| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: VDC2/СМ607Р CGA съвместимост  (Прочетена 700 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен аnthim

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
VDC2/СМ607Р CGA съвместимост
« -: 28 Декември, 2022, 09:46:07 »
Смених сегашната (noname generic clone) CGA видео карта с българска такава с СМ607Р чип и веднага забелязах, че някои игри, примерно pango и digger, не тръгват. Намерих програма за тестване на CGA съвместимост, която изобщо не тръгва, докато с предишната видео карта работи. Интересното е, че когато сложа картата на втори Правец 16 с дъно ИМКО 4, игрите вървят докато програмата за CGA тестване пак не работи. Върнах картата, но след Нова година пак ще я взема за тестване с трети Правец 16. Има ли някой тук опит с такава българска видео карта и може ли да сподели впечатления?

Неактивен Грет

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 216
Re: VDC2/СМ607Р CGA съвместимост
« Отговор #1 -: 28 Декември, 2022, 14:42:20 »
Във VDC2 няма нищо особено (в сравнение с VDC1), и ако е изправна трябва да работи "направо от кутията". Разликата е, че във VDC2 част от логиката е реализирана с програмируеми матрици, но във всичко останало са идентични. Особеното на тези карти е, че регистрите за задаване на режима ($3D8) и за избор на цвета ($3D9) са дискретни (извън CM607/MC6845) и достъпът до тях зависи изцяло от комбинационната логика. Затова, ако предположим, че джъмперите на дъното (5 и 6) са както трябва, препоръчвам:
  • Да се извадят, почистят и поставят отново всички чипове на цокъл, включително и СМ607. Самото вадене и поставяне често е достатъчно за възстановяване на замърсени контакти. Интересното в случая е, че освен паметите и матриците, и няколко тригери '74 са на цокъл, което навежда на мисълта, че последните са проблемни. Налагало ми се е да подменям такива.
  • Да се почистят перата на съединителя и да се пробват различни слотове.
Каква програма за тестване ползваш? Препоръчвам след горните процедури да пуснеш CheckIt 3.x и да публикуваш резултатите от тестовете на адаптера (регистри, текстови и графични).

Неактивен аnthim

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
Re: VDC2/СМ607Р CGA съвместимост
« Отговор #2 -: 28 Декември, 2022, 19:35:42 »
Програмата която ползвах е CGACompatibilityTester. Има и прекомпилирани изпълними файлове в менюто Releases, но умишлено не слагам връзка към тях защото все още не мога да се ориентирам в правилата на форума. Не знам доколко е станало ясно от предишния ми пост, но картата работи в текстов режим, както и в някои графични режими. Някои игри работят без проблеми, други тръгват, но екрана остава черен. Игрите не забиват защото мога да изляза от тях със съответната клавишна комбинация (например Ctrl+Q, F10 или каквото е програмирано в самата игра). Това което ме озадачи в случая, е че всички игри работят с въпросната карта на друг Правец 16. Разликата между двата компютъра е, че този на който има проблеми е с дъно XL-TURBO, докато този на който игрите работят е с ИМКО 4. И в двата случая, заредих ДОС от една и съща дискета. Картата ще е пак в мен след Нова година и ще я тествам с друг, трети, Правец 16. Тогава ще пробвам и CheckIt.

Неактивен Грет

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 216
Re: VDC2/СМ607Р CGA съвместимост
« Отговор #3 -: 28 Декември, 2022, 22:09:52 »
Както казах, регистърът за управление на режимите (в това число и графичните) е дискретен, и ако има проблем със записа в него, то някой режим може и да не работи, както трябва. За съжаление, той не може да се чете и само визуалната проверка може да покаже къде е вероятният проблем. Затова препоръчах да се разместят чиповете и евентуално да се проверят тригерите. Резултатите от CheckIt ще са много полезни. Отделно трябва да се видят и джъмперите на дъното.

Неактивен аnthim

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
Re: VDC2/СМ607Р CGA съвместимост
« Отговор #4 -: 08 Януари, 2023, 12:11:31 »
Пиша колкото да съобщя, че вчера след цял ден борба с VDC2 картата не заработи, както трябва на 16-ката с дъно XL-TURBO. Не е до ISA слот, защото проверих всички слотове с въпросната карта и с още други две карти, една VDC3 и старата ми no-name карта. Не е до настройки на джъмпери, проверих ги няколко пъти, а и те не са много в случая. Не е до приложение/игра, защото пробвах с различни игри и различни версии на една и съща игра. Декомпилирах и pango и digger и каквото още имам, всички викат int $10 с едни и същи параметри. То няма и как да е различно, в края на крайщата CGA предлага само три графични режима. Освен това картата работи на други две 16-ки с дъно ИМКО 4, със същата дискета от която зареждам и ДОС и програмите/игрите (проверих и дискетата да изключа сценария, ако не се чете добре на 16-ката с XL-TURBO). CheckIt не репортва разлики. А и в края на крайщата картата работи с други програми и игри (същите графични режими) без проблеми.

Към момента по-скоро мисля, че има нещо нередно със самата карта, което се провокира при определени обстоятелства. Никаква идея как може да се тества дадена комбинация хардуер+софтуер и да се направи смислен извод. Единственият тест, който даде интересни резултати е, че когато стартирам digger под дебъгер и сложа точка на прекъсване няколко инструкции след смяната на графичния режим и после продължа изпълнението, то играта се показва на екрана. Това навежда на мисълта, че е нещо свързано с времето за изпълнение. При същия тест с pango екрана си остава черен (както писах в предишния пост, игрите не забиват, т.е. мога да се върна обратно в ДОС като натисна клавиша за излизане от играта).

Както и да е, явно това е един от тези случаи в които човек изтегля късата клечка с дадена комбинация хардуер+софтуер. Върнах картата и сложих една VDC3. Щеше да бъде хубаво да имам карта със СМ607Р, просто ей така заради "произведено в България", но каквото такова.

Неактивен Грет

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 216
Re: VDC2/СМ607Р CGA съвместимост
« Отговор #5 -: 08 Януари, 2023, 21:05:31 »
Жалко, наистина.
В момента ползвам VDC2 с СМ607, който взех от по-старата ми VDC1, на която сложих МС6845. И двете работят перфектно. Сега възстановявам една VDC1, но това е друга тема.
Предполагам, че това вече е без значение, но какво имаш в предвид, че "...CheckIt не репортва разлики ..."? Той проверява регистрите на видео контролера, след което визуализира всички текстови и графични режими с ниска и висока резолюция. Виждаха ли се решетките в графичните режими?

Неактивен FAMICOM_87

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Re: VDC2/СМ607Р CGA съвместимост
« Отговор #6 -: 09 Януари, 2023, 02:46:09 »
На мене ми се е случвало дадена видео карта VGA на ISA слот да върви съвсем нормално на дадено дъно и на друго изобщо да не пали сякаш е прецакана . А другото дъно да работи нормално с други подобни карти . Явно е до спецофона несъвместимост в дадена комбинация дъно + видео

Неактивен аnthim

  • Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 19
Re: VDC2/СМ607Р CGA съвместимост
« Отговор #7 -: 09 Януари, 2023, 09:10:53 »
какво имаш в предвид, че "...CheckIt не репортва разлики ..."? Той проверява регистрите на видео контролера, след което визуализира всички текстови и графични режими с ниска и висока резолюция. Виждаха ли се решетките в графичните режими?

Имах предвид информарцията в SysInfo->Configuration. И Tests->Video->All Tests се изпълниха без проблем. Също така компилирах и пуснах CGACompatibilityTester която се оказа полезна програмка, препоръчвам я.

Здраве да е. За момента карам с VDC3, евентуално ако намеря някоя VDC2 ще пробвам пак.

В този ред на мисли не успях да намеря никаква информация за СМ607Р. Съвсем отделно от проблема, който борих, има ли документация за този чип? Или всичко се изчерпва с "MC6845 съвместим"?

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
30 Отговора
2893 Прегледи
Последна публикация 01 Януари, 2023, 20:19:34
от rumburak

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |