Здравейте колеги!
В тази снежна вечер намерих време за поредната ми хвалба. Знаете, че колекционирам Ухери, доколкото ми е възможно разбира се. Моделите и модификациите сигурно са към 200! Но поне се опитвам да направя комплект от "базовите" модели, както ги наричам, на ролковите репорт, които са около 21-25? Няма единно мнение кои са базови, кои клонинги, но горе долу е това. Но някои, дори базови модели, просто ги няма! И ако се появи предложение, то е на главозамайваща цена. Та, такава рядкост е UHER report 4004 stereo! За незнаещите-различните модели ролкови репорт за 30 години са произведени около 1,2 млн. броя. Докато 4004, заедно с братчето му 4002 (двупистов) между 1962 и 63г. се предполага, че са направени не повече от 1200 бр.! Т.е. това си е, може да се каже "пробна серия" на стерео вариант на първият им моно двупистов репорт 4000. И след като го намерих и отворих си обясних, поне за мен, защо са се отказали бързо от производството му. Тоа е било кошмар, който и аз донякъде преживях!
Както и да е, дойде от Англия с цялото оскъпяване, но нали бях "на улука". Колекционерството иска и жертви, така мисля! Беше в общо лошо състояние, но комплектен. Най-много въртели ми направиха мотора, превключвателя на пистите и боята. На ротора (тези първите са с центробежен регулатор) едното лагерче беше почти изпаднало. Наложи се разпробиване, но най-големия проблем после беше намирането на на 4 бр. кухи нитове 2 мм. Наложи се да купя 100 бр. (някъде по-рано споменавах)! На превключвателя, който буквално беше счупен, добре че чаркоете му бяха разпилени вътре. Трябваше провиране през джунгла от кабелчета и разпояване за да го демонтирам и слепя. Третият проблем ми създаде не по-малко ядове-боята. Корпусът беше доста очукан (капаците бяха приемливи и все пак оригинал). Но цветът и структурата на боята се оказаха непознати за местните ми консултанти? По форумите прочетох за този проблем, никой не го е решил на 100% и реших да го боядиам с хамершлак, каквато боя се ползва при някои следващи модели. И тук аз си направих "въртел". Оказа се, че през хартиената лепенка с която уж да запазя заводската табелка разредителя е проникнал и разтворил надписа. Получих огледален отпечатък върху лепенката! Ами ега? Търсене на ателие, което да ми кандиса да изработи една табелка 50Х15 мм. Добре, че има и разбрани и милостиви хора и след повече от 20 дни имах перфектно копие на табелката. Както се казва, за пари не говорим...
Та в общи линии- това е. Вече имам в колекцията тази, наистина рядкост в почти перфектно състояние ! Е, има още 3-4 модела, дето ми се губят, но да е живот и здраве и яка гърбината..
В няколко снимки накратко ще покажа етапите, пък ако някй иска подробности, да заповяда.