Форум за любителите на Стара електроника

Общ раздел => Технологии и джаджи => Темата е започната от: chav_chav в 16 Ноември, 2016, 12:44:51

Титла: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: chav_chav в 16 Ноември, 2016, 12:44:51
Може и да е писано по въпроса,но не съм го видял.До колкото разбирам все още някъде из България се хващат емисии на средни вълни.При нас в Делиормана на средните е пълно радиомълчание.Това обезмисля ремонта  на  старите радиоприемничета.Въпроса ми е ,може ли да се изработи в домашни условия някакъв малък предавател .Да взима някоя УКВ станция и да я преобразува в СВ с много малка мощност.Колкото като направиш нещо старо лампово поне да му чуеш гласа.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: Кръстан в 16 Ноември, 2016, 23:59:01
Здравей, Чав.

Преди около месец си играх с един ВЕФ 206 в Плевенско. На всички обхвати ловеше по няколко станции от ...да кажем цял свят. Китай (или Азия, не правя голяма разлика), Испания, Русия, Великобритания, Италия, Гърция. Има какво да се чуе на СВ.

Сега, не знам доколко ми е уестна идеята. Идва ми на ум да се направи шарманка. Играх си и с такова животно. Непретенциозно, бързо се прави и е сравнително мощно.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: Кръстан в 17 Ноември, 2016, 00:04:28
 :crazy:
Това е схемата на шарманката, връзва се към УНЧ от ламБово радио. Има много информация в руските сайтове.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 17 Ноември, 2016, 10:36:36
Прави това:
http://www.kn34pc.com/construct/lz2wsg_am_mod.html (http://www.kn34pc.com/construct/lz2wsg_am_mod.html)
Най-добрата, лесна за подкарване и качествено свиреща конструкция която съм изпълнявал за предаване на средни вълни! Наистина си заслужава всяка отделена минута. Ще се радвам да ти помогна със съвети при изграждането ако имаш нужда от консултации.
Ето в един ранен и експериментален вариант при бен как работи:

/>
Както виждаш при мен изработката е доста „мърлява“ с феритна пръчка (което е силно неоптимално) но все пак както се чува дава добри резултати. Придържай се към конструкцията от силистренския сайт, там е много по-добре направен кръга на ядро от МЧ филтър. Успех!
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: Radio208 в 17 Ноември, 2016, 14:03:41
Ламповата шарманка на Кръстан работи много добре и с 6П14П .

За АМ модулатор с кварцов генератор трудно се намират кварцове за "свободните" честоти от СВ-обхвата.
На честотата на транзисторния АМ-модулатор 819 kHz излъчва мощен египетски предавател с 1000 kW,
а на съседната честота 810 kHz е Радио Скопие. Освен това при различни прохождения една и съща честота
 не винаги е относително "свободна".
Ако схемата се преработи с генератор без кварц, ще може да се пренастройва на честоти, където вечер има най-слаби смущения от чужди радиопредаватели, а също и от съседските бръмчилки.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 17 Ноември, 2016, 23:38:46
Ами аз я карам на 1MHz в Комет има керамични резонаторчета на тази честота и вършат прекрасна работа за целта - изпитано. И да ти кажа в близката зона (5-6 метра) заглушава всичко, така че пренастройка не е нужна. Особено тук в София почти нищо не се хваща освен до самия прозорец и проблеми не съм имал никога. Но няма проблем да се преработи с пренастройваем генератор. Но определено тогава ще е по-сложна за изпълнение схемата - едно ниво повече работа и познания ще изисква и още един кръг да се вкарва в диапазон. А така поне имаш стабилна честота и навиваш само една бобина.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: muneson в 18 Ноември, 2016, 16:55:39
:crazy:
Това е схемата на шарманката, връзва се към УНЧ от ламБово радио. Има много информация в руските сайтове.

Тая схемка наистина е шармантна. Проста, мощна и необичайна, с възможности за екпериментиране и с други лампи.  Трябва да я опитам, ама се чудя дали да не бодна някъде един кварц, та да видиме какво ще стане.
 :master2:


Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 18 Ноември, 2016, 17:42:49
Ами това което ще стане е че кварца бързо-бързо ще се разруши. Днешните кварцове толерират нива на мощността от порядъка на 100 микровата а тази схема ще ги претовари доста, сигурно ще премине няколко миливата в кварца. Трябват или стари руски огромни кварцове, или си оставаш на вариант LC. Но не знам с какво те блазни да използваш лампа и лампов приемник (защото без такъв в ролята на източник на захранване и сигнал схемата няма как да работи) вместо схемичка с 4 транзистора която може да сглобиш в миниатюрна кутийка, или дори в корпуса на FM радиоприемник. Да не мислиш че ще работи по-добре от транзисторната?
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: radio-hobi в 18 Ноември, 2016, 21:47:04
Кварц с каква честота ви трябва , имам някъде едни с големина половин кибритена кутия . Аз също нещо съм се засилил да я пробвам тази схема лампи бол .
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: lz2xl в 18 Ноември, 2016, 22:09:21
Имам някъде кварцове на около 1300 и нещо си килохерца.От калибратора на Р105 и около 700 кхц от Р105М.Те и тия малките стават,обаче трябва последователно се включва скална лампа 6.3 волта или резистор 20-100 ома 1 ват да ограничи вч тока през кристала.Малко страда стабилността,обаче ако не е от значение че честотата се клати около 20-50 херца около работната става иначе кристала грее и бързо се поврежда.Ако някой иска да пише на лични.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 18 Ноември, 2016, 23:28:32
Правил съм простичък АМ предавател с лампи, резултатите са незадоволителни. Трябва да се отдели специално внимание на Q фактора на изходния кръг, иначе става прекалено висок и високите честоти ги няма никакви, започва да звучи изкривено и замъглено, абе никакво го няма. Не знам защо се хвърляте толкова на лампови схеми, при положение че с лампа ще е като минимум по-обемисто, тежко, енергоемко и т.н. и най-лошото няма да има предимства ако не и недостатъци. Разбирам за аудио приложения или високи мощности, но за тия миливати...
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: lz2xl в 19 Ноември, 2016, 00:06:53
Въпрос на предпочитания,аз имам едно пробно на 6А7 и си работи добре.Не ми е правил проблеми,чак пък такъв Q фактор да има че да стесни толкова лентата че да ограничи нч сигнала :) де да ставаше с един кръг с голям качествен фактор нямаше да конструират скъпи и сложни кварцови и ЕМФ.В нета има много схеми на такива маломощни предавателчета с по една лампа.Преди много години между двете световни войни са били доста актуални.Имали са грамофони,фонографи както тогава са им казвали ,а не всеки радиоприемник е имал грамофонен вход.Пишеш в гугъла phonograph radio transmitter,phonograph Oscilator или Phono Oscillator и ще ти даде много схеми.Нещо като сегашните FM трансмитери за кола на която радиото няма USB :) това че понякога звучи изкривено и замъглено и т.н зависи от схемата и задпоялното устройство.Като пипнеш тук там схемата и вкараш нещата в ред си тръгва добре.Тази тук http://webpages.charter.net/aj8mh-radio/phonoscil.html съм я правил три пъти за мой приятели и няма оплаквания.Става европейската 6BE6 или руската 6А2П.Варианта с окталната 6А7 работи доста добре.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: Boian Mitov в 19 Ноември, 2016, 00:14:04
Не знам защо се хвърляте толкова на лампови схеми...
Все пак форума са казва "Сандъците" ;) Виж, ако се казваше "Миниатюрките" или нещо такова, тогава друга работа ;)
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: lz2xl в 19 Ноември, 2016, 00:19:17
Привет Бояне,те тия грамофонни предавателчета са били голям хит в щатите.......някога,преди повече от половин век :) Все още могат да се намерят оригинални в Pawn shop-овете.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: muneson в 19 Ноември, 2016, 01:13:32
Схемата с предусилвателната аудио лампа излъчва стотина миливата и си е супер за местен DJ за някое селце. Пък май може с 2-3 навивки да се вземе сигнал за крайна ВЧ лапа. И тогава вече няма спиране в мощността и далечината на излъчване.  :master2:
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: Boian Mitov в 19 Ноември, 2016, 05:33:18
Привет Бояне,те тия грамофонни предавателчета са били голям хит в щатите.......някога,преди повече от половин век :) Все още могат да се намерят оригинални в Pawn shop-овете.
Привет lz2xl сигурен съм :) Аз не си падам чак толкоз по стара техника, сигурно знаеш с какво се блъскам, но много ме кефи като видя хора дето все още я ценят, и се опитват да правят интересни неща. То в днешно време е лесно. Купуваш готови модули, връзваш ги и готово, ама друго си е да правиш детекторен приемник, или както тук лампово предавателче, а пък зв големия проект за мощен предавател, да не говорим. Направо е убиец :) Желая само успех и дано да се завърши и да се уреди правната страна :)

Късмет на всички експериментатори, мераклий, и съхранители на историята на тази техника! :)
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 19 Ноември, 2016, 08:37:51
Големия движи бавно, но славно, а сега работя върху магнитната версия на Вензел с лууп антена - http://www.techlib.com/electronics/amxmit.htm (http://www.techlib.com/electronics/amxmit.htm) тук най-долу. Че с тия жични антени не става като хората. Както е писал той - "Електрическата съставна се окъсява дори от слабо проводящи предмети между предавателя и приемника". Тъй че мисля, ако тоя вариант наистина е толкова ОК, колкото твърди Чарлс, ще го документирам добре и за всички!  :drinks:
Не забравяйте - АНТЕНАТА Е ВСИЧКО!!! Сигнал се генерира по 10000 начина, а се излъчва по 3-4. Ето няколко снимки да ви раздразня въображението! Кварца е на 1МХц, класика.
[attach=1][attach=2]
[attach=3][attach=4]
[attach=5]
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: Кръстан в 19 Ноември, 2016, 14:08:44
Красота  :bravo:
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 19 Ноември, 2016, 16:30:01
Биляне, и аз правих опити с рамковата антена от края на страницата която си посочил, даже още ми стои рамка от медни тръби метър на метър. Но не успях да го подкарам. Може би защото опитвах на 1 мегахерц а авторът препоръчва честота в горния край на обхвата. Или може би не са ми били подходящи двата кондензатора с които се вкарва в резонанс рамката и се съгласува със изхода, той препоръчва слюдени, аз нямах и пробвах с полипропилен и керамика ама все нищо. Не можах да хвана максимум на основния хармоник, като че го подкарах по едно време на втори хармоник, но не можа на 1 мегахерц да влезе в резонанс, ще се радвам да споделиш опит ако си успял да го подкараш, че и на мен ми е интересно моята версия е че кондензаторите трябва да са с много малки загуби за да не се сваля значително Q на кръга и да има амплитуда все пак а това е трудно в случая защото тока циркулиращ в рамката е няколко ампера. Иначе в момента също го карам с рамкова антена, но съдържа десетина навивки с диаметър 60 см.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 19 Ноември, 2016, 17:11:27
Сигурен, че схемата ти е работила ок?
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 19 Ноември, 2016, 19:40:04
Кажи ми друго - колко микрохенри ти беше лупа? И с какви кондери го тества, смисъл стойност?
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 19 Ноември, 2016, 19:47:15
Абсолютно никакви съмнения в схемата, изпълнявал съм я повече от 3 пъти в различните й конфигурации предложени в сайта, почти всички модификации съм правил на един или друг етап. Индуктивността на луупа не си спомням колко беше (мисля че не съм го мерил защото по онова време имах само уред за измерване на индуктивност на който най-ниският обхват беше 2 милихенри и при дискретност 1 микрохенри и дрейф още 5-6 микрохенри е невъзможно да измеря със задоволителна точност стойности от този порядък).
За стойностите на кондензаторите вече слабо си спомням защото цялата тази работа се разиграваше преди 3 години сигурно вече, но ги въртях около въпросните 8 нанофарада, мисля че ползвах по 4.7 нанофарада в паралел два броя и две такива двойки последователно, разбира се променях капацитета около стойността с цел да се опитам да го вкарам в резонанс но нямаше успех. Сега имам и сигналгенератор и точен измервател на индуктивност (онзи същия твоя от Ибей) така че вероятно ако отново се захвана с работата ще му намеря проблема къде е, но тогава не успях!
Ще трябва да докарам луупа и пак да се почовъркам с него да видя какво се случва. Ти кажи прави ли вече експерименти с луупа от коаксиал, как стават нещата с него?
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 19 Ноември, 2016, 20:08:02
Не, поръчал съм хубави керамици от Фарнел и ги чакам тая седмица. Стигнал съм точно до снимките както е. Моя луп е 3.15мкХн, трябва да резонира с 8нФ, т.е. ми трябват 2 по 16нФ за псоледователния делител. Като дойдат и го вържа ще споделя. Мерил ли си си изхода на генератора как е? Лупа от коаксиал ще е кат медния, само че ще е с малко по-висока индуктивност от него - и е. Е, и моя е с друга форма. Не става добре луп с много навивки, получава се голям собствен капацитет, само за приемане.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 19 Ноември, 2016, 20:50:06
Да, съгласен съм че не е добре с много навивки, просто това е засега временно решение което е значително по-добре от антената „жица“. Но все още си държа на голямата медна рамка, да видим само какъв й е бил проблема.
Изхода на кой генератор питаш дали съм мерил?
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: styrshel в 19 Ноември, 2016, 21:13:46
Не, поръчал съм хубави керамици от Фарнел и ги чакам тая седмица.
КСС (слюдено сребърни), не са ли по-добро решение? Имам много от тях! Или сребърно - слюдени!  :) :) :)
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 19 Ноември, 2016, 21:14:35
Мисля че са най-доброто решение те!
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: styrshel в 19 Ноември, 2016, 21:16:13
Ами защо никой не иска???
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 19 Ноември, 2016, 21:40:44
Е, браво... аз платих 15 кинта преди 2 часа...  :D
Какви стойности имаш? Трябват ми 2 групи по 16 нано на мен, например 2х(3х4.7н + 1.5н + 0.33н).
Керамиците дето съм ги викнал са добри.
Не са ли КСО? Ако са сребърни плочките имат буква Б, В или Г, като последните са най-стабилни. Иначе няй-великите са КСМ!
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: styrshel в 19 Ноември, 2016, 22:32:07
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5147.msg39499#msg39499
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 19 Ноември, 2016, 22:42:52
Супер са, обаче няма да ми се поберат в кутията. Ще трябват 16 броя в 2х8х2000пФ. Иначе бих си взел по 10 от всеки да имам.
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=5147.msg38517#msg38517
Ако имаш ми прати! Имаш 20% отстъпка? :drinks:
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: styrshel в 19 Ноември, 2016, 23:00:12
ами тия не стават ли, има по няколко нанофарада:
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=7931.0
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 19 Ноември, 2016, 23:09:27
Самите кондери са наистина супер, сребро/слюда/херметически, обаче са големи корпусите и освен това не ми се иска да вкарвам толкова метал между крайните точки на лупа. Какви стойности имаш от тях?
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: styrshel в 19 Ноември, 2016, 23:12:58
Не са много големи 30-40мм/30-40мм, 8-10нФ. В понеделник мога да кажа с точност
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 19 Ноември, 2016, 23:20:13
Еми, що не... ако са по 8 нано, по 2 броя на страна ще дадат 8 нано капацитет в кръга. Може да ми пратиш и 4 броя, трябва всичко да се пробва!  :drinks:
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 24 Ноември, 2016, 21:28:04
 :o
Ок, малко съм озадaчен...
Керамиците - зле, около 4 волта връх до връх при резонанс! СРЕБРОТО ОТ СТЪРШЕЛА - СЪЩО ЗЛЕ, ОКОЛО 8 Vpp! Бая сме далеч от 70-тте волта при него!
Нещо тук не е наред...
Боря го активно!
Абе да не би с нашите кварцове да не можем да бутаме добре крайното? Да генерира недостатъчен сигнал осцилатора?
П.П. Наснимах всичко, описах го и писах на Чарлс Вензел. И преди съм си комуникирал с него, много е отзивчив. Дано има някаква идея!!!
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 24 Ноември, 2016, 22:27:09
[attach=1][attach=2]

Иначе модулацията е ПЕРФЕКТНА. Модулира до 100% без грижи. И не ми гледайте тънките жички между кондерите и лупа, смених ги после с дебели, се тая... Някой да има идея какво се случва?
П.П. И В ТОВА ОКАЯНО СЪСТОЯНИE С 2 ВОЛТА В КРЪГА ГАДИНКАТА СЕ ЧУВА ПРЕЗ 2 СТАИ , 3 СТЕНИ, НА БАЛКОНА ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА БЛОКА! БРЕЙЙЙ!
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 24 Ноември, 2016, 23:36:14
Мдааа, уви и при теб се повтарят резултатите които аз постигнах - незадоволителни. Кварца бута добре модулатора, нищо ми няма и с керамика е добре, щом модулацията ти е линейна (а точно затова харесвам тази схема заради много линейната модулация) значи амплитудата от генератора е достатъчно голяма за да вкара схемата в чист ключов режим (в какъвто трябва да работи). То не и трябва много амплитуда от към осцилатора, един волт е предостатъчен. Мисля си че тези дросели са с некачествен нискочестотен ферит, индуктивността която трябва не е много голяма, защо не навиеш една въздушна бобина - само за пробата, пък после ще го мислим.
И друго - знаеш че резонансна в паралелен трептящ кръг е високоимпедансен, т.е. се развиват големи напрежения върху кръга и тока в контура е огромен но лесно можеш да понижиш Q фактора на въпросния кръг с паралелно съпротивление или паралелен капацитет с нисък Q. Та си мисля с каква сонда го гледаш това? Ако е 1:1 не е правилно и сигурно го товариш много, пробвай с добра сонда 10:1 с 12 пикофарада входен капацитет трябва да си по-близо до истината. Освен това тук се разчита че импеданса в контура е много нисък - медни тръби! Дали този коаксиал който ползваш е достатъчно нискоомен или има такова съпротивление че „мачка“ качествения фактор? Освен това авторът е написал не случайно че използва честоти близо до горния край на обхвата - може би това също е от значение - трудно е да вкараш в резонанс такава ниска индуктивност на толкова ниска честота, и още повече да имаш висок качествен фактор - смятай какви тоци текат в контура.
Лошото е че и аз със тръбата имах същия неуспех на 1 мегахерц, вече започвам да си мисля за съпротивление на припоя с който запоявах тръбите и т.н. Все пак пробвай го на 1.6 мегахерца от интерес, подай му там от нещо сигнал DDS от каквото и да е, може и LC осцилатор временно. Не е нужно за този модулатор дори да е синусоидално, макар че е по-добре синус. Не знам, следя с интерес темата, защото и аз оставих този проект незавършен.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: lz2lx в 24 Ноември, 2016, 23:38:19
Попитаи го колко килоома му е входното съпротивление на волтмера. за средни вълни според мен нещо такова с по малък капацитет ...е по удачно.в смисъл лупа с по голямa относителна индуктивност допринася за по голям Q -фактор и от там по високо напрежение. успех .
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 25 Ноември, 2016, 10:29:30
И аз стъгнах до тази идея с рамка съдържаща няколко навивки, но е интересно дали ще стане с тръбата.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 25 Ноември, 2016, 11:05:15
Няколко навивки - собствен капацитет ъп. Особенно при тая площ на навивките - не мисля. Чарлс ми отговори, но за сега нищо смислено. Уточняваме моето изпълнение, че да вдене какъв може да е проблема.
Днес ще си направя един експеримент. Ще махна лупа и ще сложа трептящ кръг на СВ, с хубава бобинка и променлив кондер. Да видим колко волта ще вдигна в тоя кръг. При високо кю на бобината, трябва да е съизмеримо. А, да, и ще пробвам с феритна антена! Да видим до къде ще хвърли. Но ще навия бобините с по-дебеличък проводник, да кажем 0.5.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 25 Ноември, 2016, 12:22:15
Пробвай с феритна, но е загуба на време, пробвал съм, хвърля на 3 метра макс даже и толкова май няма. То хубаво теорията по въпроса с паразитните капацитети между навивките на лууп с много навивки, ама така или иначе се постигат по-добри резултати. Но нищо, нека изчакаме и да видим какво се случва дали ще го накараш да работи тоя лууп. Не ми отговори каква сонда използваш на осцилоскопа. Това дребно на глед нещо може да окаже решаващо влияние.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 25 Ноември, 2016, 12:25:11
1:10
Има дизайни на предавателни феритни, трябва да поровя. Правеха се с повече пръчки някак...на цилиндър става...
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 25 Ноември, 2016, 12:37:50
Еми остава да пробваш на по-висока честота (1.5 - 1.6 мегахерца) и туковиж чудото се случи. То друго нищо не остава да не е наред, от работата си личи че всичко по транзисторната схема е точно, ако и постояннотоковите режими си излизат както му е реда, няма причини да търсим проблема другаде. Предполагам че това че на схемата е упоменато „near top of band“ не е случайно. И аз и ти го пробвахме на 1 мегахерц, и сигурно проблема е там. Имаха в Пасат едни кварцове 1.7 мега, за тестовете с осцилоскоп ще стане, по-нататък вече може да го мислиш.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 25 Ноември, 2016, 14:35:50
Не знам... няма причина да не стане и на 1МХц. Поне аз не виждам. Нека отговори човека да видим.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: lz2lx в 25 Ноември, 2016, 15:26:57
има начини за оптимизиране на бобина за дадена честота. не мисля че капацитета ще се отрази на системата като се има предвид отношението на кръговия спрамо междувитковия.  с феритни антени се правеха дистанционни управления на времето(отваряне на врати на гаражи) но с по- мощни транзистори.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: styrshel в 25 Ноември, 2016, 19:00:31
Абе момчета, не трябва ли за резонансен кръг с висок качествен фактор, индуктивността и капацитета да са в някакви съотношения?
Прекалено се доверявате на тоя Чарлз ли е Ханс ли е...
В  приемниците индуктивност-капацитет е в съвсем други съотношения при същия честотен диапазон.
Може би това което се получава с тази медна тръба е нормално при 1 мегахерц, при 100 мегахерца сигурно ще е много по-добре.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 25 Ноември, 2016, 21:13:47
Точно това мисля че е проблема, и при 1.6 мега ще е малко по-добре, при 10 мега още по-добре. Не знам, като цяло ми е малко изнасилено с този метод точно, по-добре да се направи някоя класическа предавателна антена тип рамка (има разни конструкции в нета) и да се свърже към стандартен 50 омов изход. По тоя „изчанчен“ метод май толкова.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 25 Ноември, 2016, 21:35:25
Няма нищо изчанчено в метода, попрочетете за предавателни лупове малко и ще видите, че си е напълно валиден метода. Налепих кило КСО-та, смених индуктивността в колектора с дебела 1мхН, сложих керамици паралелно на фолийните 0.1 микро и напрежението скона до 16В в-в! Всичко е въпрос на качествен фактор тук. Кръговете в приемниците служат за друго, да концентрират енергия в себе си, тук идеята е да имаме по-високо съпротивление на излъчване и реално да се предава, така че двете нямат общо.
В понеделник ще проверя на симеон при Микова дали има дебели КСО-та, ако не викам от Пентод ООД за 12 лева 4 броя (8.2н и 7.5н х 2 всеки). Тайната е не само да се докара стойността, а да е с възможно най-малък брой кондензатори.
Освен това няма как да се оспори успеха на човека, снимката от осцилоскопа му е пределно ясна.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 26 Ноември, 2016, 11:43:13
Естествено, идва въпроса какви са пустите му кондензатори. И под „изчанчен“ имах предвид именно това че трудно се докарва висок Q фактор в тази конфигурация. Трябват „магически“ елементи почти. Аз пък си мислех друго - дали ако получа 8 нанофарада от паралелно свързани керамики по 100 пико NP0 примерно (евтини са и цената не е проблем) дали това няма да разтовари от към ток всеки индивидуален кондензатор и да повиши общия качествен фактор? Може би разсъждението ми не е правилно но имам чувството че 10 паралелни керамики ще имат по-добри параметри от една 10 пъти по-голяма керамика... не знам. Следя с интерес, кажи и какво ти е отговорил авторът.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: lz2lx в 26 Ноември, 2016, 12:29:23
разкрепости се малко. при 4 (8+8)нанофарада за резонанс 1 мхз трябва да  имаш 6.33 микрохенри луп тръба. ако щеш я посребряваи няма да помогне. на тези честоти след като генератора е с определена мощност... ако целта е намаляване загубите от диелектрика на кондензаторите то тогава защо е вързан този резистор 10 к паралелно на кръга? предлагам да избегнеш разноските по кондензаторите и да приложиш автотрансформаторно съгласуване 1/2 на импеданса щото точно това се цели при даденото свързване на частите... от мене толкова ...аман от любители дето не знаят какво правят че и този ''автор''от нета...Вензел ли беше:))
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 26 Ноември, 2016, 14:31:02
lz2lx:
Грешиш. Луп антената при резонанс е система с много висок качествен фактор. Резонанса е толкова остър, че честотната лента се свива и няма как да се прекара музика. За тази цел трябва да се свали КФ до под 240, което се прави с този резистор. За това и казах - прочети малко за предавателни лупове и тогава съди конструкцията. Освен това свързването няма общо с импеданси, а е капацитивен делител на напрежение. Всичко си е описано ясно на сайта. Не бих казал, че Чарлс Вензел не знае какво прави.
origo:
Не знам, и аз това мислех! В моемнта съм на грозд точно, има сума ти кондери в паралел. Признавам, по-добре е само с КСО-тата, металните КСС нещо не стана с тях добре. Ще видим Микова и Пентод, мисля, че има начин да се вдигне КФ още бая. Не е въпрос на магии, просто правилна комбинация от елементи. :)
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: lz2lx в 26 Ноември, 2016, 15:03:02
Поначало с тези размери на тази честота е утопично да се постигне огромен Q фактор. делител на напрежение си е но служи като развързване на лупа от товара за да не може да шунтира компексното изходно съпротивление на генератора трептящия кръг. предлагам да замериш напрежението със и без резистора  а така също да опиташ различни пропорции на делителя с цел да шунтираш кръга минимално. аз лично от раз бих сложил дву виткова рамка и направил делителя автотрансформаторен . после ако се налага да шунтирам с резистор след като настроя рамката с гриддипмер.съмнявам се че автора е проектирал устроиството за къси вълни в началото и после сменил кварца и е допълнил с кондензатори.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 27 Ноември, 2016, 19:51:28
И от един от последните мейлове от Чарлс разгадаваме защо е използвал еднонавивков луп!!!
"I'm just remembering the reason I stuck with one turn in the loop is that I wanted to comply with the strictest interpretation of the FCC
rules. A multi-turn coil might be considered N times longer."

Или на БГ, федералната комуникационна комисия дава ограничение за дължината на антената+земното при LPAM предаватели (3м) и той е взел пред вид факта, че луп с повече навивки може да се счита за антена с голяма дължина, надвишаваща позволената! Ти да видиш, луди хора...
Още тая вечер намотавам 3 навивки и тествам пак!
 :drinks:
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 27 Ноември, 2016, 20:29:31
Със 3 навивки съм сигурен че ще станат нещата и то отлично! Може да поизпържиш и транзисторите за по-висока изходна мощност, но в повечето случаи може и да не се наложи това. Ако навивките ти са с разстояние помежду си по 1см да кажем изобщо няма защо да се притесняваш от паразитни капацитети. Основната причина поради която не се използват често многонавивкови рамкови антени за предаване до колкото знам е че лесно се разстройват от честотата и това може да доведе до повреда на крайното стъпало на радиостанцията. В твоя случай няма риск от повреда в какъвто и да било режим така че това не е толкова съществено. А иначе еднонавивков лууп ще стане, но ако намериш методика за изчисление и го сметнеш за честота 1 мегахерц ще видиш че размера няма да е този а доста по-голям.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 27 Ноември, 2016, 22:09:22
МАЛИИИ!!!  :D
Хващам като луд да променям лупа, навивам и меря, изкарвам 23.6 микро с 3 навивки 3х0.75 мрежов, смятам 1 нано за резонанс (я па ти!!!), слагам 2 броя по 2 от слюдата и пускам! История в картинки:

[attach=1][attach=2]
Кабели и кондери, вързан е един променлив за донастройка, като гледам съм сбъркал някъде 70-90 пико, хубаво!

[attach=3][attach=4]
Носещата е на 20 волта този път! Оттеглям резонанса, за да модулирам. Гладко и звучно, 20Вв-в в пиковете.

[attach=5][attach=6]
Като вдигна още към резонанса напрежението става твърде високо за този клас драйвер, както е писал Чарлс, и се започва кривеж. Дясната снимка е на пика на резонанса, но ми трепка осцилоскопа - толкоз, става ясно.

[attach=7][attach=8]
Реших да вдигна захранващото до 40 волта да видим какво ще стане! Резултат - 33 волта в-в и топъл изходен транзистор. Не се задържах дълго на това напрежение, просто пробвах.

И на 20 волта В-В сигнала из апартамента е ЖЕЛЕЗЕН. Сега ще си пусна музика и ще се разходя с радиото да видим как звучи и дали ще се налага да смъквам КФ, но като гледам тия 20 волта в кръга - надали!
Ще пиша пак!
 :drinks:
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 28 Ноември, 2016, 00:14:33
Получих още един мейл, давам превод:
"Трябва ти шунтовия резистор, за да можеш да настроиш до пик в резонанса без да криви. Той прави лупа по-нечуствителен. Изглежда, че при теб изхода ограничава по рано по някаква причина. Провери дали колектора на долния транзистор седи някъде на 4.5 волта и всяка от базите е на горе-долу същото нарежение. Можеш да спреш осцилатора, за да си сигурен че схемата е балансирана - просто окъси базата към земя. Сякаш напреженията при теб са над 5 волта и това ограничава колко може да се размахва колектора. Ако искаш да увеличиш мощността може да захраниш с 40 волта и да увеличиш 10 килоомовите резистори на 18 килоома, за да подържаш базите под 5 волта. Това ще позволи колектора на изходния да се размахва по на високо без да се стига до ограничаване. Също така измери всички постоянни напрежения на колекторите при спрян осцилатор."
Сега се усещам, че един път не съм измерил по схемата преднапреженията и колекторите. Пнякога имам чуство, че не се занимавам с това от 20 години, а от 2 месеца... :blush:
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 28 Ноември, 2016, 01:14:07
Измерих всичко. Няма как базите да са на под 5 волта с 10К към +! Сложих още по 3.3к и сега базите са на 4.7В, както си трябва. Има някаква ВЧ генерация в близост до резонанса... сега я бистрим.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 28 Ноември, 2016, 01:33:01
31.1Вв-в под резонанса! СТАНА! Дизайна работи. Сондата ми ме предаде!!! Утре си купувам нова, че съм бесен...  :hi:
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 28 Ноември, 2016, 12:43:29
Мдаа, отлични резултати, вижда се колко е висока линейността на модулацията! Може и да се наложи да свалиш малко качествения фактор за да не се стига до ограничение при точна настройка на резонанс (ако това става в момента) или пък да вдигнеш захранването със съответната промяна на режимите за придобиване на по-голям динамичен диапазон, ако имаш желание за по-голяма мощност но едва ли ще ти е необходима по-голяма, сигурен съм че и така ще е достатъчно силен сигнала из целия апартамент. Чакам отзиви от за качество на приемания сигнал с различни приемници батерийни и с мрежово захранване, както и колко чист е сигнала в целия апартамент, появяват ли се брумове на някои места (ел инсталации, интернет кабели и т.н.) И аз ще разформировам медната тръба и ще направя един тринавивков лууп.
P.S. Ако имаш проблеми с подгенериране от време на време може да увеличиш стойността на кондензатора колектор - база на крайния транзистор, а ако нямаш изобщо такъв да сложиш.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: rolling_heads в 28 Ноември, 2016, 21:52:46
Следя темата с интерес.
Надявам се като се избистри концепцията да ми помогнете и аз да си направя такава антена за моето предавателче, което е по същата схема.
Предполагам, че са важни размерите и материала?
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 28 Ноември, 2016, 23:54:35
Ако е по същата схема, как вече не е с такава антена? Или ти си направил варианта с жична? Че има някои разлики по схемите.
Иначе антената си е бобината на трептящия кръг. Не е толкова важен размера, по-големичка - по-добре. 4 летвички и си готов с рамката. Важно е проводника да е многожилен и по-дебелчък, варианта с инсталационния 3х0.75мм2 си е идеален, евтин е. Изолациите дават необходмо отстояние между навивките и всичко става стегнато и прибрано. Определено ще имаш нужда от 2 неща, за да стане предавателя добре - L/C метър, за да си измериш индуктивността на твоя луп и да сметнеш колко капацитет ще е нужен за резонанс на твоята честота, и да подбереш кондензатори, че дори "точните" с малките проценти не са хич точни и, разбира се, осцилоскоп със сонда 1:10. Егати изречението написах...  :D Останалото е относително лесно. Един НЧ генератор пък ще ти позволи да видиш как модулира, но не е задължително, може и от компа да пусне аудио, има супер програмки. Всички чаркове са в Комет. Никакви екзотики, сумарно 3-4 лева. Само че трябват слюдени кондери. Ще се намерят. ;)
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 29 Ноември, 2016, 11:05:19
Да има някои разлики в схемите спрямо тази за антена „жица“ но не са съществени, могат да се направят без проблем на платката, трябва да се сменят няколко резистора и да се добави колекторен дросел на мястото на автотрансформатора. Останалото е ясно но наистина ти трябват уредите които Билян описа, не че иначе няма да стане, но поне сонда 10:1 си трябва.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: rolling_heads в 29 Ноември, 2016, 15:48:14
Само L метър нямам, но май е време да си купя.
Ще разгледам ебея за нещо до 10 лева
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: lz2lx в 29 Ноември, 2016, 20:03:57
ahedproductions,
я сложи за проба керамики по 2 нф да видим пада ли амплитудата...?
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 29 Ноември, 2016, 20:41:00
Да, и аз това си пмислих да пробам. Обаче дори да няма толкоз затихване, определено температурната стабилност ще иде по дяволите. КСО-то е стоманено. Керамиките мръдваха зверски само като духнех в тях...  :negative:
Утре ще тествам, обаче на първо място е ШИМ модулатра с 10 ватовото стъпало - взех му драйвер, че го опуших това проклето 2110 без да искам... точно за 1 наносекунда умира от обръщане на захранването или ако излезнеш от максималните граници. Утре го сменям и искам да измеря нови филтър дали блокира честотата на ШИМ генератора и колко дБ е надолу. И после ще сложа две керамики на лупера да видим как ще се държат и ще докладвам.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: ahedproductions в 29 Ноември, 2016, 20:41:33
Само L метър нямам, но май е време да си купя.
Ще разгледам ебея за нещо до 10 лева
Малко ми се струват... защо не си вземеш като моя? Идеално си върши работата а и мери малки стойности добре.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: origo в 29 Ноември, 2016, 21:34:46
Вярно е че твоя е добър, и аз имам такъв, обаче да те попитам имаш ли проблем при теб при нулиране в обхват за измерване на капацитет? Аз натискам по 5-6 пъти бутончето докато ми го закове на 0 - 0.4 пико. Иначе някои от циклите на нулиране изкарва глупости по неизвестни на мен причини. Дори понякога по 1 нанофарад изкарва непосредствено след нулиране, но най-често между 1 и 0 пико. Бутончето ли не е наред или какво не знам. И другото е безкрайния температурен дрейф, просто си го нулирам на 1-2 минути иначе не става бяга с по някой друг пикофарад на час независимо колко дълго стои включен.
Титла: Re: Домашен средновълнов предавател
Публикувано от: lz1tka в 29 Ноември, 2016, 21:37:18
Може и да е писано по въпроса,но не съм го видял.До колкото разбирам все още някъде из България се хващат емисии на средни вълни.При нас в Делиормана на средните е пълно радиомълчание.Това обезмисля ремонта  на  старите радиоприемничета.Въпроса ми е ,може ли да се изработи в домашни условия някакъв малък предавател .Да взима някоя УКВ станция и да я преобразува в СВ с много малка мощност.Колкото като направиш нещо старо лампово поне да му чуеш гласа.
Да се намеся по темата за средните и дълги вълни.Радиостанцията в Костинброд всеки божи ден излъчка около 7 емиси на чужди езици.Мощноста е от порядъка на 100 киловата по моя преценка.На мойто питане за честотите и времето на емисиите отговор "фирмена тайна".От наблюдения:подгряване на лампите след 17.45ч и излъчване от 18.00 понякога се измества.Излъчват се основно арабски и английски станции.Познавам винаги по свиренето на тонколонките на компютъра :).Дори понякога се вкарват смущения в 144 и 430 мгх диапазон.СВ то тотално отказва но радиолюбителските на 28 работят.