| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Какво ми донесе дядо Коледа от битака днес  (Прочетена 4899 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3984
Re: Какво ми донесе дядо Коледа от битака днес
« Отговор #15 -: 06 Януари, 2019, 13:24:22 »
 :bravo:

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1148
  • Населено място: София
« Отговор #16 -: 06 Януари, 2019, 16:06:29 »
          Ама наистина GROSS-SUPER !!!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3507
« Отговор #17 -: 06 Януари, 2019, 16:48:09 »
Ше използваш тази схема, която максимално се доближава до схемното решение в твоя екземпляр.
Относно кондензаторите - абсолютно всички неполярни хартиени кондензатори е препоръчително да се сменят, именно те правят много проблеми, и точно всички трябва да ги смениш! Особено щом смяташ да го слушаш продължително. Точно електролитите ако след измерване са с ESR в норма може и да не сменяш, а и те едва ли са повече от 4-5 в цялото радио. Наличието на брум говори за проблемен електролит, но не е задължително, може някъде да има някоя откачена ширмовка, абе ще се решат проблемите без спор. Само внимавай със осцилоскопа, да не стане беля. Имай предвид, че някои от сондите 10:1 имат максимално допустимо входно напрежение 200 волта, та ако закачиш такава на 300 волта анодно може и да е опасно (макар че обикновено до 100 волта превишение не прави проблем).
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1274
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #18 -: 06 Януари, 2019, 17:48:12 »
"Ти ша каеш",  8) я се загледай, отгоре има двойно дъно. Дефакто звука излиза през декоративната решетка. Точно това ме кефи, горната част е отделена за този предполагам високочестотен говорител. В се едно трилентова тонколона.
И един въпрос по темата, коя схема да ползвам. В нета намерих разни варианти с цифри тука на капака пише само R.
Graetz Melodia R UKW-GROSS-SUPER
Да ти е честито.
Имам същото радио.
Звукът чудесен
Радиото не работеше .Имаше проблем с цокъла на лампата ЕСС85.
Много трудно се поставя без да се снема екрана.
Имаше някаква деформация в цокъла,което е причинило пукнатина и разхерметизиране на лампата.
Докато открия проблема и аз повредих една лампа ЕСС85

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 977
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #19 -: 07 Януари, 2019, 14:19:35 »
Забелязах, че крачетата на лампите са доста почернели. Дали мога да ги накисна в някаква химия и да ги почистя с четка за зъби или с гума за молив просто да ги почистя. От вътрешната страна ще е зор с гумичка. Мога да опитам контактспрей, може да се получи. Ще потърся вима за хартиените кондери. Забелязах нестандартни стойности, но ще ги сменя с най-близките възможни.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1588
  • Населено място: Варна
« Отговор #20 -: 07 Януари, 2019, 14:34:53 »
Иване, честит имен ден!
Крачетата на лампите се чистят с домакинска тел, нахлузваш я и с леки въртеливи движвния, за да не ги изкривиш, успех!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3507
« Отговор #21 -: 07 Януари, 2019, 14:53:43 »
Wima са добър избор, аз обаче не бих сменил аксиален кондензатор с радиален. Ето такива слагам, когато целя максимална автентичност, обаче цената не е точно изгодна:
https://bg.farnell.com/vishay/mkt1813347405g/cap-0-047-f-400v-10-pet/dp/1166855?st=47nF
Ако ги вкараш и в корпуса на старите, цена няма да имаш.
Интересно ми е, че има нестандартни стойности, може ли да цитираш какви стойности има?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #22 -: 07 Януари, 2019, 16:22:45 »
Ще гледам да ги снимам, но имайте търпение. Свободното време ми е кът.

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 630
« Отговор #23 -: 07 Януари, 2019, 17:34:36 »
В стремежа си да помогнете,може да засегнете човека.Колегата Shri е доста напред с материала.Някои елементарни съвети явно го дразнят и затова започва да ви пише с езика на мургав от Маскуда-квартал на Варна.Ако пък е Иван- Честит Имен Ден Иване!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #24 -: 07 Януари, 2019, 17:42:52 »
Ние сме колеги и аз не се засягам, когато се шеугам също се надявам да не ми се връзвате. В ремонтите съм добър, но в реставрациите не. По принцип не реставрирам стари дървени кутии, затова питам. Иначе с електрониката ще се справя. Честит имен ден на всички адаши, да сме живи и здрави :drinks:
Ето една снимка, оказаха се две стойности 250 нано и 2,5 нано. Оградил съм ги с черно на снимката. Идеята на колегата ми хареса, ще се опитам да вкарам новите в корпусите на старите.
108636-0

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3620
« Отговор #25 -: 07 Януари, 2019, 18:09:11 »
Иване,честито :drinks:

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #26 -: 07 Януари, 2019, 18:10:04 »
И още един малко лаичен въпрос за праха. Понеже корпуса е в идеално състояние, само нагъчкано с прах. Процедурата с оголването на шасито, чистене и отново монтаж е много трудоемка и взема много време, което ми е кът. Как мога по-лесно да почистя праха? Това което ми идва на акъла е. Да сваля трафовете и междинните филтри, да сваля и клавишния блок-той и без това е за почистване от окиса. Да облепя въздушния да не се мокри, че да не търся после смазка. И останалата карантия със сапунка, хубаво с четка и после под душа с гореща вода измиване и "печене" във фурната на 50 градуса примерно половин час. Глупаво ли е? Или става.

P.S. благодаря Асенски, да си жив и здрав и ти. Не можахме да се видим на лято и ми е малко терсене, но се надявам при следващото ми идване да се видим. Познаваме се от много години и аз ценя това.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 07 Януари, 2019, 18:11:46 »
Иване, не се занимавай да купуваш скъпи Вими, като си дойдеш ще ти дам кондензатори каквито трябват. На експото в К-к си купихме по половин стотинка...
Ето и как стават, тръби1ката е около 9 мм Ф.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #28 -: 07 Януари, 2019, 18:14:38 »
Миене с обезмаслител е задължително, само трафовете свали, всичко останало под душа! :)

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1956
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #29 -: 07 Януари, 2019, 18:19:43 »
А мия всичко без трафовете с обезмаслител.
Последно време свалям кондензаторите.
После чистя и смазвам отново потенциометрите и въздушния.
Това го правя за около 30 работни часа.
Ако искаш само го издухай и провери рисковите кондензатори.
Така ще стане най бързо

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |