| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: PHILIPS 830A  (Прочетена 6480 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3985
PHILIPS 830A
« -: 14 Април, 2025, 19:01:46 »
Здравейте. Вече и аз имам това чудно радио с корпус от материала "арболит". Радиото е почти комплектно, липсва само табелката за волтажния разпределител и щепселът. Арболитът има две счупвания, ще трябва да помисля как да го възтановя, както и едното бакелитово предно краче има пукнатина. Това са общо-взето недостатъците, иначе лампите имат отопление, дори скалната крушка е здрава. Радиото е произведено във Франция през 1931/32 г.:
https://www.radiomuseum.org/r/philips_830a830.html
Ето го и него...

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
Re: PHILIPS 830A
« Отговор #1 -: 14 Април, 2025, 19:07:19 »
Радиото е от възприетата концепция "Супер индуктанс", преди Филипс да преминат на Супер-хетеродини. На последната снимка съм показал как трябва да изглежда волтажния разпределител, хартиеният кръг ме интерерсува, засега не знам колко е диаметърът му. Мисля, че колегата Драган има такова радио, ако може да даде малко по-вече снимки на гетинаксовата плочка с хартиения кръг и размерите им.
 :)

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1589
  • Населено място: Варна
« Отговор #2 -: 14 Април, 2025, 19:35:25 »
Валери! Прекаляваш вече! Всички хубави апарати са при теб!  :) :) :)

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 14 Април, 2025, 19:41:13 »
И за този апарат да го имам, е "виновен" колегата shri  :drinks: .

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1148
  • Населено място: София
« Отговор #4 -: 14 Април, 2025, 20:09:45 »
     :bravo: :bravo: :bravo:

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1288
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #5 -: 16 Април, 2025, 08:19:59 »
Поздравления за радиоприемника

Неактивен shyyyy

• Квантов електрон
  • Публикации: 109
  • Начинаещ
    • Ютюб страница
« Отговор #6 -: 16 Април, 2025, 09:08:39 »
Страхотно радио е!  :)
15г. Ученик в Техникум / Промишлена Електроника /

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 18 Април, 2025, 20:07:20 »
Кутията е готова  :) . Двете места където имаше дупки в арболита, ги запълних с епоксидна смола, забелязва се, но няма друг начин. Платът го изпрах, като бях свалил говорителя, доста трудоемно, електромагнитната система която го движи, е във вътрешната му страна. Пластмасовата му скала е силно трошлива, вероятно е променила структурата си през годините, трябва да се прави нова. Не знам дали има възможност да се печата с лазерен или мастилено-струен принтер върху пластмаса. Радиото е било ремонтирано през годините, явно кондезаторите в кутиите са заминали, запоили са 5-6 кондензатора отвън. Това е дотук, доста борба се очертава.

Неактивен tvservice

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 5
« Отговор #8 -: 18 Април, 2025, 21:46:13 »
Браво, огромен труд си положил, но резултата е впечатляващ! :bravo: Поздравления и успех в реставрацията!  По отношение на скалата, мисля си, дали не може да се използва някаква тънка пластмаса и върху нея да се залепи разпечатана скала на хартия....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 18 Април, 2025, 21:48:30 »
Да, така мисля да направя. Преди това обаче, скалата трябва да се обработи за печат.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 19 Април, 2025, 12:09:32 »
Наема ли се някой да обработи скалата за печат  ::) , диаметърът и е 114 (или 115) мм.

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 151
  • Населено място: Беломорието
« Отговор #11 -: 20 Април, 2025, 13:30:14 »
Христос Воскресе!
Това успях набързо да направя, върши ли ти работа.
Успя ли да чуеш гласът му.
Може да го отпечаташ на трансферна хартия (прозрачна е - водна ваденка по старому) на принтер и да си го принесеш на пластмаса. Или направо да ти го отпечатат на пластмасата по печатните ателиета дето принтират на всичко знамена, плакати, реклами и каквото ти дойде на ум. Препоръчвам ти го, качествено на професионални машини и дълготрайно.
« Последна редакция: 20 Април, 2025, 13:51:20 от малкия »
Всичко българско и родно любя, тача и милея.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3624
  • Населено място: Варна
« Отговор #12 -: 20 Април, 2025, 15:24:39 »
Получило се е добре :good:

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 20 Април, 2025, 15:38:47 »
Супер е станало колега, благодаря ти  :drinks: . Най-вероятно ще го отпечатам на обикновена хартия и ще я залепя на нова пластмаса. Тук при нас няма къде да ми я направят с печат върху пласмаса. Освен онлайн някоя фирма да намеря  :unknown: . Още не съм му чул гласа, нямам време, ще видя по-нататък  :) .

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 09 Май, 2025, 22:25:28 »
Лека-полека започнах с електрониката. Както и очаквах, всички кондензатози в двете ламаринени кутии имат утечки. Временно запоих извън кутии съвременни за да видя дали работи. Оказа се, че има прекъснала бобина в анода и втората решетка на крайната лампа, бобината S15 от схемата. Четох из интернет, че това е често срещано, запоих един дросел, пак временно  8) . После се оказа, че лампата Е428 липсва, на нейно място беше поставена Re134. Пробвах с лампа от друго радио, пак Филипс, и радиото заработи. Но има много неща за оправяне, ще отнеме доста време. Търся един брой Е428, или нейния заместител REN904, ако някой има такава лампа за продаване, нека ми пише.
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_e428.html

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
26 Отговора
17312 Прегледи
Последна публикация 10 Февруари, 2020, 19:00:07
от Валери
1 Отговора
5917 Прегледи
Последна публикация 14 Април, 2016, 10:20:10
от origo
12 Отговора
4502 Прегледи
Последна публикация 17 Август, 2018, 23:33:39
от slavi

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |