| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Сверяване, поддържане на точността на електронен часовник  (Прочетена 141 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 377
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Предлагам дискусия за часовници, фабрични, самоделни. С цифрови ИС, с микроконтролери, други.

Методи за сверяване на ел. часовник, калибрация, донагласяване, измерване на точността на хода?
(Новите устройства използват NTP, GSM, GPS и др. Съвремено решение е, прецизни са, но не те са предмет на темата).

Варианти "на първа мисъл":
- смяна на часовниковия кварц: нови типове: 20 ppm, 10 ppm, че дори и 5 ppm (все лоши ;) ), стари - ако имаш късмет, са по-добре.
- механично подстройване на кондензаторите към кварца: досадна, бавна процедура, денонощия, седмици, повече: кондензатор/и допълнително, по-малък кондензатор, още по-малък кондензатор ... променлив кондензатор малко вляво, малко вдясно, по-малко, още по-малко ... (докато ти омръзне :D)

- ако е с микроконтролер - плюс програмни начини и методи за постигане на точност

От старите часовници с ИС като "наследство" в управлението идейно добавям бутон "минути-секунди -> в "00:00": чуваш "5-те точки и едното тире" на "точно време" (хи! кой слуша "Хоризонт" вече?) и бааам -> пръст по бутона -> часовникът е сверен. До следващото чуване.
- друго?

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 116
Друго: Немският предавател на средни или дълги вълни беше дето за сверяване на часовника в много часовници от германия има малка платка с чип и феритна антена за сверяването им по сигнала от Германия аз им правя трепанация вадя го тоя модул и почват тук да работят на собствен ход иначе не се сверяват и има проблем с точното време.

радио-контролирани DCF 77 часовник
https://forum.predavatel.com/viewtopic.php?t=20886

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 377
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Тук съм в последната използваема зона :). DCF77 само по високите етажи, по среднощ евентуално.
Методът е интересен.

Неактивен hris

• Квантов електрон
  • Публикации: 116
Аз като бях студент се наложи да си направя електронен часовник с 7-сегментен LED дисплей два двойни индикатора икономични с високоефективни светодиоди 1-3ма ток и светят силно и обърнат единия за да се съберат точките им по средата за да ми мигат секундите двете точки само и показание час и минути със зелена светлина да не дразни очите. Използвах PIC процесор PIC16F84 без А накрая и копирах примера от алманаха със схеми на Microchip дебела книга над 1000 страници с тънка почти прозрачна хартия всички Aplication Notes бяха или там имаше още такива томове намерих вътре схемата плюс софтуера с 4,000 мегахерца кварцов кристал обаче имаше разминаване в точното време колкото и да не ми се изкаше 4000 не се дели точно на две без остатък и търсих в магазин МИКРОН Варна до църквата Света Петка специално за часовника си кварц на честота 4096 Мегахерца което се дели точно на две без остатък и може да се направи таймер1 да прекъсва точно през 1 секунда 1 херц и така добавих и двата кондензатора с които донастройвах честотата на кварца за още по точно колкото да не го сверявам всеки ден или през ден. Другата борба беше че денем свети слабо а нощем силно направо ме събужда светлината от дисплея сложих фототранзистор и регулирах яркоста нощем като угася лампите в стаята свети слабо и пак се вижда ако се събудиш да погледнеш колко е часа и седи пред мен да ми е в погледа обаче после исках да му добавя и будилник нещо което така и не направих да му изменя кода на програмата и сутрин да ме буди за изпити когато имах да не се успа. Тогава все още се намираха кварцови ръчни часовници електронни с цифри които бяха евтини и точни сега има обаче са скъпи и доста неточни в сравнение с старите модели дет се продаваха по 5броя за левче. с метална верижка и всичко от циганите по тротоара на Улицата.

А още преди това съм виждал механичен стенен часовник в училище с махало електрозадвижване беше много точен всички часовници на училището се управляваха от него според мен за механиката най точни са с махало определена точна дължина и тежест в края и може с електро задвижване с електромагнит който засилва махалото на тласъци никога да не спира даже на пазара има такива играчки където електромагнита с един транзистор и батерия 1,5 волта са скрити в дървената основа и механизма постоянно се върти като се ускорява всеки път когато малкото неодимово магнитче преминава през полето на електромагнита схемата е за електромеханични часовници с електромагнит много проста електромагнит с две намотки един транзистор и малка батерия 1,5 волта е достатъчна.
* Часы на транзисторе.pdf (106.65 kB - свалено 15 пъти.)
« Последна редакция: Вчера в 14:55:46 от hris »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |