Форум за любителите на Стара електроника

Радиоприемници => Ремонт, схеми, документация и литература => Темата е започната от: dakata.radio в 28 Февруари, 2016, 16:03:28

Титла: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 28 Февруари, 2016, 16:03:28
Здравейте! Отскоро се занимавам с радиотехника, все още съм новак и не разбирам много неща в тази насока. Сега ще ви занимавам с една много популярна тема - детекторен радиоприемник. Конструирах схема, макар и незавършена все още. На 1 е феритната антена. Тя е от радиоприемник Веф 206. Няма достатъчен брой навивки, според мен, и мисля да я заменя с ръчно намотана феритна антена. Чудя се каква да е - стандартна (намотана около водопроводна тръба) или намотана тип паяжина (около шестоъгълник). Колкото повече намотки навия, толкова по-добре. На 2 е въздушният променлив кондензатор, който също е от Веф 206. За него не се съмнявам - мисля, че ще стане. На 3 е изводът за антена. Предполагам, че около 10 м. кабел ще свършат работа. За материала, от който е направен кабела на антената знам, че е без значение какъв е. На 4 е изводът за заземяване. За заземяването знам, че трябва да е за някакъв метал, най-добре за желязо. На 5 е кондензаторът. Мисля, че с него няма да имам проблеми. На 6 е детекторът - полупроводников диод. Мисля, че е германиев диод. На 7 е изводът за високоомни слушалки. Все още нямам такива, но в момента ги търся. Дали пък не може да стане с токоизправител и със слушалка от стар телефон?! Живея е едно пернишко село - Рударци. То е обградено от Витоша. Надморската му височина не е чак толкова висока. Около мен няма близки средновълнови и дълговълнови предаватели - най-близкият средновълнов предавател е край Видин на Хоризонт. Дори и да се справя да конструирам такова нещо, дали ще хване поне една радиостанция?!  :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 29 Февруари, 2016, 09:16:41
Нищо не пречи да се експериментира. Успех!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 29 Февруари, 2016, 10:55:44
Здравей! За детекторния приемник ти трябва на първо място настройваем паралелен трептящ кръг (бобината и променливия кондензатор). Обхвата на настройка на резонанса на кръга трябва да бъде от около 550 до 1500 килохерца. Дори да не може да се покрие целия диапазон не е толкова страшно. Също така сметките са относително ориентировъчни защото кръга се разстройва от капацитета на антената когато я свържеш. Ключов момент за заработването на приемника е да сметнеш и навиеш бобината правилно, така че кръга да влиза в резонанс за честотата на най-силния предавател в случая 576 килохерца. Капацитета на променливия кондензатор от ВЕФ се изменя от 9 пико фарада до 365 пико. По тези стойности може да сметнем бобината с каква стойност трябва да бъде за да покрива търсения от нас диапазон, ето тук може да прочетеш как се смята резонансна честота на трептящ кръг:
https://en.wikipedia.org/wiki/LC_circuit (https://en.wikipedia.org/wiki/LC_circuit)
Аз получавам стойност около 230 микрохенри.
Сега имаш два варианта - да намериш уред за измерване на индуктивност който може да осигури достатъчна точност в диапазона на микрохенрите. Навиваш на пръчката навивки мериш и коригираш докато получиш търсената стойност.
Другия вариант е да изчислиш стойността на цилиндрична еднослойна бобина и да си я навиеш на PVC канализационна тръба. Аз лично като си правих детекторен приемник навивах на тръба с външен диаметър 5 сантиметра. Тогава си смятах  бобината на ръка, сега има програми с които можеш доста по-бързо да си сметнеш броя навивки при зададена индуктивност и диаметър на намотката и проводника с който навиваш. Ето например за проводник с диаметър 0.3мм върху тяло 5 сантиметра получавам 66 - 67 навивки за 230 микрохенри. Качвам ти програмата за да си смяташ сам бобината с твоите диаметри проводници и тела на които ще навиваш. Работи се лесно въвеждаш си стойностите които са ти известни и автоматично се изчисляват неизвестните. Тънкостта е в дължината на намотката която трябва да се сметне в зависимост от броя навивки и диаметъра на проводника, като се има предвид че не можеш да навиваш идеално плътно, най-малкото лаковата изолация има някаква дебелина. Та там трябва малко итерационен процес, задаваш примерна дължина ориентировъчно, получаваш брой навивки, смяташ си дължината, слагаш отгоре няколко процента от не идеално плътно навиване, въвеждаш новата дължина, променят се пак броя навивки и така докато го докараш до това да съвпадат стойностите. Гледай да няма нищо в червено в полето в дясно, ако трябва увеличавай дължината на намотката, т.е. задаваш по-рехаво навиване и така. Ето и малко формулки да видиш попринцип как става смятането на такава бобина без програма:
http://www.mogami.com/e/cad/coil-01.html (http://www.mogami.com/e/cad/coil-01.html)
В сайта има и калкулатор между другото, но там се изчислява индуктивността а не броя навивки.
След като си навиеш бобинката вече отиваме на антената и заземяването.
Заземяването трябва да е метал но вкопан в земята. Ако водопровода в къщи ти е изцяло с метални тръби е отличен заземител. Ако водопровода не е метален може да се наложи да си заровиш нещо метално на известна дълбочина в земята. Нулата на ел. мрежата е последна инстанция - става но не е за предпочитане има много смущения освен ако си нямате собствен заземител и трипроводна инсталация, тогава може да ползваш въпросния заземител.
На времето когато си правих моя приемник в София предавателя на програма Христо Ботев във с. Столник на средни вълни работеше и сигнала в София беше много силен. Тогава хващах с високоомни слушалки Хресто Ботев със 7 метра кабел опънат пред прозореца в стаята. Обаче сега остана само предавателя във Видин, не съм опитвал да го хващам в София с детекторния приемник - трябва да пробвам но като слушам колко е слаб сигнала със нормален суперхетеродинен радиоприемник май няма смисъл да опитвам с детекторния. В тази връзка за да хванеш видинския предавател около Перник 10 метра ще са ти малко за антена. Трябват ти поне 30 метра високо опънат проводник в открито пространство според мен за да има шанс да го хванеш.
Относно слушалката - би трябвало да стане макар че не е достатъчно високоомна, но все пак е по-добре от обикновени нискоомни слушалки. Така че може да пробваш с телефонна слушалка 600 ома. Още по-хубаво ако намериш две и ги свържеш последователно така ще получиш по-висок импеданс и ще чуваш и с двете уши.
Сега предупрежденията. Не очаквай да стане от пръв път. Не се отказвай ако не стане нищо от първия път. когато правих моя детекторен приемник той не стана веднага. Първия път нито бобината ми беше с точния брой навивки, нито диода ми беше правилния - бях намерил сред елементите прозрачен диод в стъклен корпус в който се виждаше вълнообразна пластинка. Реших че е германиев точков диод - оказа се че не е такъв а е някакъв ценер. Чак след като оправих бобината и смених диода радиото засвири, и радостта беше голяма. Така че прави, опитвай и не се отказвай! Дори да не става продължително време продължавай. Дано имаш късмет със сигнала, че в момента вече е много трудно от както спряха повечето предаватели. Успех и сме насреща за съвети и идеи.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 29 Февруари, 2016, 14:27:28
Радвам се , че присъстват такива теми в форума. В скоро време  за огромно съжаление тези опити ще станат невъзможни без да  си направим сами и излъчватели на средни вълни както масово почнаха да закриват станциите на средни вълни у нас - в Германия и Франция скоро ги закриха изцяло.  За бобина ако искаш да слушаш сигнала през високоомни слушалки без допълнително усилване не е препоръчително  да използваш бобина с феромагнитна сърцевина - много ниско ниво се получава на изхония сигнал - поне при мен с феромагнитна сърцевина нищо не се чуваше докато не го усилих с транзистори. Намери си проводник , най-добре е лицендат ( многожилен емайлиран проводник с много тънки изолирани по между си нишки), ако нямаш можеш от някой трансформатор да използваш от вторичната страна , навий между 60-80 навивки върху PVC или картонена тръба с диаметър 3см.  За маса  може да използваш водопроводните тръби , ако до земята са стоманени естествено , да нямат PVC участъци. За детектор се  точков диод , този германиевия точков ли е ?
Вместо слушалки без никакъв проблем може да пробваш да го подадеш към входа на усилвател .  За съжаление в момента от  националните имаш само избор на предавателя от Видин - 576kHz - търси я почти при затворен променлив кондензатор , а горния край на средните вълни - 1600 kHZ  предполагам знаеш е при изяло отворен кондензатор. За антена се стреми да използваш колкото окото се може по-дълъг и по нависоко проводник , но първо пробвай с обикновенно радио на средни вълни как се чува станцията. Ако се чува силно и ясно имаш шансове нещо да хванеш. Успех !
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: цек в 29 Февруари, 2016, 18:12:36
От Рударци е по-вероятно да хванеш
 радио Скопие на 810 Кхц   1200 кW
(за сравнение  Видин 576 Кхц  е  само 200 кW )

Има и други предаватели , но са по-слаби.
 
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 29 Февруари, 2016, 20:16:11
Македонското радио на 810 kHz се чува прекалено слабо за високата си мощност, дори и Хоризонт на 576 kHz се чува по-добре. Някои румънски радиа се чуват повече от идеално със суперхетеродинен радиоприемник, каквато е и моята Селена В-216. За диода - качвам една снимка, за да прецените дали е добър, защото казвам отново - все още съм нов и не разбирам много неща, може да ви изгубя доста време. За звука - ще свържа последователно две или повече слушалки от телефон. Ами дали няма да стане с резистор с високо съпротивление , свързан последователно за говорителя?! За феритната антена - мисля да я направя от PVC водопроводна тръба. Ще изчисля броя на намотките. А пък дали няма да стане с намотки от кинескопа на стар телевизор?! За антена - мисля, че ще се съглася, че ще отидат поне 30 метра кабел. За маса - ще забия стоманен кол за земята. И денем, и нощем си мисля за този "проект". Искрено се надявам да стане и да хвана поне една радиостанция. Благодаря ви за съдействието, колеги! Надявам се, че чрез вашата помощ и моето усилие ще направя нещо! Но най-важното е да не се отказвам. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 29 Февруари, 2016, 20:46:06
Привет и от мен. Силно препоръчвам една схема:
[attach=1]
Може да се свържат два малки тримера паралелно на двойния променлив. С тяхна помощ двата кръга се настройват в резонанс. За двойния кондензатор трябва да се ползва такъв със здрави плочки. Съжалявам, не помня броя навивки на бобината, но това се пресмята лесно. Двойния беше 2х500пФ, а на първичната беше 260пФ, но може да се ползват и други, при подходящо оразмеряване на бобинките. Трите навивки бях разположил на ПВЦ тръбичка Ф25, като първичната беше между двете вторични за симетрия. С това радио и външна 25 метрова антена вечер се хващат над 10 станции.
За да може успешно да се експериментира с детекторни приемници високоомните слушалки са си задължителни! Намират се, не са съмвсем изчезнали, съветвам да си купите.
 :hi:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 01 Март, 2016, 00:11:26
Да, схемата е прекрасна, даже аз може да я пробвам, обаче за начинаещ първо да пробва с простичката с един кръг, пък като усети как стават нещата ще я „ъпгрейдне“ до тази която си предложил. Относно слушалките - абсолютно най-добре да си закупиш високоомни това е най-важното нещо в детекторния приемник а в случая определено няма да имаш сигнал в изобилие. Относно диода - дали е германиев точков от тази размазана снимка няма как да се прецени. Ако искаш да се прецени трябва макро снимка с идеален фокус от няколко ъгъла на завъртане на диода около оста му или най-добре кажи вълнообразна жичка ли има вътре или лентичка т.е. дали е с кръгло сечение или плоско това вътре. Ако е лентичка най-вероятно е ценер както в моя случай и няма да стане. Между другото може да поекспериментираш и с шотки BAT42 - BAT48 или подобните им събратя, лично не съм ги пробвал но трябва да се представят почти толкова добре като германиевите точкови, като изключим по-големия им обратен ток. Резистор последователно на слушалките не ти върши НИКАКВА работа, приемника ще си „мисли“ че си закачил правилните слушалки, но ти няма да чуваш това което би чувал с достатъчно високоомните, просто сигнала ще отива под формата на топлина в резистора (до колкото може микровати да се нарекат топлина). Успех!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 01 Март, 2016, 07:29:20
Да, за детекторен радиоприемник са най-важни
високоомните слушалки - 2400 ома до 4000 ома,
колкото по-голямо е съпротивлението, толкова
по-добре. И трябва да са електромагнитни, а
не пиезоелектрически. Подобен тип слушалки
все още се намират.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 01 Март, 2016, 07:39:50
Относно диодът - снимката действително
е малко неясна, но показаният диод силно
прилича на точков германиев, какъвто и
трябва да бъде.
С успех може да се използва някой от
диодите българско производство тип
SFD 106 ÷ SFD 111. 
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: kolev в 01 Март, 2016, 11:45:14
Вместо високоомни слушалки може да използваш пиезо-керамичен излъчвател. Евтини са и имат високо съпротивление. Аз съм използвал такива при най-простия случай на детекторен приемник - един диод свързан между антена и земя. Нищо не хванах разбира се, но се чува шум. Другият вариант който съм виждал е да се използва радиоточка вместо високоомна слушалка. За тези варианти обаче трябва силен местен предавател. Ако нямаш германиев диод, или не си сигурен кой точно диод да използваш може да използваш PN прехода на германиев транзистор. Ето едно интересно клипче:


Успех!!!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 01 Март, 2016, 18:13:58
Като се замисля по-добре, на село май имаше едни слушалки. Тези дни ще ходя до там и ще се поразровя. Когато ги намеря, ще пиша. Но не съм сигурен дали наистина ги има и дали ще проработят. Може и да не отговарят на изискванията или да са повредени. За диода - той е с най-обикновена тънка жичка, а не с пластинка. Относно моето местоположение Рударци - наблизо НЯМА средновълнови предаватели, най-близките такива са в Македония на 810 kHz, но този предавател едвам-едвам се чува със суперхетеродинен радиоприемник, и Хоризонт на 576 kHz във Видинско. По принцип не мога да си го обясня защо не се чува македонското радио. Все пак неговият предавател има 1200 kW мощност и се намира на сравнително недалечно разстояние. По-добре се чуват Хоризонт на 576 kHz и многобройните румънски радиостанции, като тези на 531, 567, 603 и 855 kHz и т.н.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 01 Март, 2016, 23:36:58
В разпространението на радиовълните има много фактори които не зависят единствено от разстоянието по права линия и мощността на предавателя. И аз тук не хващам добре македонското радио. Основна причина е вероятно неподходящото му разположение и може би диаграмата на насоченост на антената не е ориентирана към нас (ако изобщо антената е насочена). Друго нещо което ме съмнява е дали работи на 1.2 мегавата. Колкото Видинският работи на 400 киловата. И аз тук в София хващам добре румънците, по-добре от Видин.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: styrshel в 02 Март, 2016, 08:43:26
Дали няма да може високоомната слушалка да се замени с изходен трансформатор+нискоомна слушалка???
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 02 Март, 2016, 09:01:53
Теоретично - да, но изходен трансформатор
с 4000 ома (омично, постояннотоково)
съпротивление на първичната намотка? 
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 02 Март, 2016, 11:13:39
Мисля че омичното постояннотоково съпротивление в случая не е от съществено значение. Нас ни интересува променливотоковото съпротивление за аудио сигнала, поне така си мисля де. В клипчето което е постнал колегата се вижда как пробват с изходн траф от лампов усилвател и се представя добре като сила на звука (поне това което се чу от клипа) така че мисля че е вариант. Проблема с трафа е че в него все пак има загуби и може би най-слабите сигнали ще затихват прекалено много. От друга страна такъв траф натоварен със слушалки 8 ома (2х16 ома в паралел) би имал входен импеданс 10 килоома което е добре. Може да се пробва. И все пак класиката са си добре направени чувствителни високоомни слушалки, мисля с тях може да изстискаш и най-слабия сигнал. на тях и АЧХ им е изгърбена силно в областта на средните честоти което още повече прави възможно чуването на най-слабите сигнали.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 02 Март, 2016, 15:35:49
Постояннотоковото има значение! Да не забравяме, че практически натоварваме еднополупериоден изправител. Омическото съпротивление ще се отрази на качествения фактор на кръга в голяма степен. Аз ползвам подобен на този TRIAD, входен, аудио, 30 килоома към 600 ома:
[attach=1]

Снимката е от нета, моя го нямам сниман. Първичната му е няколко килоома по постоянен ток, мисля че беше 5-6к, не съм сигурен точно.
Оу, сега забелязах, че тия са с подрязани изводи... честито на печелившите - кенчето е запечатано и заварено по въба...
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Март, 2016, 19:18:48
Според мен е най-добре да се работи по оригиналната схема - с високоомни слушалки. В тях сигурността е на 100%, всеки препоръчва на първо място тях.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 02 Март, 2016, 19:23:18
В такъв случай предлагам следното решение - последователно на първичната намотка на изходното трафче да се свърже резистор 4.7 килоома а паралелно на резистора кондензатор да кажем 470 нано или 1 микро. Така трябва да свърши работа, постояннотоковото съпротивление ще бъде 4 - 5к този кондензатор паралелно на резистора ще може да се зареди до необходимото постоянно напрежение същевременно аудио сигнала ще минава през кондензатора без загуби в силата на звука. Така си го мисля че може да се експериментира но може и да греша че тази постановка е еквивалент на слушалки с активно съпротивление 4к.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 02 Март, 2016, 19:46:56
Само че там импеданса е важен,не активното съпротивление.Ако няма 2Х2.2 килоома слушалки всички тия идеи...........В Казанлък продаваха.Другия вариант е пиезокристални слушалки от едновремешните.Имаше някога.....За детекторния приемник ги препоръчваха,имам предвид тия които на външен вид са като класическите викокоомни слушалки.Не тия новите единичните за едното ухо.В детекторния приемник въобще няма малованен детайл,главно слушалките и бобината.От всички детекторни кутий дето съм ги имал само съветския бакелитен Комсомолец имаше някаква подобна на ферит сърцевина и съответно най малка чувствителност и избирателност.Бобината там е много важна и тия феритни пръчки не са особено желани.Най добри резултати се получават с бобина без сърцевита.Картонено тяло 40-80 мм диаметър и т.н. по каноните на жанра.Не знам с каква антена ще слуша dakata.radio,обаче с антена по малка от 20-30 метра при тоя глад за предаватели на средни и дълги вълни :) Опита ми с детекторни приемници показва едно,възможно много дълга антена и слаба връзка с нея.Била тя индуктивна или капацитивна.Получаваш и чувствителност и избирателност.Противоречиви изисквания,ама такава е историята тука иначе само някой местен предавател,ако разбира се има такъв.При мен няма,спряха ги.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Март, 2016, 20:22:34
За феритна антена ще направя намотка около PVC водопроводна тръба. Мисля да опъна най-малко 30-50 метра антена из целия двор, поради причината, че наоколо няма АМ радиопредавател. За маса ще използвам най-вероятно водопровода или забит стоманен кол в земята. Не смея да си представям какво ще е изражението на съседите и на минувачите. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 02 Март, 2016, 20:29:13
"За феритна антена ще направя намотка около PVC водопроводна тръба."
С уважение за невероятния мерак, поздравявам. Пробвах последния си детектор преди няколко месеца и сега строя по-сериозен. Обаче това изречение ме остави малко объркан.
Феритната антена е бобинка върху феритна пръчка. В цялата игра няма ПВЦ.

[attach=1]

Ако случайно няма налична пръчка съм насреща и подарявам. Готов съм и да споделя за известно време резервните ми ТОН-2. Малко ще ги корегирате и получавате общо 3200 ома.
Освен това намерих и тройната ми бобина за моята схема! Ако я искате я пращам, но съветвам горещо с двете ръце в дълбокото, смело и колкото да си мислите може би, че бобините са най-гадното в радиата за начинаещия, бързо отминава. Но с упражнения!

Сега видях и че не сме далеч. Поздрав на пернишките миньори!
 :drinks:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Март, 2016, 20:41:50
Съжалявам много за грешката. Направил съм я несъзнателно, но все още съм новак и нямам много опит в тези неща все още. Поздрав и на Вас! :drinks:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 02 Март, 2016, 22:03:39
Височината на антената е от ключово значение.Опитай с бобина на феритна антена,не пречи.ahedproductions го прави на ферит,на мен не ми хареса,просто не се получи желаното.При него може да се е получило,има една много хубава книжка на Атанас Шишков.Дръпни я,там има няколко детекторни приемника,има и описание.
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/66194/%D0%94%D0%98%20,,%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%22_%D0%90.%20%D0%A8%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2%20-%20,,50%20%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B8%22.html
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 02 Март, 2016, 23:19:07
А не, не! Снимката на феритката е от википедия, сложих я за ориентация. Аз ферит на ползвам, моята бобина е на ПВЦ Ф20. Може на лични координати, ако има желание за слушалките и т.н.
 :drinks:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Март, 2016, 23:37:13
Феритната антена, която съм посочил по-долу, е от радиоприемник Веф 206. Тя е съставена от няколко намотки - за всеки един вълнов обхват. В момента съм свързал тази, която е оградена на снимката - най-дългата намотка. Но въпреки това ми изглежда твърде къса, изглежда че ще трябва да потърся и друга феритна антена. Почти на всички схеми на детекторен радиоприемник в интернет е намотана намотка около PVC или картонена сърцевина. Това не ми пречи да пробвам и с ферит, и с обикновена PVC или картонена сърцевина. Ще прочета това, което lz2xl е споделил, ще потърся и допълнителна литература и ще пробвам всякакви видове намотки. Подкрепям мнението на ahedproductions че най-добре се научава, когато се упражнява. За високоомните слушалки - утре ще ходя на село и ще проверя дали са там и дали са в изправност. Селото ми е кюстендилско - с висока надморска височина, чист терен и не е зле там да се пробвам да експериментирам. Може да хвана по-лесно някое радио - като например македонското на 810 kHz. Селото се казва Буново, намира се срещу РРТС връх Виден. На УКВ хващам изключително много радиостанции, със сигурност резултата и на АМ ще е по-добър.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: radio-hobi в 03 Март, 2016, 00:39:07
Може да разгледаш тази тема : http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1444.0

Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Март, 2016, 08:11:15
От темата прочетох, че трябва да пробвам и с намотка тип паяжина, както си знаех от самото начало.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 03 Март, 2016, 08:55:39
Нищо не "трябва"! :)
Съветвам да се мине през всичките основни стадии на растежа на качествения фактор на бобината. Докато променливия кондензатор при тези честоти малко или повече си има висок качествен фактор, бобината определя правилата на играта. От обикновенната еднослойка с лакиран проводник като ПЕЛ, до бобина кошнично дъно, или пита, навита от литцендратен (многожилен) проводник - това си е едно пътуване. Детекторните приемници имат над 40 години активно развитие. Това говори, че привидната простота на този приемник крие много променливи, определящи как се справя. Има много за експериемнтиране, интернет е пълен със схеми, снимки, предложения. Та бобината "паяжина" или кошнично дъно, въпреки че е по-лесна за навиване заради по-простото тяло, бледнее пред питата -
http://www.radiomuseum.org/forumdata/users/4942/coils/245uH_180-44Litz_44.jpg
Въпреки страховития си вид, бобината се навива много лесно, човек само трябва да се потруди за разглобяемото тяло за навиване. След това самата бобина придобива триизмерност и е самоносеща. И мноого красива. Потърсете в нета honeycomb coil. Има вертикални и хоризонтални:
http://www.electrotherapymuseum.com/2009/RadioCoils1/DSC08699.JPG
http://pe2bz.philpem.me.uk/Comm/-%20Receivers/-%20Crystal/Prj-063-GollumsTowerCoils/honey1.jpg
И на двете ъгълчетата се пристягат с памучен конец и се мацват с нещо да ги стегне. Трябва щифтчетата да се вадят от тялото, за да се свали готовата бобина.
И като се почне от най-простото може да се стигне до радио като на Майк Тъгъл за състезанията през 2004 - http://www.crystalradio.us/crystalradios/images04/miketuggle-2004.jpg
В него няма нищо сложно, но е оптимизирано на 200% и чува много далечни станции.
 :hi:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 03 Март, 2016, 11:05:46
Да, така е занимавката с детекторните приемници е изключително интересна дейност. Именно простотата в конструкцията му и липсата на усилвателни елементи води до изискванията за висок качествен фактор на бобините и стимулира към развитие в тази област. Развиват се и различни топологии за увеличаване на селективността с режекторни кръгове слабо свързани бобини и т.н. занимавката е безкрайна, уви вече все по-малко приложение ще има такова радио в днешния свят.
Моето мнение е да не се занимаваш с навиване на намотки на феритна антена. Първо загубите във ферита свалят качествения фактор, но второто по-важно съображение за мен е че без да имаш измерител на индуктивност ще е трудно да се предвиди индуктивността на такава бобина. Дори да знаеш параметрите на ферита не е сигурно че на сметки ще го докараш с нужната ти стойност. При бобината без сърцевина формулите са известни и дават точни резултати, там със сигурност ще го вкараш в диапазона. А най-важното е да ти влиза в резонанс кръга на нужната честота, ако не си сигурен че той влиза в резонанс на търсената честота, как ще разбереш защо не свири? Може да е заради антената, ама може и да е заради кръга. Така че не се занимавай с ферит защото той ще ти спести мялко навиване но неопределеността ще те отдалечи от решението на проблема.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Март, 2016, 19:22:44
http://vbox7.com/play:0a96f298 - Тази конструкция много ми хареса. Антената не е много голяма - сигурно колегата експериментира близо до средновълнов/дълговълнов предавател. Дори и заземяване липсва - черният кабел на капака на кутията не е заземен за нищо. Клипа е от 2011г. Тогава все още е имало голям избор в АМ обхвата. Намотката, която е направил, според мен е доста добра. Не се вижда много ясно вида на сърцевината. Другото, което ми направи голямо впечатление е, че е използвал говорител от слушалка на стар телефон. Токоизправителя, с който е свързал този говорител, изглежда също доста добър. Помежду другото днес ходих на село, за жалост не намерих високоомни слушалки, но намерих два токоизправителя и два говорителя от стари телефони. Единият говорител е 260 ома (твърде нисък импеданс), а на другият не пише нищо. Единият токоизправител е доста голям, другият (по-малкият) е от преносим радиокасетофон. Тези дни усилено ще се ровя за високоомни слушалки и ще се опитам да направя въпросната "пита" от литцендратен проводник. Ако сте се заинтересували от "откритията" ми днес, мога да изпратя снимка.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 03 Март, 2016, 19:48:26
Не мисля че радиото на клипа работи без заземяване. Има доста кабеляк около него и как реши че няма заземяване? Работата на такъв приемник без заземяване е почти невъзможна особено далеч от мощни предаватели. Не знам защо изведнъж се хвърли на бобината пита? Имаш ли методология по която да изчислиш индуктивността на такава намотка? Не си губи времето да правиш намотка чиято индуктивност е неизвестна, или си набави презизен измервател на индуктивности в диапазона на микрохенрите, или прави на първо време нормални цилиндрични еднослойни бобини за да си сигурен че индуктивността им отговаря на изчислената. Защото какво ти пука ако качествения фактор на кръга ти е много висок, ако той не влиза в резонанс за честотата на предавателя който имаш намерение да слушаш? Литцендрата също е добре като избор на проводник, но първо навий с обикновен емайлиран меден проводник. Литцендрата си губи смисъла и става по-лошо ако не запоиш всичките му фини жички от които се състои. А той има първо копринена изолация, после всяка от жичките е лакирана индивидуално, изискват се известни умения за зачистване на краищата му и успешното им запояване, мисля че не е небходимо от първия път да се хвърлиш на това. Ти в момента трябва да направиш най-главното и да чуеш една станция макар и слабо, после вече може да надграждаш за получаване на по-добра селективност, чувствителност и т.н. Сега това е все едно да тръгнеш да конструираш кола и автоматично да искаш да има ел стъкла, климатроник, GPS и т.н. тези неща ще се надградят като вече имаш шасито с колелата и двигателя (в твоя случай опита от вече просвирилия макар и с недостатъци елементарен приемник). Сега съм почти сигурен че не знаеш какъв е смисъла зад бобината изплетена по този начин и използването на литцендрат. Относно токоизправителите, не разбрах те какво общо имат с детекторния приемник.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Март, 2016, 20:28:32
Докато намеря високоомни слушалки може да свържа говорителите от телефоните с трансформатора (токоизправителя). Не става точно както със слушалките, но все пак се получава нещо. Например вместо високоомни слушалки човекът на видеоклипа, който пратих, е използвал това свързване.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 03 Март, 2016, 20:31:42
Да, но не съм сигурен че мрежов трансформатор от токоизправител е добра идея от към загуби. Изходен от лампово радио нямаш ли? Ако този от токоизправителя е с по-високо вторично напрежение от 9 волта вероятно ще е с прекалено малко предавателно отношение за целите ти но все пак е някакво начало, опитай.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Март, 2016, 20:42:05
Имам един голям. Не знам от какво е. Ще пробвам и с такъв от лампово радио. Сега ще ти пратя снимки, за да видиш този големия какъв е.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: soton в 03 Март, 2016, 21:33:52
Колко много изписахте за един детекторен приемник,а преди да се родят повечето от вас ние си правехме същият приемник с едно парче галенит и парченце тел и разбира се едни много стари български слушалки.Е...имаше и антена - парче кабел.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: kolev в 03 Март, 2016, 22:06:38
Колега dakata.radio, прави си детекторния приемник както ти си знаеш. Ние можем само да те насочим и да ти помогнем. Тея работи с "клирфактор", "насищане"и още куп други въобще не им обръщай внимание. Важното е да експериментираш и да пробваш различни варианти. Това е най-голямото удоволствие. Дори и нищо да не хванеш само бръмченето в слушалките ще бъде достатъчна тръпка за теб.  :)

Този трансформатор който си показал е някакъв захранващ от българска апаратура. Ако можеш да намериш изходен от лампово радио той ще бъде доста по-подходящ.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: radio-hobi в 03 Март, 2016, 22:11:44
По въпроса за клипа . Имаше заземяване просто жичката беше много тънка и не се вижда на клипа . Диода е Д 20 , кондензатора от селена само една секция се използваше . Бобината е навита на феритна пръчка от Селена , връзката с антената е индуктивна . Слушалката беше от телефон 260 ома , трансформатора не помня вече от какво го бях изтръгнал . Най-важното беше че работеше Вакарел на ДВ.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Март, 2016, 22:33:16
Прочетох, че Вие сте заснели този клип. Поздравления, много ми хареса! Досетих се, че може да е Хоризонт от Вакарел - един страхотен предавател, който никога няма да се върне отново. Ако беше наличен и до днес, нямаше и аз да имам никакви проблеми в приема. Аз имам две такива слушалки - едната дори също е 260 ома. Най-добре си е обаче с високоомни слушалки. Надали ще хвана нещо като хората сега, освен ако антената не е поне най-малко 30 метра.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: radio-hobi в 03 Март, 2016, 22:36:01
От както спряха Вакарел спрях да си играя с детекторните приемници . Иначе с 40 метра антена хващаше страшно много станции и то с добра селективност .
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Март, 2016, 13:55:14
В интернет намерих схема с транзистор и батерия 4,5V. Не можах да я изтегля, но успях да я скицирам. По силите ми е, май е по-добре да подхвана тази схема.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: didov в 05 Март, 2016, 14:21:43
Според мен идеята за детекторен приемник е, да не се ползва външно захранване. Да не си зависим от батерии, изправители и др.  Ако ще е с батерия, има много по читави схеми от тази.
Виж това видео, как човека го е направил на картонени шпули. Има и схема по която е направено радиото.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Март, 2016, 14:36:50
И аз се съмнявах малко за тази схема. По-простите са без външно захранване. Това го гледах в един руски клип. Реших все пак да го споделя. Кое би било по-добре - да подхвана тази схема, но без батерията или да си продължавам по старата? Ето и схемата на старата:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 05 Март, 2016, 14:42:30
Работи по схемата без транзистор засега. Транзистора трябва да е германиев ако ще ползваш транзистор. Няма да стане със силициев. Наблягам отново на кое трябва да се концентрираш - върху изработката на трептящия кръг - кондензатора и бобината. Вече съм ти сметнал с каква стойност трябва да е бобината, сега остава ти да си сметнеш според твоето тяло на което ще навиваш и проводника с който ще навиваш колко навивки ще са ти необходими за получаване на тази индуктивност, и да изпълниш бобината така че да си сигурен че индуктивността е тази. Отново го пиша всичко може да е наред, но ако кръга ти не е правилно изчислен и не влиза в резонанс за честотата която искаш да хванеш няма да чуеш нищичко.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 05 Март, 2016, 22:16:51
Аз да задам един въпрос, може да е глупав, но... знаеш ли как работи тази схема? Изведнъж се усетих, че май този въпрос не сме задали. Знаеш ли какво е трептящ кръг, какво е резонанс? И как всъщност диода детектира звуковия сигнал от ВЧ носеща? Че ако тези неща не са ясни, останалото са т.нар. самоцелни занимания. Започва се с малко теория, не е сложно, мога да го събера в един пост. Но е нужно. Знаеш ли какво е АМ сигнал?

Задавам този върпос, защото въпроси от типа "Тази схема ли да правя или онази?" ми говори, че не разбираш как работят и двете схеми под въпрос. Нека заедно да изясним тези неща. Има си път през платото, но не е пряк.

Горната схема е ок, обаче има 2 проблема, които ще ти развалят според мен кефа от първия приемник.

Първия проблем е директната връзка на кръга с антената, т.е. всичко свързано директно с трептящия кръг, формиран от бобината и променливия кондензатор, ще го "демпфира" или ще намали качествения му фактор. Това ще доведе до 2 директни последствия - намалена избирателност (недобро разделяне на близките станции) и ниска чуствителност (намален размах на напрежението върху кръга при резонанс). Защо не пробваш да свържеш антената през малък кондензатор. Ако е малък (10-40пФ) ще ти е по-слаб звука, но ще има по-добра избирателност кръга. Ако е по-голям (40-150пФ) ще е обратното - повече сила на звука, но повече станции накуп ще се чуват. Въпрос на баланс. Най-добрия вариант е ИНДУКТИВНА ВРЪЗКА, т.е. с още една малка бобинка с 10-20 навивки, намотана на същото тяло като главната на 2-3мм от нея откъм горещия ѝ край, т.е. незаземения (който ти отива към диода по твоята схема). Този вариант има и още едно предимство - образува повишаващ трансформатор.

Втория проблем е точно като първия - натоварване на кръга от детекторната верига! Това се решава като диода не се свързва към целия кръг, а към извод от бобината, обикновенно към 30% от долния край. Така получаваш по-малко звук, обаче селективността се подобрява рязко. Най-добре като навиваш бобината си сложи изводи през 5-10 навивки от долния край, например 3-4 общо, ще се учудиш колко експерименти ще направиш докато се спреш на удачен начин на свързване.

С две думи предлагам нещо такова:

[attach=1]

У всеки условията за работа на такива приемници са различни - различна антена, рзлично заземяване, слушалки в различно състояние. Понякога има лоша земя, къса антена или размагнитени слушалки. Или и трите едновременно. Всичко е важно при тези радиа, те са едно чудо, захранват се от капчицата енергия от предавателя, понякога разположен на стотици и хиляди километри. Просто трябва човек да попрочете и после да направи нещата правилно.
Недей да бързаш, кажи какво знаеш и какво разбираш, изясни ни ситуацията при теб, каква антена имаш или ще правиш, какво ти е заземяването, какви слушалки имаш и т.н. Изработката на радиото отнема 20 минути, но има още много неща, които могат или да ти направят кефа, или да го развалят.
 :hi:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Март, 2016, 22:41:31
Да, отлично знам. Казвам за енти път - все още съм начинаещ, чета много литература, но още от веднага не мога да стана добър като теб и като останалите. Все още не съм завършил дори първия си радиоприемник - възможно най-елементарния. Ако с нещо съм бил досаден или неприятен - моля, извини ме!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 05 Март, 2016, 22:49:14
Не мисля, че си досаден или неприятен, не зная и защо така мислиш и реагираш. Просто се опитвам да помогна. Нямам никакви очаквания от теб да си добър или каквото и да е - точно за това задавам въпроси, за да си изясня с какво разполагаш, какво мислиш, колко разбираш, за да мога да бъда най-полезен за един начинаещ. Няма нужда да четеш много литература или да ставаш "много добър", изключително малко са много добри и аз не съм от тях. Задавам въпроси, чрез които мога да се ориентирам от какво точно имаш нужда, да седна, да го помисля, да го смеля в кратък и ясен вид и да ти го подам готово, за да можеш бързо и лесно да наваксаш ако имаш някакви липси по темата.
Ако стилът ми те обижда или те кара да се чустваш зле по някакъв начин се извинявам и няма повече да се меся в топика.
Ако пък не - какво мислиш за поста ми, все пак? За въпросите, за схемата?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Март, 2016, 23:07:07
Не, не ме обиждаш по никакъв начин. Оценявам това, че се интересуваш от моите начинаещи проблеми. Най-добре е да пробвам с най-простата схема, дори и тя да не е достатъчно добра. Когато усвоя материала, тогава ще говорим и за малко по-сложни схеми. Искам да започна от буква "А". Не ме разбирай погрешно - уважавам и теб, и отговорността ти към мен. Сега нека спрем с тези глупости - само пълним форума с ненужни приказки. Ще продължавам да работя усилено по схемата, която аз обаче съм избрал. Когато я усвоя, отивам на буква "Б" - т.е. на по-сложна схема. Когато има резултати, тогава ще пиша - засега вече всичко се е изчерпало.  :hi: :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 06 Март, 2016, 10:28:05
Пак не отговори на въпросите на Билян зададени в по-предния пост. Дали са ти ясни нещата които е попитал. Трябва да отговориш, защото ако не са ти ясни следва да ти ги изясним за да постигнеш успех, ако не са ти ясни мисля че ще имаш затруднения в пускането дори на елементарна схема, особено в момента както сигнала в този обхват е кът не е като едно време когато можеше само с диод свързан към антената да чуеш местния предавател.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 09 Март, 2016, 21:10:47
Извинявам се за късния отговор. Всичко ми е ясно, за което Билян е питал. Ако не ми беше ясно - защо въобще бих се занимавал с това?! Затова, че съм се консултирал коя схема е по-добра за начинаещ като мен, не означава, че не знам как работят тези схеми, просто никога не съм правил такова нещо засега. Всичките ми знания са само на хартия. Помежду другото намерих изходен траф от лампово радио. Свързах го към 260-омовата слушалка от телефон. Изводите за променлив ток съм свързал с останалата част от конструкцията, а за прав ток - със слушалката. Предполагам, че вярно съм работил. Ако не - поправете ме.

За намотката - нищо все още не съм правил. В момента търся меден проводник. Предполагам, че от траф ще стане. Изчисления тепърва предстоят. Първо трябва да намеря нужните части и тогава математика. За сърцевина засега съм избрал картонен цилиндър с диаметър 4,5 см.

Ще свържа кондензатор за антената. Та, като подхванахме въпроса за антената - намерих 40 метра кабел. Кабелът е от старите симетрични телевизионни кабели. За маса ще използвам забит метален кол дълбоко в земята. Свързах и двете секции на променливия кондензатор, подмених диода с друг, за който съм сигурен напълно, че е германиев точков.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 09 Март, 2016, 21:26:06
Може да опиташ с този или подобен трансформатор за съгласуване,може пък и да стане.Всичко е проба грешка както казват.Картонен цилиндър е добре.Не толкова важно дали е картон или пластмаса.Важното е да е диелектрик и да е неметален.Тук има практическо изпълнение,смятам ше свърши някаква работа.http://forum.cxem.net/index.php?showtopic=134688
Публикацията на 1vano007 от 17 Август 2008 - 09:21 е точно за твоя случай.Връзваш за първична намотка тази за 220,тази за 6,3 волта с дебелата жица на слущалките.Успех!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ONZI в 11 Март, 2016, 20:54:30
Тук има слушалки;
http://auction.bg/A2441532-%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: radio-hobi в 11 Март, 2016, 20:56:00
От този тип със сигурност има и нискоомни .
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 11 Март, 2016, 21:51:08
Тези дни вече наистина ще се сдобия с високоомни слушалки (2 по 2000 ома). Най-добре да си действам с тях. Все пак ще запазя и старата "аудио" конструкция - трансформатора и телефонната слушалка. Би ли могло да се свържат например обикновени нискоомни слушалки за компютър - все пак трансформатора създава нужното голямо съпротивление?!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: radio-hobi в 11 Март, 2016, 23:29:34
Да , трябва да стане . Моето работеше нормално с 32+32 Ом-а .
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 12 Март, 2016, 12:24:15
Да, трябва да може, но първо да изкараш силен сигнал, преди това не знам. Този мрежов трансформатор не знам дали няма твърде големи загуби в сърцевината си но това ще се пробва. Относно това коя намотка е към слушалките - тук сме единодушни - намотката за 6.3 волта но към приемника според мен е добре да се свържат последователно във фаза първичната 220 волта и намотката за анодното напрежение, така ще получиш още по-голям коефициент на трансформация и със сигурност ще може да клатиш добре обикновени компютърни слушалки. Въпроса е да няма прекалено големи загуби в магнитопровода. За това как да определиш дали двете намотки са свързани синфазно или противофазно мога да ти предложа проста и надеждна методика обаче ще трябва да включваш трафа към 220 волта и ще мериш напрежение 450 + волта което си е опасничко, та не знам колко си начиаещ и дали може да направиш това без да си навредиш. Ако искаш, кажи ми ще ти опиша процедурата.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 12 Март, 2016, 12:50:35
Това свързване го дадох само като пример. Ще запазя конструкцията за всеки случай - тази с трансформатора от лампово радио и телефонната слушалка. По принцип е най-добре да се действа с високоомни слушалки. При трансформатора може да се получат загуби на сигнал, а при тази мизерия в амплитудно-модулирания обхват ще е малко трудно да хвана нещо като хората. Тези дни очаквам да ми пристигнат високоомни слушалки (2 по 2000 ома) - при тях сигурността е на 100%. А и намерих необходимите материали за бобина - PVC тръба с диаметър 5 см. и медна тел от трансформатор. Трябва да започвам да действам върху трептящия кръг.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 12 Март, 2016, 15:14:12
Успях на навия бобината, обаче има един проблем - лака от медната тел падна. Как мога да я лакирам отново? ???
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 13 Март, 2016, 11:36:12
Като купиш/развиеш нова. Няма друг начин, щом е паднал или си правил нещо вандалско с нея или е бил остарял и напукан и се е разпаднал, така че не го мисли толкова. С какъв диаметър беше проводника и колко навивки реши да направиш върху тръбата 5см? Последно променливия кондензатор реши да работи с двете секции в паралел ли (не че това не може да се променя)?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 13 Март, 2016, 12:14:11
Реших да действам като тебе - 66 навивки върху PVC тръба 5 см. Проводникът обаче ми е 0,2 мм. Кондензаторът съм го свързал така: кабел за ротор - кабел за ротор, кабел за статор - кабел за статор.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 13 Март, 2016, 13:07:34
Ок свързал си в паралел двете половинки, ако трябва ще ги разделяш за да получиш обхват в по-високите честоти. Бобината изглежда правилна с този брой навивки и ядро. Ако мислиш че не е окъсила никъде между навивките може да направиш вече опит за прием, като ти пристигнат слушалките.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 14 Март, 2016, 19:03:11
Най-сетне се сдобих и с високоомните слушалки. Благодарности за страхотният подарък на потребителя yaesu47. Личи си, че нищо нередно не е правено по тях. Най-вероятно и кабелите не са сменявани. Само има корозия по метала, но това не е проблем - важното е, че работят.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: bojitchko в 14 Март, 2016, 22:19:27
Попаднах на нещо, което може да се окаже полезно. На руски е, но се разбира.

http://kazus.ru/shemes/showpage/0/1420/1.html
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 18 Март, 2016, 21:44:21
Днес навих и бобината - точно 67 навивки (намотано не точно на 100% добре, да го кажем - на 90%, все пак е на ръка). Този път проводника е 0,3 мм. Предишният се оказа доста извехтял. Мога да кажа с удоволствие, че вече конструкцията е готова. Остават само антената и заземяването. Кабелът за антената е някъде около 50 метра. Ще обиколя двора, опъвайки кабела - ще го разпространя навсякъде като голям простор за дрехи (най-вече на възможно най-високо), нали все пак са си 50 м. За земя ще ползвам 1-метров метален кол - ще го забия в земята почти целия. Сега качвам снимки, за да видите докъде върви конструкцията. Когато я направя напълно - очаквайте видеоклип.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 18 Март, 2016, 21:58:31
Добре е антената да е един лъч, а не да се вие из двора. 2 точки на високо, спускане от края, средата или някъде по дължината, за приемане е все тая. Непременно разрядник на антената, състоящ се от 2 неща - върволичка резистори от 1МОм, 3 на брой, за разреждане на натрупаното статично електричество, свързани от антената към земя, и газоразрядна лампа (има ги по протектори за мрежи и др. ето такава - http://www.unictron.com/wp-content/uploads/GDT.jpg, ако ти попадне трикрака връзваш между средния и единия от крайните), също от антената към земя. Тази групичка се намества в една инсталационна кутийка и се слага близо до мястото, където антената влиза в къщата и където е земното. Монтирай и един ключ, с който по време на буря да заземяваш жицата. За заземяване в градинката един кол от поцинкована стомана, поне 1.5м, най-добре 2 се забива, като земята около него се напоява добре с 2 кофи вода с разтворена сол поне 3 кила на кофа. Освен това свържи с каквото друго метално има, тръби някакви железни и др. Друг вариант е няколко по-малки заземителя, например по 60-70см., свързани в една мрежа. Всички връзки трябва да са надеждни.
Съветвам да си изпълниш тези неща, че да ти е мирна главата. Природата е безпощадна и за едната жичка нависоко може да си вкараш мълния в къщата и пожарът не мърда, ако не и по-лошо. Тези неща са много важни, огато човек не е в града.
Ако пък имаш високи сгради наоколо можеш лесно да си сметнеш дали влизаш в защитната зона на техните гръмоотводи. Ако е така, кажи, ще ти дам формулата. Но все пак бих сложил поне статичния разредител, понякога жиците бият гадно през ръцете...
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 18 Март, 2016, 22:20:01
Конструкцията е в двора. Вътре нямам работа. Наоколо няма високи сгради - живея на село. При буря, разбира се, няма да слушам радио - не искам да си слагам "грях" на душата. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 20 Март, 2016, 14:30:29
Вчера действах с приемника, но уви - нищо не стана. Пълна тишина в слушалките. За земя използвах два кола по 1 метър забити докрай, но не поцинковани. Според мен става и с обикновени железни, каквито аз използвах - разликата е, че поцинковането е против корозия, иначе желязото пак си е проводник. Преди това, разбира се, полях пръстта с 6 литра вода и разтворена в нея сол. Връзките за коловете си бяха напълно здрави. Проблеми нямаше и в елементите - диода си е германиев точков (с вълнообразна жичка), бобината си е правилна, всички връзки са си надеждни и верни. Май опънах твърде ниско антената. Ще трябва да я опъвам на доста по-голяма височина на по-чист терен и кабела да си е само в една права. Другото, което малко ме съмнява, е кондензатора (47 nM 250V), свързан паралелно за слушалките - май е с твърде голям капацитет. По принцип тези кондензатори в тази схема не са фатални. Във всеки детекторен приемник в интернет е използван различен кондензатор. На някои няма нито един, на други - само паралелно за слушалките, а на трети - и за слушалките, и последователно за антената.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 20 Март, 2016, 18:13:52
Много е 47 нанофарада нищо чудно че нищо не си чул, сложи 4.7 нанофарада трябва да е ОК засега не пипай антената. Относно приемането, очаквай звука да е съвсем слаб. Само в пълна тишина ще го чуеш та по тоя повод не знам дали ако правиш експериментите на открито е добра идея, много е шумно. Пробвай и със свързана само едната секция на променливия кондензатор. Освен това за антената - проводника трябва да е изолиран и в точките където е закачен ако е закачен за метални обекти трябва да го вържеш с найлоново важе да кажем, а не директно че ще му вдигнеш много капацитета към маса и ще падне нивото на сигнала. Успех.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 20 Март, 2016, 18:40:17
Рударци е доста оживено село. Шума е на макс. Най-добре някога през нощта да действам, и без това тогава се ловят най-много станции. Относно антената - преплетох я из дърветата в двора на много ниска височина - някъде около 50-60 см. То и дърветата не са чак толкова големи. Избрал съм да я опъвам в един друг двор. В него няма нито къща, нито нищо. Празен имот. Ще опъна кабела през целия двор само по една линия - от един висок орех до оградата срещу него, която е на разстояние около 40 метра. Оградата е метална, ще я вържа там с найлон. За земя ще използвам същите два железни кола по около 1 метър и пак ще напоя така земята. Фатално ли е, ако коловете са корозирали? Или пък ако не - да сваля ръждата само там, където връзвам телта? Ще сменя и кондензатора, трябва само да прегледам дали разполагам с 4,7 нанофарада. Задължително ли е да е толкова?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 20 Март, 2016, 19:25:26
То попринцип и без кондензатор става, но оптималната стойност мисля че е около 5 нанофарада. Сложи каквото имаш между 1 и 10 нанофарада, но на първо време може да пробваш и без. Антената е смешно ниска на 50см. Трябва да я вдигнеш определено няма да стане така мисля особено в обстановка на слаб сигнал. Първоначална корозия на колците мисля че не е проблем на първо време, пък в дългосрочен план ще го мислим.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 20 Март, 2016, 21:33:35
Този с големия капацитет (47 нано) би бил подходящ да се свърже последователно за антената - ще получа по-силен звук. Намерих и няколко кондензатора за успоредно със слушалките - 15 pK, 5n6J 6P2 и 10 nZ. Не съм на "ти" с мерните единици. Кой от тях би ми свършил по-голяма работа?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: radio-hobi в 20 Март, 2016, 21:36:14
Пробвай с този - 5n6J .
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 21 Март, 2016, 11:47:31
Да! А този 47 нано става само за кутията, последователно на антената ще сложиш 47 ПИКО фарада а не НАНО ако изобщо ще слагаш, на първо време те съветвам да не слагаш, и по-силен звук няма да стане, ще се подобри избирателността, но първо трябва да има какво да избираш за да мислиш за избирателността. Иначе колегата ти е казал този 5n6 трябва да е 5.6 нанофарада и е най-подходящо с него да пробваш паралелно на слушалките.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ангел Симеонов в 21 Март, 2016, 12:25:22
Да попитам:Проводника за бобината е емайлиран /лакиран/ зачисти ли добре двата края от лака?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 21 Март, 2016, 15:20:05
Намерих 3 кондензатора за последователно с антената: 15 pK, 220 pK и 120 pK. Тези кондензатори са в пикофаради, нали? Лака на изводите на бобината съм го изчистил, разбира се. Дори ги пробвах през батерия за всеки случай. Според колегата Билян в отговор #44, големите кондензатори, последователно за антената са за по-силен звук, но с по-малка селективност, а малките са с точно противоположно действие.
Нещо не разбрах много добре - 5n6J последно ще стане ли?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 21 Март, 2016, 16:19:12
5n6J става паралелно на слушалките.
Другите цитирани стават за последователно на антената. Билян правилно е казал че по-голям кондензатор последователно на антената по-голяма сила на звука, по-малък - по-малка сила но с по-добра селективност. Но от една стойност на кондензатора нагоре вече става безсмислен и със и без него и силата и селективността са едни и същи. Пак ти казвам, чуй поне нещо (ако ще смесица от станции) пък после ще усъвършенстваш схемата. Без да е тръгнала изобщо за пръв път какви ти доработки и подобряване на параметри които тя все още няма.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 21 Март, 2016, 21:35:13
Да, свързах паралелно за слушалките кондензатора 5n6J, а последователно за извода на антената 120 пикофарада. Ако пък не стане с този 120, ще го махна или ще пробвам с друг. Едва ли ще се мешат станции при тази пустош в този обхват, нека поне се опитам да усиля звука. Отсега-нататък следват опити с антени и заземявания. Това вече съм го решил, предстои само реализация. Другото, което малко ме съмнява, е леко закривените пластинки с променливия кондензатор. Съвсем малко са закривени, според мен не е фатално, но пак да се поинтересувам.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: kolev в 21 Март, 2016, 21:45:57
По принцип не трябва да са криви. Гледай само да не опират една в друга. Тогава вече става фатално защото няма да има капацитет.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 21 Март, 2016, 23:07:43
1. Кондензатор последователно на антената НЕ УСИЛВА СИГНАЛА спрямо директно свързана антена, така че си я остави директно свързана засега и не се занимавай с кондензатори.
2. Променливия кондензатор се проверява дали е проблем закривяването с мултицет в режим на измерване на съпротивление. Откачаш кондензатора от схемата и го свързваш към мултицета, вътриш много бавно ротора и гледаш трябва винаги мултицета да дава безкрайност, ако някъде по хода отчете късо съединение - лошо, значи въпросната секция не е читава и пластините докосват. Трябва да тестваш и двете секции. Външните пластинки са за симетриране и е нормално да изглеждат поизкривени, важни са тези дето влизат плътно една в друга.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 21 Март, 2016, 23:20:12
Тествах по един друг начин - свързах за ротора и статора акумулатор и лампичка. Това го направих и на двете секции. Поразвъртях, но не светна лампичката въобще и това е добре. Този кондензатор го свалих от един полуработещ Веф от битака за 5 лева. Работеше, ама имаше проблеми във врътката за сменяне на обхватите и това разказваше играта на цялото радио. То там врътката си е едно чудо. При въртене с кондензатора обаче не даваше никакви проблеми - сменяше станциите що-годе добре.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 22 Март, 2016, 22:20:46
   Пак проверих кондензатора и се оказа, че не съм проверил както трябва - едната секция си е наред, другата дава на места късо между пластините. Свързах само работещата.
   Нека обобщя какво съм правил дотук: намотките на бобината са 67 върху тръба 5 см. Медта е 0,3 мм. Получава се нужната индуктивност. Не е намотавано идеално, все пак е на ръка. Забележката е само, че на места две навивки малко са се прекачили. Лакът е изчистен на изводите - дори съм пробвал през акумулатор. 5n6J е успоредно за слушалките, а 120 pK е последователно за антената. Ако има проблем, ще го махна или сменя. Диода е германиев точков (с вълнообразна жичка). Проверих в интернет и установих, че е 1N60P. И него съм тествал на акумулатор 12V - работи. Слушалките за всеки случай са тествани също на батерия - и те работят, разбира се. Променливият кондензатор - ясно: едната секция дава накъсо на места, затова свързах само другата работеща. Завъртах оста доста пъти, разбира се. Връзките на кабелчетата в схемата също съм проверил - здрави са.
   Тези дни ще опъвам антената. Тя ще е по една права някъде около 40 метра (ако не и повече) през цял двор нависоко - няколко метра височина. За металната ограда ще сложа найлон, там където ще връзвам кабела. За земя ще ползвам два железни колеца по около 1 метър. Ще поизчистя коризията. След това ще полея почвата с 6 литра вода и разтворена в нея сол.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Любо Божков в 22 Март, 2016, 23:10:51
....Диода е германиев точков (с вълнообразна жичка). Проверих в интернет и установих, че е 1N60P. И него съм тествал на акумулатор 12V - работи....
Как му направи проверката с акумулатора?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 23 Март, 2016, 09:58:14
Точен въпрос, присъединявам се.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 23 Март, 2016, 10:12:09
И мен ми е силно любопитно.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 23 Март, 2016, 10:39:07
Мдааа младежа ако е свързал последователно крушка (била тя от фенерче) към диода може и да го е повредил безвъзвратно. Точковите диоди не обичат големи токове и 300 милиампера дори може да са му дошли в повече. От това че всички тестове се правят с акумулатор, ми става интересно - ти елементарен мултицет нямаш ли? И не трябва ли да започнеш сас закупуването на такъв има и евтини които ще ти вършат работа. Все пак очевидно ти е интересно да се занимаваш с електроника и това мисля е първото с което трябва да се снабдиш.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 23 Март, 2016, 10:43:45
Толкова много хора са ни питали разни неща и после са правили каквото си знаят те, какво те учудва? :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 23 Март, 2016, 17:07:28
Споко и ние сме правили щуротий :) Като ученик угробих половин кутия Д2.Мислех че са лампички.
dakata.radioако иска може да му подаря една шепа нови български точкови диоди.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: styrshel в 23 Март, 2016, 19:01:48
Аз пък ще подаря Д2, оригинални съветски от 68ма г  :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 23 Март, 2016, 19:06:38
Ще го уредим младежа, надявам се накрая да чуе нещо, пък ако не друго то предавателя на Билян  :D  ;)! Иначе просто да си вземе един мултицет и да започне да работи с него, стига с тези опити с акумулатор и крушка като че сме 40-те години.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 23 Март, 2016, 20:49:34
Диода го тествах на малка батерия, не на големия акумулатор 12 волта, 9 амперчаса. Тествах го с батерия 4,5 волта. Радвам се, че мислите, че съм младеж, но 35 годишна възраст вече си е доста.  :D Проблемът е, че късно се "запалих" по радиолюбителството. Намерих си едва днес мултицет. Купих го евтино, сигурно е боклук. Ако нещо се повреди, ще си купя оригинален. На Билян пожелавам успех! С удоволствие бих слушал неговия предавател с вече "световноизвестният" ми детекторен приемник.  :) Стига само да бъде успешна моята конструкция, все пак правя доста детински грешки, но човек се учи точно от тях. Ако не стане - не стреляйте по пианиста, той толкова си може. Но аз не мисля да се отказвам. Ако пък нещо е повреден диода, имам някакви други или пък просто ще поискам жокер.  :D
Сега прегледах - не съм тествал диода на 12 волта - написъл съм някаква простотия в по-горния ми коментар. Извинявам се за което. Това го знам отлично, че не трябва да се пуска силен ток през него. Просто съм имал впредвид 4,5 волта батерия.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 23 Март, 2016, 21:52:29
Само останалото е на 12 волта акумулатор.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 24 Март, 2016, 11:05:59
Една 4.5 волтова батерия може да прекара 2-5 ампера през това диодче ако го свържеш директно към нея. През крушка ако е било пак около 300 милиампера са минали и може и да се е повредил частично прехода. Така че аз лично не бих разчитал повече на този диод. Намери си друг точков диод за всеки случай и вече тестовете само с мултицета в режим на измерване на диоди. Слушалките също ако ги свързваш към батерия за тестване, трябва да спазваш полярността написана на тях, защото в противен случай ако пускаш постоянен ток през тях с обратна полярност има опасност да размагнитиш магнита в тях и чувствителността им да спадне, така че внимателно с тия неща. Не че после няма начин да се намагнитят пак, ама не ти трябва да се вкарваш в такива филми още от сега.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 24 Март, 2016, 14:55:44
Всеки един от говорителите на слушалките поотделно съм тествал, като съм спазил полярността. За диод ще ползвам друг. Имам само Д2, но те не са много добри, а пък и него повредих с батерия. За нищо си не ставам.
Ако пък съм размагнитил слушалките? Как мога да ги проверя? Все пак би ли сподел нещо за намагнитване с 1-2 изречения?Дано само да не съм направил поредната глупост.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 24 Март, 2016, 17:32:38
Ти може да пробваш слушалките с батерийка 1.5 волта за кратко.Пукат ли  нямаш проблеми.Въобще като чета до тук се съмнявам дали имаш читава антена,тя е едно от най важните неща.Пробва се като направиш най простоя възможен детекторен приемник.Нещо такова,слушалки имаш,диода е точков германиев,кондензатора ориентировъчно 5-10 нафофарада.

[attach=1]
[attach=2]

Чуеш ли въобще нещо е добре,ако не вдигаш по високо и по дълга.В тая пълна липса на предаватели у нас ще ти е трудничко.Там сърбите са наблизко така че може да се получи,румънците също все още са запазили основните си предаватели.Пробвай и пиши въобще нещо чува ли се.Антената за детекторния приемник като правили трябва да е на височина поне 5-10 метра над замята и дълга поне 20-30 м.Както казва Винипух колкото повече толкова по добре :) Друго правило,антенния проводник не трябва да се допира никъде в нищо което не е добър изолатор.Това важи и за отвода към приемника.Дай да видим какво си направил.Успех :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: veso74 в 24 Март, 2016, 17:50:08
Втората схема няма да "пропее" никога - антената е закъсена с 10 nF :)
Инче диода Д2 си е добър, "пее" с него силно, стига антената да е "голяма", да е опъната високо и да има добро заземление.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 24 Март, 2016, 18:03:09
Аха, и аз това видях. Ако слушалките са наистина ВИСОКООМНИ, но трябва да си 100% сигурен в това, се намагнитват лесно.
1) Отвиваш капачката с отворите за звука.
2) Махаш мембраната, в повечето случаи е от "стотинка" силициева ламаринка.
3) На нейно място слагаш нещо дебело метално, което да легне хубаво върху полюсите на магнита и да ги покрие добре, нещо като магнитно "късо". Аз ползвах парченце 1.5мм от мека стомана, малко по-малко от мембраната, правоъгълно.
4) Съединяваш слушалките с мрежата за по 1-2 секунди няколко пъти.
5) Махаш желязото, слагаш мембраната и сглобяваш.

Така съм си възстановявал слушалки 4 килоома. Токът, който протича е 57мА и не наврежда на слушалките.
Нека и колегите да си кажат мнението, все пак. Операцията си е рискова и изисква внимание и търпение. Не е сложна, но все пак... Действай на своя отговорност!  :)
Винипух казва "Колкото повече, толкова повече!" ;)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 24 Март, 2016, 18:11:23
Айде пак сега Винипух виновен :flag_of_truce: ,не го слагай кондензатора :D него догледах това.

Втората схема е погрешна.

Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 24 Март, 2016, 18:15:21
Ако нещата не стават с опити, стават с много опити. Ще опитам всички схеми и варианти. Слушалките така ще е най-удачно да тествам - с опити.  ;)
А и забравх да допълня - слушалките са си високоомни - 2 по 2000 ома.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 24 Март, 2016, 18:22:53
А и забравх да допълня - слушалките са си високоомни - 2 по 2000 ома.

Точно каквото ти трябва.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 24 Март, 2016, 18:48:35
Намагнитването става както го е описал Билян, но според мен свързването към ел мрежата трябва да стане през диод ориентиран в правилната посока за да се спазва полярността им. Ако ги свържеш към мрежата директно не съм сигурен че ще им помогнеш в намагнитването. И трябва да се свържат през диода за макс половин секунда, после почиват минута, после може пак половин секунда че да не стопиш намотките. Засега това не те съветвам да го правиш, изобщо не си достигнал до там. Тестването на слушалките най-лесно ще стане според мен като съединиш последователно двете капсули (както трябва да бъдат съединение за да слушаш радиото с тях) и единия край свържеш към заземителя, другия край протъркваш с парче метал което държиш в ръка, а същевременно си изолиран добре от земя. Тялото ти като антена за шум и брум ще вкара пращене и евентуално брум който ще чуеш като слушалките са ти на главата. Този тест е добър защото се осигуряваш че имат необходимата чувствителност. Ако не ти се получи обаче не значи гарантирано че не са наред, така че не възприемай нищо на 100%. Експеримента с един единствен детекторен диод няма да ти се получи при слаби сигнали, той става при сигнал в изобилие. Но може да го пробваш.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 24 Март, 2016, 18:53:32
Намагнитването става с променлив ток, не с постоянен.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 24 Март, 2016, 19:05:36
Е как биха могли да се намагнитят с променлив ток? По-скоро трябва да се размагнитят според мен. Ако ми опишеш какъв е принципа ще се съглася, но мисля че трябва да е през диод.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 24 Март, 2016, 20:27:35
Абе...да, прав си. Сега се замислих, няма логика никаква. Не, нямам идея как става! Но съм го пробвал. Видях го в една руска книжка. Нещо за селския радиолюбител беше, ама коя от всичките.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 24 Март, 2016, 20:33:20
Попринцип при изключване от мрежата няма да го изключиш на нулата точно а ще е в някой от полупериодите и съответно ще остане магнетизация, но все пак по-смислено ми се струва да се намагнитват през диод, някъде в литературата го бях срещал, но не се сещам къде и в момента не го намирам, но точно пишеше през диод към мрежата да се свързват. сигурно има различни методи. Така или иначе мисля че слушалките в случая няма да се нуждаят от намагнитване.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 24 Март, 2016, 20:41:15
Попринцип при изключване от мрежата няма да го изключиш на нулата точно а ще е в някой от полупериодите и съответно ще остане магнетизация, но все пак по-смислено ми се струва да се намагнитват през диод, някъде в литературата го бях срещал, но не се сещам къде и в момента не го намирам, но точно пишеше през диод към мрежата да се свързват. сигурно има различни методи. Така или иначе мисля че слушалките в случая няма да се нуждаят от намагнитване.

Значи не съм сгафил?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 24 Март, 2016, 20:44:02
Най-вероятно не си, до доказване на противното слушалките ти са напълно изправни :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 24 Март, 2016, 20:48:27
Радвам се. :good: При проверката мембраните пукаха, т.е. даваше признак на действие. А пък и акумулатора беше поспаднал. Действах преди да го заредя.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 24 Март, 2016, 20:49:47
Не си,тия слушалки които ти е пратил комшията Румен едва ли си повредил.Мисля че темата отиде в крива посока.Ако искате може да ви отцепя постовете в отделна тема за размагнитване и намагнитване на постоянни магнити.Ако гледате Discovery channel има едно филмче от серията How they do it специално как се произвеждат магнити за електромотори,високоговорители и слушалки за телефони.Накратко,намагнитват ги импулсно с мощен електромагнит като разреждат голям кондензатор.Тока е постоянен разбира се.Мисля ще го намерите в Youtube-то.Прегледай антената що за стока е.Ако там не са наред нещата успеха е съмнителен.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 24 Март, 2016, 21:07:57
Значи всичко е обсъдено, време е за действие. Веднага щом пристигнат и диодите, разбира се. :) Антената още не съм опъвал, тя ще бъде по една права през цял двор. Дължината й ще бъде някъде около 30-40 метра, а височината й няколко метра от земята. Единият й край ще вържа за един висок орех, а другият - за метална ограда. Разбира се, ще изолирам там където ще го вържа за оградата - най-вероятно с найлон. За маса ще използвам два железни кола по около 1 метър, като преди това ще полея почвата с 6 литра вода и разтворена сол. Добър заземител е и канализацията, но тя е от поливинилхлорид и това отпада като вариант. Когато го направя, ще споделя и видеоклип. Ако хвана нещо, най-вероятно ще са румънците. Със суперхетеродинен приемник се ловят отлично през цялото време на денонощието. Хоризонт се губи по трасето. Може и биляновия предавател да хвана. ;)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Любо Божков в 24 Март, 2016, 21:14:31
Към ореха също трябва добре да е изолирано.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 24 Март, 2016, 21:17:30
Утре вечер след работа ще се постарая да ти пратя диодите,Преди време styrshel ми даде голямо количество диоди SFD104,SFD106 и SFD112.Всичките стават за тази работа,ще пробваш :) За ореха колегата е прав,не трябва да опира в дървото.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 24 Март, 2016, 21:19:58
Тук малко ме пообърка. Кората на дървото не е ли диелектик? Трябва и това да го помисля... :master2:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 24 Март, 2016, 21:27:50
Мокрото и живо дърво не е добър диелектрик,листата също.Ако кабела опира ще имаш загуби.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 25 Март, 2016, 14:19:02
Да, по висока честота не е надежден диелектрик по никакъв начин живото дърво пък и сухо да е пак. Вържи го и към дървото с найлоново въже. Принципно найлоновото въже е компромис, като се намокри от дъжда не се знае до колко ще са му диелектричните свойства но на първо време става, ако и проводника за антена си има собствена изолация. Иначе друг вариант е да се ползва парче PVC тръба като изолатор но засега карай с въже.
Ето малко за стимулация моята конструкция на детекторен радиоприемник от далечната 2006-та година когато в София със 7 метра кабел на прозореца в панелката хващах Христо Ботев от с. Столник:

/>
Сега като си слушам какъв ми е бил английския през 2006-та все едно слушам индиец да говори че и по-зле  :D :unknown: ама какво да се прави ще ме извините за това че клипа изобщо е на английски ама тогава го правих за гледане в ютюб и съм се целел в международното простраство :). Прикачам и вътрешен запис в най-първия вариант на приемника, където дори детекторния диод е силициев и се чува как звука е гъгнив - по-слабите сигнали не отпушват диода изобщо:
[attach=1]
Това то, доброто старо време с убийствено силните сигнали, сега освен собствения си предавател друго не мога да чуя на детекторния приемник. С дълга антена през прозореца вечер хващах някаква смесица от чужди станции така че принципно има надежда все още. Това че не чуваш хоризонт от Видин със суперхетеродинен радиоприемник е обезнадеждаващо засега. Пробвай с детекторния попринцип от 7 до 10 ч вечер тогава проходимостта е най-добра и имаш най-голям шанс да хванеш чужди станции.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 25 Март, 2016, 14:47:37
Английския ти ми звучи много добре, аз въобще не го знам. :D Моята конструнция засега изглежда подобна на твоята, само че съм я направил малко непрегледна и трудноразбираема. Но вярна. Доста си усилил звука през този приемник вдясно. Как по-точно? http://www.kn34pc.com/construct/d_badarov_detector_rx.html - Това си ти, нали?  :D
Хоризонт надали ще хвана като хората, както казах - румънците се ловят доста по-добре. Ако хвана нещо, най-вероятно ще се те. Кабелът е стар симетричен за телевизия от едното време. Раделих до на две по дължина и получих два пъти по-голяма дължина. А пък вързах и обикновен многожилен към него. Получих общо около 40 метра дължина. Разбира се, изолиран е изцяло.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 25 Март, 2016, 15:09:06
Да, публикацията в сайта ни силистренските радиолюбители е моя. Звука съм го усилил в случая като съм свързал изхода за слушалки на детекторния приемник към входа за кристална доза на радиокасетофона Октава. Входа е високоомен и трептящия кръг не се товари много което е оптимално за качествения му фактор и чувствителността. Принципно няма проблем да използваш линейния вход на някой НЧУ проблема обаче е че може би няма да се чува така силно защото входното му съпротивление е по-ниско но почти сигурно нещо ще се чува. Така или иначе ако няма сигнал и с НЧУ и без НЧУ нищо няма да се чуе, така че давай със слушалките, ако с тях нищо не чуеш едва ли ще чуеш много и с НЧУ.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 25 Март, 2016, 15:26:54
Едва днес се сетих да споделя, че кабела е изцяло изолиран. При връзване за дървото и за оградата трябва ли допълнително да изолирам с найлон например? Все пак проводника си има своя изолация.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 25 Март, 2016, 15:52:42
Да, трябва, собствената изолация е тънка и се формира „кондензатор“ между антената и заземения обект около който минава, този капацитет вероятно ще е 100-тина пикофарада и ще води до загуби от сигнала и влошаване на параметрите на антената, така че въпреки това използвай найлоново въже и то докато е сухо, после ще го мислим с по-сериозни изолатори.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Любо Божков в 25 Март, 2016, 18:27:58
Да, трябва, собствената изолация е тънка и се формира „кондензатор“ между антената и заземения обект около който минава, този капацитет вероятно ще е 100-тина пикофарада и ще води до загуби от сигнала и влошаване на параметрите на антената, така че въпреки това използвай найлоново въже и то докато е сухо, после ще го мислим с по-сериозни изолатори.
... и въжето да да е достатъчно дълго, така че връзката с антената да е извън клоните на дървото.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 25 Март, 2016, 21:29:26
Направих слушалките по-комфортни за носене. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 26 Март, 2016, 12:09:12
Ти оправи антената и изкарай звук, после ще мислиш за комфорт :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: radio-hobi в 26 Март, 2016, 22:37:36
Преди малко си изрових моите конструкции и мога да кажа че си работи . Антената за която го закачих е дипол за 14 мхз , а заземяване изобщо няма . Така че няма причина при теб да не проработи .
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 26 Март, 2016, 22:57:16
Ако гледате Discovery channel има едно филмче от серията How they do it специално как се произвеждат магнити за електромотори,високоговорители и слушалки за телефони.Накратко,намагнитват ги импулсно с мощен електромагнит като разреждат голям кондензатор.Тока е постоянен разбира се.Мисля ще го намерите в Youtube-то.

Гледах клипчета в Youtube. Намагнитването е чрез постоянен ток. Няма начин да съм размагнитил слушалките с батерии, и то изтощени. Направих и още козметични промени по слушалките. Тествах ги вече сигурно и спокойно с батерия 1,5 V. Тествах ги, защото си помислих, че може да съм изолирал малко звука. Не - пукането се чува със същата сила. Диодите ще са налице в понеделник. Искрено съм благодарен за подаръка от lz2xl. Тези дни ще опъвам антената и ще забивам колците. Най-вероятно другият уикенд ще правя опит за прием. Преди време си бях купил от битака един портативен приемник - Waxiba XB 16U. На него има AUX вход. Би ли могло да усиля звука на детекторния чрез него или се получава ниско съпротивление?
Малко е съмнително да хвана нещо като хората. За Хоризонт въобще да не говорим. Бих хванал най-вероятно румънците. Техните предаватели не са мощни, но се хващат много добре със суперхетеродинен приемник. Сърбите нямат средновълнови предаватели, а македонците на 810 килохерца не се чуват почти.
За прием трябва да съм налице привечер. Ще се покрия някъде на малко по-тихо. От 1 до 10 на каква сила бих чул нещо?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 26 Март, 2016, 23:19:13
Някъде между 0.05 и 1  :D евентуално ако ти е добра антената и читави слушалките може би и маалко по-силно :). Пукането от батерия 1.5 ще ти се струва оглушително в сравнение със звука от приема. Поне при мен при първите експерименти така беше, но радостта беше неописуема! Все пак приемах с проводник 10 метра в стаята!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 26 Март, 2016, 23:22:41
Значи да си "наостря" ушите добре. Ами за усилването през приемника какво мислиш? Няма ли да се получи нещо? Тази "джаджа" усилва до 30. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 26 Март, 2016, 23:27:42
Не знам какъв е приемника и какъв точно му е входа, вероятно ще се получи. Но мнението ми е че ако не се чува на слушалките и на приемника няма да се чува. Трябва да има сигнал за да се чуе на приемника, а ако има сигнал ще се чува и на слушалките. Ако сигнала е слаб няма да се детектира през диода и няма да има никой. Не е линейна зависимостта.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 26 Март, 2016, 23:45:06
- Приемника е най-обикновена "джунджурия" за 15 лева от битака. AUX входа е гнездо за стерео жак 3.5 мм. На първо време ще си действам със слушалките, разбира се. Сега са важни антената и заземяването.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 27 Март, 2016, 18:49:53
Тука има много материал за любителски детекторни приемници:

http://forum.antique-items.com/viewtopic.php?f=45&t=5 (http://forum.antique-items.com/viewtopic.php?f=45&t=5)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 28 Март, 2016, 17:28:40
Днес получих подаръка си от lz2xl (Асен) - диоди SFD и променлив кондензатор с 3 секции. :drinks:
Реших за по-сигурно да ползвам неговия кондензатор. Колко секции да свържа?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 28 Март, 2016, 17:47:58
Една секция.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 28 Март, 2016, 18:32:34
Да, определено една секция, а в какъв диапазон се изменя капацитета на този кондензатор да каже колегата, че бобината в момента е смятана за кондензатора от ВЕФ. Може да се наложи развиване на навивки, поне да добием представа за диапазона на настрока на кръга.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 28 Март, 2016, 18:34:58
От 10-430 пф,трисекционен променлив от Селена.Сега погледнах какво пише в схемата.Трябва да стане с бобина от ВЕФ.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 28 Март, 2016, 18:40:50
Ооо идеално, кръга си покрива целия средновълнов обхват теоретично ще се настройва от 500к до 3 мегахерца. Естествено това е висящ кръг във въздуха, свързан между антена и земя диапазона отгоре ще се стесни доволно, но пак със сигурност ще попада средновълновия обхват вътре.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 28 Март, 2016, 19:05:53
Последно бобината с 67 навивки ще стане ли?
Изгубих тази от ВЕФ-а...
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 28 Март, 2016, 19:18:12
Не може ли да навия нова върху същата тръба?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 28 Март, 2016, 20:02:43
Защо да навиваш? Тази тамън изчислих че си е точно.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 28 Март, 2016, 20:26:01
Значи 67 навивки върху тръба 5 см. става и за този кондензатор от Асен?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 28 Март, 2016, 21:30:06
Да, да, разбрах те. Просто не прочетох като хората. :)
Та, вече мисля, че конструкцията е готова.
Остават само антената и заземяването.
Забравих да допълня, че на слушалките пишеше само "КВ".
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 28 Март, 2016, 22:29:08
За нещо , което се реализира се изписаха 10 страници !  :o   :---

Дака , виждам , че се стараеш , но не ми харесва оповодяването на монтажа ти , нищо не е ясно. Иначе за разположение на елементите и изпълнение имаш отличие от мен. Послушай ме , изпълни отделните стъпки които ще ти дам и после снимай платката.


1) ВРЪЗКИ Всички връзки (например за бобината  левия край и десния край )да се виждат визуално , и да вървят изпънати под прав ъгъл , з детекторното  радио е най-простата и елементарна схема на устеройство !

2) ПРОМЕНЛИВ КОНДЕНЗАТОР - още тука си направил схемата само бобината а беше с оранджевата тръба от послдната снимка , с феритна сърцевина нестава за детекторен приемник ;  според мене този двусекционен  променлив кондензатор е много по-добър за случея , защото с голям ход на шайбата много бавно се измества - с него имаш  по-големи шанове да хвнеш станция , но и трисекциония също става , корпуса му е единия извод З (заземление), свързваш го към заземлението в т.3 (както ще разбереш към десния извод на бялата кема към слушалките). Другия А (активен) към кондензатора от т.5

(http://www.sandacite.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=7409.0;attach=45919;image)

3) ЗАЗЕНЛЕНИЕ Къде е най-удачно да излиза проводника  заземлението - от корпуса на променливия кондензатор 2) или за предпочитане  в десния край на дясната букса на устерклемата , там нарисувай знака за заземление и от там пусни за предпочитеане син (с синьо е възприето "-" или заземление да се използва като цвят) многожичен поне 1,5кв. сечение проводник, дълъг който да е най-малко метър и да излиза от дясната страна на платката, другия край го заголи  малко повече 2 см. . Към него свръзваш с усукване заземителния проводник за да може лесно да се разкача, другия край на който да е свързан към заземителна шина или много по-добре към водопроводната тръба , ако все още в. к. инсталацията не е подменена с PVC. Правиш най-накрая и и връзка таот устерклемата и  към корпуса на кондензатора от 2)


4) АНТЕНЕН ПРОВОДНИК За антена може да използваш и едножичен много тънак проводник (примерно от тел. кабел ) Да излиза от лявата страна на платката , 2-3 метра , единия край го заголваш за снадка евентуално антния проводник, а този откъм приемника се свързва с единия извод на кондензатора 120pF от  5). Можеш да използваш и и клемата от твойта т.4 на платката

5) С 120pF - Кондензатора 120pf го местиш в левия край на платката - ляв край на платката излиза извод за антена , а от десния зазаземление за нагледност. към него свързваш проводника за антената.

6)БОБИНА -  да се виждат нагледно връзките на бонбината - десен извод да отива към корпуса на променливия кондензатор, а левия към другия извод на променливия кондензатор, към който е и свързанна и връзката с кондезатора от т. 5. левия и десния извод на бобината задължително към A и З извод на променливия кондензатор и да се виждат връзките

7) ТОЧКОВ ДИОД От извод А на променливия кондензатор свързваш опроводяване с проводник  към точковия диод
8) СЛУШАЛКИ. Остана да се свърже другия извод на точковия диод към левия извод на бялаата усерклема

9) C - 5,6pF - тази връзка си я изпълнил вече и от педи , доста старание си вложил  на последната снимка
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 28 Март, 2016, 22:57:22
С цялото си уважение към теб, но мисля, че няма смисъл да местя елементите. Моята цел не е да е чак толкова прегледно, а вярно свързано с работещи елементи. Правя го за себе си. Променливият кондензатор от Асен върти по-добре, двусекционния малко ме съмнява в работата си. Тънък кабел за антена лесно ще се скъса във външни условия.
Най-важното е да изкарам звук, а не дали антената ще е от лявата страна на "платката" или от дясната. Вярно съм свързвал, малко непрегледно, но вярно. Гледал съм от схемата и съм работил по нея, наизуст не съм действал. :hi:
Вече темата е почти изчерпана. Все още съм начинаещ, доста колеги ми обърнаха внимание, за което им благодаря. ;) Скоро ще го направя това радио и тази тема ще е в историята.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 28 Март, 2016, 23:07:15
Корпуса на променливия кондензатор се свързва към заземлението , а не другия край. Ясно е защо. Мисля , че имаш и още грешки , една погрешна  свръзка и радиото и цяло денонощие да седиш пред него и с години - пак няма да тръгне. Още повече, че си наченаещ моля те изпълни ми съветите . Писах ти за пром. кондензатор , че е препоръчително, а  не задължително ако искаш него не го заменяй.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 29 Март, 2016, 11:07:12
Вярно е че монтажа е непрегледен и разхвърлян, но това няма да му попречи на приемника да работи. Едно е сигурно - корпуса на променлиния кондензатор е този който трябва да е електрически свързан към заземяването а активния край към антенния край. От снимката не се вижда дали е свързано така, но предполагам че е, на кого би му минало през ума да свърже антената към корпуса на променливия кондензатор? Да, хубаво щеше да е ако антената и заземяването не си кръстосваха пътищата (увеличава се паразитния капацитет) но това е по-скоро козметично. Виж само емайлирания проводник от бобината да не допира до метални обекти нищо че е емайлиран, лака лесно може да се издраска от остър ръб и да окъси там където не трябва. Така че разместване в момента не е необходимо според мен, просто го накарай да свирне, после мисля че сам ще поискаш да надградиш схемата до тази която ти предложи Билян с антенната бобина и двете бобини и двата диода. Определено ще е хубаво надграждане и ще даде по-добри резултати. Там вече ще се постараеш да стане не само функционално но и красиво за окото. Има много красиви детекторни радиоприемници!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 29 Март, 2016, 11:25:36
Направих приемника върху нова плоскост. Ротора (активната част) на променливия е за антената, а статора (пасивната част) е за земята. Използвах променливия кондензатор от ВЕФ-а, свързах само работещата секция. Този трисекционния дава някъде накъсо, сега го проверих пак. Връзките на кабелчетата в конструкцията са вързани с винтчета. Трябва ли да се спазва полярността на керамичните кондензатори?
Далече съм все още от схемата, дадена от Билян. Аз дори с тази се затруднявам.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 29 Март, 2016, 11:29:31
Грешка Дака, Грешка! Активната част на променливите кондензатори е СТАТОРА този който е изолиран от корпуса с керамични изолатори. Там трябва да е антената. Ротора е ПАСИВНАТА част тази която е свързана към корпуса електрически и трябва да е свързана към заземяването. Това е естествено да бъде така защото ротора се подава извън корпуса и ако той беше активната част щеше да му се влияе от всякакви странични полета и сущения. Статора остава винаги „екраниран“ от корпуса и ротора и се влияе най-малко от странични неща. Айде оправи го. А трисекционния всички секции ли окъсяват? няма ли читава секция която да ползваш?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 29 Март, 2016, 17:46:47
Оправих грешката. Пробвах всички на трисекционния - дава накъсо.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 29 Март, 2016, 18:12:07
Ти уби рибата,добре си беше или нещо грешиш или нещо е станало,ти като мериш кондензатора откачаш ли бобината и другите неща свързани с него.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 29 Март, 2016, 18:13:47
Залагам на "не". :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 29 Март, 2016, 18:23:59
Откачих го. :)
Асен, не те виня за нищо, явно му е станало нещо. :)
Нека се спрем вече да пълним темама.
Когато има резултати, тогава ще пиша.
Ако нищо не стане - отказвам се.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 29 Март, 2016, 20:38:01
След 147 поста и 4123 прочитания на темата да се откажеш на тази проста схема ще е чиста загуба. Кое по-точно те отказва? Окъсения променлив, слушалките под въпрос, началните неуспехи свързани с това, че не слушаш всъщност какво ти се казва и си правиш каквото знаеш, факта че въобще не разбираш какво всъщност строиш, но не искаш да си признаеш и да ти обясним както си трябва и поради тази причина постоянно ти изкачат нови проблеми и взимаш нелогични решения?
Искам да те помоля да не се предаваш и да не се отказваш в никакъв случай! Нека неуспехите те амбицират да добиеш истинско разбиране и да успееш да си направиш този най-желан от всеки начинаещ първи приемник! Нека караме подред и отстраним проблемите в компонентите, които имаш.
Нека ти задам няколко въпроса за променливия кондензатор, на които моля този път да отговориш точно, за да разбера къде е проблема и да мога да ти дам точен и навременен съвет:
1) Има ли видимо докосване на пластините в секциите и дали е в една посока, т.е. ако приемем ротора за неподвижен, защото оста е окачена между лагери, окъсяващите секции в еднаква посока ли са отместени?
2) Чува ли се да се трият?
3) Ако един или двата отговора на горните въпроси е да, това важи ли за трите секции едновременно?
Можеш да местиш внимателно секциите, ако се налага ще ти покажа как, но трябва да разбера отговорите на горните въпроси преди да кажа конкретно.
Променливите кондензатори се ремонтират успешно, освен в случайите на тежки изкривявания на множество пластини. Да, изисква търпение и да го правиш както трябва, но нали за това се води целия този разговор тук? :)
 :drinks:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 29 Март, 2016, 21:42:56
Не се отказвай де,случват се такива неща.Аз уж го проверявах тука ама а де.Темата ти определено има голяма посещаемост.Погледни надолу да видиш колко теми имат такава посещаемост.Огито като се върне нищо чудно да я направи важна.Кондензатора може да го провериш къде контактува с лампа,но е малко опасно.Може да те удари тока.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 29 Март, 2016, 21:56:35
Кой е Оги?
Трисекционния го тествах на акумулатор 12 волта и лампичка (и трите секции). На места светва и това не е добре. При много плавно въртене се усеща и запиране. Нищо. Свързал съм работещата секция от двусекционния променлив, защото има и една работеща (тествал съм я, не светва лампата въобще). С мултицет е по-лесно, но съм купил някакъв дефектен и не работи. Все пак ти благодаря за подаръка, тези кондензатори са податливи на повреди. :)
На слушалките пише само "КВ".
Ще тествам тези дни, пък дано стане нещо.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 29 Март, 2016, 22:20:59
Огнян е глобалния модератор..КВ е завод Климент Ворошилов.Вече не съществува.Погледни в кондензатора да няма попаднали метални стружки или прах.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 29 Март, 2016, 22:26:58
Дака , снимай отново новия монтаж - добре ти е , вижда се този път всичко ясно , само пак беше объркал пак изводите на променливия кондензатор , по-скоро обърнал.  Искам да я видя пак дъската с монтажа  , ако е добре не се чуди ами я изпробвай още тази вечер. Чудя ти се как нещо да направиш готово и то доста добро изпълнение и още да не го изпробваш. За антена става абсолютно всякакъв по-дълъг провоник, това са все пак средни вълни и не са претенциозни. Веявр обикновенно се клловят станциите , защото през деня има много промишлени смущения. Ако си оправил изводите какво чакаш още - твоето детекторно радио е готово.  Толкова ли е трудно да го замъкнеш до мивката , да   вържеш заземителен проводник към използваш тръбите за заземление  и още един 2-3 метра какъв да е проводник за антена - може и да хванеш нещо още сега ! Как може - готова изпълнена реализация, а още не си я изпробвал, аз на твое място нямаше да устоя на такова изкушение  :lol:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 29 Март, 2016, 22:34:36
Огнян е глобалния модератор..КВ е завод Климент Ворошилов.Вече не съществува.Погледни в кондензатора да няма попаднали метални стружки или прах.

Абе по-скоро Асенка е изкривил някоя от крайните пластини и за това не се затваря - по-скоро допира в отделни точки  гребена   в статора.  И при мен спомням си стана този номер при първото ми детекторно радио. На гребена много лесно се кривят пластините , да хванеш кондензатора в отворено положение и е достатъчно  да се изкривят.
Дака , и трисекционния кондензатор става, но трябва да си поиграеш с тънка отверка или пинсети да опрвавиш изкривените по радиуса пластини - трябва гребена да влиза симетрични в отделните процепи и никъде да не опира. Да не говорим , че крайните пластини са с прорези точно с тази цел - за настройка за точно приемане но ако много се изкривят опират се в статора и даже може да се стигне да не може да се затваря повече кондензатора
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 29 Март, 2016, 22:42:10
Водопровода е поливинилхлориден. За маса ще използвам кол 1,70 м. Антената ще е около 40 метра многожилен меден проводник на височина над 10 метра. Ще си играя през уикенда с опъване и забиване.
Кабелите не са допрени помежду си, така се вижда от снимката. Един над друг са.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 29 Март, 2016, 22:49:10
 Е поздравления  :bravo: , най накрая го направи това радио. Хайде сега изпробвай го моля те и ни кажи чу ли някоя станция.

ПП: Ако искаш за по-голяма прегледност да не се пресичат проводниците поиграй си когато си свободен  да размениш  диода със заземлението  в устер клемата към слушалките ,така  ти бях писал снощи в точките заземлениео да е отдясно на устер-клемата но схемата ти е принципно  вярна  и тов не плечи още ей сега да изпробваш радиото - сега по това време се ловят станции а не денем !
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 29 Март, 2016, 22:52:04
Утре съм на работа. :D
Уикенда почивам и тогава ще експериментирам колкото си искам (по тъмно, разбира се). Радвам се, че накрая наистина се справих, ще влизам в рекордите на Гинес. :rofl:
Както съм обещал - при успешен резултат пускам и видеоклип.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 29 Март, 2016, 22:54:51
Водопровода е поливинилхлориден. За маса ще използвам кол 1,70 м. Антената ще е около 40 метра многожилен меден проводник на височина над 10 метра. Ще си играя през уикенда с опъване и забиване.
Кабелите не са допрени помежду си, така се вижда от снимката. Един над друг са.

Ако не беше такъв водопровода ви още ей сега можеше да хванеш някоя станция.  Провай към винкела за простира тогава , ако имате на двора  :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 30 Март, 2016, 11:10:39
Ей Рицарю не се пали толкова зловещо! Кажи ми кога за последно пусна детекторен приемник да работи? Имай предвид че от 2010-та година насам със спирането на почти всички мощни български предаватели в диапазона работата на такъв приемник е силно затруднена. Изобщо не става въпрос в случая за капризност на средните вълни, а за това че трябва да се приеме достатъчно силен сигнал от предаватели които са на стотици километри. Толкова силен че да може без никакво усилване да отпуши германиевия точков диод и да се чуе звука в слушалките. Това не е малко изискване и при сегашната сигнална обстановка изисква голяма антена. Не е като в моето клипче където с 10 метра удължители окачени на прозореца в панелката и приемам относително силно Христо Ботев. Сега ги няма тези мощни близко разположени предаватели. А че с хубава антена ще хване чужди станции - ще хване. И там е чара му, ще се зариби и той по тая работа, сигурен съм. Така че не се пали толкова - нищо е нямало да хване вечерта с 3 метра кабел. По-добре да се под0готви добре и да успее, от колкото отново да не успее.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 30 Март, 2016, 18:19:18
Да, 3 метра кабел звучи смехотворно. Моят ще е 30-40 метра на височина около 10-15 метра, но не изцяло, но пак ще е на височина. Надали ще хвана кой знае какво, надеждата е само в румънските предаватели, както казах. Хоризонт от Видин най-добре да го забравя че съществува. Слушам го чат-пат на Селената и мога да кажа, че е меко казано отвратителен приема. Заглъхване след заглъхване. Вакарел си беше единствен и неповторим. Какво стана с петицията? Има ли въобще някакъв резултат от нея? Доста хора около мен накарах да подписват, ама май няма да стане работата.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: kolev в 30 Март, 2016, 21:11:26
Няма резултат петицията, а и не очаквай да има. За съжаление всичко е загубено. Навсякъде взеха да го правят това нещо със спирането. Пък и късно сме се сетили. Никой няма да държи включен предавател за да слушаме детекторни приемници или лампови радиоапарати.Виж ако всички масово слушаха БНР на средни и дълги вълни и изведнъж ако беше спрял сигнала щеше да се събуди недоволство.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 30 Март, 2016, 23:16:59
Какво да стане с петицията като не събра и 1000 подписа? Това е смешно и жалко. Ако бяхме събрали 100000 подписа и привърженици можеше и да стане нещо, също така ако бяха излезли едни 1000 човека на протест не знам и аз пред кого можеше да стане нещо. Във дебилната мрежа Фейсбук за един ден се събират по 10000 харесвания за снимка с изгубено кученце или не знам и аз още какви глупости но за националното съоръжение не можаха и 1000 да се съберат. То било скъпо, от нашите джобове излизало, пък било вредно облъчвало ги абе направо нямам думи от простотията на тоя народ. Най-големия ужас обаче беше че един приятел ми отказа да хареса страницата. Принципно той е пич и си имаме приказката, обаче твърдо отказа, убеждавах го поне един час и той ми каза НЕ няма да я харесам защото мисля че е безсмислено. Е тоя човек направо ме уби! И явно наистина на никой не му пука, и колкото и да е жалко нищо няма да стане. Вероятно наистина е трябвало предавателя да бъде спрян, колкото и да ме боли да го казвам. А приложението му е далеч отвъд детекторните и ламповите приемници, но за съжаление хората които са засегнати от спирането са откъснати от света, и те не съществуват за света. Няма как тяхния глас да се чуе. Просто загубена кауза. Аз лично ако спечеля едни 6 милиона от тотото купувам мястото заедно със съоръжението и го пускам в ефир. Ама надали, особено като се има предвид че не играя тото :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 31 Март, 2016, 22:03:36
И една добра новина - поправих трисекционния променлив. Просто се допираха едни пластинки. Сега имам избор между два работещи променливи кондензатора. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Април, 2016, 18:41:43
Здравейте отново, "сандъкчии". Току-що тествах вече световноизвестният ми приемник и мога да кажа, че РАБОТИ. Чух само едно много тихо бръмчене в слушалките. Експериментите ПРОДЪЛЖАВАТ!!!  :D :) :writer:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 02 Април, 2016, 18:43:18
Браво, тихото бръмчене са първите признаци на живот. С коя антена го чу?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Април, 2016, 18:52:14
40 метра кабел по една права на височина около 5 метра, но на места по-малко. Кола за заземяването е 1,70 м. забит докрай и полят с вода и разторена сол (6 литра).
Радостта е ГОЛЯМА. Довечера продължавам.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: kolev в 02 Април, 2016, 19:08:07
Всички чакаме и стискаме палци. Дано да имаш успех! :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 02 Април, 2016, 19:51:50
Да, направи няколко експеримента за прием на всеки час от 8 до 11 - 12 часа през нощта. Върти променливия кондензатор бавно като си напрягаш слуха максимално. Гледай да не си близо до антената, или да докосваш части от нея по монтажа на приемника. После вече дори сега да не приемеш нищо ще пробваш като направиш голямата антена.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Април, 2016, 20:01:56
Коя е "голямата антена"? По-високо не можах да закача тази на дървото.
Сега въртях плавно променливия, на места се чува пукане в слушалките.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: shri в 02 Април, 2016, 20:47:08
Първо пробвай с обикновен приемник, да видиш какво се хваща на дълги и средни вълни. Там където си. Ако нищо не чуваш, и с детектора няма да чуеш. Тъй като няма как, да си сигурен дали си на обхвата, хубаво е да си направиш изводи от различни намотки на бобината и да превключваш, за да видиш дали ще уловиш нещо. И още нещо, с риск да си навлека коментари. Навий 100нав, и си направи изводи през 10нав. от 40 на горе и превлкючвай. Може пък, да хванеш нещо на къси вълни като неще на средни. Много е важен диода да е с малко съпротивление. Трудно се намират сега германиеви диоди за тази цел. Многото изводи ти развързват ръцете за най различни комбинации на индуктивноста.
Аз моя на времето го правих с парченце руда и стоманена тел и хващах идеално. Но тогава си работеха всички предаватели още..........
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Април, 2016, 21:11:21
Имам една СЕЛЕНА. Хващам доста станции на СВ, най-вече привечер, разбира се. Хоризонт от Видин се чува малко по-добре през деня, но пък вечерно време имам избор от румънските станции, които се чуват отлично, за разлика от Хоризонт. На ДВ не се хваща почти нищо.
Бобината влиза в обхвата на средните вълни, но не е лоша идеята да я пренавия за КВ. В интернет гледах УКВ детекторен приемник. Въобще не вярвам за този на УКВ, но за КВ си мисля, че може и да стане. Не знам как да я изчисля за обхвата на КВ, добре че Митко (origo) ми каза каква индуктивност се получава за СВ. По-лесен ще е приема на КВ, там не се изисква достатъчно чувствителен приемник, а пък се ловят доста повече станции по всяко време на денонощието.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: shri в 02 Април, 2016, 21:19:49
Вече ти казах. Навий си една бобина с много изводи и си сложи галета да превключваш и така ще стане на всички обхвати. И тази работа със сметките я остави всичко се прави пробно. Сметките са само ориентировъчни. И още нещо за слаб сигнал механичните връзки не са подходящи. Не знам дали не са ти казали. Всички връзки трябва да се запоят, а болчетата са само да ти държат елементите да не мърдат по дъскат.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Април, 2016, 22:33:06
ХВАНАХ СТАНЦИЯ!!!  :rofl: :drinks:
Не знам каква беше, говореше се на чужд език, имаше и говор, и някакви мелодийки.
РАДОСТТА Е НЕОПИСУЕМА!!!!!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Април, 2016, 22:49:46
Вече станциите са 3!!!
Едната се чуваше доста силно, май беше румънска.
В другите две се говореше.  :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 02 Април, 2016, 22:55:12
Поздравления!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 02 Април, 2016, 22:56:37
Поздравления !!!

 :bravo:    :bravo:      :bravo:


От толкова много отговори и помощ от кога да знаеш този миг го очакваме  :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ONZI в 02 Април, 2016, 22:56:55
Скоро май ще сложиш и транзистор да усили сигнала.
Браво и от мен :good:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Април, 2016, 23:15:29
Благодаря ви МНОГО!!!
Няма да спя три нощи от кеф!!!
При по-плавно въртене на променливия кондензатор се чуват и някои по-тихи.
Повечето се повтарят и установих, че всички са румънски (чуват се много ясно и силно).
Хоризонт го няма никъде, както и очаквах.
Явно тези 12 страници не са били напразно.
Това не е сън, ТОВА Е РЕАЛНОСТ!
Сигурно и вие сте изпитвали такова чувство!!!
  :D :D :D
Без Сандъците щях да слушам този приемник само на клипчета в интернет.
Още едно ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!!!

Даката най-сетне се справи!!!

Сега очакваме предавателя на Билян! :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 02 Април, 2016, 23:44:23
Радостта е и моя :)! Изживявам радостта ти защото си спомням самия аз как се радвах когато за пръв път хванах радиостанция с моя детекторен приемник преди 10 години. Удоволствието е голямо когато чуеш гласовете и музиката които приемаш с изцяло пасивен радиопреминик който си сътворил сам със собствените си две ръце!  :good: :D :)
И сега по този повод - забелязваш ли - румънците се хващат на няколко места с прекрасна сила на сигнала (така е и при мен със суперхетеродинния) а нашия любим видински предавател не се чува никъде като хората. Какъв е проблема с тоя предавател? Защо уж излъчва с мощност 200 киловата а покритието му е никакво. По-неподходяща точка на излъчване май не можеше да се избере, като че нарочно са го избирали, а как добре би се чувствал във Вакарел, сигурен съм че ще покрива много по-голяма част от българия и европа. Да не забравяме че предавателя във Вакарел е локализиран специално на най-добрата точка за излъчване, още инженерите от Телефункен май са я избрали, а това е показателно. Отново честито и много радости и щастие с този приемник, и не забравяй да натрупаш теоретични познания в областта и скоро да сътвориш по-усъвършенстван детекторен приемник - например схемата на Билян те чака, но първо се научи как се смята трептящ кръг, какво е резонанс, качествен фактор и така. А поле за развитие в областта има много. Хората правят детекторни приемници за далечен прием, ето виж например този канадец какво прави:
http://members.shaw.ca/ve7sl/crystal.html (http://members.shaw.ca/ve7sl/crystal.html)
Виж колко много модификации могат да се направят за да се повиши избирателността на приемника и приемане на далечни маломощни станции намиращи се между мощни локални станции. Забележи списъка със станциите кито е хванал с приемника си на края на страницата, всичко това с пасивен приемник без никакъв източник на енергия извън енергията на предавателя уловена от антената! Магията на радиото все още е жива! Благодарение на братята Румънци които са доста по-умни от нас засега. Ако направиш приемника да приема и в дълговълновия обхват, съм сигурен че ще хванеш Antena Satelor в дъното на обхвата.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Април, 2016, 23:51:45
Митко, детекторните приемници са наистина магия! Малко хора биват "омагьосвани" на днешно време. Едно голямо браво на братята румънци! За жалост в България нещата винаги ще се "побългарят". Вакарел е в историята, колкото и трагично за звучи... :negative:  :(
Забравих да допълня - с кондензатора 120 pF последователно за антената се подобрява и селективността, и силата на звука в слушалките.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 03 Април, 2016, 00:02:38
Румънските станций и тук се чуват прилично.Браво,сега както се съветва колегата по горе добави към детектора нискочестотен усилвател на един транзистор.Ще се чува по силно.Видя ли че става,пък беше готов да се отказваш :) Честито първо постижение :drinks:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Април, 2016, 00:05:33
Да, не вярвах, че ще стане, но уви - справих се! Дори и сега не вярвам! Чу се доста силно, много над моите очаквания. Този приемник може да се осъвършенства цял живот. В бъдеще ще му сложа и НЧУ, и германиев транзистор, но засега това ми стига. :)
Ще слушам приемника, докато не спрат СВ предавателите. Надявам се този момент да не е скоро.
Утре ще направя и няколко снимки, но клип няма нужда - едва ли ще се чуе нещо на него.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: kolev в 03 Април, 2016, 06:35:30
Поздравления и от мен. Няма по хубаво чувство от това да направиш нещо със собствените си ръце и то да проработи.  :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Април, 2016, 07:53:58
Направих и няколко снимки, както обещах. Не се смейте, но... експериментирах в тази тоалетна. :D
Нямаше друго място, на което да се скрия, за да послушам на по-тихо.
Кола съм го забил наравно със земята. Този дебелия кабел е за мрежата, моят за антената е по-тънкия. Вижда се, че са един върху друг, но не са, разбира се. По средата съм му вързал наставка, която отива към приемника. Изолирането на кабела от дървото и оградата е с найлон. Не допира никъде без изолация. На по-високо не успях да вържа кабела, защото щеше да се оплете в клоните на ореха.
Тази сутрин пак направих опит за прием, пак успях да хвана нещо, но много по-тихо.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: shri в 03 Април, 2016, 08:29:57
Браво, връщаш ме 30г. на зад, когато една сутрин и аз така хванах. Земята ми беше чешмата а антена корниза на пердетата и няколко метра кабел :). После с баща ми опънахме на двора голяма антена, а аз забих в мазата един метър бронзова тръба за земя. Ех готино беше. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Април, 2016, 08:41:15
Звука в слушалките на детекторен приемник е уникално чувство за един начинаещ като мен. Снощи се радвах като малко дете, чувайки звука. Отначалото си помислих, че може да ми се причува нещо или от комшиите да идва този звук. Но не, звука е от моето радио! Още не мога да повярвам, че съм чул нещо на приемник, сътворен от моя милост.  :D
Станциите бяха някъде около 3-4. Всичките се чуваха отлично, дори нямаше пращене или изкривяване на звука. При въртене на променливия кондензатор пращене почти не се чуваше, само звука на станциите. :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 03 Април, 2016, 09:59:43
Поздравления и от мен - за резултата, ентусиазма и положеният труд!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 03 Април, 2016, 11:40:11
Браво браво брраво!!! Много се радвам, че успя и не се отказа миг преди успеха!  :bravo: :bravo: :bravo:
Сега можеш вече да пробваш двата начина за подобряване на селективността:

[attach=1]

1) Първия и най-лесен начин е да пробваш да включиш детектора не към целия кръг, а към извод от бобината. Около 30% от долния край е супер за начало. Няма нужда да проиш навивки, карай на око 1/3. Веднага ще забележиш, че силата на звука ти е намаляла, но селективността ти е нараснала рязко! Причината е проста - детектора не шунтира толкова силно кръга и кривата му на селективност се стеснява и става по-остра :

[attach=2]

Лилавата крива е с изцяло включен детектор, синята с частично, като са докарани до едно ниво за прегледност. A защо тогава спада силата на сигнала в слушалките? И отговорът на този логичен въпрос е прост - бобината, с извода си, формира автотрансформатор, т.е. ако цялото напрежение на кръга се пада върху всичките ѝ навивки, то ти като се закачиш на 30% от долния ѝ край ще получиш какво? Ми 30% от цялото напрежение. :) Е, има и още един фактор, но няма да задълбаваме в подробности за сега. Има време за качествени фактори и т.н.

2) Индуктивна връзка с антената - това е най-доброто. Навиваш 10-тина навивки над (по схема) основната кръгова бобина, и ги разполагаш на няколко мм от нея. Долния им край отива на земя, а горния към антената.
Тук се появяват няколко варианта, които съм ти нарисувал като червени ключета или варианти. Ако сложиш истински ключета ще можеш лесно да сравняваш как се променят нещата.
Ключе 1 - когато е на дясно, имаш твоята си оригинална схема. Когато е на ляво, използваш индуктивна връзка.
Ключе 2 - Когато е отворено, връзка със земята има САМО БОБИНАТА ЗА ВРЪЗКА С АНТЕНАТА, останалата част от схемата няма. Когато е затворено - ясно...
Ще се учудиш колко място за експериментиране ти отварят тези две модификации!!! И ще разбереш че при детекторните приемници НАЙ-ДОБЪР ВАРИАНТ НЯМА - може у нас да работи твоята схема по-добре при едно навързване, при теб на друго. Например при мен може да бачка най-добре при антена през кондензатор към ръга и на 15% връзка на детектора, а при теб на индуктивна връзка с антената и 40% връзка с детектора. Никой не знае, всичко това зависи от антена, от земя, от какво ли не още. Това е и красотата на тези схеми - не са комплексни, т.е. имат малко компоненти, но са сложни, т.е. успехът им зависи от много и разнообразни фактори.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Април, 2016, 11:58:12
Ще пробвам всякакви варианти! Но наистина ме учуди, че хванах 3 станции отлично. Първоначално, както казах, не можах да повярвам какво чуват ушите ми! Дори и сега не вярвам! Помислих си, че може да ми се причува или някой наоколо е пуснал музика. Свалих си слушалките и пълна тишина - чуваха се само щурците и жабите. След това пак ги сложиш и музиката си вървеше! Пробвах и без кондензатора 120 pF последователно на антената - селективността и силата на звука спаднаха рязко. Антената не е чак толкова голяма, днес я вдигнах на едно място още малко.
Няма такъв кеф! С 300 зора стана нещо и то отлично! С вашата помощ, разбира се. :)
Е, първият ми експеримент в радиолюбителството е успешен! Кой знае, може и да измисля още нещо да направя в близкото бъдеше.  :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 03 Април, 2016, 17:13:48
Страхотно е, зная! Причината да е по-добре с антенния кондензатор е проста. Тъй като си я опънал ниско над земята, капацитетът ѝ спрямо нея е голям и все едно да свържеш един допълнителен кондензатор с ниско качество, паралелно на кръга си. Антената ти става по-нискоомна и шунтира кръга, сваляйки качествения фактор и правейки кривата му по-плоска, като лилавата. Ако опънеш жицата на високо, 6-8-10м, тогава тя ще се превърне във високоомния източник на сигнал, който трябва да бъде и включването ѝ към кръга няма да му влияе толкова силно. А и сигналът ще ти стане по-силен! Но най-добрия начин е да изолираш кръга от антената, ти го правиш с кондензатор, но най-елегантния начин е с допълнителната навивка. Чрез нея можеш да контролираш няколко неща. С разстоянието ѝ до основната можеш да регулираш връзката м/у тях, като това влияе на селективността и силата на звука. С броя навивки на антенната бобинка (или с изводи от навивките ѝ), можеш да напаснеш по-добре конкретната антена към твоя приемник и земя.
Ако направиш антенната бобинка СЪЩИЯ брой навивки, както е основната ти и включиш към нея другата секция на променливия си кондензатор, образувайки ВТОРИ свързан трептящ кръг, ще се получи двъкръгов приемник с по-висока чуствителност И избирателност.
А ако свържеш друг променлив кондензатор (става същия) последователно на антенната бобинка, можеш да настройваш антената към приемника плавно.
Въобще схеми бол, поле за експериментиране от тук до Марс!
Пожелавам ти приятни часове пред детектора!
 :drinks:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 03 Април, 2016, 17:26:16
На снимките май видях че извода от антената който влиза в приемника се влачи по земята, ако е така вдигни го, направи го така че да влиза от антената направо в радиото без да върви голяма дължина по земята или близо до нея, това ще ти увеличи качеството на антената. Сам напредвайки ще направиш нови и нови варианти на конструкцията, сега те съветвам този да не го пипаш да остане така да си го слушаш, а с променливия кондензатор от Селена да поекспериментираш с различни други схеми.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 03 Април, 2016, 17:30:24
Да, подкрепям Ориго! Запази си го, това е първия ти приемник, аз съжалявам че не запазих моя. Правих го 3 дена, детектор на Шапошников с вариометър - http://radiolamp.net/news/331-detektornyj-priemnik-shaposhnikova.html
Беше ми ужасно трудно, но се справих успешно и радиото заработи идеално. Моята антена беше тогава къса, мисля че около 10 метра, от 4 ет. до едно дърво в двора, но пасна на схемата добре. За земно бях вързал парното, доста е добро и днес за целта. Хубавото на детектора на Шапошников е настройката с бобината, а не с променлив кондензатор, който не притежавах в началото, а и в 1994 нямаше от кого да си взема.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Април, 2016, 17:42:56
Все още не съм решил да правя промени по схемата. Кабела го вдигнах. Досега ловях една станция, по която пуснаха някакви народни песни. Реших, че е Хоризонт, но не. После се появиха някакви поп песни. Звука беше ужасно слаб, но слуха ми явно още е добър и чух всичко, но не и говора. Към 10-11 ч. се хваща идеално, звука е доста приличен и силен. Даже се чуваше и без заземяване, но по-слабо. Споко, Митко, заземяването си остава, разбира се, това беше само експеримент. :D
С трисекционния променлив ще направя още един приемник. :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Април, 2016, 21:48:20
Хванах и Хоризонт! Беше много слабо, но се чу емисията на турски. Кръга е изчислен напълно правилно, станциите са подредени както на суперхетеродинния приемник. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: goldib в 03 Април, 2016, 22:07:29
Че къде ги намираш тези станции на СВ?  Аз с як трансивър и бая антена нищо не мога да хвана  в Пловдив   А иначе с SDR приемника в Холандия  ги  чувам     :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Април, 2016, 22:30:24
Не мога да ти отговоря на този въпрос. :D И аз не мога да повярвам какво чуха ушите ми! Хоризонт ме изуми! Е, мешаше се със съседните силни румънски станции и с доста напрягане на слуха се чуваше нещо. Мюсюлманските песни лесно биха се различили. Явно съм се справил отлично, но проблема е, че съм на ливадата посред нощта (през деня нищо не става). :)
Тази тема би била доста подходяща за един начинаещ, решил се да прави "магическия" детекторен приемник, ако има нервите да изчете всичко това. Пожелавам успех на бъдещите създатели! Доста време отне, но се получи повече от отлично! Прост детекторен приемник лови почти колкото суперхетеродинен - ФАКТ!!!  8) :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 03 Април, 2016, 22:33:39
Ехее, я вържи тая жица и земята за една Селена и пак ще си говорим колко лови хаха...  :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 03 Април, 2016, 22:48:58
Как мислиш четат ли я :) Явно не ги мързи 196 Отговора и 5 132 Прегледи.Чудя се дали да не я направя важна.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: goldib в 03 Април, 2016, 22:57:07
 :rofl:  Най ми хареса радиорубката  8)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 03 Април, 2016, 23:00:42
Мда, с тази антена дори Селената която е със двойнобалансен диоден смесител може да се претовари от по-силните станции. Трябва приемник с много яка динамика и ще чуеш какво ли не вечер. Все пак наистина ако имаш Селена пробвай, може да се позабавляваш доста и с нея. Иначе тук в София със Селена дори само с феритната антена вечер хващам много чужди станции основно румънски, сръбски, чешки май абе намират се! Но в някои части на българия е дупка.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: goldib в 03 Април, 2016, 23:11:39
Ей с туй чудо ft767 се мъча  и сега пак ама нищо  Ще си потърся Селена ама утре ще ида до тавана  май тези дни мярнах един ВЕФ
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 03 Април, 2016, 23:17:00
Имам СЕЛЕНА. Вкъщи е радиомузей. СЕЛЕНА-та е един страхотен приемник! Мен ме вълнува детекторния, но и той вече е факт. Както казах, от тази "кратичка" тема би излезнал един доста добър учебник за начинаещи, захванали се като мен с детекторни приемници. Ако има такива ентусиасти, надявам се да бъда полезен с темата! Приключение е за начинаещи, но ако се спазва всичко стриктно, няма начин да не прозвучи нещо в слушалките и радостта да е голяма. :)
Goldib, потърси СЕЛЕНА или ВЕФ. Това са едни страхотни приемници! :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 03 Април, 2016, 23:19:09
Всички радиолюбители, които ползват трансивърите си като приемници от 0.1 до 30М - не забравяйте, че диапазонните филтри, които имате налепени в радиата, са предвидени за РЛ БАНДОВЕ. На всякъде извън тях само пречат и вкарват затихване! За късмет моите са при крайното стъпало и имам отделен вход за приемника за антена, та успявам да го ползвам (IC-735). Ако няма отделен вход или радиото има други диапазонни филтри по приемна част, то с приемането извън бандовете ще имате проблеми. Просто тия радиа не са направени да чуват широко. Е, поне не повечето де.
Освен това ако ще и с радио за 100000$ да сте, Видин ще си остава легенда за повечето слушатели...  :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 04 Април, 2016, 10:19:12
хващам много чужди станции основно румънски, сръбски
Абе, Митко, не спряха ли сръбските АМ предаватели или греша?!

Да, видинския предавател е под всякаква критика. Странното е как аз успях да го хвана с детекторния, макар и много слабо?! Опитвал съм се да го слушам на СЕЛЕНА-та и ме заболя главата от толкова много смущения. Румънските направо се чуват като местни.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 04 Април, 2016, 10:30:37
Дака, казва му се прохождение. Един хубав слънчев ден успях да направя връзка на 14МХц от витоша на телеграф с Канада само със 7 вата!!! Човекът отсреща беше със страхотна техника и антени, факт. Обаче а предположи, че ще има такъв път чак до там!
При СВ нещата са малко по-простички от КВ с прохождението, обаче понякога се ловят от хиляди километри 250кВат предаватели на СВ. Атмосферата е чудно нещо, понякога не се чува на 50км, понякога пробива надалеч. Ако ти е интересно кажи да ти пусна материал по темата.
 :hi:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 04 Април, 2016, 10:39:47
Няма нужда. :) Изключително много емоция ми докара детекторния и доказателството за това е - за 24 часа аз съм спал по-малко от 3. :D Радиото е една магия и ние буквално сме омагьосани. Без него не знам как бихме живяли. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Radio208 в 04 Април, 2016, 11:52:02
Вечер със Селена В-207 с феритна антена в стая, в зависимост от атмосферните условия, въпреки "градските" смущения, на средни вълни се приемат Радио Белград 1, Белград 202, Радио Скопие, унгарски, румънски, чешки, руски, гръцки, арабски и други радиостанции. В Пловдив гръцките радиолюбители (пирати) от 1600 до 1700 KHz, както и на други честоти, се чуват по-добре от видинския предавател на БНР.

Някой правил ли е детекторен приемник на УКВ - FM ?
     
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 04 Април, 2016, 12:19:11
Значи е имало е сръбски станции на СВ. Детекторния приемник на УКВ едва ли ще може да раздели многобройните станции, които едва ли не са една върху друга. На СВ или ДВ е най-практично да се направи детекторен. За да стане нещо като хората на УКВ-то, трябва по-сложен приемник. Според мен такъв приемник на УКВ си е загуба на време, но в интернет американците доста правят такива приемници. Руснаците - не, или поне не съм видял.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 04 Април, 2016, 12:28:05
Има има, и си работят прекрасно, особенно в градска среда.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 04 Април, 2016, 12:49:41
Е, значи за живеещите в град и близо до УКВ предавател ще се чуе нещо. За мене този вариант отпада, а пък и не съм чак толкова почитател на УКВ-то.
http://solomonsmusic.net/FM_CrystalRadio.html - Ето нещо интересно. Особено голямо впечатление ми направи малката бобинка от сребро. Ако има някой да е направил такъв приемник, нека да сподели нещо. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 04 Април, 2016, 21:37:55
Може вече да съм станал досаден с приема си, за което се извинявам, ако е така, но не можах да се сдържда да не споделя - чух спортните новини по видинския Хоризонт изненадващо добре! После се изгуби, но пак се появи. Румънските го заглушаваха частично.
Направих нещо като прекъсвачи на антената и земята. Махнах кондензатора 120 p и звука изчезна! После пак го свързах и звука отново се появи. След това изключих заземяването и пак се чуваше нещо, но много слабо.
Звука на някои станции се чуваше перфектно, дори беше годен за спокойно и насладително слушане. Един мой познат доста се осъмни в работата на това радио. Неговите думи бяха (цитирам): "Това нещо не може да е радио. Ти се шегуваш с мене. Хем е без батерии, хем има само една намотка и нищо друго, а един истински приемник има хиляди елементи на платката." Щом "умника" сложи слушалките и видя, че не е лъжа, замлъкна веднага.  :D
Няма как да експериментирам вътре и затова радиото е навън. Завих го с една черга, за да не се поврежда от метеорологичните условия. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 04 Април, 2016, 22:27:09
Къртиш!  :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 04 Април, 2016, 23:18:05
Относно детекторен радиоприемник на УКВ. Бях се запалил около 2007-ма 2008-ма на тая тема, ставах и лягах с мисълта че ще приеам УКВ радиостанции с детекторен приемник, също както на средни вълни. Реално има такива конструкции, имаше един немец беше правил много беше хубав сайта му, сега едва ли ще успея да го изровя, та правих опити, макар че опитите ми не бяха много меродавни - бяха неуспешни. Реално теорията казва че е възможно като настроиш трептящия кръг леко в страни от честотата на предавателя и се получава честотна демодулация като се генерира паразитна амплитудна модулация от склона на АЧХ на кръга. Чудесно, но първо условие - близост < 10km до мощен >10kW предавател, хубава антена Яги за съответния честотен диапазон > 5 елемента насочена право към предавателя по линията на пряка видимост. И отдалечеността на въпросната мощна радиостанция по честота от други радиостанции на поне 3 мегахерца, защото под 3 мегахерца лента на 100 мегахерца с трептящ кръг било то сребърен, натоварен с диод и слушалки си е направо по-скоро фантазия. Защото какво правиш ако на другия склон на характеристиката имаш друга станция а на върха трета, ами ако са по няколко на всеки склон и на върха, както би било в София например? Истината е че това върви ако в града има 2 или 4 мощни УКВ предавателя разпределени равномерно по обхвата. Иначе си е мираж. Истина е че работи, но не мисля че у нас, или че ще има голямо приложение, в краен случай е възможно хипотетично да чуеш хоризонт, може би. Нека ако някой го е направил успешно да се похвали, но до доказване на противното твърдя че е почти неприложимо в нашата среда. Красив мираж е, но ако на средни вълни детекторния е постижим но да кажем трудно, то това е с 10 пъти по-голяма сложност, и ще се чува доста пъти по-слабо, така казват и тези които са го правили. Така че принципно става, но не те съветвам като начинаещ да се заемаш с това, ще завърши с неуспех, гарантирано. Като натрупаш познания в областта на УКВ техниката, имаш шансове и може да опиташ.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: goldib в 05 Април, 2016, 00:01:16
 :---    http://www.joyta.ru/4190-prostoj-ukv-priemnik-pryamogo-usileniya/
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Април, 2016, 09:39:43
Напълно съм съгласен с тебе, Митко! Звучи доста нереален, но все пак има и справили се с този приемник. Въобще не съм си и помислял да правя такъв приемник. Наблизо няма УКВ предаватели, то пък и силни. От Рударци до Перник разстоянието е над 10 километра. Пернишките радиа са частни, няма национални, предавателите им са на блоковете и излъчват на много слаби мощности (не повече от 100-тина вата). Може някой да си "поиграе" да направи този приемник, но задължително трябва да живее близо до мощен УКВ предавател (10 kW например), за да успее да направи нещо.
Засега съм доволен от моят приемник, не съм решил все още да правя нов или да осъвършенствам този. След време може да направя един маломощен предавател на СВ или на УКВ (радиомикрофон например), но не сега. Ако все пак някой е решил да прави на УКВ, нека забрави тази схема и да започне по-сложна.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 05 Април, 2016, 09:56:02
Дака, чукни няколко пирончета на една дъска, орежи им главите и тествай това - http://www.vk2zay.net/article/188
Ще останеш учуден какво огромно подобрение ще има само от начина на навиване! По този начин рязко се намалява капацитета между навивки и се вдига качествения фактор на бобината. Следствие - по-остра резонансна крива, по-добра селективност и чуствителност на цялото радио.
Като цяло 90% от класическите радиоприемници, линейни и суперхетеродинни, са по една и съща основна схема. Това, което прави някои приемници легенди са основно добре изпълнените и сметнати бобини.
Индуктивността ще я докараш на ухо, маркирай си на променливия някоя станция къде е и после добави/извади навивки от новата бобинка, докато я наместиш на същото място. Ако чукнеш в Гугъл "basket weave coil" ще може да видиш някои страхотни изпълнения.
 :drinks:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Април, 2016, 10:12:09
Имам части и за още един приемник. Литцендрат нямам, но емайлирана медна тел имам в изобилие. Решил съм да си направя още един, като тествам всякакви видове бобини. Доста се запалих и реших експериментите да продължат. По едно време бях решил да направя кутия и скала на сегашния приемник, но се отказах - губи се красотата и смисъла на конструкцията, така изглежда доста по-изобретателно.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 05 Април, 2016, 11:26:36
Обикновено детекторните приемници не се слагат в кутии, може на красива добре полирана и лакирана дървена дъска да си сглобиш красив изпипан детекторен приемник, но кутии обикновено не са типични за тези конструкции още от 20-те години. Скала освен врътка с градуировка се явява почти безсмислена, защото в зависимост от използваната антена резонансната честота на обикновения трептящ кръг свързан директно към антената се променя, т.е. не може да очакваш че 1 мегахерц да кажем ще бъде винаги на едно и също място по „скалата“. Съветвам те освен експериментите с различни бобини да промениш и концепцията - примерно магнитна връзка с антената, частично свързване на детектора и т.н. неща които още повече ще подобрят селективността, защото и прекрасна бобина с висок качествен фактор да навиеш, ако после смачкаш кръга с детектора свързан на целия кръг, или с директно свързана антена с голям капацитет, смисъла се губи, отново ще влошиш селективността на приемника.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 06 Април, 2016, 10:51:31
- Заснех и един видеоклип. Усилих звука през AUX входа на колонката вдясно и направих един прекъсвач на антената и земята. Чу се ясно Хоризонт и някакво друго чуждо радио през деня. :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 06 Април, 2016, 11:35:27
Прекрасно! Хоризонт се хваща отлично когато има проходимост явно. Иначе за клипа може би и с допиране на слушалката до микрофона ще се чуе нещо но не е сигурно. Виж в моя клип се чува нещичко.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 06 Април, 2016, 14:44:58
Снимах през телефона. Опитах се преди това да записвам от слушалките, но не се чуваше нищо. Видеоклипът може да се гледа САМО на компютър, не знам защо така. :unknown:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 06 Април, 2016, 14:50:15
Що бре, какво му е на клипчето? Аз всичко си чувам и си виждам! Браво, навя ми спомени... :) Единия от проектитв, които ме чакат е сериозен детекторен приемник, но кога ли ще го бъде не се знае.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 06 Април, 2016, 14:53:12
Мои познати са опитали да го гледат на телефона, но им е изписало, че няма достъп. На компютъра казаха, че е тръгнало. Даже и при мен така се получи. Досега не съм качвам клип, а и компютрите не са ми хоби.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 07 Април, 2016, 09:36:44
Искам да се оплача от Даката!!! Не може такова нещо!!! Снощи ме предизвика и вместо да си легна и днес да съм човек, до 2 часа съм мислил какъв детекторен да строя и съм копал в чарковете. Напълних една раница и сега са ми изсипани отсреща на бюрото и парят-парят!!! И тука в работата има 10м антена и читава земя, ох ох...  :D
Е, днес ще се строят детектори!
Схема 1 - моята от началото на топика с двуполупериодния детектор.
Схема 2 - синхронен детектор с полеви транзистор! Няма усилване, няма захранване, просто използвам транзистора като управляемо съпротивление, което се управлява от напрежението в кръга. Имам транзистори J310 с около 1.2 волта пад, ужасно много е, но просто пробвам варианта. Ако звучи добре, ще купя двойка MOSFET-и ALD110900 от някъде и ще пробвам по-сериозно. Който се интересува - http://www.creative-science.org.uk/epadmosfets.html Те имат почти нула волта напрежение на отпушване и са идеалните диоди. Ето схема:

[attach=1]

Схемата работи много просто. Транзисторът се управлява по гейт (огромно входно съпротивление и 4-5 пикофарада входен капацитет) от напрежението в/у кръга. Колкото е по-високо, толкова е по-отпушен. Т.е. synchronous slope detector. Държи се като диод, но без пада в права посока. Може да детектира до 100% модулация. Качеството е отлично. Е, аз съм с по-скапан ФЕТ, но ще видим днес! Ще кача снимки и записи.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: goldib в 07 Април, 2016, 09:49:37
 :)  ако цената е поносима  купи и за  мене   двойка MOSFET-и ALD110900
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 07 Април, 2016, 10:57:34
Успех,чакаме клипа!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 07 Април, 2016, 11:15:26
 :D Успех бабината! Пълен прОвал! Сега ми се изясни, че не само ми е къса жицата за целта, но и земното ми е едно земно... да паднеш. Пакетирам всичко и ще се действа от домашния фронт. Там и антената е антена, и земното е силно. Най-обичам така - засилиш се и тряс - стена! Нищо не ме амбицира повече.
 :drinks:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 07 Април, 2016, 11:17:32
Съвсем нищо ли не се получи? А с обикновен германиев точков диод?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 07 Април, 2016, 11:23:12
С къса антена и несигурна земя нищо няма да се получи, дори всичко останало да е вярно. Биляне, действай с по-дълъг кабел на по-голяма височина и сигурно земно и тогава успеха ти е гарантиран. Ние с удоволствие ще следим реализирането.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 07 Април, 2016, 11:26:22
А, знам си аз, построил съм над 50 детекторни приемника за последните 20 години, Дака. Ама не ме сдържа да пробвам. У дома антената е 25 метра и е вдиггната на 10 в единия край и на 3-4 в другия. Ако имах място щях да опъна Беверидж антена, това е истината, ама няма къде. Имам чуство, че са ми корозирали спойки от зимата. И 10 метра не е малко, все трябваше да вкарам нещичко. Миналото лято не беше така. Сега ще ида да взема една стълба и ще се кача да я видя.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 07 Април, 2016, 11:28:49
Мисля че не само антената като дължина ти е била малка, ами и през деня в София няма шансове да хванеш нещо с детекторен приемник. Е ако имаш наистина хубава антена ще хванеш. Но с 10 метра очевидно не.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 07 Април, 2016, 11:29:47
Какви са слушалките?
На снимката изглеждат идеални за целта, не се отказвай.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 07 Април, 2016, 11:32:51
Ако си в блок е малко по-сложно, но ако разполагаш като мене с голям терен - лесно. През деня се чуват идеално Хоризонт от Видин и македонското радио на 810 килохерца, поне при мене. Вечерно време биват заглушавани от румънските станции.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 07 Април, 2016, 11:34:00
Слушалките са КВ, яко намагнитени и супер чуствителни. Като ги наденеш на ушите и пипнеш единия банан брумят тихо! А, как ще се отказвам, просто у дома ще продължа, че имам и работа все пак. Само ще се покатеря на жицата да я огледам ей сега.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 07 Април, 2016, 11:35:06
Абе вие на Билян не му берете грижата, не му е първия детекторен приемник, никак не е тръгнал да се отказва :) просто очевидно в момента на служебното си място не разполага с нужните антена и земя. Иначе попринцип извън града е малко по-добре защото първо отъстват локалните смущения, второ е по-открито и го няма екраниращото действие на околните постройки.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 07 Април, 2016, 11:40:37
Далеч съм от мисълта, че Билян няма опит и
в никакъв случай не му давам съвети и указания.
Ама ако се получи на местоработата му, ще е
голямо постижение, особено през деня.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 07 Април, 2016, 11:41:11
Билян че ще успее - ще успее. По светло ще слуша Хоризонт, а по тъмно - румънците. Звук от приемника може да изкара по хиляди начини, но най-оригинално е с високоомните слушалки все пак. :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 07 Април, 2016, 11:49:03
На Билян така са му корозирали спойките на жицата, че го е срам! Направо са зелено-морави станали! Какво радио ще хвана, това е изключено!  :D
Аз така и така скоро ще трябва да ги свалям тия антени, че май ще сменям работата, за съжаление. И тогава ще стане тегаво много с делата денем, че тук имам много време за такива неща. На новото място се съмнявам, че ще се прибирам преди 7, а после колко ще ми е до поялници и схеми, не зная. Това тук ми беше някакъв "златен век", но всичко хубаво си има край.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ftest в 07 Април, 2016, 11:58:15
Това, че спойките на антената са корозирали, 
си е нормално и е част от занаята.
Антенно-фидерните устройства определено
се нуждаят от поддръжка.
А и в крайна сметка няма нищо вечно. 
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 07 Април, 2016, 14:29:09
При моят прием днес имаше много смушения в сигнала. После се махнаха и с изненада хванах при изцяло отворен променлив кондензатор българската емисия на радио Китай на КВ (около 7 мегахерца). :o Проверих на Селената да не би да съм хванал емисията на СВ - не. Или кръга влиза малко в обхвата на КВ, или този приемник приема някаква огледална честота. :unknown:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 07 Април, 2016, 15:02:40
Огледална честота е явление в суперхетеродинните приемници. Когато се смесят приеманата честота и местния генератор в резултат се получават 2 честоти - междинната, обикновенно по-ниската или разликата, и огледалната, т.е. сумата от двете. Например, приемаме 1МХз, местния осцилатор е на 1468кХц, получава се междинната, 468кХз и огледалната 2468кХз, която се изрязва от МЧФ и не се усилва. Основен параметър на суперхетеродинните приемници е потискането на огледалната честота (с колко децибела).
Освен това има хармонични честоти. Нулев се води основната честота, например 1МХц. Първи хармоник е 2 МХц и т.н. Много рядко има и субхармоници, например първи субхармоник на 1МХц е 500кХц, т.е. на половина.
Българската емисия на Радио Китай се предава едновременно на 2-3 честоти, като най-близкия предавател е в Албания, и то бая мощен.
Ето тук по всяко едно време може да видиш какво се предава от ДВ до КВ - http://www.shortwaveschedule.com/index.php?now=true
Можеш да избираш езици, честоти и т.н. Много полезен сайт, винаги съм си изяснявал какво чувам.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 07 Април, 2016, 21:33:25

