| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: След броени дни се навършват 30 години от най-голямата ядрена авария в Чернобил  (Прочетена 8284 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
След броени дни се навършват 30 години от най-голямата ядрена авария в Чернобил и една от най-мащабните лъжи в комунистическата история засегнала и България.

Случва се така, че в АЕЦ „Ленин" уж трябва да се проведе учение на персонала, което поради кофти апаратура и невнимание на група небрежни руснаци, довежда до взрив, подобен на The Big Bang.

Похлупакът на реактора е отнесен, а във въздуха изригват отломки с радиоактивно замърсяване, еквивалентни на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима.

Пряко засегнати са райони от Украйна, Беларус, Западна Русия, Полша, Финландия и Швеция. Няколко дни по-късно отровният облак от Цезий 137 покрива почти цяла Европа, като вторичната вълна затиска и България.

Сега когато Чернобилското поколение е на 30+ , то продължава да боледува заради радиацията или поне да живее с постоянната параноя от най-различни вариации на рак.

Три години преди Чернобилската катастрофа става авария с реактор от подобен тип в Игналинската АЕЦ (Литва). Аварията в Игналина възниква, когато контролните пръти с графитени накрайници предизвикват внезапен токов удар при въвеждането им в реактора. За разлика от аварията при Чернобил, в този случай прътите успяват да се върнат в долната част на реактора. Борираната стомана от конструкцията им успява да спре ядрената реакция, което спасява Литва от катастрофа.

Този инцидент в Игналина е бил известен на конструкторите на чернобилските реактори, и то - защото се случва именно по време на завършването на строежа на 4-ти блок в Чернобил.

Въпреки това, никой не взима мерки за промяна на конструкцията на реакторите, защото, видиш ли, причината за аварията в Игналина била грешка на оператора.

С тези ведри и пожелателни мисли започва една от най-мащабните лъжи в комунистическата история.

Не че този режим има малко навъртени лъжи в репертоара, но тази си остава направо недостижима. Определено бие по мащаб твърденията, че съществува многопартийна система, че е можело да се избира между ляво и дясно, че е имало свобода на словото и ниска престъпност, че е имало хора, които работят за себе си, а не за държавата, или че можеш да влезеш в университет, ако баща ти не е член на партията.

Тази най-голяма лъжа започва още след избухването на реактора и решението на руските братя да си мълчат като партизани на разпит. Дни минават преди евакуацията на 150 хиляди души, на които пък тогава обещават, че до 3 дни всичко ще е ток и жица, и те ще могат да се върнат по домовете си.
Зоната на Припят и околностите й са забранени за обитаване и досега. Въпреки многократно по-високата радиация, Манифестацията за 1 май в Киев пък не е отменена, както и в тогавашните соцстрани, засегнати от радиоактивния облак.

Близо 50 души - пожарникари и работници, които се опитват да се преборят с бедствието, умират веднага от лъчева болест. Това е признатата официално бройка. Неясен е обаче броят на жертвите сред по-късно евакуираните и т.нар. "ликвидатори". Според Грийнпийс те са повече от 100 000. Започват да се раждат и мутанти, на които X-Men могат само да завидят.

Според СССР обаче „всё в порядке" и този начин на управление си продължава и до днес. Съветската радиация е най-чистата радиация на света.

Беларус получава 70% от чернобилския облак. В резултат на това около 6 000 кв. км. земеделска земя е дълбоко замърсена и стотици хиляди са принудени да се преместят трайно. Хиляди са засегнати от различни фатални заболявания, вариращи от левкемия и рак на щитовидната жлеза до сърдечно-съдови болести.

Министерството на извънредните ситуации на Беларус отчита, че за 25 години страната е загубила над 235 млрд. долара заради аварията в Чернобил.

Бившата Украинска ССР също е щедра на лъжи и обещава да изгради голям и сигурен саркофаг, с който да спаси завинаги света от присъствието на печално взривилия се реактор.

Изолационното съоръжение Обект „Укритие" е построено за 206 дни, а в градежа са ангажирани над 90 000 души. Още през 1988 г. e ясно, че животът му е не по-дълъг от 20-30 години. Саркофагът се руши непрекъснато, корозията пробива покрива му, а водата от валежите, която прониква във вътрешността на уж „запечатания" 4 блок, продължава да разнася радиоактивното замърсяване през почвата.

Проектът за новото „Укритие 2" трябваше да е завършен през 2013 г., но до миналата година Украйна все още приемаше средства от Европейската комисия, а саркофаг няма да има поне до средата на 2017 г. Правете си сметката.

През 1986 г. радиоактивен дъжд се изсипва над много части от Европа. Стига и до България, където времето се стопля и всички хрупат замърсени плодове, зеленчуци и животински продукти. Освен управляващата номенклатура, разбира се.

Иван Бакалов от Е-vestnik си спомня, че в хотел „Рила", където се готви менюто за "правоимеещите", са изпратени инспекции, които поят другарите с отделна водоноска, а за майските празници внасят прясно агнешко от Австралия. Ей я къде е, все пак.

Все пак, някои софиянци, запознати с теория на конспирацията, усещат, че нещо не е като хората и вечер ходят да си наливат минерална вода от Горна Баня, чакайки на опашки от по 100 души в 1-2 часа през нощта.

В това време Тодор Живков е спокоен в някоя от многото си резиденции, качил крака на масата с бродирана покривка, без да му хрумне да вдигне телефона и да разбере какво аджеба става в украинско.

Вместо това вождът се е затворил в своето типи и мълчи отривисто в продължение на дни. Само от време на време ходи на лов по планините, за да докаже на простолюдието, че заплаха не дебне отникъде.

Димитри Иванов съобщава за катастрофата в новините на "Всяка неделя" един ден след експлозията, като цитира данни от Швеция. Първата „официална" новина в партийния официоз „Работническо дело" е публикувана едва на 30 април 1986 г.

Тогавашният зам.-председател на Министерски съвет Григор Стоичков твърди, че коренът на злото е СССР, а следващият най-голям виновник е точно другарят Живков.

Вождът решава, че нещата ще се разминат и че радиацията ще се разсее към гадните капиталистически държави. За лош късмет след аварията вятърът разнася облака от Чернобил върху цяла Европа.

Всички излизат на задължителната манифестация за 1 май 1986 г. под обилния дъжд, за който впоследствие цял живот ще вярват, че ги е полял с неприятно високи нива на радиация.

Всъщност най-тежкото облъчване над България продължава повече от седмица - между 2 и 10 май


По това време военният министър Добри Джуров все пак издава специална заповед за строг контрол на храната и водата в армията, благодарение на която до голяма степен здравето на военнослужещите е опазено. Но извън армията и номенклатурата последствията за живота и здравето на населението са неизвестни. Замърсяванията с радиация на територията на България са били неравномерни и с неясни стойности.
Подозирайки някои неща, Григор Стоичков търси братската руска помощ в лицето на посланика на СССР Леонид Греков, но той любезно го отсвирва, защото ние тука много преувеличаваме опасността и не е лошо да спрем да шумим толкова. Стоичков иска да наложи всички мерки за справяне с радиацията и твърди, че го е направил. През 1989 г., обаче, съдът казва друго и той лежи в затвора за дезинформацията, която неговата любима партия е наложила.

По това време се ражда и пословичният лаф "Какво е радиация? Това, което не съществува, но постоянно се понижава".

Днес чернобилският район и градът-призрак Припят са много популярни в туристическите среди. И въпреки че няма срещнете нито една оферта в Booking.com, бизнесът е много сериозен и печеливш, особено сред тези, които търсят адреналин под дърво и камък.

Какво е изключително скъпа и отровна японска риба, която те убива, ако не е сготвена правилно, пред възможността да се разхождаш сред радиоактивни отломки? И то за много пари? Важното е, че екскурзиантите са все още живи да разказват. А на най-голяма печалба от обезлюдяването е дивата природа, която спокойно и мащабно развива популации, необезпокоявана от досадното ни присъствие.

За поколението „Чернобил" пък остава неприятното усещане, че ако Тодор Живков имаше характер и способност да взима решения въпреки Москва, онези дъждовни дни на май 1986 г. нямаше да струват толкова скъпо.


Неактивен shri

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 906
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Не ми припомняй. Че на 1 май всички ни изкараха на манифестация под чернобилския дъжд. А все още не е прието, да се казва колко увредени деца се раждат от Чернобил и колко са умрели след няколко дни живот само. Помня даскала по съдебна медицина споменаваше под сурдинка за аномалиите. Даже и сега след толкова години на никого не му се казва истината. И какво се оказа, че не са казали на хората за какво става на въпрос защото са нямали уреди с които да измерят колко точно е радиацията. Нямало за толкова голяма мощност уред измислен.
« Последна редакция: 12 Април, 2016, 12:36:33 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен imagination

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 120
  • Населено място: Варна
Като цяло статията е стил "шок и ужас", но то и наистина си е ужасно. По мои спомени бях около втори клас и ще споделя какво помня от тези дни.
Да бяхме на манифестацията и никой не ни каза, че е опасно. Не си спомнял дали е било преди манифестацията или след това но местното ОФ (или поне в клуба на ОФ на 'Парижка комуна' във Варна) ни събраха цалата махала и ни забраниха да играем на двора. Както и да ядем "зелени зелечуци". Съжелявам тогава съм бил 2-ри клас може и да звучи глупаво но това помня. Може и споменитеми изобщо да не са достоверни. Явно и родителите ни са знаели повече понеже това лято не сяхме на вилата никакви зеленчуци. Плодовете се миеха усърдно в нормални обстоятелства никой не си играеше да прави това. Редовно следяхме емисиите на ББС на къси вълни :) Предимно дядо ми, аз какво ли разбирах. Сещам се, че по някой път не можеха да се хванат и дадо ми се вайкаше, че пак ги заглушават. Ако от там е изтекла някаква информация може и затова да е било цялото мероприятие. Дали това е изолиран случай, дали е имало такава практика, дали някой си е позволил да изнесе информация, която е била забранена не мога да кажа. В нашият квартал имаше доста военни, може и от там да са научили. Но това са само предположения. Може някой да е отишъл в Беляне заради това.
Интеревсно ми е да разбера спомените на други хора от това време. По сайтовете има доста изкривена информация.
Поздрави.

Неактивен Chervenoarmeec

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 67
Мислех да не пиша в темата, защото и без това съм страшно зает, че дори не ми остава време и да чета форума често, но все пак винаги изключително съм се дразнел на това как някой си затваря очите за някои неща, като изважда на пиедестал други и то напълно умишлено, като по този начин въвежда в заблуждение по-младите потребители във форумите. И тук, както и в много други форуми (чието основно предназначение изобщо не е обсъждане на политика и изразяване на политически и икономически пристрастия) не минава и ден без няколко лица във форума да се "изкашлят" негативно срещу Русия/СССР, социализма/комунизма, времето преди 90-та, а много често и против собствената си страна, дори и наричаща се някога НРБ. В почти всяка тема, ни в клин, ни в ръкав, тези няколко участника (те си знаят кои са), непрекъснато плюят по качеството на българската продукция при социализма, също и съветската, против политиката и икономиката от това време, непрекъснато вадят снимки, линкове и полуистини за това как даден продукт бил копиран от нас или от руснаците, как заводите ни не проивеждали нищо качествено, как всички се правели че работят, пък никой не работел, как пияните руснаци си забравили шишето с водката в кашона с телевизора, колко некадърни и непроизводителни били нашите учени от това време (90% от които са в западните държави в момента и се ценят високо), как се чакало по 100 години за москвич и лада, а някои дори не дочаквали (интересно как аз не познавам някой на възрастта на нашите например, който да не е имал поне москвич и то до 25-26 годишна възраст), как сбирщина пияни руснаците изпуснали от контрол атомната централа в Чернобил и как всички криели за това за да не падне реномето на социализма. Нямам време а и желание да отговоря с контрааргументи на всички тези неща, естествено без да си затварям очите за истинските грешки и недъзи не на социализма, а на системата, която е била установена преди 89-та. Защото за разлика от тези няколко човека, аз съм и ще бъда обективен. Просто ми е неприятно че тези лица така и не можаха/не поискаха да забравят и да се абстрахират от това, което е било, да гледат напред. Не. Те продължават и ще продължават все по-досадно да натякват твърденията си и да подвеждат по-незапознатите. Именно това е една от причините да се отдалеча от този, а и от другите форуми, макар че искам да подчертая, че тук наистина има изключително кадърни и умни хора с интереси в радиотехниката, достатъчно големи за да омаловажат политическите си пристрастия, поне в този форум. Те имат моите адмирации, обсъждали сме неща и проекти заедно, винаги съм отворен за обсъждане и обмисляне на каквото и да е. За съжаление за други това не може да се каже. Те определено имат някакви комплекси, защото в противен случай не може да се обясни това безпричинно натякване и мрънкане за времето преди 90-та и то вече 27 години след това. Това е повече от 1/3-та от човешкия живот, времето, за което едно бебе става баща и създава семейство. Между другото, един от тези най-ярко изразени плювачи, купува руски лампи на поразия, защо ли, нали уж миришели на комунизъм, вакуумът в тях бил напоен с идеология и пропаганда. Други пък четат и се учат само от съветски книги и справочници, по цял ден четат по руските форуми и черпят опит, голяма част от който представят тук като свой. Айде да не разлайвам кучетата... Както и да е.

По "темата". След "броени дни" се навършвали 30 години от аварията в Чернобил. Само че, не след броени дни, а точно днес се навършват 55 години от първия полет на човек в Космоса. Само че за това никой не говори, то не е интересно, някакси не е сензационно. По-интересно и някак политически коректно, отнесено спрямо днешната политическа система, е да четем за пияни руснаци, които били, видиш ли, толкова тъпи и "небрежни", с толкова "скапана апаратура" че осрали всичко и отровили целия свят. Че даже и други планети. Затова сега даже и извънземните ги мразят. Още помнят как през 57-ма същите тези небрежни руснаци им нарушиха спокойствието си с някаква метална пиукаща топка. А след това пък, през 61-ва, с цялата си наглост и още по-скапана апаратура, изпратиха един още по-пиян руснак, който да ги тормози. Де да бяха цивилизованите американци, ех, има ли място за сравнение. Да им издигнат на марсианците някой макдоналдс, да им занесат кока-кола и малко демокрация... Че марсианския им диктатор много ги тормози бе, ужас, горките хора :D

А, между другото, сега се сещам да питам, че не съм много запознат. Колко години се навършват от японската авария във Фукушима? Ама то и как да съм запознат де, като никой не говори за това. Защото къде е руската радиация, особено пък съветската, и къде е японската. Японската е къде-къде по-цивилизована, капиталистическа, по-безвредна, мирна дето се вика, а къде е дивашката руска радиация, варварска.. абе няма място за сравнение. Особено комунистическата, мани мани. Сякаш пръска комунизъм навсякъде във въздуха. Също, както няма място за сравнение и тази от двете атомни бомби от 1945-та. Е, какво толкова, хвърлили ги хвърлили. Било каквото било, карай да върви, сега САЩ учи на демокрация целия останал свят, а с Япония са първи приятели. "Ребята, давайте жить дружно", както се казва.
Е, тук таме се спомене по нещичко с половин уста и за Фукушима, за да се подчертае че капитализма е най-демократичен, че "ние" не крием за разлика от руснаците:
http://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=4048

Даа, ние не крием.

А, я да видим тук: http://poligraff.net/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F/%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%A4%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%B0/3608

Бре, ама то очевидно било масова практика да не се казва цялата истина за такива трагедии, за да не се предизвиква паника сред населението. Да, ама в Япония е за да не се предизвиква паника, а в СССР за да не се дискредитира социализма, явно. Даа, тези лоши комунисти, тези небрежни и разсеяни руснаци.

/>


Трагедията в Чернобил е най-голямата диверсия правена в границите на целия Източен блок и то по поръчение на човек от най-висшите етажи на властта. Всички средно интелигетни хора знаят кой е на волана на СССР тогава, каква е неговата цел и за кого работи. Същият този предател на Родината и на социалистическия строй е причината да е възможно кацането на западногерманеца на Червения площат през 87-ма, целящо да се дискредитира съветската армия и ПВО, като по този начин се разклати доверието на хората в самия строй и система. Управлението на този предател се характеризира с упадък в почти всички сфери на икономиката, културата, спорта и отбраната на СССР и то само за няколко години.

А за всички, споменати по-горе участници във форума, чието първо действие след ставане и преди лягане е да оплюят нашата страна, социализма и Съветския съюз, ще им отговоря с един цитат от друг форум, чийто автор не знам, но е самата истина. Цитирам точно:

"Едно момче много мразело баща си.То порастнало.Баба му и дядо му починали-на гробовете им не отронил дори сълза.Умряла и майка му-той не отронил дори една сълза и отново обвинявал баща си и още повече го намразвал.
Тогава починал баща му-и на гроба му той плакал,садрал си задника от рев.Защо?
Защото вече нямало кого да мрази,нищо вече не осмисляло и мотивирало живота му...

Та така мили мои СССР-мразци.Вече 20г. сте в положението на това момче и живота ви е изгубил смисъла си и в злобата и отчаянието си постоянно сипете жлъч по СССР,а него вече...го няма!Отдавна го няма!И дори в "смъртта" си ,той ви победи!Нанесе ви безответен удар!"
« Последна редакция: 12 Април, 2016, 15:44:06 от Chervenoarmeec »

Неактивен радиото

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
 Червеноармеец , тъкмо щях да напиша горе - долу ,  същото . Ти го направи . Ще допълня .
''Невежеството е фашизъм ''

Неактивен stoi

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Chervenoarmeec , значи като настъпи деня  "55 години от първия полет на човек в Космоса" може да пуснеш тема за това, а не да спамиш в тази тема. Това което сътвори е просто един СПАМ - чуждица която я нямаше през любимия социализъм, но вече времената са други, трябва да я разбереш и избягваш да сътворяваш.

Не мога да си обясня защо когато винаги се обяви някакъв исторически факт или истина,  веднага се започва едно адвокатстване и оправданията от рода, "ние изядохме и видяхме сметката на кравата , но пък посяхме три декара памук, така че не се обаждайте" . Никой не ви го е искал в случая адвокатстването и влизане в режим "обяснения" и оправдания. .

И с риск да продължа започнатия спам само ще кажа, че относно пагубното влияние и вредата върху България  от социализма и насилствената национализация след 44-та може да се пише до безкрай,  но основната тема тук е друга и никой не Ви е молил да адвокатствате от името на СССР и да намесвате космоса в случая, че и от клин в ръкав дори фокушима ?!

И като финал, нещо от "финала" : "социализъма другари е едно недоносче"  - автора на цитата е известен на всички :)
« Последна редакция: 12 Април, 2016, 16:19:45 от stoi »

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3538
  • Населено място: Варна
Нищо не оправдава действията на тогавашната върхушка,дъщеря ми беше на една година когато се случи тази беда.Скриха от хората неполиткоректната информация.Всички излязоха на манифестацията....
Chervenoarmeec,да сравняваш аварията във Фокушима и Чернобил е все едно да сравняваш Ямбол и Стамбул.Едното е природна сила,земетресение и цунами и щетите бяха още по големи,ама сега там няма и помен от това,всичко е почистено и дезктивирано.Другото е типична безалаберност и лотария за да може Дятлов да си напише дисертацията.Е написа я с кръв........другото си е словесна диария и конспиративни теорий че Чернобил е най-голямата диверсия на когото и да е.Има един филм който преди около 20 години по това време излезе по руската телевизия ОРТ правен от руски журналисти с руски пари.Първи канал на централната руска телевизия.Имаше интервюта със всички останали живи участници в експеримента и лично с професор Дятлов.Човека съвсем честно си каза кое кога и как е било тогава ,по минути.Така че моля придържайте се към фактите.Ще бъде коректно,Фокушима сега не можеш я позна от преди година.Чернобил просто го зае........аха и оставиха "проклетите укри"да се оправят както могат.Да не говорим че тогава масово се строяха чисти оранжерий за елита.Едната е до град Провадия пътя от към село Петров Дол и още си седи и си работи.Пролетария ядеше от голото поле :)

Неактивен shri

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 906
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Слава богу, че Господ не дава на "човека" да мърсува и в космоса. Защото там пък какъв Чернобил ще устрои с простия си акъл, че бедна ти е фантазията. Предлагам да приключим с политическите отенки, кой е по по най. И да се замислим като човечество без политическа принадлежност, какво творим всеки ден. Проблема не е в строя а в човека дето само на уж е човек. Иначе си е животно от всякъде. По добре кажете защо се повтаря това изобщо, а не кой строй го прави. Ти като си видял веднъж, ако имаш нещо в главата никога няма да го повториш. Какво значение има строя нали хора го правят. Дано повече не се повтаря такова нещо никога. Не мога да ви опиша какво е, да видиш бебе дето вместо гръбнак има един мехур и целия гръбначен мозък е в таза в този мехур. Мислите ли, че родителите на такова дете се интересуват от строя. И от това да ги е страх втори път да забременеят защото никой не знае точно какви са последиците от Чернобил и до кога ще ги има. Какво значение има строя.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен Валери

  • Модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3904
Гледал съм филма за който Асен пише, имаше интервю с Дятлов. Той в края на филма говореше, че проблема бил в инженерите създали на реактора. Също така имаше и американски филм, ако не се лъжа по Дискавъри ченъл, малко по-различна беше там версията. В руският филм, имаше интервю и с Горбачов, тогава той каза, че операцията по овладяването е струвала 18 милиарда долара. Някои казват, че това е разклатило икономиката на СССР, едва ли според мен. Тяхната икономика както и нашата, беше разрушена по друг сценарий.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Евала на колегата Chervenoarmeec за този пост изцяло стоя зад него и му благодря че е отделил време и е изказал голяма част от нещата които бих казал и аз! Наистина как за толкова години не се спря плюенето по този строй. Но аз имам един съвет към администрацията на форума - за доброто на целия форум в правилата да се включи че се забранява каквото и да било наместване на политика дори в темите „общи приказки“. Просто виждате до какви неща се стига.
По отношение на Чернобил, не е нито най-голямата ядрена авария, нито първата, нито последната. Истината е че аварията която се случи след земетресението и цунамито на 11 Март 2011 в Япония в АЕЦ Фукушима е от същия мащаб на Чернобилската авария със съизмерими количества изпусната в околната среда радиация с единствената разлика че при Чернобилската количествата са изпуснати предимно във атмосферата докато при японците предимно в океана. Не знам кое е по-опасно. Истината е че за нас Фукушима е дребна работа, защото е от другата страна на земното кълбо, но ако питаш японците със сигурност не мислят така. Намесването на аварията е съвсем уместно - първопричината в двата случая е различна, но последствията са едни и същи. Поредица от човешки грешки са довели и до двете аварии както и недостатъци в конструкцията на централите. Няма никакво извинение за Япония която е добре известно че е сеизмична област, тяхната централа да не е проектирана за достатъчно висока степен на трус и на достатъчно високи вълни цунами. Защо например на труса са издържали всичките им небостъргачи, но централата която трябва последна да аварира е сдала багажа? Защо японците след като са останали на тъмно след заливането от вълната цунами не са отворили ръчно клапата на кръга за пасивно охлаждане на реакторите а тя е останала затворена? Защо след това се опитваха да се справят с последствията от аварията с радиоуправляеми роботчета, дронове и други абсолютно неефективни средства? Защо месеци наред изпускаха радиоактивна вода в океана а не се справиха на време със създалата се ситуация? Ако сте добре запознати с историческите факти при чернобилската авария трябва да знаете че с цената на живота на много хора аварията е овладяна до дни и е построен саркофаг с които действия на практика месеци след самата авария последствията са ликвидирани. Не знам изобщо японците до къде го докараха с Фукушима, защото престанаха да говорят за нея, но последно година след аварията още не се бяха справили с басейните с отработено гориво и стопеното ядрено гориво в три от реакторите. Истината е там че никой не казва какво става с това гориво и дали все още е в реакторите или отдавна е пробило и продължило надолу в земята и океана.
Относно лъжите след чернобилската авария и как те са присъщи само на соц строя мога да дам опровержение. Но си мисля че всеки ако си даде сметка ще види че винаги управляващите спестяват истината на хората, именно за да не предизвикват паника. Така е било при повечето аварии било то ядрени или не. Винаги истината силно се променя и смекчава с цел да звучи по-безобидно.
Нека който мисли че чернобилската авария единствената, най-голямата и плод на недъгавата руска техника и безотговорното боравене с централата да се запознае по-дълбоко с историята на развитие на ядрената енергетика и съпровождащите я аварии. Ще изредя някои за които се сещам, всеки може да ги потърси в гугъл и да се осведоми по въпроса.
Основните по-големи инциденти извън чернобилския по хронологичен ред са:
1.Аварията с първия реактор произвеждащ електроенергия EBR-1 в щатите 1955-та
2.Пожара в графитната пита на реактора за военни цели, аварията е известна като Windscale fire, Великобритания 57-ма.
3.Стапянето на активната зона в  реактора охлаждан с течен натрий Sodium Reactor Experiment в Santa Susana Field Laboratory 59-та щатите.
4.Аварията в SL-1 61-ва САЩ.
5.Аварията в  Three Mile Island, 1979 САЩ.
6.Fukushima 2011 Япония.
Това е, всеки може да провери, както мащабите на авариите, така и информационното затъмнение около тях.
Ето пълния официален списък с аварии:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_power_accidents_by_country
Забележете че по „неизвестни“ причини цялата графа за степен на аварията по INES отсъства за всички аварии в САЩ.
Относно това как са ни лъгали по време на Чернобилската авария и как и до днес не се съобщавали данните за последствията от тази авария за българия е една долна лъжа и силно преувеличение и част от пропагандата срещу Русия, бившия строй и т.н. Престанете да се занимавате с политическото минало и се концентрирайте върху основното ни занимание в този форум, старата техника и изобщо техниката. Не се впускайте в субективни съчинения по разни събития с които дори може би не сте достатъчно добре исторически информирани. Не се занимавайте със станийки на журналисти. Тяхната работа е да служат някому и да украсяват нещата. Както казваше моя инструктор по кормуване: „Защо даваш сега мигач, ще заблудиш някого, само журналистите и сутиените дават заблуждаваща информация, ние не сме нито журналисти нито сутиени.“
Относно това какво бил казал Диатлов - естествено какво ще каже - аз съм идиот пренебрегнах предписанията и доведох до авария реактора? Истината е че той сам е най-виновен за аварията. Недостатъците на реактора и слабото им познаване само са му помогнали но без неговите абсурдни действия до аварията нямаше да се стигне а и да се беше стигнало мащабите щяха да са не по-големи от тези в Игналинската АЕЦ няколко години по-рано.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен gruyo

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 281
  • Населено място: София
  • Конювишки джентълмен
Според  конспирацията   Руснаците са  опитали  да  създадат  антиматерия ,когато бях в Козлодуй  90 год един от тамошните  инженери  ми каза че са спрели 6!!  защити  става  дума за  руснаците ,това  го е  гледал в  съветски  филм  който е  прожектиран само за  служебни лица ! Аз  нямам вяра  на  Руснаците  и съм  почти  сигурен че са   направили  нещо  ,по думите  на  същият човек   реакторите  ВВЕР  са  най-сигурните  от  руските а и  други  казват същото ,а  това че  политиката им  куца  то е  ясно  !!! Нищо  лично  но  трябва да се сетим и за  човека дето   даде  учени на СССР  и САЩ за да станат  свръх сили ,  и е  роден  на 20 април ......
Удрииии!!

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3538
  • Населено място: Варна
Е не я намесвайте политиката де,като гледам поста на въпросния потребител Chervenoarmeec половината е само политиканстване.Най лесното някой от нас да удари катанеца.Там ли е въпроса обаче да стиснем някому устата,нека да приемаме че всеки човек си има своята истина.Так че хайде по темата,без излишни отклонения.
Понеже говориш точно за историята на катастрофата аз ще пиша малко за предисторията.Тя не е много сензационна,по скоро нормална за страните ползващи атомна енергия по това време.3 години преди аварията в Чернобил става авария с реактор от подобен тип (1-во поколение РБМК-1500) в Игналинската АЕЦ в Литва.Въпреки изключително сериозната повреда в активната зона на реактора Игналинският РБМК оцелява.Това обаче поставя много въпроси пред тогавашната администрация в СССР относно безопасността на реактори от тип ВВЕР.Поръчва се експеримент с цел установяване и предотвратяване на условията при които възниква положителен коефициент на реакцията в реакторите от тип РБМК.Експеримента обаче излиза извън контрол.За съжаление,и вината е в бързането и щурмовщината и гонене на срокове.Нещо понятно и разбираемо.
Относно Фокушима,варията заема VII-ма, най-високата, степен по международната скала за ядрени и радиационни събития. На същата позиция е и Чернобилската авария от 1986 година.
Жертвите от Фокушима признати до сега като жертви на аварията са около 1600,на Чернобил 50 в момента на аварията и около 4 000 души са починали от рак след катастрофата.Сега се смята според РАН,Руската Академия на Науките че реално са засегнати около  милион и 440 хиляди и 1,6 милиона.За Фокушима е рано да се каже,трябва да мине време проникващата радиация да си свърши черната работа.Аварията не е първата и за съжаление вероятно няма да е и последна,и няма значение къде ще думне,тя земята е кръгла и вятъра го разнася.
Относно защитите си прав,гледайте филма с Дятлов,те там спират всичко което може да се спре защото "проклетия"реактор не искал да влиза в критичен режим който са търсели.

Неактивен Валери

  • Модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3904
Авариралият реактор в Чернобил не е тип "ВВЕР", а тип "РБМК" (Реактор Большой Мощности Кипящий). При него, парата се образува директно в активната зона на реактора, т.е. няма първи и втори контур, както е при "ВВЕР" (Водо-Воден Енергиен Реактор). Реакторите "РБМК", са с по-голяма мощност на единица обем, това е основното им предимство, но са по опасни, доколкото знам, не се строят вече такива.

Неактивен lz2xl

  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3538
  • Населено място: Варна
Извинявам се за грешката,реактора наистина е РБМК-1000,грешката е моя.ВВЕР400 май бяха нашите в Козлодуй.
Origo,относно кой какво е лъгал тогава остави да преценят хора които тогава са били във възраст позволяваща им сами да взимат решения.Нека така го определим като възрастова граница,аз тогава бях малко по голям от колкото си ти сега,а ти не си бил роден,Аз работех в КРЗ и когато се появиха "другарите с гейгермюлеровите броячи" нас ни изритаха от цеховете и чак когато свършиха за каквото си бяха дошли ни пуснаха вътре,после си събраха партакешите и заминаха без обяснения.Истината я научихме малко след 9 май когато ни събираха по комсомолски да ни четат от корана.Така че за това време кое как е било нека не спорим.
« Последна редакция: 12 Април, 2016, 20:24:49 от lz2xl »

Неактивен gruyo

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 281
  • Населено място: София
  • Конювишки джентълмен
Извинявам се за грешката,реактора наистина е РБМК-1000,грешката е моя.ВВЕР400 май бяха нашите в Козлодуй.
  Да нашите са  ВВЕР имах  шанс да се  "мотая"из 5 и 6 блок .Работил съм в  Кремиковци  но в АЕЦ  всичко е х10  като  мащаб
Удрииии!!

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |