| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: УКВ конвертори  (Прочетена 24991 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1305
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
УКВ конвертори
« -: 23 Декември, 2012, 18:57:23 »
Я кажете който е правил нещо от този род изпитано.
http://vicgain.sdot.ru/radiopr/radiopr1.htm

Искам да хващам обхвата от 87.5Mhz нагоре. Трябва ми, за да преработя укв-то на старо радио да работи на западния стандарт.

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 450
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
Re: УКВ конвертори
« Отговор #1 -: 23 Декември, 2012, 21:03:13 »
Преди около 20-тина години от някакъв стар вестник "Направи сам", бях намерил подобна схема. Естествено тръгна с много зор, ама резултатът не беше много добър. Доколкото знам по Русе има някаква фирма която продаваше готови китове - сглобени. Колегата Скафандър, може би ще се включи с повече информация?
Омраз!

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #2 -: 23 Декември, 2012, 21:06:14 »
Тези готовите ги знам, но те работят в обхвата 96-107Mhz и не правят за долния обхват. Преди са имали, но вече ми каза че не правят.

Неактивен Vladislav

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 94
« Отговор #3 -: 23 Декември, 2012, 23:20:21 »
Да за съжаление фирмата вече не прави варианта за долната половина на обхвата. Но пък конверторите, които предлагат работят добре - с уговорката, че съм слагал само на една Селена, която свирна просто прекрасно и е удоволствие да се слуша.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #4 -: 23 Декември, 2012, 23:37:17 »
И аз съм слагал само на една Селена и свири добре.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3985
« Отговор #5 -: 24 Декември, 2012, 09:03:09 »
Такава приставка съм слагал и на "Акорд 102'71", само горната част от обхвата е но работи много добре. Струва ми се, че действа и като усилвател на ВЧ.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #6 -: 24 Декември, 2012, 09:24:54 »
http://www.kipa-bg.com/product.php?ProductID=6501

Това е въпросния конвертор, но както вече казахме, работи на 96-106 Mhz, а на мен ми трябва за долния обхват.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3985
« Отговор #7 -: 24 Декември, 2012, 09:38:41 »
Доколкото си спомням много лесно се изместваше обхвата. Въртеше се сърцевината на бобината и влизах в диапазона където имаше по-вече станции, т.е. където ми трябваше. Мисля, че в стария форум беше обсъждано това.

Неактивен lz2nk

• Квантов електрон
  • Публикации: 451
« Отговор #8 -: 25 Декември, 2012, 12:13:11 »
Доколкото си спомням много лесно се изместваше обхвата. Въртеше се сърцевината на бобината и влизах в диапазона където имаше по-вече станции, т.е. където ми трябваше. Мисля, че в стария форум беше обсъждано това.
Точно, никакъв проблем.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 457
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
« Отговор #9 -: 25 Декември, 2012, 12:38:18 »
Преди около 20-тина години от някакъв стар вестник "Направи сам", бях намерил подобна схема. Естествено тръгна с много зор, ама резултатът не беше много добър. Доколкото знам по Русе има някаква фирма която продаваше готови китове - сглобени. Колегата Скафандър, може би ще се включи с повече информация?

Да, Кипата се занимават, но не съм се интересувал много...

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1041
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #10 -: 25 Декември, 2012, 13:23:57 »
Такава плтка съм монтирал на ОРФЕЙ честотата съм я свалил надолу както казва Валери.
Работи добре.

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 450
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
« Отговор #11 -: 25 Декември, 2012, 16:28:46 »
Тук http://balek.v.sweb.cz/radiotechnika/restpr/cciroirt/cciroirt.htm  намерих някаква приставка с един чип, но изглежда що - годе сериозна ( поне е стабилизирана с кварц ) . Интегралката я има в студентски град на 0.85лв.
Тук е дори по-евтина но на неудобно място ако сте без кола.
http://mpel.eu/ProductDetail.php?store_productsPage=30&sub_category_id=1015110310&cat_category_id=310&article1Page=1&product_id=92079
Всичко това обаче, е само за София .   :nea:
Омраз!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3507
  • Населено място: София
« Отговор #12 -: 25 Декември, 2012, 18:06:55 »
Имам една много подобна на тази от Кипа с двугейтов транзистор за смесител, но с едно ключе се превключваше диапазона за приемане на горната и долната половина от обхвата. Работят чудесно. Не се захващай с тези от руския сайт, според мен са трудни за изпълнение от любители, както и УКВ техниката като цяло. За последния линк, не знам, трябва да се пробва. Замислил съм една с двойнобалансен диоден смесител, ама ще видим кога ще я пробвам.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3625
  • Населено място: Варна
« Отговор #13 -: 25 Декември, 2012, 18:31:26 »
От много време ползвам тази схема,кварца е от стара видеокарта.Става почти всякакъв от 20 до 30 мхц.За начинаещи,тръгва от раз при правилен монтаж и изправни детайли.Единствено се настройва внодната бобина с разтягане и свиване по максимална чувствителност :)
Препратка към сайт където подробно е описана преработката на лампови УКВ блокове.За хора със средна квалификация :)

http://hiend.borda.ru/?1-9-0-00000031-000-0-0-1355710789
« Последна редакция: 25 Декември, 2012, 18:36:00 от lz2xl »

Неактивен soton

• Квантов електрон
  • Публикации: 398
« Отговор #14 -: 25 Декември, 2012, 23:51:22 »
Най простото решение е да изместиш честотата с толкова че да влезе в искания диапазон,напримар 78 + 10 =88,което се постига с един кварцов генератор много по прост от този в предния пост.Не е нужно да го свързваш с галванично с приемника - той излъчва достатъчно за да се приеме ефирно.Обяснението е следното:честотата на хетеродина се смесва с тази на кварцовия генератор и една от хармоничните на сумата е нужната ни основна честота,която + входната ни дава междинната - 10.7Мхц.Значи ако хетеродина за да приемем 78Мхц е работил на основна 78 - 10.7 = 67.3 Мхц и кварца е на 20Мхц се получават две суми :87.3 и 47.3 Мхц.Игнорираме втората,а първата + 10.7 Мхц дава нужните ни 98 Мхц.Това обяснение е само за да се разбере работата на хетеродина - реално нещата са подобни.Неприятното в случая е че двата диапазона:64 - 73 и 88 - 108 Мхц са с различна ширина и при такова преобразуване станцийте се наблъскват в единия край.
0878640251

близо до София

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |