Форум за любителите на Стара електроника

Телевизионни приемници => История => Темата е започната от: Bengata в 14 Ноември, 2012, 18:45:34

Титла: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Bengata в 14 Ноември, 2012, 18:45:34
(http://picbg.net/u/24325/29335/333121.jpg)

Цитат " Между новите разработки на нашата слаботокава промишленост е и радиошкафът с телевизор "
Годината е 1964 със сигорност става въпрос за експериментален модел на които за съжаление никога няма да му узнаем името . Покзан е на Пловдивският панаир същата година.


След направено проучване се свързах с Димитър Лулчев един от главните създатели на този продукт.Споделеното ще го цитирам дословно
    -Попаднах на един неизвестен неидентифициран  експериментален модел на които не знаем името.   
-За този модел имам лично участие при изработката им.Правех ги лично за панаири и изложби.Няколко бройки Т.Живков занесе за подаръци при посещенията си.Произведени са около не повече от 40 бройки .Телевизионното шаси е от Кристал.Радиоприемника е "Симфония-стерео" по ниска честота .Интересен беше грамофона.Монтирахме три вида - Филипс, Телефункен и Перпетум ебнер.Грамофоните бяха автомати.Аз лично си закупих един Филипс , който все още го имам от 1987 г.По-интересно е да се знае е че в този период от време от завода "Кл.Ворошилов се изнасяха за ГФР радиоприемници от типа на Мелодия , Симфония и радиошкафове с тези грамофони.За нашия пазар се продаваха с грамофони Супрафон.
      -А телевизионният шкафа имали име
      -За шкафа не се спомням да е имал име.На стъклото на телевизора 100% е пишело "Кристал".Стъклата ги взимах от цеха ате биваха с предварително надписани имена отвътре до рамката.На радиоприемника на скалата имаше името на шасито.Общо като цяло изделие нямам спомен за име.Имаше още един по-голям шкаф с грамофона отгоре с капак от цалата горна плоскост.Неговият звук за времето беше разкошен.Ако намеря снимката на музикалната библиотека, а това беше върха на лабораторията , която беше подарък за Брежнев от Т.Живков ще ти я изпратя.

Както виждате сами продукта е останл без име повече от 45 години.За това е направена анкета.
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Bengata в 20 Октомври, 2016, 23:53:13
Tелерадиола "България-лукс"
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: ahedproductions в 21 Октомври, 2016, 13:23:10
Страхотна Е!  :drinks: Мерси за ценната информация! Е това би била находка, ако изкочи...
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Лъчо Минков в 21 Октомври, 2016, 13:32:19
         Ама и другарките си ги бива, но не е ясно по какво точно се захласват - най-вероятно по това, което ще се случи след края на телевизионната програма....
Шегата настрана, виждал съм този комбайн в една почивна станция на МОК "Медет" през 90-те години. Не ми се вярва да е оцелял.
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Bengata в 21 Октомври, 2016, 20:01:31
Сега ще изразя едно мое лично мнение и няма да ангажирам с него никой от тук присъстващите .
Малко детективска работа . Гледам снимките вече втори ден . Смея да кажа че екземпляра е един и същ . Има няколко много типични прилики . Явно е мъкнат на много изложения и представления .
И сега моето мнение от това което аз лично съм разбрал , чул и проучил . Бройките изобщо не са 40 а са много повече . Чувал съм , че е имало в ЦУМ имало и в Шератон налични бил и на Бузлуджа , в Партиния дом в София имало два. В Пампорово , Ковачевци
Показвал съм снимката на няколко човека като два от тях са били домакини в различни държавни учреждения . Единия каза че това било Жигули и изобщо не било наше но това отпада . Другия смътно си спомня но твърди , че в един склад било прибрано .Никога няма да разберем колко са къде са и кой ги е поръчвал и причината за това .
Преди години като го видях в едно списание почнах да питам и да се свързвам с различни хора , так открих Димитър Лулчев който твърдеше , че е един от създателите на шкафа . Но аз съм от хората който питат по два различни начина едно и също нещо . И съответно получих различни отговори първо за бройките после какво имало вътре и накрая за името . Три въпроса три различни отговора . За това почнах да питам  , някъде някога някой виждал ли е това . Еее бреее миии то се оказа , че много народ е виждал нещо подобно дори има хора който твърдят , че е точно това . И им вярвам казват , да това е тази дръжка много добре я помня . Колко са 100 , 200 , 300 може и да са повече . Сега да не си помислите , че съм говорил с много хора около 20 човека са все възрастни вече хора работили за държавата .
Даже единият ми разказа за телевизор Български на крачете прилича на София 59  но говорителите и пулта за управление били от долу на кутията а ПТК-то отстрани . Относно шкафа име никой не е споменал нямало или не помнят .
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Лъчо Минков в 21 Октомври, 2016, 21:10:03
        Да, хората са склонни да казват, че точно това са видели еди кога си еди къде си. Не че обичат да лъжат, просто неправилно възпроизвеждат спомените си. Мои приятели идват, виждат един "Стасфурт" и казват, че точно такова радио, ама точно същото имат в мазето.  Отимаме във въпросните мазета- там се оказва или "Христо Ботев" или "Орфей" или "Мелодия" 2, а в повечето случаи няма помен от радио.
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Валери в 22 Октомври, 2016, 09:16:54
Иначе, двете снимки са на едно и също радио, една и съща е жената, стаята в която е снимано, пердетата, фикуса. Сигурно е било някаква рекламна фотосесия. Има и произвеждан телерадиошкаф, за изложба вероятно, с ъглова кутия, има го в интернет, нещо не го намирам.
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Deltichko в 28 Декември, 2017, 18:36:41
Снощи ми се случи нещо интересно. Предложиха ми същия такъв шкаф, но освен телевизор, радио и грамофон, имали и магнетофон и 7 говорителя. Бил дълъг 2,50 м и тежал 200 кг. Поради някои причини имам обаче някои съмнения в реалното му съществуване. Някой може ли да даде информация дали е имало и модел с магнетофон Телефункен (такъв уж бил)?
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Pichaga933 в 28 Декември, 2017, 19:06:42
Ех, Антоне. Ако не е българско...

По описанието, са ти предложили една истинска рядкост.

Kuba Komet, 1957 -на снимката е само една от вариациите на тоз радиошкаф, чуждестрански.
[attach=1]
снимката е от тук

https://www.pinterest.com/pin/811210951603369446/

Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: ditronix в 28 Декември, 2017, 19:08:50
......Даже единият ми разказа за телевизор Български на крачете прилича на София 59  но говорителите и пулта за управление били от долу на кутията а ПТК-то отстрани . Относно шкафа име никой не е споменал нямало или не помнят .
Има такъв телевизор, ЛЮЛИН. От последните изцяло лампови приемници. Двадесетина години го имах у дома.
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Pichaga933 в 28 Декември, 2017, 19:09:37
Ето го и във варианта с магнетофон, усилвате, радио, грамофон, говорители...
[attach=1]
снимката е пак от тук

https://www.pinterest.com/pin/550424385684947798/
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Deltichko в 28 Декември, 2017, 19:16:15
Ех, Антоне. Ако не е българско...

По описанието, са ти предложили една истинска рядкост.

Kuba Komet, 1957 -на снимката е само една от вариациите на тоз радиошкаф, чуждестрански.
(Връзка към прикаченият файл)
снимката е от тук

https://www.pinterest.com/pin/811210951603369446/


pichaga933, разбира се, съществуват доста чуждестранни такива - напр. знам за доста от САЩ. Но тук говорим друго - според описанието бил стопроцентово български и бил правен по поръчка на Живков. Това ,,по поръчка на Живков" е много общо да се каже. Така че въпросът ми е именно за български такъв супершкаф.
Според скромните ми изчисления, дори и някой да се е занимал  да го направи, няма да бъде 2,5 м, а ще направи грамофона отгоре  и после радиошасито и магнетофона едно под друго. Телевизорът остава встрани, разбира се.
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Pichaga933 в 28 Декември, 2017, 19:22:41
Мисля, че ще се натъкнеш на кубинската комета, ходи го виж. Няма да ме учуди да са внесли за Живков една бройка.

Иначе проблема е никакъв нашите дърводелци да са направили някое копие на западно, по снимка. До сега съм попадал на заводски Какви ли не вграждани модули включително и английски грамофони Жерард, в радиошкафове за по-специални хора от "партията".
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Bengata в 28 Декември, 2017, 19:43:10
Има точно с Телефункен магнетофон и грамофон . Колко точно са никой не знае къде са също . Имало някъде си малко фолклор . Факт е съществувало е токова нещо . 200кг едвали инжинерно и технологично няма да издържи собствения си товар .
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Deltichko в 28 Декември, 2017, 20:38:16
Мисля, че ще се натъкнеш на кубинската комета, ходи го виж.
Хех, не става вече - снощи ми беше съобщено за него, съгласих се на цената, уговорихме Еконт и след малко пак ми писа как още на другата сутрин щяло да бъде продадено на по-висока цена. Изобщо, доста некоректно като комуникация.
И друго странно е, че ми беше цитирано ,,марката е България лукс", а всъщност това не му е истинското име - просто го нарекохме така, когато навремето  го обсъждахме. Инж. Димитър Лулчев казва, че е имало условно име Балкан, но само  условно, тъй като четирите му съставни части са си били със своите марки.
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: GRIDLIC в 29 Декември, 2017, 02:19:15
Има радио "Телефункен" с магнетофон, грамофон и колони без телевизор някъде към 3 метра е дълго, заедно с шкафчето за плочите. Радиото е "стерео" с полярен демудолатор за УКВ. Отначало го продаваше бабата после след като и се обадих,` каза че внука не и разрешил да го продава. Мога да прикача снимка само на полярния демудолатор (платката с лампата).
Титла: Re: Tелерадиола "България-лукс".
Публикувано от: Deltichko в 02 Януари, 2018, 08:01:47
Оказа се, че наистина е нямало такова нещо и, както и предполагах, това е било мистификация. Дори вече знам чия.
Благодаря на всички отзовали се.

Но, както имаше навремето една книга, ,,легендите водят до открития". За сметка на това скоро в Интернет ще има информация на нещо, което никой не знае, че е съществувало!