Да, когато намесим ЛНЖ в това число халогенните и аз съм твърд техен привърженик за осветление в къщи. Нито една цветна температура на светодиоди или луминесцентни лампи не може да постигне същото субективно усещане както от спектъра на ЛНЖ. И това си има обяснение - ЛНЖ има непрекъснат спектър също както слънчевата светлина към която е приспособено човешкото око, докато при светодиодите и луминесцентните свети луминофор и спектъра е ивичест. Окото макар и несъзнателно улавя тази разлика и се създава дискомфорт при използването на такива лампи. Но ЛНЖ и халогенните лампи имат сравнително ниско КПД, и не са подходящи при аварийно осветление от акумулатори и батерии, затова е и тази тема. Относно икономията на енергия от ЕСЛ, такава наистина съществува в обществени сгради, но за домашно ползване е направо смешно поставянето им. Изчислих че в моя апартамент около 5 лева ток месечно отиват за осветление, а общата сметка за ток на апартамента е от порядъка на 35 лв. Ако заменя ЛНЖ с ЕСЛ ще спестя около 4 лева от ток. На 35 лв, 4лева икономия е смешно количество за да си създавам дискомфорта да си светя с такива източници, но в едно училище например където 90 процента от електроенергията отива за осветление, там има сериозен смисъл, те затова от край време се осветяват с луминесцентни лампи. Относно забраната на ЛНЖ това е безпрецедентен случай в който нещо което не е вредно нито за човека, нито за околната среда, произвежда се бързо, лесно и евтино, самото производство също е безвредно за околната среда и това нещо бива забранено за продажба. Тук ясно прозира пазарния интерес да се създадат изкуствени условия за увеличаване на пазара на ЕСЛ. Но хората във всички държави се бунтуват срещу това, и се надявам в скоро време ЛНЖ отново да се върнат на пазара. Но стане ли въпрос за аварийно осветление, или осветление против крадци, дежурно осветление някъде, твърд привърженик на луминесцентните лампи съм. В крайна сметка всяко нещо си има поле на приложение, не може едно нещо навсякъде. Доста разводнихме темата с коментарите за ЛНЖ и ЕСЛ но може модераторите да я отцепят в отделна тема ако преценят.