| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Финезия 1, 2 и 3 - митове и истина  (Прочетена 9893 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Emo Evtimov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 2
  • Населено място: Sofia
Re: Финезия 1, 2 и 3 - митове и истина
« Отговор #15 -: 04 Юли, 2023, 19:57:31 »
Здравейте, искам да изкажа специални благодарности към създателя на тази тема. И аз съм от поколението изранасло с тази техника. И ей така от носталгия по миналото реших да си купя Финезия 1 . Като я пуснах беше много зле...След като я настроих извади приличен звук, но за кратко. Оказа се че зъбното колело се е изяло. Потърсих в иБей и намерих от Полша комплект за 13.50 евро с доставката...Монтирах ги и отново засвири (голям кев)...но след известно време спря да върти мотора...Купих друга за части...Смених моторчето и отново засвири...но след време започна да изключва по средата на касетата...Тази която купих за части изглеждаше много запазена(и не изключваше) и аз взех да сменям платки, но първата все така изключваше докато не прочетох внимателно тази тема и разбрах че това се ръководи от брояча (нямаше да се сетя) и я оправих за 2 минути. Другата също я поправих. Оказа се че един от предпазителите като го мериш с мултицет е ОК , но системата тръгна след като го замених. Свири добре но единия канал е заглъхнал...Не е от главата. Размених им ги и пъвия продължава да свири перфектно а другия му глъхне десния канал. Та мисля че тук е мястото да попитам от какво може да е ? LM1112CN или от нещо друго...?

Неактивен chronometer

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 59
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #16 -: 12 Юли, 2023, 12:20:20 »
Тоест, да разбирам,че каквото и да правите, винаги левият канал свири добре, а десният - глухо? Тогава трябва да проверите целия десен канал за някакво несъответствие на честотно определящ елемент. Ако някой е правил нещо по предусилвателя и по погрешка е поставил кондензатор с неподходяща стойност, може да се получи нещо такова. Друга възможна причина е някой така да е разстроил бобините на мултиплекс филтъра, че вместо на 19 kHz да режат на по-ниска честота. Обърнете внимание и на кондензатора за индивидуална корекция на високите честоти при плейбек - стойността е 680 пикофарада и понякога последователно на него е свързан резистор 1.5 к. Сега ще погледна схемата и ще допиша кой е номерът му.

Неактивен chronometer

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #17 -: 12 Юли, 2023, 13:01:01 »
За десния канал - С102-680 pF. Останах с впечатление, че имате и друга платка с възпроизвеждащ усилвател за Финезия 1? Ако е така и нищо друго не дава резултат, сменете я за проба. Разбира се, най-добре е да подадете на мястото на главата сигнал от тонгенератор с размах не повече от 2-3 mV и честота 10 килохерца и да проверите с осцилослоп или електронен волтметър (не непременно дигитален, а такъв, който покрива звуковия обхват), в кое стъпало точно се появява затихване на високите честоти и там да търсите дефектния елемент. Всъщност, ако сте абсолютно сигурен в главата, можете да запишете на друг качествен дек 10 kHz и ползвате тази касета за източник, тъй като тази проверка ще обхване и индивидуалната корекция. Иначе, с емпирични методи трудно ще откриете повредата.
Желая Ви успех!

Неактивен Emo Evtimov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 2
  • Населено място: Sofia
« Отговор #18 -: 14 Юли, 2023, 11:18:14 »
Всъщност още почти нищо не съм правил. Освен че е заглъхнал десния канал и десния индикатор стои почти статично по средата. В главата съм сигурен на 100 процента защото работещия свири добре с двете глави. Когато имам време ще се позанимавам и ще пиша резултата. Много благодаря за съветите и насоките които ми дадохте.

Неактивен Mitaka_retro

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 49
« Отговор #19 -: 24 Юли, 2025, 13:09:29 »
Здравейте на всички, наскоро намерих части от Финезия, включително крайните стъпала, и се чудех за какъв товар са, от темата и схемата видях 2.2 ома резистор за 4 ома и директно връзване за 8 ома, но искам да ги използвам за високоговорители 4 ома, като ги захранвам стъпалата от 12V, въпросът ми е да слагам ли съпротивление, по начина направен от завода или не? В момента за проба го вързах директно и 2 дена постоянен тормоз не греят крайните транзистори дори, изненадан съм какъв звук вадят тея стъпала. Поздрави! :) :)
« Последна редакция: 24 Юли, 2025, 13:25:43 от Mitaka_retro »

Неактивен chronometer

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #20 -: Вчера в 16:04:24 »
Доколкото си спомням, крайните стъпала на Финезия 3 се захранват с 26 V едно полярно. Значи, при захранване 12V усилвателят няма да развие дори и половината от номиналната си мощност, така че спокойно може да се включат директно четири омови говорители.
Между другото, много производители използват подобен метод, като поставят превключвател, който изключва определен брой намотки от захранващия трансформатор, за да може усилвателят да работи с по-нискоимпедансни говорители от номиналната стойност, без да се налага включването на ограничаващи резистори, които биха довели до загуба на мощност, разсейването ѝ в топлина и влошаване на дъмпинг фактора на усилвателя.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |