Форум за любителите на Стара електроника

Телевизионни приемници => Колекции => Темата е започната от: wioleta в 07 Декември, 2013, 09:37:21

Титла: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: wioleta в 07 Декември, 2013, 09:37:21
Ето Операта на Г-н Мезински
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: ahedproductions в 07 Декември, 2013, 09:57:45
 :o
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: Валери в 07 Декември, 2013, 10:09:44
Да, виждал съм я тази "Опера", даже мисля, че я продаваше. Е, бих казал че е кощунство  :) , но ако е била обезкостена и да е останала само кутията и шасито, не си заслужава възтановяването. Даже мисля, че така е по-добре  ::) , както ако на старо радио присадим ФМ-модул.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: origo в 07 Декември, 2013, 11:00:05
Не става :) Само кутия, дори високоговорителя не е нейния ... просто без думи.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: radio-hobi в 07 Декември, 2013, 11:44:53
 По-добре да не я беше снимал отвътре  :bad:
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: Ricarq в 07 Декември, 2013, 15:20:13
Това все пак е Опера 3 , които все още се срещат  а не Опера1 . Но ето му готово шаси ако г-н Мезински все-пак размисли и реши да го реставрира като си е по оригинал :

http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=3067.0

 Но предполагам че сигурно вече  няколко бр. телевизори Опера в колекцията си , иначе замисъла е доста добър като идея за атракция на някое публично място - така повече хора ще разберат кой е първия Български телевизор !
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: Pichaga933 в 07 Декември, 2013, 18:33:56
Поне да беше подбрал Кинескоп с оригиналния размер, за да не реже маската , не е да няма 100ци модели такива малки китайчета.

С тия прави ъгли си е съсипия, Преправени с Цветна карантия има доста по-добри представители от това.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: wioleta в 09 Декември, 2013, 15:32:31
Ето още две Опери
 - на бай Тишан
 - на Сашо
и двамата RTV специалисти от много висок ранг.
На плачещите по-горе ще кажа, че да направиш цветна Опера, без значение на това, за какво тя ще служи е милион и половина пъти по-високоинтелигентно, отколкото да ползуваш желязото, медта и алуминия  за скраб, а дървото за отопление - примерно случая със Сотон - или случая, отразен в моя аватар. Да не говорим, че 99 процента от Оперите на така наречените колекционери тук във форума не са работещи по различни причини и нямат никакви шансове някога да заработят като черно-бели такива. Също така да не говорим и за явлението "егоиз", истински унищожител на колекционерската идея, унищожител на вече много голямо количество стара битова електроника, И така нататък ....
Извод - първо мислиш, после пак мислиш и чаак тогава пишеш.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: origo в 09 Декември, 2013, 15:39:04
В никакъв случай не искам да омаловажа уменията, времето и познанията вложени в едно такова творение, като присаждане на цветен кинескоп с електроника от съвременен телевизор в кутия от Опера. Определено е по-добре от разпадането на телевизора на части и подпалки и т.н. но това означава че трябва да е бил само кутия + шаси, без елементите, защото вадейки ги, било то с цел да направиш цветен телевизор си е унищожаване, независимо дали след това ще отидат на вторични или в чекмеджето. Ремонтирането на една Ч/Б Опера обаче с автентични части и постигането на фабрични параметри е далеч по-трудна задача от вграждането на цветния телевизор, и това е което трябва да се прави попринцип с Оперите.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: Radko в 09 Декември, 2013, 19:57:59
Ориго, ама пък виж и твоята София 59 от аватара ти какъв перфектен цветен 3D образ дава!  :)  :bravo:
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: origo в 09 Декември, 2013, 20:12:26
Верно е! Нея никой не може да я надмине :)
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: miroton в 10 Декември, 2013, 11:08:08
Купете ги от сотон да не си пали печката
ориго имам същата кутия ела да тия дам да си направиш още един такъв телевизор,даже и стерео може да заработи :D
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: origo в 10 Декември, 2013, 11:13:34
 :D нали!
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: soton в 10 Декември, 2013, 11:39:45
След като ме споменавате имам право на реплика:ще предложа за продан всичките си сандъци за да видя дали ще ги купят тези дето само приказват или ще се направят на утрепани и ще плюят по мен че не си ги държа за спомен.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: miroton в 10 Декември, 2013, 11:44:31
Ще те поплюлят само за парите,че пак ще е скъпо.

Ориго това е сериозно за кутията,че наистина отива за потпалки.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: origo в 10 Декември, 2013, 11:49:08
За съжаление не ми трябва такава кутия, обявете я във форума, може на някого да му трябва, ако не, за съжаление ще се бастиса, няма как.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: pana в 11 Декември, 2013, 05:38:01
В неделя разчисвах избата лично унищожих шест стари телевизора. Изхвърлих две перални Перла 05 . Циганите вероятно са правили банкет вечерта.И аз имам една Опера също не виждам смисъл в стоенето долу в избата .Дори по време на чистенето и намерих заден капак за нея.Имам едно малко търновче  и ако се намери някой кандидат да има мерак да му я преправя цветна срещу скромната сума от 200 лева да ми се обади. Тия бараки след смяната на стандарта не стават вече за нищо.Е някои имат големи изби те могатда си разрешат този лукс да ги съхраняват. Но аз в моята панелка не мога . Дори вече ще правяразчистване и на по дребните неща.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: miroton в 11 Декември, 2013, 17:48:21
Преди да ги изхвърлиш беше ли ги пуснал за продажба в форума за продажба?
А за тия 200лв няма да има кандидат.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: dido в 11 Декември, 2013, 18:26:18
Здравейте колеги,
Ако ще разчиствате мазите и Ви излязат някакви стари довоенни български радиоапарати които ги нямам сложени в сайта ******** ми пишете. Поне мога да гарантирам, че ще ги реставрирам и сложа в сайта за да могат да се видят от всички на които им е хоби колекционирането и реставрацията. Ограничен съм от към място и затова съм се ограничил да събирам само такива(засега) радиоапарати.
Така че ако има някой нещо излишно и иска да изкара някой лев обаждайте се! Няма значение в колко добро или окаяно състояние е апарата.
Успех на всички колеги!  :)
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: pana в 11 Декември, 2013, 20:30:41
Не мога да обявявам това което изхвърлям  по две причини .Първо технологията трябва да разчиствам да отделям и това трябва отново да го заделям някъде да чака своя нов притежател. Няма място . Спокойно мога да ви кажа че до неделя разчистих едрите работи . За нашата дейност считайте че съм изхвърлил 50 процента от ценностите на пещерата на Аладин .Просто нямам такова време  да пиша да снимам да не говоря да нося нещо до еконта зажълти стотинки.Писах за един  Балкан например абсолютно несериозна работа .Много мразя и пазарлъците писал съм цена тя не подлежи на коментар. За мен тази цена която съм писал е реална ако не ти отърва здраве да е . Примерно сега има два съндъка с радиатори как ме виждате да правя на всеки снимка и да му пиша цена 1 левче след това да се разкарвам до Еконта . 
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: dobringeorgiev в 18 Март, 2014, 17:26:58
Много стари спомени ми навяват тези снимки на Оперите. Хаха, някои усещания няма как да ги получим от новите плазми определено  :bravo:
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: soton в 19 Март, 2014, 08:49:06
Заради тези от вас,които плачат,че изхвърлям разни неща се опитах да ги обявявам,но резултата общо взето е негативен,така че май е по добре да не съобщавам такива факти.Бунтувате се против високите цени,а може би е по добре  да плащам за да  ги вземете!Вчера разкулачих един абсолютно здрав Мургаш и ще го последват още такива просто защото не си струва ходенето ми до еконт за да ги подарявам на някого.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: Pichaga933 в 19 Март, 2014, 19:55:31
Щом си е твое , прави го каквото ти душа иска.

Колекционерските периоди се редуват от такива на прочистване... това, който не го знае нищо не знае...

Тоя мръсен хибрид Мургаша, едно добро дело си направил, че  е отишъл в кофите.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: Bengata в 19 Март, 2014, 20:08:57
Опера това е всичко друго но не и телевизор . Говорил съм и преди за това .
Относно прочистването е така всичко е на периоди и които не минал през тях не е видял нищо .
Мургаш а така като се замисля няма нищо ценно в него . Освен трафчето което е за звуковия съпровод . Звуков изходен траф за транзисторна схема .
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: lz2xl в 19 Март, 2014, 20:27:58
Операта е желан телевизор,когато е в оригинален вид и в добро техническо състояние.Не че като схематика е нещо кой знае какво велико.Типова схема за телевизор от това време.Все пак обаче е един от първите ни телевизори и сантименталната му стойност е голяма.Да му сложиш обаче шаси 11AK30 и цветна тръба си е куриоз :) Относно Мургаша обаче болшинство техници от времето когато тоя кютюк беше на мода го наричаха "запали къща" Въпреки че е направен по модерна за тези години схема и сравнително качественни елементи имаше лоша слава.Телевизора си беше копиран от един модел Blaupunkt максимално некадърно.Какво имам предвид,недуразумението наричано захранващ блок със знаменития си :самоотпояващ се реотанен предпазител :D причиняваш част от пожарите.Тая конструкция при немеца я няма,там си е класическо и стабилно :good: Калпаво направеното стъпало за хоризонтално отклонение със трудно откриваемата за това време товарна бобина :) На кой велик мозък му беше хрумнало да слага дебелослойни интегрални схеми в звука и амплитудния,толкова често се повреждаха че накрая ги махнаха и започнаха да си ги произвеждат с дискретни на платката.
Титла: Re: Ето Операта на Г-н Мезински
Публикувано от: dobringeorgiev в 26 Март, 2014, 15:26:06
Междудругото и аз съм забелязал, че наистина колекционирането и прочистването са редуващи се периоди. Но знам и че колекционирането е много по-продължителният период.  ;)