo в 29 Януари, 2018, 13:57:56
Донавивал съм отоплителни намотки, и аз бих препоръчал това, ако наистина е най-отгоре намотката. Ясно ми е какви схеми на удвоители на напрежение има. Независимо дали изправител или удвоител, отсечката на тока е много по-малка от 180 градуса и е с богат хармоничен спектър, ако и периода на повторение да е 50 херца. Освен това пиковата стойност на тока преди удвоителя ще е далеч по-голяма от стойността на товарния ток за отоплението на лампите.
Пусни си 50 херца „идеален“ правоъгълник, и после питай защо ти смущава любимото радио на 100 мегахерца примерно :).
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Pichaga933 в 29 Януари, 2018, 17:44:01
Това е акордския трансформатор от 102 с Вит магнитопровод-захранващия , може да се донавие отоплението без пробелм и без разглобяване- място има на тая макара.

Обаче, този захранващ трансформатор много му кляка анодното, Милен беше пробвал такъв с Е/PCL86 и анодното пада под нивото, което ти трябва, за да вкараш в добре звучащ режим пентода, Поне такива са ми спомените.

https://bgaudioclub.org/showthread.php?1070-quot-Piccolo-quot-PCL86-Amplifier
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 29 Януари, 2018, 19:39:32
Има лек брум,забравих да дам отоплението на маса.Високоволтовата вторичната на трафа е най отгоре.Реших да немотая макар че място има.Изправеното анодно при максимална мощност(преди кривене по слух),около 287(310 от трафа) волта.Дори повечко за тези лампи.Общия капацитет преди и след дросела е над 600 микрофарада.Включвах още един от 330 мф,но брума не намаля.Предполагам заради отоплението.Входящите конденсатори по схемата и на мен ми се видяха малки,реших да не ги променям.Тока е около 40-44 ма.Имам стари лампи,някой ми дадоха около 30 ма а една 75ма.Пробвах и с една бройка ECL86 при 6,3в захранване.Определено ECL ката свири малко по-добре.
Искам да направя отделно РИАА предусилвател,но нямам траф.В момента се чудя дали си струва да се прави утроител на напряжение за него?Ще вкарва ли смущения?Все пах ECC85 дърпат около 12ма на 300 волта захранващо.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Pichaga933 в 29 Януари, 2018, 20:56:58
Дай го отоплението на маса с ендбрумер, както при другия амп.

Тоя захранващ траф защо не го използваш за риаа-та ?

Пък за ПЦЛ-ките може да намериш по-як.

РАзлика в звука на Е/ПЦЛ86 има от производителите... Телам/Полам свирят най-зле, имат навика да правят възбуждания итн, Тунгсрам са по-добри, Сименс са още по-добри .
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Eltehno в 29 Януари, 2018, 23:54:26
Разлика в звука има. С тея лампи ще получиш най-добро звучене в триоден режим, без ОВ.
Пичагата ти е дал линк към схемата на "Пиколо". Просто я повтори и си в джаза.  ;)
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: origo в 30 Януари, 2018, 13:31:46
Чак пък ендбрумер, защо да прави нещо което е излишно? Просто дава края на намотката отиваща към 4-то краче на лампите на маса и заспива. Абсолютно нормално е при висящо отопление да има брум, особено когато катодния резистор на триодната част не е шунтиран с кондензатор. От там нататък ако продължава да има проблеми с брум ще мислим за ендбрумер, макар че съм 100% сигурен че няма да се наложи.
Относно разликите между отделните PCL - възможно е да има, преслушвах двойка Тунгсрам с двойка Полам но разлика поне с моите уши на моята система не хванах, поне не значителна.
Относно предусилвателя - ако искаш да е отделен блок няма проблем да направиш умножител на напрежение. Поне аз взимам трансформатор за печатен монтаж 2x24V (свързвам двете намотки последователно), 6W от Комет и в изхода реализирам двуполупериоден умножител на напрежение по 4. Получавам около 320 волта след него, и поставям линеен стабилизатор на напрежение с източник на ток, ценерови диоди и емитерен повторител - най-често MJE13005. Получава се отлично филтрирано анодно напрежение 280V с добра товароносимост (до около 12мА). При необходимост от повече лампи и по-големи анодни токове може да се сложи също траф с 2x24V вторично но 18W. Там вече може да разчиташ при същата постановка на аноден ток около 30 милиампера, че и повече.
При желание мога да ти изпратя схема на идеята както ти я описах довечера.
Успех!
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 30 Януари, 2018, 13:54:46
При желание мога да ти изпратя схема на идеята както ти я описах довечера.
Успех!
Имам доста MJЕ за различен ампераж.Прати схемата на стабилизатора,има няколко в нета но предпочитам изпитано.За удвоителя реших да използвам 100mf/100v и 1n4007,презапасявам се от към капацитет.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: origo в 30 Януари, 2018, 15:56:48
Ето схемата:

[attach=1]

Умножителя на напрежение x4 има 4 кондензатора. Първите два C2 и C3 се зареждат до пиковата стойност на вторичното напрежение или около 68 волта. Другата двойка C4 и C5 се зареждат до два пъти пиковата стойност на вторичното напрежение или около 135 волта всеки. Общо изходното напрежение под товар ще е някъде около 270 волта при 48 волта вторично (достатъчно за +240 след стабилизатора с разумен запас). Ако купиш трансформатор с 2х30 волта вторично (има от 18 ватовата версия) ще имаш под товар вторично от порядъка на 320 - 330 волта на изхода, достатъчно за да може след стабилизиране да имаш 280 - 300 волта примерно с добър запас върху стабилизатора за промяна на мрежовото напрежение.
Предимството на предложения умножител е, че пулсациите на изходното напрежение са с честота 100 херца. Може да се каже, че работата му е максимално близка до тази на обикновен изправител с капацитивен товар.
C1 служи за потискане на звънтенето на вторичната намотка при запушване на диодите. Практически може и без него.
T2 трябва да бъде оразмерен за напрежение приблизително входното минус напрежението върху ценерите. Трябва да се има предвид че все пак за кратък момент от време по време на включване е възможно върху него да се приложи по-високо напрежение ако константата на зареждане на C7 е по-голяма от константата на зареждане на изходните кондензатори от умножителя. Това е малко вероятно, така че и за двата случая би трябвало KSE350 да върши работа.
T1 и T2 формират източник на постоянен ток за опорния клон. Неговата стойност може да се регулира в зависимост от мощността на използваните ценерови диоди и усилването по ток на крайния транзистор. За тока който е оразмерен в момента 2.5 милиампера е за 500 миливатови ценерови диоди и относително малък товарен ток (12 милиампера). При по-големи товарни токове може да се наложи да се увеличи този ток. Тогава обаче може да потрябва радиатор на KSE350 което не е проблем. Може да се монтира на радиатора на крайния транзистор, тъй като е в изолиран корпус.
Резисторите R1 и R2 осигуряват постояннотоковия режим на генератора на ток. Поставени са последователно два броя заради максимално допустимото работно напрежение на резисторите от тази серия (в случая около 250 волта).
Ценеровите диоди в момента са за изх. напрежение 210 волта. За по-високи изходни напрежения съответно могат да се поставят различни (повече на брой) ценерови диоди.
R4 и R5 предотвратяват евентуални осцилации в емитерния повторител реализиран с T3.
Горе-долу това е, питай ако има нещо неясно в оразмеряването на схемата и подбора на елементи. Успех!
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 31 Януари, 2018, 21:12:25
Благодаря origo,схемичката е проста и вече начертах платката.Чакам елементите и почвам монтажа.Добро описание на процесите,направо я качвай с описанието на страницата! :).Следващия мой умножител,вероятно ще бъде 1200-1400 В.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 03 Февруари, 2018, 00:00:15
Крайния резултат по схемата на  origo за захранването на RIAA.
За любителите на гетинакса,платката е в архива.
Имам доста от старите български кондензатори,трябва да се ползват :).По схемата 6бр. 330мф/63в и 14бр.100мф/63в.Останалото е по схема, освен добавения един гасяш резистор 220ко/2w паралелно на изходящите 270в.

Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 04 Февруари, 2018, 21:05:50
Схемата е преработена към Пиколо.Има РИАА предусилвател с ecc85.Напряжението е около 300 в от трафа.Аудиото е чисто но се получава заглъхване.И на двата канала едновременно звука намаля,понякога дори изключва.Няма самовъзбуждане или странични шумове.При предишната схема с обратната връзка нямаше такъв проблем.Няма подскоци на напряжение в мрежата(около 207в,зима е все пак).
Захранването на Риата е взето от акордския траф заедно с отоплението.Определено без обатна връзка мощноста намаля,но качеството се подобри.Пропадането на аудиото е непрекъснато.Не се влияе кой знае колко от входящото ниво.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Pichaga933 в 04 Февруари, 2018, 21:53:30
Промените са с червено.

Макс входа на на триода  е 1.5в, сигнал не го превишавай

После му забоди 1кхз с 1.5в размах и виж дали не клипва  триода,  и пентода като гласиш катодните резистори по-добре сложи жични тримери по 2W за настройката на катодните резистори  и после заменяш със тойността на която си настройл с постоянен хубав карбонов резистор за предпочитане старо производство.

Директно бодеш едната сонда на осцилоскопа  зад прехвърлчщия 100нано а другата сонда на вторичната на изходния трансформатор, после подаваш  синусоида 1к с 1,2в-1,5в размах и почваш да въртиш  катодните потенциометри и  решетка мас апотенциометъра на пентода, докато нагласи идеална форма без клип- става за 5минути макс.

Добаваил съм ти от 1 ва решетка към маса 470к на триода  да е стабилна решетката и да не се влияе входа от възможни прекъсвания на потенциометъра.

Променил съм ти  Анодния резистор на триода- 120к трябва да е !!! Тествано смятано и тн... Пробвал съм и с 68к както го дават производителите и с тотално различно катодно съпротивление, но пентода не можеше да поеме сигнала размаха беше прекалено голям. Но може да тестваш ако искаш де. Внимавай за напрежението анод-катод на лампата да не превишиш спецификацията.

Добавил съм ти 1к на 1ва решетка на пентода - да не се възбужда. Тествано смятано и тн...

Зайграй се ако искаш с 680/470/330/220к на 1 ва решетка на пентода  към маса, да орежеш ниския брум ако има такъв и да промениш колко е отворен входа на пентода. може и тука да сложиш потенциометър , за да за да ти е бърза и лесна настройката

ПП НА триода ако ти се вижда претруана схемата може да направиш друг номер, да го закактодш директно без резистор, да махнеш решетъчния към маса, а входа на 1-ва решетка да го направиш през  презареждаема батерия 1.5 в с (-) към решетката и през нея да подаваш сигнала. Така обаче ще ти остане само анодния резистор с който може да настройваш тока и напрежението през лампата. Според Милен това е най-чистия начин да подаваш звук на тая решетка. Може директно него да си го питаш за схема, той има най читавата вариация на пиколото, аз я загубих някъде
https://bgaudioclub.org/member.php?645-mbg
[attach=1]
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: origo в 05 Февруари, 2018, 11:33:15
Това нещо като ефект с пропадането трябва да го запишеш да се чуе, така не мога да си го представя. Не разбрах крайното стъпало винаги ли го проявява като ефект, или като му закачиш RIAA схемата преди него? Ако е от RIAA то нея с кое захранване я захранваш? Премери ли да не се е възбудил нещо стабилизатора и да варира анодното напрежение? Защото и на двата канала едновременно това е много съмнително. Премери дали всички напрежения са стабилни.
Милен с батериите сме го научили, това не означава че всички мислим като него. Това са субективни неща, аз лично не обичам в схема захранвана от мрежата да имам батерии. Който чува разликата нека ги ползва, аз не я чувам :).
Резистора последователно на първа решетка на пентода е задължителен. Но нека не е 1к а да бъде 12к. Не се притеснявай - няма да избягат високите никак даже.
1к по същия начин последователно на първа решетка на триода - задължително!
Другите режими по-нататък. Но от опит - в триоден режим на крайната лампа, оптималния ток с пирински траф е около 25 милиампера (да малко е и мощността е малка, обаче само така клипва симетрично).
Успех!
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 05 Февруари, 2018, 12:03:29
Това нещо като ефект с пропадането трябва да го запишеш да се чуе, така не мога да си го представя.
Пробвах с Риата,днес ще тествам без него.Ще го запиша.Интересното е че първата минута след загравянето на лампите всичко е наред и после се почва заглъхването.Както писах качеството е добро.Бръм има дори и с дадено отопление на маса.Но той се чува само когато долепиш ухото.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: origo в 05 Февруари, 2018, 13:41:45
Брума само с крайното стъпало ли го има или когато е закачен и предусилвателя (RIAA) отпред? 4-то краче ли си заземил? Има ли го преди да са загрели лампите непосредствено след включване? Може да е проблем в опроводяването и екранирането на монтажа. Може да е от пулсации на анодното. Има от къде да е.
Относно заглъхването - премери анодното напрежение след стабилизатора като започне да заглъхва дали стои стабилно, няма причини да не стои естествено де, но все пак. Това заглъхване на двата канала едновременно намирисва на проблем със захранващото напрежение, няма как иначе да се обясни едновременното явление в двата канала.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Eltehno в 05 Февруари, 2018, 21:49:21
Правил съм го Пиколо-то поне 4-5 пъти. САМО по оригиналната схема. И винаги ми е тръгвал без проблеми, с различни изходни трафове. С Акордски, с Пирински, с някакви пак от радио но на двоен Цкор ... винаги без проблеми. Най-добре звучи с Пиринските трафове.
Разбира се и лампите трябва да са нови или поне с добра емисия.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 05 Февруари, 2018, 23:35:11
Проблема се оказа в РИАА.След като махнах 300в захранване от акордския траф и включих след филтрация умножителя на напряжение,всичко си дойде на място.Оказа се тока на лампите бе с 3ма повече.Свалих напряжението с две отделни съпротивления(4,3ко) за всеки канал и чудото свирна нормално.По схемата е дадено 175 в на анода,при мен заглъхването спря при 150 в.Сложих четири чисто нови ECC85 и ECL86 и звука грейна!.
Остават малко козметични промени по външния вид и готово....
Малко грозно чертане в паинт но е понятно.

Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Pichaga933 в 05 Февруари, 2018, 23:54:24
 Много добре изглеждат в тия в тия кутийки, сега може да направиш още една кутия със слушалков усилвател в нея , примерно с PCC88   :D :D :D
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: NHB в 06 Февруари, 2018, 00:26:58
Проблема се оказа в РИАА.След като махнах 300в захранване от акордския траф и включих след филтрация умножителя на напряжение,всичко си дойде на място.Оказа се тока на лампите бе с 3ма повече.Свалих напряжението с две отделни съпротивления(4,3ко) за всеки канал и чудото свирна нормално.По схемата е дадено 175 в на анода,при мен заглъхването спря при 150 в.Сложих четири чисто нови ECC85 и ECL86 и звука грейна!.
Остават малко козметични промени по външния вид и готово....
Малко грозно чертане в паинт но е понятно.

Здрасти,
Не знам дали осъзнаваш, но коригираната схема, както си я дал, всъщност не се различава от началната. Просто си променил стойността на анодните резистори от 20 на 24 кОм. Така, освен че намаляваш малко анодното напрежение, увеличаваш и усилването на схемата. Доколкото разбирам, заглъхването е било причинено от прекалено голям аноден ток на триодите. При недостатъчно загрели лампи е свирело добре, но с пълното загряване е идвало и заглъхването. Много е възможно да ти е по-голямо от нужното отоплителното напрежение за триодите, особено ако ги захранваш с отделен трансформатор, отоплителната намотка на който е сметната да захранва повече отопления едновременно. Друг начин да понижиш анодния ток е като увеличиш стойността на катодните резистори - примерно от 300 на 400 Ом
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Февруари, 2018, 01:22:38
@ origo, момента със симетричното клипване също може да се избегне, като резултат звучи малко -по добре , но е по-тих. Относно резистора който препоръчваш в решетката на триода, мислех да му го напиша, но при хубави лампи триода е стабилен и без него, виж ако са Telam  задълже един резистор и там, че много се възбуждат тия, коетоако е с голяма стойност съпротивлението до някъде решава проблема и с източниците с по високо ниво ако не се лъжа по вах се ходеше по 1,2в кривата на тоя триод . С тунгсрам съм тествал  такъв резистор и не ми харесва на звук, ама съм да седна да търся аудиофилски резистори за схема с изходни пирински трафове вече е прекалено...Та , абе въпрос на ситуация е тоя резистор в решетката на триода, за това писах и за Батериите, щото излиза като най-чист вариант и от гледна точка на Триода, всичко по него се чува, особенно ако му боднеш един електролит в катода звука става тотално мазало, а там даже подбирах и експериментирах с много марки и капацитети + шунтиращи или без такива, в общи линии всичко съм пробвал за да докарам кристален звук в триода, учудващо много добър резултат постигнах със стари червени светодиоди в катода на триода, някакво антично соц производство с медна втулка на тях. Също става и с инфрачервени диоди, е малко се губи визуалния ефект , ама на такива неща внимание не съм обръщал. Сините и белите диоди в катода са пълен отврат, виж зелените стават, ама най добре нос -червени, проблема е че вече даже и в елимекс ги няма.Знам, че ще питаш за характеристики, като ми е възможно ще ти дам 1 брой да го изтестваш ако имащ желание.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: origo в 06 Февруари, 2018, 13:57:58
Ааа, няма да те питам, на ясно съм с какво е добър червения светодиод - има ниско диференциално съпротивление, някои екземпляри го докарват до около 6-8 ома при около 10 милиампера, стойност непостижима за ценеров диод с такова напрежение. Така че може спокойно да ги ползваш. Може да прослушаш и някои от червените продавани в Комет, трябва да ти дам няколко бройки от един модел който при измервания показа най-ниско диференциално съпротивление. А може да измеря и някой образец от тези които си харесал най-много, да видим по-добри ли са, или от същия порядък.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: styrshel в 06 Февруари, 2018, 20:02:13
за това писах и за Батериите, щото излиза като най-чист вариант и от гледна точка на Триода, всичко по него се чува, особенно ако му боднеш един електролит в катода звука става тотално мазало, а там даже подбирах и експериментирах с много марки и капацитети + шунтиращи или без такива, в общи линии всичко съм пробвал за да докарам кристален звук в триода, учудващо много добър резултат постигнах със стари червени светодиоди в катода на триода, някакво антично соц производство с медна втулка на тях. Също става и с инфрачервени диоди, е малко се губи визуалния ефект , ама на такива неща внимание не съм обръщал. Сините и белите диоди в катода са пълен отврат, виж зелените стават, ама най добре нос -червени, проблема е че вече даже и в елимекс ги няма.Знам, че ще питаш за характеристики, като ми е възможно ще ти дам 1 брой да го изтестваш ако имащ желание.

Какво точно означава "мазало" и като е толкова лошо защо в схемите го дават така? Според мен батерия вместо катоден резистор, както и светодиод е по-лошо решение, тъй като и двете са шумяши елементи!
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Pichaga933 в 06 Февруари, 2018, 20:36:19
styrshel, батерия не е вместо катоден резистор, а за промяна на схемата от автоматично към фиксирано преднапрежение на  1-ва решетка, демек батрията не я слагаш в катода, а по пътя на сигнала всъщност май трябваше да е 3в батерийката  а катода си отива на маса чисто и директно.

Ако ще си говориме за заместители на катодното съпротивление ценери разни се обадиха доста приятно. Пък може и някой германиев транзистор да сложиш в катода, варианти много, стига да ти се експериментира и слухти.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: lz1tka в 05 Март, 2018, 20:14:19
Завършен вариант,не се гордеем с външния вид но свири доста добре :). Чисто нови ECL86 и ECC85. Схема Пиколо.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: Pichaga933 в 05 Март, 2018, 20:57:09
Чудесни, супер външен вид.
Титла: Re: Усилвател PCL86
Публикувано от: ian в 05 Март, 2018, 21:56:05
Добре си е на външен вид, не му се притеснявай!  :)
С кеф да си го слушаш! :drinks: