| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Технически въпрос за трансформатор  (Прочетена 5288 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 111
Re: Технически въпрос за трансформатор
« Отговор #45 -: 25 Февруари, 2025, 15:32:02 »
Имах захранване с 317, отне му доста време да издаде багажа. Деиствително цялата му платка беше един Лм317 с 330 ома реизстор ако не се лъжа и потенциометър. Това го ползвах толкова дълго ама накрая замина и се отказах от 317 и намерих много схеми с 723. Пробвах се да повторя една ама тя изобщо не работеше и накрая намерих тази.
184140-0
LM317T не е лош но до 1,5А максимален ток. Има обаче LM350T за до 3А максимален ток и LM338T 1.2-32V Adjustable 5A, което е същия LM317 само че за по голям ток е ако си намерите LM317 резистора трябва да е 240 ом от изхода към ADJ входа и 4,7(5килоом) линеен потенциометър към маса може да се наложи резистор на изхода към маса и филтров кондензатор 10наноо между Out и ADJ входа най интересно е как се прави генератор на ток с LM317 + един мощен токов резистор през който минава тока който се задава и LM317 става генератор на ток има и схема с един LM317 и три резистора за CC/CV зарядно за зареждане на NiCd, NiMH, Pb акумулаторни батерии.
« Последна редакция: 25 Февруари, 2025, 15:44:38 от hris »

Неактивен Узунов

• Квантов електрон
  • Публикации: 233
  • Населено място: София
  • +-
« Отговор #46 -: 25 Февруари, 2025, 15:59:16 »
Преди няколко петилетки набързо събрах нещо от сорта... Сумати време си работи, някъде потъна...
Просто и работещо...
Ако искате да "изцедите" повече ток с 317..
Вариации на тая схема има безброй, с 1 транзистор или 5 и тн...
"направи за да се научиш, купи за да си имаш"

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3620
  • Населено място: Варна
« Отговор #47 -: 25 Февруари, 2025, 17:28:17 »
Предложих с LM338 или китайския му вариант LT1083,принципно е същата LM317 но на изхода с мощен дарлингтон.Ако са от оригинални на 5А изключва защитата,дават го до 7А.При мен явно не достига охлаждането.Няма допълнителни транзистори,може по няколко да работят в паралел до 20А или повече.В нета с нея схеми бол.

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 514
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #48 -: 25 Февруари, 2025, 18:12:34 »
Ако искаме да имаме линеен захранващ блок с голям диапазон на регулиране, неизбежно ще трябва да решаваме проблеми с отвеждането на топлина.

Да приемем, имаме стабилизатор с LM338T, който е до 5 ампера. Захранили сме го с 30 волта. На изхода сме настроили 3 волта. Токът през товара е 4 ампера, което е с 1 ампер по-малко от допустимото.
Прилагаме известната формула P=U*I За товара и за регулатора.

За товара: 3 волта*4 ампера = 12 вата полезна мощност.
За регулатора: 27 волта*4 ампера = 108 вата топлинни загуби.

Нека колегите с опит да дадат съвет дали и как можем да отведем 108 вата от корпус ТО220.
Дадох пример със сравнително тежък режим, но не най-тежкия.

Не случайно в схемата от началото на темата и повечето подобни схеми свързват големи транзистори в паралел.
Само че, това само улеснява отвеждането на топлината от самите елементи, но не намалява количеството на тази топлина. Както се каза по-назад в темата един разумен компромис е ръчно превключване на намотки на трансформатора. Друг начин е да имаме повече от един захранващ блок. Можем да направим и широкообхватен блок но трябва да се примирим с разхода на енергия и да не подценяваме охлаждането...

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 977
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #49 -: 25 Февруари, 2025, 18:16:54 »
Изчакайте да погледна и ще коригирам ако трябва. Еми както сте го дали така го пречертах. Мога да метализирам всички отвори не е проблем.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #50 -: 25 Февруари, 2025, 19:33:48 »
Момчета оправих нещата, колегата беше прав. Обърнати бяха. Сега ще кача коригираните неща.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3620
  • Населено място: Варна
« Отговор #51 -: 25 Февруари, 2025, 19:34:11 »
LM338 или китайския му вариант LT1083 има доста по големичък корпус.Освен това LM338 се произвежда и в метален корпус TO-3 като на 2N3055.Проблема го има при всички линейни стабилизатори.Лекува се като се превключва вторичната.Нали това вече до дъвкахме.Да ли ще е по мощния вариант на LM317 или мощен транзистор за топлинния режим е все същото.Предложих тях по една причина,има защита.Ако след LM317 има друг транзистор тя не действа.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #52 -: 25 Февруари, 2025, 19:45:17 »
Ето ги новите файлове архивирани, проекта и герберите. Направих надписите от горната страна пътечките от долу. Всички отвори са метализирани. И аз съм фен на метализацията. Това прави пътечката стабилна и при смяна на компонент по-трудно се поврежда.
184146-0

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 630
  • Населено място: Попово
« Отговор #53 -: 25 Февруари, 2025, 20:18:16 »
Това захранване има недостатък. Ако го измерите с осцилоскоп, какво се получава на изхода, при различно натоварване, ще се разбере.  :)
За непретенциозно, елементарно  захранване става. Ако ще се захранват прецизни схеми или др. техники, не става.
Не на празно такива захранвания, с изпълнение с 723 и 741 ги правят с два греца, една силова верига за изходните транзистори. Друга верига с грец маломощна, за управление на 741 и за 723. И важното, че са разделени и филтрирани отделно.
Преди да го хвалите това захранване го измерете.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #54 -: 25 Февруари, 2025, 21:02:38 »
Аз не го хваля нито хуля, просто помогнах с платката да стане по прилежно. Всеки си има свое виждане за нещата. Аз между другото със една 317 и един КД503 след нея изкарах сигурно 15 години и ми вършеше работа за моите си задачи. Всеки знае за какво иска да ползва едно захранване и сам си преценява колко да вложи в изработка, схемно решение или закупуване на такова. Хубава вечер  :hi: :drinks:

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 108
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #55 -: 25 Февруари, 2025, 21:06:54 »
Скоро ще имам осцилоскоп. Ще бъде премерено и тествано (разбира се след ремонт на осцилоскопа  :master2:). Аз работя главно с някакви стари уреди и никога не захранвам прецизна техника от мойте захранвания. Може да познаете защо  :D
Мойте конструкции НИКОГА не са били прецизни, може да се наречат безопасни ама не са и прецизни. Следвам правилата за безопасност при правене на уред, предпазители, замасяване и т.н. Идеята е да имам нещо което ще е като танк и ще си върши работа. Когато ми е кеф ще си взема ново захранване което е по прецизно. Ако през това време ми попадне някакъв ТЕС 42/41 нещо такова. Това вече според мен не би трябвало да има проблем да захранва прецизни неща. Не знаех, че 741 и 723 попринцип изискват сложни схеми  :o
Това може би обяснява защо примерно Чехите имат много сложни ТЕС-ове с 723.. може би...
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3332
« Отговор #56 -: 25 Февруари, 2025, 21:38:24 »
както гледам как темата  мигрира от точно определна схема към някакво DIY захранване, колкото да е за кеф да си го направим  :D

Ето и от мене предложение ATX  компютърно захранване с TL494, може да се преработи така в лабораторно.

Предимствата са, че тия са дърти, и струват 2 броя 5лв..
184148-0

В общи линии Червеното на схемата трябва да се добави и да се махнат наличните филтри и изправители на вторичната кактъо и да се отреже масата на средната точка на вторичната на трафа.

@ shyyyy

ТЕС се появяват от време на време, но цената няма да ти хареса доста над тази на примерно нов китаец импулска.

« Последна редакция: 25 Февруари, 2025, 21:46:02 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #57 -: 25 Февруари, 2025, 21:43:01 »
Има ли проблем, че темата някакси мигрира? Ако искаш може да го смениш това да е дискусия за лабораторни захранвания ли не знам.
Добре запознат съм с тази схема, търсил съм захранвания с този чип ама моля ти се ги няма никъде. Намерих едно ама беше тотално изгоряло..

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3332
« Отговор #58 -: 25 Февруари, 2025, 21:46:34 »
Няма проблем, щом така ти харесва, ти си автора все пак.

LM  серията е пълно с ментета, супер-ментета итн... За да си сигурен Директно от Farnel  само или друг голям западен доставчик.

Има един В квартала дето се е заринал от ATX захранвания, да те пратя при него да си ровиш ?

Аз лично, утрепах едно такова с TL494 , че ми трябваше за донор.  НЕ е да ги няма...

Имаш ЛС

« Последна редакция: 25 Февруари, 2025, 22:05:38 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #59 -: 25 Февруари, 2025, 22:06:33 »
Не ги търся тези компютърните. Аз бях взел много по едно време до една кофа на един офис във квартала заедно с компютри. Седят и събират прах в един кашон, не знам какво да ги правя. Това може да е погрешно поставено ама ако някой има някакъв електронен скрап или повреден уред нещо в София и не го искате особено може да ми го дадете на мен. Аз все ще намеря полза...

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |