Боря се с този телевизор вече цяла седмица!
Телевизора го имам от 2007 г. и от тогава работи почти непрекъснато тъй като е в спалня и често се спи на него. Според сервизното меню панела е на 59 хил. часа, което е почти 7 години непрекъсната работа. Щях да го разкарам отдавна, но вади много добър звук, а и е за Американския пазар и ми позволява на експериментирам разни неща на NTSC.
Значи пуснах го една сутрин и след около 10 минути изключи екрана и звука, обаче не влезе в авариен режим, а свето-диода отпред продължи да си свети зелено. Изключих го от дистанционното и го включих пак. Същата работа – не влиза в авариен режим и си свети зелено, като мога да го включвам и изключвам от дистанционното. Помислих че е имало токов удар и го изключих от контакта за няколко часа. Включих го чак вечерта, вървя само около 2 минути и изключи картината и звука отново. Изключих го от контакт отново за около чак. Като го включих, пак тръгна, но този пък изключи след около 10 секунди, след което вече не можах да го включа изобщо по никакъв начин. Но пак като преди – не влиза в авариен режим и се чува как релето включва и изключва от дистанционното, но няма нито картина нито звук.
Бях виждал и успешно отстранявал подобен влошаващ се проблем на много по-малък и по-евтин LCD телевизор и реших че проблема е в някой електролитен кондензатор в захранващия модул. Поръчах нови кондензатори от Комет за захранващия блок + двете инверторни платки и ги смених до един. След като го сглобих телевизора тръгна без проблем и вървя с часове. Браво си казах, оправих го! Да ама не! На сутринта го изключих от контакта за да му затворя капака, след това го пуснах, вървя около 5 минути и изключи картината и звука отново!
През следващите няколко дни се мъчих да го пусна по най-различни начини и тръгваше от време на време, но рано или късно изключваше и до там. Реших да сменя и всички електролитни SMD кондензатори, тъй като проблема все още ми приличаше на лош кондензатор който временно се реформира. Само че тези SMD кондензатори са доста на брой, затова започнах от по-големите и тези които са близо до радиатори.
Сменям ама ефекта все същия – тръгва от време на време, но работи малко и спира. Докато работи обаче успях да вляза в сервизното меню и да видя грешката – 103 BEM_WDT. В сервизното обаче не пише нищо за тази грешка, само че е уач-дог таймера на BEM. Нито пише какво означава BEM, нито кой чип е.
Разрових се из Нета и намерих тренировъчен учебник за техници на тези телевизори, от който вече успях на идентифицирам платката и чипа. Видях че има и място за сърце-биещ свето-диод, но не беше сложен, та запоих един диод с вграден резистор да се вижда точно кога този процесор работи и кога забива.
И какво се оказа? Като загрея чипа с горещ въздух тръгва и върви докато изстине! Ето как го пускам сега:
За сега не знам какво да правя. Надявах се проблема да е в 330мФ полимерния кондензатор под чипа и го смених, обаче не е от него. Върти ми се идея в главата да му залепя отгоре някакъв циментов резистор да го грее. Ако не стане, гледам че тези платки ги има в иБей от Щатите, свалени уж от телевизори със строшени екрани, но кой знае дали е така:
цък!