| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Мултицет ц20-05  (Прочетена 1017 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен hotcool8

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 6
  • Населено място: Гр. Камено обл. Бургас
Мултицет ц20-05
« -: 06 Февруари, 2025, 07:26:30 »
Здравейте! Едно питане имам. Мултицет ц20-05. Беше му дефектирал операционен усилвател и един резистор. След смяната всичко си работи,но се получи аномалия . При измерване на променливо напрежение ми отчита когато докосна само едната сонда. И с двете сонди си отчита. Отчитането с едната сонда е коректно. Не ме бърка,но не мога да разбера защо се получава така. Благодаря за отделеното време! Лек ден!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 972
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Мултицет ц20-05
« Отговор #1 -: 06 Февруари, 2025, 08:08:06 »
Покажи какво точно си сменил, дай схема. И покажи елементите. Така ще избегнем излишни приказки по въпроса.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 972
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #2 -: 06 Февруари, 2025, 09:13:20 »
Изнамерих книжката и схема. Руснаците пишат в тази тема за някои несъответствия със схемата.
https://forum.cxem.net/index.php?/topic/24319-%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80-%D1%8620-05/
Този чип със същия ли го смени? Диодите около чипа проверени ли са?
183564-0
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен hotcool8

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #3 -: 06 Февруари, 2025, 13:54:41 »
Заменен R26  по тази схема

Неактивен hotcool8

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #4 -: 06 Февруари, 2025, 13:56:03 »
Сменен и операционният усилвател с OP07

Неактивен hotcool8

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #5 -: 06 Февруари, 2025, 13:58:57 »
Диодите са проверени като ги разпоявам.Другите резистори са в норма

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 187
  • Населено място: Sofia
« Отговор #6 -: 06 Февруари, 2025, 15:09:16 »
При измерване на променливо напрежение ми отчита когато докосна само едната сонда... Отчитането с едната сонда е коректно.
Няма такова понятие като напрежение в една точка, защото напрежението е разликата в потенциала между две точки.
Възможно е да се получи такава аномалия, ако си захранил уреда с адаптер.
Ако е с батерии обаче, значи си открил първия вечен двигател, честито!  :drinks:

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 304
  • Населено място: София
« Отговор #7 -: 06 Февруари, 2025, 15:20:43 »
Тъй като уреда е с високоомен вход, възможно е при променливо напрежение да има капацитивна връзка, особено при измерване на напрежение в мрежата. Предполагам, че вътрешните страни на корпуса имат фолио за екран, свързато с общия проводник, т.е. достатъчно голям капацитет. Някои съвременни DMM имат подобна функция за определяне на фаза и нула, означена "Live" със знак за ВН.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 513
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #8 -: 06 Февруари, 2025, 16:55:26 »
Да, явно волтметърът се е получил много високоомен. То и глимката на "фазомера" не би трябвало да свети, ако сме с гумени подметки, но тя свети. Очевидно има достатъчен капацитет между земята и човешкото тяло. Освен функцията, която споменава ikarlo, някои уреди имат два режима за измерване на напрежение - високоимпедансен и нискоимпедансен. Аз имам един, на който входното съпротивление в единият режим е  около 10 мегаома, а в другият около 300 килоома...

Неактивен hotcool8

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #9 -: 06 Февруари, 2025, 17:13:44 »
Здравейте отново! Благодаря за насоките. Уредът в момента не е при мене. Ще го проверя след два дена,но за сега смятам отговора на vladimirstanoev за 100 процента вярно. Понеже захранването е с 8 батерии + една за съпротивлението използвах външно захранване с два адаптера по 6 волта.

Неактивен hotcool8

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #10 -: 11 Февруари, 2025, 18:41:59 »
Здравейте отново!По въпроса ми с мултицета - всичко си дойде на мястото. Поставих му батерии и сега измерва всичко нормално без аномалии. Благодаря на всички за отговорите и насоките! Лека и спокойна вечер!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |