| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Втори живот на кутия от радиоприемик Philips 535A  (Прочетена 36 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1421
  • Населено място: Пловдив
Уважаеми колеги
Да Ви представя новия ми проект в тези дъждовни майски и юнски  дни.
Преди 10 години купих от Марко от Раднево   една кутия  от   Philips 535A .
Кой и за какво беше разсипал хубавото радио така и не разбрах? Кутията ми  изглеждаше доста  запазена,със заден капак,скала и плат пред говорителя.Реших ,че може някога да се намери приложение.
Преди 5 г. ,  Петко от Чирпан ми подари радио Христо Ботев за донор.Бях почнал да вадя части от него,но изведнъж ми дойде идея да се опитам да го възстановя и ако е възможно да го монтирам в Кутията на  Philips 535A.В переспектива предвиждах да  монтирам и УКВ платка по модела на Кънчо.
И така, тия дни  дойде редът на тази кутия . Най-напред възстанових  работоспособността на  шасито  от  Хр.Ботев . Имаше доста борба  с бобинния блок , но с помоща схемите и чертежите на Л. Божков  публикувани във форума се справих  и шасито  заработи.
След като шасито  заработи /смених всички кондензатори,имаше скъсани проводници от бобинния блок и др./, започнах да мисля за неговата доработка ,как  да се адаптира към кутията на Филипса.
 Поставих си за цел, шасито  да се  адаптира , без да се правят каквито и да било интервенции по кутията.Копчетата за управление трябваше да съвпаднат със съществуващите  отвори на кутията, разположени на 100мм един от друг.
 Това наложи сериозни интервенции по вече работещото шаси, което се вижда от приложените снимки.
-изрязване на  старите елементи за закрепване на оригиналната скала .
-изработка  на  допълнителни междинни планки ,които прихванах с болтове М4 и дистанционни втулки за да компенсирам  оригиналния наклон на шасито .
-преместване на  изходния трансформатор над шасито.
-монтаж на мрежовия трансформатор с допълнителен клеморед и предпазител.
-премахване на  цокъла и окабеляването за лампата ЕМ 80.
-преместване на  потенциометъра, като за база  остана  местоположението на   превключвателя на вълните и спрямо него съответно на 100мм и 200мм наляво разположих задвижващата ос на променливия кондензатор и потенциометъра ,така че да съвпаднат с отворите на кутията.
-за задвижването на променливия кондензатор  се наложи монтаж на допълнителни елементи /ролки диск втулки и др./ ,така че дължината на кордата да съвпада с работната част на скалата и диаметъра на дискаи т.н.
-монтирах микровключвател с гърбица на оста на галетния превключвател, за да може в положение „Грамофон“ , радиото да се превключва на УКВ.Гърбицата е изработена от редуктора на променлив кондензатор от българско радио /вероятно от Мелодия 2/.
-ще използвам копчета от Blaupunkt,които смятам ,че  ще подхождат на лицевата част .

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1421
  • Населено място: Пловдив
още малко снимки

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
26 Отговора
29764 Прегледи
Последна публикация 10 Февруари, 2020, 19:00:07
от Валери
1 Отговора
1987 Прегледи
Последна публикация 12 Юни, 2025, 16:48:07
от GRIDLIC
1 Отговора
2631 Прегледи
Последна публикация 22 Септември, 2025, 15:38:26
от Radio208

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |