| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: HY18cv8s програмиране  (Прочетена 5388 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1433
  • Населено място: София
Re: HY18cv8s програмиране
« Отговор #15 -: 07 Октомври, 2024, 12:34:03 »
Ето я и втората платка работеща с този липсващ чип.Тази вместо големи епроми има монтирани малки презаписваеми 27С4001.Всичко друго е еднакво с двете платки.Отстрани по ръбовете на борда липсваха кондензаторите,фабрично, но аз запоих.От двете страни по 15 неелектролитни.
Този от който я купих и подари втората за части ми каза,че неговият майстор не е могъл да подкара втората платка,бял екран и не стартира,не се знаело от какво е.Никога нямало да тръгне.Всичко излезе от този дефектен чип или е бил обръщат обратно в цокъла и е изгорял или е поставен фиктивто такъв за да запълни мястото.Факт е ,че с чипа от другата и тази бачка.

На какъв монитор ги пускаш? Кaртината изглежда разпъната и отрязана от ляво и от дясно. (LANKA вместо BLANKA)

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 640
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #16 -: 07 Октомври, 2024, 16:07:20 »
Монитора е професионален.Има команден блок от потенциометри за всякакво регулиране и линейност!Шаси Хантарекс ПОЛО20!
Но всяка платка дава различна картина, просто не съм го настроил за тази.Използувам стар покер автомат за тестер.Набучвам всякакви платки и за това.Ако го настроя за тази, за друга трябва да го настройвам пак.За това не се старая да обръщам внимание на картината.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #17 -: 07 Октомври, 2024, 16:23:20 »
Днес сутринта се отчаях тотално с тази платка!
Извадих един PALпонеже беше на цокъл и програмирах един мой GAL на негово място с файла даден в папката с файлове за тази игра,изтеглена от сайта за PLD-архив.За проба.И играта не стартира въобще.Върнах оригиналния и тръгна всичко.
Исках за пробвам файловете от сайта и съм разочарован.Дано да греша нещо и този за чипа дето ми трябва да е верен!Днес пратих чипове на колегата за програмиране и като ми ги върне ще споделя резултата.
Иначе от фабричния чип с който работят платките,най-вероятно няма да може да се изчете нищо,защото със сигурност ще е заключен.Божа работа като нямам такъв програматор?Въпреки че на сайта пише за някой чипове не били заключени.
Гледам с осцилоскопа на изходите вади различни честоти,ако приложа обратно инженерство и да го инвертирам с два делителя на честота може и да се получат нещата.На времето инвертирах един такъв на джоли карт-покер платка.Вътре се оказа че е програмиран за два 74ls194-шифтови регистри.Монтирах ги на малка платка външен модул и всичко тръгна!

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 295
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #18 -: 07 Октомври, 2024, 16:47:55 »
Извадих един PALпонеже беше на цокъл и програмирах един мой GAL на негово място с файла даден в папката с файлове за тази игра,изтеглена от сайта за PLD-архив.За проба.И играта не стартира въобще.

Ами ако файла който си свалил е прочетен от PAL или компилиран за PAL, а ти просто го записваш на GAL, разбира се че няма да тръгне платката ;) Но ако изрично е указано, че е за GAL, тогава е проблем.
0879 530 578  www.eshop-bg.com

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #19 -: 07 Октомври, 2024, 20:14:26 »
Според мен  са еднакви просто едните са за многократно записване-GAL и PALCE,
а PAL-са за еднократно записване и край.
Но това което го казваш ми разкрива една случка с такъв ваден файл.Мислех,че е повреден и се наложи да го преправям и чак тогава тръгна на GAL!Пишеше,че е ваден от PAL!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #20 -: 07 Октомври, 2024, 20:23:13 »
Ето този архив изтеглих от сайта.
Но по двете ми платки има нахакани къде PAL,къде GAL.Различни чипове и на двете платки.Необяснима работа?
Но по описанието пише че са вадени от PAL.
Дано да си прав за разликата, това ме успокоява до някъде.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #21 -: 07 Октомври, 2024, 21:04:50 »
Според мен  са еднакви просто едните са за многократно записване-GAL и PALCE,
а PAL-са за еднократно записване и край.

Това съвсем не е така ;) Имаше някъде в нета (не ми се рови сега за това) програмки за конвертиране на .jed файлове от PAL за GAL. И доколкото си спомням не бяха самоделки, а фирмени на накои от производителите.

Неактивен imagination

• Квантов електрон
  • Публикации: 135
  • Населено място: Варна
« Отговор #22 -: 07 Октомври, 2024, 22:47:50 »
PAL16v8 би трябвало да се запише на GAL16v8. Вече ако буквичките са различни м/у 16 и 8, примерно L, R  би трбвало с pal2gal да се конвертира.
Чесно казано с pal-ове неми се е налагало да се сблъсквам. Още повече да конвертирам jed файлове. Но за спорта с jed2eqn конвертирах sf2boot-palce16v8-pal1.jed до "разбираем код" и го компилирах за gal16v8. файла стана идентичен с оригинала.
Прилагам декомпилирания и новият файл, ако на някой му е интересно да ги гледа.
Файла е преименуван, че досовската програма не се оправя с дъги имена, 30-тина годишна е все пак.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #23 -: 08 Октомври, 2024, 07:10:01 »
С тези последните файлове платката стартира и след зареждане на играта се чува звука, но липсва синхронизация-няма картина само черга несинхронизирана,все едно има завъртян тример за хоризонтална синхронизация на монитора.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
    • eshop-bg
« Отговор #24 -: 08 Октомври, 2024, 11:24:35 »
PAL16v8 би трябвало да се запише на GAL16v8.

Не казвам, че няма, но поне аз за такова животно като PAL16v8 не съм чувал, виж PALCE16v8 има и той си е напълно съвместим с GAL16V8 ;)
Като отбелязвам съвместим, имам в предвид, че jed файл КОМПИЛИРАН за серията 16V8 може без конвертиране да се запише  на GAL16V8 и PALCE16v8 (ако имате програматор за втория) и двата чипа ще работят без проблем.

Неактивен imagination

• Квантов електрон
« Отговор #25 -: 08 Октомври, 2024, 13:06:00 »
Да няма такова животно PAL16v8.
от pdf-a на GAL16v8
Also Emulates 20-pin PAL ® Devices with Full
Function/Fuse Map/Parametric Compatibility
.jed за P16R4 се записва и работи на G16v8, въпреки очевидните разлики. В PAL асемблера на National semiconductor, който ползвам, няам явно разграничение на PAL, PALCE, има само "P" и съответно "G" за GAL. Сигурно за това и ги бъркам, но и както казах с PAL физически не съм се сблъсквал. Само с техните jed-ове.
Да се върнем на основният въпрос. Ако не може да се запише хюндайският чип, теоретично е възможно да се пренапише за по-голям примерно GAL20v8. Ще се наложи да се пренаредят някой пинове. На GAL16v8 не му достига един вход - пин11 в регистров режим е твърдо свързан за OE на макроклетката и не може да участва в уравненията. За разлика от hy18cv8, където е по-гъвкавно направено и явно може. Съществува GAL18v10, с който изглежда, че може да стане по-лесно, поне е 20 пинов и няма нужда от преходна платка. Но такъв не намирам на пазара за съжаление.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #26 -: 08 Октомври, 2024, 19:37:22 »
За някой места където е монтиран, има голямо значение даже бързината която е описана одзад!Зависи какви чипове са  го направили да замества.От личен опит знам,че разликата от PAL-за еднократно записване.PALCE и GAL се изтриват и записват многократно.Имам покер платки джоли карт при които каквото запиша като pal,gal 16v8 -няма значение всичко тръгва.При някой от тях има два броя-HY18cv8 в които има програма за два шифтови регистъра 74ls194.Инвертирал съм ги на времето с малка платка -модулче.
Но на тоя големия борд явно доста е наблъскан 18cv8.За да прави проблеми даже буквата на gal-a на който се мъча да запиша файловете с всеки прави различно!Видял съм се в чудо.Утре колегата ще прати програмираните чипове и ще се види дали ще тръгне.Моля се да е верен файла,който намерих.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #27 -: 09 Октомври, 2024, 10:19:14 »
Днес получих програмираните чипове от колегата - mvnaudio.Добре,че му пратих три различни броя!Единия се оказа повреден,а другите два се програмираха успешно.За което му БЛАГОДАРЯ сърдечно.
Резултата е,че платката тръгна!Сега даже имам един резервен.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #28 -: 02 Март, 2025, 22:15:49 »
Здравейте,колеги.Може ли някой да конвертира тези бин файлове като jed.
Така ги изтеглих от един архив за една аркадна платка.Цяла папка с файловете за играта.Епромите отговарят на файловете,но тези не ми ги вижда програматора за да ги тествам.Че единия загрява неописуемо.Със сигурност е повреден.Ще запиша тези .

Неактивен imagination

• Квантов електрон
« Отговор #29 -: 02 Март, 2025, 23:13:37 »
От край време имам проблем с rar-овете, ама 2 компютъра опитах дава ми грешка. Направи ги на zip, ако е възможно.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |