| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Колко е индуктивността на бобината?  (Прочетена 2390 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 972
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Колко е индуктивността на бобината?
« -: 24 Февруари, 2025, 18:47:41 »
Здравейте, изработвам си тука бандпас филтри. Навивам си бобините на ръка и ги меря с японския уред DR5000. Случайно превключих честотата на уреда и изненада. На 100Хц 5 микро хенри, на 100КХц 3,3.
А кажете ми колко ми е бобината? Само да допълня, че съм калибрирал уреда преди измерването със окъсяване на накрайниците и без окъсяване и чакане по 30сек. за всяка калибровка.
184110-0184112-1184114-2184116-3
« Последна редакция: 24 Февруари, 2025, 18:56:27 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 513
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Re: Колко е индуктивността на бобината?
« Отговор #1 -: 24 Февруари, 2025, 19:15:01 »
Бобината има ли сърцевина?

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #2 -: 24 Февруари, 2025, 19:18:57 »
За тази стойност на L трябва друг прибор. Данни от документацията: 20 µH при 100 kHz - грешка 2,5%. С 5 µH си извън диапазона.
(Поправи ме с данните на прибора си ако греша. Търсененето за DR5000 беше за 10 секунди в интернет).

За сравнение с наличен "радио"-LC: измерването е при напр. 670 kHz.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1433
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 24 Февруари, 2025, 20:56:36 »
За тази стойност на L трябва друг прибор. Данни от документацията: 20 µH при 100 kHz - грешка 2,5%. С 5 µH си извън диапазона.
(Поправи ме с данните на прибора си ако греша. Търсененето за DR5000 беше за 10 секунди в интернет).

За сравнение с наличен "радио"-LC: измерването е при напр. 670 kHz.

Този прибор става, няма нужда от друг.

2.5%+5 означава 2.5% от измерената стойност + 5 LSD (least significant digits). С други думи, ако уреда показва 4.90, +5 LSD означава от 4.85 до 4.95. Ако показва 3.300, +5 LSD означава от 3.295 до 3.005. Разбира се трябва да се прибави и неточността 2.5% от измерената стойност.
« Последна редакция: 24 Февруари, 2025, 21:05:24 от CVT »

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1580
  • Населено място: Варна
« Отговор #4 -: 24 Февруари, 2025, 20:57:27 »
Адаш, ами то в данните на прибора е показано, че на най-малкия обхват се  мери само на 100кхц. то няма как на 100хц да измериш 5 микрохенри, това е нищожен ток, направо шум!  :D

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #5 -: 24 Февруари, 2025, 21:05:46 »
Ясно не бях чел скоро упътването му. Бобините са със сърцевини разбираса, нали после ще ги настройвам със спектроанализатора. Значи бобината е около 3 микрохенри. А аз мога набързо и един трептящ кръг да спретна и пак ще разбера, ама нали съм си купил уред уж да мери. Е знам че има прецизни уреди за малки индуктивности но са много скъпи за хобито.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 24 Февруари, 2025, 21:15:38 »
Ясно не бях чел скоро упътването му. Бобините са със сърцевини разбираса, нали после ще ги настройвам със спектроанализатора. Значи бобината е около 3 микрохенри. А аз мога набързо и един трептящ кръг да спретна и пак ще разбера, ама нали съм си купил уред уж да мери. Е знам че има прецизни уреди за малки индуктивности но са много скъпи за хобито.

Уреда си е супер! След като ти показва 3.300μH на 100kHz означава че реалната стойност е между 3.212μH и 3.388μH. Толкова висока точност едва ли ти трябва.
« Последна редакция: 24 Февруари, 2025, 21:24:36 от CVT »

Активен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 513
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #7 -: 24 Февруари, 2025, 21:26:50 »
Предполагам, че сърцевината има различно поведение при различни честоти. Поне част от наблюдаваната разлика може би се дължи на това...

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #8 -: 24 Февруари, 2025, 21:27:53 »
Отдолу под платката се виждат BPF за любителските обхвати. Ще трябва прецизно измерване за L.
« Последна редакция: 24 Февруари, 2025, 21:44:54 от veso74 »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #9 -: 24 Февруари, 2025, 22:21:46 »
Прецизното идва със спектроанализатора. Тука ми трябва приблизително да знам къде съм. Старая се да ги навивам така, че да имам достатъчно толеранс със въртене на сърцевината да си дойде на мястото. Като се монтират на радиото пак се врътва малко. Сега изработвам филтри на синтезатора. Когато го погледнах какво дава SI5351 със спектроанализатора се хванах за главата. И после се чудя що ми се възбужда и нищо не чувам. Аз ти благодаря още веднъж за помоща ти със софтуерните ми въпроси. Надявам се скоро да мога да покажа резултата.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 484
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #10 -: 26 Февруари, 2025, 22:58:21 »
Добре дошъл в реалният свят ,където индуктивностите на теория са RLC на практика. .
Добре че не си мерил кондензатори ;)  че тогава да видиш какво се случва:).
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 456
  • Населено място: България
« Отговор #11 -: 27 Февруари, 2025, 17:07:33 »
Прецизното идва със спектроанализатора. Тука ми трябва приблизително да знам къде съм. Старая се да ги навивам така, че да имам достатъчно толеранс със въртене на сърцевината да си дойде на мястото. Като се монтират на радиото пак се врътва малко. Сега изработвам филтри на синтезатора. Когато го погледнах какво дава SI5351 със спектроанализатора се хванах за главата. И после се чудя що ми се възбужда и нищо не чувам. Аз ти благодаря още веднъж за помоща ти със софтуерните ми въпроси. Надявам се скоро да мога да покажа резултата.
    Синтезаторът не създава проблеми, когато междинната честота е висока.

Неактивен nikolay48

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
« Отговор #12 -: 27 Февруари, 2025, 17:09:57 »
С увеличаване на честотата се проявява паразитният капацитет на бобината, в резуптат на което уредът измерва по-малка стойност. Ако продължиш да качваш честотата ще постигнеш резонанс, т.е ще имаш активно съпротивление. Така, че уредът си мери точно. Също така е от значение каква заместваща схема паралелна или серийна  си избрал - резултатите ще са различни в зависимост от качественият фактор на бобината. Има формули за това

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 456
  • Населено място: България
« Отговор #13 -: 27 Февруари, 2025, 19:18:44 »
Не не мери точно уреда.         
 При 100 килохерца измервателна честота отношението капацитет индуктивност е много голямо в полза на капацитета така че уреда съвсем не е точен за тези малки стойности на индуктивността. Другото са приказки. При посочената разлика на честотите при замерване конструкцията на бобината едва ли има значение. За доказателство ако иска да пробва с такава навита без каквато и да е било сърцевина.                 
  Да се направи свестен уред е най-добре.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 27 Февруари, 2025, 21:41:49 »
Не не мери точно уреда.         
 При 100 килохерца измервателна честота отношението капацитет индуктивност е много голямо в полза на капацитета така че уреда съвсем не е точен за тези малки стойности на индуктивността. Другото са приказки.
...

Точно си мери уреда. Ето клипче от Тубата където го сравняват с доста по-скъпи от него:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |