Форум за любителите на Стара електроника

Общ раздел => Общи приказки => Темата е започната от: soton в 16 Ноември, 2013, 22:37:18

Титла: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 16 Ноември, 2013, 22:37:18
Общо взето тук битува мнението че апаратите трябва да се запазят цели.Да ,ама при мен има доста такива ,които само ми пречат:последно дойдоха един Рубин дето тежи 75 кг и един Темп 209,който си е със книжката даже.Ако трябва да ги запазя за идните поколения ще ми трябва отделна стая за такива цели,ако ги разкулача обаче на някого може да потрябват разни части от тях,а парите ги харесвам някак си!
Какво ви е мнението?
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: Pichaga933 в 16 Ноември, 2013, 22:39:48
Щом са си твои прави ги каквото ти е кеф. Лчно мнение. Е някои ще плачат, че не си ги запазил ама като проблема е чужд винаги е по-лесно...

Ти май ги пуска за продажба ама....
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: mano в 16 Ноември, 2013, 22:44:23
Аз съм против да се разкулачват работещи апарати с цел печалбарство, но всеки си има собствено мнение. Имам място за поне още 20 бройки, направих си пристройка до къщата, където ги съхранявам и смятам да я разширявам още. Ако на някой му е тясно, да праща насам.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: Лъчо Минков в 16 Ноември, 2013, 22:55:25
        "Печалбарство" според мен е пресилено. В нашия форум имаме достатъчно спасени и реставрирани апарати от епохата "хепи соц". Нека да има и предлагане на части, това повишава стойността на изцяло запазените.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: mano в 16 Ноември, 2013, 23:24:38
Не е пресилено. Разбирам апарата да е намерен повреден или някой манго да му е изтръгнал трафове или нещо друго да му липсва. Но когато работещ апарат се разфасова да се продаде на части с цел да му се вземе повече пари отколкото ако се продаде цял, това си е печалбарство.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: Лъчо Минков в 17 Ноември, 2013, 00:09:18
Апарата си е негов, освен това не го продава на части не за обикновен кеф, а защото му се налага.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: mano в 17 Ноември, 2013, 01:06:20
Коментираме не определен човек а по принцип дали е по-добре апаратите да се запазват цели или да се разкулачват на части. Говорим за работещи апарати, а не за такива трудно възстановими и с липсващи части или силно повредени кутии. Всички знаем, че като го разкулачим и продадем на части, ще му вземем повече пари. Въпроса е дали да се продават цели, за да се запазят, или да изчезват безвъзвратно на части.
Титла: Към модераторите
Публикувано от: armaturata в 17 Ноември, 2013, 02:14:50
Не смятате ли че темата е за друго място?
Например http://www.sandacite.com/forum/index.php/board,26.0.html
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 17 Ноември, 2013, 07:58:24
Не съм ги пускал за продажба,от една седмица са при мен.Съмнявам се някой да ги иска цели защото тежат ужасно,а аз ако ги закарам до Сф пътя ми струва повече-може би по коректно ще е да ги обявя за продажба както се продават колите - може на части ,а може и цели-кой както иска,но това ще е в друг раздел на форума.Такива апарати имам още няколко,ще направя една сериозна тема - нещо като аукцион,да видим какво ще се получи!Не ме кефи да реставрирам такива сравнително нови неща.Кутийте отиват за кюфтенца на скара,кинескопите на боклука,а останалото - ако има мераклий...
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: Валери в 17 Ноември, 2013, 08:21:18
Може би е добре първо да се обяви за продан целия апарат, ако евентуално няма желаещи тогава да се разкулачва. Ако не се предлагаха части, нямаше и как да се реставрират радиоапарати. Всяко нещо е за сметка на друго (за жалост  :(  ).
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: origo в 17 Ноември, 2013, 11:41:11
Как сравнително нови, отдавна не са нито сравнително нито несравнително нови а са си направо стари и МНОГО ценни. Това което иска да прави собственика им с тях е силно разрушително и крайно гадно според мен. Защо ги е взел въобще при положение че няма място за тях? За да печели естествено.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: plamenhar в 17 Ноември, 2013, 11:56:05
Хей,по кротко младежи. :D
Не може така крайно да се изказваме.
Ами може човека да ги е спасил от мургавите.
За какво печалбарство става дума-20-30лв.?
Егати печалбарството.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: Vladislav в 17 Ноември, 2013, 13:18:18
И аз мисля, че ще най-коректно човекът да ги обяви в една темичка с приложени снимки, така че ако има шанс някой да ги вземе цели, той да не се пропуска.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: lz2xl в 17 Ноември, 2013, 14:18:33
Не знам какво разбирате под печалбарство,всеки си определя цена която смята за уместна.Ако цената е умерена и разумна въпросната стока бързо си намира нов собственик.Поставянето на снимки улеснява продажбата,освен това е и задължително за тоя форум.Добре е че този проблем с разкулачването на стара техника се обсъжда тук в отделна тема тъй като коментарий от типа "абе много е скъпо" , "това го има на друго място по евтино" или " що го разглобяваш туй" в тема в която се продава реална стока се приемат като спам.Аз също съм против да се разглобява възстановяема техника,обаче продавача е в правото си да продава както намери за добре.Така че коментарий относно продаваема стока на лични.Никой не му е приятно да става кепазе със стоката си,така ще изгоним много хора от продавалника на форума и ще загубят само колекционерите.Тук едва ли някой ще стане богат.Пожелавам успех на продавачи и купувачи във форума :)
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 17 Ноември, 2013, 20:15:25
Ами като продам десетина такива стари и много ценни сандъка,както казва Ориго, и ще си купя автомобил.Кофти е само че ги купувам от циганите и автомобила няма да е Бугати а Крайслер.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: bojitchko в 17 Ноември, 2013, 21:14:59
Вероятно ще имате предложение и за моите сандъци - София 81 и Електрон 423. Какво да ги правя?! Няма да ги разфасовам, направо ше ги изхвърля и ще ги разфасоват мангалите.  :D
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: ONZI в 17 Ноември, 2013, 21:52:28
Не забравяйте че тук може и да се подарява.
Пробвал съм -става.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: origo в 17 Ноември, 2013, 22:35:24
Естествено че си е работа на продавача какво прави със стоката, може да си я разглобява, да си я ползва за подпалки, да си я продава на части, това си е негова лична работа, просто темата се повдигна по някаква причина и аз за това изказвам неодобрението си за такъв род действия. Ако аз например съм собственик на един апарат и не мога да го продам цял, то ще предпочета да го подаря на някого цял, пред варианта да го разглобя, просто не ми дава душа. Разбира се пред варианта апарата да остане при циганите и да бъде разглобен за цветни метали и потрошен, или да бъде продаден на части, по-добре е второто. Ситуацията е твърде сложна, според мен най-добър е третия вариант - да му се намери купувач както е цял.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: bojitchko в 17 Ноември, 2013, 23:07:30
Да, де, ама некой требва да го иска!  :D
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: Ангел Симеонов в 18 Ноември, 2013, 11:11:27
Забелязвам тенденция за коментар на цените на продаваните възли от апарати и цели такива.Изказват се и мнения относно разфасоването на апарати.На кого помагат тези коментари?!Възстановявам един стар германски апарат 11 серия 1954 година правен за износ в Бг.Нямаше мрежов,изходен траф и говорител.Присадих мрежов от български радиоприемник,за изходен използвах от един Орион,говорител от български радиоприемник.Нали тези елементи са от друг апарат!За мен този апарат е по-ценен от донорите от които са взети елементите.Всеки решава какво ще възстановява и в зависимост от липсите търси блокове с които да извърши ремонта.Ако няма донори няма да има и редки възстановени реликви.Много често попадат обезкостени от мед и алуминий апарати,изядени от мишки.Призовавам някои хора те си знаят кои са да не са на всяко гърне мирудия.Не знам какво целят брой мнения ли? :o
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: Fisher в 18 Ноември, 2013, 11:42:30
Ангеле, не скачай кат ощипана булка ...  коментираме тактиката на някои продавачи  да разглобяват на части апаратите с цел да си докарат повече парички от продажбите ,това естествено не важи за теб ,при теб ситуацията е друга ,както си уточнил по-горе.   :drinks:
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: Ангел Симеонов в 18 Ноември, 2013, 11:53:54
Скоро ще пусна снимки на реставрирания апарат.Остава да настроя мч на сигналгенератора за кутията трябва да чакам лятото защото трябва може би да се зашкури и лакира а зимата няма къде да правя боклук.Снощи пренавивах един американски електромагнитен говорител и може би ще сложа него да се доближа най-близо до оригинала.

Писаното няма общо с темата, моля всичко свързано с реставрацията на апарата да бъде синтезирано в една тема в подходящия раздел.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: mano в 18 Ноември, 2013, 14:05:13
Възстановяването на един апарат не е причина да се унищожи друг, който се намира в работно състояние или близо до него. Истинския реставратор и колекционер никога няма да направи това. Аз примерно имам 3 Орфея, но никога няма да посегна за части от тях, за да реставрирам друго радио. Преди време купих 3 апарата в много окаяно състояние за 20лв общо. От единия стана чудесен укв модел с лампов НЧУ. Другия беше Марек оскубан отвсякъде, ползвах му бобинния блок за реставрация на друг Марек, третото радио още очаква съдбата си. До сега обаче колкото и апарати да съм реставрирал, не съм пипнал нито един, който е работещ или който може да се докара до работещо състояние с малко усилие. Имам 3 Концерта, двата не работят и мога от тях да направя един, но сърце не ми дава да скубя. Ще си ги оставя така и само ще ги почиствам. Все пак няма да ги слушам я.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: RETROTRONICS.info в 18 Ноември, 2013, 19:55:43
Според мен основното е, че всеки собственик определя съдбата на притежаваните от него вещи и цената на която би ги продал (дори тя да не ни харесва). От тук нататък всичко е лично мнение.

Моето мнение е, че е жалко да се разваля комплектен уред. Ако собственика няма възможност или интерес да го съхранява и желае да го продаде, най добе да се опита да го продаде цял и чак след известно време да се премине към "разфасоване" (доколкото видях и автора е тръгнал по този път  :hi: ).

Колкото до мястото - рано или късно все свършва  :D
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 26 Ноември, 2013, 19:50:23
Двата съветски телевизора не могат да се възстановят току така,на темпа му е счупена пушката и няма заден капак освен другите незнайни повреди,а рубина изобщо мисля че не си струва - той си е роден инвалид.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: miroton в 29 Ноември, 2013, 11:55:49
soton само ми е чудно колко години и телевизора трябва да продадеш да си купиш кола.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 29 Ноември, 2013, 14:59:15
А бе майтапа си е майтап,ама я погледни:коли сега има под 500 лв,а да не говорим колко джипове има по 11 лв,та значи като в оня виц за проститутката,500 телевизора по 1 лв или 50 по 10 лв или 5 по 100 лв...,а аз имам само опери 6 бр.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: miroton в 29 Ноември, 2013, 15:12:58
5 по 100 лв
направо се свързвай с някои гръдски колекционер и може да стане работата,абе направо от гърция с кола можеш да се върнеш.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 10 Декември, 2013, 11:47:39
Много от вас радуват за идеята да се спасят старите сандъци,но типично по български - ако може някой друг да плаща за това.Е...аз запазих доста от тях до сега,ама след като автомобила ми скъса колянов вал започвам да се замислям дали да продължавам в този дух или да предам топката на по младите.За съжаление те май са по практични от мен и не чак толкова големи идеалисти!
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: origo в 10 Декември, 2013, 11:51:05
Едва ли се е скъсал коляновия вал заради носенето на сандъци :). Просто е имал някакъв дефект шупла или бог знае. Проблема е че не карате руски автомобил, още като се видяхме ви го казах, а вие ми се изсмяхте :)
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 10 Декември, 2013, 19:15:52
Колата е на 350000 км и не се учудвам че се скапа,още повече че беше натоварена с 800 кг,но тук не коментираме колите ,а съндъците май!
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: origo в 11 Декември, 2013, 13:38:52
Така е, но тези 800 килограма товар биха могли да скапят по-скоро окачването и ходовата част, но едва ли двигателя, знаете че той си има максимален въртящ момент при някакви обороти и той не може да се превиши колкото и да му се иска на човек. Следователно му е дошло времето лично според мен или е имало някаква друга причина.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 11 Декември, 2013, 23:31:16
Все едно,каквото и да е,за мен си е катастрофа
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: dido в 12 Декември, 2013, 14:50:52
Колега „SOTON” предложи нещо което го нямам като довоенен български радиоапарат в сайта ми ************ и може и по бързо да си купиш мечтаната кола – не се подигравам, просто за това което търся се намират и пари все още.  ;)
Както писах и в другата тема купувам независимо от състоянието стига да е българско довоенно радио което го нямам, както може и на части защото понякога ми попадат и само кутии които трябва да се запълнят в един момент – не можем да им се сърдим, че било цигани или някой друг ги е раздробил на части - и професионални техници познавам които също ги разглобяват на части и после даже не могат да намерят кое къде са сложили.
За пример – търся шаси за Арена радио, говорител за Кингстон и каквото се сети друго човек - доста неща има подменени, а благодарение на колега от форума на който съм му изключително благодарен имам оригиналните каталози на продаваните радио части и консумативи преди 9-ти и оттам определям донякъде кое е оригинално за него време и кое е подменено впоследствие.
Можете да ми пишете на  имейла [email protected]  ако имате нещо излишно.
Мога само да напиша, че всички радиоапарати както и Операта се радват на „добро здраве” в България са и не събират прах в някой мазе – все пак и това е част от нашата позабравена история и трябва да им отделим подобаващо място особено ако има възможност човек. ;)
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: Валери в 12 Декември, 2013, 15:11:19
Изключителна колекция имате колега дидо, браво  :bravo: .
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: dido в 12 Декември, 2013, 17:22:14
Благодарение на много колеги, част от които са и от този форум се събра въпросната колекция, за което им благодаря от все сърце!!!!! Още български довоенни радиоапарати и други неща ще кача в сайта, но това по-нататък. Идеята на сайта е да помага на начинаещите колекционери към запазване на българското от нашата „забранена” за известно време радио история, на колеги като „SOTON” да продължи да бъде „голям идеалист” и да не се отказва, а вече за професионалните колекционери и на тях се надявам все нещо да им хареса в сайта колкото и да е все още недодялан като сайт – просто има проблем с довършването на сайта който се надявам някога да се оправи в края на краищата.
Така, че да се върна на темата „За апаратите на части” – на части или на цяло все са си апарати и в един момент може и да станат цели при добро желание и възможност.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 16 Декември, 2013, 22:55:33
Докато разглобявах разните телевизори се замислих за това ,че често пъти се оплаквате за липсата на кондензатори с аксиални изводи,а на тези руски платки е пълно с качествени такива!Кофти е само че като ги разпоиш все пак изводите им остават малко къси.За сметка на това качеството им превъзхожда много от видовете,известни в бранша.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 28 Декември, 2013, 19:54:03
Между съндъците намерих една лицева дъска от "Концерт" с двата кондензаторни високогооврителя - не мога да си спомня някой търсеше ли такива.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: miroton в 29 Декември, 2013, 13:32:50
Я ги снимай тия кондензаторни говорители че маиче не съм виждал такива.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 05 Януари, 2014, 18:46:20
Говорителите от Концерт

(http://media.snimka.bg/s1/3046/032336379.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3046/032336380.jpg?r=0)
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: yaesu47 в 08 Януари, 2014, 19:59:51
Защо ни показваш всичко това-почти всеки един от нас има такива неща.   Нека форумът да не се превръща в битак.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: miroton в 08 Януари, 2014, 21:29:06
Говорителите от Концерт

(http://media.snimka.bg/s1/3046/032336379.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/3046/032336380.jpg?r=0)
никога не бях виждал такива и не знаех ,че са  кондензаторни
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 08 Януари, 2014, 22:42:28
yaesu47 Мнението след твоето показва че има смисъл.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: soton в 10 Февруари, 2015, 20:02:28
Идва пролет и пак се налага да разчистваме складовете си:първите два сандъка,които са пред очите ми са два електрона
423.Само че се замислям дали си струва да ги обявявам на части или генерално да ги унищожа!Я да видим какво ще кажете.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: pana в 11 Февруари, 2015, 11:56:30
  Аз вече съм се разочаровал от раздела купувам и продавам .  Примерно пуснах едни стари магнетофонни ленти които открих на село след кончината на шурея ми . Ами никакъв интерес . Пуснах ги в OLX BG няма да си представите 15 минути след пускането на обявата вече ми се обадиха по телефона. Пробвал съм всякак и май накрая ще хванат казана .
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: ahedproductions в 11 Февруари, 2015, 12:01:14
В какъв смисъл разочарован? Всичко е въпрос на интерес или на липса на такъв. Ценното за един може да е безмислено за друг. Това, че не се е намерил кой тук да купи нещо, не означава нищо друго, освен това че не си заслужава за хората тук. В ОЛХ има достъп до много повече хора, тук сме ограничен брой и е нормално понякога да няма никакъв интерес към нещо.
Титла: Re: За апаратите на части
Публикувано от: Pichaga933 в 11 Февруари, 2015, 20:00:20
  Аз вече съм се разочаровал от раздела купувам и продавам .  Примерно пуснах едни стари магнетофонни ленти които открих на село след кончината на шурея ми . Ами никакъв интерес . Пуснах ги в OLX BG няма да си представите 15 минути след пускането на обявата вече ми се обадиха по телефона. Пробвал съм всякак и май накрая ще хванат казана .

Абе пич, като и в OLX-a  не са ги купили и ще ходят в казана, какво ни плюеш по форума а?

Май ти  не може да си продадеш скрапа и проблема е в тебе?

Искаш ли за това  ОПЛЮВАНЕ, на безплатната платформа, която ти е предоставена да си комуникираш с Колеги и съмишленици , да отнесеш Бан-а ?

Ние длъжни ли сме ти, че не си достатъчно  икономически грамотен, за да си напишеш обявите, така че да се продават нещата?

Да си видял някъде в  правилника ЕКИПА да се задължава да ти продава нещата ?

"Не благодарен" е точната дума, за поведението ти.