| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Направа на късовълнова антена  (Прочетена 693 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ji4kajiata

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 1
  • Населено място: Ботевград
Направа на късовълнова антена
« -: 21 Април, 2023, 03:06:54 »
Реших да я споделя - може някой да реши да си прави да има един пример. Гледам че колеги често питат за такава антена - дали е правил някой, как със какво и така. Остана малко време 2 3 часа и я спретнах. Бях я замислил от доста време.
Е то зависи на какви вълни иска човек да я ползва. Аз направих някакъв осреднен вариант измежду къси и дълги. Аз мисля че трябва да е кратно на 18 - 20 / 38 - 40 и така. Като се разрових вчера в добрите и любими ми стари истински книги, намерих на тавана в христоматия за радиолюбителя и първи стъпки в радиоелектрониката доста добре имаше описани антени за къси и дълги вълни. Точно както си го мислех - казват, че най добрата антена тествана в старите времена е с дължина до 20 и до 60 м. на дълги. Аз направих някакъв осреднен вариант - добре се получи. Е не съм я мерил чак за ксв вфективност на средни и загуби , но и няма смисъл все пак не е предавателна, а приемна. Абе добре е - да кажа само да докосна копчето и хваща друга станция. Не очаквах да има толкова останали по света на къси предаватели. На метровите има също бая. И маяци се хващат и радио любителски хармоници морзови кодове. По добре ще стане като забия и земно което ще вържа през едни огромни съм намерил разрядник подобно на тоз:
https://www.pentod.com/product/2490/...enia-sssr.html
макар че на къщата имам активен гръмоотвод за всеки случай. да го има да обира пиковете. За успокоение не че няма да се взриви при удар. Има и друга защита.
Антената е повече за реставрираните от мен радиа със 50 квадрата кабел над 38 метра на 9 метра височина е така за кефа. Китай, Индия и Русия че чуват на ламповото се едно са до мен. Лошото е, че не можах да намеря още 2 изолатора хубави от яйцевидните, тези са китайски тънките и имат малко по лошо кпд изолацията на висока честота е с много загуби - за това ги подпрях в края с чашка от дирек за подкачване на кпд (което не е проблем за къси вълни де). Кабела после ще се отдалечи от стената за сега така. Ако някой му се намират 2 3 4 изолатора и не му трябват моля да пише с удоволствие ще ги купя. Ето и малко снимки. Може и по добре ама за няколко часа и парче кабел за 20 лв. от вторични намерено добре се получи.

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |