| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: S-Match Антенно Съгласуващо Устройство  (Прочетена 938 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1977
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
S-Match Антенно Съгласуващо Устройство
« -: 22 Октомври, 2021, 10:45:44 »
Здравейте сандъкчии!
Моята антена за КВ е далеч от перфектна. 20 метров дипол, закачен в единия си край на седми етаж, в другия - на дърво, около 4 метра от земята. Високия край се влияе от сградата, ниския от земята. Фидера е открита линия, около 300 ома. На външната страна на балкона имам кутия с 2 ферита - един балун и един трансформатор 4:1. От там около 4 метра RG-213 влизат до станцията. Автоматичното АСУ, което е в комплект с моя IC-735, има значителни затруднения да се справи с импеданса на антената в много случаи, като компонентите в него не са оразмерени за високо КСВ.
Строил съм няколко ръчни АСУ през годините, като може би най-много време прекарах в опити за оптимизация на загубите в диференциалното Т - Т звено, чиито два променливи кондензатора са заменени с един диференциален. Целта е осигуряване на сингулярна сходимост, т.е. наличие на само една правилна настройка, с цел употреба на КСВ метър за настройка, и потенцилно за автоматизация. Такъв тип фабричен тунер е известния HF-AUTO на Палстар - http://www.palstar.com/en/hf-auto/.
За съжаление това решение им редица недостатъци, основния от които е заниженото КПД при определени товари и честоти, предизвикано от отнемането на една на от степените на свобода в настройките. По тази причина се отказах от дизайна преди време, попадайки на измисления от PA0FRI S-Match.
Оригиналния дизайн (https://pa0fri.home.xs4all.nl/ATU/Smatch/smatcheng.htm) има няколко недостатъка, основните от които са тотално грешния тип материал за тороида, и тотално грешния тип трансформатор, навит на него. Променяйки материала на ферит 43 и изграждайки трансформатора като коаксиален позволява разширяване на обхвата от възможни за преобразуване импеданси на антената и намаляване на загубите както в долния, така и в горния край на КВ обхват. Коаксиалния кабел, използван в трансфрматора е с 25 ома характеристичен импеданс, но и 50 омов кабел би работил в общия случай. Антената ми се настройва свободно от около 5МХц до 24МХц, с изключение на няколко специфични честоти, съвсем извън радиолюбителските обхвати. Добавяне на 80-метровия обхват би изискало друг материал за тороида, а добавяне на 28МХц и нагоре - друга конструкция с по-малко паразитни капацитети и индуктивности.

150865-0150863-1
150861-2150859-3

Link: https://home-scarlet-be.translate.goog/on9cvd/S-match.htm?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=bg&_x_tr_hl=it&_x_tr_pto=nui BG

Link: https://home-scarlet-be.translate.goog/on9cvd/S-match.htm?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=it&_x_tr_pto=nui EN

Мога да добавям 330пФ към капацитета и/или 10 микрохенри към индуктора с ключета. Второто още не е монтирано на снимките. Сега ще го крася, етикетирам и екипирам с други дреболии.
 :hi: :drinks:
« Последна редакция: 22 Октомври, 2021, 11:03:44 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
17 Отговора
2129 Прегледи
Последна публикация 09 Юли, 2022, 22:39:19
от FAMICOM_87

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |