| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: търся мощна flip flop схема  (Прочетена 10954 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 370
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
Re: търся мощна flip flop схема
« Отговор #45 -: 04 Декември, 2020, 15:49:52 »
kortex, пробвай схемата. При мен работи ;).

За теста на breadboard-а съм свързал само 3 светодиода.
(В захранването: кондензатори напр. 100 uF + 100 nF се подразбира, че са монтирани. Да са близко до ИС. Възможно е да има необходимост от подбор на двата кондензатора, паралелно на бутоните. В reset-веригата да е по-големия по стойност).
« Последна редакция: 04 Декември, 2020, 16:04:24 от veso74 »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 914
  • Населено място: Варна
« Отговор #46 -: 07 Декември, 2020, 18:07:20 »
Вече съм на ясно защо единия трябва да е PNP а другия NPN  , изглежда не съм бил добре или като цяло изобщо запознат с транзисторите  :D  .  Поправих си грешките  и сега работи без проблем с релетата . Ако ми направят проблем ще ги заместя с нещо в последствие ...

Ето как се получи с мойте любителски спойки  ;)  Мисля че добре стана , много благодаря за идеите и най вече за съветите  :)   ...

Браво!
Виждам, че си го направил по моята схема, това ме ласкае...
Дали наистина си разбрал как работят транзисторите? Ха сега, помисли как може да стане само с NPN примерно!
Виждам, че използваш автомобилни релета, те наистина черпят много ток - затова не си успял да ги управляваш директно от изхода на таймера.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 466
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #47 -: 07 Декември, 2020, 23:48:04 »
Ха сега, помисли как може да стане само с NPN примерно!

Имам една идея как може да стане , сега знам и  правилният монтаж какъв е ...  :D

Взех да правя и другата схема  . Малко се мотам ... Объркаха ми интеграла ... Дадоха ми 40174 вместо 4017 , а той е коренно различен ... Абе .... :)
Понеже изходите са дори по слаби от тези на таймера тук транзисторите са задължителни . Пак трябва да се превключват лампи 24 волта 200мА (този път само по една на канал) . Взех за предкрайни  2т6551 , които ще се свързват към крайни по мощни - които вече ще захрават лампите , както е във старата транзисторна реклама която помогнахте да оправя ако си спомняте .
Предложете някакви крайни транзистори, тук вече тока не е толкова голям .

Другото нещо е как по точно да изчислявам стойностите на резисторите на базите? Тук стойноста същата ли ще е като на предкрайните ? Съмнява ме понеже консумацията е различна  :) .

Какви са ми впечатленията . Първо опитах моя си план , да заземя входа на 4017 понеже наистина е чувствителен (само като доближа един проводник  и започва да превключва) със 2К резистор , който държи входа на 0 докато не се подаде импулс . Това наистина върши работа , вече самовъзбуждането го няма но идва другия проблем - както казахте механичния контакт дава няколко импулса и ... Не става така ха ха . Видях че за подобни случаи слагат  успоредно на прекъсвача кондензатор който убира тези няколко импулса докато се зареди ... На теория ...Няма да навлизам в подробности но ще кажа че и с това не стана  :)  Пробвах да сложа таймер за проба на входа и се оказа че за това конкретно резисторът пречи .  Изчерпаха ми се идеите и май ще ви послушам за интеграла 4011 преди входа , или това или няма да работи както трябва  :D

Ето и втората платка как стана .

За reset веригата - заземих я , не ми е необходима ...
« Последна редакция: 08 Декември, 2020, 00:02:42 от kortex »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #48 -: 08 Декември, 2020, 09:02:12 »
Гледай сега. Проблемът с тактуването на входа 'С' е едно, но има и друго.
Използваш за захранване на платката си дълги проводници, те имат индуктивност и съпротивление. На платката се превключват консуматори със сериозен ток. В момента на превключването се получават сериозни пикове заради съпротивлението и най-вече индуктивността на проводниците. Тези пикове са директно на захранването на 4017 и го карат да заеме произволни състояния. Послушай Весо и сложи директно на захранващите крака на чипа кондензатор 100нф с възможно най-къси крака и отделно 100мкф колкото се може по-близо. Може да 'развържеш' захранването на чипа от това на платката със съпротивление, примерно 50-100 Ом (кондензаторите да се задължително откъм чипа, а на платката да има още един 100мкф, от другата страна на резистора). Това за старите кучета са подробности, които се подразбират от самосебе си...
Искренето в контактите предизвиква радиосмущения, които се излъчват в ефира и се приемат от дългите проводници, като резултатът е поява на високочестотни импулси на всички входове. Борбата с това е с кондензатор към земя на съответния вход и последователен относително малък резистор, и двете възможно най-близо до входа. Имай пред вид, че и понятието 'земя' е относително и понеже на практика представлява проводник, има съпротивление и индуктивност. Това значи, че разположението на елементите на платката и формата и разположението на 'земята' и въобще на всички проводници има важно значение...
Понеже правиш проста цифрова схема, всичко това не е чак толкова трудно за постигане, колкото ти изглежда в момента. Използвай къси проводници и ако се налага, вземи мерките които съм изброил...
Ако пред 4017 ще има таймер, не се налага да слагаш тригер на Шмит. Него ще сложиш ако трябва да превключваш с бутон.

Изходите на 40та серия са за ток до 1 мА. Тук си трябват транзистори. Как се смята... Ако токът на товара е 200 мА, значи ти трябва усилване по ток поне 200 пъти. 6551 има усилване примерно 50, значи не става, или поне трябват 2 транзистора за да увеличиш усилването.
Най- просто е да ползваш не биполярни, а мосфет транзистори. Примерно IRF520. Те държат на голям ток, имат малък пад в отпушено състояние и се управляват лесно - гейтът директно се свързва с изход от 40та серия. Не са нужни даже съпротивления, нищо че в някои схеми ги поставят.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #49 -: 08 Декември, 2020, 10:33:13 »
kortex, пробвай да си обясниш сигнала осцилограмата по-долу , как при задействане на проста верига от резистор и бутон, изходния сигнал в преходния процес е множество от импулси, на които следващата схема реагира (броячът се премества на следващите позиции), без да го искаме това действие (паразитен процес). Броя на импулсите, продължителността и нивата им зависят от конкретната схема, от механичната система на бутона и от куп други подробности. Приеми ги условно: много на брой кратки импуси преди установяване в следващото време в стабилно ниво (в случая: 1 -> 0).

(Помощ при търсене: търсачка-картинки, например switch boonce
и схемите/алгоритмите, които го намаляват/елиминират: debounce)

т.е. трябва ти схема за единичен импулс, генериращ един импулс от множеството импулси от бутона, с продължителност t.

Схемата на генератора на единичен импулс можеш да реализираш по различни схеми. Ако искаш да смениш схемата, отправни думи за търсене: търсачка-картинки, monostable circuit. Спрял съм се на любимите логически елементи И-НЕ - основна схема е, работи безусловно, проверена във времето е, а и ИС се намират.

Ако реализираш други схеми, събрази се с: нивото (напрежението), полярност (0->1 или 1->0) и време на единичния импулс.

(Реакцията на конструкцията от близки електромагнитни/електростатични полета няма да се премахне с генератора на единичен импулс. Входния кондензатор, в паралел с бутона прави нещо, но е твърде елементарно това му въздействие).
« Последна редакция: 08 Декември, 2020, 10:56:02 от veso74 »

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #50 -: 08 Декември, 2020, 23:00:49 »
Много благодаря за изчерпателните отговори  :) .

Така , ето до къде съм . Третата платка с 4011 я направих , свързах и тази с 4017 към нея за да може проводниците и трасетата да са максимално къси до колкото може . Както казахте , поставих развързващ резистор 47 ома във веригата на захранването на 4017 , от двете страни на който сложих 100uF електролити и малък 100nF на самия вход на интеграла . Преди ми правеше проблеми  със не угасващи канали и периодично обръщане на посоките на брояча но сега след тези допълнения това вече го няма . Работи си както трябва , благодарен съм  ви   :)

Така , проверих транзисторите които NHB ми предложи , наистина ще свършат супер работа но малко ми надвишават бюджета като цена , понеже ми трябват 10 броя ...  :( 

Намерих из боклуците едни руски КТ803А и П210А , но те пък са чак прекалено мощни :) Гледам едните ги дават до 10 А , другите са за усилватели и не ми се иска да ги слагам тук ... Ще търся някава друга алтернатива .

Ето ги и самите платки , наложи ми се да преместя едно две трасета да направя място за допълниелните компоненти и в резултат не стана толкова чисто но както и да е , поне работи  :D
Предкрайните 6551 могат да захранят малки лампички колкото за проба . Смятам да си ги оставя тях , така и така съм ги сложил вече ...

Идеята на всичко това е да се свърже с релетата на таймера и да се получи нещо за което  ще говоря малко по нататък  ;)

Неактивен lz2lx

• Квантов електрон
  • Публикации: 457
  • Населено място: България

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #52 -: 09 Декември, 2020, 10:26:44 »
 Браво бе!
Май ще стане от тебе електрончик!
Виж сега, 6551 са за ток до 0.5А. Тоест, спокойно могат да включват лампи 200мА. Само дето усилването им по ток не стига. А като имаш 6551, дали имаш и 6821, защото те всъщност ще са по-подходящи. Работата е там, че трябва да използваш два транзистора на канал за да се вдигне усилването по ток. Може да стане по различни начини на свързване, но най-удобно е драйверът да е обратен, а крайният - прав. Примерно ВС548 или 2Т3168 или кой-да е от българските маломощни обратни и 2Т6821 или пък BD140 или даже КТ837, каквото може да се свали от някъде, не знам какво имаш... Така ще има най-малки загуби и греене в крайния. Като знам какво ще се използва, ще ти нарисувам как да ги свържеш и ще ти сметна резисторите, и ще ти обясня защо и как се смята... За IRF520 ти казах по принцип защото е прост мосфет, за ниско напрежение и за достатъчно голям ток. Много рядко купувам такива част и не знам цената в момента, но предполагах че са стотинки. Ако в магазина ти предложат по-евтин мосфет с достатъчни параметри - напрежение над 30-40 В, ток, който те устройва и съпротивление на канала, което осигури достатъчно малка разсейвана мощност, може да ползваш такъв, защото се управляват много по-удобно.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #53 -: 09 Декември, 2020, 14:48:41 »
Повече от лев за брой са .

На една платка намерих подходящи . BDX34B , PNP транзистори . Драснах схемата на това какво трябва да стане и какво съм направил до момента . На проба грешка видях че с 1К на базите работи нормално , но пак ще е добре да разбера как се изчислява точно стойноста на резистора :)

Ха , това съпротивление в захранването на  4017 имало и защитна функция  :D  Без да искам обърнах поляритета на захранването ... 4011 се изпържи но другия удържа , аз и бързо се усетих...  :D

Пробвах с един краен транзистор , свързах товара който трябва да превключва и на пръв поглед добре работи .  Също много зависи прекъсвача какъв модел е , с едни става , с други понякога прескача няколко канала ... Трябва да ги подбера точно  :)

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #54 -: 09 Декември, 2020, 16:27:44 »
С ресет-веригата, закъснението трябваше да е: първо забавяне: бутон-верига, после по-бавно: ресет-верига. Като си премахнал ресет-веригата (ненужна в случая за теб), можеш да увеличиш стойността на кондензатора, паралелно на бутона, увеличавайки времето на интегратора: 10nF .. 100nF. Лъжливите задействания ще намалеят или изчезнат.

Неактивен joro

• Квантов електрон
  • Публикации: 143
« Отговор #55 -: 09 Декември, 2020, 17:50:37 »
 За да няма 
Цитат
множество от импулси
Бутона се свьрзва през RS тригер
 това е класика

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • LZ2WSG
« Отговор #56 -: 09 Декември, 2020, 20:35:06 »
Цитат
Бутона се свьрзва през RS тригер
Да, но е необходим бутон с две състояния, който не е обикновен, не е миниатюрен и др.

Припомням свързване по-долу:
(схемата е оттук: Module 5.2, SR Flip-flops, https://learnabout-electronics.org/Digital/dig52.php)
---
Варианти много, а всяка схема в дискретно изпълнение вече е класика :) 
Оффтоп: шегуваме се с приятели: на всеки бушон - микроконтролер поставили :ПП
« Последна редакция: 09 Декември, 2020, 20:55:49 от veso74 »

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #57 -: 09 Декември, 2020, 22:09:16 »
Ето ми го монтажа .
 Изходните не се загряват изобщо , затова ги хванах без охладители ... За проба реших базите на крайните транзистори да ги свържа без 1к резистор , направо към колекторите на 6551 . Работи и така , но явно без съпротивлението консумацията е много по голяма защото предкрайните прегряват почти моментално след включването ... Кака че резистор трябва да има :)
Не съм го довършил както се вижда но съм близо. Пробата я правя с реалните лампи , но ги включвам на 12 волта ,понеже трафа който по принцип има 12 и 24 волтови изходи не е удобен за тестове , вече е  монтиран  ... На всички изходни канали към лампите ще сложа 1n4148 , да предпазват от обратен ток понеже същите лампи се ползват и от други функции .

Добавих направо още един конзензатор 100n паралелно на прекъсвача . Случайните прескачания наистина изчезнаха . Благодаря и за това  :)

Забелязах че не винаги след прекъсване и пускане отново на захранването 4017 връща първоначалния първи изход  . Предполагам че причината са кондензаторите които задържат малък ток и го подържат до там до където е стигнал но не знам със сигурност :)  Та в крайна сметка направих и рестарт веригата ... Препдолагам че накрая все пак ми влезе в употреба   :D
« Последна редакция: 09 Декември, 2020, 22:26:21 от kortex »

Неактивен soton

• Квантов електрон
  • Публикации: 398
« Отговор #58 -: 09 Декември, 2020, 23:25:14 »
Леле колко писане и колко загубено време!За 20 дена автора на публикацията можеше да научи основите на електрониката и да си направи какви ли не тригери.
0878640251

близо до София

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #59 -: 09 Декември, 2020, 23:37:15 »
Ама те тези теми са както за разбиране - така и за развлечене  :)
 Не че не мога да се заровя в някакви статии но ... Друго е когато някой споделя лично мнение , развива се  дискусия ... Някой ще даде съвет , друг ще обясни по подробно . Да се похвалим с постиженията  :D  Нали за това е този форум  :)
« Последна редакция: 09 Декември, 2020, 23:42:49 от kortex »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |