| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Какво мислите за тези приемници?  (Прочетена 2591 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kolev

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 307
Какво мислите за тези приемници?
« -: 29 Октомври, 2013, 16:05:17 »
Онзи ден чоплейки едно китайско радио без да искам започнах да приемам авиационните честоти. Ентусиазирах се разбира се и започнах да ровя из нета за подобна информация и схеми на приемници. Установих че не е трудно да се измести обхавата на ФМ приемник леко нагоре за приемане на авиочестотите. Следваха още два дена бъзици върху радиото с разпъване и свиване на бобини, въртене на сърцевини и кондензатори  :D Приемането обаче е неудовлетворително. Честотата се губи от време на време и трябва донастройка. Едната схема която ми грабна вниманието е тази:
http://vrtp.ru/index.php?act=categories&CODE=article&article=1893

Това е приемниче в диапазона от 100 до 130 мегахерца на ЧМ и АМ . Общо взето се състои от елементи който се намират из кутиите и чекмеджетата и за това ми грабна вниманието. И понеже знам че хубавите работи не стават бързо но започват изведнъж докато се усетя бях пречертал платката. Лекото притеснение относно бобините L1, L3, L4 ме накара да спра, но малко по късно разбрах че и такива може да се намерят.
Продължих да ровя из нета обаче и достигнах до още по интересен вариант в стил "каквото има по кутиите с части" а именно:
http://www.radioscanner.ru/forum/topic23937.html

Радио скенер от ТВ тунер в диапазона 40 - 890 мегахерца. Нещо в мен трепна - с достъпни материали да се направи нещо толкова желано от мен. От всички теми които намерих за скенери с тв тунер тази е най-лесна за мен тъй като няма индикатор на честота нито настройка на честотата с PIC, но пък за сметка на това отново има филтри и кварцови резонатори които не съм сигурен че лесно ще намеря.

Та така де реших да си споделя мнението тук и да видя вашето, а защо не ако се захвана да правя едното от двете да показвам резултата тук, който би бил полезен на някой друг, някой ден. :)

Неактивен shri

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 904
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Какво мислите за тези приемници?
« Отговор #1 -: 29 Октомври, 2013, 17:52:56 »
Ммммммм дааааа, хубава идея, но само идея! Защо казвам така. В УКВ обхвата приемането на не концертни радиостанции, които са с 100Кхц лента без честотен синтезатор не става. Ако искаш да слушаш на 120-130Мхц. без да губиш канала трябва синтезатор. Лентата на специализираните радиостанции е 5-10Кхц, а не 50-100Кхц както при концертните радиостанции. Иначе няма проблем да стане и в двата варианта, но не очаквай качествено приемане и чувствителност. Що се отнася до пика и той може да се замени с по прост начин. Например както е решението в ЛЕН 160. Синтезатор управляван с диодна матрица например. Между другото има ТВ тунери които са със синтезатор но там без пик не става.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |