| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук  (Прочетена 7039 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 890
  • Населено място: Варна
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #30 -: 04 Юли, 2019, 18:10:27 »
...

Измерих и VT1 на УСР модулът - няма пробив
между Е(+) и Б(-) - 758 и К(+) и Б(-) - 758 в режим за мерене на диоди.
напреженията са:
E:11.85V
Б:11.78V

А да не би да има късо между емитер и колектор??? Какво е напрежението на колектора?

Неактивен ragis

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #31 -: 04 Юли, 2019, 23:24:34 »
Напрежението на колектора е 10,78V.
Свалих транзистора от платката и го мерих в режим за диоди - няма късо между емитер и колектор.
Оглеждах за късо някъде и по СМРК - не виждам свалих отново транзисторите и ги мерих, диодите разпоих както и на УСР - в изправност са.
Единствено не съм измервал напрежения на интегралата на УСР - K174XA11

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 890
  • Населено място: Варна
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #32 -: 05 Юли, 2019, 00:40:17 »
Добрееее
Не работи схемата ХА11, но е малко вероятно да се е повредила, без да се е повредил транзисторът на входа й. Понеже вероятно си го убил с подаване на напрежение по пътя на видеосигнала, може да е умрял блокът за цветност и той да окъсява и деформира видеосигнала и затова да няма синхронизация. Ако е така, когато откачиш видеосигнала от блока за цветност, синхронизацията трябва да заработи. Добре, ама тогава няма да виждаш картина и съответно трябва да съдиш дали синхронизира по косвени признаци... Значи, трябва да настроиш тунера така, че 'чергите' да се виждат максимално добре. Тогава спираш телевизора и откачаш кабела за видесигнала от блока за цветност. Включваш телевизора и слушаш как работи вертикалното отклонение. Ако когато извадиш RF кабела на видеото от антенния вход на телевизора, вертикалното отклонение започne да работи по-нестабилно и с по-ниска честота, а когато върнеш кабела във входа, вертикалното започва да работи стабилно и с малко по-висока честота, значи има синхронизация...

Неактивен ragis

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #33 -: 06 Юли, 2019, 00:09:55 »
Момчета много благодаря за всичко !!!
Телевизорът най-сетне изкара картина.
Взех този за 10лв.(който се оказа в доста окаян вид)
Той е Електрон 380 - беше му откачен кинескопа и половината кабели.
При свързването на кабелите и натискане на бутона за включване започнаха да изкачат огромни искри и да пуши.(прикачил съм снимка от къде излезе искрата и пушека)
Разкачих му МРК платката и я закачих директно на моя и картината излезе на яве, чак и звук има УПЧЗ-2 си работи, може да си се регулира звукът и е кристален.
Пробвах да сменям с мойте модули и резултатът е че и СМРК и УСР съм ги повредил при мойте изпълнения с НЧ входа.Може би ще се опитам да оправя поне УСР-то но СМРК-то си работи но има леко свиване във хоризонтала и картината някак бяга на ляво.(това е при тест с изправното УСР и разваленото СМРК).
При тест с изправно СМРК и развалено УСР - излизат така наречените черти и не може да синхронизира.(вероятно трябва да сменя тази интеграла XA11 и да подменя и УР1 на СМРК.
Трябва също да подменя и двата тунера, защото мойте или поне този за дециметровия си има някакъв проблем - картината си трепти, докато на този от електрон 380 няма никакви проблеми.(или да отворя 2та тунера и да ги сравнявам и да ремонтирам моя, но май ще е по-лесно просто да ги сменя)
Сега да ви попитам още нещо:
С този "новият" Електрон 380 какво да правя - поправимо ли е това и дали си струва ще видите за какво имам на предвид на прикачената снимка.
Поне да го подкарам да видя дали кинескопа му е наред.
Благодаря отново на всички които се включиха.
Най-много благодарности на NHB за проявеното търпение и разяснения.
Очаквам последните ви мнения и препоръки и да закриваме тази сага.(Междузвездни Войни пасти да ядът...)

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 890
  • Населено място: Варна
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #34 -: 06 Юли, 2019, 01:49:47 »
Браво!
Повредените модули може да си възстановиш - чиповете не са скъпи. XA11 = А255 = TDA2593, УР1 = А241 = TDA2541
Да знаеш, че тунерите не са запоени, а са на куплунзи - развиваш винтовете и ги сваляш. Но твоите няма да са повредени, по-скоро на СМРК има един тример за задръжка на АРУ, от който може би ще се оправи това трепкане. Ремонтът на тунерите е по- трудна работа, дори за напреднали... И тези тунери не си струва да се ремонтират, ако знаеш колко съм изхвърлил от тях, защото ги заменяхме с S-канални, а после и с хипербанд...
Още, може да поставяш субмодулите на МРК от другата страна на платката, така се мери и настройва по-лесно, стават достъпни.

За другия телевизор - там, дето е подпушило, има високи напрежения, от влагата платката е станала проводима и е прогоряла вероятно. Е, може и други чудеса да са са случили, но там е силова част и трябват малко знания. Може пък да ти послужи за опитен тренажор, но вероятно ще изгориш  много транзистори докато го подкараш...
За конескопа - обърни двата телевизора един към друг с гърбовете, премести от работещия на другия платката на кинескопа, кабела за високо напрежение (с качулката) и свържи с проводник двете шасита. Свържи отклонителната система към блока за развивки, на мястото на тази на работещия. Естествено, ще захраниш САМО работещото шаси!!!
!!! Преди да извадиш кабела за високо напрежение, трябва да разредиш кинескопа, че може яко да те удари високото напрежение. Не е толкова опасно, колкото стряскащо... Свържи кабел към шасито и другия край пъхни под качулката!!!
Те руските кинескопи са много калпави, изкарваха по 2-3 години само последните. Първите бяха по-здрави, но и те не бяха стока.


Неактивен ragis

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #35 -: 06 Юли, 2019, 02:05:38 »
Благодаря отново за съветите !
Ще ги пробвам утре на светло.
А сега последен въпрос.
Къде този път да свържа НЧ на МРК както бях показал на предната страница:
1 - ВИДЕО
3 - Маса
5 - АУДИО
6 и 12 - Блокировка като сложа нужният мост М - М.
Че му е вече време да го затварям този ТВ.
Иначе интрегралите ще ги купя, надявам се не продават много ментета.
Кондензаторите трябва да ги подменя и на двата модула че са си оригиналните с алуминиевият корпус.
Съвет с какви "читави" да ги сменя или да взема каквито и да са.
За цветният блок последно поръчвах такива с нисък ESR.
Струва ли си да подменя абсолютно всички на тези модули и дали да отварям и захранването да сменям и там.

Още веднъж много благодаря за всичко, заслужавате по 2-3 каси бира или 1-2 шишета хубава домашна ракия.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 890
  • Населено място: Варна
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #36 -: 06 Юли, 2019, 07:22:11 »
Според мен, най-добре кабелът да е свързан на МРК, точно където си го бил свързал в самото начало. Така СМРК може да се вади безпроблемно. За всеки случай, набучи СМРК от задната страна на платката, която се явява 'горна' когато шасито е свалено, и прозвъни с уреда дали пистите на СМРК, където знаеш че трябва да бъдат подадени сигналите, са наистина свързани с местата на МРК където трябва да запоиш кабела.

За кондензаторите - май е по-добре да ги смениш наред... Тука има и 'за', и 'против'... Защото са некачествени по рождение, но някои са на такива места, че се повреждат бързо, а на други места не се повреждат, защото не са натоварени. В захранването е особено важно да смениш един, който е в неразвързаната част, със стойност около 100 uF, защото е много натоварен и от него зависи способността на захранването да се саморегулира. Когато той умре, захранването вдига големи напрежения на изхода и се самоубива... Ако ми дадеш схема, ще ти го посоча. Другите кондензатори в захранването , ако умрат, ще се получат смущения и артифакти по изображението, но само толкова.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 890
  • Населено място: Варна
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #37 -: 06 Юли, 2019, 08:04:27 »
ПП
За чиповете - едва ли ще има ментета точно на тези. Те трябва да са залежали запаси. Ако вземеш такива с буквата А отпред, със сигурност са произведени в ГДР. За кондензаторите - не знам, обикновено пазарувам на места, където се доверявам на търговеца. Казвам,че искам хубави... Иначе, по-големите по обем са по-издържливи. Ако вземеш за по-високо напрежение, със сигурност няма да сбъркаш...

Неактивен ragis

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #38 -: 06 Юли, 2019, 11:52:26 »
Благодаря отново за отговорите.
Малко съм скептичен да ги запоя отново на МРК защото като пусна НЧ видеото според мен първо ще мине през УСР а не през СМРК и вероятно ще стане същият фал.(прикачам снимка)Ако греша добре, но някак не ми се рискува пак същите филми или да разваля нещо друго.
На УСР ще пробвам да замася 11 краче на XA11 защото като пускам сигнал от видеомагнетофона през дециметровия картината е нестабилна - колкото и финно да нагласям потенциометъра си подскача от време на време.
И последен въпрос:
Мога ли да използвам захранването от разваления Електрон 380 и някакси да го присадя на моя ВТ 84 за да го разделя галванично и евентуално за напред с ваша всеобща помощ да пробвам да изкарам НЧ на него ?
Естествено се съобразявам с това, че ако е много дълго за обяснение - няма смисъл да ви тормозя излишно.
Да тук е форум за стара техника и нейното реставриране - но понякога старото трябва да си остане не пипано.
Благодаря отново за всичко.
Когато ми отговорите за МРК - тогава ще започна да действам с НЧ за сега го оставям на "пауза".

Неактивен didov

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 597
  • Населено място: Попово
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #39 -: 06 Юли, 2019, 12:10:32 »
За да провериш кинескопите дали са добре, цветовете им как са, направи следната проба. Разкачаш този куплунг, който съм го оградил в червено. Както е изваден куплунга, допираш самите пера за отделните цветове на шасито /към металната рамка/. При допирането на отделния цвят, гледаш как е цвета, редуваш ги всичките. От практиката, червения издъхва по рано. За електролитните кондензатори, пазарувай си от Комет електроникс, доставят и от Фарнел. За свързването, измери си точките от МРК до СМРК, там където преминават по пистите. Дали сигурно ти правят връзка отделните точки, аудио - видео.
« Последна редакция: 06 Юли, 2019, 12:39:40 от didov »

Неактивен радиото

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #40 -: 06 Юли, 2019, 13:47:36 »
За да провериш кинескопите дали са добре, цветовете им как са, направи следната проба. Разкачаш този куплунг, който съм го оградил в червено. Както е изваден куплунга, допираш самите пера за отделните цветове на шасито /към металната рамка/. При допирането на отделния цвят, гледаш как е цвета, редуваш ги всичките. От практиката, червения издъхва по рано. За електролитните кондензатори, пазарувай си от Комет електроникс, доставят и от Фарнел. За свързването, измери си точките от МРК до СМРК, там където преминават по пистите. Дали сигурно ти правят връзка отделните точки, аудио - видео.
Преди месеци дадох същия съвет за кинескопа , по повод питане на колега .  Колегата реагира бурно - едва ли не съм го посъветвал да го убие тока ...  :rofl:.
Ква ще е реакцията сега , ми е интересно .

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 890
  • Населено място: Варна
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #41 -: 06 Юли, 2019, 15:16:45 »
Благодаря отново за отговорите.
Малко съм скептичен да ги запоя отново на МРК защото като пусна НЧ видеото според мен първо ще мине през УСР а не през СМРК и вероятно ще стане същият фал.(прикачам снимка)Ако греша добре, но някак не ми се рискува пак същите филми или да разваля нещо друго.
На УСР ще пробвам да замася 11 краче на XA11 защото като пускам сигнал от видеомагнетофона през дециметровия картината е нестабилна - колкото и финно да нагласям потенциометъра си подскача от време на време.
И последен въпрос:
Мога ли да използвам захранването от разваления Електрон 380 и някакси да го присадя на моя ВТ 84 за да го разделя галванично и евентуално за напред с ваша всеобща помощ да пробвам да изкарам НЧ на него ?
Естествено се съобразявам с това, че ако е много дълго за обяснение - няма смисъл да ви тормозя излишно.
Да тук е форум за стара техника и нейното реставриране - но понякога старото трябва да си остане не пипано.
Благодаря отново за всичко.
Когато ми отговорите за МРК - тогава ще започна да действам с НЧ за сега го оставям на "пауза".

Няма никакво значение къде точно ще запоиш кабела - дали на СМРК или на МРК, запояваш го н а едни и същи проводници и ефектът ще е един и същ. Там, на снимката на МРК, в дясната част ,е заводски определеното място за този кабел,точно където си го бил запоил в началото. Означил си всичко правилно, така го напрви! Просто внимавай, като запояваш, другият край на кабела да не е включен никъде и телевизорът да не е включен в контакта! Като го запоиш, изключи и източника от контакта, свържи кабела към източника, захранващите кабели на телевизора и на източника в контактите, включи блокировката (затвори ключето й), и накрая включи телевизора и източника...

Да, възможно е със захранването от Електрона да направиш ВТ84 развързано, но освен захранването, трябва да вземеш от Електрона и драйвера за транзистора на ХО и да го присадиш и него на Търновото. В Търновото ще отпадне цялото захранване и управляващата му платка с ТДА1060. Ако искаш, ще те напътствам, но като нямаш опит, има риск да направиш фойерверки... Иначе, ВТ84 е направено с абсолютно същите чипове както Е380 - TDA2593 , TDA2541, TBA120S
Има и друг начин да се направи ВТ84 развързано, с неговото си захранване, но е за по-напреднали... Трябва шасито на телевизора да се преработи така, че да се отделят масите на зхранването и първичната част на ХО (които да останат заедно) от масата на всичко останало в телевизора. Захранването  и ХО остават неразвързани от мрежата, а всичко останало става развързано, синхронизацията на модула ИЗ с 1060 се осъществява през оптрон. Навива се и една малка допълнителна намотка на ярема на ТХО, за да захранва модула с 1060... Абе, не е просто!

Това с описания начин за проверка на емисията на прожекторите на кинескопа го знае всеки ТВ техник от ерата на Е380. Знаят и начина за временно възстановяване на емисията с допиране до колектора на крайния транзистор на ХО, но нека не плашим младите... Тези трикове важат само и есинствено за Е380... Аз лично съм убивал кинескоп (макар и с изтощен зелен прожектор) на ТВ Фунай по този начин за 'възстановяване'. Е то това беше отдавна, когато още имаше телевизори Фунай, много след Е380...
 

Неактивен ragis

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #42 -: 07 Юли, 2019, 15:19:13 »
NHB благодаря отново за всичко !!!
Телевизорът си работи - подскачането на картината си остана(ще трябва да си играя с R7 на СМРК, дано се оправи).
Ще поправя и другата УСР като и сменя ХА11 и ще подменя и всички кондензатори етапно.
Тези големите алумиевите(в пластмасови цокли) в захранването и в Каскадата, добре ли е да ги подменям или да си оставя оригиналните - прикачил съм снимка.
За ВТ84 - ще се пробвам да го направя(с твоя помощ разбира се), или ще отворя нова тема или ще ти пиша ЛС.
И последен въпрос от къде мога да взема постоянни 5V и около 2A за да вградя вътре едно Raspberry PI(вероятно ще трябва някакъв DC-DC конвертор от 12V към 5V)
Благодаря отново на всички включили се в моето приключение.

Неактивен NHB

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 890
  • Населено място: Варна
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #43 -: 07 Юли, 2019, 19:28:08 »
Това подскачане, как точно изглежда? Кога го има? Дали само при сигнала от видеото, или изобщо? Можеш да направиш някакъв клип и да го покажеш...
Засега не е нужно да сменяш големите кондензатори. А каскадата е тази голяма бяла буца, от която излизат високоволтовите кабели. Не си завирай ръцете около нея и около извода на ТХО, с който е свързана, докато работи...
5В/2А си е 10 вата, няма да може да ги черпиш от 12В изхода на захранването, защото ще претовариш и намотката, и изправителя. Най-лесно ще е да използваш адаптер, който да си стои в телевизора.
 

Неактивен ragis

  • Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
  • Населено място: София
Re: ВТ Електрон 51 ТЦ-451 ДБ - няма звук
« Отговор #44 -: 07 Юли, 2019, 21:54:48 »
Добре, благодаря за разяснението.
Ще направя клип след като сменя кондензаторите на СМРК и УСР с по-читави и сменя и ХА11 на предното УСР(за всеки случай съм поръчал и PNP транзистор BC640 който да поставя на мястото на KT209K ако е окъсил и той, нищо че го мерих).
Захранването мога ли да го свържа директно към кабелът на телевизора който се включва в мрежата - да речем след предпазителите и преди захранването на електрона ?
Не съм тествал кинескопът на неработещият телевизор - японски е, но моят като допирах перата до шасито излизаха цветовете ЗЕЛЕН, СИН, ЧЕРВЕН и всички бяха еднакво избледнели.Може би ще се наложи да прехвръхля другият кинескоп ако е читав.Този моят си е оригиналният руски.За сега картината за мен си е много добра.Може би ще направя и видео за това да кажете дали е за смяна(но и там ще ми трябват малко напътствия защото сравнявах платките който влизат в цокъла на кинескопа и са различни.На моят платката излиза с цокъла, докато на този японският цокалът си остава и се маха само платката.(а може и да е счупен, ще постна снимки или видео за да прецените)
Благодаря отново за всичко.
С Ваша помощ научих доста неща през последните дни - искрено БЛАГОДАРЯ !!!

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |