| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Решаване на проблем с компютърна програма (Електронен склад за магазин)  (Прочетена 772 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 93
  • Населено място: София
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Здравейте! Тези дни ми беше скучно и нямах какво особено да правя  :morning1: , прекарвам известно време из магазина София Електроник където съм забелязал, че често се налага да се вадят едни папки всеедно оцеляли някоя война с целя склад. Реших да попитам няма ли как примерно аз да им помогна с правенето на програма която само трябва да се въведе склада, за да е горедолу автоматизирано и доста бързо управитела на магазина се съгласи. Та за 5 дена направих това което се вижда в снимките, доста гадно беше тъй като се чудих за известно време на каква основа да го направя. Първоначално исках HTML страница, но това се махна бързо от списъка с идей тъй като не ми се дават пари за подръжка на сайта и ако някой се сдобие с домейна ще знае къде какво има което не е добре. После се замислих дали да не използвам Visual Studio обаче там е по сложно и накрая реших най-лесно ще е Python, имам малко опит с него правейки програми, поскоро съм писал Чат-бот за едно пространство в интернет където с приялтеи си пишем. И така почна манията, първо както винаги се изяснява какво се иска в програмата (всичките идей са измислени в трамвая за вкъщи) и останових, че трябва да е лесно, да не се набива особено на очи и да се чете лесно. Прецених тогава как искам да е форматирана програмата и какво искам да има, сортиране по вид на елемент, търсачка която веднага намира това което търсиш без цъкане на копчета за по лесно. Прибрах се и почнах да пиша програмата където срещнах затруднения с SQLite, която е самата таблица. Използвах Tkinter & treeview от него, за да показва всички неща в склада. Всеки артикул си има ИД за индентификация  :P. Аз исках първоначално да го направя малко по интересно но се отказах от тази идея и просто го направих най-елементарно и лесно, не за да спестя време а да го направя така, че да не те дразни особено да го гледаш и да се заглеждаш да четеш финен шрифт който само някой като мене сигурно може да го разчете, и с това приключвам писането на това според мен стана достатъчно дълго. Дано ви е харесало това въпреки, че е много извън темата на форума. Пожелайте късмет с презентирането му!!  ;)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 106
Трябва да се добави още една SQL таблица журнал: Журнална система за формулярите за въвеждане, редактиране и изтриване на елементи да се съхраняват по ID и дата и час, да могат да се извеждат от журнала, всяко въвеждане в системата добави нов или изтриване на елемент или редактиране на елемент.

Също още една графа за наличност в склада таблицата освен ID и останалите колони да има още една графа дата и час.

Хубаво е да има модул за продажби и в интернет да се показват наличност и снимки на частите за нас от провинцията да можем да правим поръчки on-line: https://sofiaelektronik.com сайта доскоро работеше сега са го свалили може би не е заплатено.

И накрая пак ще стане тромава и тежка програма ако всички искания се удовлетворят. Да живеят бързите компютри, че позволяват на Питон-я да ползвате SQL за такива изгъзици.
« Последна редакция: 21 Февруари, 2025, 13:33:28 от hris »

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Това е програма само за магазина и е направен по изискванията на магазина. Не е за външна употреба иначе благодаря за идеите :drinks:

Неактивен hris

• Квантов електрон
ето готова програма : OsCommerce е софтуерно решение за електронна търговия. Може да се използва на всеки уеб сървър, който има инсталиран PHP и MySQL. Предлага се като безплатен софтуер под GNU General Public License.

Има и WAMP Server е среда за уеб разработка на Windows. Позволява ви да създавате уеб приложения с Apache2, PHP и MySQL база данни. Освен това PhpMyAdmin ви позволява лесно да управлявате вашите бази данни.
« Последна редакция: 21 Февруари, 2025, 14:54:02 от hris »

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
Доста интересно, аз просто много обичам да правя сам някакви неща и това желание стига до всичко. Ще ги видя тези програми. Благодаря!

Неактивен hris

• Квантов електрон
Давам ви идея, да се разработи е-портал с всички магазинчета за електроника в България, където всеки собственик на малко магазинче да може да се регистрира и да качва своята електроника. Нещо като https://www.emag.bg/, само че специализирана борса за българските собственици на малки магазинчета за електроника вие да подържате хостинга и сервера и да може да се търси компонент във всички места даже потребителя да пише какво търси и колко пари е готов да заплати и да чака оферти от собствениците на магазинчета, ако някой може да му достави часта или там каквото се търси.

Защото си мисля, че ако всички собственици на малки магазинчета за електроника в България се обединят да предлагат и безплатно ежеседмично списание подобно на сп.МЛАД КОНСТРУКТОР в тяхния портал където да се качват разработки и интересни схеми нови и стари.

Неактивен mbg

• Квантов електрон
Едно време се опитаха да го направят с eshop.bg, към който беше и големият форум за електроника. Не им се получи особено.

Има подобни сайтове, които търсят в другите големи сайтове и който им се е регистрирал на платформата, ето два от най-работещите:

https://www.findchips.com

https://octopart.com

търсят по "part number" - който е уникален за всеки компонент, примерно "ECA1JHG101". Но складова програма и въобще програма с база данни към нея си е тежко и сложно начинание, което обикновено се прави от хора с повече опит. Най-простата база данни, която работи... е екселска таблица. Твоята не се знае кога и как ще започне да издиша, вкарването на някой неподходящ знак или поредица от такива дали няма да заключи цялата база и тн - много смело да им дадеш такава програма на някого, не знам колко сте си приятели... Или много ще те "обичат" като се счупи, или ще си им доста дълго време безплатна поддръжка, от което може и да научиш нещо все пак.
« Последна редакция: 24 Февруари, 2025, 01:48:31 от mbg »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |