Форум за любителите на Стара електроника

Радиоприемници => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: xborox в 23 Октомври, 2015, 12:34:27

Титла: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 23 Октомври, 2015, 12:34:27
Случайно попаднах на обявата за този Siemens. Собственикът не знаеше точния модел, но бях почти убеден, че това е Siemens 12 GW, който има еднакъв лампов състав с моята Olympia 421. Писна ми да търся лампи за нея от всевъзможни места и реших да го взема.
Спазарих го на 50 лева, а външният му вид беше доста добър с изключение на разлепения фурнир отпред. Кабелът беше оригиналният, дори и щепселът. Собственикът каза, че до последно е работело. За съжаление обаче, когато отидох вкъщи, установих, че лампите от 11-а серия са заменени. Включително и цоклите и че по приемникът са правени доста намеси. Единствено цокълът на UY11 е останал, като изправителната лампа е заменена с диод.
Дилемата сега е следната. Струва ли си да го върна в оригиналния вид, като купувам цокли, връщам схемата в оригиналния вид и т.н. или е по-добре да го подкарам така, както е. Няма да го запазя за мен, но един приятел иска подобно радио. Ако на някого от вас също му е необходимо, да ми пише. Цената е такава на каквато съм го купил за хора от форума  :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 23 Октомври, 2015, 14:40:17
Като гледам вече се специализираш в мрежовите приемници, струва си да му сложиш оригинален комплект лампи, така или иначе ти е наличен.

Като гледам покрай цоклите и окабеляването си е отишло + 3-те резистора  на селектора за напрежения.

Налични са му МЧУ филтри + бобини , както и дросела с ел. магнитен ключ.

Малко ме учудва допълнителното трафче отгоре.  НЕ си снимал добре говорителя, да видим дали изходния траф е там.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 23 Октомври, 2015, 15:04:50
Допълнителното трафче отгоре си е изходният трансформатор. Предполагам е сменян и говорителят. Подкарах го, работи ОК, но нямам време сега да меря напреженията. Лампите са UCL82, UCH21 и UBF89. Предполагам, че оригиналният ключ за захранването е в началото на потенциометъра, докато тук апаратът се включва с ключа, който стандартно е за регулиране на тона. Наистина всичко е преправяно  :( Изсъхнали са също двата големи електролита.
Ще видим каква ще е съдбата му. Няма да е лесно да го върна в предишното състояние, така че е много вероятно да остане засега така. По кутията може би ще си поиграя на първо време. Този нацепен фурнир няма да стане лесно като гледам, но с търпение всичко се получава  :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 29 Октомври, 2015, 19:54:23
Доста касапски е действано тук. Моят приятел, при когото ще отиде апарата, каза, че не му пречи, че лампите не са с оригиналните цокли и предпочита тези, тъй като са значително по евтини, а мисли да го слуша често. Това поне донякъде облекчава работата.
Имаше доста стабилен мрежов брум. Единият електролит беше заминал, смених го, другите обаче бяха ОК. Почнах да се ровя малко по-малко и видях, че захранването не е реализирано нито по схемата, нито като моята Олимпия и се хванах да сваля схемата му. Използвани са два дросела - оригиналният и другият, който е на изходния траф (явно е присаден). Ето я захранващата част. UY11 е заменена с два диода и гасящо съпротивление. Ключът на оригиналния дросел не се използва.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 31 Октомври, 2015, 00:13:14
Този Siemens в настоящия си вид е класическа реплика :-) След ремонтните дейности реално си е чист Комсомолец. Днес си поиграх да сваля схемата и установих, че е същата, използвана при нашите мрежови приемници с U-лампи. Така че поне знам по какво да се водя  :) Добър повод малко да се поупражнявам!
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: lz2xl в 31 Октомври, 2015, 00:24:46
Защо не си поиска схемата,нея поне я има на много места :)
Ето ти я.В PDF-a има и някакво описание,до колкото разбрах са го правили за експорт.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 31 Октомври, 2015, 11:28:05
Хъм, отговорът ми нещо не е излязъл. Много благодаря за схемата! Аз също се сдобих с нея, но още при пръв поглед видях, че въобще не отговаря на това, което е сглобено по платката на оригиналния Siemens. Явно на времето, когато не са имали лампи 11 серия, са решили да ги заменят - UCH11 с UCH21, UBF11 с UBF89 и UCL11 с UCL82. В захранващия блок е премахнат превключвателят за различните волтажи, а кенотронът е заменен от два диоида и гасящи съпротивления. Цялата схема на захранването е копирана от Комсомолец, както и на НЧУ. МЧУ и ВЧУ са по оригиналната схема. Пълен Франкенщайн :-)
Да не говорим колко зле беше направено всичко. Хвърчащи кабели, кофти спойки, неточни стойности. Приведох във вид нещата. Даже сложих диодите и гасящите съпротивления на цокъл, така че да се бодне лампа директно, ако ми изпадне. Остава ми да взема още малко кондензатори и съпротивления и ще тествам каке положението след промените. Ако радиото е ОК, ще го дам на моя приятел. Даже може да заменя UCH21 с UCH81, барем поне лампите са с еднакъв цокъл, макар и без кенотрона. Ако има пак проблеми, може да започна да връщам оригиналната схема лека полека, което обаче ще иска доста средства и време
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: lz2xl в 31 Октомври, 2015, 19:01:31
По няколко различно схеми са се строили повечето радиоапарати по него време.Така че имат много сходно с Комсомолеца.Само че Siemens са ги изпреварили с няколко десетилетия  :)
UCH11 и UBF11 трябва да имам някъде,обаче не съм сигурен дали ще ги намеря лесно.Сега някой работи ги пренасях и местих така че бардакът е пълен.Надявам се да ги намеря и да ти ги дам да си оправиш сандъчето.Аз лично отдавна не събирам големи сандъци :)
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 31 Октомври, 2015, 19:47:56
Все повече ми харесват малките мрежови приемници. Много ми допада какви технологични решения има при тях, за да се спести материал. С олимпията, която правих досега, ми беше много трудно, но на финала се справих. Ако почна и този Siemens, мисля, че ще е значително по-леко. Ще се радвам, ако можеш евентуално да ми съдействаш с лампи. UCL11 имам излишна, но тази UBF11 ме измъчи много, докато я намеря за олимпията. Чак от ebay я купих, защото ми писна да чакам. Но да видим дали ще стигна дотам  :D
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 31 Октомври, 2015, 20:35:35
Понеже каза, че ти липсват цокли решиг да се поразровя и се оказаха доста редки точно тези, НО китайците произвеждат ВСЧИКО.

Намерих  Продавач който изпраща до БГ. Пратката за съжаление не е безплатна , но не е и скъпа.

http://diy-tubes.com/tube-socket-g8a.html

Един цокъл излиза :  4,5лв без доставката, което е супер цена за чисто нов цокъл( втора ръка вървят по 5лв бройката).

Пуснах да се мсята количка с 10 цокъла + доставка и излезе това като резултат:
[attach=1]

Предполагам ,ако успееш да откриеш производителя на цоклите или поне неговия сайт по някой от порталите за он-лайн търговия ще ги намериш и с безплатна доставка, аз рових в E-bay и  Aliexpress, но без успех...



Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: lz2xl в 31 Октомври, 2015, 20:41:19
Два пъти съм сменял UBF11.И двата пъти се оказа дефектен единия от диодите на детектора.На този апарат когато го взех преди ..........отдавна както се казва беше пробил 50пф от мч трансформатора към диода който съответно се опича.Втория път един Орион,там в детектора на ару.Пробит диод и пак окъсил кондензатор,там служеше само за АРУ.Корави лампи,въпреки че са U серията :)
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 31 Октомври, 2015, 20:50:54
За Проблема с UCH21 и UCH81  може да си направиш един такъв преходник с 2 цокъла , PVC тръбичка и Епоксидна Смола. Е трабва да е обратен на това, което е на снимката , но  схващаш идеята  ;)
[attach=1]
Така ще са ти еднакви и за оригиналните лампи по схема всички цокли на шасито и заменката ще изглежда доста цивилизовано, даже може да  сложиш гасящ резистор вътре за разликата в отоплението, само трябва да перфорираш преходника от страни за да се охлажда резистора.



Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 31 Октомври, 2015, 21:51:08
Да, такива преходници съм си правил за ECL11 към 6Ф3П, става много лесно и доста цивилизовано. Този път съм си поставил задача да направя този приемник с минимален бюджет, така че засега няма да се хвърлям да купувам нови цокли. Може би ще дебна за някой донор в лошо състояние  :) Тези дни ще си поиграя с кутията. Вече съм залепил и закърпил фурнира, така че почва неприятният момент с шлайфането!
Голяма беля си вкарах с този сандък. Като го видях, се зарадвах, че отвън изглежда непокътнат, но вътре беше ужас. Така че за следващия път ще знам, че задължително се сваля капака без значение какво има отвън.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 01 Ноември, 2015, 01:13:18
Цената на цоклите е забележително приемлива, в БГ такива цокли 2-ра ръка не съм виждал под 5лв.

От Извитите дъски отпред фурнира може направо да го свалиш... То са си дъски и седи готино като се лакира даже и без фурнир.

Шлайфането не е голяма работа към 1 час максимум за целия апрат с един такъв държач и директно с няколко листа p1000, естествено на сухо
[attach=1]

Без държача има опастност да го изкопаеш фурнира на места.

ПП : Измий го фурнира с меглио преди да шкуриш, много голяма част от мръсотията ще излезе , аз лично не можах да повярвам колко много, след първата ми такава процедура.

Това за свалянето на капака си е правило, най-малкото може да се пазариш като видиш някоя гавра като тази, на която си попаднал.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 01 Ноември, 2015, 09:51:38
Това с меглиото е много добра идея. Има нужда! Но с ръчни инструменти не можеш да ме накараш да работя, ако ситуацията не го изисква. Така че виброшлайфът замества държачите, а на ръка дребните детайли. 1000 обаче ми се струва много ситна шкурка за подобни материали. Не качвам над 600 в такива ситуации.
Снощи, докато поработвах леко, свалих схемата на захранването при вариант за 240 волта. Не мисля да използвам превключвателя. Струва ми се доста трудно да го възстановя, при положение че всички кабели са махнати. Надявам се не съм допуснал грешка в схемата.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 01 Ноември, 2015, 16:27:37
С вибршлайф тая кутия ще стане на парчета, лепилата от едно врем не са толкова здрави колкото днешните.
Аз също не обичам ръчните инструменти, но в случая шкуренето хич не е много и трабва да го следиш  внимателно, за да не протриеш фурнира. Това не ти е кола да сваляш килограми кит. Тука сваляш слой по-тънък от презерватив!!! И даже го няма на всякъде. А самия фурнир е дебел около милиметър и то не навсякъде е с еднаква дебелина.  Това да не го продупчиш с триене  се следи постоянно , на всеки 2-3 затърквания - издухваш прахоляка и  проверяваш-дали там вече не си готов! Внимателно с тая кутия. Едно приятелче си продупчи фурнира мног гадно, после за нищо не става - иска премахване изцяло и слагане на нов.

Относно p1000. Щадиш максимално фурнира с нея и сваляш  и без това малкото останал и изтъркан лак. Като се работи на ръчка и без вода, на няколко потривания , докато проверяваш  колко сисвалил изтупвай шкутката д ападне боклука от нея.

Нямаш нужда от п600 и тн.  груби, понеже фурнира е вече изгладен- обработен и с таквиа само ще го надереш в дълбочина( ще направиш гадни деруги) а преди лакиране трабва да минеш с п1000 така или иначе , ако исакш да стане хубааво.

Та няма смисъл да си усложняваш излишно рабоатата- затъркай го директно с п1000, ще се учудиш колко бързо падат остатъците от лака и остава веднага иделна повърхност готова аз лакиране.

Виж, ако апарата беше някой Руски с 2мм лак върху него- бих ти препоръчал виброшлайф- веднага, проблема там е че използват един фурнир дебел колкото касова бележка, и стигнеш ли до него , за да не го пробиеш  трябва да си максимално внимателен и то на ръка. Но за грубата работа там си е необходим ел. инструмент.


Надявам се да ми послушаш съвета, че още не съм пуснал темата Фурнироване за начинаещи  :D
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 01 Ноември, 2015, 22:01:30
Е тука един сименс като твоя " за части"

http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6502.0
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 03 Ноември, 2015, 18:27:11
Продължаваме напред  :D Благодарение на колегата Иван Иванов, се сдобих с още един такъв сандък. Фурнирът на кутията е малко по-добре, но самата тя се разпада. Това ни най-малко не ме плаши, защото поне с дървения съм се занимавал много като студент и съм си вадил парите с нея. Високоговорителят го няма, но за съжаление изходиният траф е пострадал при свалянето му. Скъсан е единият извод, както и две от скобите, които го държат. Чудя се дали да го стегна и да пробвам да запоя за късото парче кабел друго по-дълго или директно да търся заместител. При моя оригиналният е заменен също, но е заменена и крайната лампа. Вместо UCL11 е поставена UCL82.
Свален е потенциометърът, но това не е проблем. Ще взема от моя , тъй като и без друго моето шаси няма нищо общо с оригинала. Лошото е, че и моят е останал без мрежово ключе. Дали според вас може да се намери читав заместител или просто да сложа ключе на кабела.
Това са бели кахъри. Лошото на новото шаси е, че едната от бобините беше счупена, а друга е прекъсната. Утре мисля да се занимавам с тях. Ако не се справя, ще сменя целия ВЧ блок.
В общи линии това е. Почвам новото шаси, тъй като по него са правени много малко интервенции. Ще поставям кондензаторите в тръбичките на оригиналните. Какви да използвам, които да се вместят, че WIMA в повечето случаи идват големи? Ще направя и двете кутии. На финала ще преценя коя да от двете ще стане дом на шасито, а другата ще използвам за един страничен проект. Подновявам и търсенето на UBF11. Само тя ми липсва, за да попълня комплекта.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 03 Ноември, 2015, 19:47:41
За изходния траф, зачегъртай  проводника леко с макетно ножче и внимавайда не го прережеш, после спойка парче кабел и към клемата. или му направи нова клема, да се държи някъде да не мърда.

За тия кутии ти казах, че са кекаваи...  :D Но има лепила, та там ще се оправиш.

Относно размера на елемнтите за вграждане... Аксиални има във Викиват няколко стойности и в Tpetrov, но качеството е далече от това на вима-та. 

Виж ако може да намериш картонени тръбички някъде...с по-гоям диаметър, тогава вграждането е цвете и може да си отпечатваш отгоре надписи на  хартия с лога и тн... да я състаряваш и прочее...
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 05 Ноември, 2015, 21:43:32
Почнах лека полека. Кондензаторите в пико стойностите паснаха в тръбичките и вече са заменени. Реших да не пълня отворите с епоксидна смола, тъй като по този начин правя невъзможно евентуалното им сервизиране после, а и отникъде не се вижда, че са отворени. За останалите обаче тръбичките са малки, така че или трябва да се откажа от полипропилена на WIMA, или да правя имитация на тръбичките от картон с печат отгоре или нещо подобно. Другата идея, която ми дойде, е да взимам по-малки капацитети и да ги свързвам успоредно. При 10 нано например влизат два по 4.7, но не знам колко ОК е това.
Лошото е, че старите всички са извън норма. Няма ни един читав от асфалтовите, така че нямам избор освен да ги сменя.
И тук имаше промени по схемата, но минимални. През уикенда ще гледам да сложа потенциометъра от другото шаси. Ще се опитам да направя и изходния траф. Трябва да видя и дали говорителят, който имам, ще стане. За съжаление едва ли ще мога да намеря оригинален, но засега това е положението  :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 05 Ноември, 2015, 22:49:29
Тия говорители са мног кът. Та ще си краш с някакъв заместител...

2*4.7нано е ок. , слагай 10ки за по-ниско напрежение примерно за 250в... MKS са с по-малки като външни размери от MKP също , та може да минеш и с тях за 400в.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Любо Божков в 05 Ноември, 2015, 23:16:45
Предпочитам да ползвам тия и до сега не съм се разочаровал през годините. Ще "заровят" много от чуждите аналози.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: rolling_heads в 05 Ноември, 2015, 23:36:28
Може а затапваш тръбичките с восък. Аз използвам асфалт и става много автентично.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 08 Ноември, 2015, 15:12:34
Мерси за съветите. От голяма помощ са ми :-)
Днес сложих потенциометъра от другото шаси. Без мрежов ключ е, но за тестовете и за първо време си е перфектен. Възстанових и схемата в стандартния вид. Оригиналните електролити бяха заменени с 2х32, заради което и свръзването беше променено. В оригиналния вариант нямат обща маса, което няма как да се направи с двоен електролит. На този етап съм сложил директно новите кондензатори, само пико стойностите са в оригиналните тръбички, но нека първо да подкарам шасито.
Друга промяна, която забелязах, е, че на отоплението на UCH11 има 5 нано кондензатор към маса. По схемата, която следвам, няма такъв. Не съм убеден обаче дали тя не е сгрешена, защото със сигурност знакът минус на 16 микро електролита трябва да е плюс. На Олимпията, която е с много сходна схема, има такъв кондензатор, но е 22 нано.
Трябваше да сменя и дросела, тъй като този на новото шаси имаше проблеми с ключа, но сега е ОК. Предполагам до няколко дена ще мога да пусна приемника и да видя дали изходящият траф е ОК. Там са ми най-големите притеснения.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 08 Ноември, 2015, 15:16:08
Изходния траф го мериш за къси  между намотките  на ом метъра  и ако всичко е ок си супер.

Тая схема на приемника която ползваш не е единствената има и друг вариант, но не я пазя. Помоли някой да ти дръпне от радиомузея пълното сервизно описание.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Ангел Симеонов в 09 Ноември, 2015, 09:36:25
Не прави това Оригиналните електролити бяха заменени с 2х32, заради което и свръзването беше променено. В оригиналния вариант нямат обща маса, което няма как да се направи с двоен електролит. В оригиналния вид имаш един - спрямо шаси който няма от къде да получиш!Ако нямаш единични електролити сложи два двойни и ще използваш само по един но не елиминирай минуса!!!
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 09 Ноември, 2015, 09:58:53
Връщам нещата по оригиналната схема, няма да правя никакви модификации по нея. Единият електролит - 16 микро, отива към шаси, което тук реално е от текстолит  :), а другият - 32 микро, се свързва към жичния резистор 97 ома, към съпротивлението от 30 кОм преди първа решетка на крайната лампа и т.н. Целта ми е приемникът да е максимално близко до оригиналния си вид!
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: monti в 09 Ноември, 2015, 13:22:26
Тая схема на приемника която ползваш не е единствената има и друг вариант, но не я пазя. Помоли някой да ти дръпне от радиомузея пълното сервизно описание.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: pana в 09 Ноември, 2015, 14:13:42
   Здравей пиша ти по повод UCL11 и всички други кандила. В момента правя една Минерва на нея изобщо я няма тази лампа . Аз съм професионалист радиотехник от 1964год. Мога да те уверя че тези лампиUCL11 ЕCL11 и семейство и тогава бяха апокрифни. При мен беше сложена много некадърно ECL86 аз свалих цокъла 11 серия по него изрязох шаблонче от стъклотекстолит и в средата на парчето изрязох отвор за цокъл 80 серия ориентирах го и фиксирах . Направих си монтажа сега си работи с неговата лампа .Но вече стилно направено ако падне от някъде ЕCL11 мога да се навия да го възстановя . Но за мен е излишна работа . Аз дори по такъв начин мисля да изчистя и другите две лампи да си сложа 80 серия . А крайното стъпало да изпълня с ЕС92 и EL84 това са модерни лампи а аз не съм маняк на темата тотална реставрация . Някои дори слагат кондензаторите в мръсните катранени тръби на старите кондензатори да изглеждали автентични. На тази Минерва която правя мрежовия и трансформатор работи на макарата се беше строшила . Сложих му от един Орфей и работата заспа .Само му развих малко навивки за отоплението на AZ11.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 09 Ноември, 2015, 23:45:43
monti, много благодаря за схемата и цялото описание. От голяма полза ще ми бъдат. Предполагам това е оригиналната схема, така че част от въпросителните относно някои добавени елементи отпадат. Днес сглобих всичко за тестове. Направих и изходния траф. Какви горе долу трябва да бъдат съпротивленията на първичната и вторичната намотка?
pana, убеден съм, че е било така. Иначе няма причина техниците да се занимавали толкова с присаждане на други лампи, смени на цокли и т.н. И на този етап е много трудно да се намерят част от лампите. Все още например търся читава UBF11, така че ако някой има излишна, съм отворен за оферти. На мен обаче ми е интересно да върна апарата в оригиналния вид. Много труд изисква, но пък на финала удовлетворението е голямо. И аз се хванах да вкарвам новите кондензатори в тръбичките на старите асфалтови  :D  За пико стойностите го направих, за нано обаче засега не съм измислил решение заради разликата в размерите.
Това е петият ми приемник. Досега така и не съм успявал да направя пълна реставрация, при която всичко да изглежда оригинално. Този път обаче ще се постарая максимално, въпреки че състоянието на приемника е най-лошо от всички, с които съм се захващал.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: ahedproductions в 10 Ноември, 2015, 06:55:06
http://www.ebay.com/itm/Vacuum-Tubes-UBF11-TELEFUNKEN-1-PIECE-NOS-NIB-/391183065380
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: pana в 10 Ноември, 2015, 07:14:17
 Днес  долара върви по 1,80 това са 45 лева . Не мога да ги заровя в нещо което ще ми стои. А ти ще си купиш ли? Освен това 80 серия са къде къде по модерни лампи.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: ahedproductions в 10 Ноември, 2015, 09:11:12
А не, просто давам линк към търсената лампа. Ако реставрирам до оригинал радио с такива лампи - да, бих ги дал. Всичко си зависи какво ти е намерението. Когато реставрирах моя Орион и търсех 4 римлока, единствения начин беше да се ръсна сто лева за тях. Имах огромния късмет да ги получа подарък от един юнак от Антик Радио Форум, иначе бях приготвил парите. Не ми беше проблем да пресадя други лампи, на 9 пина има огромен избор и аналози, само леки промени по стойностите и ставаха. Но не ми беше това идеята, не беше въпроса в модерността, а в оригиналността - възстанових го до заводски вид почти.
Успех с твоя! Не се съмнявам, че каквото и да решиш ще стане супер!
 :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 10 Ноември, 2015, 09:40:10
Днес  долара върви по 1,80 това са 45 лева . Не мога да ги заровя в нещо което ще ми стои. А ти ще си купиш ли? Освен това 80 серия са къде къде по модерни лампи.

xborox гони Автентичност в реставрациите си. Модерността в случая не само не се търси , но се избягва НАРОЧНО.

За НОВО изделие новалните лампи са чудесни, импулсните пък са забележителни от гледна точка на запас от мощност и издръжливост, моливните лампи пък са чудесно решение когато се търси компактност. Тук обаче тези предимства- са недостъци   ;) .


Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 10 Ноември, 2015, 17:08:32
Парите винаги са фактор, но когато става въпрос за хоби, понякога емоцията надделява над разума  :) Затова и аз съм склонен да дам повече за оригинална лампа, а не да правя присадки. Зависи и дали радиото ще се слуша често или не. Това специално, едва ли, така че е много вероятно да купя от eBay отново. За олимпията взех комплект UCH11 и UBF11 напълно нови за 40 лева някъде, така че ще дебна пак за някоя оферта.
Днес разгледах двете кутии, които имам, и установих, че се различават. Не само по цвета на скалата, но и по профилите. И от това, което видях по снимки, предполагам, че втората кутия реално е от Siemens 22GW. Двете шаситата обаче са напълно идентични :) За съжаление оригиналната кутия е в по-лошо състояние, но вече съм доста напред в ремонта й и скоро ще стигна до лакирането  :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 10 Ноември, 2015, 18:49:35
Откраднах половин час днес и направих първия тест. Има добри, има и лоши новини  :) Най-добрата е, че изходният траф работи. НЧУ-то си тръгна без проблем. Напреженията са горе долу ОК. Ако има отклонения някъде, са в рамките на десетина процента, не повече.
Открих още един кондензатор, който е поставян допълнително - на първа решетка на UBF11 към маса. Няма го и в двете схеми. За съжаление обаче махането му не промени факта, че радиото няма никакъв шум. Като допра сондата на първа решетка, има брум. На първа решетка на UCH11 обаче няма никой, като докосна със сондата. Всички лампи са изправни, взети са директно от работещата ми олимпия  :(
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: pana в 10 Ноември, 2015, 20:39:49
   Ами ако не знаеш от тук нататък  има два пътя . МЧУ усилвателя ще уселва само ако има междинна честота .За тази работа трябва да провериш дали осцилаторите на  UCH11работят най лесно става с осцилоскопчето. Ако работят трябва да имаш проблем снастройката на МЧУ .За това си иска сигналгенератормодулиран с АМ иска се и опит филтрите не се въртят как да е .
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: bojitchko в 10 Ноември, 2015, 20:55:35
На първа решетка на UCH11 обаче няма никой

Защо отиде толкова далече?! Преди това има дедектор, разни елементи около него, потенциометър...
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: lz2xl в 10 Ноември, 2015, 22:40:37
Измери какво напрежение има по анодите,решетките.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 11 Ноември, 2015, 11:53:02
   Ами ако не знаеш от тук нататък  има два пътя . МЧУ усилвателя ще уселва само ако има междинна честота .За тази работа трябва да провериш дали осцилаторите на  UCH11работят най лесно става с осцилоскопчето. Ако работят трябва да имаш проблем снастройката на МЧУ .За това си иска сигналгенератормодулиран с АМ иска се и опит филтрите не се въртят как да е .

Обясни как се въртят филтрите и как се прави тази настройка. Добре е да е подробно и със снимки.  :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: ahedproductions в 11 Ноември, 2015, 12:18:19
За мен това е най-добрата книжка за настройка на супери - "Настройка на суперхетеродинни приемници", Г. Алексиев, Е. Кърмаков, София, Медицина и Физкултура, 1960 год.
Има с апаратура, има на ухо, подробно е.
Тук е - http://karadev.net/nachinaesti/Radiotehnika/Radiotehnika.html , на около 1/3 надолу по страницата.
 :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 11 Ноември, 2015, 15:58:08
Много мерси! Със сигурност ще прочета и тази книжка през зимата, че тогава имам доста свободно време  :)
Какво показаха измерванията:
1. След съпротивлението от 125 ома на кенотрона (присаден UY1) има 220 волта (по схема са 212); на жичното съпротивление 97/33 ома имам -9 и -2 волта.
2. Крайната лампа, която използвам е опушена и категорично не е читава, но за тестове е супер; на анода на триодната част  имам 150 волта (110 по схема, тук е голяма разликата); на анода на пентодната част 182 волта (172 по схема), на втора решетка 208 волта (200 по схема), на първа решетка - 8,8 волта
3. UBL11 (нова) на анода  има 170 волта (170 по схема), на втора решетка 83 волта (67 по схема)
4. UCH11 (стара с добра емисия) анод хептод 210 волта (200 по схема), анод триод 125 волта (101 по схема), на втора и четвърта решетка, която отива на втора решетка на UBL11 логично е 83 волта.
Засега толкова :-) Привечер мога отново да проследя цялата схема, за да видя дали не съм изпуснал нещо.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: ahedproductions в 11 Ноември, 2015, 16:21:38
А какво ще я четеш, то не е Книга, 30-40 страници е някъде - памфлетен формат. Това ти е точно за сега - отваряй, гледай съдържанието, избирай метод, в зависимост от наличните (или неналичните) уреди и настройвай. Е, след като отстраниш проблемите и го вкараш в постояннотоков режим де. Методите са прости и добре описани.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: pana в 11 Ноември, 2015, 17:08:36
 "Май че писах ама пак ще повторя . За настройка е необходим сигнал генератор. Обикновенно  междинната честота е дадена на схемата избираме я и я включваме през някой капацитет от около 100рф в антената на радиото . Преди това всички сърцевини се изваждат навън от бобините . Пускаме сигнал о 30% модулация най силен изход .Променливия кондензатор затворен приемника на обхват средни вълни Трябва все нещо да се чуе. Настройката започваме с втория филтър. Като бавно се навиват сърцевината навътре. Първо се настройва този на детектора на максимум намаля се  вч сигнала и настройваме анодния кръг. След това минаваче на първия филтър настройваме решетъчния кръг. Същевременно пак се намаля изходното ниво на сигнала до степен да напрягаш слуха си за да го чуваш. Последно се настройва анодния кръг на смесителната лампа . Ако радиото е правилно настроено трябва като врътнеш наляво и надясно честотата на генератора да не чуваш нищо . Освен това ако осцилаторите работят трябва  да се чуе и шума на приемника .За предпочитане е настройката да се прави с неметална отверка. направете го няколко пъти и ще се ошлайфате.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 11 Ноември, 2015, 17:18:24
Благодаря, pana. За съжаление нямам необходимата техника, за да го направя. хващам се да чета книжлето, сега видях, че е съвсем малко и ще видим дали с подръчни средства мога да постигна някакъв резултат.
Видях, че на единия МЧУ филтър горната сърцевина е счупена, а долната изцяло липсва. Мога да сваля сърцевините от донора, мога и целите МЧУ филтри, те бяха настроени коректно.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: rolling_heads в 11 Ноември, 2015, 18:00:23
Измери и на първите решетки.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: pana в 11 Ноември, 2015, 20:33:26
  Ами човек никога не бива да се предава . Погледни колко е честотата  толкова елементарни схеми на ВЧ генератори съм срещал  човек може да си измайстори сам.А и доста се продаваха по форумите на скромни цини .Хубави осцилоскопчета както и генератори. Човек трябва да мисли ако се занимава с това и за измерителна апаратура. Как ще ти усилва това радио като му липсва сърцевината на филтъра.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: lz2xl в 11 Ноември, 2015, 23:39:23
Можеш да си направиш нещо такова за настройка на мч трансформаторите,тук го ползват като втори хетеродин за приемане на телеграфия на обикновен приемник.Всъщност си е най обикновен генератор и може да се ползва като сигнал генератор.Всичките части ако ги купуваш са два три лева.Само на изхода трябва да му сложиш на изхода подходящ атенюатор.

http://rv6lml.qrz.ru/rxkwssb/rxkwssb.htm
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: pana в 12 Ноември, 2015, 08:00:08
      А това модулация има ли ?
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: lz2xl в 12 Ноември, 2015, 10:26:19
Естественно няма :) може обаче според мен едва ли е нужна за това просто устройство.Набождаш на ару-то мултицета,още по добре осцилоскоп и изцеждаш кръговете :)
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: pana в 12 Ноември, 2015, 13:29:02
 Да става с аруто но пак трябва да му прави изходен антенюар . В една кутийка от изхвърлено  компютърно захранване може да си направи идеален генератор с малко уредче на лицевия панел с подобхвати  до 30 мгхц и модулация. Аз имам едно такова руско но за ЧМ си правих  . Лепнах му едно китче честотомер а настройката с варикапи.стана идеално .
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 13 Ноември, 2015, 15:05:28
Благодаря за предложенията. Ще ми трябва малко време, за да мога да си направя конкретните изводи от тях.
Вчера смених бобинния блок, имаше една прекъсната бобина, а все пак имам резервен от шасито донор :-) Смених и МЧУ филтрите. И му чух гласа, след като си поиграх със сърцевините на принципа опит грешка. Почнах и кижката, препоръчана от ahedproductions, така че по-нататък мога да продължа с настройката.
Сега ще търся комплект UCH11 и UBF11. Едната UCH11, която имам, е с много ниска емисия, и явно вече си е изпяла песента. UBF11 нямам, така че взимам от олимпията, която ремонтирах наскоро. Намерих от eBay за 55 лева двете и може би ще ги взмеа.
Иначе с новите лампи сименса хваща доста станции на късни. На средни, естествено, няма нищо, но не мога и да искам без сериозна антена в центъра на София. По шасито има още доста работа, но поне вече работи  :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: ahedproductions в 13 Ноември, 2015, 15:27:29
 :D Късни вълни!!! Ама такива си са хаха, вечер се отпушват... Недей много много да връткаш настройки без да знаеш какво правиш, че така можеш да разстроиш приемника, че да ти трябва после и честотен брояч освен генератора...
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 13 Ноември, 2015, 18:12:18
Леле, като дислексик пиша  :D Късните вълни са супер! Трябваше да сменя и задния панел на шасито, че беше счупен и взех от другия. Стъпка по стъпка се приближавам към целта. През уикенда се захващам и с кутията, че най накрая да има някакъв видим резултат и да пусна снимки.
Иначе за сърцевините - така или иначе трябваше да ги сваля, защото и на двата приемника имаше интервенции там. Мисля обаче, че сега са в оригиналния вариант  :)
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 21 Ноември, 2015, 11:43:07
Проектът замря напоследък, но много са и задачите. Направих обаче етикетите на кондензаторите. Някой ако има нужда, да ги ползва свободно  :)
Решил съм и да сложа потенциометър с мрежов ключ, така че ако имате наличен 1 мОм, съм отворен за оферти. Дължината на оста е 8 сантиметра.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 25 Ноември, 2015, 18:33:22
Ето малко заготовки за кондензаторите и първата замяна  :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 25 Ноември, 2015, 18:39:50
Много добре седят хартийките   :good:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 26 Ноември, 2015, 15:42:20
Специализирах се вече на кондензаторите. Запечатвам ги с асфалта, който остава, след като извадя старите, и стават супер. Остава ми да намеря само една тръбичка за последния 0,1 микро и съм готов. Ето го шасито отдолу. Има някои спойки, които определено ме дразнят, главно на замасените места, но поялникът ми не е достатъчно мощен, че да се справя на ниво там.
Засега потенциометърът е без ключ, но се надявам след време да намеря такъв и да го сменя  :)
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: styrshel в 26 Ноември, 2015, 18:12:02
Избери си потенциометър и ще ти го пратя!  :)
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 27 Ноември, 2015, 01:06:03
Искрено благодаря! Трябва ми 1 мОм, но как ще докарам дължината на оста? styrshel, ти правил ли си подобна замяна?
На олимпията ми разкапсуловах потенциометъра, изчистих всичко, оправих ключето и пак го затворих, но тук реално часта с ключа я няма. Демонтирана е директно. Предполагам, че това е стандартен компонент за мрежовите приемници от това време, тъй като при олимпията е същият, и че ако намеря подобен, мога от двата да сглобя един.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 27 Ноември, 2015, 01:16:36
Оста отпред ако е кръгла- хващаш дремела и режеш диаметър през средата и с дълбочина половин сантиметър.

После после подрязваш единия  от 2 та получили се полумесци  и се получава сглобка.

Намираш друга ос с близка или със същата дебелина и правиш същата сглобка на нея с дремела. 

Лепиш-2те Оси с Епокси или Там от ония модерни 2 компонентни лепила за метал тип заварка.

Аз го правих с епокси и стана перфектно, след 24 часа не мога да го счупя и да искам .


От тази страна обаче съм останал с впечатлението че са 2 врътки една в друга. Едната за сила на звука и ключ за мрежата- Малката , а другата -голямата за тон. Та новия потенциометър 1М как ще го завреш във външната голяма врътка не знам.

С горната техника може да си направиш колкото желаеш дълга ос, но върши работа само ако  голямата външна врътка  е на отделно закрепване, или закрепиш този потенциометър по навътре в шасито отделно примерно.

ПП: Жичните мощни съпротивления ти препоръчвам да ги пръснеш със спрей някава боя , за препоръчване сива: като оригиналната- не ги пипай с четка да не ги разместиш. Щото старата боя вече се напукала и обелила видимо и ако мръдне някоя жичка ще получиш по-ниско съпротивление и знаеш какви проблеми. Правил съм го номера. За известно време при първото включване боята мирише, но после е ОК. Попаднах на няколко такива съпротивления в добро състояние и всички бяха боядисани оригинално против разместване.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 27 Ноември, 2015, 10:33:47
Да, това е добър вариант. Може също с прорез на двете оси и пластина, която влиза в прореза и е залепена  :)
Pichaga, прав си, че там врътките са две, като външната е за тона. Тя обаче има отделно захващане. Единственото, което е необходимо, е оста на потенциометъра да не е по дебела.
styrshel, ще помисля как мога да наглася нещата и ако изляза с готова идея, ще ти пиша. Отново благодаря много!
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 09 Декември, 2015, 12:20:06
От много не съм се занимавал с този проект, но ще ми се отворят няколко сравнителни свободни дни. styrsehl ми подари един потенциометър с ключ, като вече съм свалил ключа и ще го присадя на оригиналния потенциометър. Мисля, че ще стане добре  :) Всички кондензатори са в старите тръбички с изключение на един 0,1 микро. Бяха два сменени, за единия намерих тръбичка от стар руски кондензатор, но за другия нямам. проблем ли ще е, ако използвам метална. Намерих една точно по размер, но дали няма да има капацитивни свойства?
Другият вариант е по нея да си направя хартиена. И в двата случая отгоре ще залепя етикета на кондензатора, а отстрани ще запечатам с асфалт. Специализирах се вече  :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: styrshel в 09 Декември, 2015, 13:40:32
Много добра тръбичка се получава от термо-шлаух 20-25мм, като се нагрее равномерно и се държи вертикално. Получава се доста твърда и еластична тръбичка с идеално кръгла форма.  :)
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 12 Декември, 2015, 15:24:22
Снощи изгубих близо 5 часа с мрежовия ключ, но вече работи перфектно. Любопитното е, че в случая трябваха значително повече шлосерски умения отколкото по електротехника. С много мерене, напасване и проби обаче се получи. Потенциометърът си е оригиналният, а ключът е от този, който styrshel ми изпрати.
Реално свързах оста на потенциометъра с една клема, върху която има болтче, което на свой ред движи елемента в ключа, който отговаря за контакта на пластините. Няколко дена го умувах, но на финала стана точно така, както бях предвидил.
Сложени са и всички тръбички на кондензаторите. Последната я направих от хартия, тъй като нямах такава стъклена по размер, и се получи повече от добре. По шасито повече работа няма или поне така си мисля.
Кутията отдавна е подготвена, но днес я намазах с масло. Челната рамка е кърпена поне на 10 места, но за да видиш разлика, трябва да се вгледаш много внимателно. По-хубаво нямаше как да стане, без да се сменя фурнира. Залепих и плата на челната дъска.
Утре вече мога и да сглобявам и да се занимавам с някои дребни неща като чистенето на копчетата. Искам да сменя и мрежовия кабел. Имам два оригинални, но изолацията им вече е толкова втвърдена, че само леко да я огънеш, и се чупи. Имате ли идея откъде мога да купя хубав кабел с текстилна оплетка?
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Любо Божков в 12 Декември, 2015, 16:00:26
За корпус на кондензаторите може да се използва PVC тръба. Като деца играехме с такива тръбички като стреляхме с тях с хартиени фунийки. Ето една обява:
4001   РVC тръба Ф 10
4002   РVC тръба Ф 16 х 1.2
4003   РVC тръба Ф 16 х 2
4004   РVC тръба Ф 20
4005   РVC тръба Ф 25
http://www.filbo.eu/bg/product/485-rvc-tryba-/#.VeX01yXtlBc

и още една:
ПВЦ ТРЪБА Ф10 / 1.5ММ.    Кат.№: 205109234  0,50лв. / м.
ПВЦ ТРЪБА Ф12 / 1.5ММ  Кат.№: 205109233  0,55лв. / м.
ПВЦ ТРЪБА Ф16 / 1.2ММ.  Кат.№: 205102054  0,60лв. / м.
ПВЦ ТРЪБА Ф20 / 1.5ММ.  Кат.№: 205100306  0,75лв. / м
магазини "Маркита"
гр.Пловдив 4004; ул.”Карлъка” № 5
тел.: 032/ 695 152; 695 153
032 /672 919; факс 032/ 672 561
e-mail: [email protected]
Данни на фирмата:
"Маркита 1" ООД
адрес по регистрация:
гр.Пловдив, ул."Сърнена гора" №14
http://markita.net/pvts-trabi.html

Имаше някаква обява за шнурове, но бяха много скъпи. Някъде във форума имаше обсъждане как да си направим сами. Аз използвам обвивката на капроново въже. Проводника (кабела) който искам да облека завързвам за вътрешните опъвателни нишки на въжето и постепенно започвам да ги издърпвам. С малко опит става бързо и качестено. Необходимо е само предварително да се пробва на едно късо парче (5 ÷ 10)см дали кабела преминава през отвора на въжето.
Пробвал съм и с връзки за обувки, които имат по тънка обвивка.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: ftest в 13 Декември, 2015, 10:07:18
Относно мрежов кабел с текстилна оплетка:
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=2905.0
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 15 Декември, 2015, 00:04:51
Мерси за идеите  :drinks: Справих се доста бързо. Помня, че имах един кабел с текстилна оплетка. Намерих го и видях, че тя се сваля много лесно от самия кабел. Сложих нов, изпрах го заедно с оплетката и тя не само, че се изчисти, но и стегна перфектно.
Сега имам мъка с оригиналния плат. След като е бил залепен, е изрязан точно по ръбовете. На три от страните това, че няма достатъчно плат, не е проблем, тъй като рамката покрива достатъчно, но на четвъртата, над скалата, застъпването е буквално милиметър. Не ми хареса как стана. Ще пробвам отново утре и дано резултатът е по-задоволителен, макар че много трудно ще стане перфектно. От първия приемник имам много хубав плат, който и на размери е ОК, но не е оригиналния за приемника, но в краен случай мога да прибегна до него.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 15 Декември, 2015, 12:08:48
Уха, Супер  оригиналния щепсел  наличен От другата страна има надпис  или лого на Сименс..  :good:

Обаче тоя шарен текстилен кабел дето е от комунистически  разклонител или от ютия , ще ме извиняваш, ама на добре свършената работа стои ужасно.  :bad:

Що не сложиш 2 метра от тоя черен едноцветен текстилен 2 жилен, който на вид е най-близо до оригиналния.?  Този спецялно не е скъп хич и се продава в няколко магазина из София.

http://electrostyle.bg/%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB+2%D1%850.75mm2+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD+-browse-5413-200920.htm
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 15 Декември, 2015, 16:46:34
Точно се чудих дали в мен е проблемът, че този кабел не ми допада, въпреки че като изпълнение стана перфектно :-) Видях линка, който си пратил. Ще гледам да отида до магазина им и ако ми допадне нещо, определено няма да пестя 5-10 лева. Иначе платът стана доста прилично на фона на това, с което разполагах. Ще оставя оригиналния. И щепселът също е оригиналният. Дори не е пилен, за да става на шуко стандарт  :D
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 15 Декември, 2015, 17:08:19
За да не пилиш, може да ползваш такъв преходник към шуко.
https://vikiwat.com/razklonitel-za-kontakt-1-shuko-kam-3-dupolyusni-10a-250vac-bg.html (https://vikiwat.com/razklonitel-za-kontakt-1-shuko-kam-3-dupolyusni-10a-250vac-bg.html)

Същия кабел, но в Червено сложих на Грамофона, стана супер.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 17 Декември, 2015, 18:14:22
Стигнахме и до финала  :) Днес "ожених" шасито и кутията и сложих капака! Това категорично беше най-трудоемката от всички реставрации, но ефектът ме радва много. Постарах се да съм максимално близо до оригинала. За съжаление високоговорителят е различен, но предполагам ще е безумно трудно да намеря оригиналния. Мрежовият ключ е присаден от потенциометъра, който styrshel ми подари. За изходния траф пък съм използвал металните планки на дросела от донора, които държат ламелите. От оригиналните бяха останали само две и ламелите бяха пред разпадане.
Кутията също искаше много работа. Рамката отпред е кърпена парче по парче. След като постигнах задоволително състояние на фурнира, изшкурих всичко и намазах с изключително качествено масло. Оригиналният плат е изпран и отново залепен за челната дъска. Всяко винтче е прегледано, като всички са оригиналните заедно с шайбите. Очаквам втори комплект лампи, че настоящите са взети от Олимпията ми, но е въпрос на време да го взема. Просто трябва да стигна до Пловдив.
Настройката на МЧУ филтрите съм я правил на ухо, така че там може би има още много място за подобрения. Но в този вариант апаратът работи повече от задоволително. Волтажите също са малко по-виоски, но не ми се искаше да сменям оригиналния жичен резистор за анодното. Захранващият кабел засега остава този, тъй като преживях доста сериозни финансови сътресения и май ще трябва да спра да давам пари и за това хоби временно :(
Това е четвъртият приемник, който правя. Вече съм готов за плана, който съм замислил за новия апартамент. Последната стъпка е да направя предавателя на средни на ahedproductions и ще съм на финала. Него обаче - догодина  :drinks:
Благодаря на всички за огромната помощ! Весели празници!
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 17 Декември, 2015, 18:19:16
Чудесна реставрация.
Изглежда страхотно малкия Сименс.  :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Любо Божков в 17 Декември, 2015, 18:50:02
Чудесно се е получило. Това е един от любимата ми серия приемници на Сименс.  :bravo:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: ftest в 18 Декември, 2015, 08:11:07
Отлична реставрация като замисъл и изпълнение!
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: lz2xl в 18 Декември, 2015, 18:18:38
Поздравления,още един спасен немец :good:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Валери в 18 Декември, 2015, 19:00:47
Много добра реставрация, браво колега  :bravo: .
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 26 Декември, 2015, 02:00:37
Не обичам да имам недовършени неща  :) Затова се хванах да направя един Франкенщайн от другата кутия на сименса и останалите части.
Първото шаси беше преработено по схемата на Комсомолец, когато го купих. Използвах отново нея за НЧУ частта. Изправителната лампа е заменена с диод, а останалите присъстват единствено заради отоплителната верига без UCL82 естествено, която реално е единствената функционираща.
Гледам, че в схемата има един термистор с отрицателен коефициент, чиято цел е да предпазва отоплителната верига от токов удар, но естествено при мен го няма. Може да измисля нещо с дросела, който ми остана, макар и на парчета, за да елимирам термистора. Въпросът е доколко нужно е при моите цели  :)
Имах и едно старо УКВ джобно радио. Успях да го монтирам така, че с една капачка и малко изобретателност да го свържа към кинематичната схема. Въпросът е дали е достатъчно да го свържа към НЧУ с два разделителни кондензатора, все пак става дума за мрежов приемник. Разделителен траф нямам, а и целта ми е наистина да сглобя нещо от останалите части  :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 26 Декември, 2015, 09:54:33
Защо не направиш нещо като Pana.  Нова серия лампи, като поолзваш оригиналните бобинии МЧУ.

Пионер и Консомолец имат сума ти схеми. Всички са с различни и модерни серии лампи за мрежово отопление.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 26 Декември, 2015, 10:57:27
Основната причина е, че за този приемник ми трябва УКВ. Ще отиде при един приятел, който задължително иска този обхват. Ще оставя високочестотния блок там, евентуално ако има проблеми с моя, за да знам къде имам части  :D
Ако намеря някакъв обикновен захранващ траф, може да направя друг НЧУ. И все пак идеята ми е да използвам наличните части, а не да купувам. Засега всичко работи ОК. Просто не знам дали е ОК без терморезистора и дали свързването с модула единствено чрез кондензатор е добра идея.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 26 Декември, 2015, 12:14:48
Не е единствено през кондензатора- свързването а и през маса.

И това веднага ще го разбереш когато приятеля ти обърне щепсела или  разклонителя в който е включен.

Пожара ще ти е най-малкия проблем.

Когато изделието е За Потребител а не за лична употреба- Задължително е да се употреби разделителен захранващ трансформатор .

Намери му някакъв захранващ трансформатор.  Направи му НЧУ с някоя евтина комбинирана лампа, примерно 6ф5п 2,5-3,5лв върви.

И живей спокойно, че няма да ти дрънне телефона някой ден за проблем с твоята техника или по-лошо.

Има Скрап има и боклук и разлика между 2-те. Като не се употребяват нещата по предназанчение а се настоява на "кавото има" стават пожари от боклука обикновено.

Колко ще вложиш в тоя апарат за приятеля си?

20лв захранващ траф, 10лв изходен,  5лв дросел, 4лв лампа.  5-6лв пасивни  елементи. 40лв . Човека не ги ли е заслужил като подарък ?


Нямам за цел да те обидя с мнението си. Ти ще си решиш какво да направиш така или иначе.

Просто искам да те предупредя , че изграждаш изделие което е Опасно. Дървената кутия е скритата  лимонка тук. 

Ако нещо толкова рисково се прави- то поне се прави в незапалима кутия, тази не е такава. Имаш плат и дървения- иделания вариант за пожар.

Не случайно Пионери и Комсомолци се правят в Бакелитени кутии !!!!!!!!!

Решението на Сименс за дървени кутии на мрежов приемник е доста РАННО исторически. Късните мрежови приемници са в БАКЕЛИТ.

За реставрация и колекция е Ок. Но за ежедневна употреба си е Доста рисково. Кутията на моя мрежов Сименс се беше ПАЛИЛА - имаше следи, явно я бяха хванали на време и залели с вода. И това го казвам при Оригинална схема, вътре а не за импровизация.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Pichaga933 в 26 Декември, 2015, 12:31:20
Твоя приятел предполагам ще е много по-щастлив ако му сложиш  един е такъв FM приемник вътре:

http://www.hit-electronics.com/aktualno/kitove-sglobeni/kit-mp3-bluetooth-plear-fm-radio-sgloben.htm

Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: styrshel в 26 Декември, 2015, 13:13:21
Твоя приятел предполагам ще е много по-щастлив ако му сложиш  един е такъв FM приемник вътре:

http://www.hit-electronics.com/aktualno/kitove-sglobeni/kit-mp3-bluetooth-plear-fm-radio-sgloben.htm
Поръчах си подобни модули (без блутута) от алиекспрес за 3,5 долара, дойдоха за 7-8 дни, на всичко отгоре бачкат!!!  :D :D :D
доставката беше безплатна!
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 26 Декември, 2015, 17:26:44
И аз за подобни неща действам с директна поръчка от чужбина, но засега ще използвам това, което имам. Идеята ми е да разчитам само на наличните части. По принцип не пестя средства при подобни проекти, но понякога нарочно се ограничавам. И целта е да си размърдам мозъка и да науча нещо ново. Това е цялото упражнение :-)
Сега се сетих, че имам един останал траф от 220 на 110 волта, който не използвам. Отоплението на лампите ще го докарам лесно с тези 110 волта, като премахна 640 ома съпротивлението, но трябва да видя дали са необходими промени по схемата, за да работи коректно UCL82
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: ftest в 27 Декември, 2015, 11:04:08
Успех в начинанието!
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 02 Януари, 2016, 17:37:58
Вече съм на път да свържа радиото към НЧУ-то, което спретнах набързо. За целта искам да намеря хубав екраниран кабел. Знаете ли къде в София има читави, че напоследък като гледам за готовите чинчови например какви боклуци използват...
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: styrshel в 02 Януари, 2016, 18:50:17
Вече съм на път да свържа радиото към НЧУ-то, което спретнах набързо. За целта искам да намеря хубав екраниран кабел. Знаете ли къде в София има читави, че напоследък като гледам за готовите чинчови например какви боклуци използват...
Вземаш един сигнален кабел от стар цветен монитор, разцепваш го и изваждаш 3 броя прекрасни сигнални кабели, цветни при това!  :D
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 02 Януари, 2016, 19:51:33
Това не го знаех  :) Предполагам трябва да е стар? Имам един VGA, с който дойде мониторът ми преди 4-5 години, но вероятно материалът там е спестен  :negative:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Yassen в 02 Януари, 2016, 23:26:11
Виж в Конрад на бул. Прага до 5-те кьошета. Там преди известно време купувах страхотен едножилен микрофонен, за който говори Пичагата. Солидна и плътна медна оплетка.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 03 Януари, 2016, 00:55:28
Благодаря на всички за съветите. Живея на пет минути до Конрад, но този магазин в повечето случаи го отбягвам, защото качеството им вече е безумно ниско. Ще видя обаче за кабел, ако не - в Елимекс, те също са ми сравнително близко, а вариантът с кабела от монитор също ще го обмисля, че май в мазето имам доста стари  :drinks:
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Runtav69 в 03 Януари, 2016, 00:58:08
Кабел дори от зарядно за тези новите телефони става . Или от UTP- интернет кабел само че 5та категория той има екран тия лайняните 3та немат  ;) 
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: ftest в 03 Януари, 2016, 08:38:06
Имам добро мнение за този кабел:
https://vikiwat.com/product/22288/audio-video-kabel-2-zhilen-av1014-od-2-h-0.12-mm2-cu.html

Жилата и оплетките са медни.
При необходимост лесно може да се раздели
на два отделни кабела с различен цвят.
Продава се на метър.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: veso74 в 03 Януари, 2016, 14:06:56
Отдавна използвам екранираните проводници от стари CRT монитори за вътрешносхемен монтаж (с дължина 10-30 см) за RF честоти от 500 kHz до примерно 50 MHz и нива от 1 микроволт до към 3-5V / 50 ома. Екранировката е хубава и не е рехава, запояват се лесно. Единствения недостатък виждам в малката механична устойчивост - след спойка на платка мястото бързо се къса. При условие, че е вътрешен монтажа и проводниците са прикрепени, това би трябвало да не е проблем. Измерения капацитет при отворена линия на 1,5 метра дължина е примерно 98pF, на закъсен изход: 750nH.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 06 Януари, 2016, 14:53:47
Франкенщай е готов на 95%. НЧУ е базиран на UCL82 по схемата на Комсомолец. Останалите лампи се използват единствено за отоплителната верига. Кенотронът е заменен с диод. Потенциометърът е този, който styrshel ми подари за реставрирания Siemens, естествено без ключето. Високоговорителят го открих в мазето, по спомен е от стар телевизор. Вграден е модул от стар малък радиоапарат, който щеше да ходи на боклука, с отделно захранване, което на свой ред е от старо зарядно.
Мислех да сложа траф на 110 волта и да преправя схемата заради възможността на маса да има фаза. Преди няколко дена обаче ме осени идея. Захранващият кабел, който използвам за него, е трижилен. Жицата за земя/зануляване свързах с масата на приемника, изолирах втория кабел, а третия свързах към приемника. По този начин елиминирам възможността на маса да попадне фаза, тъй като нулата се взима директно от зануляването, а фазата - от единия щекер на щепсела. Естествено при този вариант, ако се завърти щепсела, радиото няма да работи, но нищо друго не може да се случи.
Не намирам пробив в тази идея, но ще се радвам и вие да споделите мнение. Даже установих, че два от трите контакта в стаята ми въобще не се занулени.
Сега слушам радио на него и работи прекрасно  :) Остава да му направя и задния капак и ще покажа снимки!
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: xborox в 08 Януари, 2016, 14:10:14
Приключих с Франки  :) От два дена само него слушам и работи чудно. Днес смених един електролит на радио частта, че беше заминал, и се справих с лекия брум.
Остана да си поиграя с капака. Почнах го вчера, но трябва да си взема един конус, за да си дооформя дупките в картона.
Факт е, че това радио няма нищо общо с оригинала, но имам един напълно реставриран Siemens 12GW, а този е събран от всичко, що имах по кутиите и шкафовете  :drinks: Дори кинематичната система си я измислих сам, като основното колело е от пластмасова капачка на буркан, която се търкаляше в нас
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Здравко в 08 Януари, 2016, 16:54:29
    Поздравления ! Интересна разработка :)
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: Валери в 08 Януари, 2016, 18:15:42
На мен също ми харесват подобни проекти, браво, радиото изглежда много добре. Това е, така да се каже, втори живот на старите радиоапарати.
Титла: Re: Siemens 12 GW
Публикувано от: ftest в 09 Януари, 2016, 07:35:33
Поздравления,  от нищо - нещо!