[attach=1]
[attach=2]
[attach=3]

УУУ МАЗАЛО!! Тия румънци...
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 07 Април, 2016, 21:49:12
Станало е страхотно! Даже и аз имам скан за представяне - http://dox.abv.bg/files/listtree
Мазало от румънски станции. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ian в 07 Април, 2016, 22:38:42
Ох, как ме гъделичкате с тези детекторни приемници...! :)
Ще взема да си довърша антената и земното като хората и да си построя и аз един. :)
Поздравления колеги, за постигнатите резултати!!! :good:
Ако работеше Вакарелския предавател щяха да видят тези румънци...
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: kolev в 07 Април, 2016, 22:44:06
И мен много ме гъделичкате. Аз никога не съм правил, но винаги ми е било мечта. Само се чудя в града къде да я опъна тази антена. Между блоковете отпада абсолютно. Накрая ще пробвам с 5 метра кабел на терасата. Заземяване има добро поне — ще го вържа за тръбите.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ian в 07 Април, 2016, 22:54:36
Понеже има противоречиви мнения относно заземяването за водопровода, та искам да попитам:
Може ли да се използва успешно споменатото заземяване, за работата на детекторния приемник?
Водопровода не е от полипропилен, а само от поцинковани тръби.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 07 Април, 2016, 23:00:24
Колев, 5 метра е малко. Отиди на село и опъни поне 20 метра на по-високо, а за земно използвай водопровода или метален кол, забит по-дълбоко в земята. Струва си да опиташ. Аз с моя еднокръгов приемник хващам доста станции, има доста големи шансове и ти да успееш да чуеш нещо. Е, понякога има и много смущения в сигнала. Ако имаш добър слух, ще е доста по-лесно, ако не - сложи някакво НЧУ. :)
Няма значение тръбите от какъв метал са, важно е да са ПРОВОДНИЦИ, а не изолатори на електричен ток. При теб ще стане. При мен обаче е лошото с това PVC и затова се налага да забивам метални колове...
Може да ползваш също така и нулата на мрежата, но не те съветвам, защото има много смущения. Някъде бях чел как един "майстор" използва нулата за земно, а фазата за антена. Бях доста шокиран от знанията на този. :lol:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 07 Април, 2016, 23:23:42
Дака, нарича се "мрежова" антена и съществува от 100 години. Само дето сега не е възможно, щото по мрежата върви толкова незаконен шум, че не е истина. Аз съм ползвал такава антена за 5 ватова радиостанция и бакаше убийствено, ама през 1998 ;)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 07 Април, 2016, 23:37:03
5 метра ще е малко много малко. Тука всъщност като се замислих сега...ок, поправете ме ако греша, обаче като вземем пред вид дължината на вълната на честота 1МХц, се подсещаме, че най-малката ефективна предавателна антена без каквито и да е фокуси (бобини в основата за удължаване, капацитивни шапки и т.н.) е 1/4 вълновия монопол, или обикновенно, изолирано или не от земята 75 метрово жере. Да кажем, че това е необходимо за предаване без "фокуси"-те. За приемане е нужна толкова жица, че да има достатъчно напрежение в един смислено оразмерен трептящ кръг, че да отпушва уверено диода. Нека приемем дължината от 75 метра за репер, или 100% - най-късата правилна антена за 1МХц. Тогава 1% от нея ще са 7.5 метра. 5 метра - 0.666...%. Не става. И не защото няма да е антена, напротив. Може дори да има предимства, никой не знае в дадената локация как-какво, докато не инсталира. Но напрежението, което се индуктира, когато една вълна, чиито максимуми и минимуми в пространството са на 100 метра едни от други, и като се сетим, че атмосферата е жива вода и не спира да мърда, разбираме, че дори да докарваше достатъчно напрежение за детектора, щеше псотоянно да се губи. Трябва да се обхване повечко площ, да се гребат смело вълните и да се кефим на живота. Другия вариант е електрическата, хоризонталната съставка на полето, която можем да хванем с малка активна антена, ама на 4-5 метра над метален екран и нависоко.
Останалите дърпаме между 15 и 300 метра жици.
Нулата е заземена в мазето. За високоимпедансни схеми става за земно.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: kolev в 08 Април, 2016, 05:31:20
Ехаа 300 метра антена си е направо мечта. Ако се върже такава антена към една селена,  станциите ще са една върху друга. Аз само едно заземяване като и сложа нещата се подобряват пък какво остава и антена. Както и да е. Замислям се да направя конструкцията на приемника пък после да мисля да го пробвам някъде извън града. Имам и аз един кондензатор от веф. Ще си направя високоомни слушалки с пиезо елементи и съм готов. Ще го мисля, ама няма да е днес че денят ми започва доста рано.  ;)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 08 Април, 2016, 07:56:32
Ако забиеш 300 метрова жица в повечето приемници ще се претовари високочестотния усилвател и резултатът ще е потресаващ. Такова мазало ще стане, че нищо няма да се разбира. За Селена 5-10 метра жица + земно е идеален вариант. При мен на 25м румънските станции понякога давят ВЧУ в моята Селена. Има и още нещо, освен че ще лови станциите, 300 метра жица ще вкара ужасно много смущения. Единствения вариант за толкова мед във въздуха е антената на Беверидж, която се разполага ниско над земята, на колчета 2-метрови. Там има малко особенности, но ако се направи адекватно е уникална приемна антена. Разбира се, може и да е по-къса от 300 метра, цифрата просто е дължината на вълната на 1МХц, така ми изкочи.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 08 Април, 2016, 10:41:08
Като имаме предвид че на всяка антена половината й се явява нейния образ в земята (която за съответните вълни трябва да може да се приеме за проводник) то значи май антена по-дълга от 1/2 от дължината на вълната вече не би следвало да подобрява приетия със съответната честота сигнал, но може и да греша. Истина е обаче че на суперхетеродинните приемници не им трябва толкова голяма антена. Не са предвидени за такава и се претоварват, а след претоварване нищо вече не е такова каквото трябва да бъде и ние не печелим от това. Само добре проектиран специално за целта приемник с огромна динамика на различните стъпала и добро АРУ може да работи на такава антена, но са малко такива приемници. Приемника на Билян работи отлично, ще ми е интересно да споделиш дали има напредък със синхронния детектор макар че според мен при мосфет с 3 волта прагово няма начин да работи. А Дака, интересно ми е да видя твоя скан на обхвата, обаче в докс ми пише несъществуващ файл или папка. Я го качи пак.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 08 Април, 2016, 10:55:48
Използвам компютъра като индианец - не мога две неща да кача като хората. :D
http://dox.abv.bg/files/listtree - Виж пак дали ще стане нещо.
Изтрих видеоклипа в Youtube. Довечера ще заснема друг.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 08 Април, 2016, 11:25:50
Не, не става така. Като гледам линка, виждам следното - listtree, команда към РНР-то на докс.бг да ти покаже структурата на директориите в твоя акаунт, или с други думи - дървото с папките. Ти си ги виждаш, защото си се логнал с парола и потребителско име. Ние обаче няма как. Трябва да цъкнеш на самия файл и да споделиш линк към него, не зная как става в докс.бг. Обикновенно като съм виждал линкове натам завършват с някакъв номер от букви/цифри служебен. Най-добре в тубата клип и линк тука.
Ориго, това с образа в земята е истина, но предимно за монополи и като цяло има значение в предавателната техника. За приемане не е толкова сериозен фактор. При приемните капацитета антена-земя е голям играч. И самата земя под антената, разбира се.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 08 Април, 2016, 12:04:08
Довечера ще снимам видеоклип и ще представя приема си официално.
Колев, опъни 20-30 метра кабел на височина поне 5 метра. Залепи например найлон на местата, където ще го връзваш, за да не вдигнеш капацитета на антената. В противен случай нищо няма да чуеш. За земно използвай водопровода/парното (стига всичко да е метал) или забий метален кол (поне 1 метър дълъг) в земята.
Схеми има в изобилие. Аз с най-простата чувам задоволителен брой станции. Най-добре направи приемника като всички нас да приема на СВ. За изчисляване на кръга прочети поста на Митко на първа страница в темата.
Звук можеш да изкараш от детекторния по много начини - с високоомни слушалки, с токоизправител + телефонна капсула, с НЧУ и др.
На никого детекторния приемник не е засвирил от първия път. Нещата стават с много опити, но като се научиш става лесно.
Абе, просто прочети цялата тема отново и си взимай идеи. :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 08 Април, 2016, 12:54:57
Усещам, че има малко нужда от изясняване по антената. В двата края имате нужда от ИЗОЛАТОРИ. Не някакви варианти с найлони и т.н.

[attach=1]

Дали ще са "яйца" като горните два в ляво, обикновенни ПВЦ тръбички дебелостенни с дупки, американски тип "dogbone" или ще проварите в парафин 2 левички от твърдо дърво и ще ги лакирате след това, все тая! Но си трябва изолатор. Въжетата се напояват с много влага и дори да ви е изолиран кабела на антената, пак ще имате утечки към това, за което сте я вързали. Аз ползвам по 2 броя на всеки край, когато са яйца и се предава - ето как беше при мен преди, сега не е с тия телове, а с яко въже, но това е без значение.

[attach=2]

Антената на ляво е и предавателна, а тази на дясно ми е приемната, тогава все още непрекарана вътре. Кабелът, който ползвам за антенен е военнополеви телефонен с двуслойна изолация, и сега го има 30 лева е катушката 405 метра!!! Много е здрав и имате мегдан да режете и да пробвате бая време. Моята е още преди средата а си играх 2 месеца с разни дизайни. Има я в Елимекс.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 08 Април, 2016, 21:07:55
Нямах възможност да заснема друг видеоклип, затова качих предишния отново -

/>

http://vbox7.com/play:8d27f1f90e


Опитах отново да прикача скана в DOX. Вече го няма това "listtree" в URL-то, а само букви и цифри. Ако пак не стане, ще изпращам на когото пожелае по имейла. Абе, не съм на "ти" с качването, това все пак го правя за пръв път - http://dox.bg/files/dw?a=52a5f1bd28
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: kolev в 09 Април, 2016, 14:44:27
Днес се сетих да питам става ли за антена да се използва стоманен кабел? Подобен на този който се използва за въжета за простор. Каква му е марката на този от елимекс?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 09 Април, 2016, 14:49:41
Днес се сетих да питам става ли за антена да се използва стоманен кабел? Подобен на този който се използва за въжета за простор.
Може да се върже всякакъв кабел, стига да е проводник.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 09 Април, 2016, 19:32:55
Вярно може, основен проблем с желязото е корозията особено в точката на съединяване с проводника който отива към приемника ти. Няма идеална и вечна антена, обаче желязното въже ще ти прави още повече проблеми. Временно решение е, но няма проблем. Трябва да се опиташ да запечатиш добре мястото на съединението.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 09 Април, 2016, 19:40:20
Абе, най-добре здрав меден кабел със собствена дебела и здрава изолация. Ако радиото ще е навън, както при мене, гледай да го предпазиш от слънце/вода. Задължително един прекъсвач на антената, за да не вкараш мълня в радиото или по-лошото - в дома, ако ще се намира там.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 14 Май, 2016, 15:08:23
Днес от скука взех поялника и на майтап си направих нов детекторен приемник на терасата. Антената ми беше около 3 метра на малка височина (по-малка дори от 2 метра), а земното - колец около 70 см., забит в двора, използвах феритната антена от Билян, трисекционния променлив кондензатор от Селената, последователно на антената - кондензатор 220 pF и паралелно на входа - 1 nF. Пуснах входа през усилвател (AUX-а на един касетофон) и то взе, че засвири! :crazy: Чуха се Хоризонт и Радио Скопие. Първоначално реших, че съм чул паразитен сигнал като Колев, но не. :D Ето, че става и детекторен за сравнително далечен прием с къса антена и не много добро земно, но с усилвател. Разбира се, звука е доста по-тих от на другия приемник с идеалните антена и земя, но пак се получи нещо. :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 17 Май, 2016, 19:08:51
Искам да предложа  сега една книжка за начинаещите радиолюбители без грам познания по електроника . Току що я качих. Е не се казва "Радиото и телевизията ли - че то е много просто" но даже е написана по-разбираемо за хора без никакви познания в ерата , когато не са били измислени още транзисторите - оригинала е от Руски автори, писана е през 1951-1952г.

http://forum.antique-items.com/viewtopic.php?f=45&t=197&p=993#p993

СХЕМА НА ДЕТЕКТОРНО РАДИО:

[attach=1]

ЧАСТИ ОТ КНИГАТА:

Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 05 Юни, 2016, 00:28:18
Бих искал да попитам няколко въпроса за варианта с индуктивна връзка между трептящия кръг и антената.

1. Какво е предимството му спрямо директната електрическа връзка, селективността ли?

2. Намалената сила на сигнала ли е основен недостатък?

3. Възможно ли е използването на феромагнитна сърцевина да компенсира тези загуби?

4. Има ли начин да се конструира тороидална намотка, при варианта с индуктивна връзка, какви предимства и недостатъци има?

Възможно е въпросите ми да звучат глупаво, за което се извинявам предварително.

Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Юни, 2016, 10:00:32
Бих искал да попитам няколко въпроса за варианта с индуктивна връзка между трептящия кръг и антената.

1. Какво е предимството му спрямо директната електрическа връзка, селективността ли?

2. Намалената сила на сигнала ли е основен недостатък?

3. Възможно ли е използването на феромагнитна сърцевина да компенсира тези загуби?

4. Има ли начин да се конструира тороидална намотка, при варианта с индуктивна връзка, какви предимства и недостатъци има?

Възможно е въпросите ми да звучат глупаво, за което се извинявам предварително.

Аз лично не съм ползвал индуктивна връзка, а кондензатор. При мен без този кондензатор изчезва и звука, и селективността. Феромагнитната сърцевина не се препоръчва особено за детекторни приемници, но при мен стана нещо и с такава. Принципно за такива приемници се правят най-различни бобини. Според мен най-важните тук неща са: добра антена, сигурна земя, правилния диод (германиев точков) и качествени високоомни слушалки (колкото по-голямо съпротивление имат, толкова по-добре). Е, получава се и с трансформатор + телефонна капсула или с НЧУ (но се губи магията). Другото вече се постига опитно. При детекторните радиа ако подобриш селективността, звука намалява и обратното, т.е. няма баланс между тези два фактора. Сега нека някой друг колега с повече опит и знания да допълни. :)
Сега се сетих, че може да се свърже диода с 30% от бобината. Тогава ще ти се подобри селективността, но звука ще намалее. Скоро и аз мисля да направя някои подобрения по моя детектор.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 05 Юни, 2016, 11:31:33
Бих искал да попитам няколко въпроса за варианта с индуктивна връзка между трептящия кръг и антената.

1. Какво е предимството му спрямо директната електрическа връзка, селективността ли?

Както всяка система, антената има своя специфичен импеданс, капацитет и индуктивност, които при директна връзка стават част от тези на кръга. Когато изчислявате трептящия кръг така, че да покриете даден вълнови обхват, Вашите изчисления са базирани на презумпцията, че кръгът е НЕСВЪРЗАН към НИЩО. При това условие получавате обхвата и качествения фактор на кръга, който ви дава селективността. При свързване на антената и детектора нещата се променят, от детектора главно идва спад на селективността, но от антената - никога не се знае. Всяка антенна инсталация е различна. Височина, тип почва, тип проводник, подвеждане в сградата, сградата и другите предмети наоколо, локация и т.н. определят характера на антенната система. Когато направите връзката слаба, вие разменяте част от чуствителността за повишена селективност. Дали ще е през малък кондензатор или през допълнителна навивка е все частична връзка, въпреки че всяка си има особенностите. Най-лесния начин да обхванете с мисъл ефекта от всяка е да ЕКСПЕРИМЕНТИРАТЕ! :)

2. Намалената сила на сигнала ли е основен недостатък?

Основен, да.

3. Възможно ли е използването на феромагнитна сърцевина да компенсира тези загуби?

Феромагнитна сърцевина във входната бобина ще повичи качествения фактор, ще намали броя на необходимите навивки за постигане на нужната за кръга индуктивност и до някаква степен ще повиши силата на сигнала в детектора но САМО ПРИ РЕЗОНАНС, т.е. ако не сте настроили точно на станцията, повишението няма да е особенно чуваемо. Няма безплатен обяд.

4. Има ли начин да се конструира тороидална намотка, при варианта с индуктивна връзка, какви предимства и недостатъци има?

Тороидален входен трансформатор може да се конструира и ще си работи добре, но:
а) По-сложно е навиването;
б) За големите стойности на индуктивностите при кръговите бобини за ДВ и СВ е трудно да се намери материал за пръстен с необходимото μ, който да побере навивките. Не забравяйте, че номинално запълнения тороидален пръстен е 70%, т.е. 30% от ядрото са голи.

Възможно е въпросите ми да звучат глупаво, за което се извинявам предварително.

Няма такова нещо, въпросите Ви са не само резонни, но и съвсем правилно формулирани.

 :drinks:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 05 Юни, 2016, 11:49:38
Благодаря за отговорите!

Ще се опитам да конструирам детекторен радиоприемник с индуктивна връзка. :master2:

Съответно възникват няколко допълнителни въпроса:

1. Каква точно „настройка" се има предвид за варианта с тороидална бобина, т.е. не се ли касае за съвпадение между честотата на станцията и тази на ЦЕЛИЯ трептящ кръг? Т.е. ефект, който принципно се очаква да бъде постигнат чрез променливия кондензатор?

2. Някъде предлагат ли се тороидални феромагнити с достатъчно голям диаметър, подходящи за тази цел?

3. При този вариант, използването на меден проводник с дебелина 0.5 mm има ли предимства спрямо такъв от 0.2 mm, например?

Предварително благодаря!
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 05 Юни, 2016, 12:18:11
По въпросите Ви преценявам, че това Ви е първия детектор, моля да ме поправите ако греша.
НЕ пепоръчвам тороид за първи дизайн по няколко причини. Първо, началната магнитна проницаемост на тороида е зададена за НЧ и ако нямате с какво да измерите индуктивността на готовата бобина, няма как да знаете колко точно микрохенри сте я докарали. Второ, пълно е ментета онлайн и това, което ще си поръчате може да е пълен боклук. Трето - достатъчно голям тороид има, но има и загуби в него, не е въпрост на размер само. Има много фактори, в които няма да задълбавам тук.
Съветвам Ви да направите този дизайн - http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=7409.msg52516#msg52516, като НЕ ПОЛЗВАТЕ ТРАНСФОРМАТОРА на изхода, а си намерите високоомни слушалки.
Може да си навиете бобината на картонено руло от кухненска хартия, правил съм десетки с успех. Каква антена имате, заземяване? Съветвам Ви да прочетете внимателно цялата тема!
 :hi:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 05 Юни, 2016, 12:31:47
Темата е прочетена, многократно.

Благодаря, наистина.

p.s. целя да изградя нещо подобно, връзката е индуктивна, доколкото мога да преценя:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Юни, 2016, 13:08:50
За детекторния приемник можете да направите много видове бобини (напр. кошнично дъно или медена пита). Като за начало, ще е добре еднослойна бобина върху някакво диелектриково тяло с обикновен емайлиран меден проводник или с литцендрат. За да изчислите индуктивността, ползвайте програмата, пратена от Ориго на първата страница в тази тема. Някъде бях засичал, че има и мултицети, които могат да мерят индуктивност. Да, най-добре ще е да си намерите високоомни слушалки! Задължително трябва да има голяма антена и сигурно заземяване! Този приемник се прави с много опити и търпение. Не става от раз! Това, че изглежда елементарен, не означава, че действително е точно такъв. При него има характерни неща, които ги няма при другите приемници. Като за първи път е малко сложно, но после става лесно. Казвам го от личен опит. Както казва Ахедпродукшънс, ще стане по-лесно като прочетете цялата тема. И не само нея. В интернет има доста материал. Можете да си купите книгата от Рицаря, стига да не я е продал. Можете да разгледате и тази тема - http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1444.0. :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 05 Юни, 2016, 13:23:31
О не, това приемниче е за СВ банда, т.е. 27МХц! У нас се ползва много рядко и предимно с честотна модулация, въпреки че повечето базови и мобилни станции заводски са с АМ. На тези високи честоти нещата са много различни, не съветвам да се хвърляте там директно. Да, индуктивна е връзка, но има и външна антена и нискочестотен усилвател.
Не ми отговорихте за антената, земята, слушалките?
Измервателите на капацитет и индуктивност в мултицетите не стават за малки стойности. За щастие има ибей!
Можете да си викнете като моя LC метър, страхотен е - http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5939.msg41245#msg41245
Вградих го в комбото по-късно - http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6665.msg46350#msg46350
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Юни, 2016, 13:33:54
Не ми отговорихте за антената, земята, слушалките?

И аз Ви питам. Без качествени антена и земя, няма да успеете нищо да хванете. Вече няма мощни предаватели в тези обхвати. Пак повтарям: трябват също така високоомни слушалки и германиеви точкови диоди (може и германиев PNP транзистор да се сложи).
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 05 Юни, 2016, 13:48:55
Това обяснява малкия брой намотки.

Антената - 15 m, телен простор, на 1.8 m от тревата.

Заземяване, има два варианта - това на EVN или гръмоотвидната инсталация на къщата.

Относно диода и слушалките, даже не съм мислил да питам.  :flag_of_truce:

Ще проуча вариантите за тороидална бобина, стана ми интересно...

Обмислял ли си варианти за обновяване на измервателната си апаратура, бих се наредил за този уред...

Благодаря, отново!

73

Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 05 Юни, 2016, 14:06:12
1.8м от земята е страшно малко. От някоя стреха до някое дърво, например? Или между две сгради? Поне 6-8 метра височина няма да е зле. Простора е от тел предполагам, алуминий? Вземете си медна жица многожилна изолирана, направте си описаните в темата изолатори и си я окачете на високо. Земното на къщата какъв тип е, т.е. в колко точки е заземено, с какви колове? По принцип е за предпочитане то, но В НИКАКЪВ случай не закачайте радио-земното по пътя на гръмоотвода! САМО в най-ниската точка, т.е. при кола. При удари текат такива зверски токове (понякога стотици килоампери!) че върху един метър заземителен проводник падат много волтове. И ако сте си закачили радиото, да кажем на 2 метра от кола, то може да си получите едни хубави 3000-4000 волта в земното. Е, така и така по време на буря антената се свързва със земята ИЗВЪН къщата и не се ползва, но аз да кажа. Ако кола Ви е наблизо до стаята, в която ще си пробвате нещата, изкарайте един 4 мм2 или 6 мм2 многожилен от кола (трябва ви добра електрическа връзка, погрижете се внимателно за това) и го подведете където ще ви влиза антената в стаята. После го има описано по-назад в темата.
Ако опишете по-подробно Вашата ситуация ще можем да Ви дадем много по-точни насоки за правилно действие.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 05 Юни, 2016, 14:35:24
Не знам защо колегата си науми тази тороидална сърцевина но тя ми се струва е най-неподходящото нещо за качествен детекторен приемник. Той попита дали е възможно да се направи, но забравихте да му споменете че не дава никакви предимства даже в повечето случаи само недостатъци. За детекторен приемник е най-добре да се навиват въздушни бобини, със специални плетки които осигуряват висок качествен фактор на бобината и ако се навие и с литцендрат вече нещата са супер.
За заземителя - определено гласувам пред варианта да ползваш нулата на енергото да използваш гръмоотвода, но определено никога във време на буря защото е опасно. Дори да се свържеш за самия кол, при попадане на мълния върху гръмоотвода се получават огромни потенциални разлики спрямо земята. Той заземителния кол не е идеална връзка със земята, и земята си има импеданс и при попадане на гръм се получава сериозно разпределение на потенциал по земната повърхност около заземителя даже ако по време на буря стоиш разкрачен в близост може да те раздруса, затова казват по време на буря да се приклекне, да се хванеш за глезените и да стъппиш близо с двата крака. Та този заземител ако го ползваш само в ясно време, иначе далеч от него. Иначе си е идеален за радиото, поне е чист от ВЧ и мрежови слущения. Успех в начинанието.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Юни, 2016, 14:38:50
(...) Антената - 15 m, телен простор, на 1.8 m от тревата. (...) Заземяване, има два варианта - това на EVN или гръмоотвидната инсталация на къщата. (...)

Не знам, колега, за антената. Моята е около 40 м. на височина 5 м. от земята (но не изцяло) и хващам вечерно време много добре румънските станции. Кабелът е меден, многожилен. Понякога се чува и Видин. Кабелът Ви трябва да е добре изолиран, където се връзва за нещо. Ахедпродукшънс беше писал някъде в темата как точно да се процедира, за да не се вкара мълния вкъщи (ако там ще се намира детекторното радио). Мен това не ме касае, защото моето се намира навън. Просто му сложих един прекъсвач на антената. Но при Вас не знам как ще е. За заземяването: аз лично използвах метален кол 1,70 м., забит плътно в земята. Нямате ли вкъщи парно, водопровод? Ако тръбите са метални (не PVC като при мен), са отличен заземител. Може да се ползва нулата на контакта, но и аз не препоръчвам особено, защото не се знае как е правена инсталацията, а и без това има много смущения в мрежата. Звучи наистина опасно и заземяването за гръмоотвода. Все пак кажете какви високоомни слушалки имате. :) За трептящия кръг: моята бобина е 66 навивки с медна тел Ф 0,3 върху PVC тръба с диаметър Ф 50. Променливият кондензатор е от ВЕФ 206.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Юни, 2016, 14:45:27
(...) ако се навие и с литцендрат вече нещата са супер (...)

 :good:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 05 Юни, 2016, 14:48:31
Всяко едно от изказаните мнения се взема предвид.

Благодаря, наистина!

Определено ми беше чудно дали пък изобщо няма предимство тороидалната бобина пред останалите, че не се използва за подобни цели.

Иначе, относно недостатъците при нейната изработка, мисля че са повече от достатъчно за да откажат всеки ентусиаст. Въпросът е дали има още нещо?

Предполагам, че с такава бобина може да се постигне значително ограничаване на загубите при индуктивна връзка между антената и трептящия кръг, поне на теория.

Апропо, електрическата инсталация „на село" е изработена добре, има отделни „маса" и „нула".

p.s. предвид географското разположение, очаквам да уловя единствено турски предаватели, но за експеримента...
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 05 Юни, 2016, 18:19:14
Турски май няма много мощни в тези обхвати, поне напоследък не съм хващал. Относно тороида - не предимства извън недостатъците си НЯМА не случайно никой никога не го е правил и недостатъците не са само в изработката а и в параметрите. Само загуби във ферита ще добавиш нищо повече. Загубата на сила на звука при индуктивна връзка не е заради слаба връзка между намотките, то тя връзката при тези честоти между намотки на едно тяло близо разположени си е достатъчно добра, а загубата е заради предавателното отношение (ако антенната бобина е с повече навивки от кръговата) в противен случай дори ще имаш увеличение в амплитудата на приетия сигнал. Понякога от друга страна се търси умишлено по-слаба индуктивна връзка между двете намотки именно за да се повиши качествения фактор на кръга и да се повиши чувствителността чрез раздалечаване на намотките, тогава естествено се губи и сила на звука. Но няма такъв вариант при който хем да нямаш понижение в силата на звука, хем да се увеличава чувствителността, просто са противоречиви изискванията и ако ще да сложиш сърцевина дадена ти от самия създател на вселената няма да можеш да заобиколиш тези зависимости. Ако ги куплираш добре с тороидална сърцевина то ще имаш отново силна връзка и освен импедансното съгласуване от различния брой навивки нищо друго няма да спечелиш. Определено не си заслужава да правиш тороид, и е трудно и гарантирано ще влошиш параметрите дори да намериш хубав ферит което също е съмнително.
За заземителя - инсталацията попринцип ако има трети проводник с локален заземител при теб има някакви шансове да става, но проблем ще са всички импулсни захранвания които са свързани към мрежата у вас и затварят ВЧ контурите с Y кондензаторите си през този заземител.
Гръмоотвода не е опасен като заземител, освен в случай че се разразява гръмотевична буря, тогава обаче става много опасен.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 05 Юни, 2016, 18:43:38
Ориго, един хубав тороид с високо мю и подходящ за честотите материал ще осигури страхотна основа за кръг, не се съмнявай. В професионалните и любителските трнасивъри как мислиш е направен преселектора за 1.8МХц? На въздушни тела? :) Просто не е нито лесна, нито ясна задача.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 05 Юни, 2016, 18:43:56
Ако действително си от София, не виждам откъде ще ги ловиш тези турски станции. Провери на някой обикновен суперхетеродинен приемник какво и как се лови. Ако се чуват станциите добре, ще се чуе нещо и на детектора. Днес замених диода на моя детекторен с друг и звука се усили, даже се чуваше що-годе разбираемо и Хоризонт на 576 кХз. И всичко останало да е направено точно, диода не е ли "хубав", не очаквай приличен звук. Явно няма да узнаем какви са ти слушалките.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: styrshel в 05 Юни, 2016, 20:17:19
Споделям мнението на Ориго, не му трябват допълнителни загуби от сърцевини на детекторния приемник. Най-силен звук се получава когато сигнала се взема от цялата намотка, но заради шунтирането на трептящия кръг се влошава селективността. Затова често намотката се прави с изводи и детектора се включва към по-голяма или по-малка част, като всичко е компромис. Няма разлика дали ще има отделна намотка за връзка или връзката ще е автотрансформаторна. Истината е намотка с дебеличка жица и голям диаметър, е в рамките на разумното!  :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 06 Юни, 2016, 18:19:52
Селото е в Югоизточна България, т.е. възможно е да се уловят И руски станции.

Откъде мога да си набавя керамични изолатори за антената? Необходими ли са ако използвам проводник с PVC-покритие?

Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 06 Юни, 2016, 18:46:26
Виж отговор #255.
А, то пък не е писал Билян откъде точно могат да се купят изолаторите. Извинявай. :blush:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 06 Юни, 2016, 20:04:59
Моите зелените са от ибея, има колкото и каквито си искате!!! - http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=egg+antenna+insulaator&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xegg+antenna+insulator.TRS0&_nkw=egg+antenna+insulator&_sacat=0

У нас не съм намирал керамики, има в БФРА на сайта пластмасови, но те са огромни за предавателни антени.
ВИНАГИ има нужда от изолатори, по 2 на страна, без значение дали е изолирана жицата или не. Може да си направите и сами от ПВЦ пръчки/плоскости по-дебели, в краен случай може и от проварено в лак дърво, но там е по-сложна подготовката. Може и от дебел, да кажем 6-8мм гетинакс, абе каквото се сетите. Но яйцето е най-доброто, защото ако се строши антената няма да падне, поради засечените примки.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ONZI в 06 Юни, 2016, 22:33:51
Виж отговор #255.
А, то пък не е писал Билян откъде точно могат да се купят изолаторите. Извинявай. :blush:

Миналата година си купих от Казанлък.
Вероятно и тази година ще има.
Титла: Re:
Публикувано от: emanuilis в 08 Юни, 2016, 21:59:15
Благодарение на колегата "BatKoce" вече имам тези две платки.

Мисля да ги употребя за този проект. :master2:

Интересно, в оригиналната схема „полярността" е обърната...  :o
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 08 Юни, 2016, 22:02:05
Изглед от другата страна.
Титла: Re:
Публикувано от: dakata.radio в 08 Юни, 2016, 22:05:06
Интересно, в оригиналната схема „полярността" е обърната...  :o

И аз съм срещал в схеми диода свързан така, макар че не е правилно.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 08 Юни, 2016, 22:09:16
Причината тук е „минусовото" захранване на транзисторното стъпало, предполагам.

В случая няма да ни бърка, предвид идеята да НЕ се използва такова  :D
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 09 Юни, 2016, 07:47:22
Нищо общо няма захранването. АМ сигнала е симетричен спрямо нулата, дали ще си хване човек положителната полувълна да детектира или отрицдателната - все тая, звукът си е там. :) Просто аудиото ще е с обратна фаза, а това няма никакво значение, няма правилно и неправилно. Честита придобивка и успех!  :drinks:
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Radko в 09 Юни, 2016, 16:17:12
В този случай диодът е правилно обърнат. Тази схема е направена с едностъпален транзисторен усилвател, който се захранва от постоянната съставна на детектираното напрежение. И тъй като е използван PNP германиев транзистор, трябва изправеното напрежение да е отрицателно спрямо земя.
Подобна схема имаше преди време и с два трептящи кръга, като единия се настройва на най-силния предавател в района и служи само да захрани усилвателното стъпало, а другия трептящ кръг всъщност осъществява радиоприемането.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 09 Юни, 2016, 16:30:20
И двете платки са за отделно захранване, погледнете внимателно схемите.  :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 09 Юни, 2016, 16:42:26
На горната не ми харесва това че транзистора няма преднапрежение и диода е директно към базата,на втората ще е добре след диода да има някакво товарно съпротивление 10-20 к. да не остава диода висящ и филтражен кондензатор 10 н. към обшия край.Тия платки са от един голям комплект от десетина платки от типа "Направи си сам"Имах такъв като ученик през 70-те години на миналия век :) Там всичко си работеше въпреки скромния опит който имах тогава :) На горната платка транзистора трябва да е от типа П401-416,а на долната МП39-42.Това по спомени.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 09 Юни, 2016, 23:31:35
Стана ми интересно. Т.е. индуцираното в допълнителен трептящ кръг напрежение се изправя и подава като захранване на транзисторно стъпало?

Използва ли се някаква диодна „каскада"?
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 09 Юни, 2016, 23:45:41
В случая не, ползва се батерийка. НО ИМА такива приемници! Цъкайте тука на линковете отдолу, ще паднете от схемите! Преди години съм реализирал една от тях и направо ми висна устата, свиреше зверски добре и бая силно.
http://amfan.ru/pitanie-priyomnika-svobodnoj-energiej/
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 09 Юни, 2016, 23:55:23
Интересно, определено!

Замислям се доколко наистина „излишно" ще се окаже мястото за транзистор на горните монтажни платки...  :bravo:

Какво мислите, възможно ли е улавянето на подобна енергия около стълбовете за високо напрежение, един вид универсално захранване?

Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 10 Юни, 2016, 08:12:21
Може да се "свали" енергия под далекопровод, но нещата са много различни. Първо, там имаме 50 херца честота и приемната апаратура би била различна. Второ под далекопровод НЕ СЕ СТОИ, магнитното поле е много силно и влияе негативно на цялото тяло, особенно на жлезите с вътрешна секреция, които управляват всичко. Дори и до тези със средно напрежение не бива мног-много да се мота човек, ако не е наложително.
Енергия от ВЧ, разбирай от радиовълни, се сваля успешно в малки дози само в близост до мощни предаватели. У нас, както знаем, няма шансовете за успех са минимални. Може би някой в Русе да дръпне заряд от румънските станции...
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 12 Ноември, 2016, 21:41:34
Тъй като високоомните слушалки сега ги ползвам за друго, детекторният приемник остана без тях. На тяхно място съм решил да свържа трансформатор + телефонна капсула. По едно време така си слушах и се чуваше дори по-добре от със слушалките, но неволно резнах твърде много изводите на трансформатора и той замина в кофата. Сега намерих изходен от "Симфония", но не знам кои от петте извода в първичната намотка трябва да се ползват и дали въобще този трансформатор ще свърши работа в случая. Нека някой колега ако знае, да каже.
Събуждам "Старата велика тема", за да не създавам нова. :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ONZI в 12 Ноември, 2016, 21:53:58
Пробвай средният и единият от крайните изводи.
1000+300нав.
За говоритела другите 2 извода.
Нямаш ли изходен от транзисторен приемник.
Този копан е подходящ за лампово.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 12 Ноември, 2016, 22:19:16
Благодаря! Утре ще пробвам. Да, ясно - вторичната за говорителя (даже може и два да свържа последователно, така ще натовари още повече), а първичната - към приемника.
Предишният трансформатор, който ползвах, беше от токоизправител за "ВЕФ", сега се сетих. Даже веднъж през пролетта бях ползвал изходен от "Акорд 104" и той свърши работа, ама после го затрих някъде.

Нямаш ли изходен от транзисторен приемник.

От транзисторен нямам.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 13 Ноември, 2016, 19:29:53
Пробвах така, както Онзи каза, но нищо не се получи. :(
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 01 Януари, 2017, 16:50:12
Изнамерих един трансформатор от "Селена". За първичната намотка са синьото и кафявото кабелче. Кои кабелчета от вторичната да свържа със слушалката? А въобще би ли се получило нещо с такъв трансформатор? Преди ставаше с подобни мрежови.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2lx в 01 Януари, 2017, 17:15:16
вместо слушалки - резистор 10 килоома през разделителен кондензатор 100 нанофарада -дарлингтон усилвател. свири та се къса. могат да се използуват нискоомни слушалки или малък съгласуващ трансформатор- високоговорител . озвучава цялата стая.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 02 Януари, 2017, 18:25:43
Честита Нова година на Всички !

Бай Асене ,
В тази твоя схема на свързване тип "Дарлингтон  на транзистоите не трябва ли захранване ?
А до колкото схващам темата е как да свържем нискоомни слушалки към детекторен приемник без захранване. И ако наистина става без допълнително захранване в което много съм скептично настроен, че нещо ще се получи  предполагам транзисторите трябва да са германиеви , защото е необходимо по-ниско напрежение за отпушване на PN-прехода (Ge-0.3-0.4V) . Ако може малко повече разяснение. Иначе с захранване и то позволяващ голям толеранс от моя личен опит - (3-9) V точно тази схема е перфектна .
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 02 Януари, 2017, 19:01:30
Пак ме объркаха :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2lx в 02 Януари, 2017, 19:39:19
 Ricarq схемата е със захранване .правил съм я с PNP транзистори SFT353-323. трябва и резистор за преднапрежение на базата на първия но не консумира много.успех. LZ2XL, сложи ми другия инициал ако е нужно.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 02 Януари, 2017, 19:46:16
Споко,ще свикнат :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Ricarq в 02 Януари, 2017, 21:43:32
Извинявам се за грешката с обърквацията в никовете.

Но един въпрос нали темата е за Детекторен приемник. та  "Детекторен приемник" със допълнителен източник на захранване не се ли води вече линеен приемник ?

По добре този усилвател да се монтира в отделен блок/модул. Но не виждам много смисъл в това, защото съм гледал видео на Даката от преди около година  когато изпробваше своя детектор на двора ,да използва Aux in входа на китайска радио/USB/ Micro SD/тонколона с вграден усилвател вместо слушалки и се чуваше перфектно програма "Хоризонт".
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 02 Януари, 2017, 21:56:36
Детекторния приемник сам по себе си е с ниска чувствителност,ако се увеличи връзката с антената се вдига силата на сигнала.Селективността обаче пада или вече е никаква.Ако отслаби връзката с антената няма да се товари така трептящия кръг,ще се вдигне Q фактора му и ще се увеличи селективността,обаче вече ще трябва нискочестотен усилвател.Щом се прави като отделен блок пак си е детекторен,но с външен нискочистотен.Вярно че вече няма да е чист детекторен приемник.По нататък dakata.radio може да опита някакъв високочестотен усилвател,желателно резонансен.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: emanuilis в 02 Януари, 2017, 22:26:45
Под „детекторен радиоприемник" разбирам такъв БЕЗ собствено захранване. Колегата беше прав, когато ме попита - критичен елемент за изграждането му остават слушалките...
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Pichaga933 в 02 Януари, 2017, 22:44:13
А бре, хора схема с 5 елемента се разтегли в 7 страници.

Хайде малко по-сериозно  :D


Вместо да ползвате тия съвременни германиеви диоди, или още по-зле  шотки итн...

Ползвайте оригиналното бре: Диод направен от парче кристал "галенит"

Към настоящия момент му приписват "магически свойства" и се продава по разни езотерични магазини....
http://www.universum-esoterica.com/bg/product/159/galenit.html

Магическото в него е, че става диод от малко парче кристал от него и се е ползвал оригинално в тия схеми преди масовото производство на фабрични диоди.

https://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_radio

може да ползвате пирит и други кристали.

диода се конструира лесно .





Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 02 Януари, 2017, 23:22:50
Мале, колко много сте изписали! Един ден ме няма и изпускам всичко. :)
Да, губи се смисъла като се ползва захранване за детекторен приемник.
Вчера вечерта пробвах с този трансформатор, дето писах за него. Получи се, свирна.
Рицарю, опитите с това китайско устройство от клипа бяха само за да демонстрирам
как работи приемникът. Пробвах да запиша звука от слушалките, но не се получи. :)
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2lx в 03 Януари, 2017, 21:35:20
 сложи два смд транзистора в слушалката. ще я ползуваш за настроика . нищо не ти пречи да имаш два чифта слушалки за идеята. с усилвател и без.приемника си е пак детекторен.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: Yassen в 03 Януари, 2017, 22:02:31
Пробвал съм с галенит и заострена стоманена пружина в детекторен приемник. Трудно му се хваща точката на чувствителност но става. Обаче е значително с по-лоша характеристика на прехода от германиев точков диод. Най-добра чуствителност съм постигал германиев точков руски диод Д2, малко по-ниска с българските SFD и още по-зле с шотки силициев. С галенита се постига нивото на шотки диода приблизително. За да става за употреба детекторният приемник трябва да има добавено поне едно транзисторно стъпало за да вдигне нивото. От там може да се включи в AUX вход или пък в компютърни колонки. Само с трансформатор без външна енергия ще трябва огромна антена. Поне аз съм стигал до тези изводи след експерименти. Може би някога е ставало без добавено стъпало, но да не забравяме преди години какви СВ предаватели имаше.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: ahedproductions в 04 Януари, 2017, 07:17:02
Галенит съм правил във фурната от оловни стружки и сяра. После се чупи да има лъскава страна и със заострена пружинка се дири точката... Но да имаш под ръка германиев точков и да се занимаваш с тоя зор - не го разбирам. Който го е правил знае колко е пипкаво и трудно за постигане на добър резултат. Чуствителността е макс 30% от точковия.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lz2xl в 04 Януари, 2017, 17:22:58
Освен това при галенита бързо се окислява контактната точка.За това имат и пружинка и след всяко включване се търси нова точка на детекция.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lampamp в 21 Февруари, 2017, 01:30:01
Имам едно питане, чета темата от началото искам отдавна да пробвам с детекторен приемник.
За да не пускам нова тема за сега искам да питам
Има ли колеги покрай Велико Търново? 
Ще мога ли да чуя нещо в тоя район с такъв приемник?
Имам някой друг кондензатор и диоди от които мисля, че двата по големите са такива германиеви точкови. Нямам високоомни слушалки.  Имам тел едножилна пелке ама е тънка към 0.12мм. Имам и емайлирана всякакви размери.
Прилагам снимки на наличните части в атача. Ако е необходимо ще си пусна нова тема.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lampamp в 21 Февруари, 2017, 08:38:57
Тая сутрин пред работа пробвах и хванах хоризонт на средни вълни с добро качество без смущения. От Стражица ВТ област съм. 
Това от кой предавател е.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 21 Февруари, 2017, 08:44:46
От видинския - единственият средновълнов в България. Пробвай довечера, когато "излязат" румънските. Те се ловят перфектно в голяма част от страната, в пъти по-добре от "Хоризонт"
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: lampamp в 21 Февруари, 2017, 10:15:18
А хващаше и доста други, беше си наситено. Мен ме интересуват повече руска реч и българска
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: dakata.radio в 21 Февруари, 2017, 12:51:20
Май има няколко руски станции на СВ. Български - само "Хоризонт" от Видин. Всичките останали са най-вече румънски.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: origo в 21 Февруари, 2017, 15:17:36
Абе ако не се лъжа транс световно радио на СВ се хваща доста добре и има емисии на български. Това по спомени може и да греша за емисиите на български но нещо такова ми е останало в главата.
Титла: Re: Детекторен радиоприемник
Публикувано от: bobi mw в 21 Февруари, 2017, 20:40:42
Транс Световно Радио още излъчва на български език през зимното часово време от 20.00 до 20.30 а лятно часово време 21.00 до 21.30 1548kHz.Предавателя е в Молдова