Форум за любителите на Стара електроника

Телевизионни приемници => Колекции => Темата е започната от: FAMICOM_87 в 22 Септември, 2016, 02:37:40

Титла: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 22 Септември, 2016, 02:37:40
Здравейте, сдобих се преди извесно време с една Оперка и я изчистих.
Има като цяло доста запазен вид с изключение на няколко драскотини по лака и малко отчупено от решетката за говорителя както и изтърбушен такъв .(случи се докато се опитвах да о развия, отплесна ми се отвертката) :(
Образат също е леко "люшнат" на една страна иначе е със доста задоволително качество, нищо, че не може да се докара контраст като хората.
Направил съм видео и снимки :)

Имам няколко запитвания :
Как да подкарам звук и да оправя образа, да не е наклонен, и евентуално да увелича контраста?
И има ли лесно и бързо решение за драскотините без махане изцяло старият лак и лакиране на ново.
Ще снимам и от вътре ако имате желание да видите как съм го изчистил :)
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: paulwhite в 22 Септември, 2016, 10:41:51
Поздравления!
Изглежда леко ти е завъртяна отклонителната система. Разхлаби я и я нагласи.
Драскотините ги намажи с ленено масло.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: radio-hobi в 22 Септември, 2016, 14:38:17
Супер е Операта !  Снимай я и вътре да й се порадваме .  :)
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 22 Септември, 2016, 15:16:49
Благодаря , от къде да намеря ленено масло и как точно да наглася отклонителната система?
Ще снимам и от вътре :) тамън ще ми кажете какво точно да направя  :hi:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: dakata.radio в 22 Септември, 2016, 23:19:45
Браво! Телевизорът изглежда страхотно! Щом премахнеш драскотините по кутията, тогава ще си без грешка. Аз лично мисля, че ще е по-добре, ако я изшкуриш и лакираш наново, но по принцип ти си знаеш. Относно контраста - поразръчкай врътките на телевизора и може да се пооправи. Я кажи как изкара картина, че ми е интересно. :)
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: dakata.radio в 22 Септември, 2016, 23:36:19
(...) малко отчупено от решетката за говорителя както и изтърбушен такъв (случи се докато се опитвах да я развия, отплесна ми се отвертката). (...)

Преди имах една решетка от "Опера", но за жалост я затрих някъде. :mad:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: origo в 22 Септември, 2016, 23:43:25
Картина е изкарал на първо място с изправен телевизор дака, по нататък другите подробности. Вижда се че подава сигнал от вградения метров модулатор в конзола Нинтендо.
Отклонителната система се държи за шийката на кинескопа с една кръгла скоба. Разхлаби я така че отклонителната система да може да се върти свободно и както телевизора работи внимателно завърти отклонителната система около оста й да постигане на хоризонтален образ. После стегни отново скобата (не прекалявай със стягането). Само нека се намесят по-започнатите от мен дали това извъртане на образа не може да се получи и от разбутан йонен уловител? Защото съм чувал че ако той се разбута може да се съкрати доста живота на кинескопа и ако е от него е добре той да се намести.
Звук ще изкараш като пренастроиш един метров модулатор да излъчва звука на 6.5мегахерца а не 5.5. Не те съветвам да монтираш в ТВ приставки звук или да пренастройваш неговия канал за звука, но все пак това е лично твое решение.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 23 Септември, 2016, 12:19:04
dakata.radio, благодаря за идеите , но но ми се жули и лакира на ново защото фабричният лак е много запазен не е напукан, не ми се ще само за няколко драскотини на ново, а и няма да успея така добре да го лакирам .
Врътките ги смазах с рециново масло , те не се отварят затова със спринцовла капнах там където илиза оста от самата връцка и едвам едвам влезна и има малко подобрение.
А колкото до картината, ами конзолата си има RF модулатор с ключе отзад (канал-3 канал-4) телевизорът успява да улови канал 4, канал 3 лови ама между 2 позиции на врътката тоест не може да извадя картина ако не го напъвам без да е щракнал. Така,че всяка конзола която има такова ключе става. Успях да подкарам също така PONG конзола швабска, супер нинтендо и нинтендо 64 :)) (първото беше N64 което успях да подкарам хахах) Куриозът е че атари 2600 конзолите дето имам са с ключета (канал-1 канал-2) и съответно не мога да ги подкарам  :D

Origo,  благодаря за помоща пращам снимки , да ми покажете какво точно да направя, ако може да го обясниш малко по като за прост човек, че да разбера кво точно да сторя  :blush:
на снимките се вижда и един кондензатор където едното му краче виси във въздуха, така го заварих, какво да го правя (този дето е най ляво на снимката на, която се виждя целият въздушен монтаж)?

 :flag_of_truce:




Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: didov в 23 Септември, 2016, 13:32:27
За отклонителната система, разхлабваш ето този болт. Хващаш с ръка корпуса на системата, и по посока на часовниковата стрелка завърташ съвсем бавно и малко. После стягаш болта, но не много. Има вероятност да са се скъсали вътрешните връзки, които държат феритите. Но първо пробвай с завъртане на системата. Йонния уловител, другата скоба по назад не я пипай.

Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 23 Септември, 2016, 14:12:33
много ви благодаря, момчета :) идеално стана !
Ето и снимка прилагам, сега остана само да видим как точно да го накарам да извади и звук :)
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 23 Септември, 2016, 14:38:36
токущо снимах и материал как лови радио  :lol:

http://www.vbox7.com/play:464404db32

:help:  8) :master2:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: Radko в 23 Септември, 2016, 16:08:32
Относно контраста: На Оперите регулаторите за яркост и контраст се задвижват с корда чрез палците под регулатора за звук и тон - контрастът, и под превключвателя на каналите и фината настройка - яркостта. Често се случва тази корда да се скъса и съответния регулатор да не действа. Ако при въртене на палеца за контраст няма промяна в изображението, то вероятно да е скъсана кордата му. Тогава може на ръка отдолу да се завърти съответния потенциометър и да се установи максимален контраст и така да работи.
И един съвет - винаги върти каналния ключ само по посока на часовата стрелка - иначе рискуваш да счупиш някоя пластина на реглетите.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 23 Септември, 2016, 17:31:26
Radko, благодаря за съвета ще въртя само по часовниковата стрелка :) иначе кордите са съвсем наред, контраста и яркостта са ми до край, просто се чудех дали е възможно да се подобри още, и фокуса ми е до край , но сигурно това си въсможностите на този екран :)
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: origo в 23 Септември, 2016, 20:41:03
Просто вероятно е тръгнал вече кинескопа. Може да се барне малко ускоряващото напрежение (не се сещам кой тример беше) и да се увеличи яркостта. За контраста може да видиш дали видеоусилвателя е в ред, но може и проблема да е пак в кинескопа. Гледам че кондензаторите са оригиналните хартиени - чудя се как работи все още с тях. Имай едно на ум че ще трябва смяна рано или късно. Откачения кондензатор мисля че беше филтриращ за някакво постоянно напрежение - вероятно е пробил или силно утечен и увлича напрежението и затова е откачен, срещал съм и друг път там в тоя район на шасито откачен кондензатор, не е фатален попринцип и затова си позволяват да го оставят така, естествено аз те съветвам да го подмениш. Ще попрегледам по схемата тези дни да видя дали ще го идентифицирам кой е. Кажи междувременно с каква стойонст и за какво напрежение е.
За звука - няма да ти е лесно да постигнеш това което искаш - и двата варианта са трудни - пренастройка на вградения в конзолата модулатор (едва ли ще искаш да бъзикаш конзолата) и монтажа на приставка звук в лампов телевизор също е по-трудно заради липсата на подходящо захранващо напрежение за нея в телевизора.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: радиото в 23 Септември, 2016, 20:58:12
много ви благодаря, момчета :) идеално стана !
Ето и снимка прилагам, сега остана само да видим как точно да го накарам да извади и звук :)
Операта е перфектна . Много благи ''снежинки'' прави . За звука  Сложи си едно адаптерче за 10-  на волта , слагай приставката за 5, 5 мхц , и това е .
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 23 Септември, 2016, 22:11:29
origo, на въпросният кондензатор се виждат на снимката параметрите, но са поизтрити и не мога да ги разчета много добре, ако някой от вас може ,нека каже къде трябва да се пойне откаченият край и ще го подменя :)
радиото, тази приставка за която говориш за звука кво представлява по-точно може ли снимка?
Аз като се замисля в конзолата има една връцка точно за звука в RF модулатора, ще пробвам, ако я развъртя да видя дали ще стане номера, но това не е вариянт, щото требе, да връцкам пак, ако поискам, да я включа към другият си телевизор, не е вариянт, но за пробвата си заслужава.
 :master2:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: origo в 23 Септември, 2016, 23:15:52
Не връткай врътки! Не е сигурно че е за това за което си мислиш. Пренастройка няма да е нужна повече защото много малко от съвременните телевизори не поддържат 6.5 мегахерца честота на звука, т.е. като я настроиш на 6.5 даже по-универсална ще стане, но както ти казах не пипай без да си сигурен какво правиш защото може да скапеш модулатора.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 23 Септември, 2016, 23:26:57
origo, о няма проблем връцкал съм тая врътка и преди на фамикома, който е NTSC щото идва от братята японци, там ми шущеше малко на телевизора и по тоя начин се орпави (телевизорчето дето си зяпкам е едно филипсче мултирегионно фаща всичко живо NTSC/PAL от началото на 90те години е, железен!!! до ден днешен бачка и единственият ремонт, който съм му правил беше подмяна на изсъхнал кондензатор за всичките тия 25 години, до ден днешен картината му е перкефтна! )
Така, че както викаш ти, ако би работела хем на операта хем на всичко останало, бих пробвал още сега :) стига връцката да позволява мърдане с мегахерц (нали от 5.5 трябва да стане 6.5)

EDIT:

Ех пуста му работа нямам достъп до връцката на NESката , това не е моята конзола но от този ъгъл се вижда ситуацията:

https://ancientelectronics.files.wordpress.com/2013/02/nesm3.jpg

тази дупчица от ляво на кондензатора при модулатора несъвпада с дупката на платката , как може толкоз куцо да го направят и това е във всички региони и ревизии на този модел! Смотана работа...   :mad:

Вижте на Famicom а колко е достъпна тази част с връцката/те независимо от ревизията

http://farm4.static.flickr.com/3026/3023827066_fb2757bc65.jpg?v=0



Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 24 Септември, 2016, 00:13:48
намерих става раша тема точно и по моят въпрос, имам даже същото видео сендерче  :D

http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=696.0

но там май пак не стигнахте до някво окончателно решение как да стане номера хем да има звук хем картина ...


EDIT:

Origo,  ето тук даже пак е имало подобна тема в един от коментарите ти (предпоследният) е точно моята ситуация :)

http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5343.0

Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: vilsa в 24 Септември, 2016, 15:10:38
Почти всичките съвети за : яркост, контраст, хоризонталност на образа, въртене на тримери в монтажа (абсолютно забранено за некомпетентни), пипане на йонния уловител, развинтване на скоби на шийката на кинескопа, "изкарване на звук", търкане и лакиране наново, са толкова некомпетентни съвети, че просто човек да се чуди тези "съветници" имат ли нещо общо с Радио-Телевизионната Техника. От тези "съвети" телевизорът най-вероятно ще бъде повреден и вероятно и необратимо. Моят съвет е да не пипаш нищо повече, особено от съветите на "съветниците" тук, с изключение на Радко. За звука : звуковия му канал е конструиран и настроен за звуковия стандарт, известен с инициалите ОИРТ. Това е стандарта на социалистическите страни в близкото минало. Неговата честота е отклонена от видеосигнала на 6,5 мегахерца. Вие му подавате друг вид сигнал, най-вероятно отклонен на 5,5 Мхц. Няма да получите резултат при никакво ровене в звуковия канал. Просто трябва да се постави друг, паралелен звуков междиночестотен канал (само от специалист !)Телевизорът Ви е почти непоправян. Има сменен само един електролитен кондензатор и много вероятно са сменявани няколко лампи, със сигурност PL36, PY88, PCL82. За да работи продължително време (нормална експлоатация) е необходимо да му бъдат сменени абсолютно всички кондензатори, особено тези в отделите на ХО (хоризонталното отклонение) ВО (вертикалното отклонение и крайното стъпало на звук.  При сегашното му състояние не бива да го включвате за повече от 15 - 20 минути. Той е само за демонстрации. В противен случай, ще започнат повредите, лампи, бобини от ТХО. Намерете си възрастен телевизионен техник, който да извърши реставрацията на електрониката.  Сега видях, как въртите копчето на каналите на ляво (обратно на часовниковата стрелка) Абсолютно забранена операция - ще счупите пера в реглетата на каналния и всичко ще свърши ! Върти се САМО НА ДЯСНО - ПО ПОСОКА НА ЧАСОВНИКОВАТА СТРЕЛКА) Ако все пак ги счупите, обадете ми се - аз мога да Ви ги поправя.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: origo в 24 Септември, 2016, 22:59:22
vilsa душице златна, научи се на колегиално отношение и уважение и избягвай да квалифицираш хората и съветите им без да ги познаваш. Ти си знаеш Радко (нищо против него) и само неговите съвети стават а другите са пълни глупости. От най-общите неща които са писани в темата кое по-точно е глупостта която ще повреди телевизора? А че трябва да се пипа телевизора от специалист съм съгласен, но никой не може да спре човека да си го пипа негов е. И наистина за ПТК само на дясно, имам горчив опит с въртене на ляво, то беше една история там която ще разкача някой път в друга тема в общия раздел.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: Radko в 25 Септември, 2016, 09:16:42
А, той vilsa (Savov, Gogoznaemnogo, Мицанка, Интермаш, Григор Савов, и др.) и мене ме нахоросва - бил съм маймуноид, идиот, подлога на модераторите, и други подобни .
Не знам при толкова злоба, как общува с другите хора около него в реалния живот.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: Gabo в 25 Септември, 2016, 11:02:00
Колеги, моля да пишете по темата!!!!!!!!
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 25 Септември, 2016, 20:59:45
леле за 2 дена ме няма и какв се е изписало ....  :master2:

Въртенето нядясно още преди няколко коментара ми обърнаха внимание благодаря за кето!
:) странно, че не го забелязах тоя тънък момент в самото упъртване на телевизора.
Колкото до продължителността на работа, то аз самият едва ли ще издържа да го гледам повече от 20 минути хахах и кой първи ще се спомине аз или той, ако го гледам по дълго :D

Благодарен съм, че ми показахте къде да пипна, че да изправя образа и се получи.
Внимателно завинтих без да натягам много, то му трябва колкото да се държи има си няква гума все пак.
Контрасти и такива неща отвъд ония връцки долу не бих пипал, както и жуленето и лакиранеот на ново, просто не бих успял да го лакирам така добре както е фабрично и то всичко туй за няколко драскотини не си заслужава :)

Не ми се ще да пипам вътре в телевизора  :master2: , няма ли начин с TV сендерче да му изпратя образ и звук с точните честоти, че да приеме и 2те със задоволително качество?
Скотро ще му подменя решетката един приятел има да ми даде,  даже и говорилтел. :hi:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: lz2xl в 25 Септември, 2016, 23:05:48
Те тия врътки дето са отвън на кутията,няма значение дали са отдолу или отпред са си за въртене от "потребителя" тая нова думичка някак не се вдява със тоя телевизор на преклонна възраст :) Вътре ако не знаеш кое за какво е,по добре недей.Сендери имаше преди години,аз съм виждал такива преди 20-25 години които излизат на метровия обхват.Някъде около втори канал на твоя телевизор,ама как се казваха и какви бяха? Някой от по старите ако си спомня да помага.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: origo в 26 Септември, 2016, 20:49:40
Че какво ще ти стане мислиш ако го гледаш дълго? Нищо. Ти да не мислиш че излъчва повече рентгенови лъчи от стандартен съвременен CRT телевизор?
За сендерите - да възможно е и именно това е правилният начин лично според мен. Но такъв сендер аз ще си направя, готов не знам от къде. В Конрад имаше едни китайски боклуци, но звука беше на 5.5 а пренастройката не става с въртене на тример а подбиране на стойността на един дросел тъй че...
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: радиото в 26 Септември, 2016, 22:37:09
 :alko:
Че какво ще ти стане мислиш ако го гледаш дълго? Нищо. Ти да не мислиш че излъчва повече рентгенови лъчи от стандартен съвременен CRT телевизор?
За сендерите - да възможно е и именно това е правилният начин лично според мен. Но такъв сендер аз ще си направя, готов не знам от къде. В Конрад имаше едни китайски боклуци, но звука беше на 5.5 а пренастройката не става с въртене на тример а подбиране на стойността на един дросел тъй че...
Не мога да намеря платката - приставка. С един транзистор е , бобина и два кварцови филтъра .
На 5, 5  и 6, 5  . Около 95 година беше заринат пазара с тях . И ставаха на ВСИЧКИ телевизори .
Това имах предвид . А иначе става и с НОВО  мчу ,  И такива има приставки - с интеграл  и ключ .
Имам готова приставка - лампова , правил съм я преди години . Колегата ако иска ще му я подаря . Трябва да си я постави
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 26 Септември, 2016, 22:57:40
Че какво ще ти стане мислиш ако го гледаш дълго? Нищо. Ти да не мислиш че излъчва повече рентгенови лъчи от стандартен съвременен CRT телевизор?

хаха , ами просто не е особенно приятен за гледане, не че е по вреден от по-съвременните CRTта.

До Радиото:
Благодаря за предложението, ще ме светнеш ли за какво иде реч как изглежда и как се поставя :)
А впрочем някаква простичка или не толкоз простичка схема за самоделен сендер на 4рти канал дали не може да се изрови да пробвам да скалъпя :) (понеже конзолите ми доста добре се ловят на 4ти - отзад на конзолите ,който са с ключе за CH-3 CH-4)
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: радиото в 26 Септември, 2016, 23:05:18


Утре ще снимам , и ще потърся схемичката , и как се поставя . За сендер за определен  канал нямам инфо , щото не съм правил .
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 26 Септември, 2016, 23:14:54

Утре ще снимам , и ще потърся схемичката , и как се поставя . За сендер за определен  канал нямам инфо , щото не съм правил .

Супер благодаря ти много!  :hi:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: gruyo в 27 Септември, 2016, 00:19:28
Брато  беше  направил схема за 6.5-5.5 Демек за   Сърбите   ..за  Опера   беше   го  направилс ЦК   ключн   и  неква  ламба ...тва  беше  по  времето    когато  3/4  от    тук   присъстващие  са си  играли в  пясъка .Мога  да  ви  разказвам   но   не ме   кефите !!
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: origo в 27 Септември, 2016, 12:09:21
Схеми на сендери в нета бол, но не знам ако нямаш опит във ВЧ техниката до колко ще се справиш с изпълнението на такава схема. Тази схема ми привлече вниманието с простото си изпълнение с една ИС и много малко ВЧ компоненти извън нея:
http://electronics-diy.com/tv-audio-video-transmitter.php (http://electronics-diy.com/tv-audio-video-transmitter.php)
Не съм проверявал дали чипа е намираем, но изглежда обещаващо. Има и с транзистори но така или иначе ти казвам че оживяването на такава макар и проста на вид схема не е съвсем лесна и постижима задача за начинаещ.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: simeon_ivanov в 27 Септември, 2016, 12:23:47
Приставка за звук 6.5 -> 5.5 (или обратно) има тук (http://www.hit-electronics.com/za-vas-tehnici/rezervni-chasti/drugi-rezervni-moduli-grupa/pristavki-zvuk-original-8975.htm).
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 30 Септември, 2016, 12:21:12
Приставка за звук 6.5 -> 5.5 (или обратно) има тук (http://www.hit-electronics.com/za-vas-tehnici/rezervni-chasti/drugi-rezervni-moduli-grupa/pristavki-zvuk-original-8975.htm).

А как се връзва таз приставка :) ?
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: радиото в 30 Септември, 2016, 14:12:32
 :unknown:
А как се връзва таз приставка :) ?
Ето за това писах . Направи и захранване . От отоплението на подходяща  лампа - около 10 - 12 волта . Ще мериш къде има , там . Сложи един грец , и един голям кондер .  Един АКТИВЕН край имаш на тая приставка  Лепиш на входа на МЧУ за звука -- и готов си . Може да се наложи да врътнеш  филтъра малко . Уреди за тая цел не ти трябват . Това съм го правил и действа . И съвсем добре става .
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: simeon_ivanov в 30 Септември, 2016, 14:18:46
Същата приставка е оригинално от 6.5MHz към 5.5MHz. За да я направиш 5.5MHZ към 6.5MHz трябва да размениш ПАВ филтрите.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: Radko в 30 Септември, 2016, 15:14:18
За захранване на приставката може да се вземе напрежение от катода на крайната лампа за вертикално отклонение или крайната за звука, като се прекара през 200 - 500 ома и се подпре с ценеров диод за 12V.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: origo в 30 Септември, 2016, 16:30:18
Да, наистина това е добра идея. Принципно аз не бих вкарал полупроводници в този телевизор, още повече че не се налага според мен, но решението си е на собственика.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: радиото в 30 Септември, 2016, 19:57:54
Да, наистина това е добра идея. Принципно аз не бих вкарал полупроводници в този телевизор, още повече че не се налага според мен, но решението си е на собственика.
''Операта'' , си е с полупроводници в изправителя .  Анодното е със селенов изправител .  Та няма да е , нещо кой знае колко иновативно  , да се ползва диод за приставката.  :unknown:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: origo в 30 Септември, 2016, 21:11:41
А, не визирах диода а визирах самата приставка с транзистора в нея или каквото там имаше. А иначе за полупроводниците съм съгласен - фабрично има, има и германиеви точкови диоди в дробния детектор и схемата за хоризонтална синхронизация по спомени.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 30 Септември, 2016, 23:17:17
благодаря, но може ли, ако на някой му се занимава, да ми я нарисува тая схема къде точно се връзва в какво место на телевизора, захранването по-скоро бих го взел от отделен адаптор, да не базикам ламбите, че не смея там нищо да пипам,  :master2:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 03 Октомври, 2016, 15:33:44
Сдобих се със здрава кафява решетка и говорител  от друга "стерео" опера обаче....
прецакняяяяя  :mad: ???  :(
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: bobo1273 в 04 Октомври, 2016, 02:20:32
Интересно, мислех си, че решетките и говорителите на оперите са с еднакви размери.  :o
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 19 Октомври, 2016, 00:26:41
https://www.aliexpress.com/item/SB-168-AV-RF-converter-6-12CH-AV-switch-RF-modulator-set-top-box-modulator/32390163746.html#!
Това чудо дали ще стане :) как мислите?
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: styrshel в 19 Октомври, 2016, 08:25:36
 :good:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: origo в 19 Октомври, 2016, 11:18:06
Да, това нещо със сигурност ще ти свърши работа, но не очаквай високо качество. Имам такъм МНОГО подобен, вътре е с ИМПУЛСНО захранване което е абсурд да го сложиш за това миливатно приложение и носещата на звука на моя беше 5.5 мега. Тук са изредени всички стандарти за носеща на звука, не става ясно реално коя е истинската (освен ако има възможност за пренастройка с някакъв тример) (моя нямаше). Така или иначе си заслужава да го купиш и да видиш. Може да питаш продавача как стоят нещата с носещата на звука и какво значат тези изброени различни честоти. Успех!
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: радиото в 19 Октомври, 2016, 14:37:13
Защо се задълбавате с тоя звук ?  Сложи му една приставка за 5 лв . и приключваш  със звука .
Щото , се получава -  вместо да изрежеш апендикса , да си смениш червата ?  Образ на казано .
Аз не знам когато някой иска да има ,  ''говор на сърбите '' , да съм му предлагал да си купи конвертор ? 
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 19 Октомври, 2016, 15:43:18
 origo, ами да и аз се чудя дали вътре има ключе за смяна на тези честоти изброените. Друго ме притеснява, че нали Операта е уж от 1рви до 12ри канал, но всичките ми конзоли, който имам. работят само на 4рти канал, (онези от тях дето си имат ключе 3ти - 4рти) на 3ти лови ама между 2 позиции на врътката на телевизора така ,че не го броя за работещо. а конзолите ми с ключе за 1рви и 2ри канал никакви не ги вижда!. та малко се опасявам, че тая джаджа няма този 4рти канал,който знам, че със сигурност работи, а почва от 6ти нагоре.
Радиото, ами бих пробвал с тази приставка дето сте ми показали евтинка е, ама никой не ми дава нагледна начертана схема къде да го вържа в операта,а от обясненията ви да си призная нищо не разбирам ,твърде професионално ми обяснявате  :blum1:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: радиото в 19 Октомври, 2016, 15:51:16
Довечера ще потърся схема на опера и ще ти начертае как точно да го свържеш .
Ако не ме предвари някой колега дотогава ...   :master2:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 19 Октомври, 2016, 15:53:53
ок благодаря! :)  :hi:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: lz2xl в 19 Октомври, 2016, 17:16:00
Точно,даже няма да пипаш звука на Операта.Има си 6.5 мхц.Взимай :good:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: dakata.radio в 19 Октомври, 2016, 19:02:57
Да, по-добре остави телевизора в оригинален вид. Купуваш модулатора, свързваш го към антенния вход и си готов. :)
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: vilsa в 19 Октомври, 2016, 22:05:32
Едно на десет хиляди е  да се намери в наши дни ОРИГИНАЛЕН, НЕБЪЗИКАН ОТ "МАЙСТОРИ" И РАБОТЕЩ ТЕЛЕВИЗОР "ОПЕРА", и момчето, вместо да оцени "късмета" си, не е ясно защо се стреми да пуска на него глупости и да прави от него "видео-играчка". Този телевизор, в това му състояние, оценен и с уникалността си не трябва да бъде докосван. Предвид ликажните му кондензатори (абсолютно всичките), трите силови стъпала не работят в нормален режим. Това са Хоризонтално Отклонение, Вертикално Отклонение, Крайно Стъпало на Звук. Работата на телевизора повече от десетина-петнадасет минути може да доведе до повреда на крайните лампи на трите стъпала, което все пак не е най-страшното. Най-страшното ще настъпи, когато изгори повишаващата бобина, а след нея и товарната на ТХО-то и с това се прекратява завинаги атракцията с нещастния телевизор. По-горе написах за изключителното неадекватно поведение на участващите в тази тема, които раздаваха съвети на момчето как по-бързо да унищожи този уникат ! Моята забележка не беше възприета от никой (за просташкото поведение на ориго и радко очаквам обяснения и извинения) и съветите продължиха. Дерзайте "колеги". А момчето нека знае, че има уникат в ръцете си и че е на милилметри от загубата му. Единственото, което трябва да се направи е телевизора или да не се пипа или да се даде в ръцете на истински реставратор, не по-млад от 60 години, което е гаранция, че той е работил в младостта си върху такава техника и по-специално разбира технологията на ламповите телевизори ! Моите уважения към "сегашните ТВ техници", но ламповата телевизионна техника не им е много ясна, пък и кинематиката на Операта не е за всяка уста лъжица. Момчето да не забравя, че шасито  се офазява и този факт е извънредно опасен и за живота на бърникащия в телевизора.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: dakata.radio в 19 Октомври, 2016, 23:30:34
Г-н Савов, не знам защо Ви доставя такова удоволствие да обиждате, но повярвайте ми, на нас не ни е приятно. Ако имате да споделите нещо по темата, споделете, но ако не - просто не пишете нищо, не е нужно да създавате конфликти. Ние въобще не сме длъжни да четем вашите гневни, злобни коментари. Вие тръгвате за втори път да разводните темата напълно умишлено с Вашето невъзпитано поведение, а защо - не се знае. Ако не Ви харесва този форум и членовете му, ще Ви посъветвам най-приятелски да не го посещавате.
По-добре телевизорът да бъде съживен и да излезне от него картина и звук, отколкото да стои като някаква стара и непотребна вещ в мазето.
Не искам да го приемате като заяждане, а като приятелски съвет.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: origo в 20 Октомври, 2016, 12:51:53
Абе преди нямаше ли един Григор Савов? Сега това друг Савов ли е че е Валентин? Както и да е. Аз за „просташкото“ си поведение давам веднага обяснение - когато някой без обосновка квалифицира моите съвети като „непрофесионални“ и „глупости“ се дразня и затова може мнението ми да Ви е прозвучало „просташко“. А извинения ще получите когато и аз получа от Вас такива.
Иначе във мнението Ви има истина за телевизора и сте напълно прав че трябва да се пипне от професионалист, но напълно не съм съгласен за възрастта като критерий за компетентност в която и да е техника. Така че това „над 60“ трябва според мен да се махне и да остане само че човека трябва да е специалист в областта на ламповите телевизори. И никой тук не говори за техници (поне аз) трябва си читав инженер с добро познаване на тази техника и процесите протичащи в нея.
Относно разсъжденията за каналите, „между две позиции на барабана“ и т.н. от всичко това си личи че трябва профилактика на ПТК да се изчистят пъпките и пластинките, ако трябва да се оформят (ако са деформирани), ако липсват реглети за каналите да се добавят (имай предвид че на тези ПТК един от каналите си е празен заводски не се сещам 3-ти канал ли беше) но останалите при адекватно настроено ПТК трябва да са активни.
Но сега не казвам че тези неща трябва да си ги правиш сам - просто едва ли ще стане без да нанесеш повреда.
Приставка звук - сравнението със сръбската ТВ на времето няма нищо общо със сега. Сега сигнал в ефира за тези ТВ няма, и така или иначе те работят като сигнал се подава от външен източник. Все е тая дали сигнала ще се подава директно от една кутия, или от две кутии :) така че ОСОБЕНО сега съм против да се слага приставка чисто концептуално. И не мисли че слагаш приставката и всичко заспива - правил съм опити за приставка звук на Юность 603 слагам я настройвам я излиза 5.5 звука, обаче звука на 6.5 се разваля, и така не можах да го накарам да работи и по двете системи читаво, та не очаквай и тук да стане от раз. Много често общия МЧУ и МЧУ звук са вече твърде разстроени от годините и лепването на приставката рядко решава проблемите. Но телевизора е твой и решенията са си твои. И още един довод в полза на модулатора - ти само конзолите ли ще пускаш на него? Не искаш ли да му подадеш от другаде сигнал някой нормален образ да изкараш на него а не само несвойствени за неговото време цифрови образи?
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: ahedproductions в 20 Октомври, 2016, 14:17:19
Да не сме се събрали на поклонение пред паметниците на техниката тук? Какво по-прекрасно от това да съживиш и ползваш един такъв паметник, вместо да седи като вечно-замлъкнал свидетел на времето си? Никой не оспорва ценностите в едно недокоснато оригинално изделие, но те са стока по-скоро не за майстори / любители, а за колекционери. Аз съм напълно съгласен с Даката в това, което прави! Как по-добре да засвидетелства уважение към Опера-та, да я зареже "оригинална" да събира прах, сякаш не е правила това последните 30 години, или да я съживи, да ѝ подаде ръка и да я изтегли през тези 30 години, да си я ползва и гледа? Да направи това, за което е създаден този телевизор - да носи наслада?
Не Ви прави чест отношението и поведението. Разбирам гледната Ви точка напълно, но не я споделям. Това обаче не ми дава право да налагам с груб и нелицеприятен език този факт нито на Вас, нито на който и да било друг в един открит форум. За 60+ не сте много съобразителен. А и май се взимате твърде на сериозно. Моля прекратете с пасивно-агресивните коментари, не толерираме такова отношение тук. Ако нямате с какво да допринесете градивно за дискусията, по-добре просто не коментирайте.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 08 Ноември, 2016, 00:48:23
Операта в целият й блясък  8)

Номера с маслото стана,  драскотините изчезнаха,
paulwhite, много благодаря за идеята!  :hi:
Снощи пробвах , но нямах ленено и използвах орехово масло свърши чудесна работа, както виждате :)

Остава да сменя говорителя че е избушен и да поправя решетката, ако не изпадне друга :)
И визията ще е на макс  :)

Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: vilsa в 08 Ноември, 2016, 20:18:17
Едно на десет хиляди е  да се намери в наши дни ОРИГИНАЛЕН, НЕБЪЗИКАН ОТ "МАЙСТОРИ" И РАБОТЕЩ ТЕЛЕВИЗОР "ОПЕРА", и момчето, трябва да оцени "късмета" си, и да не се стреми да пуска на него глупости и да прави от него "видео-играчка". Този телевизор, в това му състояние, оценен и с уникалността си не трябва да бъде докосван от некомпетентни ръчички. Предвид ликажните му кондензатори (абсолютно всичките), трите силови стъпала не работят в нормален режим. Това са Хоризонтално Отклонение, Вертикално Отклонение, Крайно Стъпало на Звук. Работата на телевизора повече от десетина-петнадасет минути може да доведе до повреда на крайните лампи на трите стъпала, което все пак не е най-страшното. Най-страшното ще настъпи, когато изгори повишаващата бобина, а след нея и товарната на ТХО-то и с това се прекратява завинаги атракцията с нещастния телевизор. По-горе написах за изключителното неадекватно поведение на участващите в тази тема, които раздаваха съвети на момчето как по-бързо да унищожи този уникат ! Моята забележка не беше възприета от никой и съветите продължават. Дерзайте "колеги". А момчето нека знае, че има уникат в ръцете си и че е на милилметри от загубата му. Лакирането на кутията е добро начинание, но е добре, "псевдореставрацията" на Оперката да спре до тук. Това, което   трябва да се направи е телевизора да не се пипа повече (вътре  в кутията) и ако трябва да се направи за постоянна работа, да се даде в ръцете на истински реставратор, не по-млад от 60 години (изключително важно условие), което е минимална гаранция, че той е работил в младостта си върху такава - лампова, телевизионна техника и по-специално да разбира технологията на ламповите телевизори ! Моите уважения към "сегашните професионални ТВ техници" (тук в този форум няма такива), но ламповата телевизионна техника не им е много ясна, пък и кинематиката на Операта не е за всяка уста лъжица. С други думи , телевизора не трябва да попада в ръцете на който и да е  "майстор". Момчето да не забравя, че шасито  се офазява и този факт е извънредно опасен и за живота на бърникащия в телевизора. Колкото до  "коментариите" на доказани спамаджии, характеризиращи се с очевидна липса на познания в чудесните науки "електроника" и "радио и телевизионна техника", а също и очевидна липса на домашно и училищно-обществено възпитание, определено нека считат, че не са забелязани. А момчето, собственик на телевизора нека да не се прави на незабелязал моите забалежки, защото след като телевизорът бъде повреден, вероятността той отново да тръгне да работи клони към нула.


г-н Савов, препоръчвам Ви занапред  да се въздържате от коментари относно компетентността на потребителите на този форум. Няма как да познавате всички, камоли да ги категоризирате по компетентност в която и да е област. Кратките и ясни отговори по темата са за предпочитане.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: ahedproductions в 08 Ноември, 2016, 20:22:23
Операта в целият й блясък  8)
БРАВО! Както казват майсторите на кроасани - маслото никога не е в повече!  :D Изглежда перфектно!
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: vilsa в 08 Ноември, 2016, 21:16:33
Уважаеми г-н mano,
 Вашата забележка в моя коментар звучи твърде безмислено и по-скоро Вие може би искате да ми кажете нещо друго.  Защото самите им постове на "псевдоспециалистите",(които оспамват не само тази тема) доказват некомпетентността им в областта на "електрониката" и РТТехника. Смешно е да се пише, че съм обидил някого. Писането Ви в червено в моя пост, нямащо нищо общо със случая - Операта, показва, че и Вие, приканващ към къси и конкренти писания по темата, също не пишете по темата, а тя е много важна. Става дума да бъде спасен един уникат - оригинално работещ телевизор Опера, произведен   1963 година, тоест, преди ПЕТДЕСЕТ И ТРИ ГОДИНИ, ВСЕ ОЩЕ НЕСЪСИПАН ОТ ПСЕВДО-РЕСТАВРАТОРИ, С КОИТО Е ПЪЛНО ТУК ВЪВ ФОРУМА. За това, по-добре е да направите изказване в този смисъл, защото забележката Ви към мен (нека я наречем така) говори за съвсем други неща.


Щом сте толкова упорит, ще се наложи да помълчите за известно време, а ако не ви стигне, просто се преместете в друг форум.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 08 Ноември, 2016, 23:08:30
ahedproductions, благодаря :)
Междо другото тази оперка стоя у един приятел 2 години близо, идеята беше да я стегнем и продадем, накрая ми я даде и аз още същата нощ я изчистих и толкоз й се зарадвах, че ми досвидя , да я продавам и реших да си я задържа  :)

До vilsa, следя и ваще коментари и съм взел мнението ви предвид. Даже коментарите се дублират.
С 2 думи разбирам, че телевизора не е за бърничкане от кой да е и, че напрактика си е музеен експонат. Но от къде да намеря някой дядка телевизионен технитна 60 години, който би го прегледал и то евтино, мисля , че е непосилна задача . :unknown:
Според вас вариянтите са 2 : или да остане паметник и да не го паля, или  да му се сменят кондензаторите и лампи евентуално, но тогава не би ли загубил автентичността си ?

Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: Лъчо Минков в 09 Ноември, 2016, 00:35:14
     Дядката - техник ще трябва да е поне на 75 години, но на тази възраст вече е позабравил нещата, които ние няма да научим. Операта беше демоде още през 60-те години на миналия век. Телевизора си е твой, ти решаваш дали да правиш музей без посетители или да го направиш дори и на аквариум.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: Pichaga933 в 09 Ноември, 2016, 04:15:00
Тия апарати не подлежат много на ремонт, В основни линии всичко е проблемно по тях..

Електролитните кондери- всичко за смяна.

Сленовия изправител и той за смяна с диод + як резистор.

Неполярните кондензатори- всичко с утечки и те за смяна.

Резисторите прекъсват по няколко начина,  пробиват, итн.. и те за смяна.

Тхо,  масово проблеми и ремонтирани.

Кинескоп-никакъв ресурс не само заради старта технология ами заради безкрайно количество шитави рмнонти още на времето.

Цокли на лампите-всичко за смяна. 
 
Проблемни лампи- тия на ТХО .  и НЧУ.

Каналния превключвател с всичките му елементи вътре става бясно проблемен в момента, когато телевизора види жега и почне да се ползва по-често.

Имал съм щастието да си загубя времето с няколко бройки от Мрежовата "Опера3." Научих много, както и начуих че офазяване не може да ме ликвидира.. Ама  не бих си го причинил никога повече , щото не знам следващия път дали нема да ми е последен. :D

Хич не се занимавай да го ровиш повече, състоянието до което си го докарал е повече от задоволително, от тука нататък пътя е само нерви и трошене. Сложи го на шкафа и му се радвай.

Това не е за ползване , те на времето като са били нови сервизния техник е идвал да ги ремонтира по 2 пъти в месеца пък сега като са стари какво остава...

Тоя телевизор имаш шанс за пълна реставрация, само ако имаш знанието и опита да ремонтираш кинескопни телевизори, та били те от ново поколение  и Имаш осцилоскоп + 100* сонда за него и може да работиш с него. има няколко схеми за него читави другото е шит. Има различни вариации на изпълнението на различните модули. Едиственото ти спасение са осцилограмите. Тр да имаш и един генератор на тестови сигнали + 1000волтов  стрелкови мултимер , за предпочитане унигора със защититте или някой руски от лежащите варианти, И капацитетомер  с измерване на ЕСРи утечки, Честотен генератор на високи честоти. + Разделителен трансформатор, Щото иначе офазяването ти е в кърпа вързано.

Следващия път като седна да се занимавам с такава опера, ще е само при налични горните уреди. + задължително резервно ТХО и цял нов набор от лампи. И пак гарантирам, че ще са мъки.

По лесно е да седнеш да прочетеш теорията и сам да си изградиш на едно празно шаси лампов телевизор. ПП горе долу толкова знания ти трябват и за да ремонтираш успешно операта.  ;)

Та остави я да си почива , тя се е наработила.

Относно хора, които имат уменията и апаратурата да ти ремонтират или даже реставрират такъв телевизор: Bengata, Милен. Но тези хора няма да седнат да се занимават за жълти стотинки. Уменията си искат кеш.  Докато интелекта не започне да се цени и да се заплаща, вместо да се мисли ка да се мине тънко, нищо няма да е наред по нашите ширини.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 25 Март, 2017, 22:15:33
Пипнах решетката, с компонентно лепило изградих счупеното , но понеже се различава по цвят реших да я пръсна, разполагах с няколко спрея, но между тях нямам нито бяло, нито черно, нито тъмно кафяво (според мен тези цветове биха подхождали на визията)
Та използвах златен, такъв имах под ръка, мисля че и той държи визия, ето снимки :)
Бъдете спокойни не съм ръчкал по операта нищо от няколко месеца, както си личи по темата, даже не съм я и палил  :blum1:

Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: dakata.radio в 25 Март, 2017, 23:59:41
Екстра е, колега! :drinks:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 28 Март, 2017, 23:03:11
dakata.radio, благодаря  :hi:

качвам и снимка на задният капак, да се види серийният номер и точният модел по молба на колега от форума :)
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: dakata.radio в 28 Март, 2017, 23:19:50
Капакът е запазен, спор няма. Ако махнеш само оная хартийка, тогава ще е без грешка. Не знам това как не те дразни. :)
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 28 Март, 2017, 23:40:50
хех ,dakata.radio, ами чесно казано не ме дразни, то на нея пише номера на поръчката, и неща да я махам, щото е част от автентичността :) пък и като е отзад нито я  виждам нито й обръщам внимание  :D
Дори съм си запазил етикета в пликче , който беше залепена на кинескопа, но падна докато го къпах в душкабината  :D

Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: dakata.radio в 28 Март, 2017, 23:42:09
Еми, щом на теб ти харесва - това е най-важното! Аз лично ги махам тия, ама телевизорът си е твой и ти си решаваш. :drinks:
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: Боби Колев в 28 Юни, 2017, 19:16:15
 и аз имам една Опера, но на екрана и излиза една бяла черта. Кажете какво да направя
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: ONZI в 28 Юни, 2017, 22:24:07
Нямаш вертикална развивка търси в блока за вертикална и не го дръж включен че с тая бяла черта ще прогори луминифора на кинескопа.
Лампата за вертикално е ECL82.Виж около нея какво става.
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: slavi в 28 Юни, 2017, 23:34:41
Ех колеги, от любопитство чета почти всичко във форума, нищо че съм само любител на старата техника. Но, като гледам, не съм само аз дето "се бутат в А група"! Е, кой колкото може, но за това  е форума, който може и знае да помогне. Но, не се знае колко сме "лудите" в България, които да правят нещо, в което няма непременно "далавера"!
Та, по темата. Колегата иска да съживи Опера-та, всякакви съвети се пишат, но за какво става въпрос? Колекционерството, според мен, е да имаш някаква техника, но според мен, не само външно напълно запазена (или добре реставрирана визуално), но и да е функционално годна (е, според параметрите за времето си)! Така че, нека се пробва, пък ако не му се дават пари на специалист, да си я държи "за украшение" или да я даде (продаде, подари) на друг, който може. Така да стои, макар и външно, добре изглеждаща, не си заслужава, пак според моите разбирания!
Титла: Re: Сдобих се с Опера 3 :)
Публикувано от: FAMICOM_87 в 15 Декември, 2017, 16:00:55
Има раздвижване по темата , огромни благодарности на колегата "цек"  :hi: , който ми модифицира едно RF модулаторче на 10 канал, което беше с носеща на звука 5.5МХз, а той го стори, да е на  6.5МХ :)
Та вече имаме и звук, макар и със статичен шум .

На първото видео съм вързал сателитният приемник и там картината е по-качествена и шумът по-малко
А на второто видео съм вързал Нинтендото , там картината е по-лоша малко и шумът повече, през същият външен модулатор, а през вграденият на играта, който е на 4рти канал и е 5.5 МХз както вече всички знаем без звук,  но пък картината е по-добра, почти перфектна.

/>
/>
П.С

От доста време имам и нова решетка големи благодарности на колегата lnl90, който ми я изпрати съвсем безплатно :)  :hi:
Не съм я монтирал още, защото говорителят е поскъсан и ми се ще, да набавя нов, или в крайна сметка , ще залепя настоящият.