| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Избор на осцилоскоп  (Прочетена 7619 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 63
  • Населено място: София
Re: Избор на осцилоскоп
« Отговор #15 -: 10 Септември, 2021, 00:05:04 »
Моето мнение е че за първи осцилоскоп е най-добре стар аналогов над 30MHz по възможност. Подкрепям горното мнение, че за цифров осцилоскоп трябват повече пари за да може измерването да е максимално достоверно.

Неактивен segov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: Варна
« Отговор #16 -: 10 Септември, 2021, 06:50:55 »
Tektronix наистина ще е много добро, но определено нито ми е по възможностите, нито на знанията  :drinks: Мисля да използвам два трансформатора, единия да захранва осцилоскопа, а другия да захранва ремонтното устройство. Това става ли вместо да купувам диференциална сонда?
« Последна редакция: 10 Септември, 2021, 07:18:11 от segov »

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 651
  • Населено място: Сандански
« Отговор #17 -: 10 Септември, 2021, 08:07:29 »
Както вече написах,вземи нещо относително евтино. За целите които си споменал е добър и Хантек. Имам такъв DSO 5102P.
Нищо особено не е, но за моите измервания е ОК.
Скромното ми мнение е че добрия майстор, ако има знанията и уменията, би се справил и с доста по-примитивна измерателна апаратура.
А че е кеф да имаш качествена техника е факт - стига да може да си я позволиш. Дано ме разбра правилно.
Успех в избора! :drinks:
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1433
« Отговор #18 -: 10 Септември, 2021, 08:49:37 »
Няма спор че Тектроникс са най-добрите, но новите им цифрови осцилоскопи са много далече от дадения бюджет. Иначе аз също съм на мнение че стар аналогов осцилоскоп не е добра идея за първи осцилоскоп на човек който тепърва навлиза в тази материя. Вярно е че имат предимствата си, но не могат да се сравняват по функционалност и по юзър-френдлинес с новите. Да не говорим че може да е тотално разкалибриран и колегата няма да знае как да го калибрира.

На мен лично ми харесват че произвеждат страхотни векторни графики, докато цифровите тотално се и провалят в това. Ето клипче с осциломузика за колегите които искат си ги изпробват (X-Y режим, левия канал на стереото в единия канал, десния в другия):

« Последна редакция: 10 Септември, 2021, 08:57:44 от CVT »

Неактивен segov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #19 -: 10 Септември, 2021, 10:13:51 »
Отново благодаря, добра дискусия мисля че се получи.
Радвам се, че открих този форум.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 630
  • Населено място: Попово
« Отговор #20 -: 10 Септември, 2021, 12:47:41 »
При избор на цифров осцилскоп има нещо важно. При евтините не качествени модели, показването на синусоида, не могат да я "изпънат" и излиза назъбено, като стълбичка. Колкото и да опитваме да я разпъваме и увеличаваме при наблюдение, не се получава както трябва. За да ме разберете какво имам предвид. Тука на снимката е синосуда с дефекти. При наблюдение с читав цифров осцилокоп, могат да се видят точно какво навлиза в синосоидата. Паразитни шумове, и др. Когато наблюдаваме тази синосоида с евтините цифрови модели, всичко излиза като едно цяло в самата синосуида. Или общо назъбване, като не могат да се видят точно дефектите. Тази същата синосуада, ако я наплюдаваме с аналогов осцилоскоп, всичко се вижда перфектно. Тоест, хващат се и най малките дефекти в самата синусоида. Така ,че при избор на цифров осцилоскоп е важно накрая какво можем да видим реално от измерването.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
« Отговор #21 -: 10 Септември, 2021, 13:16:09 »
Най-важното при избора за мен е предполагаемата основна работа на осцилоскопа. На мен евтиния Хантек ми върши по-добра работа от качествен аналогов осцилоскоп.Конкретно за моята дейност.
Нещо като избор на трактор за определени декари обработваема земя.
Дано се изразих ясно :D

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
« Отговор #22 -: 10 Септември, 2021, 15:35:34 »
Относно това че ще се ползва за ремонт на устройства които се захранват от мрежата е добре да помислиш и за диференциална сонда ( средно около 300лв до... безумно скъпи > 4000лв ) или някакъв вид галванично разделяне на захранванията че иначе стават интересни гърмежи .

Отрежете захранващия кабел на осцилоскопа максимално близо до щепсела, монтирайте нов щепсел, като свържете синия и кафявия проводник, а жълто-зеления изолирайте старателно и не го свързвайте. Това просто упражнение ще направи осцилоскопа изолиран от мрежата и ще може да го свързвате към неразвързани от мрежата устройства без диференциална сонда. Заземяването на осцилоскопа през захранващия кабел е предназначено да предпазва производителя от застрахователни събития свързани с изплащане на сериозни обезщетения, но е безумие, което сериозно ограничава свободата на работата. По принцип, ако някой ще ползва осцилоскоп за да наблюдава примерно процеси в захранващи блокове, импулсни захранвания и т.н., трябва преди това да знае как да се пази. Използването на диференциална сонда няма да допринесе много за по-добра безопасност. А най-разумно е да захранвате захранващия блок през трансформатор, когато това е възможно , разбира се...

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #23 -: 10 Септември, 2021, 15:50:49 »
За мен горното не е добър съвет!
Всяко импулсно има X/Y кондензаторни групи и индуктивни елемнти, формиращи филтър. Без земната връзка всяко синфазно смущение ще минава напряко, и шанса да си видите импулсите на захранването собствения осцилоскоп не е малък. Освен това заземяването е свързано и с други аспекти на безопасността при пробиви в самия уред от външни напрежения и др. Такива преработки са нежелателни, остава плаваща цялата екранировка в уреда и е възможно да текат блуждаещи токове по нея, което никой не иска, особено с чуствителни измервателни уреди от цифровия вид.
Развръзката с разделителен траф става, но само за конкретно измерване.
Има си подходящи сонди за целта, възползвайте се!
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен pansim

• Квантов генератор
« Отговор #24 -: 10 Септември, 2021, 16:16:19 »
Без да претендирам за оригиналност, но използвам два еднакви трафа от непрекъсваемо захранване чрез които развързвам от мрежата уреда който се ремонтира. Никога не съм имал проблеми.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
« Отговор #25 -: 11 Септември, 2021, 00:47:34 »
За мен горното не е добър съвет!
Всяко импулсно има X/Y кондензаторни групи и индуктивни елемнти, формиращи филтър. Без земната връзка всяко синфазно смущение ще минава напряко, и шанса да си видите импулсите на захранването собствения осцилоскоп не е малък. Освен това заземяването е свързано и с други аспекти на безопасността при пробиви в самия уред от външни напрежения и др. Такива преработки са нежелателни, остава плаваща цялата екранировка в уреда и е възможно да текат блуждаещи токове по нея, което никой не иска, особено с чуствителни измервателни уреди от цифровия вид.
Развръзката с разделителен траф става, но само за конкретно измерване.
Има си подходящи сонди за целта, възползвайте се!

Преди около 20 години шефът на фирмата, в която тогава работех, донесе нов осцилоскоп и го остави да го ползваме. До тогава бях работил само със съветски осцилоскопи, които се захранват с двужилен кабел, без заземителен проводник. Естествено, бях изумен когато падна  предпазителя поради късото, което предизвиках, без да предполагам, че новият осцилоскоп е със заземена маса. Веднага осъзнах какъв е проблемът и без много да му мисля, 'преработих' го по описания начин. Тогава се чудех 'Как е възможно, тези хора идиоти ли са или какво???' Днес вече не се чудя, а всеки нов осцилоскоп, с който ми се случва да работя, го обезвреждам по същия начин. Това никога не е довело до смущения или някакви проблеми от каквото и да е естество. Мога да кажа също, че и други мои колеги са стигнали сами до същото решение, а още повече са послушали съвета ми и са направили като мен.
Ако някой се притеснява от такова използване, да си приготви един захранващ кабел без заземителен проводник за случаите, когато му трябва развързан осцилоскоп и втори, със заземяване, който да използва в останалите случаи. Обикновено кабелите са тип 'за компютър'...

Неактивен lyubo_sr72

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: Радомир
« Отговор #26 -: 11 Септември, 2021, 08:51:31 »

Неактивен триод

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 63
« Отговор #27 -: 11 Септември, 2021, 13:05:41 »
Напълно подкрепям мнението на NHB, като разбира се трябва да се работи с повшено внимание когато се изследват импулсни захранвания или директно мерим мрежата, защото корпуса на осцилоскопа се офазява. Руските осцилоскопи също се заземяват, зануляват ,но при тях това става чрез болт или шпилка на корпуса, а не с трети проводник в захранващия кабел. Нямам личен опит с аналогови Tektronix, но в миналата работа имахме едни цифрови с галванично изолирани входове и тогава не се налагаше преправяне на щепсела. Като явен привърженик на аналоговите осцилоскопи трябва да кажа че и цифровите си имат предимства, затова избора зависи изцяло от това за каква работа ще се използва.

Неактивен help40

• Квантов електрон
  • Публикации: 252
« Отговор #28 -: 15 Септември, 2021, 11:48:12 »
не знам дали колегата дето създаде темата си избра осцилоскоп ... но аз проверих бюджета си ...

послушах вътрешните си гласове и си купих това тук

от чехия , взимат и 4 долара застраховка на пратката , така че става 220

150131-0

150133-1

така че скоро ще мога да ходя по улиците така ....
(това на снимката не съм аз  , това е Dave Jones от сайта ... eevblog)

150135-2

« Последна редакция: 15 Септември, 2021, 11:59:52 от help40 »
Внимание! Противникът подслушва!   
Как да контролираме Вселената, без да привличаме вниманието на санитарите

Неактивен segov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #29 -: 15 Септември, 2021, 12:33:03 »
Аз съм на рейс и ще се върна след нова година (надявам се поне за Иванов ден  :lol:)
Така че все още не съм взел, но най вероятно ще взема на Siglent.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |