| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Телевизор "Пирин " - няма звук и картина , има растер  (Прочетена 2550 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ricarq

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
Здравейте колеги,
Интересно съобщение  със молба за съдействие получих тук в форума  и много и от Вас биха помогнали също или пък ще им са от полза съветите в форума.
интерес със сигурност за много от Вас. 
Цитат
Здравей колегa! :) От скоро си имам телевизорчето от заглавието. Доста време търсих читава бройка и най - накрая успях да намеря. Телевизора е в много добро състояние без забележки по кутията. Всичко му е налично и отвътре. Като цяло е бил пазен и ремонтиран мераклийската от предишния собственик.
При първоначалното включване телевизора заработи без проблем. Подадох му сигнал от кабелна телевизия и картината изгря. Има леки забележки по отношение на геометрията, но предполагам, че след подмяна на кондензаторите всичко ще си дойде на място. Картината е с добър контраст и яркост. Няма мъглявини. По отношение на звука се чува само шум, но е нормално без наличието на филтър за 6,5мх.
До тук добре, но реших да сваля лампите да ги почистя и след това се появиха два проблема. Първо звука изчезна. Няма никаква реакция, когато въртя потенциометъра. Преди това, както казах имаше шум, но нивото на звука се регулираше. Другия проблем е, че при подаване на сигнал на антенния вход картината изчезва. Кинескопа гасне ако може така да се изразя. Има проблясъци само при прещракване на каналите. Размърдвах лампите, но няма промяна. Ще се радвам ако ми помогнеш със съвети как да реша тези възникнали проблеми и да продължа със скромната реставрация. Като за начало коя лампа е за звука и може ли да окаже влияние на картината? Имам минимални познания по електроника, но съм мераклия. От това, което чета в твоите теми разбирам, че няма нещо непознато по отношение на този телевизор и за това реших да се посъветвам с теб. Поздрави!

Здравей приятелю,
Задължително фазомера да е до теб винаги преди преди да предприемеш каквото и да било по този телевизор. Мери шасито с фазомера винаги преди всяко включване и ако е офазено обърни щепсъла в контакта !  Звука е реализиран в горния ляв ъгъл на лявата платка на шасито  с PCL86 - НЧ предусилвател и крайна лампа за звука - на първо краче като доближиш с утверка трябва да се чуе много силен и ясен брум при пуснат телевизор . важи същото и за C 603 - 22nF и C252 - 22nF. Много често при отварянето на шасито в хоризонтално положение тази лампа се размества в цокъла и не контактува , а също много често се откъсва  посленото 9 краче , поради голямото натоварване на този извод .
 Ако няма брум - мери на 9 краче -  (+130V) , на 6 - (+228V) и на 3 - (+220V).

Пиши какъв е резултата - появи ли се брум , НЧ усилвател работи. А за останалото  има голяма вероятност да  си разменил местата на някой лампи при почистването , но нека да докараме звука първо.

Неактивен Валери

  • Модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3904
Колегата да не е разменил местата на някоя лампа  :) ?

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Май натам вървят нещата, или е скапал цокъл или лампа при свалянето.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
29061 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2012, 21:40:23
от Ricarq
94 Отговора
50788 Прегледи
Последна публикация 15 Май, 2016, 13:44:10
от Валери
3 Отговора
7525 Прегледи
Последна публикация 26 Март, 2014, 15:31:11
от dobringeorgiev
2 Отговора
3725 Прегледи
Последна публикация 12 Август, 2013, 21:21:24
от Валери
3 Отговора
7150 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |