Форум за любителите на Стара електроника

Измервателна и тестова апаратура => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: chav_chav в 07 Март, 2018, 22:01:35

Титла: Ремонт на осцилоскоп "САГА"
Публикувано от: chav_chav в 07 Март, 2018, 22:01:35
Сега ще ви напиша за един дефект на тая съветска техника ,за да не се мъчите като мен.Добре ,че накрая взех да чета руснаците ,че ми светна.Проблема е че не иска да вдигне високо-1600волта.Всичко е проверено,даже и полевия е тестван обаче не ще да вдига.А транзистора в"ТХО" грее и гори едно съпротивление от 10  ома на емитера на КТ817.Проверерих и високоволтовите диоди.Не става!И тогава взех да чета и не повярвах!Проблема е в мрежовия трансформатор.За отоплението на тръбата има отделна намотка.Към нея подават -1600 волта.Явно вътре има вътрешновиткови окъсявания и те правят проблема.Лошото е ,че на времето също имаше такъв проблем при С1-94 обаче другарите инженери не са си направили изводите и са пуснали следващия модел пак с тоя проблем.Това е.
Титла: Re: Ремонт на осцилоскоп "САГА"
Публикувано от: ikarlo в 30 Юли, 2018, 16:19:01
(Не)малко късно прочетох за проблема. Въпреки че е доста "нагъчкан" този скоп, един малък трансформатор 1:1 за 6V може за оправи положението. Ако се намири място за него, ще е за предпочитане пред пренавиването на силовия траф.
Титла: Re: Ремонт на осцилоскоп "САГА"
Публикувано от: chav_chav в 28 Декември, 2018, 10:49:55
Може и да може,но не забравяй ,че имаш потенциална разлика от близо 2000волта и трябва да смениш и кабелите  и да пренавиеш трансформатора за да поставиш по-добра изолация.Не е толкова просто.Просто са го направили производителите.Не си прав ,че е труден за ремонт.Изважда се тръбата,цокъла на тръбата се завърта назад и когато правиш проба закачаш внимателно тръбата и гледаш какво става.Тръбата остава извън скопа.